Tékozló Homár

Saját zsebre dolgozó kalauzok

2006.05.10. 10:57 | jackyll | komment

Szemtanúnk, Smiler állítása szerint belefutott egy kalauzba, aki sajátosan magas pénzbírságaival keresi meg a dobozossörre valót:

Elég sokat utazok vonaton, és a hétvégén érdekes esetbe botlottam. Történt, hogy a szombati (2006. május 6.) Budapestrõl 18 órakor induló, Sátoraljaújhelyig közlekedõ 528-as Füzér IC-n szembetalálkoztam "kedvenc" kalauzommal. Az illetõ õsz hajú, egyáltalán nem rokonszenves. Mint utóbb kiderült, ráadásul teljesen szürke, épp ezért feltûnés nélkül mozogni képes társával össze is dolgozik. Tõlem nem messze ült egy fiatal srác, akivel az említett õsz hajú kalauz elkezdett kötekedni. Itt még nem is volt igazán gyanús a dolog, különösen azért nem, mert rendszeresen utazom az említett vonalon, rendszeresen látom az említett kalauzt, és olyat még nem láttam, hogy bele ne kötött volna valakibe. Aztán a fiatal srácot kihívta a kocsi elõterébe. Itt már kezdett furcsa lenni a dolog, és a srác körül ülõ fiatalokból álló társaság is nyújtogatta a nyakát, hogy most vajon mi folyik odakint.

Amikor a srác visszajött, a körülötte ülõk kérdezgették, mi történt. Nem nagyon akarta elmondani, de aztán csak kibökte, hogy megbüntették, tízezer forintra. Nem tudom pontosan, hogy mi lehetett a gond, de a srác kifizette a büntetést. Aztán a számlát, amit kapott, az egyik közelben ülõ utas elkérte, majd miután alaposam megnézte, felhívta a figyelmét arra a furcsa anomáliára, hogy lehet hogy tízezret fizetett, de a számlán csak négyezer forint szerepel.

A srác körül ülõ fiatalok persze mondták neki, hogy ezt ne hagyja annyiban. Végül a vele utazó nagymamája indult el megkeresni a kalauzt, miután lecsitította az unokáját, aki ugrásra kész volt, és ha õ megy utána, lehet, hogy megtépi a pasit. A nagymamának a kalauz azt mondta, (figyelem!) a számlán nem szereplõ összeg az övé, azért, hogy a srácot "ne jelentse fel".

Hát kérdem én, ha valóban olyan gond volt, amiért fel kellene jelentenie, akkor nem azt kellene tennie, ahelyett, hogy egy diáktól pofátlanul lenyúl egy tetemes összeget? (Nem a srác ajánlott kenõpénzt, sõt, nem is tudta, hogy azt fizet, a számlát idegességében meg sem nézte, azt összehajtva kapta meg a kalauztól!) Gondolom a társával meg osztoznak a pénzen késõbb.

Mint kiderült, ráadásul "beépített emberük" is van a vonaton, mert nem sokkal késõbb az õsz fickó ismét megjelent és kihívta ezúttal a srácot és a nagymamáját is. Elmondta nekik, hogy egy a közelben ülõ (és ezek szerint lelkesen hallgatózó) kollégája hallotta, amit a társaság beszélt - azaz, hogy azt tervezik, hogy a Homárra kirakatják a történetet - és ha ez megtörténik, feljelenti a srácot. Eddig vártam, vajon elküldik-e a többiek a sztorit, de mivel sehol nem találkoztam vele, gondoltam elküldöm nektek én. Több okból is.

Egyrészt, a srác kifizette a büntetést, és amikor a kalauz az összeget megmondta neki, egyetlen szót sem szólt kenõpénzrõl. Másrészt ez a kalauz sok szemétséget mûvelt már az elmúlt években, velem is többször próbált bunkózni, de sosem sikerült neki, szimplán mert nincs mibe belekötnie.

Harmadrészt, láttam olyat is pár éve, hogy a diákigazolvány otthonhagyása miatt leszállított valakit ugyanezen a vonalon szintén IC-rõl amikor az nem akart neki zsebbe fizetni, ahelyett hogy felajánlotta volna az (500 Ft-ba kerülõ) utólagos igazolványbemutatás lehetõségét.

És végül, csak most küldöm el a sztorit azért, mert ha eddig nem jelentette fel a srácot (márpedig minden bizonnyal nem tette meg, hiszen akkor az illetõ elõjönne azzal, hogy õt viszont meglopta sokezer forinttal), akkor ezután sem fogja, mert azzal õ maga ismeri be, hogy kenõpénzt fogadott el. Egyébként utánanéztem a MÁV oldalán a pótdíjaknak. Hivatalosan maximum 6000 forint helyszíni büntetés szabható ki. A büntetési tételek között minden szerepel a hiányzó jegytõl az érvénytelen igazolványokig, tehát bármi volt is a gond, mindenképpen túlfizetett a srác (lévén jegye volt, ez biztos), és alaptalanul fenyegetõzött a kalauz.

Valahányszor olyan vonaton utaztam ahol õ és állandó társa kezelték a jegyeket, függetlenül attól, hogy milyen osztályon vagy melyik kocsiban ültem, nem volt még olyan, hogy õsz barátunk ne kötött volna valakibe bele. Minden létezõ igazolványt, jegyet tüzetesen átvizsgál sokszor percekig, kutatva, hátha talál valamit, amibe beleköthet, amivel ráijeszthet az illetõre. Nekem egyszer az akkor még ideiglenes diákom személyi lapjára került pecsétbe akart belekötni azzal, hogy az fejjel lefelé van. Nem hagytam magam, elmeséltem neki, hogy az attól még ugyanúgy érvényes. Erre továbbment, de talált magának mást, akivel kötözködjön. Nyilván nem mindenki áll ki saját magáért ilyen vagy olyan okokból. Ebbõl következõen minden bizonnyal szép kis mellékest keres õ is és a társa is, minden egyes vonaton.

Az ilyen és ehhez hasonló emberek miatt tart ez az ország ott ahol. Az ilyen és ehhez hasonló egyenruhások miatt tûnik úgy, hogy rendszeresen bebizonyosodik a mondás, akire valamilyen egyenruhát húznak, az rögtön mindenki felett állónak hiszi magát.

Lehet, hogy vaj volt a megbüntetett srác füle mögött, nem tudom, nem ültem elég közel ahhoz, hogy ezt halljam. Mindenesetre elég érdekes az, hogy egy kalauz veszi magának a bátorságot, hogy a hivatalos büntetésen felül neki tetszõ összeget zsebre tegyen, és ha az áldozatban felmerül, hogy esetleg panaszt tenne, akkor még meg is fenyegeti. És a mai világban, amikor annyi a munkanélküli, ennek az embernek és társának még mindig van munkahelye...

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása