Tékozló Homár

A HP szigorú a festékpatronnal (2x frissítve)

2007.06.12. 12:34 | jackyll | 7 komment
A Homár nem egészen érti Imre felháborodását azon, hogy a HP-nyomtatók miért nem nyomtatnak lejárt szavatosságú festékpatronokkal, de ezt a képet be kellett rakni vhogy.
Informatikai mindenesként dolgozom, és minap egyik kedves régi ügyfelemhez mentem karbantartani a rendszerét. A szokásos feladatok elvégzése után megkértek, hogy nézzem meg a nyomtatójukat (HP Business InkJet 1100) mert pár napja nem tudnak nyomtatni. A nyomtatón a sárga és a cián patron visszajelző ledje világított, megnéztem nem száradt-e be a festék, stb, de nem jutottam eredményre. Mivel a nyomtató az XP natív meghajtójával volt telepítve, és fejből nem tudtam mit jelent ez a két led, felraktam a gyári HP szoftvert, hogy megtudjam mi a hiba oka. Hát leesett az állam: a szoftver közölte, hogy, idézem: „The Yellow ink cartridge has expired”. Lejárt a szavatossága. Nahát. Kivettem megint a patront, és valóban, rá is volt nyomtatva a bűvös dátum: 27 may 2007. Természetesen a cián színű patronnal is ugyanez volt a problémája.

Namost. Ezzel nem is lenne semmi probléma, ha mindezt csak a garanciális idő alatt csinálná, utána ugyanis mi köze van hozzá, hogy a felhasználó lejárt szavatosságú festéket használ? Milyen alapon kódolja a gyártó egy kellékanyagba, hogy mikor kelljen újat vennem? Ez enyhén szólva aljas módszer, úgy gondolom. Azt mondanom sem kell, hogy 3 nappal a “lejárat” előtt az összes patron remekül működött, a nyomtató nyomtatott, sőt a feltelepített szoftver szerint az összes patron töltöttsége 85% felett volt.

Szegény felhasználó. Jól bevásárolt patronokból, persze a HP szaküzlet olyan patronokat adott el neki, aminek fél év volt még hátra. Három készletből kettőt dobhat a kukába. De a maradék 1 készlet szerencsére még 2008. áprilisig jó. Mondtam neki, hogy 2008. március 31-én nyomtassa ki az összes festéket a patronokból. És esze ágában se legyen visszaküldeni a HP-nak, ahogy azt a csomagoláson kérik.
update 13:32 Bazsom egy népies hekkelési eljárást javasol ilyen esetekre:
Állítsa vissza a dátumot a vindózban, és már működik is. Ezért kár volt ilyen hosszú levelet írni, meg háborogni :)
update 22:06 Az előbbi trükk nyilván nem működik, ahogy Ákos és Béla tapasztalta, van viszont újabb:
Ez nem igaz, eppen tegnap szoptam vele, meg egy festekpatron szavatossági idovel ezelott. Az en HP CP1700 -as nyomtatom velem mar negy darab ~ 10 000 ft -os félig ures patront dobatott ki....Egyebként a fejre vigyaz, mert az is kb. ilyen árban van és, ha romlott festéket prüszköl bele, akkor az fog tönkre menni.... Olyanbol hasonlo okok miatt negy ment eddig tönkre : ) Gyakrabban kell nyomtatni akkor elfogy a festék és nem doglik be a fej. 4 fej, 4 festek 80 000 ft A datumot pedig pont ilyen okokbol nem a Windows-bol szívja le...okos kis dogok ezek.

Akos

Bizony, a HP nagyon ravasz a patronügyben. És bizony az is igaz, hogy nem mindig elég, ha visszaállítjuk nyomtatás előtt a windóz dátumot és időt. Mert például ez nálunk sem ment egy CP1700-as printernél. Ellenben amikor szétszedtük (a már nem garanciális) gépet, és az alaplapból kivettük a valamit pufferelő gombelemet, nos azóta a delikvens rá se xarik a patronok dátumára. A tippet a neten lelte föl egyik kollégánk valamilyen amerikai fórumból és nekünk bevált.

Béla
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gubo77 2007.06.13. 15:16:22

HP 1100? Részvétem. Az irodában is egy ilyen torzszülöttel nyomtatok (gyakran csak nyomtatnék...), ha mindössze pár oldalról van szó és lusta vagyok kimászni a központi lézerig.
Mondhatom, imádom a nyomtató - és rajta keresztül a cég - hozzáállását. Otthon is volt egy 3650-esem, nem kevésbé gyűlöltem!
Mintha nekem kötelezően egy szolgáltatást kellett volna vásárolnom, nem egy sima számtech alkatrészt. Röhej. Sehova nem volt leírva, hogy azért adjuk ám ilyen olcsón - akár önköltségi áron -, mert neked csak a mi (drága) cuccainkkal szabad használnod, sőt, meg is mondjuk, meddig.
Ha olyanom van, és épp hupikék falfestéket akarok a patronba tölteni 2017 júniusában, had tegyem már meg! Enyém, ki van fizetve. Joguk van figyelmeztetni, hogy ugrik a gari, és esetleg nem lesz olyan a nyomat minősége, slussz...

2007.07.09. 04:08:17

Megjegyzes az elottem szolohoz: a HP a tintapatronjait egybeepiti a nyomtatofejjel(en legalabbis meg csak ilyennel talalkoztam). tehat a patronnal egyutt minden esetben a fejet is csereled. Ugyhogy a fej vedelme nem jo magyarazat. Egyebkent azert is olyan dragak a hp patronok. anno azt nyilatkoztak, hogy azert epitik egybe a fejet a patronnal, hogy a nyomtatasi minoseg ne romoljon. szerintem meg azert, hogy egy csomo nyomtatofejet is eladhassanak. De jo, hogy elolvastam ezt a cikket. nyomtatovasarlas elott vagyok, biztosan nem hp-t fogok venni.
egy kerdes: tonerek eseteben is mukodik az idozites?

tuby smith · http://tuba-honlap.blog.hu/ 2007.11.11. 14:47:59

Láttam olyan HP tonert amelyiken chip van, és azon számlálja, hogy hány oldalt nyomtattál a tonerrel. Hiába töltöttem fel utántöltő porral, azt mondta a szoftver, hogy üres :-( Az utángyártott tonerre pedig 200%-os töltöttséget jelez :-) Egyébként nem HP toneren láttam először ilyet.
Tintapatronos HP-vel még nem volt bajom.
Bár nem is ultramodern pehelysúlyú színes szagos, hanem egy muzeális fekete-fehér, lassú, de azon kívül, hogy néha beszáradt (ritkán használom), de akkor meleg desztvizes lemosás, és minden Ok.

Obsit's 2012.04.01. 20:38:29

Örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt. Mert még 2003-ban vásároltam egy HP CP1700-as nyomtatót. Akkor ment tönkre az első plotterem és ekként a vásárlásra hirtelen felindulásból került sor. A plotter problémám azonban gyorsan megoldódott javítással, így aztán a HP CP1700-as egészen eddig, tehát több mint 8 évig (!) kibontatlanul hevert az irattárban. Kretén dolog volt, de megtörtént. Most az egyetemista gyerekemnek kellett volna a nyomtató, de amint összerekta, rögtön kiírta azt a bizonyos " cartridge has expired " üzenetet. Én meg téptem a hajamat. Mert most egy garnitúra festék a METRO-ban bruttó 100.000 ft. Aztán megtaláltam a ezzel a témával foglalkozó linkeket. Ezt is. Ma vettünk egy nagy levegőt a fiammal, kiszereltük az alaplapot takaró műanyag sarok elemet( ki kell venni a papír terelőt, aztán már csak két csavar tartja a burkolatot, amely fiókszerűen lehúzható )meglazítottuk az alaplapot ( három csavar tartja ) és kipöcköltük az az elemet. Amit aztán egy hosszú csavarhúzóra applikált kétoldalú ragasztó csíkkal begyűjtöttünk a gép aljáról. Mindent visszaszereltünk és bekapcsoltuk a nyomtatót. Pontosan az lett az eredmény, amit vártunk és amiként az előttem szólók már leírták: " nos azóta a delikvens rá se xarik a patronok dátumára " ... Az elem ezek szerint egy órát tartott ébren nyolc évig, amihez a nyomtató viszonyítani tudta a patronok lejárati dátumát, amit kiolvas a patron chip-jéről. Szóval a HP nagyon ravasz ...
süti beállítások módosítása