Tékozló Homár

Nem beszélni madzsar

Nokia/Nokia Wireless Keyboard SU-8W

A tudomány és a technológia világában sem minden tejföl, fõleg ha adott termék magyarításáról van szó. Mikcso úgy gondolta, a magyar leírás garancia arra, hogy a drótnélküli billentyûzet ismeri a magyar karaktereket:

Vettem egy bluetooth-szal müködõ SU-8W tipusú (wireless) Nokia billentyûzetet a 6260-as Nokia mobilomhoz. A mintaboltban odaadták a felhasználói útmutatót is, ami ékes magyar nyelven tájékoztat mindenrõl, többek között külön részben az "ékezetes betük beírásáról" is emígyen: "Ékezetes betû beírásához nyomja le az ékezet billentyût (az ékezet nem látszik), majd a kívánt betû billentyûjét". OK, rendben, volt már így mûködõ ketyerém, pld. Psion, tehát megvettem a készüléket az aránylag magas ár ellenére, hiszen nagyon sok sms-t írok naponta, kell egy külsõ keyboard, tényleg. Otthon telepítettem, memokártya be, majd ki a mobilból, szépen látják egymást, minden müködik, kezdjük az írást. Jé, de nem tud magyarul.

Jé, csak skandináv nyelvek állíthatók be az angolon és a németen kívül. Jé, csak a furcsa skandináv ékezeteket tudja, köröket a betük fölött, meg a szokásos áthúzásokat stb. Ó biztos nem a megfelelõ 32 MB-os kártyát mellékelték tévedésbõl a kínaiak, majd kérek egy kelet-európait... Telefon a Nokia ügyfélszolgálatnak, nem, nem tévedés, csak skandináv szoftver van, nem hallottak a magyart is tudóról.

Nos mit szóltok? Mi a fenéért veszi meg az ember az ilyesmit? Hogy kevesebbet tudjon, mint maga a kiegészítendõ telefon? Hogy a mobilon írva az sms-t ékezetes betûket írjak, a keyboard-on meg nem? Akkor minek? Akkor minek van hozzá FÉLREVEZETÕ magyar kezelési útmutató? Miért nem hívják fel sehol sem a figyelmet erre a hiányosságra, reklámban vagy a csomagolásra ragasztott cimkén? Ezek szerint a Nokia majd telefonokat is fog így forgalmazni a jövõben, hogy nem tudja a magyart, csak a kézikönyv szerint?

Ezekrõl a kérdesekrõl küldtem egy angol nyelvû reklamációt a Nokia Hungary holland nemzetiségû igazgatójának címezve másfél hónapja. Ugye sejtitek, hogy nem kaptam választ? Pedig szívesen visszaadnám a készüléket, vagy fogadnék el egy legalább 50%-os árcsökkentést, hiszen nem tudom mire használni, angol nyelven ugyanis nem szoktam sms-ezni. Van valami ötletetek mit tegyek?

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása