Tékozló Homár

Lávaprojekció a klotyóban

Mathmos/Space Projector

2005.08.30. 12:00 | jackyll | komment
A véletlenek titokzatos egybeesése, hogy a Gizmodo épp akkor eszmélt rá a Mathmos Space Projectorjára, amikor én hazavittem egyet. A Mathmost ugye a lávalámpáiról ismerheti az ember, a megvilágított kavargó takony hippik millióinak okoz gyermeki örömöt immár 40 éve. A Space Projector ennek 21. századi változata, a kavargó masszát ugyanis a falra lehet vetíteni.

Igazából nem valami új dologgal állunk szember, hiszen legalább 5 éve létezik a termék, még Magyarországon is kapható. Apropóját inkább az adja, hogy közelrõl vizsgálva bizony hipergagyi kivitelezéssel van dolgunk jól futó márkanév ide vagy oda.

A szerkezet mûködése igen egyszerû. Az ember fogja a különbözõ színû olajokal tartalmazó lencsét, betolja a 20 wattos szpotlámpával üzemelõ diavetítõbe és az ott elkezd forogni. Nem is arról van szó, hogy ennél többet bárki elvárna ettõl a játéktól, de szomorkás, hogy egyetlen ponton sem lehet tovább kalibrálni. Pedig pofonegyszerû lett volna és anyagköltsége sem haladta volna meg a párszáz forintot.

Beüzemelését követõen hamar kiderül, hogy nincs ventillátor a vetítõben, így ha véletlenül bealszik a bambulásba a felhasználó, simán leolvadhat a szerkezet edzett mûanyag burkolata. A forgás sebességét nem lehet állítani (potméter, valaki?), a vetítõ lencséje pedig a klasszikus magyar diavetítõk igénytelenségét idézi, természetesen egyedül defókuszálni lehet vele.

Az egyetlen variálási lehetõséget az olajlencse elé helyezhetõ átszínezõ elõlapok jelentik, mármint ha a júzer további 9 rugót kicsenget a készletért (olvadásbiztos mûanyaglapokkal házilag is manipulálható). Az ûrprojektorhoz egy olajlencse jár, minden további színkombináció 5900 forintba fáj. A Mathmos Space Projector ára maga 24900 forint, ami nem vészes, csak bosszantó, hogy 5 év alatt a legkézenfekvõbb fejlesztésekre vették a fáradtságot. A hazai forgalmazónál már csak ezüst borítású példányt találtam.

(A vécében amúgy kiválóan helyettesíti a festést, ráadásul ugye mozog. Alapkiszerelésben természetesen nem borította be az egész falat, de két vékony tükörlap enyhén döntött közbeiktatásával megsokszorozható a színezett felület mérete.)

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koalamackó 2008.07.31. 20:42:25

Dzsekill, te egészen egyszerűen egy a "kákán is csomót keres" típusú, faszkalap vagy...

A 20w os spotlámpa, hogy az anyjába olvasztana már meg bármiféle műanyagot ?

Amúgymeg, amikor vetted, nyílván láttad, hogy miről van szó, úgyhogy a kivitelen kibukni szerintem nevetséges.

Dilettantizmusod megnyilatkozik abban is, hogy folyton olajlencséről beszélsz, holott ebben csak egy darab lencse van, de azt soha nem kell kicserélni.

Mielőtt elkezdesz valamit cinikus módon fikázni, szerintem szedd össze az ismereteidet, mert ez az irományod ilyenformán nem a termék igénytelenségéről szól, hanem a te személyes paráidról.

Nem vagyok Matmosz ügynök, de nekem már lassan 10 éve van, adott esetben napokig be van iktatva, ehhez képest kb évente 1x kell benne kicserélni az izzót és kurvára de kibaszottul nem olvadt szét, de még csak minimálisan se.

Szerintem amúgy neked csak simán az a bajod a cuccal, hogy nem made in israel.

éjjen a lávaprojekció
süti beállítások módosítása