Tékozló Homár

Büdös országimázs: a magyarok a fejükre kenik a fokhagymát

Colors/Taschen/1000 Extraordinary objects

2006.10.16. 14:24 | szily | Szólj hozzá!

Miközben nagyokat kacagunk, nem tudjuk eldönteni, hogy oltári nagy hülyeséggel, vagy vicces médiahackkel találkoztunk a Taschen kiadó egyik jó kis albumában. A Colors magazin könyv formátumú különkiadásaként jelent meg az 1000 Extraordinary objects címû album a Taschennél. Ennek a testrõl szóló fejezetében egyszer csak az Univer legendás fokhagymakrémjének a fotójára bukkantunk, mókás magyarázó szöveggel.


A fent látható szócikk arról szól, Kelet-Európában a fokhagymát elõszeretettel használják fûszerként, illetve hajnövesztõ szerek alapanyagaként. Szerbiában szokás friss fokhagymát dörzsölni a kopasz foltokra, mert a néphit szerint segíti az új haj kiserkenését. Magyarországon a fokkhagymagerezdeket összezúzzák és paprikával keverik el, a szer neve rubefacientia és állítólag növeli a fejbõr vérbõségét.

Muhaha, de jó is lenne. Ha van olyan önként jelentkezõ kopasz Homár-olvasó, aki hajlandó mondjuk egy hónapig fokhagymakrémmel kenni a fejét, és lefotózni az eredményt, akkor mi hajladók vagyunk akár filmet is forgatni róla.

A Pallas Nagy Lexikonában amúgy ennyit találtunk:

Rubefacientia l. Hólyaghúzó szerek.

Megnéztük, mik azok a hólyaghúzó szerek és ezt találtuk:

Hólyaghuzó szerek v. bõrvörösítõk (epispastica vesicantia); külsõ használatra szánt izgató gyógyszerek, amelyek a bõrön alkalmazva behatásuk ideje szerint a gyuladásnak kisebb-nagyobb fokát idézik elõ; rövid használatkor csak vörösséget, hosszabb használat után pedig fájdalmak közt hólyagképzõdést, sõt kiterjedt gennyedést is. Rendesen olyankor alkalmazzák, mikor egy mélyebben fekvõ (a koponya belsejében, a mell- és hasüregben levõ) szervnek a gyuladását és bõvérüségét akarjuk csökkenteni azáltal, hogy fölös vértartalmát a felület, a bõr felé vonjuk el. Leggyakrabban használt ilyen szerek a mustárpapir és a kõrisbogártapasz, melyek izületek fájdalmassága, idegzsábák ellen, továbbá gyuladásból eredett termékek, folyadékkiszivárgások felszivására is sikeresen használhatók.

Nem hangzik túl bíztatóan.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása