Tékozló Homár

Re: Gondolatbûnözés Pécsen

2006.09.14. 12:08 | jackyll | Szólj hozzá!

Kicsit átmegyünk Zugügyvédbe, hiszen ami Eszterékkel történt, az Iustizmord szerint nem egy, hanem rögtön két bûncselekmény: a személyi szabadság megfosztása illetve hivatali helyzettel való visszaélés.

Tájékoztatásul idemásolom a Btk vonatkozó részét:

"1/75. § (1) Aki mást személyi szabadságától megfoszt, bûntettet követ el, és három évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.

[...] (3) A büntetés az (1) bekezdés esetén öt évig, a (2) bekezdés esetén öt évtõl tíz évig terjedõ szabadságvesztés, ha a bûncselekményt a) aljas indokból vagy célból, b) hivatalos eljárás színlelésével, c) a sértett sanyargatásával, d) jelentõs érdeksérelmet okozva, e) a tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére követik el."

Ergo a két kaller, plusz a buszsofõr vastagon kimerítette az (1) bekezdés tényállását, a (3) b, pont pedig nem esélytelen. Nyugodtan fel lehet õket jelenteni, személy szerint meg is tettem volna. További tájékoztatásul: ítéltek már el embert azért, mert az a másikat nem engedte a helyszínrõl eltávozni, tehát a szem.szab. megsértése nem feltétlenül a másik pincébe zárását jelenti...

A Btk kommentárja azt írja: "/Az elkövetési magatartás a személyi szabadságtól bármilyen módon történõ megfosztásával megvalósítható, ami a sértettet a mozgásban, a helyváltoztatásban vagy a tartózkodási hely megválasztásában korlátozza vagy akadályozza. Az elkövetési magatartás általában tevékenységben megnyilvánuló aktív magatartás, így például lefogás, lekötözés, bezárás, megbilincselés. Megvalósítható azonban nem tevéssel is. A Btk. a személyi szabadság megsértésének idõtartamával kapcsolatban nem tartalmaz rendelkezést./"

Ami a rendõrükre vonatkozik a Btk-ból: "/225. § Az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan elõnyt szerezzen, hivatali kötelességét megszegi, hatáskörét túllépi, vagy hivatali helyzetével egyébként visszaél, bûntettet követ el, és három évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ./"

A két buta közegnek pedig észlelnie kellett volna mindezt, és hivatalból eljárni. A rendõrségi törvény 8 napon belül egyébként panaszjogot biztosít...

Tehát nem a személyiségi jogról van szó, hanem két darab bûncselekményrõl, egyet a kallerek, egyet a rendõrök valósítottak meg. Elõre a lenini úton, de azt tanácsolom: írásban, ismeretlen tettes ellen kellene feljelentést tenni.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása