Tékozló Homár

Megbízhatóan érkezik a rendszeres kékhalál

2020.04.24. 12:30 | Homár Rezső | komment

dell.jpg

Ha egy jól működő, stabil, megbízható laptopra vágysz, akkor elég csalódott leszel, amikor a laptopod nem működik jól, nem stabil és a legkevésbé sem megbízható. Olvasónk lassan két hónapja szenved az újra és újra megjelenő, váratlan kékhaláltól, a szerviz pedig elég döcögősen kezeli a problémát.

Nemrég vásároltam egy Dell Precision 5520 típusú laptopot ezen típus közül is az egyik legerősebb modellt aminek az ára is ehhez mérten van megállapítva (nagyjából 1 millió forint).

Azért választottam ezt a típusú számítógépet mert mindenhol csak azt olvastam és hallottam róla, hogy mennyire jó, erős, stabilan működő és egyébként is tudtam, vagyis az a hit élt bennem, hogy a Dell márkanév egyenlő a magas minőséggel, megbízhatósággal és kiemelkedő teljesítménnyel minden területen még a szolgáltatás területén is, de sajnos hatalmasat kellett csalódjak.

A fent említett laptoppal már lassan több mint egy hónapja szenvedek ugyanis állandóan és váratlan módon a laptop kék képernyős hibával megáll és újraindul. A hiba megjelenését nem tudom mihez társítani mert van, hogy akkor jön elő amikor az office csomag termékeit használom, vagy amikor csak internetezek, még akkor is ha csak magára hagyom amíg elmegyek például egy pohár vízért és mire visszatérek már látom hogy indítja újra magát, de nagy terhelés mellett is szokott jelentkezni ez a bizonyos kék képernyős hiba.

Természetesen amikor egy ilyen hiba bekövetkezik akkor minden addigi munkám elveszik ha nem volt róla pont a megállás pillanata előtt mentés, ezért mára már annyira frusztrál a gondolat, hogy bármikor elveszhet a munka amit eddig csináltam, hogy próbálom csak akkor használni a laptopot ha tényleg nem tudom megoldani nélküle a problémát vagy feladatot és akkor is minden elvégzett mozdulat után kénytelen vagyok a mentésre nyomni. Szerintem ez a féle félelem és használat nemhogy egy ilyen kategóriás, de semmilyen laptopnál nem szabadna előforduljon. 

A hiba kezelésében a Dell kezdetben meglepően segítőkész volt. Az első két szerviz a bejelentés után már 3 munkanapon belül megtörtént a modellhez járó helyszíni javítás keretein belül, vagyis a Dell szervizes kollégája a megfelelő alkatrészekkel kimegy arra a címre ahol Te és a laptopod lesz és pár órán belül megjavítja a laptopot, hogy minél kevesebb időt kelljen a számítógéped nélkül töltened.

Sajnos a szerelések sosem jártak sikerrel és amint kicserélték az alkatrészeket egy-két napra rá ismét jelentkezett a kék képernyős hiba. 

A második javítás után amikor bejelentettem, hogy újabb javításra van szükségem mert a laptop még mindig nem használható a Dell egyik munkatársa a telefonba azt mondta nekem, hogy ha egy hónapon belül háromszor is bejelentem, hogy rossz a laptop ugyanazzal a hibával és a három bejelentés után a három szervizelés sem oldja meg a problémát akkor a Dell ad egy új laptopot ami vagy ugyan olyan mint amim volt vagy ha ilyet már nem tudnak adni akkor egy picivel jobbat adnak.  

A harmadik bejelentés után eltelt 2-3 nap és még mindig nem kaptam e-mailt, hogy felvették volna a kapcsolatot a szervizzel akik majd tájékoztatnak, hogy mikor tudnak jönni mert a számítógép jóformán használhatatlan és nagy szükségem lenne rá. Ekkor azt mondták a telefonba, hogy a szerviz igényt törölték, mert inkább felterjesztették a laptopot cserére de amint lesz információjuk tájékoztatnak. 

Eltelt két hét úgy, hogy nem kaptam semmiféle tájékoztatást ezért ismét telefonáltam a Dell ügyfélszolgálatnak akik azt mondták, hogy azért nem tájékoztattak mert elutasították a cserét. 

Ekkor újra megkértem Őket, hogy akkor legalább egy szervizzel kössenek össze, hogy javítsák meg a laptopot. (Ekkor tájt jelentette be az Operatív Törzs a koronavírus megjelenését Magyarországon)

A bejelentés után 1-2 napra a szerviz felvette velem a kapcsolatot és újabb 1-2 napon belül harmadjára is megpróbálták a hibát elhárítani. 

Amint visszahoztam a laptopot a szervízből, (mert a korona vírus miatt abban egyeztünk meg, hogy inkább leadom a szervízben nem pedig helyszínen szerelik így csökkentve az érintkezést és akadályozva a vírus terjedését) a laptop szinte rögtön (nagyjából 30 percen belül a bekapcsolást követően) ismét produkálta a kék képernyős hibát amikor megkerestem negyedjére is a Dell ügyfélszolgálatát, hogy a korábban elhangzottakra hivatkozva most már a laptop cseréjét akarom mert ekkor már több mint egy hónapja nem tudtam használni azt a laptopot amit a Dell kifejezetten munkára talált ki, alkotott meg. 

Ilyenkor már levelezésben tartottam a kapcsolatot a Dell ügyfélszolgálatával és olyan adatokat és teszteket kértem tőlem, hogy végezzem el amiket nem kell egy olyan átlag felhasználó tudjon, elérjen mint jómagam, többek között megkértek arra, hogy egy windows liszenszel vásárolt laptopon próbáljak meg más operációs rendszerrel is futtatni pl.: Ubuntu, hogy akkor jelentkezik-e a hiba, amire válaszban jeleztem, hogy azért vettem Window-os laptopot mert azt szeretném használni nem pedig más operációs rendszert. Mindezek ellenére próbáltam elküldeni a Dell ügyfélszolgálatának az általuk kért és általam megtalált adatok szűk keresztmetszetét de nem tudtam mert ekkor a laptopom már nem tudott stabilan működni annyi ideig, hogy ezeket az adatokat e-mail formájában csatolmányként elküldhessem nekik és erről egy videofelvételt is készítettem, hogy lássák valóban hasznavehetetlen a számítógép. A jelenlegi helyzetben pedig többek között a tanulmányaim végzéséhez is hatalmas szükség lenne egy jól működő laptopra hiszen a távoktatáshoz és az ott használt weboldalakhoz és kapott feladatokhoz nélkülözhetetlen és a korlátozások miatt egy könyvtárba se tudok beülni számítógépet használni mint a szemeszter eddigi részeiben.

Mindezek ellenére a Dell magyarországi ügyfélszolgálata azt állítja, hogy nem indokolt a csere ezért elutasítják, de megadták három hivatalon szerviznek is az elérhetőségét, hogy keressem fel Őket ezügyben. Itt szeretném jelezni, hogy ezt eddig a Dell ügyfélszolgálata tette meg és nem a vásárlónak kellett. 

A számítógépnek ProSupport garanciája van ami magasabb szintű terméktámogatást jelent mint egy átlagos garancia mégis ennyire közömbösen viselkednek az ügyfelükkel.

A Dell ügyfélszolgálata jelentősen megnehezíti a mindennapjaimat az utóbbi időkben főleg mióta a koronavírus miatt korlátozások vannak az országban és minden eddiginél szükségem lenne egy olyan laptopra ami stabilan és megbízhatóan működik.  

A dell a saját honlapján állítja a következőt a precision típusú laptopjairól: A Precision mobil munkaállomás megfelelt a MIL-STD 810G szabvány szerinti teszteken, ami a tartósság és megbízhatóság garanciája bármilyen munkahelyen.

Sajnálattal kellett tapasztalnom, hogy egy Precision mobil munkaállomás nemhogy bármilyen munkahelyen tartósan és megbízhatóan működik, de még normál körülmények között egy íróasztalon sem működik se tartósan se megbízhatóan.

Az ügyfélszolgálattal való levelezéseim során többször is jeleztem feléjük, hogy szeretnék panaszt tenni az ügyben, illetve, hogy az általam megjelölt dátumokon történt telefonbeszélgetésünk hanganyagát küldjék el számomra a panasztevés végett, hiszen amikor felhívom az ügyfélszolgálatot akkor tájékoztatásul közlik, hogy a telefonbeszélgetésről hangfelvétel készül ezt mégsem adják ki a számomra. 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2-More 2020.04.27. 11:01:57

@Opportunista mikroba: ez egy csucs gamer laptop. Lehet epp munkara is hasznalni, akar eszervekkel is megtamogatva, megis olyan mint az sls amg rendorauto dubaiban.

Opportunista mikroba 2020.04.27. 11:19:19

@2-More: Csak jelezni akartam, hogy van egymillió FELETTI gép is :)
Egyébként a "játszom a gépen", illetve a "dolgozom a gépen" nem zárja ki egymást. Másrészt az a "tudás", ami jól jön játéknál, simán lehet hasznos egy nem játszó embernek is. Pl. a gyorsaság, a jó hanghatás, a lassú melegedés... Ezek nagyon praktikusak akkor is, ha nem a legújabb üsd-vágd-nem-apád játékot tolod.

2-More 2020.04.27. 11:44:01

@Opportunista mikroba: tudok 2x ennyiert mutatni olyat amiben nincs dedikalt vga, csak i5, cserebe ip68, stb. Kinek mire kell. De, nincs olyan, hogy munkaeszkozon jatszunk. Pont. Nincs olyan hogy munkaeszkoznek gamer gepet veszunk, hacdak nem vagyunk jatekfejlesztok, de akkor meg barmilyen gamer notesz komolytalan. Mindegyik melegszik. Egyik sem csondes. Sem elegge mobil. Karbantartasigenyes. Es lelekben keszulhesz, hogy lesz vele baj melegedes miatt, szerencses esetben meg garidon belul.

Nick-son 2020.04.27. 12:06:45

Mondjuk azt nem értem akik szidják a posztolót, hogy mért vett ilyen drága gépet. Ha olcsót vett volna azt írták volna ne csodálkozzon, mert hát olcsó húsnak híg a leve.

Nekem a munka laptopom toshiba, 11 éve napi 10 órát üzemel folyamatosan. Meghibásodás nélkül. Egyszer bővítettem, ezen felül ahogy elnézem ez inkább elavul minthogy elromlana. Ebből kiindulva, ha valaki vesz egy laptopot amire 10 évig számíthat akkor még az 1milliós laptop is "csak" 100ezer évente, amit lehet gagyiból is elfogyasztana és akkor egy vacak termékkel küzdene folyton. Mondjuk így is ezek szerint, inkább ez a baj. Szerintem ha szoftverrel együtt árulnak valamit akkor annak úgy egyben kell működni. Mekkora hülyeség már ez. Holnaptól a kocsikat is majd úgy árulják, hogy autó + szoftver aztán ha leáll minden sarkon akkor ipi-apacs nem ér a nevem, mert lehet ez is a baj, lehet az is, a vevő meg tárja fel a hibát a szerelők meg a mérnökök helyett aztán ha megvan szóljon?

2-More 2020.04.27. 12:16:17

@Nick-son: autot is igy arulnak, csak megsugom. Fedelzeti navival, infotainmentel lehet tobbet szopni,mint egy motorgenrrallal.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2020.04.27. 12:54:24

@2-More: ób+!
Na jóvan, ne kamuzzál, a bíró átlátott rajtatok, hogy orvul előre megedzett arccal öklönvágta a sértettet! :P

Opportunista mikroba 2020.04.27. 13:04:16

@Nick-son: Nekem Dell laptopom van, sok éve nyúzom, és semmi baja. A "hátránya", hogy ez munkalaptop, arra is szánták, nem szórakozásra, ezért pl. a hangszórói elég gyengécskék, zenét csak fejhallgatón érdemes hallgatni vele. Persze lehet mondani, hogy sose legyen nagyobb bajom :)

Opportunista mikroba 2020.04.27. 13:10:45

@2-More: Mért nem játszunk munkaeszközön?

2-More 2020.04.27. 13:24:39

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: halal komolyan mondom. 6 ev es 8 targyalas volt. Most rohogok, de 15 evesen, mikor megjelent a fater szarra verve, nem rohogtem.

Opportunista mikroba 2020.04.27. 13:39:52

@2-More: Mi az összefüggés? A számítógép egy tárgy, amit különböző dolgokra lehet használni. Kicsit, mint a bicikli: ha munkába megyek vele, akkor kvázi munkaeszköz, ha pedig szép időben elmegyek csak úgy biciklizni, akkor sporteszköz.

Nick-son 2020.04.27. 13:40:57

@Opportunista mikroba: hát oké, én nem játszok gépekkel, de a laptop rá van kötve egy micro hifire, gondom ezzel sincs :) Munka laptop munkára és arra tökéletes is.

@2-More: és ha elromlik a kocsid akkor össze vissza küldözgetnek a két hónapos garanciális autóddal amiért milliókat kicsengettél, hogy lehet a program, lehet a hardver nyomozd ki? Te meg ott állsz vele egy felüljárón az út közepén az meg kiír egy 126 jegyű hibakódot amiről senki nem tudja micsoda? Nekem ilyen kocsi nem kellene az biztos. Lekopogom autóból is japán van, nem a legújabb az biztos, de szerelővel nagyjából a kopók cseréjekor találkozok.

2-More 2020.04.27. 13:43:04

@Opportunista mikroba: pont jo a pelda. Ha hetfon dolgozni kell vele, akkor nem hajtom kiflibe hetvegen downhillezes kozben. Ha hetfon dolgoznom kell, nem fektetem meg hetvegen egy beta vga driverrel vagy .net/c++ redist frissitessel mert az OldACsecsemoket3 epp nem akart elindulni. Es akkor meg optimista voltam h origi a game, nem vmi kastas miujsag aminek a torese egybol berant vmi trojait.

2-More 2020.04.27. 13:46:35

@Nick-son: elmondom, lattam japan autonal is ilyet, es hiaba garos, az szar ha hetente viszed vissza mert mar megint. Arrol nem is beszelve, naluk is hany rejtett/hivatalos visszahivas volt? Honda ishift valtok, toyota szeleprugok, olajlhuzok, takata legzsakok,oveszito patronok amik kb minden japan autoban vannak, suzuki m13a valtoban nyelestengely csapagyak, m16a motorbanhajtokar/tamcsapagyak, subaru dizelekben tamcsapagyak, stb stb stb.

Opportunista mikroba 2020.04.27. 13:50:06

@2-More: Nő vagyok, sosem játszom ölős játékokat. A Big Fish Games oldaláról pénzért megvett játékokkal játszom. Cradle of Rome, meg hasonlók :)) Nem csak végletek vannak. Egyébként a biciklivel sportolás sem a bicikli szarrá hajtását jelenti.
Aki meg összevissza torrentezik, megbízhatatlan szoftvereket telepít (legyen a szoftvernek bármi is a célja) stb., az meg is érdemli.

2020.04.27. 13:59:22

@Nick-son:
Csakhogy ha 10 évre veszel egy 1 milliós laptopot, az nem úgy néz ki érték szempontból, hogy az első év is 100 ezer és az utolsó is, hanem mondjuk az első év fél millió, a második 250 ezer és így tovább.

Az 1 milliós vételárral pedig nem csak a minőséget, hanem az erős hardvert is kifizetted. Teljesen feleslegesen, ha még a 9. évben is megfelel. Mert mindent nem tudsz amúgy bővíteni egy laptopban.

2020.04.27. 14:04:21

@2-More:
Miért gondolod, hogy mindenki csakis grafikailag felsőkategóriás játékokkal játszik?

Én sem játszok a munkagéppel, ennek pedig az az oka, hogy nem az enyém, hanem a cégé. Mikor saját laptopon dolgoztam, természetesen játszottam is vele. De nem izzasztottam meg, mert főleg régi RTS-ekkel játszok, illetve mostanában azok felujított változataival, amikhez szintén nem kell erőmű.

2-More 2020.04.27. 14:06:15

@Opportunista mikroba: arra viszont nem kell ugye gamer konfig, leven elmegy barmin. Ez is az egyik veglet am :D
A kastas program is lehet virusmentes, csak esszel kell csinalni. Zart torrentrol en meg nem lattam virust beszopni, pedig van ahol 15 eve vagyok tag. Ami szinten egy veglet, mert atlag user ugy tolt le kaloz jatekot, filmet, pornot, hogy beirja a googlebe, es enter-enter. Adfly bar? Install. Admin permission is kell? Enter. YesOK$#.

2-More 2020.04.27. 14:09:00

@Zabalint: itt egy masfel millas gamer vas volt a pelda, olvasd mar vegig....
Majd mikor vmi regi rts, jatek megkovetel vmi oskovulet directx-et, .net v c++, java leirot es elkezdesz varazsolni, azt' reinstall a vege, akkor szar ha masnap hatarido van. Olyan ez mint amikor a pizzafutar tuningautot akar.

Opportunista mikroba 2020.04.27. 14:12:12

@2-More: Ahány laptophasználó, annyi szokás. Bennem viszonylag kevés a hackervér, azt szeretem, ha a gépem megbízható. Erre pénzt is hajlandó vagyok áldozni, minden szoftverem legális a gépen (nem szokták elhinni, de tényleg így van). Még a Windows is.
(Pornót minek letölteni? Annyit nézel online, amennyit csak akarsz.)

2020.04.27. 14:14:30

@2-More:
A két véglett közötti átmenetet jelentik az általam említett RTS feldolgozások is, amik nem mennek bármin, mondjuk egy tipikus munkagépen akkor is elmennek, ha integrált, de i5-höz vagy i7-hez tartozó a VGA.

2-More 2020.04.27. 14:18:05

@Opportunista mikroba: akkor megforditom. Olyan munkat csinalsz, aminek szerves resze hogy basztatva van az OS. Frissites, rollback, devkit, beta cuccok. Van amikor hetente 3x inditasz szuz rendszerrol vagy backupbol es belakni nincs idod, nemhogy jatekallasokkal gecizni. Akkor hogy akarsz ket feladatkort? Tudom, dual os, dualboot, 2 hattertar, stb, mindent meg lehet oldani, van nekem is multitool a zsebemben a wn-n is,de nem szopatom magam vele ha van celeszkoz is.
Pornokerdesben, te elkepzelni nem tudod, mi takaritottam mar el, ki emberek gepeibol.

2020.04.27. 14:21:01

@2-More:
Az ilyesmit nem virtuális gépeken szokás csinálni? Vagy valami hardver közeli fejlesztésről beszélsz?

2-More 2020.04.27. 14:21:13

@Zabalint: figyi, te meg tudod oldani, ismered az igenyeidet, a kepessegeidet. Az atlagember a konnektort nem tudja a helyere rakni ha kiugrik a falbol, vagy egy random windows pop-up uzenetet nem tud ertelmezni, es nem is akar. Ne magunkbol induljunk ki.

2-More 2020.04.27. 14:22:42

@Zabalint: attol fugg, mi az alkalmazas. Van amit keptelenseg rendesen virtualis gepen kitesztelni, es nem csak a hardverkozelieket.

Opportunista mikroba 2020.04.27. 14:25:23

@2-More: Ezért írtam, hogy ahány laptophasználó, annyi szokás. Biztos van olyan, amikor valóban nem észszerű ugyanazon a gépen futtatni a játékot, mint amivel a pénzt keresed, de kijelenteni, hogy SOHA nem játszunk és dolgozunk ugyanazon a gépen, hülyeség.

2-More 2020.04.27. 14:38:20

@Opportunista mikroba: ha ugy atlagolunk hogy a munka koromreszelgetes+emailezgetes browserbol, es a jatek is passziansz, valoban nincs kockazat. De ez veglet. Ahogy az is ha valaki a doktoriat irja egy lefingott core2duo aceren amirol 1 eve nincs backup, es kozben fenn log a mega.nz-n napi 3 orat.
Nagy atlagban viszont, ha van a gepeden 4-5 gigas outlook pst file, meg 1-2 giga strukturaltan tarolt doksi, excel, partizgiga foto, video template, 20-30 gigas celprogram amiket egyesevel is tobb perc telepiteni, egy 240 gigas ssd is tizperces nagysagrendben allna fel egy full backupbol, ha lenne ember, akinek napi ilyen szintu backupja van, mar a alufoliasisakos osszeeskuveselmeletbuzikon kivul. Azaz, lefekteted a rendszert vmi marhassggal, akkor inteztel magadnak tobb orai kiesest es szopast, ha magad nem tudod megoldani, akkor meg koltseget is. Egy laza 5 rugos orabert nezel magadnak, also zajon 2 ora kiesessel, meg amit a szaki elker, az mar egy fajo osszeg tud lenni.

Péter 2 2020.04.27. 15:44:01

@Fotósképző: Csak nem misztifikáld, továbbra se. Az Apple hardverei pontosan ugyanolyan hardverek, mint a nem Apple hardverei (utóbbiaknál nyilván a jobb, nevesebb cégek megtervezett elemeit értem, nem azt, hogy az Aliról ne lehetne mindenféle ellenőrizetlen vackot összeszedni). Az Apple összeépítése igen sok helyen kérdőjeles, kompromisszumokkal, átverésekkel terhes (erről elég sok infó van a világban, már ha hajlandó vagy olyat elolvasni, ami a Macet nem dicsőíti, hanem objekítven elemzi :-) ) megoldásokat alkalmaz.

A kor adott technikai színvonalán az Apple pont ugyanazt tudja (és akarja) kihozni a technikából, mint bárki más. A Mac és a MacOs semmivel nem rosszabb készülékek és rendszerek, mint a versenytársaik, de semmivel nem is jobbak. Idáig kell eljutnod, és onnantól kezdve azt használod, amelyik neked személyesen jobban tetszik, semmi gond. De abban a pillanatban, hogy megpróbálod magadnak megideologizálni, hogy miért jobb, miért ilyenebb, miért olyanabb, vállalhatatlan zsákutcákba futsz bele, ami a divatból élő félmajmoknál nem gond, de komoly embereknél azért kellemetlen. :-))

szánmonoxid 2020.04.27. 16:18:40

@Opportunista mikroba:
Tudod, alapvetően az autókat sem arra gyártják, hogy összetörjék őket.
Néha mégis megtörténik, legalábbis ha hihetünk a híreknek.
Meg ha elhisszük, hogy a langlovagok.hu-n azok a képek, ahol hidraulikus erővágóval (nem, nem az erőt vágja) szedik ki a sofőrt az összegyűrt gyufásdobozra hasonlító kocsijából, nem mind Photoshop.

@Zabalint:
Én pl. azért nem játszom a munkára használt számítógéppel, mert bár az enyém, de nem érdekel.
Volt egy haverom annó, aki ilyen játékokat árult, mindig biztatott, hogy vigyem haza, amelyiket akarom, és "teszteljem", mondtam, hogy ennél annyi jobb dolgot tudok, és egyik sem számítógép előtt üléssel jár. Most mondjuk a korona miatt ezek egy része kiesett, de majd csak visszajönnek.
(Végül egy repülőgép-szimulátorra aztán csak rábeszélt, azzal játszottam vagy 10 órát. Összesen.)

@2-More:
Te, mondd már meg, mi az a kastas, és melyik betűn van esetleg ékezet, mert oké, hogy kemény szlenget tolsz, ami még ékezettel sem biztos, hogy érthető lenne mindenkinek, de ékezet nélkül pláne nem az.

(A telepítéshez szerintem mindig kell admin jogosultság.)

2-More 2020.04.27. 16:28:09

@szánmonoxid: Kastas, a masodik a ekezetes, jelentese alapvetoen lopott vagy illegalis dologgal, tevekenyseggel fugg ossze.
Telepiteshez jellemzoen kell az adott gepen admin jogosultsag, registrybe irashoz, win/program files ala, de csomo mas esetben meg nem, pl csomo java alapu cucc, vagy browserbe beepulo szutyok telepitheto/futtathato admin jogosultsag nelkul. Foleg ha a user gepen meg le van tiltva az uac, akkor plane azt se tudja, mi tortenik,amire kattint az hol/mit tevekenykedik.

Opportunista mikroba 2020.04.27. 16:31:50

@szánmonoxid: Megnéztem: kastás = zsebes, zsebtolvaj (börtönszleng)

szánmonoxid 2020.04.27. 16:33:38

@Opportunista mikroba:
Mondjuk Windows licenceket (Win10 Pro) is lehet kapni a neten (teljesen jogtisztán - más kérdés, hogy ezt, gondolom, OEM-ként veszi meg valami cég tíz- vagy százezres nagyságrendben, és nem az általa árusított gépekre rakja fel, ahogy az OEM-et illene, mert nem is árul hardvert, hanem csak a Win10-et árulja, gondolom, ekkora nagyságrendben még így is tisztes nyereségért - nyer mondjuk egy licencen 2 ezret, 10 ezernél az már 20 milla) 10 rugóért, szóval nem kell megvenni 40+-ért.
Én is szeretem, ha a gépem megbízható, ezért magam rakom össze. :-)

A pornóval kapcsolatban pont ugyanez a kérdés merült fel bennem is. Bár a PornHub ingyenességét, amit hirdetnek, hogy április 1-től 30-ig az egész világon ingyen van a Premium, azt valahogy nem látom (kétszer próbáltam meg belépni, aztán mondtam, hogy kapjátok be).

@2-More:
A konnektorról ugrik be, hogy ismertem olyan embert, aki a számítógépet is csak úgy volt képe kikapcsolni, hogy kihúzta a konnektorból. És hiába magyaráztam neki, hogy ez nem egy életbiztosítás a gép számára.

Opportunista mikroba 2020.04.27. 16:49:19

@szánmonoxid: Én kb. egy tízesért vettem a Windowst, külön, én telepítettem a friss Dellemre, azóta is szépen fut. Egyébként kicsit túl van misztifikálva a számítástechnika. Nem csak full szakértők vs. totál amatőrök vannak. Egy átlagos ember kis odafigyeléssel és tanulással rengeteg mindent tud csinálni a gépével.

2-More 2020.04.27. 16:57:19

@Opportunista mikroba: pont ezt probaltam magyarazni, mikor itt szoba kerult hogy barkinek joga van hulyenek lenni es egyszersmind alanyi jogon jar a sokszor sajat maga altal sem ismert vagyainak megfelelo mukodes.
Netes kulccsal az a baj, az MS-nel nem a kulcstol legal a rendszer, hanem a szamlatol, papiroktol, matricatol, stb. Egy regi geprol lekapart holos matrica nem legal. Regi gephez, oem cucchoz kulon vett. Netrol, masodkezbol, hacsak nem hivatalos reseller.
Aztan ott van, amit mar emlegettem, az embedded csatorna, hogy kaptal egy valamilyen kulcsot, en pl tobb szaz eladott xp posready-hez egy kulcsot hasznaltam, es volt kb masik 30 a fiokban, de az eredetiseget nem ez igazolta, hanem egy gyufasdoboz oldalnyi, holos MS matrica. Ha lekopott, serult, nem ragasztottad fel, nem tudtad felmutatni ha kertek, olyan volt, mintha nem is lett volna, de meg potoltatni se lehetett. 100 euro/darabert.

Opportunista mikroba 2020.04.27. 17:39:46

@2-More: A hologramos matricát úgy kell a gépre felragasztani, hogy aláteszel valamit, hogy ne ragadjon hozzá a géphez, a tetejére meg ragasztasz celluxot, és úgy ragasztod a gépre. Az égvilágon semmi baja nem lesz, ha pedig át kell rakni új gépre, az is könnyű, hisz a régi géphez nincs hozzáragasztva, csak a celluxot kell finoman felemelni (ami egyébként a matrica felszínét is védi). Nem boszorkányság, technika :)

Opportunista mikroba 2020.04.27. 17:41:18

@Opportunista mikroba: De igényesek be is laminálhatják, úgy aztán ezer évig is elvan.

2-More 2020.04.27. 18:08:53

@Opportunista mikroba: errol beszelek, megteheted, de ettol az OS nem lesz legalis rajta, hisz a matrica pont azert riccelt, speci ragasztos, hogy ne tudd levalasztani. Regen meg arra is figyelt az MS OEM licenceknel hogy drasztikus hardvervaltozasnal ujraaktivalast kert, elso 5 esetben online, aztan csak sms offlineban, es a 10-sokadik alkalom utan hivogathattad az ugyfelszolgalalatot.

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2020.04.27. 18:10:12

Ne vonjunk le általánosításokat. Postoló kifogott egy hibás példányt, a szerviz 99% nem csinált vele semmit, pedig ez tipikusan túlmelegedés, alaplapi BGA, vagy RAM hiba. A háromból kettőt hihetetlen egyszerű kiszűrni.
Postoló gondolom nem futtatott le egy memtest-et.

A Dell hiba meg a magyar szervizben van.
- fogyvédes fenyegetés, mert törvényileg cserés lenne a gép
- vagy külföldi Dell képviseletek (pl. globál) értesítése, mert ők tudnak a magyar partnerek (tutira csak szerződött kókány kft. szervizek) körmére nézni.
De ezek alapdolgok így 2020-ban...

Amúgy ez már a hétvégi? Ne már, hogy 24-e óta nincs post 8-O

@Opportunista mikroba: Mióta az alaplapi kulcsot használja a winfostíz, azóta mindegy :D
Mondjuk nem érint, nincs Windows :D

Opportunista mikroba 2020.04.27. 18:14:11

@Semmitnemérszakitiltással: Az is lehet, ennyire nem vagyok naprakész. Több éve vettem a Wint, a Dell is azóta megvan, nem nagyon figyelem az újdonságokat. Majd ha esetleg gépet váltok, utánanézek.

2-More 2020.04.27. 18:31:29

@Semmitnemérszakitiltással: a dellnek tobb itthoni disztributora is van, es jellemzoen zrt-k, nem vmi fisfos kft.
Ilyen kekhalal az altalad emlitett repedt forraszon v memhiban tul lehet defektes ssd, bios, firmware, driver, kb barmi, kene latni event viewert.
Biosos kulcs volt mar win7 is, es ha azzal vetted a gepet, nem is kerte a reinstall. Illetve uefi modban be tud a kulcs utolagos telepitessel is irodni. Meg olyab is van hogy nem.

szánmonoxid 2020.04.27. 21:08:57

@Opportunista mikroba:
Igen, sok mindent meg tud csinálni, egy csomó mindent meg nem.
A Win10 telepítése nem egy nagy cucc, tényleg bárki meg tudja csinálni, mivel még az illesztőprogramokat (driver) is megkeresi magának, ha a hálózati kártya illesztőprogramja működik. Már az XP telepítése is egyszerű volt, bár ott ezzel a résszel azért lehettek gondok.
Én telepítettem NT 4.0-t is néhányat, ott azért a beállításoknál meg a perifériák felismertetésénél időnként erős orális szexre kényszerítette még a hozzáértőt is a rendszer. Viszont ha ez megvolt, utána csak igen komoly hardverhibával lehetett agyonverni.
De az, hogy fent van a rendszer, egy dolog, nem árt eleve particionálni a rendszer, és a rendszerpartícióra csak a Wint meg a programokat rakni, temp fájlokat, lapozómemóriát másik partícióra, adatokat megint másikra, hogy ha elszáll, legalább az adataid megmaradjanak.
Meg van jó pár optimalizációs beállítás pl. a Rendszertulajdonságok panel lapjain, amit szintén nem árt megtenni, hogy ne lassuljon a rendszered, meg esetleg kisebb eséllyel tudjanak belepiszkálni totál amatőrök is (a nagyon profik bármibe bele tudnak, még a NASA meg az NSA rendszereibe is, otthoni gépen ellened esélyük sincs, szerencsére nem nagyon érdekli őket Átlag Józsi számítógépe). Esetleg megnézni az Eszközkezelőben, hogy minden perifériát felismert-e a rendszer, és jó-e hozzá az illesztőprogram.
Amikor meg megvagy a telepítéssel és a beállításokkal, csinálni egy image fájlt mondjuk Norton Ghosttal (egy csomó alaplaphoz mellékelik ingyen, illetve inkább úgy mondanám, benne van az alaplap árában), hogy ezt az állapotot, ha elszáll a rendszer, 1 óra alatt állítsd vissza az 1 nap helyett.
Mondjuk az sem baj, ha felraksz egy tűzfalat meg egy víruskergetőt, mert a Win gyárija elég kaka. Aztán felrakás után ezeket be is állítod.
Ja, én sem vagyok informatikus, 1.1-es felhasználónak mondanám magam, valahol az 1.0-n azért már túl. Valamennyi informatikát tanultam (pl. Novell szerver felügyelete - szerintem már a cég sem létezik), de nem ez a szakmám.
(Meg volt egy rendszergazda haverom, ma már a MS-nél programozik Redmondban, tőle tanultam egy csomót, amikor telepített gépeket, én meg segítettem neki.)

Egyébként meg a rendszergazda is átlagember, csak ezt tanulta. :-)

A Wint egyébként ingyen letöltheted a gépedre a MS-tól, a kulcs kerül pénzbe, és 1 hónapon belül kell aktiválni. Na, ezt a kulcsot árulják ennyiért a neten.

@2-More:
Szerintem ezek a kulcsok jogtiszták, egyrészt adnak róla számlát, másrészt ők ezt továbbértékesítés céljára vették meg a MS-tól, legfeljebb nem úgy értékesítik tovább, ahogy kellene, de tutira jogszerűen, különben a MS már rég betiltotta volna, ahogy pl. a dirtywindows.hu-t is ellehetetlenítette, ahogy többek közt a Windowsok, Office-ok és Android rendszerek megkerüléséhez adtak tanácsokat (de a jogszerű használathoz is - meg azért volt jó, mert ők ellenőriztek egy csomó neten keringő appot, hogy nem vírusos-e, és jelezték, hogy melyik nem az, és milyen hash tartozik hozzá).
Szóval ezeket inkább kiskapuknak mondanám, amelyek bár lehet, hogy nem a legszabályosabbak, de mindenképpen jogtiszták.

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2020.04.27. 21:42:49

@Opportunista mikroba: Újabban az alaplapban van a termékkulcs, mármint brand gépeken. Felteszed a wint, és pl. használt üzleti esetében aktiválódik magától.

@Josi01: Áhh, ehhez meg kell mozdulni :D

@szánmonoxid: Azaz, aki a DOS-Win3.1-Win95-korai Linux időkben volt gyerek, az ma már lazán elvan :)
1.1 user - nem, ez már bőven a power user :D Az 1.1 az tud szólni a supportnak kb.

@2-More:
Azért az, hogy másodikra sem jó a cucc, arra enged következtetni, hogy nem csináltak vele semmit, pláne nem tesztelték. A nem fisfos kft-k - igen, pl. céges disztribútoroknak igen, de ez magáncucc lehet. Én amikor céghez hívtam a supportot, akkor is volt, hogy tökhülye volt a technikus. :D

EgySimaEgyfordított 2 2020.04.27. 22:12:27

1 millás laptopnàl ilyen kìnlódàst....nem kéred,adjàk vissza pènzt. Szèriahibàs vsz,de ezt nem fogjàk senki orràra kötni.

Club Sandwich 2020.04.27. 22:51:43

@EgySimaEgyfordított 2: aha, ertem. Szeriahibas, amit nem fognak bevallani. Ugy vannak vele, a tobbi sokezer gep (amin nyilvan ugyanigy kijon a hiba, merthogy ugye szeriahiba) balek tulaja meg majd lapit mint kaki a fuben, nem veri am a tamtamot cseregepert meg a penzvisszaert? Kisse nehezen hiheto...

Inkabb hiheto hogy EZ egy hibas peldany ami valahogy atment a meo-n, vagy azota keletkezett benne hiba (szallitas stb soran)...

szánmonoxid 2020.04.28. 00:39:04

@Semmitnemérszakitiltással:
Igen, grafikus felület ide vagy oda, a DOS- és Linux- (vagy UNIX-, mert nekem több közöm volt Solarishoz, mint Linuxhoz) parancsok ismerete még mindig hasznos tud lenni.

Power usernek nem mondanám magam.

Leooo 2020.04.28. 00:55:02

@Pink Petsch: 1998 óta használok Thinkpad-okat, persze T-sorozatú volt majdnem mind. Trágya egy se volt köztük, pedig volt 600-as, 701-es 'Butterfly' , 765 , T21, T23, T40, T43, T60, T61, T400, T410, T420 és T430 (jelenleg ez van). A házi szervizelhetőségük nagyon jó és mindig lehetett hozzájuk fillérekért upgrade alkatrészeket kapni.

Leooo 2020.04.28. 01:13:30

@Semmitnemérszakitiltással: Marhaságot írtál, a BIOS-ban nincs semmiféle win termékkulcs... Ha a szűz gépen GPT fájlrendszert használsz ÉS UEFI-képes a BIOS , akkor az aktiválás során a win beleír a BIOS egy meghatározott területébe egy kódot, amelyet egy esetleges win újratelepítés után az MS felismer és így aktiválja a windowst. De csak ugyanazt a verziót fogadja el (tehát home-ra nem lehet sem Pro-t, sem EDU-t, sem Enterprise-t tenni, mert azt undorral leköpi, ugyanígy egy 2nd hand ex-céges gépen Enterprise után hiába akarsz egy warez Pro-t felrakni, ha így volt előzőleg telepítve...). Viszont nagyobb a sz@r, ha mondjuk alaplapot kell cserélni a cuccodban, mert utána szopi van!

szánmonoxid 2020.04.28. 01:42:29

@Leooo:
Thinkpadeket. :-)
Szerintem is faszák, azóta is, hogy nem az IBM, hanem a Lenovo gyártja őket.
Az asztali Thinkpadek (mert olyan is van, egy haveromnak az van, én telepítgettem rá ezt-azt) már közel sem ennyire jók, az árukhoz képest pláne nem.

Azt hiszem, alaplapcsere előtt ki lehet menteni a kódot valahogy, és telefonos aktiválással át lehet vinni az újra. De csak hallottam, csinálni még soha nem csináltam ilyet (de most lehet, hogy majd kénytelen leszek, egy ismerős épp most akar gépet cserélni, és szeretné a régin futó Win10-et átrakni az újra).

kolompar lole 1116 2020.04.28. 06:34:21

@szánmonoxid: "Mondom én, hogy a tükörnek beszélsz."

Én is mondom neked, hülyegyerek.

"Már megint baromságokat írsz. Nemhogy ennyiért, de a feléért is van már külön videokártya a gépekben, bár nem a csúcskártyák, az tény."

Szokás szerint már megint baromságokat írsz. Ahogy tőled megszokhattuk. Nincs feleennyiért Quadro, FireGL.

"A nálad kevésbé hülyék emiatt szoktak biztonsági mentést végezni minimum naponta."

A nálad kevésbé hülyék is felfogják hogy nem véd az üzletkötés közbeni bemutatón való leégéstől, és nem fog neked új gépet biztosítani a munka folytatására.

Csak az ilyen hülyék mint te szájalnak itt hozzáértés nélkül.

kolompar lole 1116 2020.04.28. 06:36:44

@szánmonoxid: "asztali Thinkpadek (mert olyan is van, egy haveromnak az van"

Úristen, de sötét... Az thinkCENTRE, nem thinkPAD... Ismét megszólalt a "hozzáértő"... :DDD

2-More 2020.04.28. 08:04:31

@Leooo: tobb kulcs is be tud irodni, sot, enterprise tud olyat hogy pro kulcssal telepited es aktivalaskor donti el hogy jo vagy sem. Nalunk preinstall pro-val jonnek a vasak, kibontom, ugrik ra a ceges enterprise sccm-rol, ha ki kell venni vmiert a tartomanybol, akkor rendszer lerug, tiszta pro fel es maris aktivalodik.
Thinkpad valahol az x40 utan kezdett elkurvulni, r szeriabol nagyon sok alaplaphalottat lattam, x60/61bol szinten, ott lett full barom modon osszeszerelve, random vezetekes atkotesekkel, 3 fele vazzal, 6 fele alaplappal, x200/300 a 10 fele csavarral, satobbi. Raadasul az a gumirozott vaz tudott nagyon rondan oregedni.
Lenovo kerdesben, elotte is a Lenovo bergyartott az IBM-nek, mar ugy remlik a p2/3 vasak idejen is.

2-More 2020.04.28. 08:13:37

@kolompar lole 1116: meg a ThinkStation. Van az M sorozat lv procival, akkora mint 4 doboz cigi negyszogbe fektetve, meg ott vannak az ikerprocesszoros D-k, semmivel nem rosszabbak mint a Dell-ek ugyanigy kicsitol nagyik, vagy a HP-k.
Az ertekvesztesuk, foleg a nagyoknak, az viszont iszonyatos, 3-4 evesen 300-400 ezer forintos small meg mid desktopokat (mert annyi i5/ssd-vel)40-50 ezrekerz szorjak a hasznaltbubusok,kinnt meg konkretan selejt/kuka, a millas munkaallomasokat meg 4-5 evesen, sokszor ket procival,quadroval(kal!), stb. Jopar eve vettem egy D20at (1. gen rancfelvarrot s1366 xeon), 40e forint volt a gep, es 10e volt bele darabja a 6 magos 3,06 xeon. Akkor jott ki a 6.gen Core i, egy i5 procit tudtam volna ennyiert megvenni puceran.

Head Honcho 2020.04.28. 14:55:25

Lázongás helyett felül kéne vizsgálni a ramokat.

Leooo 2020.04.28. 21:59:24

@szánmonoxid: Jó a W-k, azok durva állat cuccok, az tényleg nem hurcolni van, mert beleszakadsz...;-P Viszont olyan cuccok, amivel szépen lehet erőforrás-igényes dolgokat tolni!

Leooo 2020.04.28. 22:03:01

@kolompar lole 1116: Ne legyen már akkora arcod lole... Van bizony más is a bolygón, mint amiről te tud(hat)sz. Jelen esetben a W-sorozatú (workstation) ThinkPad-ek... Nem csak a ThinkCentre a boldogulás teteje!

Club Sandwich 2020.04.29. 02:48:24

Nah itt a vege fuss el vele, legyen ez a 333.-ik es pont.

axolotl77 2020.04.29. 11:13:05

Dell szerviz? Akkor következzen egy saját tapasztalat!
A cégünk beszerzett jó pár darab Dell asztali PC-t egy informatikai bővítés keretében, és ehhez kaptuk a házhoz jövő garanciális szervizt. Az egyik gép a DVD-ket csak alkalomszerűen ismerte fel. Kijött a szervizes, hozott egy új DVD-meghajtót, beépítette, majd csodák csodájára a hiba továbbra is fennállt. Ezt a kiszerelés-beszerelés dolgot egy párszor megismételte, közben szorgosan bújta a BIOS-t, de csak nem jutott a végére. Gondoltam szólok neki, hogy ez a SATA-kábel hibája is lehet. Az lehet, de nála nincs olyan kábel. Megsajnáltam és adtam neki egy itt kallódó kétszáz forintos vackok közül. Ekkor jó lett a gép. De hát ez mégsem maradhat benne, mert ez nem egy Dell-minőség – mondta ő, majd elment.
Kb. 3 nap múlva egy futár keresett a munkahelyemen, hogy csomagot hozott. Mondtam neki, hogy én át nem veszem, mert én nem rendeltem semmit. A csomag külföldről jött levélküldeményként, és a tartalma nem szerepelt rajta, a feladónál meg valamilyen raktár neve állt. Kis tapogatódzással rájöttem, hogy ez a kérdéses kábel. Ezek képesek voltak valahonnan Hollandiából vagy honnan légipostával megrendelni a kábelt, mert nekik ilyen luxuscikkeik nincsenek az országban! Az is lejött, hogy itt DIY lesz, mert emiatt még egyszer nem jön ki a szervizes.
Tehát összegezve: kijön a szervizes megfelelő alkatrész, szerszám és hozzáértés nélkül, megrendeli a cuccot, majd én beépítem, és mindezért ő veszi fel a pénzt.
Kérdés? Egyéb?

adott idő alatt a legtöbb japán kuttya 2020.04.29. 12:31:22

@axolotl77: " Kérdés? "
nekem lenne néhány. Végül beszerelted az alkatrészt Y? Esetleg szóltál nekik, hogy szereljék be? Amkor megérkezett a gyártó által szavatolt alkatrész, akkor mi volt a cél? Az, hogy működjön a gép, vagy hogy igazad legyen? Láttad, hogy mi mindent számlázott ki a szerelő a gyártó felé?

Egyelőre ennyi kérdésem lenne, várom válaszod.

Club Sandwich 2020.04.29. 13:03:57

@adott idő alatt a legtöbb japán kuttya: En ezt meg megfejelnem annyival, hogy "Hany eves a kapitany?"

axolotl77 2020.04.29. 13:57:38

1. Beszereltem a kábelt természetesen.
2. Szólni nem tudtam nekik, mert nem én állok velük közvetlen kapcsolatban. (Mi egy nagyon nagy "cég" vagyunk.)
3. A cél az volt, hogy működjön a gép és igazam is legyen. Lásd összegzésemet az ide vonatkozó anomáliákról!
4. Természetesen nem láttam, hogy ki mit számlázott és kinek. De nyilván ez valahol megjelent kiszámlázott munkaként.

adott idő alatt a legtöbb japán kuttya 2020.04.29. 16:38:45

@axolotl77: tehát akkor első hozzászólásod, hogy enyhén fogalmazzak, sarkít és hangulatkeltő.

axolotl77 2020.04.29. 17:43:14

@adott idő alatt a legtöbb japán kuttya: Melyik része is pontosan? Az, hogy a delles nem végezte el a rá kiszabott nem túl bonyolult munkát, majd lejelentette, hogy kész a munka, miközben más csinálta meg azt helyette?
Gondolom érintett lehetsz a másik oldalról, azért véded ennyire a trehány munka nem létező becsületét.

adott idő alatt a legtöbb japán kuttya 2020.04.29. 18:29:39

@axolotl77: nem hiszem el, hogy nem látod az érvelési hibáidat. Rosszhiszemű vélelmedet evidenciaként kezeled...

axolotl77 2020.04.29. 19:05:23

@adott idő alatt a legtöbb japán kuttya: Személyes példámmal támasztottam alá a posztoló által megfogalmazottakat a Dell szervizelési sajátosságairól. Elnézést, ha valakit nagyon szíven üt az igazság.

axolotl77 2020.04.29. 19:19:17

@adott idő alatt a legtöbb japán kuttya: Egyébként még mielőtt elfogultsággal vádolnál, ha szokták kérdezni tőlem ismerősök és munkatársak, hogy milyen laptopot ajánlok, akkor azt szoktam mondani nekik, hogy ha nincs pénzük Apple-re vagy Sony Vaiora, akkor vegyenek Dellt, vagy HP-t. Azért, mert úgy ítélem meg, hogy még mindig ezeknek van talán a legjobb szervizes hátterük az országban. Lehet, hogy tévedek, de csak próbálok nem nagyon mellényúlni az ajánlásaimmal.

Club Sandwich 2020.04.29. 20:30:07

@axolotl77: Na es mi ujsag a kapitannyal?

Opportunista mikroba 2020.04.29. 20:44:19

@axolotl77: Valahol egyébként az lenne a jó laptop ismérve szerintem, hogy nem nagyon kell tudnod a szervizes infókat, mivel nemigen lesz rá szükség... :)

axolotl77 2020.04.29. 21:55:49

@Opportunista mikroba: A páromnak is Dell laptopot javasoltam. Immár hatodik éve azt nyüstöli - minden hiba nélkül.

axolotl77 2020.04.29. 22:00:31

@Club Sandwich: A sírfelirata már készül: "Drága kétlábú...fehércsőrű tollas jóbarát, hogy eltávoztál, mi kár."

Opportunista mikroba 2020.04.30. 13:11:40

@axolotl77: Nekem az első laptopom Dell volt (még mindig megvan tartalékgépnek, semmi baja, csak technikailag eljárt felette az idő), és most is Dell van, imádom.
Amikor az elsőt vettem, körbekérdeztem értők között, hogy ki milyen márkát ajánl, és majdnem mindenki azt mondta, hogy Dell vagy Toshiba. Végül is azért választottam Dellt, mert annak volt márkaboltja, és meg tudtam nézni vásárlás előtt. Nem bántam meg. Őszintén szólva, azt sem tudom, hol van Dell-szerviz, a "Dell" és a "szerviz" szót még sosem használtam egy mondatban :)

Egon Krenz 2020.05.01. 11:34:19

Egészen elképesztő számomra egyes kommentelők reakciója:

- káröröm
- minek vett ilyen drága laptopot
- kezdje el buherálni

kis magyar miliő...

2020.05.02. 16:26:08

Miért fullad az összes ilyen téma azoknak az informatikusoknak a csatájába, akik a gugliból összevadászott igazságokat, féligazságokat és álhíreket sajátjukként tálalva igyekeznek felülmúlni a másikat? Ez tisztán garanciális probléma, a többi csak farokméregetés.

2-More 2020.05.05. 13:32:19

@axolotl77: apple meg sony, jo nagy szaki lehetsz, toronymagasan a ket legtularazottabb, legszarabb itthoni szervizuek.
A sztoridra annyit, hogy ahelyett, hogy orulnel, hogy egy ceg annyira komolyan veszi a minosegbiztositast, hogy kuld "sajat"markas sata kabelt, mert kepzeld, amugy a szervizes sem tarthat minden szart maganal, inkabb vekengsz hogy neked kellett kicserelni. Szegyen.

2-More 2020.05.05. 13:36:43

@Derontulon: baromsag, ha a szervizben teszttel reprodukalhatatlan a hiba, azaz a gyari bevizsgalason atmegy, akkor az nem hw hiba, inkabb vmilyen helyi eszkozzel valo hw/sw inkompatibilitas. Amit a gyarto teljes joggal szar le, plane, ha a user maga telibe leszarja, es veri az asztal hogy deezegymilliovolt, miazhogynemmukodik,eshogymerikkerdeznimitlat.

axolotl77 2020.05.05. 15:57:14

@2-More: Pontosan azért nem is javaslom az Apple-t és Sonyt mert túlárazott. Az én ismeretségi köröm nem olyan gazdag.
Ha meg szerinted rendjén van, hogy valaki nem végzi el a munkáját, akkor javaslom, hogy kicsit képzeld tovább a történetet és találj hasonló analógiákat az élet más területéről! Pl. fizeted a TB-t, de viszed a kórházba a gyógyszereidet, vagy az EKG-készülékbe az elemet. Szakit hívsz egy lakásfelújításhoz, de a végét már nem csinálja meg teljesen és neked kell befejezned.
Hitvány ország hitvány embereinek hitvány mentalitása.

2-More 2020.05.05. 16:47:53

@axolotl77: ez egy 200 forintos kabel. Amit potolt a ceg utolag, az aranak a kb 5x postakoltsegen. Egy olyan eszkozhoz, jegyzem meg,amit a userek 1%a hasznal a mai vilagban. Ha szerinted ez hitvanyorszag hitvany mentalitasa, akkor te eszerint bezzegorszagban elsz. Gondolom a sorban se engeded magad ele azt akinek 2 cucca van csak, elsobbsegedrol se mondasz le semmilyen helyzetben, mert az JAR. Ez nem az, amikor a burkolo szarul rakja le a csempet es (amugy jogosan) felszedeted vele, ez az, amikor kifelejt egy vakdugot a falbol, mert nem volt epp nala, es kuld neked egyet postan.
A felutes pedig sonyra, applere az volt, hogy "ha nincs penzuk sonyra, applere,vegyenek dellt vagy hp-t". Tehat akinek van penze,az szopjon a szar, nulla sony v apple szervizzel, ertem. Jegyzem meg minosegben, teljesitmenyben egy latitude-ot, vagy thinkpad-et barmelyik alma melle oda lehet tenni fel/harmadaron, egy sonyt meg korberohogi barmelyik. Evekig sonyztam, rugdosodik meg jopar vaio-m erre/arra, tudnek meselni.

axolotl77 2020.05.05. 17:24:15

@2-More: De, magam elé engedem. És sok egyéb apróság még emellé. De hagyjuk! Nem látod be, hogy különbség van a hétköznapi élet apró figyelmességei és a munka világa között.
Azért arra kíváncsi lennék, hogy milyen világban élsz, ahol a felhasználók csak 1%-a használ SATA-kábelt. Tudtommal a belső optikai meghajtók, HDD-k és SSD-k majdnem kivétel nélkül ilyen felületet használnak. És mint említettem, nem csak kábel nem volt a szerelőnél, hanem a célnak megfelelő csavarhúzó SEM.
És hogy mennyire nem bezzegországban élünk, elég csak ennek a blognak az olvasgatása. Ha valaki ír ide valamit, akkor a kommentelők többsége szerint csak nyafog, hazudik, meg különben is - úgy kell neki.

2-More 2020.05.05. 22:38:20

@axolotl77: dvd meghajtot nem hasznal az emberek 99%a. Az, hogy mostmar szerszam sem volt nala, szinten ujdonsag. Nem mellesleg a dell/hp desktop gepek 90%a csavarmentesen szerelheto vagy 15 eve.
Meselhetnek a munka vilagarol, milyen az, amikor a nyakadba basznak egy napra 10-15 ilyen empatikus ugyfelet, mikor a hibabejelentes abbol all hogy "rossz", varsz 15-30 perceket mert a helyi ero epp ebedkezik, meg nincs benn, meg 2km a legkozelebbi parkolo, stb. Nem, nem a proli szerelo kisebbsegi komplexusa suvolt belolem, evek ota nem vagyok mar kijaro/belso szervizes,de csinaltam 8 evig, kb tudom, mit ugatok. Emiatt nalam pl egy alapveto hozzaallas, hogy a masik is ember, az se tudhat mindent, nem keszulhet fel minden hiba helyi elharitasara. Csak ugy mondom, miota sata szabvany letezik, en kb ket kezemen meg tudom szamolni hany szar sata kabelt lattam, es egyik sem magatol lett ukmukfukk rossz.

Cateran 2020.05.06. 00:22:18

@2-More: "de rahedli mas programhoz is kemenyen basztatni kellett a config.sys-t"

Jaaaaj, ez most elohozott par remalmot...Az XMS es EMS memoria modositgasa, meg irq beallitasok....waaaaaa....

2020.05.06. 09:42:25

@2-More:
"hogy egy windows liszenszel vásárolt laptopon"
Ha az új autódban a mellékelt vezérlőszoftver meghibásodik, akkor a gyár elhajthat téged azzal, hogy náluk az öt perces teszt alatt nem jelentkezett a gond? Bruhahahaha.
De még videót is csinált, csak a szarháziakat nem érdekli.
Na ezért emlegettem a gugli-rendszergazdákat, ők addig nem fognak megoldást találni egy hibára, amíg át nem bújták a fél net fórumait, így viszont az idő megy és nem tudnak kiszolgálni több ügyfelet. Ha nem így lenne, már rég megoldották volna a gondot vagy intézték volna a cserét. Felhígult szakma ez és nem a szervizekbe mennek a szakemberek, a jókat rég elvitték a külföldi cégek, a többieknek meg csak a szájuk nagy online, ezért van annyi idejük fórumozni.
A többi meg simán kiöregedett és leragadt a DOS korszakban.

2-More 2020.05.06. 10:11:42

@Derontulon: nem 5 perc a teszt. Ha a gyari tesztprogin atmegy, ami tobb ora, es a szerviz sajat tudasat is hozzateszi, es a hiba igy is reprodukalhatatlan, az nagyon nagy valoszinuseggel nem hw hiba. Az autodat ha beviszed azzal, hogy az m0 36. kilometerszelvenyeben 132 km/oranal dadog a motor 4.ben, es mindig, szerinted,egybol adnak egy ujat, esetleg maga a fomernok jon ki hoztad felesegestul, hogy legyen aki lefej amig az autodat gatyaba razzak?
Itt alkatreszt csereltek, kinn voltak, a gep szervizben volt, innentol kezdve bujkal ott valami helyi error, ami nem a gep sajat baja. Plusz ugye eleg infok sincs, hisz nincs windows event log, stb.

2-More 2020.05.06. 10:13:28

@Cateran: irq beallitas hogy 5 v 7 orok halal volt az SB/GUS korszakban, mega felso memoriaba taszigalni a drivereket, meg hajtani azt a mouse.com-ot ami csak 8k-t zabal nem 30-at a 640bol :D

2020.05.06. 12:05:08

@2-More: És nem is lényeges. Nem működik a gép = javítsák meg.
Ha nem megy, csere. Sima garanciális probléma, a többi szócséplés.

a fekete krindusz 2020.05.06. 12:20:34

@Derontulon: megdöbbentő, hogy fel sem merült a windows újratelepitése. Nyilván az adatvesztés miatt ehhez nem fűzi érdeke. Ugyanez lenne az eredmény a cserénél is.

2020.05.06. 12:43:48

@a fekete krindusz: Így van, telepítse újra a cég. Ha a hibás szoftver miatt kár érte az ügyfelet, kártalanítsák. Mindez akkor nem lenne ügy, ha a gép üresen érkezik.
Szoftverrel érkezett, ezért a minimum a szoftverhiba feltárása lenne ami meg sem történt, mert hardvereket cseréltek az ügyfél szerint az első 2 alkalommal. Harmadszorra ment a nagyszervizbe, ahonnan megint csak hibásan jött vissza (szóval megint nem nyúltak a szoftverhez), negyedszerre meg már kérte az ügyfél a gépcserét. Sima garanciális ügy, amiben meg is szegték a saját szerződésüket, mert arra buzdították az ügyfelet, hogy mókoljon saját maga a beállításokkal vagy rakjon fel Ubuntut, amivel ugye ugrott is a garancia, mivel hozzányúlt a konfigurációhoz.
Még anno a Mistral Computer csinált ilyet, amikor a saját konfigurációjukat építeni szándékozó ügyfeleknek nem szóltak, hogy náluk egy konfiguráció részeire csak akkor érvényes a garancia, ha az náluk is lett összerakatva (persze teljesen jogellenesen visszatartva a kötelező garanciát). Itt is ugyanez, rakd csak fel az Ubuntut, aztán ha megint szar az egész akkor már jöhetsz nyugodtan pattogni, ugrott a gari, hozzányúltál! Na így érdemes házilag barkácsolni.

