Tékozló Homár

Vendéglõ a piaristák végében

VIII. Mikszáth Kálmán tér 2./Zappa Café

2006.06.09. 09:08 | homár sebibaba | komment
Hol volt, hol nem volt, a Mikszáth Kálmás téren, a Piarista Gimnáziumtól 10 méterre, volt egyszer egy Tilos az Á nevû legendás alti-kulti centrum, ahol például Barcs drFlash Miklós leszokott a pálinkáról, mert egy túlzottan jól sikerült töményes melegítés után egy szuperintenzív, de csupán másfél perces koncerttel lepte meg rajongóit. És nem utolsósorban itt született a kimutatható hallgatósággal alig rendelkezõ, de lélekvidámító balhékat kavaró Tilos Rádió. És Verret, a nagy és betépett francia festõ 1992-ben ide festett egy látványos 3D faliképet („360 fokos illúzió”), amit a Szépmûvészeti Múzeum késõbb védetté nyilvánított. És Frank Zappa is letévedt egyszer ide a néppel vegyülni, amitõl a pesti sznobok egy emberként maszturbáltak az örömtõl. És sok érdekes csajt lehetett felcsípni. És csodás hely volt, na, volt lelke. De minden jónak másnaposság a vége, a piaristák hözöngtek, az önkormányzat dettó, a Tilost is bezáratták 1996-ban, elvégre a törvény az törvény, tilos kocsmát üzemeltetni iskola mellett.

4/1997. (I. 22.) Korm. rendelet az üzletek mûködésérõl és a belkereskedelmi tevékenység folytatásának feltételeirõl "15. § (1) Tilos a melegkonyhás vendéglátó üzlet kivételével szeszes italt kimérni az alsó- és középfokú oktatási, egészségügyi, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény bármely bejáratától számított 200 méteres közúti (közterületi) távolságon belül."

Így került birtokon belülre Csonkics Károly, aki egyetlenként indult az ugyancsak legendás ÁPV Rt privatizációs pályázatán. És mit tesz Isten, nyert is. A Tilos illusztris vendégének nevével, a Zappáéval indította kocsmáját, illetve melegkonyhás vendéglátóipari egységét, ahol természetesen alkoholt is felszolgálnak, a jó emésztést elõsegítendõ. Ez így már minden szép és törvényes, a piaristáknak is elcsendesedtek, kajálni elvégre mindenkinek kell.

Helyszíni szemle: a sör közepes áron és hidegen érkezik, a kávé finoman és melegen, a pincérek igyekvõek, valamint a kivétel erõsíti a szabályt. Az asztalok és székek sajnálatosan billegnek, de ez a rusztikusan egyenetlen padlókõnek köszönhetõ. A dobogón kényelmes blurp-fotelek fogadják a Zappa-rajongókat, étkezés után kiválóan lehet ernyedezni bennük, sõt minden vendéglátós Achilles-sarka, a kló dicséretesen tiszta, tiszta Ejrópa.

A kávézó kocsma étterem falait a Csekély Tehetségû Kopírmûvész dekorálta, értelemszerûen a kocsma névadójának lemezborítóit használva ihlete forrásául. Ezek a vidéki vurstlik színvonalára hajazó festmények jótékonyan hatnak a fogyasztók lelkiállapotára, a naiv festõk stílusát koppintó Ismeretlen Freskókészítõ olyannyira viccesen nem ért a festészethez, hogy egy kékvérû esztéta nõismerõsünk nedvesre kuncogta a bugyiját. Sajnálatos módon Verret védett festménye valszeg nem a tulajdonos szíve csücske, elõrehaladott állapotban van a nemlét felé, a beázások miatt több négyzetméternyi rész lemállott róla, béke poraira, nemsokára le lehet kaparni, hogy a Kopírmûvész újabb falfelületen alkothasson.

Végezetül: a vendéglátóhely korrekt, az atmoszférája meg szórakoztatóan vicces. A vidéki ország sznobériáját látva a betévedõ Zappa bizonyára másodszor is feldobná a talpát, de most nem a prosztatája, hanem a röhögés ölné meg.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása