Tékozló Homár

Mi a faszom az a vélelmezett apaság?

2010.07.14. 14:45 | jackyll | 83 komment

Tessenek már nekem elmagyarázni, miért kell nekem közjegyzőnél igazolnom, hogy nem volt bejegyzett élettársi viszonyban a gyermekem anyja, amikor ezt az anyakönyvvezető lepecsételte, illetve nem szerepel egy saját adat lekérdezésére sem ingyenes adatbázisban, amiből amúgy nem is jogosult adatot lekérni?

A házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény (továbbiakban: Csjt.) 35. §-ának (4) és (5) bekezdése alapján, ha az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt nem állt házassági kötelékben, a gyermek apjának kell tekinteni azt a férfit, aki az anyával a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt a közjegyző által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartása által igazolt élettársi kapcsolatban élt, kivéve ha az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő alatt több férfival élt az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartása által igazolt élettársi kapcsolatban.

A Csjt. 36. §-a alapján, ha az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt nem áll házassági kötelékben, és a közjegyző által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásán alapuló apasági vélelem sem áll fenn, a gyermek apjának kell tekinteni azt a férfit, aki a gyermeket teljes hatályú nyilatkozattal a magáénak ismerte el. Amennyiben tehát az anya nem áll házassági, illetve az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartása által igazolt élettársi kapcsolatban, teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat tételére van lehetőség, így ez alapján történik a gyermek anyakönyvezése is.

A teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat hatályosságához azonban – többek között – annak az igazolása szükséges, hogy nem áll fenn az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásán alapuló vélelem, tehát a gyermek anyja nem szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában. A közjegyző jogosult a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot is közokiratba foglalni.

Mégsem ez történik, hanem el kell mennem egy közjegyzőhöz, hogy lepecsételje, hogy nem szereplünk az ÉNYNY-ben, és csak ezzel a papírral anyakönyvezik a gyereket. Különben vélelmezik, hogy valaki az apja. Tehát, ha én kijelentem, hogy én vagyok az apa, az anya pedig kijelenti, hogy nem szerepel a nyilvántartásban, az hiteltelen adat. Vajon mit mondanának erre a bíróságon? A közjegyzőknek ítélnék a gyereket?

Az anya írásban nyilatkozhat arról, hogy az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában nem szerepel. Amennyiben a fenti nyilatkozat az anyakönyvezető számára – az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 7. §-ának a rendelkezése ellenére – nem elegendő, az anya személyesen vagy meghatalmazottja útján tett kérelmére az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásban szereplő adatairól az ország területén működő bármely közjegyző tanúsítvány állít ki 2200-2300 Ft díj ellenében.

Az anyakönyvvezető jogosult megkeresni a MOKK-ot az érintett személy nyilvántartásában szereplő adatainak lekérdezése céljából. A kérelem teljesítése, a postázási időre is tekintettel, hozzávetőlegesen 1-2 hetet vesz igénybe, szemben azzal, ha az érdekelt a közjegyzőtől szerzi be a tanúsítványt, hiszen ekkor a közjegyző azonnal kiállítja a tanúsítványt. 2010. február 13. napjától az apaság vélelme fennállásának megállapítása érdekében eljáró anyakönyvvezető részére a MOKK által végezett adatszolgáltatás díjmentes.

Magánszemélyek  részére  a MOKK  nem  jogosult  adatot  szolgáltatni.

Az anyakönyvvezető erre azt mondta, hogy a MOKK bírósági bizonyításra alkalmatlan sajtpapírokat küldözget nekik, amikkel nem mennek semmire. Na szép.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@nális coitus 2010.07.14. 14:52:16

Bazd meg, inkább vetted volna el a csajt, most egyszerűbb lenne és megkíméltél volna ettől a szar poszttól!

littlesue 2010.07.14. 14:54:05

többszöri átolvasásra sem teljesen világos, bár lehet hogy csak a hőség ment az agyamra

arthungary 2010.07.14. 14:55:07

Az apasági nyilatkozat beszerzése a Baba születése előtt egyszerű, a születés UTÁN van ez a cirkusz.

.lll. 2010.07.14. 14:58:02

óbazeg,ilyen posztot csak 20 fok alatt!

Sanyi gyerek · http://parittya.blogspot.com/ 2010.07.14. 15:05:07

Én ezt nem értem, de lehet nem is akarom. Meleg van.

boldii10 2010.07.14. 15:11:17

"annak az igazolása szükséges, hogy nem áll fenn az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásán alapuló vélelem, tehát a gyermek anyja nem szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában. "

"Mégsem ez történik, hanem el kell mennem egy közjegyzőhöz, hogy lepecsételje, hogy nem szereplünk az ÉNYNY-ben, és csak ezzel a papírral anyakönyvezik a gyereket."

Most mi van? Mi is a probléma pontosan megfogalmazva? Mi mégsem?

onlame 2010.07.14. 15:31:34

de sotet itt valaki... ahelyett, hogy itt okoskodsz egy posztban, inkabb kerdezz meg egy ugyvedet, aki 10 perc alatt elmagyarazza (neked mondjuk lehet, hogy kellene 20 perc is, hogy felfogd), hogy mirol van szo.

a kerdeseid koszonoviszonyban sincsenek a torvenyben leirtakkal. a jelenseget a szakirodalom funkcionalis analfabetizmusnak hivja.

1. anyu nem volt hazas a fogantatas es a szules idopontjai kozott? -> nem -> goto2
2. anyu nem volt elettarsi viszonyban a fogantatas idopontja es a szules idopontja kozott? -> kerj igazolast kozjegyzotol.
3. apu elhiszi anyunak, hogy o az apu? -> nyilatkozik kozjegyzo elott.
4. apu es anyu megfogjak az igazolasokat es anyukonyvvezetonek odaadjak. o meg bejegyzi aput mint baba apujat.

megj: anyakonyvvezeto nem jogertelmezo, ezert ne okoskodjon. birosag meg hol jon a kepbe egyaltalan. ha nem volt hazas anyu, se elettars, akkor nincs velt apa, tehat nem kell megdonteni a velelmet.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.07.14. 15:31:36

Nem kellett volna a testnedveket odakeverni, akkor most nyugodtan aludnál

Persze jobb mint a "szolgáltatókkal" vívni
:)

ember a holdon? 2010.07.14. 15:32:09

mi a faxom ez a poszt?
megártott a meleg? uborkaszezon? hétvége van?

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.07.14. 15:35:56

MOKK az oJan mint a zrt vagy az nyrt?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.07.14. 15:43:48

@horex:
en sem mindent ertek, de nekem eppen mst ugytunik az illeto apa akar lenni
de hat ebben a "parom" magyarorzagon meg ez sem egyszeru
ha tevedtem elnezest erre is meleg van

parapali 2010.07.14. 15:43:55

na de akkor ki a gyerek apja?:D jaj de meleg van

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.07.14. 15:49:09

@hagyma:
Most hogy jol elovastam, tényleg ő akar lenni az apa
Mifas folyik ebben az országban, bürokrácia vonalon?

Megérteném, ha igazolni kellene hogy bejegyzett élettárs volt, de azt hogy nincs sehova bejegyezve....
Anyakönyvvezető meg vivjon az adatszolgáltatóval, ne az ügyféllel dolgoztasson

Süüün! Anyakövvezető hív!

akos147 2010.07.14. 15:50:41

inkább most nem tudom, mert meleg van. vonuljon fel a meleg!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.07.14. 15:51:00

@horex:
hat baromsag az hetszentseg de mielott gyereket akarsz egyszerubb ha elveszed a baratnodet

Dorthenas 2010.07.14. 16:00:26

Cimborák! Ne bántsátok szegény posttolót! A törvény betűje szerint, sokszor szándékosan, nehezen értelmezhető, főleg ilyen melegben.

Kedves posttoló! Ahogyan azt már boldii kolléga is kiemelte, szükséges igazolni azt, hogy nem szerepel az anya az ÉNYNY-ben. Ezt vagy úgy lehet, hogy az anyakönyvvezető lekéri az infót az MOKK-tól, vagy úgy, hogy Te caplacc utána. Jelenleg az anyakönyvvezető egy lusta disznó, az MOKK meg papírhiányban szenved és gyorsabb is, ha Te mész utána a dolognak (hozzáteszem szinte csak az a fix aminek utánamész).

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.14. 16:01:41

Ha ez egy jogi fórum, akkor nem tudom.

Ha ez egy fogyasztói fórum, akkor nem tudom a poszt mit keres itt.

Ha a poszt toló életviteli tanácsra szorul, akkor itt az enyém. Tessék a leendő anyukával összebútorozni, és úgy fogantatni meg a gyermeket. Addig meg védekezni. (Ha nincs más, hát foggal-körömmel.) A házasság ajánlott, de nem kötelező. Nem pedig a diszkó melletti utcasarkon fogantatni a csimótát, aztán meg kilenc hónap múlva kapni fűhöz-fához, hogy mitiscsináljunk?

májgeriberi 2010.07.14. 16:05:31

idiotizmus

és mennyi ilyen szar szabály van!

monnygyon le mindenki

Secnir 2010.07.14. 16:07:10

-kedves poszt toló! most mi a gond?
-hádde nemkápok segíílyt!

Secnir 2010.07.14. 16:08:21

-Vílelmezhetűleg vagy én vágyok az ápjá, vagy a Gázsi. Vagy a fijám a kis rómejó.

Secnir 2010.07.14. 16:09:34

@atpijkamo:
"Nem pedig a diszkó melletti utcasarkon fogantatni a csimótát,"

hol élsz, a XIX. században?

bent, a diszkóban b+

Zorro2007 2010.07.14. 16:10:33

Ausztiában elö magyar állampolgárként anno bementünk az asszonnyal az illetékes hivatalba, ahova a korház már elküldte a baba születési papírjait. Ott helyben nyilatkoztam az apaságról és pár perc alatt már el is készült az osztrák születési anyakönyv.
Eztel irány a nagykövetség ahol ujra nyilatkoznom kellett, hogy nem a postás az apa...laza 3 hónap után már meg is kaptuk a baba magyar papírjait is...

Semmi igazolást vagy más papírt nem kértek. (természetesen az alap papírok, pl. útlevel stb. kellettek)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.07.14. 16:19:13

Bürokrácia, én így szeretlek.

Amúgy mi a rák van akkor, ha adott 1 faszi akivel a nő él 3 éve, miközben a gyereknek tök más az apja, erről meg van egy DNS vizsgálat? :D
Az az apja de mégsenem?

"Különben vélelmezik, hogy valaki az apja."
Ezzel az erővel az utcáról is berángathatnak valakit :D

Egyébként meg ez a törvény is annyira életszerű. A post meg kissé se füle-se farka.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.14. 16:23:17

@Secnir:

- Mama, miért vagyok én néger?
- Amilyen buli volt... Örülj, hogy nem ugatsz!

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.14. 16:27:14

@ColT: "adott 1 faszi akivel a nő él 3 éve, miközben a gyereknek tök más az apja, erről meg van egy DNS vizsgálat?"

Amíg az anya meg az apa megegyezik, hogy ők a szülők, és nincs ami ez ellen szól, addig nyugi van. Ha van ennek ellentmondó adat, pl. ellentmondó DNS vizsgálat, vagy mondjuk az apa a fogamzás időpontjában még/már nem élt, ilyesmi, akkor gáz van, és gondolkodni, vizsgálni kell.

Secnir 2010.07.14. 16:34:09

@atpijkamo:
jaja, igaz én nyihogással ismerem...

Tron65 2010.07.14. 16:34:31

Mit nem értetek ezen???
A helyzet nagyon egyszerű:
- Nyilatkozik anyuka, mint nagykorú, cselekvő és beszámító képes magyar állampolgár, hogy ki az apa,
- Nyilatkozik az apa, mint nagykorú, cselekvő és beszámító képes magyar állampolgár, hogy ő az apa,

- Ezután már csak egy pecsétes papír kell a közjegyzőtől, hogy szerinte NEM MÁS az apa.

Ennyi.
Logikus nem?

hirtelendi 2010.07.14. 16:36:06

@ColT: Az adott esetben törvényi vélelem áll fenn miszerint az az apa akivel 3 éve együtt él, de a DNS vizsgálat ezt a megdönthető vélelemet meg is dönti, mi a probléma?

Nem vélelmezik, hogy "valaki az apja" a törvényi vélelem nem negatív, hanem pozitív, azaz csak konkrét, felsorolt helyzetekben élőről vélelmezi, hogy ő az apa, de ez megdönthető vélelem.

A poszt meg teljességgel érthetetlen, nyilván ha a nő se nem házas, se nem él bejegyzett élettársi kapcsolatban akkor azért az apaság vállalásához egy teljes hatályú elismerő nyilatkozat kell, nem elég az anyakönyvvezetőnek bemondani, ki az apa, ugye ez elég furcsa lenne, egyrészt így szíre-szóra bárki apává válhatna, másrészt mi van ha később mégis meggondolja magát. Ezért kell a teljes hatályú elismerés közjegyző előtt.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.14. 16:37:43

Hol itt a nemek egyenjogúsága??? Miért nem az anyának kell nyilatkoznia?

Az orvos kihúzza a csimótát a szőke anyukából:
- Hát mégsem fiút szült, asszonyom - mondja az orvos.
- Hanem?

hirtelendi 2010.07.14. 16:38:01

@Zorro2007: Egyáltalán nem arról nyilatkoztál, hogy nem a postás az apja, hanem arról, hogy te. Ez azért lényegi különbség.

onlame 2010.07.14. 17:17:48

Van itt par okos ember, latom... "sz*r a torveny", meg "micsoda burokracia?!"

A torveny teljesen eletszeru. Ha anyu hazassagban elt, akkor alapesetben nem a postas az apu, hanem anyu ferje. Ha bejegyzett elettarsi kapcsolat, akkor az elettars. Egyebkent meg aki bevallalja.

Ha nem vallalja be az, akit anyu szeretne, hogy bevallaljon, akkor lehet apasagi keresetet benyujtani.

Ha apu nem hisz anyunak, vagy anyu mas aput szeretne, mint aki torveny szerint apunak tekintendo, akkor meg apasag velelmenek megdontesere kell keresetet benyujtani. Es akkor itt lehet leadni a DNS vizsgalat eredmenyet, tobbek kozott.

Bemondasra nyilvan nem mukodik, hiszen egy gyerek azert komolyabb dolog ennel. Neki se mindegy, hogy ki az apja, meg a vagyont se mindegy, hogy ki orokli, vagy epp ki kezeli, amig a gyerek felno.

Ket nyilatkozat megtetele kozjegyzo elott meg 20 percig tart. Idopontkeressel, befaradassal, nyilatkozassal, meg 'keziccsokolom hoztam a papirt'-tal egyutt egy het alatt letudhato.

A rája szarik rája 2010.07.14. 17:35:23

Mi a faszom ez a poszt? Homárnál napszúrást kaptak?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.07.14. 18:17:43

@onlame: Igen, ez teljesen érthető, csak ugye ebben az országban ha van egy (esetleg jól megalkotott) jogszabály, akkor azt a kedves hivatalok szokták jól ellehetetleníteni a pógárnak. Azaz a legeygszerűbb ügyben is megeshet, hogy halálra szopatnak.

Ma pl. voltam orrmányirodában.
Faszikám jött autót átíratni, a mellettem levő asztanál. Hozta adásvételit, azt, ami az új szabályoknak megfelel. Ügyintéző nézi, hogy ez hogyhogy 3 oldal?

Hahó b+, én 1 hete minimum olvastam a Totalcaron, hogy mik kellenek bele, ezek meg az ocsmányirodában nem hallottak róla?

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.14. 18:24:11

@ColT: Talán ők nem olvassák a totálkárt.

Megdobbent 2010.07.14. 18:31:19

Demostakkor felredugott a csaj, es a poster meg a nevere veszi a kis azsiait? Vagy el akarjak adni Jolie kisasszonynak es kell a vamarunyilatkozat? Vagy mivaaaaaaaaan?!

hex.kelly 2010.07.14. 18:45:36

Én ezt nem értem, mi anno besétáltunk az anyakönyvvezetőhöz, ember megmondta, hogy ő a büszke apa, a nő megkérdezte, hogy én is így gondolom-e, aztán annyi.

Persze az ilyet jó szülés előtt lerendezni. Születéskor csak olyan előzetes nyilatkozatot fogadnak el, ami 1 hónapnál nem régebbi. De ki tudja belőni, hogy mikor csináltassa meg a papírt, mert mikor fog szülni: a 37-dik héten, vagy a 42-diken? Szóval emiatt sokan inkább születés utánra hagyják.

Ugyanakkor ott van az a dolog is, hogy a házasságot, hivatalos együttélést nemakarók mindig azt mondják, az csak egy darab papír, nem jó semmire. Ihol ni, mire jó.

liksoft 2010.07.14. 18:58:19

A gond a magyar jogrendszer.

1. A gyereknek szüksége van szülőre.
2. Az anya ki akar szúrni leendő párjával, erre használja agyereket.
3. Az anya a volt párjával akar kiszúrni.
4. A férfi akar kiszúrni az anyával.
5. A férfi akar az anya előző párjával kiszúrni.

A fentiekből látható, hogy apát KELL találni! Vagyis, vélelmezünk, ha nincs házastársi kapcsolat, és az a 300 nap nem telt el, vagy..... Jogállamban élünk. Hasonló volt a Bocskor Gabi esetében is!

Milyen szép is lenne, ha nem a kiszúrás lenne az alap. Akkor annyi kellene, mint amennyi Zorro2007 írt, szomszédainknál. Elvállaltad? Akkor a tiéd!

Azért ez olyan az állam részéről, mint az a bizonyos sapka ami vagy van, vagy nincs. Mire gondolok? Ha gyereked születik, akkor a jog tudja, és nem Te ki az apa. Ha adóbevallást készítesz, akkor büntetőjogi fel..... vagyis tudnod kell. Egyszer igen, egyszer nem? Hol az Ombucman?

NekJan 2010.07.14. 18:59:29

Meleg van :)

A posztoló éppen azt nem érti, hogy miért kell elmenni egy közjegyzőhöz és fizetni egy olyan papírért, amit az anyakönyvvezető - mint hivatalos személy - előtt is megtehetne.

Egyébként azért érdekes ez, mert egy ismerősöm simán írt egy nyilatkozatot hogy vállalja az apaságot, ezt két tanúval aláíratta és az anyakönyvvezető csak annyit mondott, hogy a nyilatkozat nem vonható vissza. Bejegyezte aztán jó napot.

Meleg van! :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.07.14. 19:07:26

@atpijkamo: A Magyar Közlönyt sem, illetve nem küldik ki a jgszabályváltozásokat az orrmányirodának a minisztériumokból?

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.14. 19:21:04

@ColT: Mariskát fél év alatt betanítják a teendőkre. A tegnapi közlönyben lévő dolgokat még egy ideig nem tudja.

pcmci 2010.07.14. 19:40:01

de most akkor volt dugás, vagy nem volt dugás?

NekJan 2010.07.14. 19:40:12

@ColT: ocsmányiroda

Teljesen igazad van. Én egy éve akartam csináltatni egy egyéni vállalkozói igazolványt. (Ma sincs)

1. Kör.
- Telefon. Idő egyeztetés.
- Megjelenés a kitöltött papírokkal, megbeszélt időpontban.
- Külön beszerezve az ingatlannyilvántartási lapot, a székhely bejegyzéshez. (Vajon mit is jelent az egy ablakos ügy intézés)
- Ügyintéző lapot el végig nézi,majd közli, hogy nem érvényesek a feor számok, mert 30 napon belül változik ezért már az újat kell megadni.
Kérdés: Honnan tudhatnám meg?
Válasz: Szedjem le az internetről.
Kérés : Nem tudná megnézni a rendszerben?
Válasz: Nem jöjjek vissza, ha jól kitöltöttem a kérvényt.
- Kifelé menet új időpont kérése, jövő hétre kapok este 19:30-ra

2. Kör
- Internet. Régi feor konvertálása új feorrá
- Orkirodába be nincs senki, mert az előttem lévő két időpontban nincs már senki, utánam lévőkben sem ezért hazamentek.

3. Kör
- Telefonálás időpontért következő hét elejére kapok.
- Időpontban be az orkokhoz méj levegővétellel.
- Túljutottunk a Feor ellenőrzésen. Fellélegzés, majd jön a kérdés.
Ü: Szakértői igazolvány?
É: Mihez is kell?
Ü: Az új feor tartalmaz egy szakértői feladatkört, ehhez adjam oda vagy a szakértői igazolványomat, vagy az MTA igazolását, hogy levelező/rendes tag vagyok.
É: X darab diploma nem elég az adott szakmában?
Ü: Nem az nem elég.
É: Azaz, ha az MTA tagja vagyok mondjuk irodalom szekcióban, akkor nyugodtan szakérthetek a számítógépes rendszerek feltüörésében egy rendőrségi nyomozáskor?
Ü: Igen
É: Még akkor is, ha lövésem sincs a számítógépekhez?
Ü: Igen, ha az MTA nyilatkozik a tagságról.
- Ezek után kértem nézze át hogy minden más megvan nem szeretnék több kört futni. Igen minden rendben.
- Kifelé menet újabb időpont kérés. Szerencsés vagyok még kapok ugyan erre a hétre is.
- Biztos ami biztos telefonon is kérek egy időpontot. Jövő hétre kapom :)

4. Kör.
- Új kérvénnyel, új feorral, diploma másolatokkal (biztos ami biztos a diplomákkal), ingatlan nyilvántartási lappal.
- Eddig még mindig más ügyintézőhöz kerülök.
- Kezdődik az adatok egyeztetése.
- Feoron túl vagyunk.
- Adom a diploma másolatokat...
Ü: Ez így nem jó közjegyzővel hitelesíteni kell.
É: Miért is?
Ü: Mert Vagy közjegyzővel hitelesíttetem, vagy személyesen neki kell lemásolni.
É: Mert, ha ön másolja le, akkor hitelesen meg tudja állapítani, hogy hamis vagy nem az a diploma?
Ü: Nem de ez az előírás.
- Diplomák elő. Másolásra oda adás.
- TAJ szám kérése. Megadom. Adjam oda a kártyát is. Szerencsémre nálam. Lefénymásolja.
É: Egy ablakos rendszerben hozzá féraz adataimhoz nem lenne elég ott ellenőrizni?
Ü: Nem.
- Adószám ellenőrzése.
Ü: Kérem az adókártyát.
É: Fogalmam sincs hol van, 10 éve nem láttam.
Ü: Akkor menjek és kérjek az APEH-tól egy újat.
É: Ez most komoly? Meg tudja nézni a rendszerben, hogy mi az adószámom?
Ü: Igen, de neki ellenőrizni kell, hogy az adókártyán lévő szám megegyezik azzal amit beírtam.
É: Amióta adózás van azóta fizetem az adót, olyan kor miért nem kérik el az adókártyámat? Ha hozok egy adókártyát az APEH-tól az mitől jobb, úgy hogy hamis adatokkal kérhetek teljesen más adószámot is akár? Azt letudja ellenőrizni?
Ü: Nem csak azt nézi meg, hogy a kártyán meg a kérelmem ugyanaz a szám van-e.
É: Kérem akkor intézze el az adókártyámat (egy ablakos rendszer van elvileg).
Ü: Azt csak az APEH.
- Azért végig nézi az összes meglévő papíromat ( 4-ből ő az első). Majd felhívja a figyelmemet, hogy az ingatlanlap holnapig érvényes, újat kell kérnem ha jövök legközelebb.

Na itt adtam fel a az egyéni vállálkozói igazolványom beszerzését.

betörési kísérlet 2010.07.14. 19:42:57

A történet a következő:
Elég a bejegyzéshez, ha Apa és Anya nyilatkoznak, hogy közös a gyerek, feltéve, hogy anya a terhesség idején nem házas (mással), illetve nem él bejegyzett élettársi kapcsolatban másvalakivel.

Amennyiben van házasság vagy bejegyzett élettársi kapcsolat, úgy a törvény szerint fennáll a vélelem, hogy az az úriember a gyerek apja mégis.
Ebben az esetben a férj vagy élettárs nevére anyakönyvezik a gyereket, aztán bíróság előtt támadható meg a vélelem.

A gyámhivatal vagy az anyakönyvvezető a kisujjából mégsem szophatja ki a helyes választ, ezért kér kettő darab igazolást, amit bizony be kő szerezni.
1 db hajadonigazolást + 1 db nemleges igazolást a Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásából.

Azon lehet vitatkozni, hogy ez miért nem ingyenes... de azt azért nem állítom, hogy teljesen logikátlan.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.07.14. 19:43:24

@NekJan:
És akkor is ilyen meleg volt?
:)

Az volt már?
"A púpos éjszaka átvág a temetőn. Egyszer csak eléugrik egy kis törpe, és megkérdi:
– Mi van a hátadon?
– Púp.
– Kell az neked?
– Nem.
A púpos hirtelen felegyenesedik, és boldogan sétál be a városba.
Szembejön vele a sánta, akinek elmeséli, mi történt.
A sánta fejvesztve rohan a temetőbe, és elé is odaugrik a törpe.
– Mi van a hátadon, te sánta?
– Semmi.
– Akkor nesze, itt egy púp!"

_Molly 2010.07.14. 19:52:52

Szerintem legyen minden gyerek az anyja nevére anyakönyvezve.

Oszt aki (anyagilag) támogatja az anyát és/vagy a gyereket, az látogathatja is őket, aki meg nem, az meg nem.

Az emberszabásúaknál is kb. így van, és ők mind nagyon bírják a meleget, én meg már nem annyira...

Öreg Sam 2010.07.14. 19:58:21

Semmi pánik,ime a legócsóbb fájdalommentes megoldás:
Anyu apasági pert indit,apu meg biróság előtt pironkodva beismeri...
Ez elvileg költségmentes,a biróságok meg copnak a sok ilyen tyúkpertől )

bpo478 2010.07.14. 19:58:46

Fogalmam sincs, mi az, de csak őstermelőtől!!

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2010.07.14. 20:01:01

@NekJan: Úristen, ez nagyon durva... =S

Régen ez az apasági balhé nem így volt. Kellett tenni az apának egy nyilatkozatot, talán az anyakönyvi hivatalban, de még x idővel a szülés előtt, ez teljesen ingyenes volt, és ha ez megtörtént, akkor a nevére írták a gyereket.
Ehhez képest most elzarándokolsz ide, elzarándokolsz oda, aztán közjegyző, ahol kiperkálod a súlyos ezreket közjegyzői munkadíjra, és ugyanott vagy ahol eddig. Leszámítva, hogy többet szaladsz, többet fizetsz.
Úgyhogy sógoromék is inkább megesküdtek. Egyébként tutira erre megy ki a dolog. Mert túl kevés az esküvő.

esef 2010.07.14. 20:04:29

Mi anno a párommal bementünk májusban az anyakönyvi csoporthoz, lenyilatkozuk, hogy mi leszünk az ikrek szülei. Júliusban megesküdtünk, októberben megszülettek az ikrek, egy hét alatt minden papírjuk megvolt. Ennyi...

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2010.07.14. 20:08:39

Ha esküvő van, akkor sima ügy, az általam írottak a bejegyzetlen élettársakra vonatkoztak.

bes3 2010.07.14. 20:17:53

ne panaszkodjatok, nem is olyan régen a svédeknél az apasági nyilatkozat letételének szerves része volt hogy az ügyintézô a fogantatás pontos idôpontját és a felmerülô körülményeket kellett tisztázza... olyan részletességig hogy az önkéntes apuka EGÈSZ PONTOSAN melyik hétvégén kapott eltávot a seregbôl, mert ez amit megad, nem lehetett a termékeny légyott idôpontja, nem stimmel a kis táblázata és az utolsó menses dátuma szerint. VOntajegyek esetleg megvannak??

Na , szerintem ez a B.meg.

Leonce 2010.07.14. 20:25:49

Hát sem a svéd, sem a magyar ügyintézővel nem foglalkoznék. Nem a posztoló hibás, hanem a magyar bürokrácia. Mi az, hogy nem elég egy apa és anya által aláírt nyilatkozatot leadni , vagy postázni és kész. Szerintem postázd el , írjátok alá mindketten. 30 napon belül köteles válaszolni. Bassza meg, azt csinál amit akar az ügyintéző.Tuti nem fizetnék egy vasat sem a közjegzőnek.

belekotyogok 2010.07.14. 20:28:42

@Öreg Sam: még egyszerűbb, ha az anya beszólíttatja a vélelmezett apákat a maunikasóba.

betörési kísérlet 2010.07.14. 21:17:46

@Visegrádi: 22 munkanapon belül köteles válaszolni. Azt fogja írni, hogy nyújts be hiánypótlásként két igazolás.

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2010.07.14. 22:13:13

Ezek szerint megszületett ge gyereke, és jackyll az apja, csak sokkot kapott a rá zúduló felelősségtől, és megpróbálja visszacsinálni. Azért nem lehet érteni, amit írt. Gratulálok a jövevényhez. hehehe

Tünde87 2010.07.15. 02:21:49

Egyszer részese voltam egy "apaság vélelmének megdöntése" pernek. A bürokrácia legsötétebb bugyra ez a téma. Még a babának is volt jogi képviselője és végül a bíróság mondta, mondhatta ki amit mindannyian tudtunk, hogy ki az apa. Ebben az esetben a válástól a baba születéséig nem telt az a bizonyos 300 nap ( az más kérdés hogy a válás már 2 ève tartott), szóval jött a baba az új apukától és anyakönyvezték a volt férj nevére. Kellemetlen szitu. Apasági elismerőt csak ezutàn engedtek tenni miután meg lett döntve az apaság vèlelme. Aztán új születési anyakönyvi kivonat, lakcìmkártya, tb kártya stb a babának. Ugyanis mire lezajlott a procedúra màr 6 hónapos is elmúlt. Addig meg kellenek papírok.
Tanulság: apát meg babát csakis aldiból!! Azt hiszem így szokàs itt

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.07.15. 04:53:48

@Tünde87:
apát meg babát csakis aldiból!! Azt hiszem így szokàs itt "

Legjobb az őstermelő, mert az aldiban csak mosolyognak, az itt kevés
:)

pizsama 2010.07.15. 08:49:04

magyar állam:
Itt vannak nálunk az adataid, de fizessé, hogy megkapd, hogy behozhasd nekünk! Azt nem itt kell kérni, azt alá kell íratni, ez így nem érvényes, stb.

Rosszabb mint az Asterix 12 próbájában!

Magg (törölt) 2010.07.15. 08:59:52

Ebből egy kukkot nem értek!

Inkább a zugügyvédre kellett volna küldened!

KKKKKK 2010.07.15. 09:35:13

Mi a para? Jött a gyerek, bementünk a megfelelő műintézménybe, kitöltött nekünk egy nyomtatványt az adminisztrátor, aláír, lepecsét, pukk, nevemre is van véve a gyerek. 15 perc volt.

Nem értem ezt a hülyeséget itt.

KKKKKK 2010.07.15. 09:40:12

Ja és ez tavaly volt.

Бабаяга 2010.07.15. 10:12:40

@atpijkamo: "ha az apa még nem él" Azért az vicces, ha egy újszülöttet jelölsz meg apának!
Másrészt, ha az apa már nem él, akkor gáz van, mert ha nem voltak házasok, meg bejegyzett élettársi kapcsolatban se voltak, akkor bizony a gyereknek nincs apja, így pl.: nem kap árvaellátást.

Ez az egész baromság a liberalizmus ajándéka, hiszen ma már bármit lehet, de ezt a hagyományosan vaskalapos bürokrácia nem képes lekövetni. A polgári esküvő ennél százszor egyszerűbb: öt perc kitölteni a papírokat, harminc nap múlva újabb öt perc aláírni az anyakönyvet, oszt jó napot!

Egyedül az nem derül ki a posztból, hogy poronty születése előtt vagy után van ez a tortúra. (Velem szülés utáni reggelen üvöltöztek a kórházban, hogy nem anyakönyvezik "így" a gyereket, mert nem hoztam apaságit a szülésre. Néni huszadszorra fogta fel, hogy bár nem a férjem nevét viselem, azért házas vagyok.)
Mellesleg az se egy leányálom, ha nem annak az önkormányzatnak a területén szülsz, ahol házasodtál.

Kívánom még a posztolónak, hogy válasszon olyan nevet, ami nincs benne az utónév jegyzékben és akkor az MTA nyelvtudományi intézetéve, is kell vívnia egy csatát.

zépont 2010.07.15. 10:29:46

Szülészeten orvos a kismamához:
- Anyuka, ez a gyerek olyan, mint a kullancs.
- ???
- Beleszakadt a feje...

zjuhasz 2010.07.15. 10:53:02

mi házasok vagyunk, a fogantatáskor is bőven azok voltunk, de most, hogy megszületik a fiunk, egy 30 napnál nem régebbi hiteles másolat kell a házassági akvi kivonatból ahhoz, hogy a kölök az apja vezetéknevét kaphassa.
qurva anyjukat, hogy a pelenka és egyéb szirszarok beszerzése közben még ilyenekkel foglakozzak!!!

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.07.15. 10:56:30

jackyll hőgutát kapott.
Vagyezígymosthogy?

"Különben vélelmezik, hogy valaki az apja."

Ez visz mindent, b+!

Amúgy ma még melegebb lesz.
Ezt tegnap mondta a béka a patakparton.

Mocskos Világ 2010.07.15. 12:41:03

És mi van akkor, ha abba az idióta nyilvántartásban van benne egy férfi, de a nő mástól vár gyereket?

Mert ilyen van.

Akkor nem is lehet az az apja aki csinálta, hanem csak az lehet aki papíron csinálhatta volna?

Öreg Sam 2010.07.15. 12:58:20

@zjuhasz:
Értem én,csak mondjuk merő kibaszásból azt mondod a főnővérnek,hogy nem tudod ki az apa,akkor a szülészetről mész nyugdijba? Milyen nevet adnak önhatalomból a gyereknek??
Eccer érdemes lenne jól megszivatni a hivatalokat a baromságaik okán.

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2010.07.15. 13:43:44

Van egy varázsszó: Házasság!
Oszt akkor nincs hiszti.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.15. 13:44:32

@Бабаяга: ""ha az apa még nem él" Azért az vicces, ha egy újszülöttet jelölsz meg apának!"

Jó, mindegy. Próbáltam nyilvánvaló esetet mondani, amikor nem kell nagyon agyalni, mert nyilvánvaló, hogy nem lehet az apa. Mondjuk a fogantatás idején féléves börtönbüntetését töltötte egy másik földrészen. Ilyesmi.

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2010.07.15. 14:21:07

@onlame: meg hogy goto2.. pfujj. Nesze neked strukturalt programozas. Ezert tart itt ez az orszag.

brand_boy 2010.07.15. 14:23:47

@boldii: Szerintem itt semmi probléma, elég egyértelműen fogalmaz a törvény.
A baj pusztán annyi, hogy az anyakönyvi hivatal is lekérhetné az ÉNYNY-ből az adatokat, de nem kéri, hanem elküld közjegyzőhöz,mert nincsenek rácsatlakozva a rendszerre, de sokáig még a közjegyzők sem voltak,mert nem buli nekik az a 2-3 eft ami egy ilyen papír kíállításáért jár. :O
Ebben az országban csak a TerryBlack-félék adhatnak-vehetnek gyereket. ;)

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2010.07.15. 14:27:39

@onlame: Az a fo baj, hogy nem azt kell bizonyitanod ami van, hanem azt ami nincs!
Ez kb a 22es csapdaja szeru, bizonyitsa be hogy mikor nem volt az elettarsa.
Valoszinuleg azert van megis ez igy, mert a gyerek erdekeit nezik, annak pedig apa kell.

hatesz 2010.07.15. 15:19:25

"...amikor ezt az anyakönyvvezető lepecsételte..."
Mi ez az "EZT"??? Ami utána jön, az meg csak nekem tünik totál értelmetlennek?

szita szita péntek 2010.07.15. 15:35:11

Előttem már páran leírták, de ismétlek egyet, hogy aztán folytathassam a gondolatot:
1 - Ha az anyuka házas, hát a férjet tekintik apának.
2 - Ha nem házas, de van bejegyzett élettársi kapcsolata, akkor az élettársat.
3 - Azt, hogy egyik sem áll fenn ellenőrizni kell. Ha ez sikerül, akkor apuka elismerheti az apaságát.

Fontosabb kérdés, hogy miért is van ez így? AZ 1-es és 2-es esetben a férj, illetve az élettárs jogainak védelmében. Tegyük fel, hogy anyuka összerúgta a port férjével, élettársával és NEM akarja, hogy annak köze legyen a gyermekéhez. Nem akarja, hogy a bíróság láthatást, meg egyáltalán bármilyen jogot is biztosítson a férjnek/élettársnak, mert közben már összeszűrte a levet a falu bikájával. No ezért kell igazolni a fent említetteket.

Ha az 1-es és 2-es esetben mégiscsak más lenne az apa, akkor kell bírósági keresetet benyújtani az apaság megállapítására. Asszem. Nem szeretem a bürokráciát, de nekem ez teljesen logikusnak tűnik. Az más kérdés, hogy nem értem állam bácsi ez alatt a címszó alatt mifenéért akar lenyúlni minket...

OkoskaTo:rp 2010.07.16. 10:28:43

Felcsinálni volt eszed, feleségül venni, de legalább előtte nyilatkozni nem? Aztán meg idejössz sírni?

Akkor már inkább azért hőbörögj, hogy ha egy gyerek születése bekerül az Hivatal nagykönyvébe (márpedig bekerül, mert csinálnak születési anyakönyvit), akkor ezután pár nappal miért kell a gyermekágyas kismamának (akinek nem feltétlenül van kire hagynia a párnapos újszülöttet...) külön sorban állnia tgyásért, gyedért ésatöbbi. Pedig a Nagy Állami Vízfejnek tudomása van a születésről, megvan minden adata a gyerekről és az anyáról.

Rui Blaaz 2010.07.16. 14:10:46

A posztolóval tökéletesen párhuzamos szopásban volt részem, annyival megfejelve, hogy a nagy büdös bürokráciát ismerve ELŐTTE telefonon érdeklődtem, hogy a kórházi papírok, apasági nyilatkozat, saját és párom összes okmányain és a Tripartitum eredetijén KÍVÜL mit kell még vinnem, de azt mondták, ez így jó lesz.

Nem lett. Jött a közjegyzői kör.

Errefelé elég erős a házasoggyá-lobbi, E?

DocBulywood 2010.07.22. 13:44:47

Legjobb lett volna, ha lenyeleted vele a kicsiket. Akkor nem lenne ilyen problémád.
süti beállítások módosítása