Tékozló Homár

Adjuk-e oda a maradékot a hajléktalanoknak vagy az öregeknek?

2010.05.11. 08:30 | szily | komment

Visszatérő téma, amit Anna felvet: van egy rakás bolt és gyorskajálda, ahol a nap végén megmaradnak egyébként ehető, az ideálisnál persze szárazabb vagy keményebb élelmiszerek. Sok helyen az ilyen árut megsemmisítik, pedig elvileg sokaknak segítene a nem 100 százalékos, de nem is romlott táplálék. Könnyű rámondani, hogy adják oda a hajléktalanoknak, de nyilván vannak erős ellenérvek, például hogy azzal is kell dolgozni, meg hogy az adott bolt záróra előtt hajléktalanfészekké változna, ami nem barátja a sikeres üzletmenetnek. Azokat kérjük ezért, hogy írjanak nekünk, akik ismernek működő, pozitív példát, hadd terjesszük ezúttal a jó hírt, hogy ez a kérdés is megoldható értelmesen.


Hétvégén, egyik nap fél 8-kor a 3. kerületi Eurocenter Interspar üzletében vásároltam, a pékáruhoz tévedtem és kissé ledöbbentem.. Az eladó nénivel beszélgetésbe elegyedtem, mikor válogattam a finomságok között, feltűnt, hogy rengeteg pékáru maradt még a pultban és rákérdeztem, hogy vajon mi lesz ezeknek a sorsuk, mivel nyilvánvaló, hogy zárásig aligha fogy el valamennyi.. A válasz sokkoló volt számomra. Maga a kiszolgáló személyzet is felháborodva nyilatkozott, hogy képzeljem el, hogy mindennap ez a többkilónyi étel (pizzák, töltött bourakesek, leveles sütemények, kenyerek, zsemlék, pogácsák) mind egy gépbe kerül záráskor, ahol ledarálják, ismétlem egyszerűen ledarálják őket. Érdekes volt, hogy kérdésemet megelőzve magától mesélte el az eladó, hogy nemrég fel is ajánlotta egy idősek otthona, hogy az árut másnap reggel átvenné csökkentett áron, de az Üzlet nem engedte, jobbnak látta  a megsemmisítést.. Az eladó még hozzátette, hogy este 7 órakor kérte a vezetőséget, hogy legalább csökkenthesse az árat 50%-ra, de arra is az engedélyt, csak fél 8-kor kapta meg.. Így jutottam én is az 50%-os pizza szeletemhez fél 8-kor, majd elköszöntem a kiszolgáló nénitől és némileg elgondolkodtam...
 
Az Interspar hétvégi pékáru polcán közel 100 darab maradék péksütemény lehetett. Budapesten kb. 10  db. Interspar található, ami minden nap kb. 1000! kidobott pékárut jelent csak az Interspar üzleteiben.
 
Ezek után utánanéztem a hajléktalanok számának egy internetes felmérésben.
 
"Ma Magyarországon kb. 30-40 ezerre becsülik a hajléktalanok számát, ebből 15-20 ezer hajléktalan ember Budapesten él. " "A hajléktalan emberek alultápláltak, csupán minden második válaszadó evett legalább egyszer naponta"!
 
Elgondolkodtató..
 
Üdvözlettel,
V. Anna

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.05.11. 08:33:55

Ha fél áron adja zárás előtt, odaszoknak azok, akik napközben teljes áron vennék meg. Tapasztalat.

Baszódjon meg, ha nem adja oda ingyen, inkább ledarálja. Nem kell vele dolgozni, elj0nnek érte.

É2I 2010.05.11. 08:36:46

Az az igazán elgondolkodtató, hogy _adó_köteles_ az ilyen adomány. Az összes bolt így inkább kidobja, mint sem az apehel ujjat húzna.
Ez is idióta szabály, amit kötsögök találtak ki, dörzsölgetve a tenyerüket. (Persze egy fillér sem megy be belőle, mivel mindenki kidobja inkább.)

MosoMasa 2010.05.11. 08:42:41

Volt már hasonló felvetés a homáron is, máshol is.
Nem emlékszem a részletekre, de valami olyasmi a lényeg, hogy ez sajnos nem feltétlen a jóindulaton múlik. Előírások, apeh, szerződések, stb....
Na és egyéb nem számított következmények...

dr. Ted Pajnacsősz 2010.05.11. 08:49:15

@MosoMasa: Mi üzemeltetünk egy vendéglőt, ahol szintén rengeteg kaja megmaradt és egy időben adtunk a hajléktalanoknak rászorulóknak belőle, azonban még időben figyelmeztettek, hogy ez hatóságilag nem megengedett!!!!!
A "megmaradt" élelmiszer egy olyan kategória, ami emberi fogyasztásra a jogszabályok szerint nem alkalmas!!!! Egy másnapi rántott húst hivatalosan már nem adhatsz oda senkinek! Ezért kell vagy ledarálni, vagy moslék szerűen összeönteni mindent és úgy tárolni.
Állatokat etetni lehet vele, így most mi is ezt csináljuk, valaki csökkentett áron, moslékként megveszi a valóban összeöntött árut.

Szóval ez bizony nem az Intersparon múlik, hanem előírás.

PeterBogyo · http://ujbuda.kutyaiskola.eu 2010.05.11. 08:49:40

Ha már itt tartunk és véletlenül olvassa valaki aki illetékes. Rengeteg illegális húsüzemet számolna fel, a húsokat pedig megsemmisítik, pedig csak emberi és nem állati fogyasztásra nem alkalmasak. Esetleg lehetne, hogy a kutyamenhelyek pályázhatnának ezekre a húsokra és akkor sok sok éhes állat is jól járhatna. Szerintem.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.05.11. 08:55:26

@Ted Pajnacsősz: "ez hatóságilag nem megengedett"

Elhiszem, hogy így van, és akkor ez egy nagy baromság!

A "fejlett nyugaton" simán odaadják igyért a lejárt kaját. Ha nem adják, úgyis rosszabbat esznek.

"Állatokat etetni lehet vele"

A lejárt élelmiszert nem tudom, de uniós előírás, hogy emberi moslékkal disznókat nem lehet etetni.

Secnir 2010.05.11. 08:56:11

kedves ötödik Anna,

az a baj, hogy beléd még szorult emberség, ami nem mondható el az Interspar vezetőiről. Nem baj, majd felnős egyszer te is...

dr. Ted Pajnacsősz 2010.05.11. 09:02:00

@atpijkamo: Hivatalosan a cég, aki elviszi tőlünk az "biológiailag bomló konyhai étkezdei hulladékok begyűjtésével és ártalmatlanító helyre történő szállításával foglalkozik", gyakorlatilag úgy tudom, hogy disznóknak adják....

Gyűjtőjegyes 2010.05.11. 09:02:13

Nos, két dolog, mivel erre volt rálátásom :) (nagy magyar tecsóó, grillpulttal és saját sütödével). A három tulajból 2 rájött, hogy szeretnének segíteni. Sok a maradék, fáj nekik a lelkük kidobni a kaját. Ezért el akarták ajándékozni a maradékot (más kérdés, hogy a dolgozókkal nem voltak ilyen jófejek:)) ). Ezekután felvették a kapcsolatot a hajléktalanszállókkal a környéken. Mndták, hogy van kaja, jöjjenek érte, 1%-os áron az övék (igen, egyszázalékos. Ajándékozással nem ment volna, sokkal többe került volna, mint a 99%-os veszteség...és ezt közölték is a szállóval), jöjjenek, vigyék el kocsival.
A válasz:
"Nem lehetne ingyen és úgy, hogy önök elhozzák? A szállítást meg tudnánk oldalni, de inkább hozzák önök!"

Itt szakadt el a cérna, azóta megsemmisítik a maradékot...

GatyaPityu 2010.05.11. 09:02:47

A hajléktalanoknak egy hadd ne mondjam hogy mit adnék a végbélnyílásukba! Alkoholista, munkakerülő, kötekedő emberek. Éppen a múlt héten esett meg, hogy mialatt a Móricz Zs. körtéren várakoztam több percen át az egyik buszra, egy koszos, bűzölgő cefregödör 3-szor is odajött hozzánk és pénzt kért - vagy inkább követelt. Először és másodjára még udvarias voltam, de harmadjára már kevésbé cizellált módon közöltem vele, hogy kopjon le. Erre elkezdett keménykedni, izmozni hogy így meg úgy veri szét a pofámat és elmondott mindennek - amitől persze én nagyon megijedtem, mert bár emberünknek hatalmas önbizalma volt, de láthatóan a puszta talpon maradás, 2 lábon állás is komoly kihívást jelentett.
Úgyhogy én ezeknek a férgeknek nem adnék semmit! Amúgy is, nem kaja kell ezeknek, hanem az olcsó műanyag flakonos, tablettás bor. Tudom, mert a mélyen vallásos egyik rokonom egyszer megcsinálta, hogy miután megszólította egy hajléktalan, pénz helyett kenyeret és felvágottat adott neki (előtte vásárolt a közértben), és emberünk ahelyett hogy megköszönte volna, méltatlankodva kérte ki magának, mert neki pénz kell! Ezek után én már biztosan nem adok ezeknek semmit forduljon fel az összes igénytelen, mosdatlan, alkoholista hajléktalan ott ahol van. A még nem romlott, de felhasználható élelmiszert pedig inkább idős, beteg, kisnyugdíjas embereknek adják oda, ők már ledolgozták az életüket.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.05.11. 09:03:50

Pl. sszépen elmehetnének ezekért a hajléktalanszállók emberei (már ha van rá kapacitásuk, tuti nincs).

VAgy akár felállítani egy olyan szolgáltatást mint a hajléktalanment (vagymi, amiről a TC is írt a télen) és meg lenne oldva.

Szerintem is pazarlás ezt mind kiszórni.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.05.11. 09:04:51

@Ted Pajnacsősz: A másik oldalon mint eredeti disznótáp jelenik meg. Minden lepapirozva...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.05.11. 09:05:19

@Gyűjtőjegyes: Hát mondjuk ez LOL is...

@Atro: "és emberünk ahelyett hogy megköszönte volna, méltatlankodva kérte ki magának, mert neki pénz kell!"
Az ilyeneknek nem is.

De azért csövi és csövi között is van különbség.

É2I 2010.05.11. 09:13:51

@Ted Pajnacsősz: Az, hogy disznóknak adja, még nem jelenti azt, hogy szabályos. Valóban uniós f@szság, hogy a konyhai hulladékkal nem etethetnek állatokat. Valami nagyokos kitalálta, hogy az nem tesz jót nekik. Sőt állati eredetűvel sem (pl. csontliszt).
Jól ki lett ez találva, nehogy valaki is ne a boltból vegyen -ÁFÁsan- tápot.
Ezért is bacca a csőrét ezeknek, hogy ha valaki otthon tart disznót. Kitalálják, hogy sanyarú sorsa van az ilyan malackáknak, meg nem kapnak megfelelő táplálékot, stb.
Közben, aki meg tart az tudja, hogy az néhány malacka a gazda szeme-fénye, hiszen benne van egy komoly vagyon. Nem beszélve a következő év éléskamjáról.

GatyaPityu 2010.05.11. 09:15:14

@ColT:
Coit: nem tudom, lehet hogy csak én vagyok peches, de én szinte csak erőszakos hajléktalannal találkoztam eddig. Egyre rámenősebbek, erőszakosabbak.
Én nem állítom, hogy mindegyik a saját hibájából jutott oda, ahol most van, és igen, lehet hogy még én is leszek egyszer hajléktalan, nem tudhatom - még mielőtt valaki elsütné felém ezt a bölcs gondolatot. DE sajnos akkor is eléggé visszataszítóak tudnak lenni - azt sem vágom, hogy attól amiért valaki az utcán kényszerül élni, miért fontosabb számára hogy akár étel helyett is ihasson mindenféle "mosogatólét", meg hogy miért nem képes az alapvető emberi viselkedési formákra, ami kiemel minket az állatvilágból (pld. nem pisálunk, szarunk bele a nadrágunkba - ez láthatóan a homeless-eknnél probléma szokott kenni).

dr. Ted Pajnacsősz 2010.05.11. 09:19:09

@atpijkamo: Így van, ahogy mondod, ott már biztos minőségi táp, ledarálva, valamivel feljavítva. :)

Viszont attól óva intettek, hogy nehogy belefussunk olyanba, hogy valakinek (hajléktalannak) adunk így maradékot, megeszi aztán valamiért megbetegszik, rosszul lesz és kiderül, hogy a mi maradék kajánktól lett problémája. Az nagyon komoly büntetés, ÁNTSZ vizsgálatok, súlyosabb esetben bezárás is lehet. És ehhez akár az is elég, hogy a tőlünk kapott kaját még néhány napig tárolgatja, az idő alatt tényleg megromlik és úgy eszi meg.

Szóval nem egyszerű ez.

De józan ésszel végiggondolva így sem jó, ahogyan most van.

Egyéves Önkéntes 2010.05.11. 09:22:13

@MosoMasa: @Ted Pajnacsősz: lehet, hogy előírás, de például az is egy megoldás, hogy egy papírdobozban véletlenül ottfelejted egy olyan helyen, ahol tudod, hogy pont a haléktalan/nyugdíjasklub/sokgyerekes anyuka találja meg
péksüteménytt elveszteni még nem illegális

É2I 2010.05.11. 09:22:56

Van konkrét példám, hogy cukrászat szállított idősek otthonába egy napos süteményeket. Ingyen és oda is vitte.
Jött a jó kis szabályozás, hogy ezt csak adózva lehet. Mivel az otthonnak egy fillér többlete nem volt, így nem tudott jelképes összeget sem fizetni, azóta nincs ingyen süti az öregeknek.
Remélem az összes sz&rf@szú, aki ezt kiötölte, hajléktalanként fejezi be a földi létét, minél hamarabb.

Secnir 2010.05.11. 09:23:28

@É2I:
ja, valamelyik nagyokos odakint (Ejrópaji Ónijó) még azt is kitalálta, hogy a teheneknek zenét kell adni.
persze olyanok, akik mezőt is a TV-ben látnak...

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.05.11. 09:23:51

@Ted Pajnacsősz: Ésszel, persze.

"adunk így maradékot, megeszi aztán valamiért megbetegszik, rosszul lesz és kiderül, hogy a mi maradék kajánktól lett problémája"

Mert a szemétből kiszedett félig rohadt kajától viszont megizmosodik...

Nem kell szart adni. Ha már valaki beleevett, fel lehet forralni. De ha nincs nagy baja, nyugodtan oda lehet adni.

uggcardy 2010.05.11. 09:30:09

MBT cip? Fitness tartalmazza a kül?nb?z? stílusokat, alkalmas minden típusú igények és alkalommal. Sport, sport, M.walk gy?jtemény éles fitness személy. Véletlen gy?jtemény - Changa napi használatra, vagy a munka. Ez utóbbi kategóriába, cip?k, szandálok gy?jtemény.

www.bagsmkt.com/mbt-on-sale-mbt-sport-shoes-c-1549_1113.html

www.shape-ups.org/mbt-mwalk-shoesin-black-mix-purple-p-2505.html

www.shape-ups.org/sunglasses-sales-louis-vuitton-sunglasses-c-1558_1556.html

MBT cip? segítségével nagyobb cip?t vásárolni. Min?ségbiztosítás vesz egy pár cip?t MBT fogsz, akkor lesz egy jobb szervezet.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.05.11. 09:30:46

méghogy nem jó a másnapos kaya? LOL!
pl egy jó toroskáposzta, vagy töltöttpaprika, vagy egy lecsó... minél tovább tárolom, annál jobban ízlik mert összeérnek az ízek!
igaz, hűtőben tárolja az ember, nem a napsütén...
de hogy mi baja lenne 1-1 kenyérnek, kiflinek? én péntekenként egy emberes adagot, majd szükség esetén szerdán még 1 rozskenyeret vásárolok a piaci pékségben. nem rohad meg, nem szárad ki.

persze, igaz... APEH... ahogy mindig, most is a rendeletekkel van a szar.

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2010.05.11. 09:34:41

@atpijkamo: pedig a disznók imádják a moslékot. de még a kutyák is: ha anyám meglep vmi undorító főzelékkel, akkor a kutyáimnak adom a felét. nagyon örülnek neki.
romlott húst vagy lejárt kaját azért nem lehet csak úgy odavetni az állatoknak. talán azon kellene elgondolkodni, hogy van-e szükség több ezer hipermarketre az országban, melyek naponta felhalmoznak pármillió tonna élelmiszert. nem hiszem el, hogy ezt valaki mind megeszi! minden egyes el-nem-adott vagy kidobott kajáért meg kéne adóztatni a kereskedőket, akkor nem lenne ilyen őrült túltermelés.
@Atro: tegyük fel, hogy leég az otthonod, csődbe mész, elveszíted a munkád, és cserben hagy minden haverod meg rokonod. akkor te is csöves leszel. jól fog esni, ha mindenki kötekedő büdös alkesznak fog nézni, csak mert az egyik kollega éppen annak mutatta magát a tér másik oldalán?
@É2I: börtönbe az ilyen szarfaszúakkal. nagyon jól tudják, hogy ez csak még több problémát szül. de a bajokat nem úgy kell kezelni, hogy a felszínen kezdjük. nem azon kéne gondolkodni, hogy mit csináljunk a tonnaszám felhalmozott kajával, amit nem adnak el, hanem annak kéne utána járni, hogy mi a francnak csinálnak annyit, amennyit a vásárlók nem bírnak megzabálni. a problémát a gyökereknél kell kezelni, a fölösleget meg kell szüntetni és akkor nem kell adózásról meg osztogatásról sem elmélkedni.

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2010.05.11. 09:36:31

@Secnir: szegény tehenek, biztos egész nap bömbölnek, hogy kussoljon már be a zene. az ejrópaji onijós szakember meg mutogat rájuk, hogy "nézd milyen boldogok, énekelnek!"

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.05.11. 09:38:54

@Atro: Hát ez van. Itt Pécsett nem ilyen dulvák. Lehet, hogy a nem erőszakosakat már észre sem veszed :)

@Bikicsunáj Vicsáj: Valahogy így :)

@salapapa: "minél tovább tárolom, annál jobban ízlik mert összeérnek az ízek!"
Meg egy idő után a penész is új ízeket hoz :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.05.11. 09:40:24

@atpijkamo: Esetleg a kedves törvényhozás beletehetné az ÁNTSZ jogszabályaiba hogy ha csöviknek adod akkor azok tesznek egy nyilatkozatot, hogy saját felelősségre kajálják fel és ennyi.

Énbagoly 2010.05.11. 09:41:07

@Gyűjtőjegyes: tetszik az alapötlet, kár, hogy akiknek felajánlották ilyen faszok voltak.

@EÖ: és így is megoldható lenne.

Finoman szólva is túlszabályoznak sok mindent ebben az unióban.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.05.11. 09:42:48

@ColT: hogy te milyen finnyás vagy?! :P
újrarottyantod és már nem kell hozzá camembertet sem enni! 8-)

Bérgyilkos Bohóc 2010.05.11. 09:43:24

Eleve nem értem, hogy a posztoló miért tesz egyenlőségjelet a ledarált pékáru és a kidobott pékáru közé. A zsemlemorzsa vagy az állati tápok vajon miből készülnek? Frissen sültekből és a még meleg zsemléből?

salapapa · http://salapapa.hu 2010.05.11. 09:44:43

@ColT: ez is egy baromság.
nem kell semmiféle jognyilatkozat, ahogy nem kellene semmilyen rendelkezés.
ha romlott cuccot kap, ígyis, úgyis szarul lesz emberünk. a szapora hígfosás után pedig az a papír sokat nem ér...

felicitasz4 2010.05.11. 09:50:52

Évekkel ezelőtt tanúja voltam, hogy a Ludwig-Mentesi pékség a hétvégén megmaradt pékárut, főként kenyereket Zsámbékon a nagycsaládosok között osztotta szét. Gondolom ez ma is gyakorlat náluk. Kiváló alapanyagokkal dolgoznak, nem felfújt, majdnem liszt nélküli kenyereket sütnek, de ők nyilván tudják, hogy ételt nem dobunk ki!! A kidobott ételek mennyiségéből látszik, valóban szegénység van-e egy országban.

szekertabor · provo.blog.hu 2010.05.11. 09:53:34

A saját tapasztalatom, hogy abban a kisvárosban, ahol élek, a hét végére megmaradt, lefagyasztott pékárút a kisebb pékségek közül némelyik odaadja olyan többgyerekes családoknak, ahol örülnek neki. Nyilván ezek már nem a legfrissebb holmik, de mivel a hűtőládában a pékárú sokáig eláll, egy kis mikrózás után egészen tűrhető. És mivel egy nagycsaládos pedagógus nem tud minden héten kakaós csigát és gyökérkenyeret venni, bizony örömmel fogadják ezt a felajánlást.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.05.11. 09:57:17

Most, hogy eljött a kolbászból készült kerítés ideje, a megmaradt kaját fel lehetne használni kerítés díszítő alapanyagnak.
Különben túl egyhangú lesz a sok kolbászkerítés.
Így aztán mikor Benőke megkérdezi Jocikát, hogyaszongya:
- Te melyik házban laksz?
jönne a válasz, hogy:
- Hát abban ahol diós bejgli van a kolbászkerítésen kapudíszként felaggatva!

gabbor 2010.05.11. 10:00:57

Csodálos gondolatmenet! Hajléktalan ingyen kapná a vacsit(pizzát!!), pogácsát, kaját? Minden nap, mi? És én meg nem? Nekem miért kell melózni érte?

V. Anna, mennyél a fenébe a hülyeséggedel!

A megsporólt 50% pizza árát miért nem adtad egy hajléktalannak? Nem is kellett volna sokat menni érte, tele van a Határ Úti metró velük! Álszent idióta!

Rosszindulatú Vászka 2010.05.11. 10:01:01

Nem kicsit demagóg, ellemben nem túl okos poszt. Sztem. Mindazonáltal az éteknek való pazarlása bűn. Sokkal nagyobb, mint pl. a paráznaság, avagy az Istenkáromlás.

Az a logikai bukfenc a cuccal, hogy nem tervezhető a volumen, meg a szortiment. Nomeg etikátlan is alecsúszott embereket korlátozottan rátermett étekkel tukmálni.

Norman Nailer 2010.05.11. 10:06:15

@Bikicsunáj Vicsáj: "minden egyes el-nem-adott vagy kidobott kajáért meg kéne adóztatni a kereskedőket, akkor nem lenne ilyen őrült túltermelés"
OK, de akkor ne halljak rinyálást, ha zárás előtt fél órával már csak egyféle joghurtot lehet kapni... (Logisztikáról hallottál-e már?)

Secnir 2010.05.11. 10:06:24

@Bikicsunáj Vicsáj:
az hagyján, de még táncolnak is!
van egy haverom, ő egyszer látott táncoló teheneket - igaz, hollandiából hozták neki hozzá az anyagot.

táncoló teheneket te is láthatsz, menj el bármelyik sváb bálba.

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2010.05.11. 10:07:23

@ColT: nyilatkozat? talán jó megoldás lenne, de csak még nevetségesebbé tenné a helyzetet.

babel 2010.05.11. 10:10:40

Én az elméleti vitában nem vennék részt, viszont láttam egy filmet, ami erről szólt, talán Londonban. Volt egy fuvarozó cég, amelyik esténként jutányos (szintén majdnem ingyen) áron átadta 3-4 furgonját egy alapítványnak, amikkel az önkéntesek körbejárták azokat a helyeket, ahol (szintén valami minimális árért) eladták nekik a maradékokat, amit aztán ők szétosztottak a rászorulóknak. Civil kezdeményezés. Nálunk is lehetne. Adományból, 1%-ból, önkéntesekkel, és némi jóindulattal. Szervezés kérdése.

Rendes futár vagy fuvarcég + rendes éttermek, élelmiszerboltok + néhány ember adománya (benzinre és az 1Ft-os áraka) + pár önkéntes 1-2 órai munkája esténként = megoldás. És akkor nem "szoknak oda", nem azok veszik féláron, akik megvennék teljes áron is stb.

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2010.05.11. 10:11:10

@Norman Nailer: hallottam a logisztikáról. így is előfordul, hogy zárás előtt az egyik trutymó elfogy, a másikból sok van.
néha betévedek a tecsóba, és elképesztő dolgokat látok. az f&f design ruhák még elállnak ott pár évtizedig, hátha megveszi őket valaki. de pl trappista sajtból miért kell várat építeni a hűtőben? ki a fszom fogja azt megvenni amíg lejár? és miért hoznak ebből naponta egy újabb rakományt?
@Secnir: fűszoknyája van-e a sváb teheneknek?

babel 2010.05.11. 10:14:25

@gabbor: Nyugodtan elmehetsz hajléktalanszállóra lakni, beállhatsz a sorba ahol az ingyen kaját osztják, és lehetsz fekélyes, ótvaros, beteg és tetves is, senki nem tart vissza ettől az élettől téged. És akkor majd neked is ingyen lesz. Te döntesz. Én pl. nem sajnálom tőled, ha valóban ezt akarod.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.05.11. 10:15:43

@Bikicsunáj Vicsáj:
A sváb teheneknek nincs fűszoknyájuk.
Megették reggelire.

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2010.05.11. 10:19:45

@Norman Nailer: felhívtad rá a figyelmemet, hogy ez a mondatom ellenmond azt alapgondolatomnak, vagyis nem a felszínen kell elkezdeni a hibajavítást, hanem a dolgok mélyén. ez az adóztatás tényleg nem oldana meg sokmindent, legfeljebb megszorongatná a kisebb üzletek tökét. nyilván egyetértek azokkal, akik a rászorulóknak adnák a maradék kaját. teljesen igazuk van. rengetegen éheznek a világban, közben annyi kaját dobnak ki mások, hogy abból bőven jóllakna mindenki.
úgy viszont nem lehet kezelni a problémát, hogy folyamatosan ellapátoljuk a szart a mutik után. meg kell akadályozni, hogy ne szarjanak többet az orrunk alá. értitek, mire gondolok? pl. az is egy nevetséges parasztvakítás, ha egy polgármester azt mondja, "csökkentjük az autóforgalmat és a kipufógógázt a városban". semmi környezettutatosság nincs az ilyen kezdeményezésekben. bele se gondolnak abba, miért áll többmillió autó az utcákon, ez teljesen abnormális.

az a baj ezzel az emberiséggel, hogy nincs meg bennünk a képesség arra, hogy felfogjuk: minden dolognak van következménye. bármit megtesznek anélkül, hogy belegondolnának mi következik utána. leszarják, ha egy csomó maradék kaját kell kidobni, a lényeg hogy minél többet termeljenek és eladják. undorító ez a hozzáállás, pedig sajnos ez mozgatja az egész hülye világot. "még, még még!"

"közel a vég, hamarosan mind elpusztulunk" ;)

Énbagoly 2010.05.11. 10:23:46

@Bikicsunáj Vicsáj: Látod, igazából az lenne az igazi környezetvédelem, és embervédelem, ha nem lenne annyi felesleges termelés.
Esztelen pazarlás folyik ám körülöttünk.

XCat 2010.05.11. 10:23:59

@Bikicsunáj Vicsáj: Ne sopánkodj már te is. Az a baj ezzel a világgal, hogy mindenki tudja mi a baj vele.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.05.11. 10:24:18

@Secnir: :DDDDDD ez megérdemel egy 10est délelőttre!

@Norman Nailer: '80as években így volt. volt is rinyálás, hogy "mármegintnemkaptameztvagyazt!".
viszont gazdagabbak voltunk.

@gabbor: azért nem azonos az értéke egy most, frissen, ropogósan kiadottnak, illetve egy már "kissé" gumiszerű vagy épp ropogósra szikkadtnak.

@szekertabor: így van: "egészen tűrhető". nem olyxan mint a friss, de a "még futott" kategóriába belefér.
ha az embernek van módja és lehetősége, ráadásul ezzel önmagát nem károsítja, akkor miért ne? ez kellene legyen a normális.

XCat 2010.05.11. 10:27:24

@Énbagoly: Meg ha nem használhatnál annyi vizet, áramot, benzint amennyi jólesik... meg ha nem lenne kaja csak jegyre, aztán úgy sem, nem lenne ivóvíz, sem közlekedés, sem szemétszállítás, sem fegyvered a 40-50 fős kóbor kutya-macska-patkányfalkák ellen... orvosi ellátás sem, az is felesleges luxus. Az óceánon meg majd akkor kelsz át, ha átúszod magadnak.

MagyarZizzi (törölt) 2010.05.11. 10:28:25

Mondjuk az fura lenne, hogy én megveszem a brióst reggel 150-ért, este meg a hajléktalan megkapja ingyen. Nem mintha sajnálnám tőle, hiszem ő nem tudja megvenni, és valószínűleg éhezik is, de a másik oldalról nézve ez mégiscsak igazságtalanság. Az tényleg felháborító, hogy mennyi ételt kidobnak, mikor sokan éheznek, de nem kéne átesni a ló túloldalára!

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.05.11. 10:28:51

@salapapa:
Egy szál (khmm) szőrben grasszálnak.

@Bikicsunáj Vicsáj:
Hát sváb sváb tehenekről.

XCat 2010.05.11. 10:31:27

@MagyarZizzi: Jómúltkor valami cucliológiai izében a hajléktalan kifogásolta, hogy miért nem becsomagolva dobják ki a még lehető kajákat... francnak jut eszébe hogy ő búvárkodni akar a kukámban, meg egyébként is, kinek van ideje rá.

Énbagoly 2010.05.11. 10:32:31

@CatMother: szándékosan elferdíted, mert neked így esik jól.
Csak egyszer néznél utána, hogy mennyi ételt dobunk ki. Amit megtermeltek, amiért levágtak állatokat, és a szemétben végzik.
Nem arról van szó, hogy feladd a kényelmedet, hanem arról, hogy csak egy kicsit ésszerűbben gondolkozz.
Számold össze, hogy mennyi pénzt dobsz ki a szemétbe azzal, hogyha ésszerűtlenül vásárolsz. És gondolom, a pénzt te sem ajándékba kapod, hanem megdolgozol érte.

XCat 2010.05.11. 10:33:00

@Bikicsunáj Vicsáj: Te Biki.. aminek csapja van alul, az nem tehén...

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2010.05.11. 10:33:21

@CatMother: ennyire nem kéne sötét jövőképet állítani azok elé, akik unják ezt a szemétdombot, amin ülünk. ha nincs túltermelés, akkor semmi nincs? ez így egy kicsit túlzás.
jól van na, nem sopánkodok. az a baj a világgal, hogy olyan amilyen. veled meg az a baj, hogy ez a baj!

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2010.05.11. 10:34:45

@CatMother: nyugodtan szólíthattok Don Bandinak, ez csak egy ideiglenes név, hogy bikicsunáj. így tisztelgek 2010 magyar kultúrális fejlődése előtt.

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2010.05.11. 10:37:26

@CatMother: ezt a szót keresem évek óta, csak nem jutott eszembe! KUKABÚVÁR! köszi :)
@Sün‼: egyszer a móricz téren beleköptem egy rágót a kukába. gondoltam, hogy nem túl elegáns gesztus, de legalább nem oda helyeztem a rágógumit, ahol beleléphetnek. erre odajön beszólni egy csöves, hogy ne köpjek rágót a kukába, mert az az egyik kedvenc turkálóhelye. hát bsszameg, nekem az egy szemetes, nem érdekel hogyő fridzsidernek használja!

XCat 2010.05.11. 10:39:03

@Énbagoly: Nem ferdítem el, de bosszant amikor mindenki vinnyog, ráadásul úgy, hogy oka sincs rá, csak mert éppen trendinek érzi.

Az állatokat arra termesztik (igen, termesztik, nem írtem el), hogy levágják őket, mert az emberek szeretik a friss húst.
Én speciel ellennék úgy is, hogy ha elmegyek táskát venni, nem másfél millió, csak húszezerféle táskából választhatnék.. de az a szerencsétlen nyomorult, aki abból él, hogy állatot dolgoz fel, mit csinálna?

Amúgy meg sosem vásárolok ésszerűtlenül. Ha valami nekem örömet okoz, az nem lehet ésszerűtlen.

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2010.05.11. 10:43:11

@CatMother: a tejet miből kapjuk? a tőgy nem számít csapnak? :)

XCat 2010.05.11. 10:43:48

@Bikicsunáj Vicsáj: Nem adok én ennek 20 évet, oszt' itt tartunk majd. :))

Énbagoly 2010.05.11. 10:51:48

@CatMother: A tipikus fogyasztó. :)

Engem mindenesetre elkeserít az, hogy étel megy a szemétbe. Tök mindegy, hogy az most hús, zöldség, vagy péksütemény. Nekünk lehet, hogy nem ez a legnagyobb gondunk, de van akinek igen. És még csak ki sem kell menni az országból.
Ja, és még mielőtt jönnének a cigányozók, nagyon sok ember csendben szegény. Mert szégyelli, akkor is ha nem tehet róla. És neki fontos lenne az a kenyér is, amit ledarálnak.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.11. 10:55:34

sokaknak segítene a nem 100 százalékos"

Mér ne lenne 100%-os??
És hogy kell enni a
'töltött bourakes'-t, lés-villa vagy kanál
Mer nem mind1

XCat 2010.05.11. 10:59:18

@Bikicsunáj Vicsáj: Navárjál, keresek hozzá szakkomentárt.. Csak Neked..
Szóval;
www.youtube.com/watch?v=qyfz7Z5R2mc&feature=related

5:00-tól van kifejtve a probléma lényege.

XCat 2010.05.11. 11:05:09

@Énbagoly: Elmondok egy titkot. Amit te megveszel, az nem étel.. az is körülbelül mindegy, hogy mennyiért veszed. Ha egyből a szemétbe dobod mindet, akkor is csak ott köt ki, ahová való. :)

A szegénységet meg azért ne úgy képzeld el, hogy valaki 24 órában azon kesereg, hogy őneki mennyire rossz, ez inkább a felső(bb) középosztály bolondabb, és eltartott tagjaira jellemző. Ők érnek rá.
A valóban szegények igenis megkeresik azokat a megoldásokat, amik segítségével egyrészt nekik mégsem olyan rossz, másrészt nem annyira fennköltek.. csendben meg azért vannak, mert általában büntetendők is.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.11. 11:05:35

@Bikicsunáj Vicsáj:
tőgy nem számít csapnak?"

Nem, az szelep, ha értED-E a különbséget.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.05.11. 11:06:35

@Bikicsunáj Vicsáj:
Nagyon derék meglátás!
Bölcsen tetted.

Bikicsunáááj!

Secnir 2010.05.11. 11:07:15

@Bikicsunáj Vicsáj:
a sváb teheneknek rakott szoknyájuk van.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.05.11. 11:08:39

@horex:
Álljunk meg egy szóra!
Ha az ottan szelep, akkor azon keresztül kellene felpumpálni a tehenet.

Viszont itt pont a fordítottja történik: ott eresztik le.

Tehát az csap.

XCat 2010.05.11. 11:11:16

@Sün‼: De akkor is többcsap.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.05.11. 11:12:26

@Sün‼: nem csoda... a Sün kiszúrja a matracot, ezért nem tudja hogy a szelepen le is lehet engedni! 8-)

forum.rtlbulvar.hu/pictures/forum/2010/05/11/9932582.picture
:DDD

ficsilla · http://ficsill.blog.hu 2010.05.11. 11:16:34

Azt mondja meg nekem valakik, hogy azokban az országokban ahol nem hemzsegnek a hajléktalanok ott mit csinálnak velük? Exportálják őket?

XCat 2010.05.11. 11:18:30

@ficsilla: Azokban az országokban mindenki szarabbul él, mintitt egy hajléktalan.

BBG76 2010.05.11. 11:21:50

A Tesco már rég megoldotta ezt. Átcímkézik, hogy holnap is jó legyen.

Rosszindulatú Vászka 2010.05.11. 11:26:01

Svédországba a hajléktalanokat fűszoknyás lyányok kísérik az üres szállodai szobákba.

Siendor_ (törölt) 2010.05.11. 11:27:25

Nem jó, sajnos. Pl. ha a Mekiben megehetnéd a lejártat (10 perc után kidobják ha nem veszi meg senki!) akkor direkt úgy gyártanák az alkalmazottak hogy ők egyék meg, vagy odaadnák hátsó ajtónál havernak. Ugyanez igaz a pékségekre, stb. Sajnos ilyenek a munkavállalók. Ráadásul ha hajléktalanok tömege áll a bolt körül, akkor nem mész be te sem.
Ergó sajnos kész a csőd.

Sajnos.

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2010.05.11. 11:31:48

@salapapa: :D
@Sün‼: egyetértek.
@Secnir: köszönöm. most már úgy hagyom el a posztot, hogy a lényeget megtudtam :)
@CatMother: tökéletes szakkomentár.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.11. 11:35:12

@CatMother: Több csap, mint nap
Kevés fóka sok csap
Csap határátkelő Svéd felé

Ez itt Sün-nek!

Szelep nem csak feltöltésre való
Az a mukodési módtol függ
1ébbként ott töltik fel éjjelente a tehenet
Ugye te sem hiszed hogy a tehénszaros fűböl lesz a tej?

XCat 2010.05.11. 11:42:48

@horex: A tej tejporból lesz, meg koncentrátumból, meg fokozókból. Nem? :)

Rosszindulatú Vászka 2010.05.11. 11:43:21

@horex: pedig ojan szaga van :)Az igazi bioházitejbe mindég van tehénszar, ahogy a házitojás is mindég tyúkszaros.

XCat 2010.05.11. 11:46:43

@Rosszindulatú Vászka: Beöntésben kéne részesíteni a tyúkokat tojástojás előtt. Tanulja meg az a ronda dög, mi a tisztaság.
Vagy akkor már nem lenne bio?

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.11. 11:46:57

@CatMother: meg fokozókból
Milyen, potenciafokozókbol?
Helyesen -fokoló- de az már pálinkagyártás kérdésköre, nem akarok offolni itt, +szétk**ni a homart

Mondom, éjjel töltik fel a tehenet
Voltál már éjjel tehénistálóban
Akkormeg?
:)

XCat 2010.05.11. 11:49:12

@horex: mittudomén, ízfokozó, színfokozó, szagfokozó...
A lényeg, hogy fokozva érezzed magad tőle.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.11. 11:50:43

@Rosszindulatú Vászka:
Barátnőm nagyon pedáns, mindig valami szagositó van a wc-ben,meg szagos papir meg minden
Mondom neki: ez nem normális, egy wc az legyen szarszagú, az méltó hozzá/nem a barátnőmhöz, mielött valaki offolna/

:)

XCat 2010.05.11. 11:51:27

Szerintem csináljunk egy versenyt, hogy ki eszik meg havi viszonylatban több ilyen vegyszart.
Az nyer, akinek kinő az első plusz végtagja. Esetleg csápokat vagy pikkelyeket is elfogadunk, ha már megdeglendett a fél mezőny.
No mit szóltok?

XCat 2010.05.11. 11:53:07

@horex: Ássatok az udvar közepére egy nem túl mély budit, és akkor az olyan lesz. Géppuska fészkeket is telepítsetek köréje hogy legyen mivel elzavarni az antsz-t meg a reklamáló szomszédokat. Szerintem faszán be lehet ültetni borostyánnal, és akkor nem is látszik.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.11. 11:53:19

@Rosszindulatú Vászka:
Az igazi bioházitejbe mindég van tehénszar, ahogy a házitojás is mindég tyúkszaros"

Mos mit bizonygatod hogy nem vagy paraszt. Montam én?
A tejbe a paraszt rakja még éjjel a szart és keni a mű tszkós tojást, hogy aszidd bio
Na, értEDE?

salapapa · http://salapapa.hu 2010.05.11. 11:54:27

@CatMother: ezt nem e lehetne e inkább úgy e, hogy etetek valakit?
nemár a saját bűrömet vigyem vásárra! 8-)

Rosszindulatú Vászka 2010.05.11. 11:55:28

@horex: hejesen teszed. A krumplileves meg legyen krumplileves, pont mikor még 2,60 volt a kenyér :)

XCat 2010.05.11. 11:59:40

@salapapa: Az úgy nem annyira kalandos.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.05.11. 12:02:14

@CatMother: dehogynem! sőt, így akár több tamagocsit is etethetek! :P

Rosszindulatú Vászka 2010.05.11. 12:03:02

@horex: igazad lehet, eccer láttam egy igazi paraszt, és szaros volt a gumicsizmája. Tuti nem a tehént rúgdalta, hanem a lapátrúl potyogott le nekije a lábikrájára.

avatartalan 2010.05.11. 12:04:54

a zósanban másnap reggelre összecsomagolják az előzőnapi pékárút és féláron adják
sztem ez a jo megoldás különben odaszokik a sok csöves zárás előtt,sőt ahol ezt csinálták régebben rá is szóltak a sima vásárlóra hogy "há ne vegye má meg előle mer várja az akcijót és ő má kinézte aztat magának"...

Rosszindulatú Vászka 2010.05.11. 12:09:34

@avatartalan: nem a csövesek a gáz, hanem mikor özönlenek a jóképességű fiatalok a szigetfesztről az ósanba kannás bort vedelni meg kiflicsücsököt csócsálni.

XCat 2010.05.11. 12:13:06

@Rosszindulatú Vászka: Parasztot, drágám, parasztot.. a sima paraszt, az csak alany eset. :D

Agyalap 2010.05.11. 12:15:32

Érdekelne a megoldás.
Tavaly az Astorián láttam, hogy a kéregető család gyermek tagjának a kezébe egy taxis egy zsömlét adott. Ha lefényképeztem volna, benne lennék a World Press Photo döntőben - azt a tanácstalanságot amivel faterra nézett: Most ezzel mit csináljak?
Ezek után kövezzetek meg, de az "Éhes vagyok" táblával közlekedő koldusokon is tesztelnék, szerintem a felük utánam dobná a zsömlét...

Rosszindulatú Vászka 2010.05.11. 12:18:13

@CatMother: nem, autómata tárgyeset. Pl.: felveszem a nagykabát.

Lsd továbbá: sapka volt a Lenin, lementek a katonák a katakomba.

XCat 2010.05.11. 12:20:56

@Agyalap: Kicsit összetettebb a dolog annyiban, hogy oké hogy a zsemlédtől nem lesz éhes, viszont a koldusmaffia ugyanúgy megruházza este, ha nem hozza az elvárt hozamot...
Vagy kibasszák a hajléktalanszállóról (ugyanis ott is kell tejelni a hivatalosan fizetett pénzen felül is).

Mondjuk én azóta vagyok hajlamos nem osztogatni pénzt, mióta az egyik rám szólt, hogy miért csak 300-at kap, ő legalább ötszázat szokott.

Abramelin 2010.05.11. 12:32:43

Szevasztok!

Dolgoztam 6 hónapot egy SPAR-ban. Nekünk 400(!) db tojást kellett összetörnünk, naponta dobtuk a kukába a millió tejtermékeket, zöldségárút a húsokat egy külön fagyasztóba. Jó darabig csak -25%-al adhattuk olcsóbban az aznap lejáró dolgokat mert nem kaptunk -50%-os címkét! Mindent az automata rendszer rendelt egy darabig több 10.000 Ft érték ment a szemétbe naponta! Persze arra rendszer hogy a sz.gép figyelje a szavatosság lejártát na az nem volt...!!! Vicces és szomorú! Náluk a nettó 82.000 Ft-os fizetés volt a versenyképes kereset! SUCKER...

XCat 2010.05.11. 12:33:47

@Abramelin: És nem volt annyi eszetek, hogy teherautóval hordjátok haza? :)

bebe36 2010.05.11. 12:43:10

Gyerekek...az itt a baj hogy a dolgozóktól féltik az árut azért zúznak be mindent(nem csak az élelmiszereket)attól félnek hogy direkt selejtet csinálsz hogy azután hazavihesd....volt szerencsém hipermarketben dolgozni ...megy minden a tömöritőbe....még a bicikli is...oltári pazarlás megy....tapasztalat

Rosszindulatú Vászka 2010.05.11. 12:46:51

@CatMother: hehe, én eccer láttam ríl fájtot, a Széna téren bunyózott össze két import koldus, hogy kinek mejik a heje.

De a legajja, bárki bármit mond az autószélvédómosós csírák.

XCat 2010.05.11. 12:46:56

@bebe36: Miért lenne baj? A dolgozók lopnak a legtöbbet. Nagyobb áruházaknál evidencia, hogy "ha oda mégy dógozni, a kajádra már nem kőtesz, mer úgyis összelopod magadnak".

anarcho78 2010.05.11. 12:48:52

voltam Tesconál, ott is zúznak be ezzerrel mindent. egyszer terveztük, hogy kirakunk kaját, ÁNTSZ nem engedélyezte, mivel már lejárt étel közegészségügyi problémát okozhat.

1. hajléktalanok nyilván örülnének ennek,
2. viszont még mindig megmarad az a réteg, aki ebből üzletet csinálni (romlott kaját megszerez utcáról, átcímkéz, elad), így szinte biztos, h nem lesz osztogatás. és ebben az egész ország úgy hibás ahogy van!

XCat 2010.05.11. 12:50:39

@Rosszindulatú Vászka: Én nem láttam, csak a világmegváltós korszakomban megpróbáltam a szociális szférában dolgozni. A következő dolgokra jöttem rá;

1. tulajdonképpen mindenki leszarja a rászorulókat, és segítés álcája alatt mindent megtesznek, hogy ugyanabban a nyomorban tartsák őket, amiben vannak.

2. kurvajó üzlet

3. akik benne dolgoznak, többnyire csak azért vannak ott, hogy ők maguk ne legyenek munkanélküliek

4. köcsög az összes, a jövedelmük nagy része meg feketébb, mint a putriscigány.

5. Ha meg akarok gazdagodni nagyon gyorsan, biztosan valami jótékonykodási mutyival fogom elindítani.

További magyar hang 2010.05.11. 12:53:37

McDonald's - 53 Rue Saint-Ferréol, Marseille, France

1992-ben csöveztem Marseille-ben. Záráskor a megmaradt ételeket kitették az üzlet mögött egy gurulós polcra. Nem volt összeöntve, nem volt széttrutymákolva, nem volt beleköpve. Tökugyanazt el lehetett vinni, amit bent kapható, csak hidegebb. És mindenki annyit vitt, amennyi neki kell, egyszer sem láttam olyant, hogy valamelyik "kolléga" spájzolt volna.

Rosszindulatú Vászka 2010.05.11. 12:54:20

@CatMother: tudom, az egyik ismerősöm a Karitasznál dolgozott, annyira besokallt attól a tolvaj bandától, hogy még az apácákat is otthagyta, frankón kivetkőzött. Azt mondja a ruhaadományokat rögtön adták el a turkálókba.

a_saci 2010.05.11. 12:57:30

van egy igényes arab-kajálda a pesti Belvárosban - este 8-kor bezár, leengedik a rolót, 8.05kor újra felhúzzák, beengedik a kis-edénnyel kint várakozó pénztelenebb felét emberiségünknek és kiosztják a maradék salátákat és aznapi megmaradt kajákat.
persze ezt hivatalosan nem tehetnék meg a mai Mo.-n, de nem-hivatalosan emberek között ez még működőképes...
ennyi.

XCat 2010.05.11. 12:58:27

@Rosszindulatú Vászka: Habitus dolga.. tulképp nem sokkal mocskosabb, mint a politika, és társadalmilag megbecsült tevékenység.
Hogy mi megy, azt meg csak az tudja, aki járt benne. Akik ki vannak szolgáltatva nekik, azok nem mernek beszélni, akik meg benne vannak, azoknak nem érdekük. Aki meg véletlenül tudja, az általában leszarja.

AlulírottFentemlített 2010.05.11. 12:58:43

Adjuk-e oda a maradékot a hajléktalanoknak vagy az öregeknek?

Adjuk!

bebe36 2010.05.11. 13:01:56

@CatMother: Hát igen... osztályvezetőtől felfelé működik a dolog ,de egy sima eladó nem tud annyit kihozni hogy megérje a kockázatot ,van h szúrópróbaszerűen feltúrják az öltözőszekrényedet...munka végeztével táskavizit stb. esetleg testüreg motozás :)

XCat 2010.05.11. 13:06:00

@bebe36: Szórakoztató lehet. Mondjuk a testüreg motozást nem értem.. sokan próbálnak az ánuszukban kicsempészni egy guriga sajtot?

bebe36 2010.05.11. 13:14:21

@CatMother: sajtot nem esetleg egy téliszalámit vagy diákcsemegét :) jó ez csak vicc volt nem ilyen dúrva a helyzet ,de az azért idegesítő hogy az ott dolgozókat mennyire fogják...de az például ha a kedves vevő elmajszol pár túró rudit és utána legurít egy redbullt és a dobozát bevágja a polcba az nem zavar senkit....még rá se szólnak...

XCat 2010.05.11. 13:21:59

@bebe36: Akkor sem, ha fehér ember?

mnandy 2010.05.11. 13:28:25

Változik a világ..

Egyik előző munkahelyemen - azóta megszűnt, élelmiszer- vegyesiparcikk kisker - kedd esti záráskor észrevettük, hogy szerdáig jó több bontatlan karton joghurt. Tehát másnap még szavatos.

A megbontott kartonokra szerdán kiírtunk egy brutális akciót - fél óra alatt evitték - a bontatlan kartonokat átvitette a közeli óvodának azzal, hogy ajándék, de amit szerdán nem esznek meg a srácok, azt csütörtökön már ne adják oda. Elvileg még akkor se lesz semmi baja, de már lejárt lesz.

mnandy 2010.05.11. 13:29:48

Ja, bocsi, nem írtam, hogy ez még a múlt században volt!

anno. 1993..

ugg cardy 2010.05.11. 13:34:01

Hello!
Hogy megünnepeljük az ötödik évfordulóját társadalom létrehozását, elindította 2010-05-05-05-15, a teljes termék szállítási szolgáltatás ingyenes, kevés lehetőséget nem szabad kihagyni.

Értékesítési csapat

shop:

www.uggcardy.org/mbt-mwalk-shoes-c-1111.html
www.uggcardy.org/christian-louboutin-c-1469.html

Üdvözlettel

bebe36 2010.05.11. 13:35:52

@CatMother: akkor sem.....a vevőkkel gyakorlatilag nem tudnak mit kezdeni....a fehérek között is van nagyon sok bunkó.....(itt Pesten ez koncentráltan igaz....nekem ez furcsa, ugyanis én vidékről költöztem ide....egy kis faluból)....és általában nem az csinálja ezeket aki nem tudná kifizetni.......igaz ,sokan gondolkodás nélkül söprik a bevásárlókocsiba a legdrágább termékeket aztán hó végén meg sírnak hogy nem elég a fizetés....Pest egy vidéki kis falu után ,megélhetés szempontjából maga a kánaán...aki dolgozni akar az dolgozik is....lehet hogy nem a szája ízének megfelelő pozícióban de legalább van munka...akármilyen is....lehet pl amilyen munkát végzel az itt neked nem tetszik de más összetenné a kezét ha neki ilyen is akadna...nagyon szegény a vidék..(fleg a keleti megyékre értem)

XCat 2010.05.11. 13:37:05

@bebe36: Hihi, holnap akarok felmondani.

XCat 2010.05.11. 13:38:13

@bebe36: A vikdéki kis faluk olyan idilliek.
Nem vágysz vissza?

bebe36 2010.05.11. 13:48:41

@CatMother: De kicsit igen.....de tarthatatlan volt már a helyzet...ot egy kis boltunk volt de szinte már csak hitelre tudtak vásárolni az emberek...és ezt nem ám a luxuscikkekre értem hanem tk alapvető dolgokra....páran bejártak dolgozni pl az elektoluxba....kaptak minimálbért....annak jó része elment az utazásra....ezen kívül csak a napszám maradt ,mint alkalmi bevételi forrás ,de erre is egyre kisebb az igény ugyanis a földek jó része pár ember kezében öszpontosul ők pedig jobbára gépekkel végzik a munkát....az sem biztos hogy megéri már hogy pl magadnak megtermeld a dolgokat...drága a permetezőszer ,vetőmag takarmány ,ha kiszámolod olcsóbban megveszed pl a tescoban az import krumplit mintha saját magadnak megtermelnéd ha meg megtermeled lehet hogy másnapra ellopják s kevésbé becsületes emberkék(nem akarok konkrétumokat írni kikről van szó)

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.05.11. 13:56:39

Minek etetni a hajléktalanokat? Csak foglalják a helyet az értékes patkány- és galambpopuláció elől.
Ha hajléktalan lennék, alig várnám, hogy végre megdögöljek. Májzsugorban, valószínűleg.

Új fórumos nicknév létrehozása (törölt) 2010.05.11. 14:00:52

a cora-Aldi tengely (Budakaálsz) már most is hajlékony-tanya...és qrvaidegesítőbunkók....is

2010.05.11. 14:14:12

Sziasztok !
Én egy hajléktalan vagyok.
És kikérem magamnak, hogy száraz szemét kiflivel akarnátok megetetni. Nekem is van emberi jogaim meg büszkeségem is van ! Nem vagyok alárangúbb mint bárki más !
Mert akárki kerülhet ilyen helyzetbe ! Majd meglátjátok !!

XCat 2010.05.11. 14:14:29

@bebe36: Hát sok szerencsét.. mindig becsületem azokat, akik képesek tenni magukért, siránkozás helyett. Remélem megtalálod itt azt, amire vágysz:)

bebe36 2010.05.11. 14:19:02

@CatMother: Köszi azon vagyok :) ...legyen szép napotok és ne idegeskedjetek...

XCat 2010.05.11. 14:55:50

@bebe36: Nem tudod mi a fenét raknak az eperre meg a szőlőre, hogy a boltban napokig eláll gyönyörű szépen, ha meg hazahozom, másnapra megrohad? Ha akkor rakták ki, úgy is.

ggraor 2010.05.11. 14:59:28

És mér' is vannak hajléktalanok? Miért kell aggódni az öregekért? Ja, hogy a közgazdaság kevesek felé koncentrálja a tőkét? Sebaj, együnk tegnapi kenyeret!
Amúg egyetértek, csak a javak újraelosztása nélkül szerintem nem oldunk meg semmit.

bebe36 2010.05.11. 15:11:33

@CatMother: mikor hazaviszed tedd be a hűtőszekrénybe és csak közvetlenül fogyasztás előtt mosd meg....szerintem ez beválik....és ha van közte ami már romlani kezd vagy lágyul azt szedd ki...

bebe36 2010.05.11. 15:27:15

@CatMother: vagy keress egy nénikét a piacon és attól vásárolj...lehet kinézetre nem lesz olyan szép az áruja mint amit a boltban kapsz ,de amit a boltban veszel annak a 90% import felfújt szar...vízzel meg vegyszerekkel feltúrbózva....ott van például a fürtös paradicsom abból is az apró a legfinomabb ha megszagolod erős jellegzetes illata van ...ugyan ez igaz pl az eperre is...a bolti húsokkal is az a baj hogy pl megveszel egy pár szelet tarját ,és mire megsütöd alig marad belőle valami....tele nyomják a disznókat antibiotikumokkal meg mindenféle táppal csak hogy hamarabb elérjék a vágási súlyt....egy falusi malacka meg lehet hogy 1 évig is nevelkedik...ez a nem mindegy...

a Figyelööö 2010.05.11. 15:30:11

Én egy ideje svájcországban dolgoztam élelmiszerdiscountban, ott pékárúra zárásig nem volt százalék semmire, ami megmaradt, személyzet hazavihette minimális áron, többit kidobtuk.

Aztán, egyszer valaki kitalálta, hogy ha hazavisszük, az lopás (hiába perkáltunk valamit érte) ezért aztán minden kuka volt.

Fájt a szivem a kidobott friss pékárúk miatt, de amit a főnökség mondott, az volt. És ott is vannak szeginyek, nehogy azt gondoljátok.

XCat 2010.05.11. 15:37:10

@bebe36: Azt olvastam, hogy egy "falusi macska".. :D
Nénikékkel az a baj, hogy nem árulnak plázákban. Márpedig mire eljutok a vásárlásig (este 8-9) más nem nagyon van már nyitva.

bebe36 2010.05.11. 15:56:13

@CatMother: hát macsekot még nem ettem bár lehet h finom ,vietnámban biztos megeszik :) talán próbálj meg hétvégén bevásárolni ilyesmit...persze ha van időd...vagy nálunk mükdött az is hogy én egy darabig egy pesti cég kirendeltségén dolgoztam Nyíregyházán és küldtük fel pestre az itteni kollégáknak a vidéki árut....

XCat 2010.05.11. 16:07:41

@bebe36: Kóstold meg.. a kínai vendéglők többségében isteni kacsát sütnek belőlük. :)

bebe36 2010.05.11. 16:13:35

@CatMother: szóval ezért nincs errefelé kóbor macska itt is van egy kínai a gyöngyösi sétányon :)

Kifordított kacagány 2010.05.11. 18:33:13

@bebe36: bezzeg nálam van 3 haszontalan állat is, ebből kettő tele van megint kölökkel. milyen címre lehet őket küldeni?

yippyupp 2010.05.11. 18:54:29

@Kifordított kacagány: nokiás doboz, aldi parkoló. átveszem őket, kell valami szórakoztatás a kutyiknak

Kifordított kacagány 2010.05.11. 19:42:04

@yippyupp: a postás kiviszi, vagy összetörnek?

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.05.11. 20:34:23

Menhely Alapítvány, Magyar Vöröskereszt.
Officilities, ugyebár.

Nyilván nem úgy kell elképzelni, hogy az étterembe beözönlenek a csövik záróra után.

A Vöröskeresztnél dolgoztam, a hajléktalanellátásban. Elmondanám, hogy csináltuk, de ennyi cinizmus mellett a faszomnak van kedve.

Nem mellesleg: igen, a vezetők többsége valóban saját zsebre/dicsőségre dolgozott ott, ocsmány susmusokat hallottam, de a "köcsög az összes" egy unintelligens, ostoba megnyilvánulás. Aki valóban vérrel-húggyal-szarral dolgozik a frontvonalon, az alig keres valamit és szívből csinálja. Másként nem is lehet. Nem világmegváltó korszakban (az meg mi???) kell odamenni. Az ember vagy AKAR segíteni, vagy csak egy szánalmas kis hangember.

(röf)

LinesMan 2010.05.12. 05:25:33

@babel: ... Civil kezdeményezés. Nálunk is lehetne. Adományból, 1%-ból, önkéntesekkel, és némi jóindulattal. Szervezés kérdése...

Pontosan így megy civilizáltabb helyeken. Önkéntes melósok, a tegnapi kenyér ingyen, a szükséges pénz meg adományokból. És nem kérdezik ki vagy ha oda mész kajáért, vagy egy kis szeretetcsomagért.
Persze ehhez kell vagy 3-4 ember akinek van energiája, ideje és szervezési készsége.

Agyalap 2010.05.12. 09:19:29

@Kulics: Akkor te ne szállj be az élelmezési bizniszbe :)
Amúgy meg a régi mondás szerint: Szemérmes koldusnak üres a tarisznyája...

XCat 2010.05.12. 09:20:24

@morrisal_: Jó hogy mondod, ez volt bennetek a legundorítóbb.. a glória némelyik köcsög feje felett, hogy de igenis, én csinálok valamit! Igen, igaz hogy felveszem a pénzt 600 nyomorult után, és igen, igaz hogy 598-ét ellopom.. na de az a kettő, aon tényleg segítek! (egy kicsit).

Szerintem köpd magad szembe, ne példálózz. :))

beked 2010.05.12. 11:47:20

Egy ismerősöm németroszgában lakott, nem tudom pontosan hol. Azt mesélte a fia iskolájában a menza nem a nálunk megszokott módon működött. Minden gyerek annyit kért amennyitt akart. De elvárták, hogy azt meg is egye. Ami az étkeztetés után maradt, azt elvitték és rászorulóknak adták. Persze nálunk inkább a diákoknak adnám, mert van pár család, aki nem kap támogatást az étkeztetésre, de kifizetni mégsem, vagy csak nagyon nehezen tudja. Csak nálunk, akkor mindenki elkezdene nem fizetni, hanem inkább potyázni. Amikor én voltam általános iskolás (ráadásul bentlakásos) A szülök meg lettek kérve, hogy aki tud, az ne a megadott összeget fizesse be, hanem többet. Mert vannak családok, akik nem tudják fizetni. Ingyenétkeztetés pedig akkor az iskola birálta el és megadott létszámig fizetett csak az állam.

Boltokban (pl pékség) is megoldható lenne, hogy egy civil szervezet jár ki oda nem a hajléktalanok, viszi el, amit lehet és valahol osztanak. Ezzel kiküszöbölhető, hogy valahol tömegek álljanak, pedig nincs is mit adni, mig máshol nincs senki, pedig van maradék.
Egyébként szerintem ez nem csak elvi kérdés. Nem mindent szabályos odadni az embereknek. Pl. A vadasparkok egy részében is adományozott péktermékekkel etetik az állatokat (részben) a termékeknek, mikor odakerülnek általában semmi baja, csak már nem friss, nem lehet eladni.

szita szita péntek 2010.05.12. 11:49:59

Nem a helyszínen kell odaadni a hajléktalanoknak. A legközelebbi hajléktalanszálló képviselője szépen megjelenik a műszak végén és berakja a csomagtartóba a neki összekészített kaját. Ennyi.

Leléptem 2010.05.12. 16:00:51

Angliában a Pret üzletláncban mindent "frissen" adnak el. Erről is szól pár cikk, de a lényeg, hogy a szendvicseket, leveseket, sushit stb. minden este le kell venni a polcról. Illetve ha a süti, alma stb. másnap már lejárna, akkor azt is.
A helyi szervezetekkel kapcsolatban állnak, (hajléktalanok, szegények) illetve pár családdal is, akikről tudják, hogy nem túl gazdagok. Ők záróra után (takarítás úgyis egy óra) megjelennek és elviszik amit gondolnak. Illetve a dolgozók is vihetnek haza természetesen. A dolog működik.

Más. A termelői piacokon (mint nálunk volt az MDF piac régen) a záróra 4-5 között van. Ilyenkor amit már másnap nem szívesen adna el, azt otthagyja a termelő. Alma, banán, körte, szöllő.. Nem rohadt, csak tudja, hogy másnap már úgyse tudná eladni.
Van ismerősöm, akik összeszedték, kádban lemosták és úgy ették, amikor nem volt pénzük más módon kajára... Szóval ez a helyzet Angliában amiről tudok.

mandel 2010.05.12. 17:37:30

angliában sportot űznek abból, hogy zárás után ki találja meg a nagy szupermarketek szeméttárolójánál a "jackpot" zacskót, amiben még teljesen jó kaják vannak. próbálkozzanak nálunk is. valahol tuti van.

Kifordított kacagány 2010.05.12. 18:13:10

@morrisal_: én azt nem értem, miért is baj az, hogy aki ilyennel foglalkozik, az megél belőle. ingyen senki nem dolgozik, nem kellene dolgoznia. igenis legyen meg belőle a tisztességes jövedelme, hogy évek múlva is szívesen csinálja.
az alapítványok meg azért vannak, hogy leszervezzék ezeket az akciókat. vannak alapítványi pénzek, amik az ott dolgozók juttatásán túl arra is vannak, hogy ezeket az utolsóperces termékeket meg lehessen vásárolni nyomott áron. a multik azért zúzzák be ezeket, mert nem akarnak veszteséget. márpedig ha lehetőséget adnak arra, hogy a leértékelt árut korlátlan mennyiségben lehessen ajándékozni, vagy veszteséggel árulni, akkor előbb utóbb ezzel valaki vissza fog élni. ellenben ha egy alapítvány olyan szerződést köt, hogy zárás előtt a maradék készletből legfeljebb x kg-nyi mennyiséget meghatározott kedvezményes áron átvesz, akkor abba egy multi is bele fog menni, mert a korlátozott mennyiség miatt nem éri majd meg erre gyártani, de a bezúzással keletkező veszteségét csökkenteni fogja. csak ehhez kell az alapítványok munkája is, amik meg(tisztelet a kivételnek) csak a pénzlejmolást tartják nálunk fontosnak.

Kifordított kacagány 2010.05.12. 18:15:21

@Leléptem: nálunk ez nem működne, mert mindenki záróra előtt menne potyázni. ahhoz, hogy egy ilyen működhessen jóléti társadalomnak kell lennie, nálunk meg még az alapjait sem sikerült lerakni.

vauvauvau 2010.05.14. 00:46:18

A profit az érdekes, az emberek le vannak szarva.

értelmes válaszadó 2010.06.12. 17:47:33

Fogyasztóvédelemről és egyéb hatóságokról hallottál már?????
Ha ezt megtenné nem kis büntit kéne fizetnie.
Mennyi butaságot tudtok ezen az oldalon összeírni. Egyértelműen lejön, hogy fogalmatok sincs a kereskelememről és a törvényekről.
süti beállítások módosítása