2-More 2020.05.06. 14:11:41

@Derontulon: ezt a sok okorseget honnan szeded amugy, olvasod? Mi az, hogy rossz, javitsak meg? 3x csereltek benne valamit, minden bizonnyal potyara, hisz nem oldotta meg a gondot, es a szerviz sajat dell hitelesitett tesztprogramjan is at kellett menjen, mert resze a munkalap lezarasanak. Ergo meg mindig nem tudhato biztosra, hogy hw hiba e.
A Mistralos feluteseddel meg kulon lyukra futottal, sok geciseg ment ott, nagyon sok, de ilyen speciel nem volt, amit irsz. Ugyanis egesz veletletlenul dolgoztam ott is, a Dozsa Gyorgy uti szervizben is, meg a Frangepan utcaban a geprakoban is. Cserebe mar akkor tobb giganyi foto volt szerveren a lesarkazott, osszeezustpasztazott, lefott Athlonokrol, tavtarto nelkul lecsavarozott alaplapokorol, 90fokkal elforgatva beeroszakolt p4ekrol, forditva berakott ramokrol, stb. Vertek meg szervizest a bolt elott zaraskor jogosan megtagadott gari miatt, tortek fel konkretan elottem a csempet foldhoz baszott geppel a szervizben, szoval, voltak kalandok. Az, hogy te mit lattal esetleges vasarlasaid soran, meg mit olvastal akkoriban a neten, az megcsak nem is a jeghegy csucsa volt, max a zaszlo a tetejen.

2-More 2020.05.06. 19:36:04

@Derontulon: az a blabla amit te beszelsz, nulla hozzaertessel, a konkretumok ismerete nelkul, de teli pofaval leugatva az egyik legnagyobb pc gyarto akkreditalt magyarorszagi szervizet. Neked fingod nincs kisoreg hogy oda mi kell hogy ezt egy ceg megkapja, megtartsa, meg milyen szakemberekkek dolgoznak...

Usermail317 2020.05.06. 19:43:56

@Derontulon:
Az volt a ciki amikor nem 1x az eladótérig állt a sor a szervizbe annyi panaszos volt.:D
Mocskos banda volt legalja emberekkel, buktak is szerencsére mindenestül.
@2-More: Ha elromlik valami azt meg kő javítani, teccikérteni? Max a vízbe dolgoztál eddig de nem szervizbe:D:D

2-More 2020.05.06. 20:17:06

@Usermail317: az meg se fordul a fejedben, mi, hogy 5 uzlet volt, es egy helyen volt szerviz, mi? Ahogy jocsomo mas uzlet eseteben is. Lassan irom neked is, hogy ertsd: ha az eszkoznek nincs fizikai baja, azaz a szerviz altal hasznalt gyari teszten nem hasal el a cucc, akkor annak nincs baja, maximum nalad van vmi olyan eszkoz v program, ami a gondot okozza. Ilyenkir meg korrektek, hogy a szervizdijat esetleg nem nyomjak amugy ra a userre.
@Derontulon: te meg olyan szerencsetlen buta vagy, hogy erre nincs is igazan mit irni...a dell meg a szar szerviz, ugyfelszolgalat....

a fekete krindusz 2020.05.07. 10:59:35

@Derontulon: azért ilyet is ritkán olvas az ember fia, hogy a dell pont a garanciája miatt lenne feketelistás.

Permetező 2020.05.08. 10:40:52

OffiCÉ-hez kell is egymillás faptopot venni a gyógyultnak.
Egy mezei 70k-s használt üzleti kat.noti is bőőven elegendő volna a "tanulmányokra".

DarkWolf 2020.05.17. 10:54:56

Mondjuk szívesen hallanék Hildától vagy Rezsőtől valami infót a blog sorsát illetően, hogy akkor mi a terv

Xezs7 2020.06.10. 17:48:44

Én csak most találtam ide. Így látatlanban azt mondanám, hogy memóriahiba. Ha szerencséje van a usernek, akkor csak érintkezési hiba (a memóriamodul kicsúszhat a helyéről) ha nincs szerencséje, akkor hibás a memóriamodul. Ilyen mondjuk előfordulhat, nem ez az aggasztó a sztoriban. A sztoriban az az aggasztó, hogy egy olyan hibáról beszélünk, ami jellemzően 10-20 perc alatt elő kell hogy jöjjön, tehát a szervizesek arra se voltak hajlandóak, hogy ezt a gépet ennyi időre bekapcsolják. Ez egy nagyon szemét hozzáállás.

Lengyelpiac Hu 2020.06.12. 22:28:39

...ennyi pénzért (is) ez jár (gagyi kínai) !

NoOne 2020.06.13. 23:10:18

@szánmonoxid: egy rendes Win 10 telepítésnek nem ott van a vége, hogy automatikusan felmegy 'oszt jóvan. Nagyon sok elvileg "hasznos", de átlagfelhasználónak felesleges cucc megy a háttérben "alap" telepítés esetén + egy rakat beállítást érdemes átnézni és a felhasználó ill. a felhasználás szerint beállítani. A Defender pedig nem is olyan rossz már manapság, bár nem a legjobb, de a Win része (vagyis "ingyenes") és legalább nem lop adatot...
Kulcs: bár az MS nem igazán van oda érte, de az EU-ban egy adott gépről ténylegesen "leválasztott" Win vagy Office stb. liszenszet újrahasznosítani teljesen legális eljárás, ám tényleg nem csinálhatja bárki és lényegesen olcsóbb, mint az új.
Asszem nem írta a poszter, hogy mit csináltak a helyszínen a bedőlt Dellel, mit cseréltek ki pl. A tapasztalat alapján előfordulhat, hogy alaplap hibája van, és volt már a kezem között olyan, amin a 3. csere sem segített, ami ilyenkor simán gépcsere. Azt viszont nem értem, hogy mit tökölnek vele ennyit, abszolút nem életszerű, COVID ide vagy oda.

Xezs7 2020.06.15. 18:11:29

@NoOne: Én mondjuk senkinek sem javasolnám, hogy a "felesleges" háttérszolgáltatásokat baszogassa, mert utána az ilyen kikapcsolgatásokból van az, hogy megborul egy alkalmazás, amit a user használ, vagy a jövőben használni szeretne, és nagyjából senki se fog rájönni, hogy mi okozza, mert egyrészt a hibaüzenetek nem utalnak rá egyértelműen, másrészt meg kevesebb idő újratelepíteni. Persze, nem tudom, hogy te pontosan miket tiltogatsz le, de én nagy általánosságban azt mondom, hogy nem kell piszkálni a W10-et telepítés után.

Quuuziii 2020.06.25. 11:13:04

@Xezs7: Én pont azt csináltam amit te is tanácsoltál. Telepítés után nem piszkáltam a W10-et. Viszont a gépet azt szerettem volna használni, szóval ráraktam a W7-et, na, az a formázáskor már igencsak megpiszkálta a W10-et. ;-)

Helyszíni zsemle 2020.07.01. 19:36:39

Jo lenne ha a posztolo utolag megirna, mi lett az ugy vege. Hardver vagy szoftver hiba volt, vagy a szervizesek szivattak ?

Nyúlláb 2021.10.31. 08:54:17

Ezért (is) hasznos rögzíteni az összes telefonbeszélgetést.

broyges 2021.11.25. 16:16:46

a JONJ oldalán már 2009-ben megírták a szerzők, hogy dell miklós cégétől nem tanácsos masinákat vásárolni.:] igaz, ők kb. két éves üzemidőt néztek ki a legtöbb dell termékből. naiv mesügék.:Đ

www.jewornotjew.com/profile.jsp?ID=498

resztinpísz homár, szerettem a zenédet.:'|
süti beállítások módosítása