Tékozló Homár

Fantombüntetésekkel támad a BKV is

2006.12.04. 12:35 | jackyll | 2 komment

Mint ahogy azt sejtettük, múlt pénteki másfélmillás BKV-büntetésünk nem egyedi eset. Az idei év a szivárogtatás mellett a fantombüntetések éve. Hogy meddig lehet elmenni a bizonyíthatatlan bírságokkal, azt a Centrum káefté elég jól betesztelte, õk behajtócéggel vasalják be a nemlétezõ 4-5 éves büntetéseket. A módszer bõ fél éves kifeljesztése alatt gyúlhatott a szikra a békávés nagyurak fejében, nálunk is van bírság, amit kevesen fizetnek, mérne küldenénk szét véletlenszerûen? Elsõként Kwisach jelentése, aztán Attila és egy lehetséges magyarázat napjafojgótól:

Pénteken én is kaptam egy felszólítást,de "csak" 10 esetrõl és 88 ezer forintról "tájékoztatnak". Bennem felvetõdött hogy milyen joghézagokat használhat ki hõn szeretett utasszállító rt-nk? Nem árulják el hogy hol, mikor kaptak el (én az utóbbi kb másfél évben már bérlettel közlekedem, elévülési idõröl nem tudok).

Az jutott eszembe megoldásként hogy kikérem a tettenéréskor készített jegyzõkönyveket (márha persze van ilyen,ha nem adják ki akkor mire hivatkoznak?), és az aláírást megtámaddni (utas adatait felveszik és aláirattatják vele a papírt hogy tényleg elkapták). Huhh ennyit szültem ki magamból, elnézést ha zavartam volna a Címzetteket.

Attila levelébõl kiderül, hogy a fantombírságok elsõ ismérve ha az aláírása helyett pár hullámos vonal látható:

Én is kaptam egy bírósági felszólítást nemrégiben, miszerint kétszer elkaptak az ellenõrök, és védjem magam, ha esetleg elhagytam az irataimat. A dologban az a vicc, hogy a BKV beadványa szerint "személyi irataimmal igazoltam magam" és az "aláírásommal elismertem a bliccelés tényét - és azt is ezzel hitelesítettem, hogy átvettem a csekket". Ehhez hozzácsapták két csekk fénymásolatát, amin holmi hullámos vonalak látszottak. Nem mentem el a tárgyalásra. Majd másod és harmadfokon ráérek magyarázkodni - hiszen amit most próbálnak, az nevetséges.

Anélkül ugyanis, hogy elismerném azt, hogy lógtam, kijelenthetem, hogy soha semmit nem írnék alá amit egy ellenõr tesz az orrom elé: ebbõl következõen tehát én nem ismertem el semmit. Itt lenne, az ideje annak, hogy a BKV betanítsa a magánállatkertjének a lakóit, hogy az aláírás az egy olyan "olvasható" dolog, de ha nem is az, legalább jó, ha egy picit hasonlít egy névre...

A dologhoz hozzátartozik, hogy szerintük én nótárius-bliccelõ vagyok - középiskolás korom óta jönnek a szeretetcsomagok. Valahogy mindig több mint kéne... Szóval...

Erõsen az az érzésem, hogy az ellenõrök adják-veszik egymástól a címeket, neveket, hogy aztán randomban kitöltsenek egy-egy csekket. Ebben pedig senki nem akadályozza meg õket. Õk azt állítják én lógok, én pedig azt állítom, hogy õk csalnak. Kinek lesz igaza? Lehet, hogy nem ártana beperelni a BKV-t ezért... Másnak nincs ilyen tapasztalata véletlenül?

Napjafojgónak sikerült kinyomoznia, hogy a büntetései egy darab ellenõrtõl származtak:

Úgy látszik, hogy a BKV tényleg így próbál plusz pénzhez jutni. Mivel a múlthéten pont így járt kedves testvérem. Naivan vettem át a leveleket, kezdetben csak két darabot. Jó elkapták, hülye volt és ennyi, gondoltam. Ez még CSAK 28 000 Ft-ról szólt, de nem stimmelt egy-két adat, azaz ami volt, nem volt jó, csak a cím, azaz az sem teljesen, ékezethiba, a többi pedig hiányozott.

Ezért telefon, szintén kezdetben kedves néni, majd kiderült még kapni fogunk hármat. Igen, ez így már 70 000 Ft, jó nem 1 500 000 Ft, de azért ez sem kevés. Szintén ugyanazok a hibás adatok mindegyiken. Itt hibás adatként értem azt, hogy nem a teljes, hivatalos neve szerepelt a csekkeken és a címbe is csúszott pár hiba. Ezért gyorsan informálódtunk ügyvéd ismerõsünktõl, aki tájékoztatott minket arról, hogy fényképes igazolvány nélkül, hiányos adatokkal nem érvényes a büntetés akármit is mondanak.

Néni természetesen tiltakozik a telefon másik végén. Közben hazaért hugi, aki szintén tiltakozik és azt állítja, hogy õt csak egyetlen egyszer kapták el még szeptemberben, és akkor is csak az ellenõrzõjét tudta odaadni (ami ugye nem fényképes igazolvány) nincs benne pl. diáki igazolvány vagy személyi szám, anyja neve címszó sincs kitöltve csak a hibás cím és név, gondolta ez alapján nem küldhetnek büntetést, mert eddig még sosem küldtek.

Ezután véletlenül kiderült egy ellenõrtõl származik az összes büntetés... írt még párat otthon, nem tudom mi lehetett vele a célja. Mert ugye elég valószínûtlen, hogy egy hónap alatt a város különbözõ pontjain az ember összefusson 5x ugyan azzal az ellenõrrel. Így törölték az összes büntetést. De megszenvedtünk érte... az egészben az egyetlen pozitív dolog, hogy még azt sem kellett kifizetnünk ami "jogos" lett volna.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_mse_ 2007.08.07. 16:22:00

En 12ezer Ft-rol kaptam ilyen ertesitest. Allitolag 2004 marcuis 8-an blicceltem (szep kis nonap az ilyen).

gonosz1hal 2008.03.11. 12:44:54

Én is kaptam egy ilyet, 2005 novemberében állítólag jegy nélkül utaztam a 7-es buszon, ügyvéd úr 13 ezer forintra számít tőlem...

Hát ez nem egészen igaz, valóban volt egy ilyen eset, meg nem mondanám, pontosan mikor, de 100%, hogy a 78-as buszon (ami a Naphegy térre jár, lehet, 74-es, már nem emlékszem), úgy történt, hogy automatából próbáltam jegyet venni, de elnyelte, újságárus nem tudott 20 ezerből visszaadni, ellenőr sem, ezért kaptam csekket, amit másnap befizettem.

Hogy hol a csekk lassan 3 évvel később? Fogalmam sincs, mert eszembe sem jutott volna, hogy egyszer egy ügyvéd még egyszer be akarja majd vasalni rajtam a dolgot. Ilyenkor mit kell tenni?

Egyébként alig egy fél évre rá büntettek meg másodszor, hasonló körülmények között - leírom, mert nagyon aranyos történet: feleség 8,5 hónapos terhes, a Lehel téri trolihoz közel épp totál kivan a melegtől, ugyan a 20-as jegytömbön már csak egy jegy maradt, de nem rohangálok vele már többet, alig él, felszállunk (ketten) a trolira. Ellenőr jófej (!), aszonnya, semmi gond, látja, hogy aznap mennyi jegyet kezeltünk, meg asszony terhes, minden jót, gratula. Erre öreg néni (kb. 70-80 éves lehetett) elkezd kiabálni a szemben lévő ülésről, hogy fiatalok vagyunk, el tudtunk volna menni valahova jegyet venni, tessék csak végezni a dolgát, büntesse meg őket, tanulják csak meg, mi a dörgés. Ellenőr megbüntet, csekk akkor is befizet, csak azt hiszem akkor az első felszólítás után.
süti beállítások módosítása