Tékozló Homár

Re: szagos/nemes szalámi

2006.12.14. 15:10 | jackyll | komment

Többször elõfordult már, hogy olvasó kiakadt egy termék E-betûi láttán, és többször elõfordult már, hogy vki visszaírta neki, hogy csill. Most István reagálta le fórum híján mailben, hogy pánikra semmi ok az imént posztolt szalámi nem az adalékanyagokkal gyilkol:

Csak megjegyzés az Eggelbush szalámihoz: az E 120 - kárminsav, ártalmatlan ételszínezék, pl. ezzel színezik a Camparit, az E 300 az ascorbinsav (C-vitamin) - no comment, az E 250 - nitrites pácsó, pl. a sonkapácok egyik fõ eleme, az E 202 - káliumszorbát, a szorbitok pl. az összes cukorbetegnek szánt édesség készítmény édesítõje, évtizedek óta alkalmazott természetes anyag. A felsoroltak többsége megtalálható az exportra készített "hungaricum" kolbászokban, szalámikban is, mert ha nem akarják a hagyományos módon, erõteljes füstöléssel tartósítani õket, ami garantáltan a rákkeltõ anyagok tucatját tartalmazza, akkor ez a tartósítás egyetlen, gyakorlatilag ártalmatlan módja.

Viszont nem tartalmaz olyanokat, mint a magyar húskészítmények igen jelentõs hányada, pl. szójafehérje, savópor, bõrkepép, és más hasonló "gusztusos" adalék. Nem akarom leírni, hogy mit láttam, ezek milyen körülmények között, és milyen alapanyagokból készülnek, és persze ezek mellett a többi E betûs adalék is bennük van. Ezekkel lehet büntetlenül etetni a magyar fogyasztókat? Ehhez még hozzá kell venni, hogy a vásárlók legnagyobb része sajnos nem tudja megvenni a 3-4-szer többe kerülõ magyar téliszalámit, gyulai, csabai kolbászt, de ezt igen.

A frissesség, vagy szavatosság problémája természetesen egészen más kérdés.

Most vettük észre, hogy CSIP is írt hasonlókat:

Mindegyik E-anyagot használjuk-esszük jó régóta, csak most tudjuk pontosan, hogy mit és mennyit. Soha nagyobb bajunk ne legyen. Persze nem okvetlenül lenne szükség mindegyikre, de úgy (sokkal) drágábban lehetne csak megcsinálni a tápot. Pl. a Pick-téliszalámi a felsoroltakból csak az E-250-t tartalmazza, egyéb szinezékre és tartósítószerre állítólag nincs szüksége. OK, még egy kis konyhasó. Lehet választani. A szilvalekvárba se kell "szalicil", ha valaki hajlandó két napon át fõzni :-) A füstölés, mint tartósítás nem szerepel az E-listában, keményfa füstjével teljesen korrekt, puhafa illetve szemét füstje kerülendõ.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása