Tékozló Homár

Pirul a hitlerszalonna

Gacsó család, Eger/Kádár Egri Merlot Cuvée, Horthy Egri Muskotály Cuvée

2005.04.21. 10:27 | szily | 1 komment

Pirul bizony, mert a mohó Homár egy rasztafáriánus szertartást követõen behátrált a Dózsa György út és a Thököly út sarkán található éjjel-nappaliba, ahol rátalált a Kádár János vörös- és a Horthy Miklós fehérborra. A pártfõtitkár derűsen elszánt arccal int felénk egy vészjóslóan fekete-vörös ötágú csillag mögül, a kormányzó – ki nem találnák – fehér lovon vonul be, talán éppen egy félédesen.

A maga módján adva van a dizájnra, Kádár neve például puritánul randa, míg Horthyé rondán cikornyás fonttal van szedve.

A Nosztalgia sorozat két darabja határozott krédóval igazít el, hogyan kell élvezni a morbid, ráadásul morbidan drága – 1495 forint/darab - szeszesitalokat: Célunk, hogy egy kellemes zamatú pohár bor elköltése mellett emlékezzünk a különféle történelmi korszakok nagyjaira. A bor íze magáért beszél, nosztalgiázni pedig mindig érdemes.

Kipróbáltuk. A folyékony Kádár és Horthy mellett nosztalgiával emlékeztünk meg bevagonírozásról és herevillanyozásról, illetve arról, amikor kamaszkorunkban virtusból lenyalogattunk egy ázott nutriát. Szóba kerültek még más döglött kisemlõsök, az egykor virágzó hazai olefingyártás meg az obligát férfitéma, az okádás. De az érzékszervi élményrõl beszéljen a Tékozló Homár haverja, hordominta, az újhullámos borblogger:

(Hordominta nem beszélt, nem írt és már nem is a haverunk emiatt. Ezt csak azért írom ide, hogy a naivak is lássák, a borbuziság az a legkevésbé sem az az ártatlan, sőt emelkedett időtöltés, aminek a szekta tagjai beállítják, hanem durván rongálja az akaraterőt. És akkor néhány amatőr szó a két borról, tőlem. Iszonyúak, de a Kádár-vörös egy fokkal elviselhetőbb, mert lakótelepi erkélyen buggyantott meggyborra emlékeztet, míg a Horthy-fehér olyan szagot áraszt, mint egy kormányzó, aki belesett a tabelttás borba és benne is maradt egy hétig.)

Rettenetes élmény volt, de kétségtelenül megoldotta a nyelvünket. Kérdések sora merült fel. Ha Kádár a vörös és Horthy a fehér, akkor ki lenne az adekvát rozé? És az édes vörös pezsgõ? Kelendõ lenne-e a Farkas Mihály paprikás vodka? Tényleg nincs egyértelmûbb jelölt az abszintos üvegre Deutsch Tamásnál? Ha Önnek is van ötlete a Nosztalgia italsorozat bõvítésére, ne habozzon, írjon a Homárnak, vagy kommentáljon alant. És nem lenne nálunk boldogabb fogyasztó, ha Photoshop-művész olvasóink konkrét címke formájában álmodnák meg a történelmi bukéjú piákat.

Próbáltuk elérni egyébként a dizájnért felelõs Multirange Trade Kft.-t, egyelõre sikertelenül. Ha sikerül kontaktálnunk, az eredményrõl az Index kult rovatában és itt is beszámolunk.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eric_Cartman 2010.02.26. 21:30:51

Vártam 5 évet, ha senki sem képes elsőzni, kénytelen leszek én.
süti beállítások módosítása