Tékozló Homár

UPDATE: Megtudtuk, hogyan használhatod fel a maradék Alexandra-utalványodat! Ne ijedj meg, felhasználhatod az egészet!

2017.07.27. 16:22 | Homár Hilda | 31 komment

screenshot_2017-07-27_10_13_53.png

Bár a  könyvszakma évek óta tudta, a közönség nagy része számára valószínűleg csak év elején derült ki, hogy komoly a baj az addigi legnagyobb piaci szereplő, az Alexandra birodalom házatáján. Akit a saga részletei érdekelnek, itt nézelődjön. Akinek viszont az a kötődése a témához, hogy valahol a lakásban vagy a táskájában lapul még alexandrás könyvutalvány, az készüljön fel egy rossz hírre. 

Update! A poszt megjelenése után levelet kaptuk az Alexandra Könyvesboltok új üzemeltetőjétől. Érdemes elolvasni a frissítésbe kikerült írást, mert egész pontosan elmagyarázzák, hogy is működik az utalványok beváltása náluk. Ezúton is köszönjük nekik a kiegészítést és a pontosítást!

Sziasztok!

Leírom a történetemet az Alexandrával, szerintem ilyet nem lehet csinálni, ha tévednék, mondjátok!

Anyukámtól kaptam karácsonyra 6000 ft értékű Alexandra könyvutalványt. Ma jött el a nap, hogy levásároljam, elmentem hát a MOM Alexandrába. Gondosan válogattam, két könyvvel vidáman mentem a kasszához, ahol hamar lehervadt a mosolyom. Közölték ugyanis, hogy május óta új tulajdonosuk van, és nem fogadják el az utalvànyokat, mert nekik ebből semmi hasznuk, de tettek egy kis engedmènyt, így a 6000 ft értékű utalvànyomat beválthatom, ha 12 ezerért vásárolok.

Értem, tehát elvették a pénzemet? Kérdeztem én. Nem, dehogy, az utalványt végülis fel tudja használni! Csak nem úgy! Végül egy db 4000 ft-os könyvet vettem és a felét kifizettem. Na, igen, tehát a 6000 ft-omból így lett 3000. Ilyet lehet csinálni? Jogilag ez okés?

Mellékelem a kiírásukat, ott érthetőbben le van írva az egész. 

img_8768.JPG

Ja, és ha jól értelmezem, akkor ez csak a MOM-ban lévő üzletükre vonatkozik, erről sem tájékozatott az eladó...

Köszi

Judit

Megkérdeztük:

Kedves Judit!

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény harmadik könyve rendelkezik a jogi személyekre irányadó közös kérdésekről, amely alapján a jogi személy jogutódlással vagy jogutód nélkül, azaz véglegesen szűnhet meg.

A jogutódlás a jogi személy átalakulását, átszervezését jelenti, azaz a továbbélését egy másik jogi formában. Ehhez fűződő jogkövetkezmények szerint az átalakuló vállalkozás jogai és kötelezettségei a jogutódra szállnak át. Ha ez történt volna a Rainbow Kft. esetében, akkor valóban jogos lenne az utalványok érvényesítése iránti igény. Ekkor az értékesítést végző vállalkozásnak jogutódként helyt kellene állnia a hivatkozott veszteségtől függetlenül.

Az Alexandra könyvesboltok esetében azonban más a helyzet. Itt nem történt jogutódlás, a könyveket a kiadók bizományi szerződés alapján adják át az értékesítő vállalkozásoknak. A boltok nagy részét ezért már nem a Rainbow Kft., hanem a kiírás szerint a Könyv Pláza Kft. működteti. A fent hivatkozott jogutódlás tehát nem történt meg, így nem került sor a jogok és kötelezettségek átszállására sem. Tekintettel arra, hogy ez a kapcsolat hiányzik, így az utalvány teljes összegű beváltását nem lehet követelni a Könyv Pláza Kft.-től.

A fotón elküldött üzenet azért vonatkozik kizárólag a MOM Parkban lévő boltra, mert az Alexandra könyvesbolt üzleteit nem ugyanaz a vállalkozás működteti tovább, így valamennyi üzletre vonatkozó ígéretet jogosultság hiányában nem tehetnek.

Felhasznált jogszabály:
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény harmadik könyve
Az egyes jogi személyek átalakulásáról, egyesüléséről, szétválásáról szóló 2013. évi CLXXI. törvény

Magyarul, ha egy cég jogutód nélkül szűnik meg,  nincs kin követelni a teljesítést. Ez történt az Alexandránál. A Momban lévő bolt új tulaja új cég, semmire nem kötelezi a törvény, igazából még jófej is, ezzel a féláron beszámítással.  Judit sajnos kénytelen beletörődni a helyzetbe.

UPDATE

A poszt megjelenése után az alábbi levelet kaptuk az Alexandra Könyvesboltok új üzemeltetőjétől. Köszönjük a kiegészítést és a pontosítást!

Figyelem! Teljes áron beválthatod az Alexandra utalványodat! Ne maradj le!

Kedves Tékozló Homár és Kedves Olvasók!

A tegnapi napon megjelent egy olvasói levél az Alexandra utalványok beváltásáról,  ami egy valós helyzetet ír le, azonban a következtetése félreértésen alapul. Sajnos épp a címben jelent meg ez a következtetés, ami félrevezetheti az Alexandra utalványok tulajdonosait. Így az a veszély fenyeget, hogy elesnek egy lehetőségtől. Ha a cím olvastán kidobják az utalványukat, vagy úgy érzik, nem érdemes elmenniük beváltani, elesnek attól, hogy az utalványuk teljes értékén vásárolhassanak.

A Homár munkáját nagyon értékesnek tartjuk, lévén, hogy fontos a pontos és széles körű tájékoztatás.

A levelet író vásárló problémáját teljes mértékben megértjük, és együtt is érzünk vele a bajban.  Épp emiatt döntöttünk úgy, hogy új üzemeltetőként is elfogadjuk az Alexandra utalványokat, és segítjük az olvasókat azok hasznosításában. A problémánk közös, a felelős kibocsátón már mi sem tudjuk számon kérni az utalványok ellenértékét.  Mégis elfogadjuk, és ez jó lehetőség a vásárlóknak. Sajnáljuk, ha a levélírót a boltban esetleg félreérthetően tájékoztatták, és bízunk benne, hogy élni fog a lehetőséggel.

Mi is a pontos helyzet az Alexandra utalványokkal?

Az sajnos tény, hogy a kibocsátó működésképtelenné vált. Az Alexandra boltok új üzemeltetője az elfogadott utalványokat elszámolni senkivel szemben nem tudja, azokból semmilyen bevételhez nem jut. Az olvasók iránti tiszteletből és méltányosságból azonban úgy döntöttünk, módot adunk az utalványok hasznosítására. Oly módon, hogy az utalványt a boltjainkban elfogadható kuponnak tekintjük, melyek beváltására az alábbi módon van lehetőség.

Érvényes utalvány esetén a vásárlás alkalmával a fizetendő összegnek legfeljebb fele az utalvány átadásával kiegyenlíthető. Példa: Ha valakinek 1000 Ft-os utalványa van, nálunk az egy 1000 Ft-os kuponnak felel meg, mely úgy váltható be, hogy a vásárló 2000 Ft-os vagy annál magasabb összegű vásárlásából a kasszánál 1000 Ft-ot levonunk. Részbeni felhasználás nem is lehetséges. Ha 5000 Ft-os utalványod van, munkatársaink ennél kisebb összeg fejében nem fogadhatják el.

A valóság tehát az, hogy az utalványok teljes összegét 100%-ban be lehet váltani. Ennek költségeit pedig a mi cégünk mint új üzemeltető finanszírozza. Mert megbecsüljük az olvasókat.

Sőt, még többet vállalunk! 2017-ben már lejárt utalvány esetén is adunk módot a hasznosításra. Az alábbi módon: a vásárlás alkalmával a fizetendő összegnek legfeljebb a harmada az utalvány átadásával kiegyenlíthető.  Az ajánlat 2017. szeptember 30-ig érvényes.

Beváltási helyeink a működő Alexandra könyvesboltok, melyek rövidesen Alexandra Könyvszalonként fognak működni.

Bízunk benne, hogy olvasóink méltányosnak tartják és örömet szerzünk azzal, hogy nem vesznek el az utalványok, és ezen a módon minden vásárló maradéktalanul fel tudja használni azokat.

Mindenkinek kellemes könyvélményeket kívánunk!

Az Alexandra Könyvszalon csapata 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darth Revan 2017.07.27. 16:29:21

Ez egy olyan eset, hogy a bolt eljarasa jofej volt: semmi nem kotelezi oket az utalvanyelfogadasara, ok megis beszamitottak volna teljes aron, ha egy bizonys osszeg felett vasarolsz.
ez azert nem rossz deal.

Darth Revan 2017.07.27. 16:33:12

hilda hazudik: nem felaron fogadja el a konyvutalvanyt az uj ceg, hanem teljes aron.
hilda, ne hazudj!

ROTFL Manó 2017.07.27. 16:42:08

Az jutott eszembe, amikor az Üvegtigrisben rásóztak Rókára nyolcvan német márkát, haj, de jó lesz az neki, majd megy németbe és elveri kurvákra, oszt a németeknél már réges-rég ojró volt.

:-D

Snagal 2017.07.27. 17:11:28

Azért ez így elég faszul hangzik. Ha Alexandra néven üzemeltetik tovább a bótot akkor az Alexandra brand alatt kiadott utalványokat illene elfogadni anélkül is, hogy kiírnád, hogy jogilag nem kötelező és neked ez nem is jó de egyefene, mer jófejek vagyunk...
(ezt lehet én nem értem, de ha a mostani tulaj értékesít xmillió értékű utalványt mondjuk a karácsonyi dömpingben majd létrehoz egy új Kft. és azt mondja január 1-től, hogy "sorry, mostantól az új Kft. az üzemeltető és mint olyan nem ismerem el a régi utalványt" oszt csókolom?! ha igen, szóljatok mer' nyitok akkó' egy utalvány bótot :)

btw a fentiektől függetlenül Judit egy drama queen. Az utalvány végig 6000Ft-ot ért.

"Végül egy db 4000 ft-os könyvet vettem és a felét kifizettem. Na, igen, tehát a 6000 ft-omból így lett 3000."
1 x 4000HUF aminek a felét kifizetted --> 2000HUF ---> 6000ftból így lett 3000... hogy mi???
Go home Judit, you are drunk :)

KaTe 2017.07.27. 18:04:57

Szóval adott 2 cég, közös Alexandra fantázianévvel. Az egyik, amelyik az utalványokat is kibocsátotta, becsődölt, a másik viszont továbbra is büszkén fut ugyanezen a néven.

Ez hasonlít ahhoz, amikor egy műszaki áruháznál vásárolsz egy tartós fogyasztási cikket, majd felajánlanak hozzá pár ezer forintért kiterjesztett garanciát. Igaz, utóbbit nem a terméket értékesítő cég, hanem egy harmadik fél szolgáltatja, ők csak közvetítenek. Aztán amikor 3-4 évvel később meghibásodik a termék, akkor az áruház rögtön mossa kezeit, hogy nem rájuk tartozik, keresd XY céget, amelyik persze már rég csődbe ment. :)

KaTe 2017.07.27. 18:16:52

@Snagal: Hát ha direkt azzal a szándékkal nyitod meg a "bótot", hogy majd kibocsájtasz egy halom utalványt, de nem fizetsz senkinek egy fillért se, majd lehúzod a rolót, az szerintem BTK gyanús, pl. csalás, esetleg sikkasztás? :)

kozkozkoz 2017.07.27. 18:25:28

Na ez èrdekes. Ha pl. a Tesco global hungary zrt. kiküld ma a 3 millió clubcardos vásárlónak utalványt, majd holnap franchiseba adja a Tescókat, ugyanez lenne érvényes? ? Ezt azért jó lenne továbbvinni a járási fogyasztóvédelemhez.

FDToth 2017.07.27. 19:21:07

Az uj ceg hh nem vasarolta meg a regi ceg osszes dolgat, velerrtve a tartozasokat, utalvanokat, stb. Azter gondolom egy kovelest negneznek mielott megveszik...

Antalbaba 2017.07.27. 19:40:18

Ulpiusnál a teljes összeget buktam, az jobb?
Ott mindenki csak vállat vont, pedig egy ideig még árultak a "fő" boltjukban, de csak kápé...

Snagal 2017.07.27. 21:11:14

@KaTe: jaaa, hát nem direkt. csak véletlenül így alakul :)

ptspts 2017.07.27. 22:39:09

A posztolón már nem segít, de van egy praktikus tanácsom mindenkinek, aki utalványt tervez ajándékozni: adjon inkább készpénzt, és írjon mellé egy kézzel írt üzenetet. Így elkerülheti, hogy egy szomorú utalványos történet szereplője legyen ő és az ajándékozottja.

Terézágyú 2017.07.28. 08:17:36

Nem érvényes egy utalvány "örökké", ebben a változós, becsődölős világban???

Jó reggelt, pószter...
:(

Terézágyú 2017.07.28. 08:18:57

@Snagal:
"(ezt lehet én nem értem, de ha a mostani tulaj értékesít xmillió értékű utalványt mondjuk a karácsonyi dömpingben majd létrehoz egy új Kft. és azt mondja január 1-től, hogy "sorry, mostantól az új Kft. az üzemeltető és mint olyan nem ismerem el a régi utalványt" oszt csókolom?!"

Fúúú, hát a magyar bótosok (emberek) ilyenek??? Így gondolkoznak???????

zizi77 2017.07.28. 09:04:24

Kedves Mama és Judit is le volt maradva pár körrel. Már 2-3 éve áll a bál az Alexandra körül.
@FDToth: Ha jogutódként vette volna meg az új cég/itt új cégek/, akkor valóban számított volna a könyvelés. Mivel nem ez történt, semmi kötelezettsége nincs a régi tulaj adósságaival kapcsolatban. Ebben az esetben ezek az utalványok pont annak számítanak, amit nem köteles beváltani. Judit örülhet, hogy 50% kedvezménnyel vásárolhat 12E értékhatárig.

FDToth 2017.07.28. 09:06:30

@zizi77: ezt én értem, kérdés az h miért nme jogutódként vették meg. A magyar szabályozások túlontúl szabad teret engednek, főként a fogyasztók rovására.

Polemius 2017.07.28. 09:37:12

@FDToth: Nem vették meg.
Ott állt egy (több) bérlő nélküli üzlet (mert becsődölt a cég), egy másik meg kibérelte. A nevet meg meghagyták, mert sokan ismerik.
Ha a sarki ABC bérlője helyett új lesz, de kint hagyja a feliratot, akkor a korábbi utalványait be kellene váltania?
Nem a korábbi tulajdonos barkácsolt új céget, hogy tovább vigye az Alexandrát, hanem egy tök másik cégről van szó.

Karipapa01 2017.07.28. 09:39:54

@FDToth: Azért, mert az új tulajdonos jogutódként nem veszi meg.

ROTFL Manó 2017.07.28. 09:45:22

Akkor viszont ez esetben Snagal kollégának tökre igaza van, megérné csak azért jugutód nélküli változatban új céget csinálni évente (papíron), hogy egy csomót nyerjünk a még a korábbi adószám alatt kiadott, de le nem vásárolt utalványokon, amit nem lenne kötelező az új adószámú cégnek elfogadnia. Természetesen nem vagyunk bunkók, ezért kiírnánk egy fekvő A4-esen egy meleghangú ismertetőn, hogy erre a jogszabályok lehetőséget adnak és megértésüket köszönjük.

Terézágyú 2017.07.28. 09:48:36

@ROTFL Manó:
Fúúú, hát a magyar bótosok (emberek) ilyenek??? Így gondolkoznak???????

zizi77 2017.07.28. 09:51:08

@FDToth: Gondolom nem éri meg jogutódként megvásárolni, egy mínuszos céget.

Darth Revan 2017.07.28. 09:54:39

@ROTFL Manó:

amikor jogutod nelkul megszunsz, az nem jelenti azt, hogy a kotelezettsegeidet nem kell kifizetned, tehat az ugyfelek jogosan kovetelik a kifizetett konyvutalvanyok vetelarat a felszamolasi eljaras soran.

az alexandranal az a gond, hogy csodbe ment es a vagyona nem fedezte az osszes hitelezo altal kovetelt osszeget (a konyvutalvanyok vasarloi eleg hatul vannak a listan.

OneBall · http://oneball.blog.hu/ 2017.07.28. 10:31:10

Erről az jut eszembe, mikor a Check Dejenuer vagy valami ilyesmi kivonult Magyarországról, majd pár hónappal később felfedeztem 46 ezer forintnyi utalványukat a fiókomban... Na, az elég nagy hatással volt a pénzügyi magatartásomra.

Terézágyú 2017.07.28. 11:42:14

@stakeholder Manyecs:
Mer mindig széddobálod a dolgaidat! Mikor tanulsz már végre rendet?

CID... 2017.07.28. 13:18:19

@stakeholder Manyecs: tragédia, az ember megvan egy szemmel, egy vesével, gondolom 1 petefészekkel is. Azt meg sem említem, hogy minek akarsz te gyereket ebben a korban? :D Szóval ne panaszkodj ;)

Homár Hilda 2017.07.28. 14:16:07

@Terézágyú: elvileg egy évig válthatók be ezek az utalványok

Lehoz Tamas 2017.07.28. 15:09:32

Ez ilyen tipikus magyaros megoldás szerintem. Az új cég nem cserélte le a feliratok, mert az Alexandra márkanév sokkal többet ér mint a humbuk könyvesbolt név. Kivancsi lennék mennyibe kerülne egy Alexandra ismertsegu markanevet kialakitani. Erre azonban nincs szükség , az egyetlen költség az utalványok beváltása lenne. De ezt persze nem tudják vállalni hiszen abból nem jön a pénz.

zálogból visszamaradt 1zen1gyedik czazy one 2017.07.28. 15:19:27

@Lehoz Tamas: "az egyetlen költség az utalványok beváltása lenne. "
Aha, meg a matyi dezső jópár milliárdos tartozása az összes beszállító felé.

Eren Jaeger 2017.07.28. 17:07:10

Én még könyvutalványt sem kaptam se karácsonyra, se születésnapra...
Amúgy tényleg korrekt írás volt a könyvesbolttól.

Jónapot kívánok! 2017.07.28. 19:25:43

Akkor ha valaki már kidobta az utalványát a poszt hatására, perelheti Hildát kártérítésért?

Permetező 2017.07.29. 09:41:31

@Jónapot kívánok!: nem csak a bekelteto testulehez fordulhat

CID... 2017.07.29. 10:25:19

@Homár Hilda: ugye már elnézést kértél a cégtől, az eredeti cím miatt? ;)
süti beállítások módosítása