Tékozló Homár

Üzemanyagot olcsóbban?

2005.08.30. 09:53 | jackyll | Szólj hozzá!

Újabb különös jelenség trofeájáért indul a Homár a ködbe. Ezúttal a tankolás kalandjának indianajonesi fordulataival szembesíti a T. Olvasót GI monogrammú harcostársuk:

Van egy autóm, aminek 50 literes a tankja. Én is szeretek spórolni, ezért a városunkban lévõ hipermarket benzinkútjánál tankolok, mert itt hat forinttal olcsóbb a benzin literje, mint a MOL-kútnál. Feltûnt, hogy az üzemanyag-szintjelzõ kb. ugyanolyan állásánál két-három literrel többet jelez a számláló a hipermarket-kútnál, mint más egyéb töltõállomáson, legyen az MOL, SHELL stb. Következõ lépésként akkor mentem tankolni, amikor a szintjelzõ lámpa kigyulladt. Ez megközelítõleg egyforma szintnél kapcsol, s még van tartalék. A MOL-kútnál 44 liter fért az autó tankjába, az ominózus kútnál ugyanilyen állapot esetén 48,9 liter. 50 literes a tank!

Miután az eladóknál ezt szóvátettem, mosolyogva magyarázták a hiszterézis-jelenséget, a hibaszázalékot stb. Megkerestem az áruház vevõszolgálatát, kérve, ellenõrizzék állításon valótlanságát. Inkább különbözõ, valójában igaz érveket mondtak: a tank 90%-ig van kalibrálva, a pisztoly érzékelõje hamarabb kikapcsol stb. A lámpát szintkapcsoló kapcsolja, amikor a folyadék megjelenik a töltõnyílásnál, ez egyértelmû. De akármivel töltöm fel, meregetem tölcsérrel, töltõpisztollyal, mennyiségre közel egyformának kell lennie.

Elkezdtem számolni: 40 liter tankolása esetén 6x40=240 Ennyit spórolok. Ha egy literrel kevesebbet kapok mint amennyit fizetek (270Ft/liter), 30 forintot veszítek. Így lesz drágább az olcsóbb. Lehet, hogy tévedek, s igaztalanul vádaskodom, de elvártam volna az illetékestõl, hogy ne a számítógép mellõl döntse el, hogy náluk minden oké.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása