Tékozló Homár

Egymásra mutogató cégek miatt nem készül húsleves vasárnap

2018.01.19. 14:30 | Homár Hilda | komment

dbo1ehnuqaaeulm.jpg

Olvasónk gondosan akart eljárni, ami teljesen érthető egy többszázezer forint értékű elszívórendszer kiépítésénel, ennek ellenére az önfeledt és szag nélküli főzőcskézés helyett az üzlet és a beszerelő cég egymásra mutogatása maradt neki, meg a végtelen hosszú ügyintézés.

Üdv!

 Próbálom a legrövidebben leírni, de így is nagyon hosszú a történet és még ki tudja mi a vége...

A konyhai elszívó kivezetése nálunk 3 helységet érint. Felkerestük a spanyol Cata cég standjánt a Consrtumán és a konyhakiállításon (vittük az alaprajzot, hogy pontosan érthető legyen a kérésünk). Elmondtam, hogy hol lehet kivezetni, azt mondták nem probléma csak nagy teljesítményű vegyünk, ajánlottak is egyet. Felkerestünk egy légtechnikával foglalkozó céget, hogy végezze el a kicsövezést. Ez megtörtént a három helységen keresztül természetesen nem kis összegért. Ezután ez elgipszkartonozásra került, majd festés, szintén nem kevés összegért.

Jött az első probléma, felszerelés után nem kapcsolt be. Jeleztük a problémát a MediaMarkt-nak Pesten (több nap, telefonhívás és e-mail után el is értem őket), ahol a készüléket vásároltuk. Tovább irányítottak a beszerelő Multikomplex felé (szintén a jó ég tudja mennyi telefonálás), azok azt mondták majd keresnek, de majd a pécsi Media Markt, mert ők vannak a legközelebb hozzánk.

Eltelt egy hét semmi. Hívom őket megint sokadszorra el is érem őket, kérdezik miért nem jeleztem 3napom belül... WTF... végül azt mondják mégsem ők segítenek, hanem a Jégmadár Kft. Hívom őket, közlöm velük, hogy vigyék ezt a sz@rt, mert vicc amit csinálnak, jaaa, ők csak javítanak, hívjam a Media Mart-ot... fenyegető levelek, hogy fogyasztó védelem, stb stb, reakció tőlük semmi. Végül hívnak Pécsről, hogy akkor szereljem le és majd jön egy futár, az hoz egy másikat. Na mondom én ezért a pénzért amibe ez került nem szerelek, ne szórakozzon velem. Oké, akkor elmondja, hogy tuti két csatlakozó van szétcsúszva, mert régen konyhákat rakott össze az előző munkahelyen és nagyon gyakori hiba. Szedjük le az elejét és nézzük meg és láss csodát valóban. A gép működik.

Pár nap múlva hív a Multikomplex területi képviselő, hogy megkapták a panaszos levelemet és megoldódott-e a probléma, hát mondom köszi, igen megszereltük... nagyon sajnálja, ha bármi van mostantól hívjam az ő számát.

Eltelik 1hét, az elszívó kb 3x fél órát használtuk maximum, megint nem megy. Hívom a területi képviselő emberkénket, hogy akkor hello, ismét itt vagyok, a készülék megint nem megy, én vagyok, akinek nem orvosolták és emlékszik-e rám. Persze emlékszik, különben meg meg kellett volna nézni a használati utasítást, mert utánanézett és ez a két csatlakozó szétcsúszás gyakori hiba (akkor miért csak kb 2hét után jutott eszébe egy Media Markt-os eladónak a 82.telefonhívás és e-mail után?).

Eltelik egy hét jön a Multiplex képviseletében a Jégmadár Kft. Motorcsere... közlik, hogy a kiépítés nem megfelelő, szakembernek kell végeznie, hát mondom az végezte. De ez a kivezetés 125-ös csövezés (a leírásban a minimum csövezés 125-öset ír), na igen, de nem 6-8méteren, mert arra 200-as kéne, építéssem át, mostantól nincs garancia, hívom a légtechnikus, ő azt mondja benne van a leírásban, minimum 125-ös kell, ez be van építve.

És most lényegében mindenki a másikat hibáztatja, meg hogy akkor vegyek kisebb teljesítményű készüléket, az nem számít, hogy amúgy a Consrtumán és a konyhakiállításon pont a nagy teljesítményűt mondták, hogy vegyük meg, mert az majd jó lesz, most mégis jó egy kisebb. Ez konkrétan a vicc kategória, nekünk meg benne van sok100.000.-be, mert akkor megint csináltassam meg, újra kartonozás, újra festés.

Mondjátok meg ezek alapján melyik a hibás, mert ezt hirtelen senki nem tudta biztosra mondani. Mi nem érezzük magunkat felelősnek, szakemberrel végeztettük a kiépítést, pontosan azért hogy jó legyen, most pedig nem tudjuk hogyan tovább. Most jelenleg ott tartunk, hogy elkészült az egész lakás, de nem merem a konyhát használni, mert elszívó nélkül nagyon gyorsan kellemetlen lesz a szag, a zsíros gőzről nem beszélve, de az elszívót meg nem merem bekapcsolni, mert amint leég elkezdődik a dolog jogi része, mert nyilván nem hagyjuk ezt annyiban és egy akkora procedúra lesz, amihez nagyon nincs kedve az embernek, amikor végre elkészült hosszú hónapok (7hónap) után a lakása...

UPDATE

Elkezdtük használni az elszívót, mert már nem tudom egy egész főzés alatt nyitott ablakkal megoldani a főzést, egyenlőre most nem égett le a motor, de tény, hogy csak 1-esen használjuk és nem is viszi ki olyan hatékonyan a szagot, mint amit a nagyobb teljesítményen tudna a készülék. Meg persze az is igaz, hogy nem is megy egyszerre 30percnél tovább, mivel csak gyorsan elkészíthető ételeket csinálok. Egy húslevesnek még nem merek nekiállni, mert tuti leégne a motor és akkor még a gyorskaják készítése is kínszenvedés lenne. Egyszerűen nem is tudom, hogy hova léphetnék tovább az ügyben. Minden szakembernek kifizetünk egy rakat pénzt, de mindegyik a másikra mutogat.

Kedves Homár Olvasó!

Az elszívó nem megfelelő működésért fennálló felelősség annak függvénye, hogy a hiba a készülékben áll fenn vagy annak beszerelésével van összefüggésben.

Az elszívó hibátlan működéséért az eladót terheli a jogszabályban meghatározott jótállási és kellékszavatossági kötelezettség. A készülék beszerelésével kapcsolatban pedig az azt végző vállalkozót terheli szintén kellékszavatossági és kártérítési felelősség is.

Ennek megfelelően az igényérvényesítést megelőzően indokolt a fennálló hibajelenség, és annak okainak pontos meghatározása. Erre egy megfelelő szakértelemmel rendelkező és független vállalkozást javaslunk megkeresni, amely vállalja, hogy írásbeli véleményt ad ki a tapasztalt problémáról. A vélemény alapján már eldönthető, hogy a jótállási/szavatossági, illetve esetleges kártérítési igényt az eladóval szemben vagy a beszerelést elvégző vállalkozóval szemben kell-e érvényesíteni.

Az igényérvényesítést a vállalkozáshoz címzett felszólító levél megküldésével javasoljuk megtenni, megjelölve abban a pontos igényt és a teljesítési határidejét is. Ha a vállalkozás az abban foglaltaknak nem tesz eleget, akkor a fogyasztónak lehetősége van itt is békéltető testülethez vagy bírósághoz fordulni.

A bírósági eljárás során azonban szükségesnek tűnik igazságügyi szakértő kirendelése és annak költségeinek megelőlegezése is, ha a vállalkozások a felelősségüket nem ismernék el.

Felhasznált jogszabály:

- 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.01.19. 14:39:48

Ez a sztori messziről bűzlik. De mit mondotta gépész tervező? Vagy az nem volt? Mert ennyi pénzt elkölteni laikusként, terv nélkül...

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.01.19. 15:03:11

Ezzel együtt ha nincs a leírásban, hogy hány folyómétertől kell a 200-as cső, akkor bekaphassák. Kivéve, ha van egy olyan kitétel, hogy csak márkaszerviz, stb. Szóval szerintem elég sokesélyes a dolog.

Rejtélyes 2018.01.19. 15:19:32

Itt a beszerelo a gyanus. Beturol beture vegig kellene olvasni a hasznalati/beszerelesi utasitast, hogy igaz-e a 200-as cso. Ha igaz, akkor a beszerelo, ha sehol sincs, akkor ha maxra kapcsolva leeg, akkor az elado ceg a ludas.

Az senkit se erdekel, hogy "tapasztalat" miatt kell a hosszu csonel 200-as, ha nincs leirasban, akkor gyartasi hiba. A gyartasba beletartozik a leiras is, igy max azt kell cserelni garanciaban, de azzal nem javul meg a regi, igy az eladotol lehet kovetelni a teljes ujrafestest.

Nick-son 2018.01.19. 15:23:06

Na nehogymár attól leégjen a nagytelejesítményű elszívó, hogy 125 -ös csöve van. Mert amúgy két méteren még át bír fújni rajt, de 6 méteren már belefullad. Aha. Gondolom mekkora ellenállást képvisel egy ilyen cső amiben akadály nélkül áramlik a levegő. A kéményem amin egy 35kW -os vegyes kazán van 180 -as. Abban már magától áramlik a levegő felfele befűtés nélkül !!!

30 perces üzemmel kímélni... a másik vicc. Pár tízezer forintért vettem vent-axia elszívó ventilátort ami folyamatos! üzemű. Két éve nem volt kikapcsolva. Persze majd kímélgetem.

Na de tart amíg tart inkább magam megcsinálom, mert ezek az állítólagos szakemberek igen megbízhatóak. Minden szavuk aranyat ér. El is kérik.

crazy tizen3rom 2018.01.19. 15:23:20

nana, eléggé sarkított cím...

Serivor 2018.01.19. 15:27:12

Az is fura, hogy nem volt tesztüzem, mielőtt befalazták Kőműves Kelemennét... Olyan nagy cucc lett volna előbb megnyomni a gombot?
Én egy nyomorult PC-t nem csukok be hosszas teszt, hőmérsékletmérés, stb. nélkül, pedig ott csak két csavar van, nem pedig többszázezres falazás...

crazy tizen3rom 2018.01.19. 15:42:57

azt tudjuk Hildám, hogy a tiznkettes mit követett el ?

SZIGMA 2018.01.19. 15:44:20

Nem tudom, hogy mibe került volna, ha az egészet a légtechnikás céggel csináltatja?
(elszívó+kiépítés) mert akkor ugye csak egy céggel kellene tárgyalni, ha baj van.
Egy légtechnikás talán tudta volna, hogy akkor 125-ös vagy 200-as kell, itt gondolom csak a csövezést kérte a posztoló, hát úgy voltak vele, hogy akkor itt van, tessék...
Amúgy meg próbaüzem nélkül gipszkartonozás és festés????? Eszednél vagy, ember?
Meg milyen f@szom elszívó az, amiben csak úgy szétcsúszkálnak a csatlakozók?
Azon a két csatlakozón kívül nagyon nincs is benne más.
1 hét működés után motorcsere? Vagy sikerült drágán sz@rt venni, vagy valami fontos dolog hiányzik még a történetből

KaTe 2018.01.19. 15:44:54

Hát csak nem kimaradt megint a legfontosabb információ az egész posztból, nevezetesen a termék pontos típusa, amit a Media Marktban vásárolt a posztoló? Merthogy akkor esetleg utána tudnánk nézni a beüzemelési/használati útmutatónak és rögtön kiderülne, hogy a posztoló, a cég, vagy a kivitelező -e a sáros a sztoriban.

Nick-son 2018.01.19. 15:53:27

Ja, arról nem is beszélve, hogy menetrendszerűen szétcsúszkálnak a csatlakozók... egy méreg drága készüléken :)))

Baluci 2018.01.19. 15:55:14

Hmm... Irigylem a posztolót, nekem tűzhelyem sincs... Nincs gondom a szagokkal viszont!

asdf 2018.01.19. 16:08:59

@Csokis: hiába van esetleg olyan kitétel a jótállási jegyen, hogy kizárólag a márkaszerviz szerelheti be (pláne nem lehet ez a jótállás feltétele), ilyen kikötés nem tehető, így jogilag az automatikusan semmis.

Laredo 2018.01.19. 16:14:02

Bartos möster már rég megoldotta volna a problémát: megeszi az elszívót (is). ,,Milyen tűz kell ehhöz,milyen gáz?! Olyan gáz,hogy közbe fingok legföljebb b@zmeg!"

rarabel 2018.01.19. 17:15:45

" egyenlőre most nem égett le a motor"
Egyenlőre = 1 vörös nagyfröccs, vagy egy korsó sör, esetleg egy fél vodka.
" egyelőre most nem égett le a motor".

A.C. 2018.01.19. 17:26:21

nyelvtanból kettes alá ez az esszé...kicsit sok benne a helyesírási a hiba

lobster thermidor 2018.01.19. 19:08:27

Ebben az országban ma már az a helyzet, hogy mielőtt egy ekkora értékű beruházásba kezd valaki, érdemes elvégeznie legalább egy, de inkább két, a témába vágó OKJ - s tanfolyamot.

Tehetséges ugandai buzi 2018.01.19. 20:18:58

Hasonló esetem nekem is volt, amikor villanyszerelővel kiépíttettem egy külön gyengeáramú hálózatot a kábeltévé koaxkábelének és ahol bejött a lakásba, ott ráraktak egy jó minőségű, német Kathrein vagy Thomson gyártmányú elosztót. Jött a júpíszi szerelője és azt mondta, hogy az elosztók nem jók, mert egy bizonyos frekvenciát szűrnek és az az internetem sebességének rovására megy majd. A villanyszerelőm ott állt mellettem, szó nélkül elővette az elosztó gyári papírjait, rajta a TÜV pecséttel, hogy mennyi az ellenállás, vagy a faszom impedanciája, bőven a júpíszi szerelő által említett határérték _felett_ volt, tehát az nem lehetett baj. De a júpíszi szerelő csak mantrázta, hogy de nem lesz jó, mert ő tudja, hogy nem lesz jó, mert eddig már hatezer lakásba szerelte be a netet és mindenhol, ahol elosztó volt, ott rossz lett a jel. Ezért ő inkább behúzná a számítógépemig és szépen feltűzőgépezné a parketta szegélylécére egy koaxkábelt.

Ja, persze! Azért fizettem ki több tízezret a falba rejtett koaxért! Ragaszkodtam az elosztóhoz, nagy duzzogva bekötötte az elosztó elé a júpíszit, aztán mértünk egy netsebességet és csodák-csodája jó volt. A júpíszi szerelő meg sértődötten távozott.

Erőlködj csak 2018.01.19. 20:21:17

Vannak emberek akiknek az a legnagyobb gondja, hogy szag lesz a lasban fozeskor? Az ilyen isiota tokon dofte volna magat 20-30 eve. Nem tudom sajnalni.

KaTe 2018.01.19. 20:41:40

@Tehetséges ugandai buzi: Nyugodtan behúzhatta volna, persze a tűzőgépezés nélkül, aztán miután távozott, levágod a kábelt ott ahol neked jó és csatlakoztatod a saját elosztódra. :)

@Erőlködj csak: Engem nem a szag készít ki, hanem a pára, ami kb. kinyír mindent, ami a közelben van.

Csipyke 2018.01.19. 20:45:06

@Erőlködj csak: en olyat is ismerek, aki nem főz egyáltalán, mert nem bírja a szagokat.

Tehetséges ugandai buzi 2018.01.19. 20:48:23

@KaTe: Hááát, elképzelhető, hogy a Havanna lakótelepi lakosok megvettek egy öccá' forintos kínai dzsunka fos gyártmányú koax elosztót, aminek tényleg szar az ellenállása és ebből fakadt a júpíszi szerelőjének előítélete úgy ámblokk az elosztókkal szemben.

De az enyém az jó minőségű, márkás cucc volt! (Fiatal koromban még csak márkabuzi voltam.)

FDToth 2018.01.19. 21:29:12

Tanulsag az h az ilyet is (mint a generalkivitelezest) celszeru egy vkivel megcsinaltatnk, vegigvinni. Ha szakaszinkent massal es massal keszittted, akkor haba olcsobb, kesobb dragabb lesz.
Ebben az esetben egymasra mutigatast lesz, aztan mehet a pereskedes evekig...

HUNited80 2018.01.19. 23:21:56

Nem azért a két Forintért, de Magyarországon a Cata a Multikomplex, ők a disztribútor, a Construmán, konyhakiállításon is ők üzemeltetik a Cata standját. Kérje a termékszavatosságot (nem azonos a kellékszavatossággal) tőlük, ha 6 hónapon belül van (hibás teljesítési vélelem: beüzemelés+6hó). Onnantól nincs kire mutogatniuk.

A Multikomplex egyébként korrekt cég szerintem, Pécsen a H. István a képviselő, ő is korrekt. Szóval lehet, hogy nem minden úgy van, ahogy a vevő írja. A Mediában pedig többnyire trógerek melóznak, el tudom képzelni hogy ők kevertek be.

.Manyecska 2018.01.20. 09:12:33

Mi is a Konyha-és Mosogatókiállításon vettük a gáztűzhelyünket- mert annál a standnál volt a legtöbb ingyen pogácsa- semmi bajunk azóta. ha meg kinyitom az ablakot nálunk sünök, egerek, és vaddisznók jönnek be lehet kéne elszopót venni?? Ilyenkor pl.kötelező az álarc viselése főzés közben?:D

Pdudas 2018.01.21. 15:13:59

Csak halkan merem megkerdezni a posztolot: miert nem rakatsz a cso masik vegere egy akar furdoszobai ventillatort ami kifele sziv? Ha nagyon kell a tapellatast a meglevo 125-os csoben vegighuzott kabellel meg lehet oldani a szagelszivobol is, igy a szagelszivo bekapcsolasakor a masik vegen levo venti szivohatasa rasegit a benne levo motorra es az nem fog leegni. Ennyi. Ez tul bonyolult lenne?

Navarone 2018.01.21. 16:19:05

Jól sejtem, hogy a konyha egy ablaktalan lyuk a lakásban, amiért három helyiségen kell keresztülvinni a csövet?

Krasnyák Dudu · http://szmfszm.blog.hu/ 2018.01.21. 22:01:53

"A konyhai elszívó kivezetése nálunk 3 helységet érint. "
Melyik az a három helység? Lajosmizse, Tiszabüdös és Drávaszétszaró?

Kicknick 2018.01.22. 11:08:59

@Navarone: lehet pincében van, készülnek a harmadik világháborúra.

xoxoxo 2018.01.22. 12:44:19

A meghatározott minimumérték egyértelmű, hogy a kiépítés hosszától függ, ugyanúgy, ahogy a vezetékeknél is, minél messzebbre viszed az áramot, annál nagyobb átmérőjű vezetékkel kell dolgoznod. Nem kérdés tehát, hogy ez annak a felelőssége, aki a csövezést csinálta. 2 méteren elég a 125-ös cső, 20 méteren viszont már jóval nagyobb kell. Sok a kókler....

CID 2018.01.25. 09:07:22

@Nick-son: Majdnem 3x annyi levegőt tud átereszteni a 200-as cső, mint a 125-ös, de biztos igazad van ;)

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.01.25. 12:02:06

"Ezután ez elgipszkartonozásra került, majd festés, szintén nem kevés összegért.
Jött az első probléma, felszerelés után nem kapcsolt be."

Kiépíted, beépíted, leszigeteled, lebetonozod, lefested, és UTÁNA kipróbálod, hátha működik???

"3 helyiséget érint ... 6-8méteren" v.ö. "a minimum csövezés 125-öset ír"

Tehát maximum elvárásod van, de a minimumot vagy képes hozzá megadni? A fillérszexualizáslás minősített esete.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.01.25. 12:08:43

@crazy tizen3rom: "a tiznkettes mit követett el ? "

Akkor kommentelt, mikor HH bal lábbal kelt.

Pancser. Tudhatná, hogy HH MINDIG bal lábbal kel. :))

otgorbebogre 2018.01.25. 20:52:01

first world problem. vilageletunkben nem volt szagelszivonk megis ettunk huslevest. most van nekem, de nem halnek bele ha nem lenne. plane ha van ablek. inkabb kifogasnak hangzik: van hogy valaki nem szeret fozni ez oke.
mas: ha kifizette azert megis nem szep ha nem mukodik. szerintem a hasznalati utasitas alapjan perelni a gyartot.

Bánatos Teknősbéka 2018.01.26. 11:50:08

Csak gyorsan rákukkantottam egy random Cata elszívókat forgalmazó honlapra.
Hogyaszongya:

"Csőcsatlakozás: 150mm ajánlott, 125mm minimum"

Ez nem olyan, mint egy videójáték, hogy minimum gépigénnyel visszavéve minden még elpöcörög. Illetve 1-es fokozaton elpöcörög. Akkor mégis jó a hasonlat.
süti beállítások módosítása