Tékozló Homár

Perrel a BAR-lista ellen

2006.03.09. 11:20 | jackyll | Szólj hozzá!

Mit tehet a júzer, ha önnön hibáján kívül feketelistára teszi a bankja? Természetesen perel:

Amikor az OTP Bank szentendrei fiókjában folyamodtam személyi kölcsönért, meglepetésemre az ügyintézõ közölte, hogy a BAR-listán (a Bankközi Adósnyilvántartó Rendszerben) szerepel a nevem. Megtudtam, hogy a BAR-listára azért kerültem, mert az OTP egyik kõbányai fiókjában vezetett folyószámlámon - amely késõbb felmondásra került - több, mint 5.000 Ft tartozás keletkezett amiatt, hogy munkahelyemrõl elbocsátottak, és többé nem érkezett 2000. márciusa óta összeg a folyószámlámra, de a havi egyenlegkészítés díját ennek ellenére éveken át folyamatosan felszámították.

Felmondott számlámon lévõ mintegy 5.500 Ft tartozásomat eladták az OTP behajtásra szakosodott leányvállalatának, az OTP Faktoring Követeléskezelõ Rt.-nek. Amikor ezt megtudtam, 2004. december 14.-én tartozásomat, 11.922,- Ft-ot a Lakossági Üzletág Behajtó Iroda ügyintézõjénél, K. Ágnesnél rendeztem, errõl az eredetivel egyezõ értesítést kaptam, melyben közlik, hogy ügyemet véglegesen lezárták.

Ennek ellenére továbbra sem jutottam hitelhez, mert - mint hallomásból tudom - a BAR listán valamikor is szerepelt személyek a jelen banki gyakorlat szerint legalább 5 évig rossz adósnak számítanak, és általában megtagadják tõlük a hitelt, hacsak nem rendelkeznek kezessel vagy jelzálogot képezhetõ ingatlannal.

Utánanéztem, és a vonatkozó jogszabály (az 1996. évi CXII. tv. (A hitelintézetekrõl és pénzügyi vállalkozásokról)) az alábbiak szerint rendelkezik: 54. §. (2) A hitelnyilvántartás az adósnak a hitelintézettel és befektetési társasággal kötött hitel- és hiteljellegû szerzõdéseire vonatkozóan kizárólag hitelintézettõl, illetve befektetési társaságtól kapott adatot tarthat nyilván, és adhat át az érintett adósnak, valamint hitelintézetnek, továbbá a befektetési társaságnak.

(2) A központi hitelinformációs rendszer az adósnak a hiteladat-szolgáltatóval kötött hitel- és hiteljellegû szerzõdéseire vonatkozóan kizárólag a hiteladat-szolgáltatótól kapott adatot tarthat nyilván, és adhat át az érintett adósnak, valamint a hiteladat-szolgáltatónak.

(3) Az adattovábbítás tényérõl a hitelnyilvántartásnak és az adatszolgáltató hitelintézetnek nyilvántartást kell vezetnie.

(3) A központi hitelinformációs rendszer a természetes személy hiteladósokra vonatkozóan a hitel- vagy hiteljellegû szerzõdés megkötéséhez vagy módosításához szükséges - a 3. számú mellékletben meghatározott - azonosító adatot, valamint az érintett szerzõdésben vállalt kötelezettség mibenlétére és az attól való eltérésre vonatkozó lényeges adatot kezelhet és tarthat nyilván, ha az adós a szerzõdésben vállalt kötelezettségeinek kilencven napon meghaladóan, összegszerûségében pedig a minimálbért meghaladóan nem tesz eleget. Hívatkozott törvény betûje és szelleme értelmében az OTP Bank tévesen járt el, amikor a BAR-listára tett, és ezzel megfosztott egy - pénzügyi nehézségeimet áthidaló - így vállalkozásom túlélését biztosító - kölcsön lehetõségétõl.

Pert indítottam. Ez úton szeretnék sorstársakat találni. E-mail címem, ahová a sorstársak jelentkezését várom: oskucs(kukac)dunakanyar(pont)net.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása