Olvasónk, Gamintojas olyan levelet írt nekünk, amin egy pár napig ülnünk kellett, hogy meg tudjuk emészteni. Egy cikket is mellékelt a felvetéshez: A rejtett heréjű kansertések ivari szaga. És akkor jöttek azok a mondatok, hogy: "Megfigyeléseink szerint az ivari szag pszichofizikai élményként jelentkező két összetevőre, egy domináns, gondozatlan vizeldére emlékeztető, és egy diszkrétebb, „keserű” típusú szagélményre bontható".Őszintén bevalljuk, először találkozunk ezzel a problémával, talán homárként kevés sertéshúst fogyasztunk, vagy csak szerencsénk volt? Ki tudja. Segítsetek olvasónknak, hol vásároljon, hogy elkerülje ez a problémát?
Második alkalommal fordul elő velem, hogy gyanútlanul sertéshúst vásárolok és csak főzéskor derül ki, hogy a hús ehetetlen. Az első alkalommal nem volt veszélyes, de most január 20-án a diósdi Intersparban közel 2 kg darált sertéslapockánál sajnos ráfáztam. Rögtön lefagyasztottam, a blokkot persze kidobtam és következő héten próbáltam megfőzni, és ekkor derült ki, hogy brutálisan büdös. Aki már érzett kanszagú húst tudja miről beszélek.
Próbáltam reklamálni, csak a blokk ellenében akartak velem foglalkozni, de igazából én nem is ezt szerettem volna elérni. Az volt a kérdésem, hogy hogyan lehet ezt kiküszöbölni. Sablon válasz érkezett, a nagyon jó húsüzemről bla-bla. Visszakérdeztem, hogy mit csinált a hatósági állatorvos, nem látszott-e hogy golyói vannak? A válasz ugyanaz volt. Valaki hibázott, vagy az állatorvos vagy a felvásárló, de én hogy oldjam meg, hogy ne hányjam el magam, ha főzni kezdek?!
Köszi az ötleteket.
connector 2020.02.24. 12:11:45
- Vágasd le a szükséges mennyiségű húst, és daráltasd le (ne előre daráltat vegyél)
- Vágasd le a húst, és daráltasd le otthon
Amíg nem így tettem, sokszor szívás volt a vége.
Darth Revan 2020.02.24. 12:13:00
Opportunista mikroba 2020.02.24. 12:16:57
connector 2020.02.24. 12:34:33
lutria 2020.02.24. 12:47:01
Csokis · http://csokis.blog.hu 2020.02.24. 12:48:02
Csokis · http://csokis.blog.hu 2020.02.24. 12:49:26
ekat 2020.02.24. 12:50:40
juhaszvik 2020.02.24. 12:55:34
- Minden kan disznó húsa büdös, vagy csak egyeseké?
- Vagy nem is függ a nemétől, csak a szag típusa van így beazonosítva?
- Csak főzéskor jön elő, vagy a nyers húson is érződik?
- Ha utóbbi, akkor a boltban nem lehetett érezni?
- Nem lehet, hogy csak szimplán megromlott?
- Ebben az esetben nem lehet, hogy a posztoló mélyhűtője ment tönkre?
Csokis · http://csokis.blog.hu 2020.02.24. 12:55:59
Csokis · http://csokis.blog.hu 2020.02.24. 13:00:19
- Minden kan disznó húsa büdös, vagy csak egyeseké?
Tudja a franc, mert amelyik nem büdös, arról nem tudsz. Ehet rendes paraszgyerek kéne, illetve inkább rendetlen, ahol rendszeresen elfelejtették kiherélni a hízót, ezétrt megvan a minta rá.
- Vagy nem is függ a nemétől, csak a szag típusa van így beazonosítva?
Állítólag függ, azért "kanszagú" a hús.
- Csak főzéskor jön elő, vagy a nyers húson is érződik?
Határozottan: is. Esetleg: vagy. Gondolom attól függ, milyen a disznó hormonszintje.
- Ha utóbbi, akkor a boltban nem lehetett érezni?
Vagy - vagy. Előre csomagolton tuti nem.
- Nem lehet, hogy csak szimplán megromlott?
Nem, az más szag, az a bomló fehérje szaga, ez meg tényleg egy ammóniás valami.
- Ebben az esetben nem lehet, hogy a posztoló mélyhűtője ment tönkre?
Nem valószínű.
Csokis · http://csokis.blog.hu 2020.02.24. 13:02:50
connector 2020.02.24. 13:25:10
ekat 2020.02.24. 13:34:18
ebella2 2020.02.24. 13:42:50
Megjegyzem még záptojással sem találkoztam, pedig én tudok főzni és szoktam is, mostanában hetente többször.
Opportunista mikroba 2020.02.24. 14:13:01
Opportunista mikroba 2020.02.24. 14:15:14
Csokis · http://csokis.blog.hu 2020.02.24. 14:18:26
szelidorzo 2020.02.24. 14:48:54
@Csokis:
Azért nem igen találkozni "kanszagú" ízű hússal, mert a sertéshizlaldákban átvették azt a régi jó paraszti szokást, hogy még választási malackor közelében kiherélik a disznókat, hogy ha elérik az ivarérett kort, ne legyenek büdösek.
Ha valamelyiket elfelejtik ivartalanítani, mert nem szállt le a golyója, akkor bajság van, mert ehetetlen lesz a disznónak a húsa.
Opportunista mikroba 2020.02.24. 14:55:51
ebella2 2020.02.24. 15:00:22
Kurvára nem szeretem, ha átbasznak és mivel nem kell számolgatnom az elkölthető pénzemet, sokan meg is akarják próbálni. Inkább olyat veszek, amit megszoktam és tudom mit kapok a pénzemért. (Nehezen hiszem, hogy bármilyen piacon jobbat kapok, mint a Lidl-ben vásárolt wagyu marha, amiből olyan steakot késztettem ami után megnyaltuk mind a tíz ujjunkat.) Egy-egy "próbavásárlás" belefér, de eddig összesen egyszer éreztem úgy, hogy jól jártam azzal amit két-négyszeres áron kínáltak az un. termelői ideiglenes, vagy akár bio piacokon vásároltam. Például kolbászt kétszer is olyat vettem, amit magam is jobbat csinálok, ha kedvem van (csak úgy otthon a konyhaasztalon, úgy hogy már a dédapám is pesti volt, csak el kell vinni felfüstölteni, de az nem gond), és nem kerül hatezer forintba, sőt a harmadába se.
MatoBoci 2020.02.24. 15:13:15
FDToth 2020.02.24. 16:19:16
Tanulsag: blokkot fogyasztas utan 2-3 napig meg kell orizni
A vsimagolason vannak infok, azt ledotozod es ellukdtid a gyartonak, nyomonkobetik, megvizsgaljak
ebella2 2020.02.24. 16:42:50
Én csak örülök neki, hogy ilyen problémáról máig még csak nem is hallottam. De most már ha lesz hasonló, legalább tudom mi az.
Gamintojas 2020.02.24. 16:47:28
Gamintojas 2020.02.24. 16:52:35
nyünyüge 2020.02.24. 17:34:54
Opportunista mikroba 2020.02.24. 17:46:27
Kimblee 2020.02.24. 17:51:42
Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2020.02.24. 17:59:19
Átvette a kenőpénzt, mit csinált volna...
Amúgy kanszagú? Anyám lakhelyén a Spórban / Coopban úgy árulják a romlott húst, mintha nem lenne NÉBIH :D
finom szaftos oldalas 2020.02.24. 18:35:40
élhetetlen 2020.02.24. 19:07:06
élhetetlen 2020.02.24. 19:50:51
AngeI 2020.02.24. 19:51:34
Bela79 2020.02.24. 20:07:33
élhetetlen 2020.02.24. 20:38:16
azbest 2020.02.24. 21:51:35
De futottam már bele sajnos fél kilós disznózsír pakkba is ilyen problémával.
Pyrrhus 2020.02.24. 22:22:19
Ne légy lusta, minden tojást külön edénybe törj bele, szagold meg, s ha rendben akkor borítsd a már jók közé.
VT Man 2020.02.24. 22:26:49
A többit a posztoló fantáziájára bízom :-)
kewcheg 2020.02.24. 22:42:12
Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2020.02.24. 23:02:07
Vannak az angolok, körülnéznek. kaja szar. Időjárás szar. Nők rondák. Áh, menjünk valahova máshova... :D
Örömhernyó 2020.02.25. 02:12:05
Ilyen valóban létezik. Egy nagy közétkeztetésben is utazó étteremben dolgoztam egyetem mellett, ott egyszer kaptunk ilyen rettenetes kanszagú sertéshúst. Volt képzett hentese az étteremnek (pék és cukrász is volt). A hentes röngtön mondta, hogy hívják a srácot, aki hozta, mert nem tehet róla, de ez nagyon kanszagú hús. Már nyersen is érezhető volt, nem romlott volt, nem nyálkás, teljesen normális friss hús volt, de erős kanszaga volt. Én előtt és utána se láttam ilyet soha. Azóta tudom.
@lutria: A legtöbb ember nem is tud erről a problémáról. Ha büdös a hús, ráfogják, hogy romlott, mert nem tudják milyen a valódi romlott hús szag. Vagy megeszik fintorogva, mert azt hiszik normális ez a szag. Végülis normális. Csak kellemetlen.
ekat 2020.02.25. 07:41:38
A YouTyúk viszont szimpatikus koncepciónak tűnt, azóta tudtommal több komolyabb étterem is tőlük veszi a tojást.
Más: a külön és egyesével üsd fel a tojást tanácstól mindig is hülyét kaptam. Azért bonyolítsam a tojáshasználatot évtizedeken át, hogy hátha elkerülöm az egy záptojást, amivel így 50 felett találkoztam? Szuper ötlet...
MP 2020.02.25. 07:59:33
Hajadonna 2020.02.25. 08:02:56
Jake Peralta 2020.02.25. 08:22:02
Kérdés melyik a kelletlenebb.. a plusz 1 perc amivel több időbe kerül, és a plusz 1 elmosogatandó kis tál, vagy mondjuk ha belevered a záptojást vasárnap délben a tojásos nokedlibe (és dobhatod ki az egészet), vagy valamilyen sütemény utolsó hozzávalójaként ütöd bele, és dobhatod ki a teljes sütemény tésztát.
Hidd el nem olyan buta ötlet.
kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2020.02.25. 08:48:21
Club Sandwich 2020.02.25. 09:26:02
Opportunista mikroba 2020.02.25. 09:30:46
Opportunista mikroba 2020.02.25. 09:32:48
Persze mindig jó, ha újat tanul az ember :)
Club Sandwich 2020.02.25. 10:07:54
Örömhernyó 2020.02.25. 10:39:34
ekat 2020.02.25. 11:03:35
TH Veszprém · https://www.thveszprem.blog.huhu/ 2020.02.25. 11:07:48
ekat 2020.02.25. 11:08:28
havrilla 2020.02.25. 11:08:33
Hülye vagy édes fiam.
havrilla 2020.02.25. 11:09:56
A tojást feltörik.
havrilla 2020.02.25. 11:11:11
Mindenkinek van egy rögeszméje. Neked ez.
puszt 2020.02.25. 12:03:25
házi húst, házi füstölést, házi tojást, házi paprikát, házi tésztát, házi pálinkát, Bio terméket normálisan NEM VESZÜNK, főleg nem (!) a közismerten kreatív magyar :( szomszédtól, falubélitől, nagymamának kínálótól.... Ja, kínaitól sem veszünk húst(!) mint ahogy sok minden mást sem kellene... :)
Sajnos a magyar fogyasztói tudatosság kizárólag az árra terjed ki.
Opportunista mikroba 2020.02.25. 12:14:09
Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2020.02.25. 12:54:37
Csokis · http://csokis.blog.hu 2020.02.25. 12:55:35
Csokis · http://csokis.blog.hu 2020.02.25. 12:59:58
Club Sandwich 2020.02.25. 14:13:23
ekat 2020.02.25. 15:03:26
:)
Én szerintem életemben nem mondtam ki, és nem is gondoltam rá, hogy mit csinálok a tojással, de azt hiszem, o. mikroba feltörés szava jött volna nekem is elsőnek.
bgp 2020.02.25. 15:35:26
Opportunista mikroba 2020.02.25. 15:39:45
Zacskóstej 2020.02.25. 15:41:30
Aztán meg ledarálnak, visszatöltenek a saját végbeledbe és megzabálnak....;)
puszt 2020.02.25. 15:48:39
Bízni lehet, és persze én elsősorban az erre ráállt pénzt gyártó háziakra gondolok. Ha nézel tv-t, láthatod a hentes fészereket... A nagyüzemi tojásfarm, csirkeállomány szalmonella mentes. De azt is hidd el, a konyhában egészen biztosan nincs élelmiszer labor! (én pedig abban hiszek!)... A piacokon mai napig árulnak csomagtartós húst a jobb egészségünk üdvére...
Opportunista mikroba 2020.02.25. 16:16:45
Valahányszor a szüleim jönnek, anya mindig hoz általa készített húsgombócot, májgombócot (be a fagyasztóba, és csak ha kell, akkor veszek ki belőle valamennyit), házi lekvárt, tésztát, fokhagymakrémet stb. Lehet, hogy nincs a konyhájában labor, de én tudom, hogy az ő konyhájában a földről is lehetne enni, amit csinál, az meg egyszerűen mesés.
János Maurer 2020.02.25. 16:25:09
Hm.
A tenyésztésre használt kandisznót is kiherélik mikor lejárt az ideje. Akkor viszont még tartani kell 3 hónapig, hogy kimenjen belőle az a bizonyos szag.
Ezt még gyerekkoromban kérdeztem meg az öregektől, mert az-időkben még természetes úton teremtődtek a malacok.
Akkoriban járta az a mondás a gazdák közt, hogy "nekem megkurvult a kocám, mert már harmadszor is menni akar a kandisznóhoz fedezésre". :D
Most már a műbikáknak nevezett inszeminátorok járják a házakat disznókhoz(kocák) és marhákhoz (mármint tehenek) a teremtésért(utódok létrehozása).
Hát kérem, már itt is megváltozott az élet "rendje". :)
János Maurer 2020.02.25. 16:26:34
Hm.
A tenyésztésre használt kandisznót is kiherélik mikor lejárt az ideje. Akkor viszont még tartani kell 3 hónapig, hogy kimenjen belőle az a bizonyos szag.
Ezt még gyerekkoromban kérdeztem meg az öregektől, mert az-időkben még természetes úton teremtődtek a malacok.
Akkoriban járta az a mondás a gazdák közt, hogy "nekem megkurvult a kocám, mert már harmadszor is menni akar a kandisznóhoz fedezésre". :D
Most már a műbikáknak nevezett inszeminátorok járják a házakat disznókhoz(kocák) és marhákhoz (mármint tehenek) a teremtésért(utódok létrehozása).
Hát kérem, már itt is megváltozott az élet "rendje". :)
élhetetlen 2020.02.25. 19:19:04
aefzuj 2020.02.25. 22:23:53
Gamintojas 2020.02.26. 07:56:21
kocsmagomba 2020.02.26. 14:08:13
Közeli kisvárosban 2 nagy Spar van, ahol húspult is van. Egyikben mindig állott, rossz kinézetű a hús, de még a csomagolt pulton is, másikban pöpec minden. Elsőben, ismerem, egy szigorú üzletasszony a főnök, aki még egy tojást sem főz meg otthon, másikban viszont a fiatal csajok úgy vágják a tőkén a húst bárddal, a csontos marhalábszárat géppel, olyan élvezettel, hogy megkívánja az ember könnyen. A húst. :) Gondolom a vezetéstől sok függ, utóbbiak nem veszik át a szar szállítmányt.
Külön öröm nekem, hogy zászlókkal jelzik a hús származási országát, így már biztosra ki tudom választani az osztrákot... :D
Kondom Keselyű 2020.02.26. 18:21:03
Kondom Keselyű 2020.02.26. 18:27:17
Majmász Gedeon 2020.02.27. 15:15:53
Segítsetek olvasónknak, hol vásároljon, hogy elkerülje ez a problémát? -> Segítsetek olvasónknak, hol vásároljon, hogy elkerülje ezt a problémát!
...gyanútlanul sertéshúst vásárolok és csak főzéskor derül ki,... -> ...gyanútlanul sertéshúst vásárolok, és csak főzéskor derül ki,...
...a blokkot persze kidobtam és következő héten próbáltam megfőzni,... -> ...a blokkot persze kidobtam, és következő héten próbáltam megfőzni,...
Aki már érzett kanszagú húst tudja miről beszélek. -> Aki már érzett kanszagú húst, tudja, miről beszélek.
...nem látszott-e hogy... -> ...nem látszott-e, hogy...
vagy az állatorvos vagy a felvásárló, -> vagy az állatorvos, vagy a felvásárló,
én hogy oldjam meg, hogy ne hányjam el magam, ha főzni kezdek?!
Úgy, hogy nem (v)eszel húst. Mert brutálisan egészségtelen.
www.youtube.com/watch?v=OqNX7aeGbdM
...és akkor az állatok szenvedéséről még nem is ejtettünk szót.
www.youtube.com/watch?v=8wz4KVDORhc
csacskó 2020.03.07. 18:54:52