Tékozló Homár

Akit egy szekuritis lenyomott

2006.12.21. 12:14 | jackyll | komment

Az utcákon és az üzletekben megy a gyurmafigurás pankráció, Afrikában meg éheznek, erre Buta Tyúknak az a legnagyobb problémája, hogy kötelezõ-e kosarat hordozni az ábécében. Ilyen is van:

A még mindig tisztázatlan jogállású "kötelezõ kosár" miatt kerültem helyzetbe ma 13 óra körül a XIII. ker. Petneházy utcai Coop ábécében. Éppen szemrevételezem a háromféle mosóport a kellemesen üres üzletben, ahol ötödik éve szinte napi rendszerességgel vásárolok, amikor odalép egy kinyúlt pulóveres fazon, hogy fáradjak ki. Nézek rá, hogy tûzriadó? Mikulástámadás? Adományrablás? De egyik sem: hozzak kosarat.

"Köszönöm a figyelmességét" - így én - "nincs rá szükségem, csak egy tasi mosószert veszek." Hogy õ itt a biztonsági és fáradjak ki kosárért. Végigmérem, se egyenruha, se biléta, se jelvény, se kitûzõ, még haja is van. Tudja magát igazolni? Közelebb nyomul és mantrázza tovább, hogy fáradjonkihölgyem, az eladók vigyorogva suhannak el mellettünk. De miért? - kérdem, mint Bobek. Mert kötelezõ. Már hogy volna, jelzem udvariasan, a kosár értem van, az én kényelmemet szolgálja, és momentán nincs rá szükségem. De kötelezõ, hajtogatja. Ki sincs írva, viszem örkényi irányba a beszélgetést, szerinte meg ki. Hol? Hát a kosaraknál.

Kimegyek a bejárathoz, a falon gusztusos kék keretben egy A/4-es, jogszabályokkal tûzdelt tájékoztató arról, hogy az üzlet védelmét a Bos Security Kft látja el, képviselõjének joga van engem (ruházatomat, csomagomat) átvizsgálni, önmagam igazolására felszólítani stb. Kosárról egy mukk sem. Fordulnék vissza, de az õr már csörtet is kifelé, hogy mutassa: a tábla _alatt_ újabb papír, azon szerepel, hogy a kosár kötelezõ, ám a boltból nem vihetem ki. Ki van írva (1 pont Örkénynek).

Nem adom fel, inkább fölhívom a figyelmét, hogy a biztonsági ezmegazról szóló jogi rész nem vonatkozik a kosárról szóló passzusra és viszont: a kosár kötelezõ voltát nem sikerült paragrafusokkal alátámasztani. Szerinte meg de. Muti a jogszabályt. Olyan neki nincs, akkor az üzletvezetõt, olyan sincs. Helyettes? Nem ér rá. Hoci a vásárlók könyvét.

És ekkor jött el a pillanat, amikor meggyõzõdhettem arról, hogy a biztonsági õrök nem feltétlenül olyan ostobák, mint a gázártámogatási szisztéma. "Maga nem vásárló, maga nem írhat bele" - szögezte nekem a tényt. És basszus, ebben igazsága van :) Azzal a jó érzéssel kullogtam el a boltból, hogy lenyomott egy szekuritis. Érveléstechnikában.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása