Tékozló Homár

Fáj-e a langusztának meg a homárnak?

2005.06.01. 11:08 | szily | komment

Mivel egy tíz rugóba kerülõ élõ homárból sok krumplival és némi elõétellel 3-4 ember is meg tud vacsorázni, Magyarországon is egyre relevánsabb a kérdés, hogy akkor most szenved-e az állat az elevenen történõ megfõzéstõl? A válasz a tudomány pillanatnyi állása szerint az, hogy hóhér tudja, de inkább nem. A szakirodalom általában azt írja, hogy nem, az állatvédõ-vegetáriánus lobbi meg azt, hogy rettentõen.

Mit tapasztalt a Homár stábja, amikor a fejlécben látható névadót megfõztük?

Nem haboztunk beledobni a forró vízbe, de azért rémes érzés volt egy ekkora állatot (1,3 kg), ráadásul elevenen. Sikítani egyáltalán nem sikított, bár sok helyen írnak a jelenségrõl, talán csak városi legenda. A jelenségben hívõk szerint is csak az történik ilyenkor, hogy a páncél lukain távozó levegõ furcsa körtemuzsikává alakítja az állatot. Homárunk szerencsére nem mocorgott sokat, nem könyörgött az életééért és nem támogatta Szili Katalin elnökké választását sem. A kókusztejes-citromfüves-currypasztás szósszal viszont 30 perccel késõbb jól remekül csúszott (15 perc fõzés, 15 perc fotózás)

A fájástémában meg itt egy friss MTI-hír, igaz langusztáról, de az szinte mindegy is:

Állatvilág-gasztronómia-Olaszország Gasztronómia - A languszta nem szenved

Milánó, 2005. június 1., szerda (MTI) - A langusztát a szakácsok élve dobják a forró vízbe, ahol lassú halállal múlik ki. Évszázadok óta ez a legszörnyûbb kulináris rítus. Borzalmas tortúra az íz fokozása végett. A tudomány legújabb állása szerint azonban a páncélos agóniáját nem kíséri szenvedés, mivel olyan primitív az idegrendszere, hogy fájdalmat nem érez. Az elsõ tanulmányokat errõl a témáról norvég tudósok készítették. Az oslói kormány megbízásából etológusok, biológusok és vegyészek boncoltak élve és fõztek meg több száz langusztát, míg a következõ filozófiai és pszichológiai következtetésre jutottak: az állatoknál megfigyelt állítólagos szenvedés csak az ember egójának kivetítése, vagyis az emberek adnak érzelmi magyarázatot annak a jelenségnek, amely langusztában csupán mechanikai. A szakácsok bûntudatát kiváltó, a fazékból kihallatszó állítólagos sikolyok is csak emberi képzelgések. Mindezt megerõsítették a kaliforniai és az oklahomai egyetemek kutatói is. A hír gyorsan elterjedt a világban és egyeseknek nagy megkönnyebbülést jelentett Olaszországban - írja a Corriere della Sera címû olasz napilap. A livornói Gambero Rosso (Vörös Rák) tulajdonosa bevallotta: annyira zavarta a páncélosoknak ilyen módon való elkészítése, hogy inkább más halakat tett az étlapra. Ezután az étterem újra méltó lesz nevéhez. Toszkánában mindenesetre a Zöldek gondolkodnak egy olyan törvénytervezeten, amely tiltaná állatok eleven megfõzését. Szerintük biodinamikai és bioenergiai vizsgálatok bizonyítják, hogy igenis érzékenyek a rákok és éreznek fájdalmat. De ha nem így lenne, akkor is méltóbb és gyorsabb halált érdemelnének - mondják. A halászok is kételkednek. Számukra azonban a languszta elkészítési módja már évek óta nem téma. Egy betiltott, mégis használt láncos vontatóháló ugyanis tönkretette az élõhelyüket és a Tirrén-tengerbõl gyakorlatilag eltûntek.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása