Tékozló Homár

Meghatalmazhatatlanság (nehéz szó)

2006.10.30. 12:54 | jackyll | Szólj hozzá!

Kacorkirálytól kaptuk ezt a mesét a képviseleti jogállamról, amelyben az ügyfél egyéni telefonelõfizetését szerette volna átiratni saját cége nevére a T-Com-nál, de sehogyanse sikerült:

Az egyik hölgyismerõsöm egy könyvelõ céget mûködtet saját lakásán. Nem abban, amelyikben lakik, hanem egy másikban. A lakás - nevezhetjük irodának is - azonban nem a Kft. nevén van, hanem a hölgyén, miként a benne lévõ telefonvonal is. Amelyet természetesen a Kft. használ. Egy szép napon az ismerõsöm úgy határozott, hogy megszünteti ezt a felemás helyzetet, és átíratja a telefonvonalat a Kft. nevére. Fogta magát valamint összes papírját, és elzarándokolt a Magyar Telekom egyik irodájába.

- Szeretném átíratni a telefonvonalat a Kft. nevére - mondta az ügyintézõnek -, és egyúttal elõfizetni egy internet-csomagra. - Ahhoz ki kell töltenie egy lemondó nyilatkozatot a Kft. javára - bólogatott az ügyintézõ. - De az átíráshoz szükség van a Kft. meghatalmazottjának az aláírására is. - Én vagyok a Kft. ügyvezetõje - világosította fel az ismerõsöm. - Majd én aláírom. Az ügyintézõ azonban nem mutatta a felvilágosodás jeleit. - Ön? - rökönyödött meg. - De hát Ön fogja aláírni a lemondó nyilatkozatot! - Úgy van. És a céget is én képviselem. Én vagyok a tulajdonosa és az ügyvezetõje is.

Az alkalmazott csak a fejét csóválta.

- Ez így nem fog menni, hölgyem. Nem írhatja alá mindkét papírt. - Miért nem? - Mert nem mondhat le a telefonvonalról saját maga javára. - Nem a saját javamra akarok lemondani, hanem a Kft. javára. - Éppen ezért van szükség a Kft. meghatalmazottjának az aláírására! - Én vagyok a Kft. ügyvezetõje! Minden létezõ jogosítványom megvan arra, hogy a cég nevében aláírhassak. Nézze meg: itt van a közjegyzõ által hitelesített „Aláírási címpéldány”, amely hivatalosan igazolja, hogy én képviselem a céget, és teljes körûen aláírhatok a nevében!

- Ez nagyon jó! Mármint, hogy aláírhat a cég nevében! Akkor adjon meghatalmazást az egyik munkatársának arra, hogy a telefonvonal átírása ügyében eljárhasson, és a Kft. nevében aláírhassa a szükséges papírokat! - oktatta az ügyintézõ. - De minek bízzak meg bárkit is, ha egyszer én képviselem a céget? - értetlenkedett tovább az ismerõsöm. - Majd én aláírom a szükséges papírokat! - Nem lehet! - kötötte az ebet a karóhoz az ügyintézõ. - Nem írhatja alá mindkét papírt Ön, az egyiket egy meghatalmazottnak kell aláírnia. - Mi értelme van ennek, ha õt is én hatalmazom meg? A meghatalmazáson miért fogadják el az aláírásomat, itt meg miért nem? - Mert nem mondhat le a saját javára. Ez az elõírás!

Nem folytatom a történetet. Elég annyi, hogy hamarosan jött egy másik ügyintézõ is, s már ketten állították, hogy aki a cég nevében aláírhat, az mégsem írhat alá, aki a céget képviselheti, az mégsem képviselheti a céget. Csak a meghatalmazottja. S ha valamit már ketten is mondanak… Nem is sikerült elintézni a telefonátírást, csak meghatalmazott útján. Bevallom, nekem ez a megoldás tetszik!

Mert mi más ez, ha nem a képviseleti jogállamiság kiteljesedése! Hiszen a parlamentben is az általunk megválasztott képviselõk ülnek, és a beléjük helyezett bizalmunk révén döntenek az ország ügyeirõl! Jól is néznénk ki, ha a képviselõk helyett nekünk kéne folyton becsászkálni az ország házába! Azért a rongyos fizetésért. Az önkormányzatokban is a mi képviselõink intézik lakóhelyünk dolgait, nem? És ez így van rendjén! A képviseleti demokrácia lényege, hogy az istenadta nép a képviselõi közremûködésével nyilvánítja ki az akaratát, és intézi az ügyeket.

Miért kéne ennek a hétköznapi életben másképp lennie? Igenis vezessük be mindenhol a Magyar Telekom által folytatott elõremutatóan demokratikus gyakorlatot! Szélesítsük ki a képviseletek körét!

Én például az adómat is meghatalmazott útján szeretném kifizetni! Mert odáig rendben van, hogy én veszem fel a béremet, na de az adót is én fizessem meg? Egy személyben? Ez nem csak megterhelõ, de antidemokratikus is! Szívesen meghatalmaznám vele például a Magyar Telekom valamelyik ügyintézõjét! Esetleg a munkámat is végezhetné valaki más. Egy meghatalmazottam. Ez lenne ám csak a képviseleti jogállamiság igazi megvalósulása!

Persze kezdhetnénk elõször kisebb lépésekkel is. Kezdetben az is elég lenne például, ha a Magyar Telekom alkalmazottai megbízottjaik útján tölthetnék el jól megérdemelt szabadságukat. A képviseleti jogállamiság jegyében, persze. Nem kellene mást tenniük, csak aláírniuk a meghatalmazást! A többit én szívesen vállalom. Õk pedig ez alatt tovább végezhetnék áldásos tevékenységüket valamennyiünk hasznára és épülésére.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása