Tékozló Homár

Gondozatlan vizeldére emlékeztető szagú sertéshús az Instersparból

2020.02.24. 12:00 | Homár Rezső | 80 komment

smiling-faces-funny-pig-couple.jpg

Olvasónk, Gamintojas olyan levelet írt nekünk, amin egy pár napig ülnünk kellett, hogy meg tudjuk emészteni. Egy cikket is mellékelt a felvetéshez: A rejtett heréjű kansertések ivari szaga. És akkor jöttek azok a mondatok, hogy: "Megfigyeléseink szerint az ivari szag pszichofizikai élményként jelentkező két összetevőre, egy domináns, gondozatlan vizeldére emlékeztető, és egy diszkrétebb, „keserű” típusú szagélményre bontható".Őszintén bevalljuk, először találkozunk ezzel a problémával, talán homárként kevés sertéshúst fogyasztunk, vagy csak szerencsénk volt? Ki tudja. Segítsetek olvasónknak, hol vásároljon, hogy elkerülje ez a problémát?

Második alkalommal fordul elő velem, hogy gyanútlanul sertéshúst vásárolok és csak főzéskor derül ki, hogy a hús ehetetlen. Az első alkalommal nem volt veszélyes, de most január 20-án a diósdi Intersparban közel 2 kg darált sertéslapockánál sajnos ráfáztam. Rögtön lefagyasztottam, a blokkot persze kidobtam és következő héten próbáltam megfőzni, és ekkor derült ki, hogy brutálisan büdös. Aki már érzett kanszagú húst tudja miről beszélek.

Próbáltam reklamálni, csak a blokk ellenében akartak velem foglalkozni, de igazából én nem is ezt szerettem volna elérni. Az volt a kérdésem, hogy hogyan lehet ezt kiküszöbölni. Sablon válasz érkezett, a nagyon jó húsüzemről bla-bla. Visszakérdeztem, hogy mit csinált a hatósági állatorvos, nem látszott-e hogy golyói vannak? A válasz ugyanaz volt. Valaki hibázott, vagy az állatorvos vagy a felvásárló, de én hogy oldjam meg, hogy ne hányjam el magam, ha főzni kezdek?!

Köszi az ötleteket.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

connector 2020.02.24. 12:11:45

Megoldások:
- Vágasd le a szükséges mennyiségű húst, és daráltasd le (ne előre daráltat vegyél)
- Vágasd le a húst, és daráltasd le otthon
Amíg nem így tettem, sokszor szívás volt a vége.

Opportunista mikroba 2020.02.24. 12:16:57

Én nem értem ezt a kanszagú húst, valaki magyarázza meg.

connector 2020.02.24. 12:34:33

@Opportunista mikroba: Iszonyú büdös, mint egy ordas hónaljszag, ammóniával keveredve. Még a sertészsíron is lehet érezni.

lutria 2020.02.24. 12:47:01

Vajon a többi 10-20 vásárló aki ugyanabból a disznóból vásárolt alkatrészeket nem reklamált a sparnál?

Csokis · http://csokis.blog.hu 2020.02.24. 12:48:02

@Opportunista mikroba: Ha a disznót nem herélik ki ivarérettsége előtt, akkor a kellemetlentől az irdatlan büdösig terjedhet a szaga. Manapság, amikor a nagyüzemi termelés az uralkodó, már ritka, de emlékszem, régen anyám "sofort" megszagolta a húst is, hájat is a hentesnél. (A háj a neccesebb, arról sokszor csak sütés közben derült ki, hogy "kanszagú", olyankor 5 liter zsír ment pocsékba.)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2020.02.24. 12:49:26

@lutria: Olyan, mint Örkény pogácsája: "És most viszi!" (Még bent van a mélyhűtőben.)

ekat 2020.02.24. 12:50:40

Juj ez de undorító lehet, de hálistennek még sosem találkoztam a problémával. Mondjuk elég kevés sertéshúst veszek... és lehet, hogy ezentúl még kevesebbet. :)

juhaszvik 2020.02.24. 12:55:34

Nekem is van pár kérdésem:
- Minden kan disznó húsa büdös, vagy csak egyeseké?
- Vagy nem is függ a nemétől, csak a szag típusa van így beazonosítva?
- Csak főzéskor jön elő, vagy a nyers húson is érződik?
- Ha utóbbi, akkor a boltban nem lehetett érezni?
- Nem lehet, hogy csak szimplán megromlott?
- Ebben az esetben nem lehet, hogy a posztoló mélyhűtője ment tönkre?

Csokis · http://csokis.blog.hu 2020.02.24. 12:55:59

@connector: Az a baj, hogy bár belátom, az előre darált a csomagolás miatt környezetszennyzőbb, viszont baromi egyszerű hétvégén megvenni a heti adagot, az első két napit bevágni a hűtőbbe, a többi meg dobozostól mehet a fagyasztóba, oszt' kalap-kabát.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2020.02.24. 13:00:19

@juhaszvik1:
- Minden kan disznó húsa büdös, vagy csak egyeseké?
Tudja a franc, mert amelyik nem büdös, arról nem tudsz. Ehet rendes paraszgyerek kéne, illetve inkább rendetlen, ahol rendszeresen elfelejtették kiherélni a hízót, ezétrt megvan a minta rá.

- Vagy nem is függ a nemétől, csak a szag típusa van így beazonosítva?
Állítólag függ, azért "kanszagú" a hús.

- Csak főzéskor jön elő, vagy a nyers húson is érződik?
Határozottan: is. Esetleg: vagy. Gondolom attól függ, milyen a disznó hormonszintje.
- Ha utóbbi, akkor a boltban nem lehetett érezni?
Vagy - vagy. Előre csomagolton tuti nem.
- Nem lehet, hogy csak szimplán megromlott?
Nem, az más szag, az a bomló fehérje szaga, ez meg tényleg egy ammóniás valami.

- Ebben az esetben nem lehet, hogy a posztoló mélyhűtője ment tönkre?
Nem valószínű.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2020.02.24. 13:02:50

@ekat: Ne feszülj nagyon rá! 53 éves vagyok, szerintem 40 éve nem találkoztam kanszagú hússal. Ritkább, mint a záptojás, azzal azért olyan 10-20 évente össze lehet futni. (Az akkor pöpec, amikor a 8 tojásos piskóta utolsó tojása a záp. :-) )

connector 2020.02.24. 13:25:10

@Csokis: Jaja, értem én, tényleg egyszerűbb.

ekat 2020.02.24. 13:34:18

@Csokis: Életem egyetlen záptojásával 2-3 éve találkoztam a YouTyúk jóvoltából. Értem én, hogy természetes, tanyasi tartású, meg minden, de azóta inkább bio tojást veszek a boltban.

ebella2 2020.02.24. 13:42:50

@Csokis: Én meg soha, pedig hatvan múltam és hetente kétszer-négyszer biztosan eszek sertés vagy malachúst. És ez így megy legalább ötvenöt éve.

Megjegyzem még záptojással sem találkoztam, pedig én tudok főzni és szoktam is, mostanában hetente többször.

Opportunista mikroba 2020.02.24. 14:15:14

@ebella2: Hú, én még egyikkel sem találkoztam, se büdös hússal, se záptojással. (Nem mintha igényem lenne rá.)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2020.02.24. 14:18:26

@Opportunista mikroba: @ebella2: Hja kérem, nem kívánságműsor. :-) Azért ha nagy láncokból szerzed be a cuccot, jóval kisebb az esélyed, mint egy rendes bio piacon.

szelidorzo 2020.02.24. 14:48:54

@juhaszvik1:
@Csokis:

Azért nem igen találkozni "kanszagú" ízű hússal, mert a sertéshizlaldákban átvették azt a régi jó paraszti szokást, hogy még választási malackor közelében kiherélik a disznókat, hogy ha elérik az ivarérett kort, ne legyenek büdösek.
Ha valamelyiket elfelejtik ivartalanítani, mert nem szállt le a golyója, akkor bajság van, mert ehetetlen lesz a disznónak a húsa.

Opportunista mikroba 2020.02.24. 14:55:51

@szelidorzo: Azért milyen durva már... Először ivartalanítanak, aztán meg is ölnek. Nem lennék kan disznó.

ebella2 2020.02.24. 15:00:22

@Csokis: Soha semmit nem veszek már bio piacon, de mégcsak bio polcról sem veszek el semmit, bár ott talán nagyobb a valódi bio vételesélye. Azóta eszembe nem jutna (előtte se volt túl erőteljes ingerem), mióta egy tv riportban, a háromszoros áron árult bioparadicsomról kiderült bevizsgálás után, hogy "csak kicsit" volt több vegyszer rajta, mint a hipermerketben vásárolton. Nameg a magyar termelői méz, amiről bevizsgálás után kiderült, hogy "kínaibb a kínainál."

Kurvára nem szeretem, ha átbasznak és mivel nem kell számolgatnom az elkölthető pénzemet, sokan meg is akarják próbálni. Inkább olyat veszek, amit megszoktam és tudom mit kapok a pénzemért. (Nehezen hiszem, hogy bármilyen piacon jobbat kapok, mint a Lidl-ben vásárolt wagyu marha, amiből olyan steakot késztettem ami után megnyaltuk mind a tíz ujjunkat.) Egy-egy "próbavásárlás" belefér, de eddig összesen egyszer éreztem úgy, hogy jól jártam azzal amit két-négyszeres áron kínáltak az un. termelői ideiglenes, vagy akár bio piacokon vásároltam. Például kolbászt kétszer is olyat vettem, amit magam is jobbat csinálok, ha kedvem van (csak úgy otthon a konyhaasztalon, úgy hogy már a dédapám is pesti volt, csak el kell vinni felfüstölteni, de az nem gond), és nem kerül hatezer forintba, sőt a harmadába se.

MatoBoci 2020.02.24. 15:13:15

Állítólag vannak olyanok, akik nem érzik meg ezt az ízt, vagy a szagot, ami ilyenkor jön elő. Pl. nevelőapám nem értette miről beszélek, amikor kaja közben magyaráztam neki, hogy én ezt bizony meg nem eszem, mert ezt a disznót nem herélték ki. Talán ezért is lehet, hogy többen nem találkoztak még ezzel a jelenséggel. Sajnos amióta főzök (nem rég óta, kb. 5 éve), azóta már 2x is belefutottam a nem kiherélt disznó húsába, ráadásul úgy, hogy nagyrészt csirkét szoktam csinálni, nem is disznót. Gondolom csak túl szerencsétlen vagyok :D Igaz, hogy mindkétszer előre csomagolt darált húsról volt szó, úgyhogy azóta vagy marhát használok, vagy ott helyben daráltatom és megszagolom.

FDToth 2020.02.24. 16:19:16

Sok ilyem van, csirkebeol is.
Tanulsag: blokkot fogyasztas utan 2-3 napig meg kell orizni
A vsimagolason vannak infok, azt ledotozod es ellukdtid a gyartonak, nyomonkobetik, megvizsgaljak

ebella2 2020.02.24. 16:42:50

@MatoBoci: Ez is biztos így van. De én még hallani se hallottam ilyet. Pedig szakácsok is, pincérek is az ismerőseim közt szép számmal vannak és ráadásul ott a család is. Még soha senki nem mesélte milyen szar ízű disznót vett, vagy akartak megetetni vele.

Én csak örülök neki, hogy ilyen problémáról máig még csak nem is hallottam. De most már ha lesz hasonló, legalább tudom mi az.

Gamintojas 2020.02.24. 16:47:28

Szóval :A hús nem volt előre csomagolt, ott daráltattam le. Hidegen nem éreztem. A hűtő jó. Amúgy apám hentes volt, és képben vagyok, és ez a szag összetéveszthetelen, nem hasonlít a romlott húséra

Gamintojas 2020.02.24. 16:52:35

@MatoBoci: A családban csak én éreztem. Szerintem borzasztó volt

nyünyüge 2020.02.24. 17:34:54

Én egyszer füstölt csülök formájában találkoztam ezzel a szaggal (meg egyáltalán a problémával). Főzés közben kezdett bűzleni, alig bírtam kiszellőztetni a lakást.

Opportunista mikroba 2020.02.24. 17:46:27

@ebella2: Nekem azóta vannak fenntartásaim, mióta egy őstermelő asztalán banánt láttam :))

Kimblee 2020.02.24. 17:51:42

nem herélték ivarérettsége előtt a disznót, azért kan szagú. Sokszor főzéskor derül csak.

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2020.02.24. 17:59:19

"Visszakérdeztem, hogy mit csinált a hatósági állatorvos,"
Átvette a kenőpénzt, mit csinált volna...

Amúgy kanszagú? Anyám lakhelyén a Spórban / Coopban úgy árulják a romlott húst, mintha nem lenne NÉBIH :D

finom szaftos oldalas 2020.02.24. 18:35:40

@Csokis: Én is vettem már kétszer is az elmúlt időben. Mind a kettő Lidl-s hús volt, azóta nem is vásárolok náluk ilyesmit.

élhetetlen 2020.02.24. 19:07:06

@Csokis: “a 8 tojásos piskóta utolsó tojása a záp”. Ejnye,ejnye. 53 éves vagy, és még nem tudod, hogy a tojást egy pohárba kell feltörni, az mehet a keverőtálba, a köv. tojás megint a pohárba, onnét a tálba? Így csak a záptojást kell lehúzni a vécén, elmosni a poharat, és van hét jó tojás.

élhetetlen 2020.02.24. 19:50:51

@juhaszvik1: “Minden kan disznó húsa büdös, vagy csak egyeseké?”. Csak akkor büdös, ha nem ivartalanítják időben. Nem találkoztam még az élménnyel, de valószínű, hogy azért nem, mert a szüleim értettek az állatokhoz. Volt három anyadisznó, ami 30-35 malacot ellett, és mikor kellett, jött az állatorvos, és az összes kant nyissz. Nem volt nagy horror, egy kis visítás, már mikor lefogták őket, aztán futottak tovább. És igen, függ a nemétől. A következő két kérdésre nem tudom a választ, az meg bizti, hogy nem megromlott, vagy a hűtő ment tönkre, mert akkor a többi étel is megromlott, kiolvadt volna.

AngeI 2020.02.24. 19:51:34

Ezért kell a szarvasbikát is mielőbb megfosztani a családi ékszerektől,miután kimúlt..

Bela79 2020.02.24. 20:07:33

Aldiban töbször belefutottam már, sprában még soha.

élhetetlen 2020.02.24. 20:38:16

@ekat: Friss, falusi tojás. Erről tudok mesélni. A 60-as évek, és Bp.-Pécsi vasútvonal közepén laktunk. Sok vasutas volt a faluban, mert könnyű volt akár a Délibe feljárni is. A feleségek is ingyen utaztak, és sokan kofáskodtak. Megvették a faluban a tojást, és kicsit drágábban eladták a piacon az állandó árusuknak, mentek haza a köv. vonattal. Igen, de tíz tojásért nem jöttek házhoz, mire meg 40 összejött, addigra volt már köztük több hetes is. Tojást ott veszek, ahol nagyon sok egy beszállítótól való van, mert ott egy dobozban bizti, hogy ugyanazon a napot pottyantott tojások vannak, Bertolli olíva olajat csak akkor, ha eredet jelölt, mert ők is összevásárolnak mindenhonnét mindent, nem veszek termelői tejet, mert ki tudja, honnét gyűjtötték össze, és jobban bízok az ellenőrzött dobozosban (a Tolle a nyerő nálam), stb. Kb. ennyi.

azbest 2020.02.24. 21:51:35

Sajna előfordulhat. És valóban nem mindenki érez bármilyen szagot. Nem az ízről van szó, de ugye a szaglásnak is nagy szerepe van az élményben. Anyám is vett már ilyet, nem dicsértem a főztjét, neki fel sem tűnt.

De futottam már bele sajnos fél kilós disznózsír pakkba is ilyen problémával.

Pyrrhus 2020.02.24. 22:22:19

@Csokis:
Ne légy lusta, minden tojást külön edénybe törj bele, szagold meg, s ha rendben akkor borítsd a már jók közé.

VT Man 2020.02.24. 22:26:49

Csak egy megjegyzés: angliában állatjóléti okokból(?) tilos herélni a disznót, 1999 óta.

A többit a posztoló fantáziájára bízom :-)

kewcheg 2020.02.24. 22:42:12

Nem éppen sertéshús téma,de pár éve kaptunk fenyőmagot,aminek az elfogyasztása után kb.két hétig csak keserű ízt éreztünk a szánkban.A legijesztőbb az volt, hogy nem tudtuk, hogy ez a fenyőmagtól van,rendesen pánikoltam, hogy valami komoly baj lehet,aztán véletlenül rábukkantunk a neten hogy a kínai származású fenyőmag okozza..pedig azt hiszem valamelyik szupermarketból volt,szabályos csomagolás minden.Azóta ez a táplálék felejtős...

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2020.02.24. 23:02:07

@VT Man: Ide kívánkozik a brit birodalom eredete...
Vannak az angolok, körülnéznek. kaja szar. Időjárás szar. Nők rondák. Áh, menjünk valahova máshova... :D

Örömhernyó 2020.02.25. 02:12:05

@Opportunista mikroba:

Ilyen valóban létezik. Egy nagy közétkeztetésben is utazó étteremben dolgoztam egyetem mellett, ott egyszer kaptunk ilyen rettenetes kanszagú sertéshúst. Volt képzett hentese az étteremnek (pék és cukrász is volt). A hentes röngtön mondta, hogy hívják a srácot, aki hozta, mert nem tehet róla, de ez nagyon kanszagú hús. Már nyersen is érezhető volt, nem romlott volt, nem nyálkás, teljesen normális friss hús volt, de erős kanszaga volt. Én előtt és utána se láttam ilyet soha. Azóta tudom.

@lutria: A legtöbb ember nem is tud erről a problémáról. Ha büdös a hús, ráfogják, hogy romlott, mert nem tudják milyen a valódi romlott hús szag. Vagy megeszik fintorogva, mert azt hiszik normális ez a szag. Végülis normális. Csak kellemetlen.

ekat 2020.02.25. 07:41:38

@élhetetlen: Soha nem vennék tojást piacon, mint ahogy utcán sem vásárolok semmit. A magyar kisvállalkozók nagyrésze csalásra van berendezkedve. :(
A YouTyúk viszont szimpatikus koncepciónak tűnt, azóta tudtommal több komolyabb étterem is tőlük veszi a tojást.
Más: a külön és egyesével üsd fel a tojást tanácstól mindig is hülyét kaptam. Azért bonyolítsam a tojáshasználatot évtizedeken át, hogy hátha elkerülöm az egy záptojást, amivel így 50 felett találkoztam? Szuper ötlet...

MP 2020.02.25. 07:59:33

@Csokis: Mondjuk azt nem véletlenül mindig külön ütjük fel s nem az ételbe egyből.

Hajadonna 2020.02.25. 08:02:56

Én már futottam bele kanszagú kocsonyahúsba, meg baconbe is. Nyersen nem is lehetett érezni (ha lehetett volna, tuti megérzem, olyan orrom van, mint a vadászkutyának), viszont ahogy főzés közben átmelegedett, akkor mindjárt. No meg egyszer trágyaszagú fagyasztott hasábburgonyához is volt szerencsém.

Jake Peralta 2020.02.25. 08:22:02

"Azért bonyolítsam a tojáshasználatot évtizedeken át, hogy hátha elkerülöm az egy záptojást, amivel így 50 felett találkoztam"

Kérdés melyik a kelletlenebb.. a plusz 1 perc amivel több időbe kerül, és a plusz 1 elmosogatandó kis tál, vagy mondjuk ha belevered a záptojást vasárnap délben a tojásos nokedlibe (és dobhatod ki az egészet), vagy valamilyen sütemény utolsó hozzávalójaként ütöd bele, és dobhatod ki a teljes sütemény tésztát.

Hidd el nem olyan buta ötlet.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2020.02.25. 08:48:21

@Csokis: én is jártam így. Azóta egyesével ütöm föl a tojásokat külön edénybe. :)

Club Sandwich 2020.02.25. 09:26:02

Most elvihetnenk a temat abba az iranyba, hogy a tojast le avagy fel kell-e utni :) Szerintem le. Felutni egy konyvet szoktak :)

Opportunista mikroba 2020.02.25. 09:30:46

@Club Sandwich: Én úgy szoktam mondani, hogy "feltöröm" a tojást.

Opportunista mikroba 2020.02.25. 09:32:48

@Örömhernyó: Végül is egy átlagembernek nem kell tudnia, hogy mitől büdös a hús. Ha büdös, az baj.
Persze mindig jó, ha újat tanul az ember :)

Club Sandwich 2020.02.25. 10:07:54

@Opportunista mikroba: Talan ez irja le a legjobban, valojaban mi is tortenik vele :)

Örömhernyó 2020.02.25. 10:39:34

@Opportunista mikroba: Addig éttermi esetig én se tudtam, hogy lehet ilyen kanszagú a sertéshús. Nekem is újdonság volt és azóta se találkoztam ilyennel. A posztoló Sparban vette a húst, egy rokonomnak volt ott olyan tapasztalata Spar sajátmárkás párizsival vagy valami más töltelékáruval, hogy az gyomorforgatóbb, mint ez a kanszagú sertéses sztori. Egy csomó szőr volt a rúd felvágottban. Szó nélkül visszaadták a pénzét, nyugtát se kértek szerintem az ügyfélszolgálaton, annyira kellemetlen volt nekik.

ekat 2020.02.25. 11:03:35

@Jake Peralta: Végülis prioritások kérdése, én a záptojás után sem ütögetem külön fel, vagy külön edénybe. A következő záptojás statisztikai esedékességét már úgysem érem meg. :)

TH Veszprém · https://www.thveszprem.blog.huhu/ 2020.02.25. 11:07:48

Hát én meg rohadt sokszor éreztem már. A múltkor a méreg drága lidl-ös fekete erdei sonkát kellett kidobni, mert sütés közben dőlt belőle a pisi szag. Ráadásul vendégek voltak. Szerencsére ők is találkoztak már ilyennel. Nagyapám hentes volt, anyósoméknak volt egy csomó disznójuk, ez tényleg egy létező dolog.

ekat 2020.02.25. 11:08:28

@Club Sandwich: Le meg egy áldozatot. :)

havrilla 2020.02.25. 11:08:33

@ekat:
Hülye vagy édes fiam.

havrilla 2020.02.25. 11:11:11

@ekat:
Mindenkinek van egy rögeszméje. Neked ez.

puszt 2020.02.25. 12:03:25

@ebella2: Mindig újra kell tanulni, tanítani, mert egy újszülöttnek...
házi húst, házi füstölést, házi tojást, házi paprikát, házi tésztát, házi pálinkát, Bio terméket normálisan NEM VESZÜNK, főleg nem (!) a közismerten kreatív magyar :( szomszédtól, falubélitől, nagymamának kínálótól.... Ja, kínaitól sem veszünk húst(!) mint ahogy sok minden mást sem kellene... :)
Sajnos a magyar fogyasztói tudatosság kizárólag az árra terjed ki.

Opportunista mikroba 2020.02.25. 12:14:09

@puszt: Szerintem ez nagy általánosítás. Ha ismered az illetőt, és bevált a terméke, mért ne vehetnél tőle? Anyukámnak (egészségügyi dolgozó) évekig kedveskedett az egyik betege házi tésztával, hát olyan finomat azóta sem ettem (a néni sajnos azóta meghalt). De vettünk már megbízható embertől, házi kolbászt, sajtot is. Csak persze észnél kell lenni, kitől. De akit minden ismerős dicsér, abban általában meg lehet bízni.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2020.02.25. 12:54:37

@Hajadonna: A fagyasztott krumpli roppant kellemetlen szagú volt többször, több zacskónál is /ex M./, reklamáláskor közölték, eddig senki sem kifogásolta...

Csokis · http://csokis.blog.hu 2020.02.25. 12:55:35

@ebella2: Ismerős a szitu, de térjünk a lényegre: hol füstöltetsz? :-)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2020.02.25. 12:59:58

@Pyrrhus: @élhetetlen: Régen igen, de évtizedek alatt elszokik tőle az ember. Olyan ez, mint a telefonálás. Régen mindig belehallgattunk, hogy van-e vonal, ma már kinek jut eszébe?

Club Sandwich 2020.02.25. 14:13:23

@ekat: Hat vegulis a tojas ebben az osszefuggesben az aktualis aldozat, szoval er a leutes :)

ekat 2020.02.25. 15:03:26

@Club Sandwich:
:)
Én szerintem életemben nem mondtam ki, és nem is gondoltam rá, hogy mit csinálok a tojással, de azt hiszem, o. mikroba feltörés szava jött volna nekem is elsőnek.

bgp 2020.02.25. 15:35:26

@VT Man: ezek szerint Angliában nem szabad disznóhúst enni, az azért érdekelne, hogy az angolok mivel veszik el a szagot, mentaszósszal?

Zacskóstej 2020.02.25. 15:41:30

@Opportunista mikroba: "Azért milyen durva már... Először ivartalanítanak, aztán meg is ölnek. Nem lennék kan disznó. "

Aztán meg ledarálnak, visszatöltenek a saját végbeledbe és megzabálnak....;)

puszt 2020.02.25. 15:48:39

@Opportunista mikroba: az utcát járó házi tej kimaradt... a butulizmus is érintőlegesen.
Bízni lehet, és persze én elsősorban az erre ráállt pénzt gyártó háziakra gondolok. Ha nézel tv-t, láthatod a hentes fészereket... A nagyüzemi tojásfarm, csirkeállomány szalmonella mentes. De azt is hidd el, a konyhában egészen biztosan nincs élelmiszer labor! (én pedig abban hiszek!)... A piacokon mai napig árulnak csomagtartós húst a jobb egészségünk üdvére...

Opportunista mikroba 2020.02.25. 16:16:45

@puszt: Nyilván árnyalni kell, hogy mit és honnan, de önmagában a "háznál készült" nem jelent veszélyt. Gondolj a disznóvágásokra, és az utána lévő hurkára, kolbászra, feldarabolt húsokra. Nem attól függ az étel minősége, hogy hol készül, hanem arra, hogy közben mennyire figyelnek közben a tisztaságra, higiéniára, és utána hogyan tárolják. Nagyapám, valahányszor disznót vágott, meg akarta az egész családját mérgezni?...
Valahányszor a szüleim jönnek, anya mindig hoz általa készített húsgombócot, májgombócot (be a fagyasztóba, és csak ha kell, akkor veszek ki belőle valamennyit), házi lekvárt, tésztát, fokhagymakrémet stb. Lehet, hogy nincs a konyhájában labor, de én tudom, hogy az ő konyhájában a földről is lehetne enni, amit csinál, az meg egyszerűen mesés.

János Maurer 2020.02.25. 16:25:09

@VT Man:
Hm.
A tenyésztésre használt kandisznót is kiherélik mikor lejárt az ideje. Akkor viszont még tartani kell 3 hónapig, hogy kimenjen belőle az a bizonyos szag.
Ezt még gyerekkoromban kérdeztem meg az öregektől, mert az-időkben még természetes úton teremtődtek a malacok.
Akkoriban járta az a mondás a gazdák közt, hogy "nekem megkurvult a kocám, mert már harmadszor is menni akar a kandisznóhoz fedezésre". :D
Most már a műbikáknak nevezett inszeminátorok járják a házakat disznókhoz(kocák) és marhákhoz (mármint tehenek) a teremtésért(utódok létrehozása).
Hát kérem, már itt is megváltozott az élet "rendje". :)

János Maurer 2020.02.25. 16:26:34

@VT Man:
Hm.
A tenyésztésre használt kandisznót is kiherélik mikor lejárt az ideje. Akkor viszont még tartani kell 3 hónapig, hogy kimenjen belőle az a bizonyos szag.
Ezt még gyerekkoromban kérdeztem meg az öregektől, mert az-időkben még természetes úton teremtődtek a malacok.
Akkoriban járta az a mondás a gazdák közt, hogy "nekem megkurvult a kocám, mert már harmadszor is menni akar a kandisznóhoz fedezésre". :D
Most már a műbikáknak nevezett inszeminátorok járják a házakat disznókhoz(kocák) és marhákhoz (mármint tehenek) a teremtésért(utódok létrehozása).
Hát kérem, már itt is megváltozott az élet "rendje". :)

élhetetlen 2020.02.25. 19:19:04

@ekat: Ha piacon vettem tojást, akkor ott, ahol másfél méter magas tojáshalom állt, azt nem kistermelőktől szedték össze, ugyanúgy tojásfarmról jött, mint bármelyik élelmiszer áruházi. “a külön és egyesével üsd fel a tojást tanácstól mindig is hülyét kaptam”. Nekem sokkal egyszerűbb a vékony falú pohárba szilánk nélkül feltörni a tojást, mint a keverő tál szélén, vagy odacsapni a munkalapra, hogy feltörjön, de nem vagyunk egyformák.

aefzuj 2020.02.25. 22:23:53

A termek minoseget nem ellenorizte cserebe a blokkot kidobta. Most akkor ki a hulye?

Gamintojas 2020.02.26. 07:56:21

@aefzuj: Bocsi,de hogy kellett volna ellenőriznem? Főzzem meg egyszerre mind a 2 kilót? Hidegen nem érezni,és nem szoktam hetekig őrizni a blokkot. Amúgy szerintem hiába vittem volna vissza kb. 2 hét múlva,nem gondolom, hogy elhitték volna hogy ott vásároltam. Egyébként örülök hogy a hozzászóló ilyen előrelátó...

kocsmagomba 2020.02.26. 14:08:13

@aefzuj: mindig az aki kérdezi :)

Közeli kisvárosban 2 nagy Spar van, ahol húspult is van. Egyikben mindig állott, rossz kinézetű a hús, de még a csomagolt pulton is, másikban pöpec minden. Elsőben, ismerem, egy szigorú üzletasszony a főnök, aki még egy tojást sem főz meg otthon, másikban viszont a fiatal csajok úgy vágják a tőkén a húst bárddal, a csontos marhalábszárat géppel, olyan élvezettel, hogy megkívánja az ember könnyen. A húst. :) Gondolom a vezetéstől sok függ, utóbbiak nem veszik át a szar szállítmányt.
Külön öröm nekem, hogy zászlókkal jelzik a hús származási országát, így már biztosra ki tudom választani az osztrákot... :D

Kondom Keselyű 2020.02.26. 18:21:03

szinten spar. pick teliszalami. alapbol 8ezer/kilo. havonta egyszer 5-6 kornyeken akcios. a keplet mindig ugyanaz : voros-rozsaszin helyett szurke amit szeletelt. ez normalis estben 5-6 nappal a vasatlas utan kovetkezik be. ilyenkor mar avas, ehetetlen , ki kell dobni. ha frissen szeletelve kerem, jo esetben csak "nincs" , rossz esetben megmagyarazza, h nemreg szeletelte, en vagyok a hulye, hogy nem kell. A KURVA ANYJAT AZ OSSZESNEK.

Kondom Keselyű 2020.02.26. 18:27:17

eddig egyszer sikerult elernem, hogy ne a mar szeletelt seljtet, hanem frisset adjanak. az egy masik spar sokkal messzebb. ami kozel van egy tragyadomb, es ket nagy kozertet nem bir el a kornyek, igy alternativa sincs. nagyon sok mulik a szemelyzeten.

Majmász Gedeon 2020.02.27. 15:15:53

Ki tudja. -> Ki tudja?
Segítsetek olvasónknak, hol vásároljon, hogy elkerülje ez a problémát? -> Segítsetek olvasónknak, hol vásároljon, hogy elkerülje ezt a problémát!

...gyanútlanul sertéshúst vásárolok és csak főzéskor derül ki,... -> ...gyanútlanul sertéshúst vásárolok, és csak főzéskor derül ki,...
...a blokkot persze kidobtam és következő héten próbáltam megfőzni,... -> ...a blokkot persze kidobtam, és következő héten próbáltam megfőzni,...
Aki már érzett kanszagú húst tudja miről beszélek. -> Aki már érzett kanszagú húst, tudja, miről beszélek.
...nem látszott-e hogy... -> ...nem látszott-e, hogy...
vagy az állatorvos vagy a felvásárló, -> vagy az állatorvos, vagy a felvásárló,

én hogy oldjam meg, hogy ne hányjam el magam, ha főzni kezdek?!
Úgy, hogy nem (v)eszel húst. Mert brutálisan egészségtelen.
www.youtube.com/watch?v=OqNX7aeGbdM

...és akkor az állatok szenvedéséről még nem is ejtettünk szót.
www.youtube.com/watch?v=8wz4KVDORhc

csacskó 2020.03.07. 18:54:52

@Semmitnemérszakitiltással: Sült hal, Tom Jones, délutáni tea, rossz kaja, még rosszabb idő, kibaszott Mary Poppins... LONDON!
süti beállítások módosítása