Tékozló Homár

Amikor gázcserét hoz a Mikulás

2005.12.20. 12:18 | jackyll | 1 komment

Nincs is jobb így télen, mint egy kiadós felújítás, ami akkor üt igazán, ha lakóhelyünk gázvezetékeit érinti. A Homár saját tapasztalatai alapján nyáron sem túl üdvös, ha hónapokra nincs meleg víz, de a hidegben is meg van a maga varázsa, mint ahogy azt "B" írja:

Nemrég vettem saját lakást (természetesen hitelre:) kis Fõvárosunkban, s ezzel gondoltam egy fokkal közelebb kerülök a civilizációhoz (elõtte Pest Megyében laktam egy kis városban), de tévedtem... Idáig nem nagyon volt gondom a közmûvekkel, viszont néhány hete gõzerõvel elkezdett a gázmûvek dolgozni a fõvezetéken a Kolosy tér és a Flórián tér között...mondván, hogy nem találtak mindent rendben a vezetékkel, ezért gyorsan lecserélik, ami házanként 1/2-1 napos kihagyást jelent. Csodálkoztam miért télen kell ezt csinálni, de megnyugodtam, hogy megfagyni nem fogunk, csak egy kicsit... Elkezdték a munkálatokat és ekkor jött a hidegzuhany: õk kicserélik a fõcsövet, de csak azokat a házakat kapcsolják vissza a vadiúj vezetékre, melyek megfelelnkek a nyomáspróbának...

Teljesen evidens módon az utcában szinte egyik ház sem felelt meg ennek a próbának, mert régi bérházakról van szó és ezek nem felelnek meg a mai szabványoknak. Ennek tudatában volt a gázmûvek is, már jó ideje. Ezt mi is tudtuk eddig is, de ezzel még eléldegéltünk volna még egy ideig, mert tökéletesen mûködött a rendszer, és egyszer majd kicseréltetjük a csöveket amikor jó idõ lesz (jelzem a 0 fok, ill. annál hidegebb az nálunk nem jelent jó idõt!).

Ház nem lett visszakapcsolva, se melegvíz, se fûtés, se semmi....azaz de!! 6 fok a lakásban. Kérdeztük a gázmûveket miért most? Azt felelték: mert a fõvárosi önkormányzat azt mondta, most kell ellenõrizni a rendszert, nem múlt nyáron, nem jövõ nyáron, most pont jó lesz... Legalább 3 hétig nincs gáz a házban, a lakók nagyrésze elmenekült (akinek volt hova...), én is így tettem, irány vissza a szülõi házba, ott MÉG van gáz.

Hazaköltöztem, néhány napra rá jött is a gázszámlás (már mocorogott a bicska a zsebemben amikor megtudtam miféle vendégünk érkezett:) Édesapám jó házigazda módjára mindig ügyel arra hogy megfelelõ hõmérséklet uralkodjon a házban, de az utóbbi idõben megfigyelte, hogy már nem fûti be ugyanannyi m3 gáz a házat.. Ezt szóvá is tette a gázszámlásnak, mint szakembernek :), mi lehet ennek az oka? Kicsit megszeppenve felvilágosította, hogy mostanában több levegõt kevernek a gázhoz...

Azaz eljött a nagy nap, már a levegõért is fizetünk!!

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ni1980 2008.07.09. 19:02:54

A fent leírt probléma nem egyedi, ám a gázszolgáltató abszolút nem hibáztatható. A gázszolgáltatásról szóló tv. egyértelműen előírja, hogy a felszálló-, csatlakozóvezetékek és gázkészülékek legalább 5 évenkénti felülvizsgálata, szükség szerinti karbantartása az ingatlan használójának kötelezettsége. Így a szolgáltatás megszüntetése teljesen jogszerű volt az adott helyzetben.
Egyébiránt a gázszámlás nem "szakember". Neki az a dolga, hogy a gázmérőt leolvassa, ezért kapja a fizetését. Neki gázipari, illetve gázszakmai kérdéseket felesleges feltenni.
Azon válasz, mely szerint "mostanában több levegõt kevernek a gázhoz..." felettébb hiányos fogyasztói és leolvasói fizika-kémia tudásra világít rá: a vezetékes földgázt (többek között) metán és kisebb részben etán alkotja. A metán levegővel robbanó elegyet alkot, ha a koncentrációja 5,3 és 14 tf.% között van. Ebben az esetben elég lenne egy szikra és az Apuka lakása máris nagyobb lenne falak és tető nélkül.
süti beállítások módosítása