Tékozló Homár

Antik diszkont a szuterénben

2005.06.29. 12:52 | homár sebibaba | komment
A Bazilika szomszédságában találtam ezt a kirakatot, és rögtön felizzottak az agytekervényeim: antik korból származó, olcsó "cash and carry" üzlet (ókori Aldi)? Antiknak nevezett régiségek árusítása az elõbb említett kereskedelmi modell szerint? Esetleg olcsó régiségek?

Még hosszasan szõrözhetnék azon, hogy az antik kor a Nyugatrómai Birodalom, esetleg a Keletrómai Birodalom (Bizánc) bukásával ért-e véget, tehát a régiségek jelölésére sajnálatosan nemzetközileg elterjedt "antik" (Antiquität, antique) meglehetõsen gumifogalommá vált stb. Nyelvrendõrségért sem kiabálunk, mert magas az IQ-hányadosunk és élünk a belátás erényével.

Nyelvtörvény helyett következzék inkább, tám-tárá-tám-tám, egy nagyágyú, Nádasdy Ádám:

"Szóval, tisztelettel, nem jó ez a törvény-ötlet. Írjanak ki sok-sok ötletpályázatot szellemes magyarításra (komoly jutalmakkal), adjanak "Lingua pura" díjat azoknak a cégeknek, akik magyar nevû üzletet nyitnak vagy ügyes magyar reklámot találnak ki, eszeljenek ki sok-sok programot a magyar nyelv szépségének, használati fortélyainak megismertetésére, de ne törvénykezzenek és ne szankcionáljanak. Nem ilyen üzenetre várunk."

P.s.: Felemás vigaszképp megemlíteném azt a bizarr tényt, hogy e sorok írója Erdélyország románok lakta vidékein is rengeteg ABC (Általános Bevásárló Centrum) feliratú szatócsboltot látott, mely egyértelmû magyar hatás, még az átkos kádáriból eredeteztethetõen.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása