Tékozló Homár

Klasszikus náci szuvenír

Führerwein

2005.05.13. 09:13 | jackyll | 1 komment

Készült volna-e barbigázkamra, ha a nácik nyerik a háborút? Ez még Philip K. Dick regényébõl sem derül ki, annak idején is létezett viszont hagyományos mörcsandájz. Egy titokzatos olvasónk emelte napfényre egy titokzatos borospince legsötétebb bugyraiból ezt a tárgyat:

Eredeti Führerwein, 44-es évjárat, garantáltan nem karvalytõkérõl szüretelt szõlõbõl. Mivel kuriozitása nyilvánvalóan felülmúlja élvezeti értékét, a palack bontatlan maradt, így a tartalom minõségét illetõen csak találgatni tudunk. Ha kibontjuk, tartalma elveszíti értékét, de ha zárva marad, nem derül ki, konkrétan mi ez az érték. Vagyishát Schrödinger macskája lakik benne. Olyan borért pedig, amiben 60 éve egy döglött (vagy élõ?) macska pácolódik, hülyeség volna feltörni a pecsétet, ebben a társaság kvantumfizikában járatlan tagjai is egyetértettek.

A konspirációs elméletekre fogékony fogyasztók részérõl elhangzott mindazonáltal olyan vélemény is, mely szerint a csodafegyver prototípusával állunk szemben, melyet bálaszám dobtak volna ejtõernyõvel az elõrenyomuló szovjet csapatok közé, hogy máig tisztázatlan addiktológiai folyamatokkal állítsák meg a vörös inváziót. Ez az elmélet is kontraindikálta a Führerwein elfogyasztását.

44-rõl nekünk a keserûbb, savas íz ugrana be élénkvörös színnel társulva. A címkefotón kissé gondterhelt Fürhert fotósa vélhetõleg kezdõdõ gyomorgörcse elõtt örökítette meg. Elképzelhetõ, hogy a széria a megroggyant birodalom anyagi támogatására készült a fanatikus rajongók számára. Pontos információink nincsnek jelenlegi elérhetõségérõl (a képen látható példány sem eladó), csak annyi biztos, hogy már 1942-ben is készült hasonló palack.

A 90-es években viszont újra fellángolt a biznisz. Ezúttal nem a Dél-Amerikába kergetett Fritzeknek, hanem egy északolasz üzletembernek pattant ki az agyából a kézenfekvõ szuvenír ötlete. Andrea Lunardelli Udinébõl terjeszti Himmler, Mussolini és Hitler (képünkön, József gyûjtésében) arcával matricázott borait ideológiától mentesen, tisztán üzleti alapon, merhogy a német és osztrák turisták ezt igénylik. Az Európában mindenki mást elborzasztó, 8 eurós (2khuf) palackok elleni kirohanásokkal sikerült is rendesen bereklámozni a sorozatot.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása