Tékozló Homár

GYIK: a kitöltetlen jótállási jegy is érvényes?

2018.06.22. 11:14 | Homár Hilda | komment

aedmuzo.jpg

A Homárra sok elképesztően szövevényes sztori érkezik, miközben a hétköznapok tele vannak rém egyszerű, egyértelmű fogyasztóvédelmi kérdésekkel is. GYIK rovatunkban ilyenekre adunk rövid, egyértelmű válaszokat. 

Kedves Tékozló Homár!

Interneten rendeltem egy mobil klímát, a bestbyte-tól, a terméket egy itteni bestbyte üzletben vettem át, viszont azt otthon vettem csak észre a kicsomagoláskor, hogy a jótállási jegyet nem töltötték ki. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben mi a teendő, kitöltetlen jótállási jeggyel is érvényesíthető a garancia, ha számlám meg van hozzá, vagy menjek vissza az üzletbe?

Válaszotokat előre is köszönöm.

Évi

 

Kedves Homár oIvasó!

Röviden:
semmi pánik, az 1 éves kötelező jótállás akkor is érvényesíthető számlával vagy blokkal, ha egyébként a kereskedő hanyagsága miatt az egyébként kötelező jótállási jegy nem, vagy nem megfelelően került átadásra. 

Bővebben:
Magyarországon szinte az összes 10.000.-Ft feletti vételárú tartós fogyasztási cikk esetén köteles a forgalmazó a fogyasztónak jogszabályban meghatározott tartalmú jótállási jegyet átadni. Ugyanakkor a vonatkozó rendelet azt is tartalmazza, hogy a jótállási jegy szabálytalan kiállítása vagy a jótállási jegy fogyasztó rendelkezésére bocsátásának elmaradása a jótállás érvényességét nem érinti. A joglakotó tehát előrelátó volt és a fogyasztót védi a szabály, mert a jótállásból eredő igények a számla/nyugta/blokk bemutatásával is érvényesíthetőek.

Ez azonban kizárólag az 1 éves kötelező jótállásra vonatkozik, ha egyébként a termékre ennél többet is vállalt a gyártó, vagy a forgalmazó, a fogyasztó ezt már csak a jótállási jegy, vagy jótállási nyilatkozat bemutatásával tudja érvényesíteni. Amennyiben tehát 1 évnél több jótállásról szólt a temékhez elérhető kereskedelmi kommunikáció, érdemes panaszt tenni az elmaradt jótállási jegy miatt. A fogyasztóvédemi hatóság egyébként az 1 éves kötelező jótállásra vonatkozó jótállási jegy kiállításának elmaradását, illetve egyéb hiányosságát szankcionálja, de ahogy fentiekből kiderül, a fogyasztót a mulasztás miatt nem érheti hátrány. 

Továbbra is fizetési káosz van a kukaholdingnál

2018.06.21. 11:50 | Homár Hilda | komment

szemet.jpg

Amióta két éve észszerűsítése címen egységes állami kézbe vonta a kormány a szemétszállítást, azóta csak a baj van a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. számlázási rendszerével. Tavaly ilyenkor mi is írtunk arról az országosan fennálló abszurd problémáról, hogy a kukaholdingnak a számlát nem sikerült kiküldenie az ügyfeleinek, a behajtással fenyegetést viszont bezzeg igen. Az akkori cikkek szerint őszig kapott ultimátumot a cég a helyzet rendezésére, végül idén áprilisra dőlt el, hogy kiszervezik az egészet. Reméljük, az új cica jobban mosogat majd.

 Sziasztok!

Az  első „Magyar kukaholdinggal” (NHKV Zrt. ) történt számlázási konfliktusomat szeretném megosztani veletek !

Bejött ez az őrület,hogy itt viszem a hulladékot, de az elszámolás központilag történik valahol Pesten! Nem akartam csekkezni ezért még 2017 februárjában „csoportos beszedési megbízást” adtam a bankomnak, hogy a kukaholding vonogassa szépen ami megilleti ne csekkezzünk már ha lehet,hátha megmentek egy-két fát a haláltól, meg már amúgy is a XXI századot írjuk!

Olvasson tovább!

Ezentúl a kollégák rendelésétől függ, hogy mikor kapod meg a munkahelyedre kért csomagodat?

2018.06.20. 10:57 | Homár Hilda | komment

grumpycatcomplain_jpg_838x0_q80.jpg

Viktor beszámolója szerint valami nagyon furcsa dolgot vezetett be a Magyar Posta a múlt héten: a cégekhez érkező küldemények közül csak az ajánlottakat viszik ki, a simán feladottak részére a kézbesítő postán "elkülönítenek egy nagy zsákot, és ha az megtelik, akkor egy ember a cégtől bemehet egy meghatalmazással, és elhozhatja mindenki holmiját."  Bár a megoldás tényleg óriási lehetőségeket rejt magában a csapatépítés és a kollegialitás növelése terén, azért bízunk benne, hogy valójában csak egy Viktorék és a postás közti félreértés generálta dezinformáció.  Rákédezünk a Postánál. 

Szia Homár!

Egy budapesti cégnél dolgozom, így értelemszerűen a napom jelentős részét itt töltöm. Ennél fogva logikusnak tartottam, hogy az eBay-ről, AliExpress-ről stb. rendelt kisebb-nagyobb cuccokat (munkához kapcsolódóakat és privát dolgokat is vegyesen) a munkahelyemre rendeltem, mivel otthon senki nem tudta volna átvenni, a postaládába meg csak igen csekély részük fért volna be a küldeményeknek.

Ezzel idáig nem is volt probléma.

Olvasson tovább!
süti beállítások módosítása