Tékozló Homár

Mégis kinek a tébéje?

2005.09.08. 08:55 | jackyll | Szólj hozzá!

Különösen szépek azok az alkalmak, amikor az ember megvilágosodik. Rádöbben például, hogy lakótársai igazából csak a fejében léteznek, tükörképe igazából egy önálló entitás, ami az õ energiáiból él, vagy, hogy cégének nem létezõ alkalmazottai részesülnek juttatásokban. Johanna az utóbbival találkozott:

Azért ragadtam e-mailt, mert ma a munkahelyemen olyan dolog történt velem, amitõl padlót fogtam. Könyvelõként dolgozom egy Bp-i cégnél, 8 céget viszek hónapról-hónapra. Az egyik kisebb cégem, amelyben csak a tulajdonos dolgozik egyedül, egy Bt. Ma reggel az ügyfél azzal állított be hozzánk, hogy érkezett egy levél a TB-tõl, hogy a Bt alkalmazottjának, aki GYES-en van, hiányos az adatlapja, pótoljuk 8 napon belül. Felháborodva közölte, hogy 1998 óta létezik a cége, de soha egyetlen alkamazottja sem volt, adjunk már magyarázatot arra, hogy mi is ez az egész. Nosza, elvágtattam a TB-hez, ahol a következõ beszélgetés zajlott le:

Én: Jó napot kívánok! Ügyintézõ: Jó napot! É: Arról van szó, hogy van ez a cég, akinek könyvelek, és kapott egy felszólítást, hogy az alkalmazottjának hiányos az adatlapja. (Mutatom a levelet) Ü: Igen, pótolni szeretné? É: Nem szeretném, ugyanis a Bt-nek nincs alkalmazottja. Ü: ??? (Néz rám, mintha most bizonyítottam volna Fermat tételét 1 sorban) É: Érti ugye? Nincs a Bt-nek alkalmazottja, én könyvelek neki már 7 éve, soha nem is volt alkalmazottja. Ü: (Klikkelgetés az egérrel, billentyüpötyögés) Az lehetetlen! Benne van a gépben! É: Nézze! Lehet, hogy benne van, de akkor sincs alkamazottja a cégnek! Valami tévedés lesz! Ü: De akkor miért jelentették be az alkalmazottat? É: (gondolom: Ez debil, az tuti!) Nem jelentettük be, értse már meg! Jó, megkérhetem akkor arra, hogy kinyomtassa nekem, hogy utána tudjak nézni, ki is ez? Ü: Azt nem lehet! É: Miért nem? Ü: Mert benne van a gépben!

Itt röviden megemlékeztem magamban az ügyintézõ értelmi képességeirõl relációban az üres halmazokkal. Ám ekkor valami megpattanhatott benne, mert a következõt mondta:

Ü: Sokan csinálják ezt. É: Mit? Ü: Hát beadnak adatlapot valamilyen cég nevében, és kapják a GYES-t, GYÁS-t, de a cég nem tud róla. É: Hogyan? Ü: Igen, mert nincs összefésülve a nyilvántartás, és ha minden rendben van, akkor nem is kerül elõ a dolog. Csak ilyenkor, ha valami hiányzik, akkor ki kell küldenünk a cégnek adatbekérõ értesítõt, és akkor szokott kiderülni.

Kész voltam. Persze megvannak az illetõ hölgy adatai, és ugye fel is fogjuk keresni, megérdeklõdni, hogy mi is ez, persze mindenki tudja, hogy mi ez, csak az a kérdés: kinek nem jutott még eszébe ezt megcsinálni?

A megoldás? Nem tudom. Ennek a nõnek bizonyára jól jön az ingyen pénz az államtól. Lehet, hogy csak így tud ételt és szállást adni a gyermekeinek, és most, hogy lebukott, ez a forrás megszûnik, így lehet, hogy az utcára kerül, fogalmam sincs. De ott van a másik oldalon a rengeteg becsületes ember, aki rendesen fizet, viszont viheti magával a WC-papírt a kórházba, ha be kell feküdnie, mert a kórházaknak nem futja rá. Nem jól van ez így!

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása