Tékozló Homár

Nem mondott igazat az Electro World

Versenyhivatal/Elmarasztalás

2005.08.05. 11:56 | szily | Szólj hozzá!

Matekozott-logikázott egyet a Versenyhivatal és megállapította, hogy egy áruház attól még nem a legolcsóbb, hogy vállalja, kifizeti a különbözetet, ha az ő árainál olcsóbban találunk meg valamit a konkurenciánál. Voltak más stiklik is, az Electro World kétmilliót fizethet. Az Indexen erről kis cikket talál, a Homáron hajtás után ott a teljes hírügynökségi jelentés.

A versenyjogot sértőnek ítélte a Gazdasági Versenyhivatal az ElektroWorld árgarancia-szolgáltatását - jelenti a HavariaPress. A hivatal Versenytanácsa a csütörtöki tárgyalásán megállapította, hogy az Electro World Magyarország Kft. e szolgáltatása alkalmas volt a fogyasztók megtévesztésére. A Versenytanács a jogsértés miatt kétmillió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

Az árgarancia mint eladás-ösztönzési célú eszköz évek óta ismert a kereskedelemben, bár mostanában jut jelentősebb szerephez, mert az éles versenyben egyre több ágazatban alkalmazzák. Lényege az, hogy amennyiben a már megvásárolt árut a vásárló - egy bizonyos határidőn belül - igazoltan máshol olcsóbban is meg tudná venni, a kereskedő a két ár különbözetét megtéríti. A hivatal szerint viszont az Electro World megtévesztő módon fogalmazott árgarancia-hirdetései szövegében, amikor azt állították, hogy az árgarancia révén ő áraik a legalacsonyabbak Budapest és Pest megye területén.

Az indoklás szerint ugyanis az árgarancia nem lehet a legalacsonyabb ár bizonyítéka, csak arra alkalmas, hogy ugyanolyan árszintre hozza az ElectroWorld adott termékének árát, mint az árigazolást kiadó versenytárs. A Versenytanács azt is jogsértőnek találta, hogy az árgarancia érvényesíthetőségének feltételei a fogyasztók számára nem voltak egyértelműen közzétéve. Az áruházlánc vevőszolgálata nem volt következetes abban sem, hogy mely üzlet-szakáruház árigazolását fogadta el, hiszen akár áruházanként is eltérő volt az elbírálási gyakorlat.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása