Tékozló Homár

Ingatlanosok kíméljenek

2007.06.21. 12:13 | jackyll | 127 komment
A Homár sem érti, miért imádják eltitkolni az ingatlanosok, hol vannak a meghirdetett lakásaik, de a trend tartja magát. Sylvie egy különösen paranoiás ügynökséggel futott össze a minap:
Forr az agyam, de nem elsősorban a kánikulától. Néhány perccel ezelőtt fejeztem be egy igen érdekes telefonbeszélgetést a Bástyaingatlan nevezetű ingatlaniroda állítolagos vezetőjével. Súlyos egészségkárosító hatása volt! Röviden: tetszetős hirdetés meglelése a neten. Szomorú tény konstatálása, mely szerint iroda a hirdetés feladója. Sebaj, érdeklődöm. Amúgy nyócker, Kálvária tér. Egyetlen kérdésem, a tér melyik részén van a ház/lakás. (Aki ismeri a környéket, tudja, nagyon nem mindegy...) A nő először elkezdte hinteni a port, hogy ő a vezető, az ügynökei jönnek-mennek, ő nem volt kint személyesen, nem tudja. Teljesen normális hangnemben próbálkoztam volna újra, hogy mégis a negyven fokban, tömegközlekedéssel, kisgyerekkel és babakocsival csak úgy nem szeretnék odamenni, ha esetleg olyan részen van... Na, amit én kaptam!

Szó szerint leordította a hajamat, hogy neki mennyire elege van az ügyfelekből, hogy mindenki őket, szegény irodát akarja átverni, hogy mindenki csak az infót akarja, hogy hol a lakás, aztán őket mindenhogy kicselezzük, mi galád, szemét, alja ügyfelek. Szintén penetráns stílusban még figyelmeztetett alapjogomra, mely szerint nem kötelező nekem ezt az ingatlant megvenni, és lecsapta (lehetne durvábban is fogalmazni...) a telefont. Most egy emberként bűnhődöm az összes csavarosagyú, irodát kihasználni akaró honfitársam helyett...

Tanulság: nem alaptalan az emberek ellenszenve az ingatlanosokkal (tisztelet a kivételnek, de én még nem találkoztam amúgy a kivétellel, aki igen, légyszi tegye közzé) szemben. Az ilyen "vezetők" (úristen, milyenek lehetnek a beosztottak) miatt kezdődik a hirdetések zöme azzal, hogy "ingatlanosok kíméljenek". Plusz lejáratják az egész szakmát. Én konkrétan ezt az irodát szeretném lejáratni, mert minősíthetetlen a stílusuk, így még egyszer leírom (lassan, hogy mindenki megértse:), Bástyaingatlant érdemes elkerülni!
update 12:26 még mindig Sylvie...
Azt kifelejtettem zaklatott idegállapotom miatt, hogy fent nevezett vezetőnő kedvesen felhívta a figyelmemet, hogy forduljak x konkurens irodához, akik még az utcanevet sem mondják meg. Elkezdtem vizionálni egy új népi játékot, mely szerint a láthatósági mellényt viselő ingatlanügynököket adott kerületben mondjuk 24 óra alatt kell megtalálni, térkép és iránytű használata megengedett. Bűnhődj, szenvedj, ha már lakást akarsz...!

Amúgy egy másik irodánál ugyanez volt, az ingatlanügynök nem volt hajlandó megadni a házszámot, ahova mentünk, az utca teljesen másik részén volt megbeszélve a találkozó, onnan gyalog közelítettük meg a titokzatos objektumot. És pl. ebben az adott esetben a 11.5 milliós lakásból ő 600 ezret kapott volna (ha megvettem volna, köszönet a kikottyantott infóért a tulajnak). Az eladók meg szerintem semmit nem tudnak erről az eljárásról, naívan gondolják, azért a 3-6%+áfa-ért, amit az ingatlanirodák elkérnek, az ügynökségek MINDENT megtesznek a vevőért.
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Loga 2007.06.21. 12:19:11

sose értettem, miért jó elsőnek lenni

A Lyukastorkú Rézfaszú Bagó. 2007.06.21. 12:26:03

Aki a Bástyaingatlannál vásárol vásárol, az nem sikeres ember.

rennie 2007.06.21. 12:26:11

Eeeez nagyon durva! Még egy vállalkozó aki még nem jött rá, hogy a piacról kell megélnie.

xombat.com 2007.06.21. 12:57:12

Nem kell csodalkozni.
Konnyu penz, keves (majdnem semmi) munkaval, szakkepzettseg nem szukseges, boldog-boldogtalan ezzel foglalkozik (tisztelet a kivetelnek).
Probaljak ellopni masoktol a cimeket ill. megvedeni a sajatjaikat.
De az ugyfeleket sem kell felteni - azok meg a kozvetitoi dijat szeretnek megsporolni.
Nem is ertem miert eri meg ugynoksegen keresztul eladni a lakast - azert a parszaz ezer (millio?) forintert akar meg szabit is erdemes kivenni amig el nem kel a lakas.

Layosh 2007.06.21. 12:57:56

Hehe, két éve vettük a lakásunkat. Ez az első, tehát tapasztalat 0.
Megtaláltam a neten, csak utca volt megadva (természetesen ingatlanos volt a hirdetés feladója).
A tulaj nem volt szívbajos, mert ott volt ő is, nem adott kulcsot az irodának.
Megnéztük a pecót, mondtam 90%, hogy megvesszük, erre a tulaj előkapott egy névjegykártyát és rögtön a kezembe nyomta, az ingatlan közvetítő csak pillázott, hogy most akkor mi ez...
Utánna az ingatlanos adott nekem még papírokat, meg pár vackot, hogy majd ők intézik nekem az egésszet, de finoman visszautasítottam.

Ha jól tudom a tranzakció végén kapott azért valami lóvét a tulajtól(csak a tulaj jószándékából), de nem 6 számjegyű volt az tuti(kevesebb).

Navarone 2007.06.21. 12:58:49

Hogy miért nem szeretik kiadni a címeket? Pont azért, mert attól félnek, hogy a tulajjal jól összejátszva az irodán kívül veszik meg az ingatlant. Hozzáteszem, rém gusztustalan 3-5 százalékot kérni a közvetítésért.

Loga 2007.06.21. 13:05:13

"tulajjal jól összejátszva az irodán kívül veszik meg az ingatlant."

:D
a szemét csaló

xombat.com 2007.06.21. 13:09:05

"tranzakció végén kapott azért valami lóvét a tulajtól"

ez igy korrekt
a fix sikerdij
szerintem :)

birdlady 2007.06.21. 13:10:27

Nagymamám halála után eladtuk a lakását és mi is egy ingatlanirodát kértünk meg, hogy segítsen. Egy fiatal csaj hozta a lehetséges vevőket. Ott voltunk Nagyim lakásában, jön a közvetítő meg a vevő, lskást megnézik, majd el. Pár perc múlva vadul csengetnek (szó szerint ráfeküdtek a csengőre). A lehetséges vevő volt, hogy megvenné, de hagyjuk már ki a buliból az ingatlanos csajt, mindketten jól járunk...
Szerintem ez is a pofátlanság teteje!!! Ha nem akar közvetítői díjat fizetni, akkor rohangáljon ő maga a lakások után és ne blicceljen a közvetítőnél! Egyébként pontosan az ilyen esetek miatt titkolják a pontos címet.
Bár egyesek még így is vosszaélnek...

Mellesleg Nagyim halálakor mi is megkaptuk a nyugdíjfolyósító fenyegető levelét, pont olyat, ami a főoldalon olvasható....

KopaszMercis 2007.06.21. 13:12:29

Azert tegyk hozza, hogy bar nem tisztem az ingatlanost vedeni (nincs is meg csak ingatlanos ismerosom se), de elvi __ELVI__ sikon mozogva:
be mesz egy legkondizott irodaba
kinyaljak a picsadat
mutatnak neked 150 olyan lakast 10 perc alatt, ami neked megfelel
meg tudod nezni az alaprajzot
meg tudod nezni a fotokat
egy fuszalat keresztbe nem kell tegyel
es annyiert veszed meg amennyiert akarod (ha nem akarod ugyanis akkor nem veszed meg) az, hogy ebbol nek 1 vagy 1 milliard forint haszna van meg tok lenyegtelen.
Az tenyleg gusztustalan, hogy elvegzik a munkat helyetted, es te utana nem akarod kifizetni a szamlat. Azt lopasnak hivjak.
Ha megkeresed sajat magad az ingatlant, es raforditod az idot energiat stb, akkor hajra ugyes vagy (vagy sok a szabadidod).
Persze ettol meg ugyfellel ordibalni rabaszni a telefont, foleg azert, hogy a ter melyik reszen van tenyleg nem szep. Ennek az egesznek az lesz a vege, hogy csak olyan szerzodeseket fognak kotni az ingatlanosok, hogy akarhogy adod el a lakasodat cash-elni kelljen nekik (oc-nel mar sokan most is ezt csinaljak), es akkor majd mint elado leszel megszopatva. Ugy hogy jobb becsuletesnek lenni szerintem...
Ez a bastyaingatlanos meg inkabb ment volna ugyfelnek, ha mar alkalmazottnak (fonoknek plane...) alkalmatlan...

Loga 2007.06.21. 13:13:27

"Ha nem akar közvetítői díjat fizetni, akkor rohangáljon ő maga a lakások után és ne blicceljen a közvetítőnél!"

miért? nem rohangált? odament hozzád.

most komolyan, neked miért volt jó, hogy irodán keresztül adtad el a lakást?

Navarone 2007.06.21. 13:17:58

Tőlünk közel 900 ezer forintot akart kérni az ingatlanos, ha eladja a lakást. Ennyi költsége egészen biztosan nincs vele, talán a tizede csak! El is zavartam.

zskrisz 2007.06.21. 13:18:40

Szerintem elég szánalmas, hogy valaki megállapodik egy céggel (ingatlanos), utána azon mesterkedik, hogy hogyan nem kéne őt kifizetni. Az ilyen mit szólna, ha a főnöke az elvégzett munkájáért járó fizetéssel arcátlanul megkerülné és még flegmáskodna is?

Loga 2007.06.21. 13:19:13

KopaszMercis:

nekem pl. jobb, ha nem nyalja ki senki, hanem ki sem mozdulok otthonról, mivel a neten nézelődök ingatlanok után. hm?

az eladó igénytelensége, hogy nem tud feltenni 5 perc alatt egy hirdetést. és végső soron ő is rosszabbul jár, mivel magasabb áron lesz hirdetve a pecó, azaz kisebb eséllyel veszik meg.

miért lenne lényegtelen, hogy az ingatlanos lehúz 1 millával? ez miért lényegtelen?

Loga 2007.06.21. 13:23:36

"Szerintem elég szánalmas, hogy valaki megállapodik egy céggel (ingatlanos), utána azon mesterkedik, hogy hogyan nem kéne őt kifizetni."

a vevő nem állapodik meg, hanem nem tudja megkerülni. mivel az eladó volt oly bölcs, és nem hirdette meg a lakást, helyette az iroda hirdette. miért jó ez az eladónak? nem hiszem, hogy nincs egy 10-30 év közötti családtag/szomszéd/barát, aki fél óra alatt 34 helyre fel tudja rakni a hirdetést.

zskrisz 2007.06.21. 13:27:11

Novemberben szerződést kötöttem 5 ingatlanossal. Nem sürgős, hogy eladjam a lakást, de jó lenne még idén. Azóta az ötből 4 már nem dolgozik annál a cégnél, és 3 fel sem hívott, úgy kellett egy hónap után odatelefonálnom, hogy hol áll az ügyem, nem olyan a lakásom hogy ennyi ideig ne lenne érdeklődő.
Van egy iroda, ahonnan hetente (!) más kolega hív, hogy megnézné a lakást. Mindig elmondom, hogy már van velük szerződésem, erre mindegyik valami mást mond (nem látják egymás ügyfeleit a gépben, pont őt bizták meg a szerződésem kezelésével, nem baj, ha több irodába is leadom egy cégnél, stb.), de érdemi munkát egyiknél sem tapasztaltam.
Én keresem azt az ügynököt, aki normálisan dolgozik, nem sajnálom rá a pénzt, legalább előszűri, hogy kit engedek be a lakásba. Egyet találtam egy bűbájos hölgy személyében, sajnos ő sem dolgozik már a cégénél, de ő legalább felhívott. Az egyetlen.

Pity 2007.06.21. 13:28:51

A legfelháborítóbb ebben az egész ingatlanközvettítősdiben, hogy igazából semmivvel nem nyújtanak többet, mintha a neten találnám a hirdetést.
Mi is megnéztünk jónéhány lakást ingatlanossal, de a túra végén a kezükbe nyomott egy névjegykrtáyt aztán csá. Egyszer nem kérdezték meg, hogy tetszett-e, hogy keressen-e hasonlót, hogy mikor hívjon stb. Énis értékesítésben dolgozom és ezek a legalapvetőbb kérdések, amit az első nap megtanítanak. És valószínűleg a tulaj felé sem jeleznek semmit vissza.
Ja és ugye az ingatanos díját a vevő fizeti megtulajdonképpen.

Loga 2007.06.21. 13:29:45

zskrisz

nem lett volna egyszerűbb feladni egy HIRDETÉST???

amikor jönnek megnézni a lakást, elbújsz a lépcsőházban?

Dscdbb 2007.06.21. 13:30:28

Legtutibb üzlet az ingatlanosdi... Havonta 1-2 eladott lakás, megvan pár millió belőle, abból kijön a kis irodájuk bérleti díja és a kb 5 ember nem kevés fizetése... JA, és azt elfelejtik hozzátenni az elején, hogy x százalék + ÁFA!!!

KopaszMercis 2007.06.21. 13:31:08

Loga: ugy latszik messze van meg europa :) Azert lenyegtelen testverem, amiert az is lenyegtelen, hogy egy ceruza arabol mennyit kap a favago. kell? fizesd ki? nem kell.. akkor menj tovabb. Tudom, hogy ez szamodra dobbenetes, de ha egy termeket szolgaltatast igenybe veszel, akkor azert illik sot kotelesseged fizetni. Az ilyenek altal ott hagyott megzabalt sznikerz es turborudi papirokat lehet megtalalni a teszkoba az uditok koze benyokodva...
Az, hogy ez a koltseg azert merul fel, mert az ingatlan tulaja egy balfasz, az semmit nem enyhit azon a korulmenyen, hogy aki igy jar el egy budos utolso pitianer tolvaj.
Hiaba magyarazod a bizonyitvanyt, vannak egyertelmu (objektiv) dolgok...

zskrisz 2007.06.21. 13:32:55

Loga:

Próbáltam tavaly egy robogót eladni a neten. Ezentúl nem adom ki a számom , sem az e-mail címem ennyire az tuti! Azóta is naponta (!) megtalál valaki üdülési joggal, Bioptron lámpával, biztosítással. Nem tudtam, honnan lettem ilyen népszerű, amíg páran közülük elárulták, hogy a netes hirdetések közül szedik le a számokat.
Nem zavar, szeretek csevegni :) , de egy határ után már fárasztó.
Másrészt ugye nem mindey, kit engedek be, mint írtam fent.
Harmadszorra az ingatlanos tárgyal a vevővel, és tényleg a szomszédomhoz jöttek olyanok, akivel nem volt öröm a beszélgetés.

Loga 2007.06.21. 13:33:03

zskrisz

még valami: tudod, hogy mennyiért akarják eladni a lakást az ingatlanosok? nem lehet, hogy azért nem veszik meg senki, mert egy vevő sem jutott el hozzád?

KopaszMercis 2007.06.21. 13:34:39

Loga: egy masik megkozelites, ok, hogy te a neten nezelodve akarod keresni... ez vilagos
Es ha en ingatlan irodaban akarom a picsamat kinyalatni? nehogy mar nekem azert legyen dragabb a seggemet kinyalatni, mert mas onkenyesen ugy itelkezik, hogy szerinte o mar pedig ezert a szolgaltatasert nem tartozik semmivel, es velem fizettetik ki egy budos tolvaj szamlajat?
ez mennyire ok?

Loga 2007.06.21. 13:36:04

zskrisz:

miért nem csináltál mégegy e-mail címet? 3 perc lett volna, és többé nem kell használnod.
nem értem.

zskrisz 2007.06.21. 13:38:05

Loga:

Ebben igazad van, több ingatlanos hirdeti, én most közel 12.6M-ért árulom, nem ér sokkal többet.
Aki tegnap hívott, a fent említett hetente telefonálós cégtől, megkérdeztem, mennyi lakás, mert 13 volt és lejjebb vittük. Közölte, hogy 16!!!!!!! Szóval tényleg nagyot akarnak rajta szakítani, de leleke rajta, annyiért úgysem fog elmenni.

Loga 2007.06.21. 13:44:29

Kopaszmercis:

a netes hirdetések ingyen vannak.

az irodában nem azért kell fizetned 1 millát, mert a netes hirdetések ingyen vannak. nem azért. hanem azért, mert 1 milláért kinyalják neked. más viszont nem szereti 1 milláért kinyalatni a seggét, hanem inkább ingyen intézi, otthon, mivel ott van a neten ingyen a hirdetés. így oké?

Loga 2007.06.21. 13:48:34

zskrisz:

no látod, nem csak a vevő jár rosszul, hanem te is, az eladó.

és miért?
mert nem szánsz rá 5 percet, nem csinálsz egy új mélcímet csak erre a célra, és nem teszel fel egy hirdetést.
már rég eladtad volna.

zskrisz 2007.06.21. 13:55:33

Mindegy, nekem ez így jobb. Kaját is veszek a köziben, meg is főzöm otthon, néha mégis rendelek házhoz és nem érzem luxusnak ezt a szolgáltatást. Ennyi idő alatt, amíg ezt megbeszéltük, feltehettem volna többtíz hirdetést, mégis inkább ide írkálok. :) és nem nyomaszt.

Navarone 2007.06.21. 13:59:00

Én nem vettem észre, hogy kinyalták volna a hátsómat, sem mint eladó, sem mint vevő. Ráadásul fel is bontottam az egyikükkel a szerződést, mivel a náluk lévő szerződésre más adatot írtak, mint ami az enyémet volt! Ez okirathamisítás volt! Szóval messziről kerüljétek el az ingatlanosokat, ha nem akartok többszázezer forinttal többet fizetni!

birdlady 2007.06.21. 14:07:56

Loga!

azért hirdettük meg ingatlanossal, mert:

-Nagyim halála után volt elég dolgunk, lelki bánatunk, legalább amit tudtunk, rábíztunk másra.

-Azt mondtuk az ingatlanosnak, hogy x milláért szeretnénk eladni, így ő meghirdette x milla+párszázerért.

Egyébként voltunk olyan bölcsek, hogy neten is meghirdettük több helyen a lakást... de arra is főleg ingatlanosok jelentkeztek, nem vevők. Végül aki megvette, egy idős, egyedülálló néni volt. Valószínűleg nem állt neki a neten szörfözni lakásokat keresve.

birdlady 2007.06.21. 14:10:58

Loga, próbáltuk neten is meghirdetni és nem jártunk akkora sikerrel, Képzeld, ott is ingatlanosok jelentkeztek!!!

Egyébként jó érzés, hogy vannak ilyen okos emberek a világon, mint te....

bela_a_hegyrol 2007.06.21. 14:31:19

A legrosszab dolog eladáskor több ingatlanossal szerződést kötni, szerintetek melyik fog érdemben foglalkozni vele ha közben ott a lehetőség, hogy más zsebeli be a sikerdíjat?! Kizárolagosság + határidő, ott már várható érdemi munka.

Legnagyobb baj, hogy az ingatlanosok nagy része sem jogilag, sem szerkezetileg, sem gazdaságilag nem tud szolgáltatást nyújtani sem az eladónak sem a vevőnek. Így születhetnek a piaccal szembemenő irreális árak, vagy a személyes kedvencem a "csúszózsalus lakóépület" :D.

Jude (törölt) 2007.06.21. 14:50:05

Most akkor le lesz járatva az iroda?

Soockit van Dalen 2007.06.21. 15:11:12

Én úgy tudtam, hogy ha kötünk egy szerződést egy ingatlanossal és eladjuk időközben az ingatlant akkor megilleti őt a jutalék. Voltak ilyenből perek, de mindig megnyerték az ingatlanközvetítők. Sajnos nem tudom hol olvastam a cikket, de le volt írva, hogy hogy próbálnak csalni a vevők, az eladók és az ingatlanügynökök.

freddikrüger 2007.06.21. 15:11:22

Mi mikor lakást szerettünk volna venni, mindenhol!!!! Irodába botlottunk, de nem is ez a lényeg. Én 10-15 ingatlanossal találkoztam, mit ne mondjak, a szimpátiaküszöbömet jó, ha 2 megütötte....

Továbbmegyek. Meg volt beszélve szombaton 11 órára egy ingatlan megtekintése.. Mi ott ácsingóztunk a 13 szám előtt.. Ingatlanos sehol. Vártunk rá vagy 10 percet, mire kijött a 11 hsz-ból egy hölgy, hogy önök szeretnék megnézni a lakást? :))))) - Ez bevett szokás hogy egy vagy pár házszámmal arrébb beszélik meg a randit, de itt nem számolt azzal, hogy a 2 hsz közti bejáratot mindössze egy kis kerítés és nem egy egész tömb választja el.

Naná!!!
Ezek után - mivel megvettük - kíváncsi vagyok kifizette e a tulaj a közvetítésért járó jutalékot. :)

zskrisz 2007.06.21. 15:27:05

Nekem is beleírták a szerződésbe, hogy ha eladom a lakást, és nem jelentem nekik két napon belül, köteles vagyok x százalékot kifizetni nekik. Le sem fényképezte a lakást az ügynök, ráadásul úgy nézett ki a srác, hogy szívesen adtam volna neki pár forintot cukorkára.
Rögtön eltűnt, én telefonáltam rájuk hetek múlva, amikor közölték, hogy a kolega kilépett. Megkérdeztem, hogy ha ugye eladom a lakást más úton, és annyira foglalkozom a megkeresésükkel, mint ők velem, akkor nem támasztanak igényt a pénzemre, mire közölte a hölgy, hogy ez a szerződésben van. Persze, -mondtam-, meg az is, hogy hozzák a vevőket, de minimum hirdetik a lakást. Így én is keresnék pénzt, hogy kimegyek naponta 30 helyre egy aláírásért, majd carok az egészre, és hónapok múlva odatelefonálok, hogy hiba volt rólam megfeledkezni, kérem a jutalékom.
Na akkor seprűzném ki az ingatlanost. Ezzel is a becsületes munkatársaik hitelét rontják.

Mrs.Sveet 2007.06.21. 15:29:53

Negyven fokos melegben kisgyerekkel, babakocsival, tömegközlekedéssel? Egy szavát sem hiszem el ezek után.

Dave_hu (törölt) 2007.06.21. 15:31:21

Amikor én a lakásomat akartam eladni, akkor kb. két hónapig hirdettem újságban, először egy irreális magas áron próbáltam be, hogy lesz e olyan hülye aki elviszi, aztán nem lett, lentebb vittem. Jelentkezett egy ingatlanos is (az első), aki elhitette velem (voltam 19 éves), hogy ő pillanatok alatt el fogja adni, és annyira ügyes, hogy a jutalékát simán rátesszük arra az árra, amit én akarok, és kész, annyival többért eladja.

Nem adta el. Most már tudom miért:

- az ingatlanosnak az a fontos, hogy sok lakást adjon el, akár ár alatt is. (Egy hét múlva hivott fel, hogy 20%-al kevesebbért lenne azonnal vevő, mondtam, hogy elhiszem): a jutalék ilyenkor pár 10ezerrel kevesebb, de még mindig több 100ezer. Ez a fontos.

- ha nem engedsz az árból, akkor nem fog foglalkozni a lakásoddal, meg sem mutatja, mert tudja, melyik az a lakás ahhol gyors üzletet remélhet, a tiéd az "eladhatatlan" kategóriába kerül.

Hepaj 2007.06.21. 15:36:21

Akkor most ingatlanosként szeretnék eloszlatni néhány félreértést:

Ha a bástyás kolléganő ezt tette, akkor osztom a levélíró felháborodását. Ezzel tényleg csak a szakmát járatja le. Az ilyen ne ingatlanozzon, ne akarjon ügyfeleket kiszolgálni, akik lehet hogy éppen életük otthonát akarják megtalálni.

Ez tiszta sor.
Ez a stílus nem megengedhető!

De azért néhány szót, mintegy a többi fölvetésre.

1. Az „ingatlanozás” igenis szakma, rendes OKJ-képzéssel. Az más kérdés, hogy van aki ezt nem végzi el, s enélkül dolgozik benne. Mint ahogy a másik véglet is, hogy szakképzettség nélkül, korrekt, szorgalmas hozzáállással, a tulajdonos és az ügyfél megelégedésére végzi munkáját.

2. Amerikában teljesen bevett dolog, hogy mind a vevő, mind az eladó közvetítőhöz fordul. Ott már ez egy szépen kiforrott, professzionalizálódott szakma, egy profi tanácsadó segíti a feleket mindenben (jó esetben), mindenki jól jár. Egy jó ingatlanos legalább az alapokkal tisztában van, az igazán profik megtanulják mindazt, amit az egyszerűbb adás-vétel ügyeltek kapcsán tudni kell, és akár még szerződéseket is elő tudnak készíteni (ez persze nem helyettesíti az ügyvédet, nem is helyettesítheti). A jó ingatlanosok rengeteg hasznos tanácsot tudnak adni mind a vevőnek, mind az eladónak.

3. TÉVEDÉS, hogy az ingatlanos nulla munkával sok-sok pénzt keres. Rengetegen ingatlanoznak, de igazán sokat arányaiban nézve kevesen keresnek vele. Aki ezt hiszi, hogy semmi munkával hülyére tömheti a zsebeit, annak javaslom, próbálja ki. A legtöbb közvetítőiroda nem ad vagy csak minimális alapbért az alkalmazottaknak, magyarul a jutalék jelenti a megélhetés fő forrását, ami ugye, vagy van, vagy nincs.

4. Mint más, ügyfeles szakmában, ebben is rengeteg idióta, nehezen kezelhető ember van, ha nem épp csaló. Az, hogy az ingatlanost kirángatják egy megtekintésre, aztán nem jön el a kuncsaft, és ha rátelefonálsz, még neki áll feljebb, teljesen természetes és hétköznapi. Próbálja meg mindenki, milyen ezzel együtt dolgozni évekig.

5. Sajnálom a levélírót, hogy ilyen melegben így pórul járt. De azért az ingatlanosoknak sem könnyű. Hóban-sárban, télen-nyáron, extrém időpontokban kell mutatniuk, különösen lakások esetében, ahol ugye az ügyfelek többsége este és hétvégén ér rá. Nagyon sok talpalással és csalódottsággal jár a dolog, ezért viszonylag nagy a fluktuáció.

6. CÍMKIADÁS: igen, bevett gyakorlat a közvetítőknél, hogy nem adnak ki címet, pontosan azért, hogy ne kerüljék ki őket! Teljesen természetes, hogy a vevő és az eladó is spórolni akar – csakhogy ennek mindig a közvetítő látja kárát. Az ingatlanozás egy szolgáltatás, ami összehozza a vevőt az eladóval. Lehet ezt rosszul meg jól is csinálni, de attól még az marad. Az ingatlanos sokszor komoly pénzeket és időt tölt el az ingatlan hirdetésére, ami, ha nem ő adja el, komoly veszteség. Óriási kockázatot vállal. Az, hogy egy lakáson több százezer forintot is kereshet, eshetőség, de nem minden, hiszen másokon meg sokat bukhat. Aki nem hiszi, hogy ez a megkerülgetősdi mennyire releváns probléma, próbálja ki az ingatlanozást, és tapasztalja, hogy hetek-hónapok munkája rámehet arra is akár, ha csak a környéket is mondja meg.

7. Nem kell az ingatlanosokat lenézni. Sokan szeretik csinálni és jól csinálják. Tény hogy vannak kóklerek, akik rontják a hírnevet. Ugyanakkor az is biztos, hogy sokan kényszerből választják, mert munkanélküliek lettek vagy eredeti szakmájukban nem tudtak elhelyezkedni.

8. Nem kell fikázni azt, hogy e mögött nincs szaktudás és semmit nem kell csinálni. Ugyanúgy vannak alapvető ismeretek, amiket aki egy picit is komolyan gondolja, illik tudni és használni. Azonkívül nem hiszem, hogy az, aki egyetemről pottyan ki valamilyen szakmában, mindent használni fog a munkája során, ami a tankönyvekben le van írva. Akkor most ki jogosult ítélkezni a szakmaiság felett?

9. Azok, akik nem szeretik az ingatlanosokat, gondolkodjanak el egy pillanatra a fejvadász cégek, vagy a független hitelközvetítők szerepén. Ők talán nem ugyanúgy az eladó és a vevő közé ékelődnek, csak a saját szakterületükön? Talán közöttük nincs kókler, amatőr, olyan aki többet árt mint használ? Meg olyan is, aki profin és jól végzi a dolgát. Van mindkettőből, nem kell egy egész szakmát lehúzni néhány fatökű HR-s vagy amatőr hitelügyintéző miatt aki kettőig sem tud számolni.

10. Igen, egy ingatlanos, HA összejön, több százezer forintot is kereshet egy üzleten. Aztán ha meg nem jön össze, bukik rajta egy csomó benzinpénzt, telefonköltséget, hirdetési díjat, időt és idegeskedést. Ezt persze valahogy sokan elfelejtik megemlíteni.

Egy dolgot tudok mondani: próbálja ki mindenki, aki csak fikázni tud.
Tessék árnyaltabban látni a képet, ez nem ennyire fekete-fehér!

Dudi 2007.06.21. 15:44:15

Alkalmi rendszergazdaként dolgozok egy ingatlanos cégnél (havi díjért adok számlát, és ha gebasz van, hívnak, megyek). Ahogy látom, iszonyatos pörgés van, ezerrel csörögnek a telefonok. Ha jól tudom, 3-4%-kal dolgoznak, de ebben tényleg benne van minden (netes hírdetés népszerű, fizetős oldalakon, ügyvéd, hitel ügyintézés, stb). A listájukat ingyen kiadják a vásárlóknak. Szerődést az eladóval kötnek (természetesen ők is törekednek a kizárólagosságra). Sokaknak az bosszantja a csőrét, hogy egy 100 millás ingatlanért kapnak 3-4 millát. Ok, de azt végiggondolták, hogy ezért mennyit kell rohangálni, és mi mindent kell költeni (iroda bérlés, telefonköltségek, ügyvédi költségek, papírok, stb). És sem az eladónak, sem a vevőnek nincs emmi dolga, csak a pénz / lakáskulcs csere, meg az aláírás.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2007.06.21. 15:45:32

Mi epp hirdetunk lakast. Felhivott egy no, hogy tud vevot a lakasra. Mondtam, okes, jojjenek el, vegyek meg ha teccik. Erre o, hogy ker erte 2%-ot. (+AFA).
Mondom mivan? Nem engem szolgal ki hanem a vevot, az o neki segit lakast keresni, akkor ne tolem kerjen penzt.

Na mindegy, csak kijonnek (persze az elso idopontot jol elfelejti, telefonalni is elfelejt, stb...). Kerdezi a vevo az arat, mondom, illetve mondom, hogy erre jon meg az ingatlanos kb 200ezre... mire ok.. hat akkor az ugy mar sok, nem kell.

Mondtam, hogy hat akkor nezzenek bele az ujsagba, nezzenek szet a neten, ott a telefonszamom, ha ugy jonnek ide, akkor nem kellett volna fizetniuk.

Menjenek a picsaba. :-(

Az ostoba vevok is, meg a nyomorult ingatlanosok is.

killerkaller 2007.06.21. 16:03:52

Nézzük a dolgot az érintettek szemszögéből. Eladóként és vevőként egyáltalán nem kötelező ingatlanost keresned az adásvételi ügyeidre. Eladóként ugye hirdethetsz te, fogadhatod a hívásokat, foglakozhatsz a levelekkel, fogadhatod az érdeklődőket abban az időben amit ők diktálnak, aztán nem mennek el, te meg eszed a kefét, meg a főnököd már unja, hogy rendszeresen elmész a melóból, mert hátha épp az igazi vevőd jön és stresszelsz, hogy elszalasztod. Vevőként fordítva idaz a dolog, bújhatod a hirdetéseket, jegyzetelhetsz, időpontokat egyeztethetsz, elmehetsz a melóból stb.... stb...
A piacképes korrekt ár meghatározása mindkét esetben laikusként nem egyszerű feladat. Biztos ismerős a kérhettem volna magasabb árat, vehettem volna olcsóbban dilemmája.
Ezeket elkerülendő mehetsz ingatlanoshoz, KORREKT ingatlanoshoz,aki nem sámliirodában kezeli az ügyeket, ellenőrizheted a működését, tehát nyílt kártyákkal játszik. Természetesen az ingatlanközvetítő és megbízó írásos formában kell hogy rögzítse a megállapodás feltételeit.
Ha az ingatlanközvető szemszögéből nézed
az van, hogy bemegy hozzá egy idegen aki eladni vagy venni akar, adott esetbent többtízmilliós értékekről beszélünk, nyilván ő is szeretne valami biztosítékot, hogy nem verik át.
Egyébként semmi érdekeltségem nincs az ingatlanbizniszben, de vettem már igénybe a szolgáltatást és nem csalódtam.
A bástyaingatlant nem ismerem, valószínű párszor átverhették őket, ami az ő balfékségüket bizonyítja, de ez azért nem ok a bunkó viselkedésre ismeretlenekkel szemben.

kuksi100 2007.06.21. 16:08:18

Kedves Sylvie! Az ilyen ügyfelektől kíméljen meg a sors, minket ingatlanosokat!!!
A sok tudatlan eladó még a lakás árát se tudja reálisan felmérni, mert a szomszéd is 10 Millárét adta el, az enyében járólap is van ezért 11 Milla alatt nem adom. A legkedvesebb mondat a "nem akarom elkótyavetyélni", meg a "nekem nem sűrgős". A piacra ha kimész és választhatsz a 100 Ft-os alma vagy a 200 Ft-os alma közül amelyik teljesen egyforma, melyiket veszed meg?

Dave_hu (törölt) 2007.06.21. 16:45:10

kuksi ebben igazad van. sokan fel sem fogják, hogy ha egy lakást árul mondjuk 10 millióért egy évig, azzal sokkal rosszabbul jár, mintha eladná 9.5-ért azonnal. Mert ugye az a 9.5 legrosszabb esetben is kamatozna addig a bankban, és a lakás rezsije pedig fizetős annak ellenére, hogy árulják.
Mindenki életében árul lakást legalább 1x. Éppen ez a "nem akarom elkótyavetyélni" meg a "kitartom" hozzáállás szülője.

Ennek ellentétje pedig a szerencsétlen ügyfél, akit meg be lehet palizni, számára előnytelen szerződéssel, magas jutalékkal, hiszen a legtöbb kis lakás eladójának új távlatokat nyit meg a pl. örökségpénz, ami ebből majd befolyik. Csak a milliókat látja, és ahhoz képest mi az a párszázezer, amit ki kell fizetni az ügynöknek, aki "AZONNAL" eladja nekünk a lakást. (És az ügynök faszán el is játsza, h milyen hiper szuper keresett ez a lakás, pillanatok alatt el tudja adni: ő nem veszithet rajta, mert ha tudja is, h szar, max nem hoz oda senkit. költség nincs rajta. (ilyenkor kivár, h hátha leengedi az árat a lúzere)

Szofia 2007.06.21. 16:46:18

Hello, csak egy kis csemege Németországból, ahol nemrég volt szerencsém lakást venni. Itt egyértelműen, %-osan a vevő fizet, irodán kívüli hirdetést elvétve találni csak (eladónak megéri az ingatlanos). Több hirdetésre jelentkeztem, több irodával kerültem kapcsolatba. Címet sehol nem adtak ki. DE!!! A közvetítő egy megbeszélt helyre értem jött, elvitt az ingatlant megmutatni a kocsijával, részletes, képes emlékeztetőt adott a megnézett lakásokról (ahol mondtam, hogy érdekelhet). Az egyik ingatlanos hozott egy listát több lakással, arról kinéztem párat, mindent megnéztük, de egyik sem tetszett. Nem küldött el melegebb éghajlatra, hanem sajnálkozott és azt mondta nézzek be egy hónap múlva. A végén (3. iroda) találtam egy kis lakást magamnak, az iroda segített banki hitel, földhivatal, ügyvéd, minden cécóban, a végén a beköltözéskor/hivatalos kulcsátadáskor még egy virágcsokrot is kaptam. A jutalmuk 3 %. Várom, mikor lesz otthon is ilyen.
Üdv.

artemis12 2007.06.21. 18:03:01

Kivételesen átolvastam a hozzászólásokat is... Sokan javasolták, hogy tegyen fel az ember az internetre hirdetéseket és plakátoljon az utcán. Szóval üzenem, hogy ezt csinálom már egy ideje, de vhogy nem égnek a telefon vonalak.

xombat.com 2007.06.21. 18:17:27

killerkaller:
"... ellenőrizheted a működését ..."

tippet kerek, hogyan tudok meggyozodni arrol hogy a ceg ES az uzletkoto EGYUTTESEN megfelel-e az elvarasaimnak

a szep es jo iroda, elegans megjelenes nem garancia semmire, lasd fehergalleros bunozes

Zebrateve 2007.06.21. 18:47:33

Internetes hirdetés vs ügynök: mindkettőt kipróbáltam, a netes hirdetések alapján semmilyen jelentkezés, egy helyi kis iroda ügynöke meg hozott három komoly jelentkezőt másfél hét alatt.

Amúgy az ügynökök (többsége) valóban segít a reális ár kialakításában, és csak komoly érdeklődőket hoznak fel a lakásra, nem rabolják az ember idejét mindenféle ja-csak-felnéztem-mer-érdekelt-emberekkel.

Dave_hu (törölt) 2007.06.21. 18:59:08

a neten teljesen felesleges vidéki (bármelyik nagyváros is vidék) lakást hirdetni. a helyi hirdetőújság a tuti, meg a szuperinfo. esetleg helyi napilap.
sajna a neten még mindig csak pestiek keresnek.

renugard 2007.06.21. 19:19:10

Artemis, akkor lehet, h rossz helyen laksz, vagy drágán adod....DD

killerkaller 2007.06.21. 19:47:49

xombat.com

Természetesen -vagy sajnos- teljesen biztos nem lehetsz, de sok körülmény utalhat az iroda tisztességére, vagy simlisségére. Szerintem ilyen az évek óta működő iroda, a kínált ingatlanok jól átlátható, kategorizált és naprakész nyilvántrtása, az ingatlanügynök viszonya a megbízóval. Pl.: korrekt értékelése a kínált-keresett ingatlannak (előnyök, hátrányok, ár), fogadókészség a megbízó javaslataira, a szeződéses kötelezettségek egyensúlya, az ügynök szavahihetősége: időpontok, ígéretek betartása. Reakció a feltett kérdésekre: ön lakna-e a kínált ingatlanban és miért.
Legjobb lehet talán egy régebbi ügyfél, vagy aki ismeri az irodát ajánlása, ha nincs ilyen az ügynökségtől kérhetsz a már kötött ügyletekről referenciacímet.

freesleep 2007.06.21. 19:52:18

csomó iroda van, amelyik föltesz egy nem nagyon létező díszlakást a netre - olyat ami nagyon jó vétel. beszednek a vevőtől valamilyen átalányt amiért cserébe majd jól ellátják címekkel, majd megadják neki a fenti lakás sose hívható mobilját. tökjó vállalkozás, vevőnként 5e-t lehet kérni, és csak 1-2 fal mobilt kell venni hozzá.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2007.06.21. 23:51:11

rengeteg ingatlanossal volt dolgom eddig. (kb. 20 lakást vettem, vagy segítettem venni - kb. 2-300-at néztem meg, kb. 15-20 irodával volt dolgom)

tapasztalat:
- az ingatlanosok rohadt drágák
- nem nyújtanak szolgáltatást
- alapvető problémáik vannak a minimális szakmai követelményekkel.
- konkrétan fogalmuk sincs semmiről
- se jogi, se építészeti, se gépészeti, se épületvillamossági ismereteik nincsenek
- egyszerűen józan paraszti eszük sincs. buták, és hülyének néznek minden vevőt.
- egyáltalán nem nézik a vevő érdekeit
- fogaluk sincs semmiről. benapozás, térszervezés, fűtés, szükséges felújítások, javítások, várható költségek a lakással kapcsolatban, stb.
- és még egyszer: fogalmuk sincs semmiről. szakmailag nullák. azt sem tudják, mi fontos és mi lényegtelen.

konklúzió:
ha lakást akarsz venni - bízz meg egy építészt. olcsóbb, ért hozzá, elmondja azt, ami neked kell vevőként.

NémethMarcell 2007.06.22. 00:05:25

MCS-nél a pont, annyit még hozzátennék, hogy ha eladni akarsz, és van némi affinitásod hozzá, akkor is óvakodj az ingatlanosoktól. Csak nézzétek végig, milyen fotókat készítenek a lakásokról.

tacsikutya 2007.06.22. 00:06:23

Ingatlanosként (saját iroda)egyet értek hepajjal...Csak az elmúlt 2 évben legalább 10-12 olyan adásvételt sikerült meghiúsítanom, ahol a vevő, vagy az eladó komoly összeget (milliós nagyságrendű foglaló, stb)bukott volna, ha aláírja a másik fél által támasztott feltételeket tartalmazó szerződést...igen, volt benne lakásmaffia is...
Meg sok lakást kereső ügyfelemmel mentem el az általa a netről/innen-onnan összeszedett ingatlaokat megnézni , és sikerült meggyőznöm ,hogy ne vegye meg azt az adott ingatlant, mert esetleg tudtam, hogy pl 2 év múlva lebontják a házat...vagy esetleg, ha hitelből vásárol 20 napos fizetési határidőbe ne menjen bele, mert nincs az a bank, aki ennyi idő alatt folyósít, és akkor a 2 m Ft foglalóját elbukja, mert nem fizetett határidőre..
szóval sorolhatnám még napestig, hogy miért jó néha az ingatlanos, de nincs értelme....hirdesd a neten, vagy ahol akarod. Nehogymá a köcsög ingatlanos levegyen! Aztán ha elbuktad a pénzed, vagy a lakásod, légy büszke rá, hogy milyen ügyes voltál, te aki, hatalmas piaci.-, műszaki.-,hitelezési. földhivatali eljárási.-, jogi ismeretekkel rendelkezel!

Csak gratulálok a sok okos beírónak!

Egyébként tőlünk nyugatra is volt szerencsém ingatlanos cégnek dolgozni, és ég és föld! Nálunk - mint sokmindennek - az ingatlanközvetítésnek nincs kulttúrája. Amig ilyen sötét honol a többség fejében, nem is lesz másképp.

NémethMarcell 2007.06.22. 00:15:19

Tacsikutya, 10-12 adásvételt hiúsítottál meg, de azért végülis ajánlottál mást, valami sokkal jobbat, és azt szépen meg is vették, ugye? Így szokott ez menni.

Sajnos én már láttam olyan ingatlanos szakembert, a zugügyvédjével együtt, akik egy teljesen zavaros tulajdoni viszonyú, széljegyzetes lakásra akarták rábeszélni az ügyfelet, szerencsére sikertelenül.

NémethMarcell 2007.06.22. 00:20:26

Ja, és az ugye megvan, amikor az ingatlanos a kialkudott ár után "letétet" szeretne kérni a vevőtől (természetesen ügyvéd vagy eladó erről nem tud), és az az indok, hogy ha nem adok, akkor nem veszik ki a lakást a hirdetéseikből? (Valójában a jutalékukat próbálják beszedni a vevőtől). Én már ordítottam a barommal, amikor tizedszerre kérdezte meg, és csak nem tágított.

Nvidia 2007.06.22. 04:41:56

Több mint egy évig árulta egy ingatlanközvetítő cég az egyik lakásom - jó tucatnyi reménybeli vevőnek megmutatva. (Kb. 40 km-rel odébb lakott, úgyhogy benzin, idő...) A lehetséges vevők közül nyolcan(!) hívtak fel, hogy ugyanmár eggyezzünk meg! Mivel utálom a sunyi embereket, így közöltem velük, hogy részemről OK, de így 500 ezerrel drágább, mint a közvetítőn keresztül. (Aki végül megvette, +300 -at fizetett ezért az akciójáért, mert persze ő is próbálkozott, ráadásul más néven, mert a lököttjének még arról sem volt tudomása, hogy a mobilon a hívó száma általában megjelenik...:-))
Szóval nem csodálkozom, hogy az ingatlanosok bizalmatlanok - a hangnem persze attól még normális kellene hogy legyen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.06.22. 05:23:50

nem olyan bonyolult am ez, ha mar amerika emlegetve lett
persze magyar ember elfogadja a szolgaltatast, aztan rajon, hogy hoppa, hat en ezt interneten is megtalalhattam volna meg ha errejarok akkor is, mar miert fizessek annak, aki mellesleg ebbol el
szoval itt kottetik szerzodes eladni vagyo es ugynok kozott x idopontig x dollarert es akkor ingatlanugynok apait anyait belead, de meg szerzodes tart adig rafekudhet a csengore barki azt a tulaj az ugynoksegen kivul el nem tudja adni, mert szerzodese van
persze it is van by owner, jol ki is hangsulyozzak, aki azt vallalja az ugy vesz lakast
viszont ha gaz van, kesobb egy neves ingatlanceget szetperel, mig az ownerrel kuzdhet evekig, ha kiderul hogy meg 2 honap es bedol a fal

Cole 2007.06.22. 06:34:28

Nem tudom, lehet csak azon a környéken megy ez a mocskos nagy lehúzás, de én 13 hónapja vettem lakást, ingatlanoson keresztül. Bementem, mondtam milyen lakás érdekelne. 10 perc várakozás a kellemes hűvösben, kaptam addig vagy 20 féle újságot lefoglalni magam. Majd kaptam a képembe vagy 100 lakasról infót. Ugh.. kiválasztottam vagy 10et, és mondtam hajrá induljunk.
Elindultunk az ingatlanos kocsiján, 1 nap végignéztük őket. Közben szülők nézelődtek másfelé is. És végül az ingatlanos egyik lakása nyert.
Segítettek még a papírokat is elintézni is. A tulajjal beszéltem, de a végén nem csináltak belőle titkot: 1%, azaz egy százalékot kapott az iroda összesen. Ráadásul mivel csak kis 10 millás lakást vettem nem is eget rengető volt ez a kiadás.
Jah, még segítettek az ügyvédjükkel kicsit trükközni is az adásvételivel így ez a 100k simán vissza is jött. Szóval vannak ám kedvező tapasztalatok is, nem kell mindenkit egy kalap alá venni!

Titus 2007.06.22. 06:40:19

Sziasztok!

Én momentán tudnék jó tanácsokat adni, miután 1 hónapja adtuk el a lakást.
Miután nagyobb kategóriába tartozik, nem volt könnyü dolgunk, mint tudjuk, állitólag a nagyobbakat nehezebb eladni.
Közel 1 évig próbáltuk mindenféle módszerrel, fára tacepaó a környéken, újságban hirdettük hetekig (1 ember nem jelentkezett) az össze ingatlanos fórumra feltettük.
Pedig jó helyen van, teljesen felújitott, zöldövezeti stb.
Utána több irodát megbiztam, többet visszamondtam később.
NaGGGYOOON fontos, hogy jó ingatlanost
találj.
Végül az INGATLANBANKON keresztül adtuk el, 4 hónap alatt.Rengeteg embert hoztak, tehát hamar kiderült, hogy előbb-utóbb elmegy.
Sok olyan volt, aki kinézte magának az iroda honlapján, nem is csinált belőle titkot, majd kinyomozta a kilátásból hogy hol lehet. Erre még nem szólnék semmit, mert ugye szemesnek áll a világ.
De amikor nézik a lakást az ingatlanossal és sugdosnak folyamatosan a fülembe, attól hányni tudtam volna.
Egyébként végül kicsit áron alul tudtuk eladni, mert végül már sürgőssé vált, de még az ingatlanos győzködött, hogy ne menjek lejjebb az árral, mert több idő ugyan, de biztos eladja. Ugyhogy ez is a mi döntésünk volt.
Erről ennyit.
Én megértem őket hogy próbálják védeni magukat, szerintem is azon kéne
elgondolkodnia mindenkinek, hogy ha valaki dolgozik, akkor sajna jár neki a
munkadij. Ja és a vevő, azért próbálja
meg őket kikerülni őket, hogy erre hivatkozva saját magának csikarjon ki még plusz árengedményt.
Ja, és fizetési kedvezményt is adtak!!!!!
Más meg hirdetgesse évekig itt-ott,
arra várva,hogy hátha szerencséje lesz.

phon vacano 2007.06.22. 07:11:05

Én is ingatlanoson keresztül vettem a lakást, de azért mert már 1.5 éve keresgéltem és pont így jött szembe a dolog.

Volt viszont egy olyan, hogy ingatlanos találka, 20 percel hamarabb érkeztem és ültem a kocsiban. Megjött egy fekete Smart, kiszállt belőle egy 40+ kopasz, simára borotvált, fehér térdnadrágos, bézs papucsos kigyúrt fuxos, meg a csaja egy fehér tangabugyis, átlátszó nadrágos fiatal csaj. Nézem ezek lennének a közvetítők, hát nem tévedtem. Felmegyünk a lakásba, öreg tata alázatosan nyitja az ajtót beenged, még ott lakott. Ezek befelé cipővel, semmi kérdés, kérdezem a cipőt levegyem stb, mondja a kopasz a tata helyett, hogy nem kell. Fel alá mászkálnak, mondogatják, hogy a linóleumot ki kell b_szni (így), tisztasági festés kell, jó a környék stb., az öreg meg csak állt a sarokban, néha odébb zavarták, ha útban volt. Feltettem még pár udvarias kérdést (már tudtam hogy ezekkel nem fogok bizniszelni) aztán húztam a csíkot, nehogy megtaláljuk a nagymamát a kamrában gúzsbakötve, szája kipeckelve. Én szégyelltem magam de ijesztő is volt.

Egyébként igen aktív ez az ingatlanos csapat, olcsó lakásokat kínálnak az ingatlan.com-on, négybetűs, piros.

fszgear 2007.06.22. 07:31:34

mcs
kb. 20 ingatlan eladásában segítettél,2-300-at néztél!!15-20 irodával álltál kapcsolatban....
konklúzió: akkor te vagy egy botcsinálta ingatlanos vagy munkanélküli építész lehetsz
javaslat:ha lakást akarsz venni,bízzál meg egy péket.Még olcsóbb és ő is elmondja ami neked kell vevőként.
De komolyan, építészt vagy más szakértőt akkor hívok, ha már megtaláltam az elvárásaimnak megfelelő lakást.Hogy hogyan jut el odáig, mindenki maga döntheti el, ingatlanossal vagy a neten böngészve,de ha ingatlanost választ, illik nem átverni.Persze tudom, nehéz döntés ez abban az országban amely vezeti a világranglistát az egy négyzetkilométerre eső rokkantigazolványos Porsche Turbok számában.

2007.06.22. 07:54:28

Én tavaly vettem ingatlant, szintén ügynökségen keresztül, bár ki akartam őket hagyni a buliból. Ugyanazon a környéken keresgéltem lakásokat és ugyanazon a héten is lettek megnézve.

Az első fazon ultra tahó volt, a cimet +5-el adta meg, 12.5 volt a lakás ami irreálisan sok volt, ment a levesbe.
Ehhez a történethez hozzátartozik, hogy az expresszen is volt hirdetve, 11.5-ért. Irtam a tulajnak, hogy mi a szitu, mondta X órakor mehetünk. Felhivom elötte, mondta, hogy eladta a lakást. Mondom szopó, majd másnap megnéztem az ingatlanossal, nem fura? Az ingatlanos köcsög befenyitette, hogy mégsem kéne őt megkerülni. A puzzle magyarul ingatlanirodától volt a fazon.

A második egy fiatalabb srác volt, sokkal kultúráltabb, a cimet majdnem pontosan adta meg. Ő is a puzzletól volt, ég és föld volt a két ingatlanos stílusa.

A harmadik egy fiatal plázapicsa volt, ő bevitt volna ugyanabba a lakásba amit a 2. srác ajánlott 1 millával többért, hehe, szánalmas. Végül vele egy másikat néztünk meg, 12.5-ért egy földszinti sötét lakást, mókás a helyzet. Utána az expresszen láttam a lakást 11.3-ért!
A picsariszáló a lakás megnézése után mondta, hogy sok cég irreálisan magas árat ad meg azért, hogy többet kaszáljanak. Igért visszahívást, azóta is telefonál.

Végülis a 2. lakás lett megvéve, az ügynök 440000 Ft-al lett gazdagabb, én pedig rövidebb. Majdnem az illeték ára. Ha elszeretném adni a lakást szinte biztos, hogy kihagyom az ingatlanost, egyáltalán nem nyújt többet, csak lehúz.

MosolyMuvek · http://www.mosolymuvek.hu/ 2007.06.22. 09:10:44

Szerintem ha nekem normális hangnemben elmondják, hogy miért nem adnak ki címeket, valószínűsítem, hogy felfogtam volna. UGyanakkor, ha tudjuk hogy ilyen speciális esetről van szó, hogy ennyire nem mindegy, hogy a tér melyik felén van a cucc, ennyit legalább elárulhatott volna, tudván, hogy:
1. ha a megfelelő felén van, akkor esetleg elmegyek és megnézem, és akarok is majd velük üzletelni, mert jó fejek
2. Ha a nem megfelelőn, akkor úgyis megyek a levesbe, de:
3. ha le vagyok teremtve, akkor úgyse fogok ezzel az irodával bizniszelni!

Csak ész kéne hozzá. Nem is sok.

Volt egy ingatlanos ügyfelem, illetvehát szám szerint ketten voltak. Az egyik elég jól közelítette meg Szörnyella de Frászt (bunda+cicanadrág, több helyen kitépve+melltartó+valami nagyonérdekes minikutyaképződmény a karján), a másik meg az egyikre akart hasonlítani. Mikor bejöttek először az irodába, nemtudtam, hogy két hajléktalan talált-e meg valami divatbemutatóra szánt szállítmányt az utcán, vagy ez most a kandi kamera?

Ehhez is csak egy icipici ész kéne, hogy ne nézzünk már így ki ha többtízmilliós értékeket akarunk eladni, jajjjjjjjj....

Amúgymeg aki dolgozik nekem, annak szeretek fizetni. Mer nekem is fizetnek ha dolgozom.

tacsikutya 2007.06.22. 09:13:29

marcell:

természetesen igyekeztünk ...

de előfordult olyan is, hogy a vevőjelölttel egy nap körbejártam 4-5 lakást, amiket ő gyüjtögetett a netről/újságból....a megnézettek közül ajánlottam, azt megvette...aztán még annyit sem mondott, hogy köszi

Másik kedvencem, az az ügyfél, akinek eladjuk a lakását, elégedett, meg boldog, majd amikor fizetni kell, elkezd alkudozni, hogy "mennyi lesz a felének a fele?" , meg nem-e lehetne csak a harmadát fizetni, és azt is 15 részletben stb...

És azokról még nem is beszéltem, akik ugye maguk is hirdetik a lakást, meg leadják 15 irodában, aztán amikor elkel, elfelejtik közölni velünk...nekem meg ugye nem ciki, amikor a vevőjelöltnek azt ígérem, hogy egy napra 5-6 lakást le tudok szervezni, olyanokat amiklyeneket keres, jöjjön csak nyugodtan vidékről...aztán lehet 1 óra telefonálgatás után hívni, hogy az 5-6 helyett csak 1-et, vagy legjobb esetben 2 -őt tudodok megmutatni, mert a többi elkelt.... Ilyenkor ég a pofám, mert az ügyfél azt gondolja, hogy vagy kamuhirdetéseim vannak, vagy annyira nem érdekel a dolog, hogy azt sem tudom milyen ingatlanaink vannak...
Szóval ki kell próbálni a másik oldalt aztán általánosítani egy szakmáról.
igaz a hangnem akkor sem indokolt, ebben igaza van a cikkírónak

Cradle 2007.06.22. 09:30:43

Jaja. Hiába hirdeti az ingatlanügynökség hogy a vevőnek ő ingyen van, az eladó fizeti a jutalékot, de:
1. ez nem igaz, de fizeted, mert nem az eladó fogja annyival a piaci ár alatt adni a lakását hanem te veszed meg annyival drágábban.
2. Ha viszont én fizetek így is úgyis, akkor legyen szíves az ingatlanos az ÉN érdekeimet nézni és engem képviselni, ne az eladót. Meg kellene fordulnia ennek az egyoldalúan vevőellenes érdekeltségnek.

Hátezmármi (törölt) 2007.06.22. 10:25:15

Egyrészről az pofátlanság, hogy valaki elmegy az ingatlanossal és utána megpróbálja kijátszani. Ez olyan lopás féle.

Másrészről az is pofátlanság, hogy egy olcsó lakás árából az ingatlanos lenyel 700-800 ezer forintot. Annyiért fel is lehetne újítani...

Az eladók is buták. Mit csinál az ingatlanos a pénzéért? Felrakja 4-5, magánembereknek ingyen használható weboldalra, amit a tulaj is bármikor megtehetne, ingyen.

Hátezmármi (törölt) 2007.06.22. 10:31:29

Amúgy is szeretem az ingatlanosokat (meg néha a tulajokat is).

-Elfelejtik közölni, hogy a lakás félszuterén.

-hogy a lakás ablakai az autópályára néznek.

-hogy az "átlagos állapotú lakás" egy lepusztult putri.

-hogy a ház lakóinak zöme nemzetiségi. (ami nem baj feltétlen, de a lakás árát pármillióval azért csökkenti)

és a többi és a többi (ezek konkrét példák voltak)

Kinek jó ez? MEglátom, milyen a lakás és már csak udvariasságból nézem meg, hiszen tudom, hogy nem fogom megvenni ezt itt ennyiért.

Csak egymás idejét lopjuk.

WH 2007.06.22. 10:53:33

Nem olvastam végig az összes hozzászólást, de rengeteg bölcs tanácsot láttam, hogyan kell eladni egy lakást. Ezek szerint biztosan én voltam a hülye, mert:
- csak háromszor adtam fel hírdetést az expresszben (amire összesen ketten hívtak fel, mindkettő ingatlanos)
- és csak három-négy helyen hírdettem az interneten.

Persze rakhattam volna ki óriásplakátokat is, illetve az Anyátok közt szünetében is nyomhattam volna egy kis reklámot...

A fentiek mellett azoban leszerződtem nyolc(!) ingatlanossal, akik közül négyen hozták is az ügyfeleket hébe-hóba.
Így is négy hónapba telt eladni a lakást, pedig nem adtuk a piaci ár felett, csak éppen egy 70 nm-es panel volt, amire viszonylag kicsi a kereslet.

Az ingatlanos levett ugyan 300 ezerre, de így pont 10,5 millióval lett több pénzem, mintha nem tudtam volna eladni a lakást.

WH 2007.06.22. 11:01:49

megírtam, eltűnt

itt a zanzája:

Háromszor hírdettem expresszben, négy hónapig ment legaláb három weboldalon.

Végül eladtam egy ingatlanoson keresztül.

Dehát én hülye vagyok...

WH 2007.06.22. 11:04:00

jééé, közben meglett...

avc 2007.06.22. 11:31:18

WH, kiszámoltad már, hogy ha te hirdeted meg 10,5-ért, és azonnal elmegy, akkor mennyivel vagy beljebb, mintha a 10,5 millát csak 4 hónap múlva látod viszont? (10,5-re 8 százalék kamattal számolva 4 hónapra 280eHUF durván)

andika25 2007.06.22. 11:37:37

Egy barátom szeretett volna lakást venni. Több ingatlanirodát megkeresett, végl talált egy megfelelő lakást.
Elmentek az ügyvédhez, és ott nyögte ki az ingatlanos, hogy pár nappal későbbre kellene dátumozni az előszerződést (és persze a foglaló átadását), mert addig egy másik ingatlanosnak kizárólagos szerződése van a vevővel.
De azért fizessen már ki egy millió foglalót... későbbi dátummal.

mondanom sem kell, vásárlás helyett balhé lett. A végén, miután a barátom már az utcán járt, még utána szaladt az ingatlanos és ott könyörgött, hogy elég lesz 300 ezer foglaló is, csak írják alá a szerződést...

hondas 2007.06.22. 12:00:56

Kedves Fórumozók! - leginkább a "csmiklós-35" nevű hozzászólónak...

8éve dolgozom ingatlanosként, saját irodámban, 4alkalmazottal.
Viszonylag kis iroda vagyunk (ha azt vesszük, mivel a nagy irodák sem nagyok igazából, csak eladják másnak a névhasználatot, és sok kis irodáról azt hiszik, hogy ők már nagyok), de egyáltalán nem bánom.
A 8év alatt kaptam már hideget és meleget is egyaránt!
Véleményem szerint semmivel sem rosszabb állás, mint a Tesco-ban pénztárosnak lenni, plázában eladónak lenni, önkormányzatban semmit tevő köztisztviselőnek lenni és még sorolhatnám...
Számomra is ismert, hogy vannak ingatlanosok akik nem korrektül végzik a munkájukat, éppúgy mint ahogy némelyik pénztáros is direkt rosszul ad vissza, ahogy plázában a cicamica semmit sem csinál, csak traccsolgat, ahogy a köztisztviselő lenyúl egy kis pénzzel, hogy flottul menjenek a papírmunkák abban az irdatlan bürokráciában!
Hogy ezek után is mért éri meg ingatlanoshoz menni???
Azért mert a nagy része tisztességesen végzi a munkáját, és rendes, tisztelettudó, iskolát végzett ember!
Mind pénzből élnek(élünk) és ha van teljesitményorientált bérezés, akkor ebben a szakmáéban megnyilvánul! Itt ha nem dolgozol, vagy rosszul dolgozol, éhen halsz!
Nekem személy szerint 2diplomám van, 3nyelvet beszélek, napi 10-12órát dolgozom, hétvégén is, van, hogy este 11kor megyek ügyvédhez, mert a drága ügyfélnek éppen akkor van egy kis szabadidelye... De én mégsem panaszkodom!
És hogy ezek után is az ingatlanosokat szapuljuk, jöjjön egy kis hidegzuhany azoknak, akik sajnálják a 3-4-5% -os jutalékot tőlük (mert ugye a magyar embernél kevés spúrabbat ismerek). Nézzük meg, mi mennyibe kerül.

Kezdjük azzal, hogy nálunk 4ember dolgozik, velem együtt:

-apeh, tb, nyugdíj, stb... : csak ha a minimálbért nézem, akkor is havi jó 300-400ezer forint.

-hirdetési költségek:
KépesExpressz, ingatlan.com, ingatlan.net, ingatlanexpressz.hu, ingatlanhorizont, ingatlapn panoráma, újpressz, helyi lapok és fórumok...
Ingatlanonként minden egyes helyre 3-12ezer/ft/hét!

-rezsi: villany, víz, fűtés, iroda fenntartás: akár sokszázezer ft/hó!

-telefonszámla: 100.000 alatt ritkán van.

-üzemanyag, autószervíz: 100.000 alatt szintén ritkán van.

-egyéb felmerülő költségek (számítógép, fényképezőgép, szerződések, papír...stb. még sorolhatnám)...

Tehát egy kis irodának is aki rendesen működik, akár havi több millió ft is lehet a költsége.
Ezt valahogy ki is kell termelni!
Namost egy iroda több száz db-os, néha több ezer db-os adatbáziból dolgozik! Mindent azonnal nem lehet eladni. Persze az irodának is az a jó, mikor reggel felvesz egy ingatlant, és délután eladja, de ez igen ritkán fordul elő!
A legtöbb esetben hosszú hónapokig csak tolja bele a pénzt, mire kivesz belőle valamennyit amellett, hogy retteg tőle,vajon az eladó vagy a vevő, vagy netán mindkettő akarja őt átverni, kihagyni az eladásból, merthát ugye a magyar az egyik legspúrabb, még 500ft-ért is "leszúrja" a másikat, feljelentgeti a szomszédját a barátját, mert annak pénze van!
És még nem is beszéltem arról, hogy az eladók rendszerint túlértékelik ingatlanjukat, és megpróbálják jóval a piaci értékén felül eladni. Persze, hogy nem megy el. Havi 100-120 ezer ft-os átlagbérből ne várja senki, hogy a kétszobás panellakását majd jól eladja eladja 18-20millióért(amiből persze még az 500-600ezer ft-os közvetítői díjat is sajnálja) és vesz belőle egy új 4szobás házat!

De nézzük azt mi van akkor ha valaki önerőből próbálja eladni lakását.

-A legszerencsésebb eset, ha valakinek pár nap alatt, netán 1-2hét alatt sikerül eladnia gyorsan. Ez az összes eladás 1-2%-át teszi ki.
Alig kellett valamit ráfordítania, csupán pár tízezer forintot (ez 2-3db hirdetés ára még azokon az ingyenes internetes oldalakon is, amit sokan előbb hangoztattak).

-De mi van akkor, ha valakinek egyszerűen nincs szerencséje, vagy rossz helyen van a háza, netán újmagyar a szomszédja, esetleg túl drágán kínálja, netán mind együtt.
Csak hirdet, hirdet, hirdet, és telefonálgat ide-oda, ölve bele a százezreket, mert ugye 1 hirdetés 1 fórumba is ezrekbe kerül, hát mégha valaki 10 fórumba, 10-szer kell, hogy hirdessen(mert az ugye máris 100-szor 4-12ezer ft). Szóval könnyen el lehet úszni.
Arról nem is tennék már említést, hogy magánúton való értékesítéskor az ember nem tudja, hogy kit enged be a házába, míg egy ingatlanos esetén már egy szűrőn átmegy az esetleges vevő/érdeklődő. Mint a munkaközvetítő-fejvadász cégeknél...

Egyszóval nem könnyű a szakma, de ez is csak egy hivatás, és mindenkínek szíve joga eldönteni, hogy igénybe akar-e venni egy szolgáltatást, vagy nem!
Az pedig a legkevesebb, hogyha igénybe vesszük, akkor ki is fizetjük az elvégzett munka ellenértékét!

_wood_ 2007.06.22. 12:15:25

elolvastam a linkelt cikkeket, meg a hozzászólásokat.
hát basszus eléggé szarralmázolt, aljas gerinctelen bagázsának tűnik az egész ingatlanközvetítői piac. vége sincs az olyan történeteknek, hogy hol basszák át a vevőt, az eladőt, sőt egymást.

sőt az egész üzletmenetnek normál körülmények között is megvan az a "jófajta" lehúzós-suskusos-zavarosbanhalászós-harmadikfélnekkussolós-összekacsintós fílingje; akármit is mondanak az ingatlanos hozzászólók. én mindenesetre azt már korábban eldöntöttem - egy ingatlaneladás kapcsán -, hogy közelébe sem megyek ingatlanosnak többet (beszélgetni sem, magánemberként).

...nem lenne esetleg működőképes egy olyan üzleti modell, hogy egy ingatlankereskedelemből élő cég MEGVESZI a lakást az eladótól, aztán TOVÁBBADJA a vevőnek? esetleg közben felújít vagy valami? ilyen cégtől ugyanis tényleg vásárolnék is.

hondas 2007.06.22. 12:21:26

Jajj, és majdnem kifelejtettem:

Az ingatlanosok azért nem adnak meg címet, vagy pontos helyet, mert a legtöbb vevő nyomban megpróbálná kikerülni őt!
"Csak szeretném megnézni a környéket, meg csak kívülről akarom először megnézni, és majd eldöntöm, hogy be akarok-e menni" - hangzik rendszeresen ez a telefonálók szájából.
Ha valóban nem akarnak kihagyni az értékesítésből, akkor mért nem jó, ha velük megyek ki.Neki nem kerül egy árva fillérbe, nekem meg nem fáradtság, ez a munkám! Ha tetszikm egnézhetik belülről is, ha meg nem, akkor viszont látásra, mindenki megy az útjára. De nem kell köntörfalazni. Az egyébként tényleg nem korrekt dolog, beismerem, hogy azt nem mondta meg a ingatlanos, hogy a tér melyik oldalán van, de ez szerintem csak egy szélsőséges eset! Tegyük fel, hirdetek ingatlanosként egy házat külső fotókkal (mivel ha nincs fotó, szinte nincs is rá érdeklődés). Felhív az érdeklődő, és elmondom hol van a ház, vagy csak a környéket határolom be.
Az unatkozó érdeklődő kocsiba ül, és nekiáll keresgélni. 99%, hogy meg is találja, (kivéve ha lakásról van szó), becsönget, bemegy egyezkedni a tulajjal, megegyeznek a hátam mögött, és megkötik a szerződést. Az eladó azt gondolja, megspórolta a közvetítői díjat. A vevő azt gondolja, az eladó többet engedett, mivel megspórolta közvetítői díjat. Az ingatlanos meg hoppon marad, mivel ő csak öli bele a pénzt, de soha nem vesz ki belőle egy árva fityinget sem!
Nevezzük nevén a dolgokat!
Ez nem már mint egyszerű lopás és csalás!

Arról már nem is beszélnék, hogy eladó hirdette 2évig ingatlanát 42millióért.
A kutyának nem kellett, csak ölte bele a pénzt, már odaadta volna 35milláért is...
Megbízott vele, én eladtam neki 2hét alatt 45millióért(elírák a hirdetést a szerkesztőségben, és véletlenül 52milliót jelöltek meg, ezt alkudta 45millióig a vevő!)
Mindenki jól járt! Sőt az eladó még jobban!
Tudom, ez egy szélsőséges eset, de előfordul ilyen vagy ehhez hasonló.
Az ingatlanos nem mindíg rossz!

lilavirág 2007.06.22. 12:27:50

hondas: Nekem személy szerint 2diplomám van, 3nyelvet beszélek, napi 10-12órát dolgozom, hétvégén is, van, hogy este 11kor megyek ügyvédhez, mert a drága ügyfélnek éppen akkor van egy kis szabadidelye...

szabadideJe

lehet, hogy tobbet kene pihenned :)

hondas 2007.06.22. 12:33:32

Ja, és azok a cikkek megint azok a csúnya szélsőséges esetek, amikről korábban írtam. Évente több-tízezer adás-vétel köttetik az ingatlanpiacon. Ebből 1-2 rosszúl végződik...
Ezért még nem kell a szakmát ostorozni!
Tudom a rossz jobban megragad mint a jó, de akkor is!
Amikor a Tesco-ba más ár van kiírva, mint amit a pénztáros beüt a gépbe, felháborodunk joggal, de másnap ugyanúgy oda megyünk vásárolni.
Amikor megígér valamit egy politikus a választások előtt és jól átver vele mindenkit, akkor mérgesek vagyunk, de legközelebb újra megszavazzuk, mert megint megígér valamit, aminek bedőlünk.

El kéne gondolkozni, hogy nem mindíg az ingatlanos hozzáállásával van a gond, hanem sokszor a vevő vagy az eladó hozzáállásával!

lilavirág 2007.06.22. 12:34:10

hondas: Arról már nem is beszélnék, hogy eladó hirdette 2évig ingatlanát 42millióért.
A kutyának nem kellett, csak ölte bele a pénzt, már odaadta volna 35milláért is...
Megbízott vele, én eladtam neki 2hét alatt 45millióért(elírák a hirdetést a szerkesztőségben, és véletlenül 52milliót jelöltek meg, ezt alkudta 45millióig a vevő!)
Mindenki jól járt! Sőt az eladó még jobban!


Egyébként nem értelek, hogy miért "játszod" az igazság bajnokát, ha te a "véletlenül" elírt hirdetéssel kerestél plusz akárhány milliót. Az egy dolog, hogy a vevő drágábbért is megvette volna, na de az nem bazi nagy átverés a részedről, hogy eladod neki többért, mint amennyire eredetileg tartottátok? Mit mondjak erre, leleményes voltál, kihasználtad a helyzetet. De akkor ne legyél felháborodva, ha a vevőid, eladóid is ezzel próbálkoznak. Ezzel a példával egyébként sem kérkednék.

Kitiltott Nick 2007.06.22. 12:40:07

Pontosan ez a lényeg: nem mindegy, hogy kit enged be az ember az otthonába...
Én is jelenleg éppen a házamat árulom, pontosan annak a logikának mentén nem bíztam meg ingatlanost, hogy úgyis csak kidobott pénz, fel tudom én adni az összes ingatlanos site-ra ingyen, minek fizessek. Há' hülye vagyok én?!
Meglepően sokan jöttek, már okosnak is éreztem magam, igaz komoly ajánlat csak nem akart jönni. Később kiderült, hogy miért.
De erről lentebb.
Szóval pár hete már árulgattam, hirdetgettem, amikor bejött amitől tartottam. ( illetve addig nem tartottam, de mostmár igen ) Előzetes telefonos egyeztetés után megjelent a kapuban egy este egy esmercis tetovált nagyhangú cigány, három másik hasonszőrűvel, hogy jöttek lakást nézni, a telefonos egyeztetés alapján... Hát meg kell hogy mondjam, nem jó szívvel vezetgettem végig őket a családi örökségből rám maradt antik bútoraim között. Az ingatlan tetszett nekik, hogy rohadjanak meg, egyből mondták is, hogy hitel lesz, baj-e ha kicsit többről szól az adásvételi, mint amennyiért én adom a lakást, meg pár okosság még lenne, ha nem gond...
Másnap felszereltettem egy rádiós pánikgonbot is a riasztómra, szereztem egy kapcsolatot, aki pénzért persze, de jön ha baj van, illetve azonnal levettem a hirdetéseimet és egyúttal megbíztam egy jó ingatlanost. Mert igaz, hogy 1 millió 6-ba fog kerülni nekem a történet ha eladja a házamat, de legalább biztosítva vagyok affelől, hogy nem fogja 4 kancigány kényszeraláíratni velem a házam adásvételi szerződését a saját nappalimban...
Ja és hogy miért jelentkeztek sokan a privát hirdetéseimre és végül is miért nem vették meg? Hát azért mert nagy részük ingatlanos volt, más részük eladó, aki árat kalibrálni jött a saját ingatlaneladásához, illetve pénztelen álmodozók, akik egy kicsit valakinek érezték magukat, amíg kritizálták a házamat. Ráadásul kb. egy hétnyi szabim ment el rájuk, vagyis a nagy semmire.
Szóval szerintem ingatlanost kell megbízni, persze az jó lenne, ha a jutalákok nem lennének ilyen magasak, hanem mondjuk a fele. Persze a jutalék meg csak akkor fog lejjebb menni, ha nem bassza át minden második ember az ingatlanost ebben az országban és így az ingatlanosnak nem az egyébként becsületesen fizető többi eladóval kell a sumákolók árát is behoznia.
Ha nincs becsület, akkor minden szarrá megy körülöttünk.

hondas 2007.06.22. 12:46:49

Kedves lilavirág!
Nem játszom az igazság bajnokát, és nem vertem át senkit!
A vevő az eladóval egyezett meg ebben az árban.
Az más kérdés, hogy az eladó odaadta volna olcsóbban. Én meg nem kerestem rajta egy figyinggel sem többet, mivel nekem a 42milliós árra egy érvényes szerződésem volt, tehát az után kapok jutalékot!
Az pedig más kérdés ,hogy te mivel kérkednél, vagy mivel nem!
De mint írtam, ez megint csak egy szélsőséges eset!
Azonban úgy látom, de nem vagy jó véleménnyel az ingatlanosokról, így arra kérlek, ne is vegyél soha igénybe effajta szolgáltatást, mert ahogy az ingatlanos megnehezíti a dolgodat, ugyanúgy nehezíted te is az ő dolgát!
Kérlek, ha eladni vagy venni akarsz, próbálj meg magánúton! És majd meglátod hogyan boldogulsz(mint bírósági tárgyaláson ügyvéd nélkül), csak nehogy aztán az ellenkezőjét állítsd, ha jól átvernek!

zskrisz 2007.06.22. 12:58:25

A pofátlanságnak nincs határa:
Feltettem egy hirdetést az egyik oldalra. Beleírtam, hogy ingatlanosok kíméljenek. A következő levelet kaptam ma a postafiókomba. "Subject: re: ingatlanosok kíméljenek"

Attila64 saját magam részére
részletek megjelenítése 11:50 (1 órája)


remax.hu/PubScripts/OfficeFull.asp?OfficeId=43019&Region=&Lang=HUN


Próbáld meg velünk...


Gáspár Attila

MIÉRT? Nem lehet szépen kérni?

lilavirág 2007.06.22. 12:58:31

Kedves hondas!


Nincs semmilyen véleményem az ingatlanosokról, mivel egy ingatlanközvetítővel sem voltam még kapcsolatban. Abban, amit írtam, semmi általánosság nem volt, személy szerint neked, és az általad felhozott példáért írtam.
Ha a vevő is tudott az elírásról, akkor korrekt a dolog, magánügye, hogy mennyivel többet fizet ki egy eredetileg kevesebbre tartott ingatlanért. De én úgy érzem, hogy most kicsit ő lett átverve, pedig egy ingatlanosnak egyik felet sem kellene átvernie, ő közvetít. Én spec. 0 ingatlanos tapasztalattal, csak saját magamból kiindulva, megmondtam volna a vevőnek, hogy elírták az árat, és ha ő a magasabb árért is megvette volna az ingatlant, megegyeztem volna vele, hogy legyen 43 - amennyire az eladó + az ingatlanközvetítő tartja -, és ne alkudjon belőle. Így is mindenki jól jár, mert a vevő a 30valahány milla helyett 43-at kap (1 millával többet, mint amennyit ő legmagasabb árnak mondott), a vevő az 50valahány milla helyett megveszi 43 milláért. Az ingatlanközvetítő meg úgyis 42 millára szerződött.

WH 2007.06.22. 13:07:00

avc

10,8-ért volt hírdetve irányárban

le se szartak

az ingatlanosnak 11,1-et mondtam irányárban, így ment el 10,8-ért

PvD (törölt) 2007.06.22. 13:11:59

"Arról nem is tennék már említést, hogy magánúton való értékesítéskor az ember nem tudja, hogy kit enged be a házába, míg egy ingatlanos esetén már egy szűrőn átmegy az esetleges vevő/érdeklődő. Mint a munkaközvetítő-fejvadász cégeknél..."
Tőlem egyetlen egyszer sem kértek erkölcsit amikor lakást mentem nézni, az utcában találkoztunk és annyi.

PvD (törölt) 2007.06.22. 13:14:45

"Az ingatlanosok azért nem adnak meg címet, vagy pontos helyet, mert a legtöbb vevő nyomban megpróbálná kikerülni őt!
"Csak szeretném megnézni a környéket, meg csak kívülről akarom először megnézni, és majd eldöntöm, hogy be akarok-e menni" - hangzik rendszeresen ez a telefonálók szájából."

Ha én xy utcában szeretnék lakást venni akkor szeretném tudni, hogy a lakás ott van v. sem. Ezzel nem raboljuk feleslegesen egymás idejét. Minden hirdetésben ott kellene, hogy legyen az utca, csak úgy tisztességes.

zskrisz 2007.06.22. 14:06:24

Fentebb jópár hozzászólással írtam, hogy a porszívó, lámpa, biztosítás, stb. -ügynökök a netről szedegetik le az adataimat, hogy teljesen másféle szolgáltatást ajánljanak.
Sokkal lejjebb, az előbb közzétettem a levelet, amit a privát címemre kaptam. Megvádoltam a küldőt, hogy kifejezett akaratom ellenére a hirdetésemből szedte a címem.
Majdnem felháborodva írt, hogy nem helyes magánlevelet közzétenni vagy hasonló.
Ezúton szeretnék bocsánatot kérni tőle, nem hirdetésből szedte a címem, hanem a Homárból. Nem érzem a különbséget, csak annyira, hogy innen még le sem tudom tiltani, csak tényleg akkor, ha mű címet adok meg.
Szerintem meg nem helyes a fórumot kéretlen reklámokra használni. És közzétehetem, mert nem privát levél volt, inkább örüljön, hogy reklámozom a céget. Igen, ez is reklám, mert mutatja, hogy ha hozzájuk fordul az ügyfél, ráérnek majd vele foglalkozni, most annyira sok a szabadidejük, hogy jobbhíján kéretlen leveleket küldözgetnek szét.

Nvidia 2007.06.22. 14:54:24

hondas:

"Nekem személy szerint 2diplomám van, 3nyelvet beszélek, napi 10-12órát dolgozom, hétvégén is, van, hogy este 11kor megyek ügyvédhez, mert a drága ügyfélnek éppen akkor van egy kis szabadidelye..."

Remélem a "3nyelv"-be a magyart nem számoltad bele? Mert azzal igencsak hadilábon állsz...

tundrazuzmo (törölt) 2007.06.22. 15:26:55

mcs
Én értem, hogy mire gondolsz, mert vevőként az embernek többféle elképzelése is lehet a lakásról. Egyáltalán nem mindegy, hogy:
- élete otthonának veszi
- keresni akar rajta, azzal, hogy felújítja
- befektetés céljából veszi, és bébeadja
Teljesen más ennek a háromnak a célrendszere, egyik esetben előny, ha kilóg a vezeték a falból, másik esetben nagy baj…:)
Szerintem ma Mo-on az az általános, hogy az ingatlanközvetítő az eladó érdekeit és a vevő pénzét keresi… amit persze jutalékban az eladótól fog megkapni, ezért vele szerződik. A vevőnek pedig ott jó, hogy bemegy az ingatlanoshoz, és kedvére válogathat a lehetőségek közül. És meg tudja mondani egy vevő az ingatlanosnak, hogy milyen lakást keres, és ha nincsen, akkor az ingatlanos azt is felhajtja neki – esetleg más irodákon keresztül. Az ingatlanos ritkán odafigyel arra is, hogy a vevőnek olyan lakást ajánljon, ami jó befektetés, azaz nem fog a megvétel után bukni rajta helyből 1-2 milliót az ügyfél. De ezzel aztán vége is a legtöbb helyen a vevőnek nyújtott szolgáltatásnak.
Ha akarsz egy inkább vevőcentrikus hozzáállású szakértőt, aki a benne lakó szemszögéből is meg tudja nézni a lakást, az már nem az ingatlanos, hanem egy építész, vagy épületgépész, vagy belsőépítész, vagy több éves tapasztalattal rendelkező önképző szakértő.
Ha esetleg az ingatlanos kollégák nagyobb hangsúlyt fektetnének arra, hogy – egyébként saját tapasztalatukból kiindulva, mert ők is laknak valahol – olyan dolgokról is tájékoztatnák az ügyfeleket, mint:
- várható havi költségek (víz, gáz, villany, közös, fűtés)
- ügyvéd, átírás, illeték, stb. költsége
- felújítás költsége
- kb. mennyi hitelt lehet felvenni az adott lakásra banktól és értékbecslőtől függően
- esetleg mennyiért lehet a lakást kiadni azon a környéken
akkor a vevők is elégedettnek éreznék magukat. Ehhez nem kell társasházkezelői tanfolyamot, pénzügyi-hitelügyintézői iskolát, befektetési tanácsadói kurzust, építész képzést elvégezni, elég a józan paraszti ész. Párszor 10 perc utánanézés. És az a hozzáállás, amit egy mondattal össze lehet foglalni. AZ ÜGYFÉL IS EMBER, MINT ÉN, AMIKOR LAKÁST AKAR, AKKOR PONT AZ A FONTOS NEKI, MINT NEKEM.
Aki ezt csinálja – mert van ilyen – az ma a sikeres ingatlaniroda. És ezeket az ügyfelek ajánlják egymásnak, és akár a város másik végére is elmennek a jó ügyintézésért. Ellentétben azzal, akinek mondjuk minden kerületben van irodája, de magasról lesajnálja az ügyfelet.

hondas 2007.06.22. 16:13:50

Kedves mcs!
Egy dolgot nem értek!
Miért mész be ingatlaközvetítő irodába, ha ennyire rossz véleménnyel vagy a szakmáról!
Ha 1x, 2x, 5x megjárod az ingatlanossal, akkor miért mész be 20adszorra is???
Ezt egyszerűen nem tudom felfogni!!!
Vagy hantázol, mert egyszer valakivel rossz tapasztalatod volt, vagy nagyon buta ember vagy, aki nem tanul semmiből!
Aki pedig 200-300 házat néz meg, hogy vásároljon az nem vevő!!! Tapasztalatból mondom! Logikus, hogy azt az ingatlant nézem meg, amelyik speciel érdekel! Ehhez nem kell több százat. Ha pedig valóban egyik sem felel meg, vagy csak a bőség zavarától nem tudsz dönteni, azt javaslom, építs magadnak egyet, az biztosan olyan lesz amilyennek te akarod és annyiba fog kerülni, amennyibe te akarod, én akkor nem tud egy ingatlanos sem átverni(csak a kőműves, meg az ács, meg a fűtésszerelő, meg a burkoló, mert ugye mind át akar verni, ilyen világban élünk! Lehet, hogy üldözési mániád van, és mindenki téged akar átverni...
Szerinted egy építész honnan a fészkes fenéből fogja tudni, hogy mennyit ér majd 5év múlva az ingatlan, vagy, hogy jó alappal rendelkezik-e (ahhoz meg kell fúrni, vagy le kell ásni, amit egy tulaj sem fog nekem engedni). Használt lakást venni mindíg lutri, viszont ezért is olcsóbb. Új lakást kell venni, és akkor minden biztos, mindenről tudsz tájékozódni, csak nem mindegy milyen áron!

birdito 2007.06.22. 16:14:13

Pécsett az a módi, hogy az Ingatlanos cég olyan szerződést irat alá az eladóval, hogy x ideig (1 év) betekinthet a földhivatalba a tuljdoni lapba, és ha olyannak adod el, aki náluk regisztrált, akkor behajtják a sápot. Ehhez képest viszont érdeklődőt nem hoznak.

_benito · www.nst.blog.hu 2007.06.22. 16:30:29

hondas, néhány szakmának bealkonyul hamarost, hála istennek a tiétek is ilyen. rossz híretek meg pont azért van, mert qrva nagy pénzekért 0 szolgáltatást nyújtotok.

fogtok hiányozni, amikor mindannyian elmentek aktát tologatni közalkalmazottként, plázába cicáskodni, vagy egyéb olyan munkát végezni, ahol nem hülyék pumpálásából éltek meg.

Zara (törölt) 2007.06.22. 16:33:27

Hááááát, mit mondjak, szép sztorikat olvastam az elmúlt fél órában itt. Ingatlanügynök vagyok, másfél éve lettem az. Azóta is ugyanannál a cégnél dolgozom, ahol elkezdtem. Felső fokú nyelvvizsgám van angolból és franciából, középfok németből és olaszból, valamint 2 diplomám. Szeptember óta pedig első éves vagyok az Ybl-ön, mert borzasztóan érdekel az építészet. Magam is tapasztalom, tényleg borzasztó, hogy gyakorlatilag képesítés nélkül bárki elkezdheti ezt a szakmát. Nem véletlen, hogy ebben az országban az ingatlanügynökök megítélése nagyjából a taxisokéval egyenértékű. Szeretném, ha ezen változtatni tudnánk, és a magam részéről sokat is teszek ezért. Azért hagytam fel a korábbi szakmámmal, mert felelős vezetőként is tele volt a hócipőm azzal, hogy - igaz elég magas fizetésért, cégautóval, céges telefonnal, és egyéb juttatásokkal, stb. - mindig akadt az anyacégnél egy Magyarországon sose járt angol, német, francia vagy bármilyen nemzetiségű ifjú titán, aki sokkal jobban tudta, hogy a magyar piacon hogyan kell az adott termékeket reklámozni. Nem titok, nagyon jól élek ebből a szakmából, de sokat dolgozom érte. Ritkán megyek ügyfelek után, egymásnak ajánlanak. Az ügynökség, amelyiknek én dolgozom, áfával 5%-os megbízási díjért dolgozik, mégis örömmel dolgoznak velünk, általában az alábbiak miatt: 1. olyan ügyfelet viszek oda, aki szinte már segítségem nélkül is tájékozódik a lakásban, mert minden információt megadtam korábban. 2. tudom, hogy valóban vásárolni fog 2-3 hónapon belül, nem pedig még el sem kezdte a saját lakását hirdetni. 3. tudom, hogy készpénzből vásárol-e, ha nem, akkor már túl van a banki procedúrán, nem a szerződés napján derül ki, hogy nem fogja megkapni a hitelt. 4. akit odaviszek, regisztrált ügyfelem, nem akárkit enged be az otthonába. Sorolhatnám még sokáig, de tudom, mégis ezren fognak a torkomnak ugrani, hogy igen, de egy csomó lóvét mégis leakasztok a végén. Igen, valóban, és büszke is vagyok rá, hogy a szakszerű és jól végzett munkámmal jól keresek. Ami a cím nem kiadását illeti: jól látjátok, sokan megpróbálkoznak kikerülni az irodát. Ez nem baj, egyetértek azzal, ha spórolni lehet, tegyék meg. Ugorjanak minden 20 szavas expressz hirdetésre, és ne csodálkozzanak, ha csak a helyszínen derül ki, hogy a lakás szuterén, ázik a fal, északi fekvésű, és egy tűzfalra néz, ezt ugyanis a kedves tulajdonosok többnyire nem mondják el a telefonban, abban a reményben, hogy ha már kijön, talán mégis megtetszik neki. Ingatlanügynök ilyet nem tesz, mert drága az ideje. Meg az ügyfeléé is. Ráadásul a bizalmat csak egyszer lehet elveszíteni. Azonban ha mégis ügynök mutatta meg az álomlakást, úgy gondolom, lopás, ha utólag ki akarják hagyni. Velem is előfordult, hogy névjegyet akartak cserélni, kivettem a kezéből és mosolyogva eltettem és mindkettőt megkértem, bízzák rám a dolgot, és engedjék, hogy megdolgozzam a pénzemért. Sok ilyen történetet nem tudok mesélni, velem valahogy nem történnek ilyenek. Szóval, azt gondolom, amit az inkriminált irodavezető csinált, megengedhetetlen. Velem is előfordult már, hogy a kedves telefonáló nem értette meg hogy ha ötször teszi fel a kérdést, akkor sem mondom meg a pontos címet. Elmagyaráztam neki, hogy ez miért van, nem értette meg, elmondtam neki, hogy ez esetben sajnos nem tudok neki segíteni, majd további szép napot kívántam és elköszöntem. Sajnos rengeteg olyan tisztességtelen ingatlanügynök próbál meg ilyen módon információhoz jutni, ezért olyan fotókat sem teszek fel a házról, amelyről felismerhető az ingatatlan. Száz szónak is egy a vége, nem kötelező ingatlanügynökkel dolgozni. Mint ahogy az ingatlanügynöknek sem kötelező minden ügyféllel foglalkoznia, aki bejelentkezik. Ez egy bizalmi kapcsolat, ami nem működik úgy, ha a felek nem tiszta szándékkal közelítik az ügyet. Uff, szóltam :)

avc 2007.06.22. 16:39:13

birdito
pont az ilyet nem kell aláírni és kész

avc 2007.06.22. 16:45:40

WH,
csak elvi síkon (mivel én még nem álltam egyik oldalon sem :))
ha saját szakálladra árulod, és 10,5-ért azonnal elviszik, az pont olyan, mint ha 4 hónap múlva közel 10,8-ért megy el
megforditva: ha azonnal elmegy 10,2-ért, az olyan, mintha 4 hó múlva közel 10,5-ért (ezek persze durva számítások)

Dave_hu (törölt) 2007.06.22. 16:50:42

zara, tök jó, h már magatokat reklámozni jöttök ide, 1000 karakteres írással. :)

Hepaj 2007.06.22. 17:01:12

dave:

na mi van dave, mégsem olyan minden ingatlanos, mint amilyennek egyesek néhány rossz tapasztalat alapján lefestik őket? Látod, még írni is tudnak, kerek egész, nyelvtanilag is alapvetően rendben lévő mondatokat. Jééééé, mi is emberek vagyunk! Azta!!!!

Dave_hu (törölt) 2007.06.22. 17:15:49

én azt mondom, hogy aki ezt jól csinálja (és valljuk be nagy ötlet egy ilyen blogra kommentként felrakni egy kis önfényezést, hisz akár egy kattintással írhatok neki, ha lakást keresek v eladok), az keresse magát halálra ebben a szakmában is.

Zara (törölt) 2007.06.22. 17:17:40

Drága Dave!

Ne haragudj, hogy minden hátsó szándékkal megadtam a mobilszámomat, a lakástelefonomat és az e-mail címemet. Vagy nem erre gondoltál azzal, hogy reklámozom magam?

:)

Zara (törölt) 2007.06.22. 17:18:44

Ja, és még valami Dave! Látod nem minden ingatlanügynök ostoba és eszetlen. Ha már ezer karaktert le tud írni.............. :):):)

Zara (törölt) 2007.06.22. 17:20:58

Ne aggódj Dave, ahogy én itt a többség véleményét elolvastam, többnyire olyan leveleket fogok kapni, amelyeket nem fogok kinyomtatva az irodám falára kiakasztani........... :)

És lehet, hogy édesanyámnak sem mutatom majd meg :)

Dave_hu (törölt) 2007.06.22. 17:23:01

zara, mondom, respect. ez így megy a 21. sz-ban, nem a mobilodat kell megadnod, meg tudnálak keresni, ha akarnám, nem. webkettő meg minden.

Dave_hu (törölt) 2007.06.22. 17:24:10

meg tudnálak keresni, ha akarnám, nem? > kérdőjellel

Zara (törölt) 2007.06.22. 17:28:18

Értem én, de eszembe sem jutott ezért írni. Egyszerűen csak felbosszantott amilyen hangnemben itt nyilatkoznak rólunk, még akkor is, ha tudom, hogy néhány "szaktárs" ad rá okot. De könyörgöm, semmihez sem értő vadbarmoknak titulálni, ingyenélő rohadékokoknak, akik csak lenyúljuk a pénzüket, azért mégis csak túlzás.
Én csak megpróbáltam védeni a mundér becsületét!!! Gondolom, neked is kinyílna a bicska a zsebedben, ha ok nélkül, ismeretlenül nagy általánossában mocskolnák a szakmádat. Gondoltam, mutatok egy másik megközelítést. Ha csak egyetlen ember elgondolkodott azon, hogy van az éremnek másik oldala is, már nem volt hiábavaló két órát itt töltenem a gép előtt. Persze, az is igaz, amit én gondolok, hogy aki utálja az ingatlanügynököket, az ne keresse a társaságukat, olda meg a problémáját egyedül. Ezen a nyomvonalon nekem se kéne ilyen blogokat olvasnom......... :):)

Zara (törölt) 2007.06.22. 17:29:56

:):) Persze hogy meg tudnál keresni. Te mondtad: webkettő, vagy mifene :) Meg aztán nem is bújkálok. De kérlek, ne keress meg, mert tényleg le nem mosom magamról, hogy ügyfelet vadászni jöttem ide!

Blablax 2007.06.22. 19:05:33

Itt Hollandiaban szuperprofi ugynoksegek 1.5%-ot kernek az eladasert. Vetel ingyenes.
De olyan weboldaluk van basszus, hogy megszolal. Fenykepek a kornyekrol, demografiai adatok a kornyekrol, rengeteg foto es video a lakasrol, stb. stb. stb.
Nezzetek meg: www.funda.nl
Na ebben kellene otthon is gondolkozni, nem az atveresbol meggazdagodason..

PvD (törölt) 2007.06.22. 19:33:29

"3. tudom, hogy készpénzből vásárol-e, ha nem, akkor már túl van a banki procedúrán, nem a szerződés napján derül ki, hogy nem fogja megkapni a hitelt."
Ez kemény duma, csak az a baj, hogy fasság. A bank csak akkor indítja el a procedúrát ha bemutatod az adásvételi szerződést. Ezt most nagyon elirtad v. fogalmad sincsen az egészrő.

Nvidia 2007.06.22. 20:24:21

Semmi baj az ingatlanközvetítő cégekkel - csak NE a hondas-féle egységsugarú közvetítőket fogjátok ki! :-) Én szerencsére egy kultúrált emberkének adtam megbízást, aki a legnagyobb megelégedésemre kötötte meg a szerződést. Tehát mint mindenhol, itt sem szabad általánosítani: vannak hozzáértőek, és vannak hondasok:-)

Bastya 2007.06.22. 20:57:27

Először is köszönöm, hogy lehetőséget kaptam a hozzászóláshoz. KÁLVÁRIÁM a mai napon kezdődött amikor délután csörgött a mobiltelefonom. A VIII.ker.Kálvária téri ingatlanra (A szóban forgó ingatlan leírását és fényképeit alaprajzát a www.bastya.hu weboldalon megtalálhatjátok.)
bejelentkezett egy követelőző hangú türelmetlen fiatal nő. A Kálvária téri lakás felöl érdeklődött. Azt kérdezte hol van ez a lakás? Telefonban elmondtam amit a lakás elhelyezkedéséről tudtam, nevezetesen azt, hogy a Kálvária utcánál van. "De mégis hol?" Hangzott a leteremtés a telefonban. "Nekem nem mindegy" Nem megyek csak úgy oda!"(Sajnos további információt nem tudtam mondani, mert az ingatlanközvetítőm, aki felvette az ingatlant, szakmát váltott pont az ilyen ügyfelek miatt, mint a Simon Szilvia.)Elkezdtem magyarázkodni a "hölgynek", abban a reményben hogy megbékítem. "Az ingatlanközvetítőm elment a cégtől én pedig nem láttam az ingatlant, a cég vezetője vagyok, sajnos nem láttam, de megmutatom"-igyekeztem zavartan. Többse kellett a "hölgynek". Mintha olajat öntöttem volna egy tűzre. Lekezelő stílusban gúnyolódva kiosztott és lekicsinyelte az ingatlanszakmát és rámzúdította eddigi sérelmeit. Felajánlottam neki, hogy az Ő általa megjelölt időpontban megmutatom a lakást, akár szombat-vasárnap is, mert hétvégén is dolgozom.A "hölgy" mintha nem is hallotta volna, amit mondtam. "Itt lakom a Kálvária térnél én csak ismerem a környéket nem mindegy hol van a lakás!" "Mihez esik közel? Melyik oldalon van? Melyik ház az? Először megnézem! Felajánottam, hogy odamegyek, egyúttal amikor úgyis megnézné a házat, de felháborodott, hogy mit képzelek. "Hogy gondolja ebben a melegben a kicsi gyerekkel!" Szegény nyolc éves kislányom -aki nyári szünetben velem van és együtt mutatjuk időnként a lakásokat- alig várta, hogy letegyem a telefont. Még annyit megpróbáltam a "hölgy" megbékítésére kínomban, hogy arra hivatkoztam, hogy akad néhány nagyobb iroda, aki nem írja ki még az utca nevét se csak annyit pl: Rózsadombon csodálatos .... Sashegyen panorámás ....ház Zuglóban napfényes .....lakás. Akármennyit próbálkoztam a helyzet egyre esélytelenebbé vált így udvariasan elköszöntem nem várva meg az újabb kínt és menekültem volna előle mint egy kis giliszta az agyontaposója csizmája elöl, de nem kegyelmezett. A következő lépése az volt, hogy egy e-mailt küldött, melyben megfenyegetett! "Durva negatív reklámot ígérek, gondoskodni fogok róla, minél többen megtudják, mit (nem) tudnak, azért a csekély néhány százezerért, amit a semmire felvesznek. Maga a tökéletes példája annak, miért utálják az emberek az ingatlanosokat."

Sokat gondolkodtam reagáljak-e a vádakra, de azóta se hagy békén ez a nő és további e-mail küldött nekem. Zaklat! Ez nem ügyfél ez egy sérült személyiségű nő, akitől mindannyian szenvedünk legalább egyszer az életünk során a munkahelyünkön vagy nem kívánt rokon személyében.

Üdv: Szederjessy Tiborné


8. kerület Kálvária tér Irányár: 13.3 millió Ft.

VIII. ker. Kálvári térnél 56m2-es, 2 szobás, emeleti, utcai, teljesen és igényesen felújított, napos, nagypolgári, nívós, otthonos lakás szép házban eladó. 180 m2-es belső terasszal rendelkezik a társasház. Azonnal költözhető a lakás. Kombicirkó fűtéses lakás Belmagasság: 3,6m Irár:13,3M

Ár: 13.3 M Ft.
Méret: 56 nm
Szobák száma: 2
Emelet: I.
Fekvés: Utcai Kerület:: VIII. ker.
Cím: Kálvária tér
Típus: Lakás
Állapot: Felújított
Azonosító: E-710

killerkaller 2007.06.22. 21:29:57

Körpanorámás ódon otthonom elcserélném.

Válaszokat "Mátyás az igazságos" jeligére kérek.

grafX 2007.06.23. 00:16:27

Amikor én egy szűk környéken lakást kerestem, rövid idő alatt rá kellett jönnöm, hogy az összes lakáscím (és hirdetés) ügynökök kezén van már. Minden lakás többszázezerrel, ha nem egy millióval lett volna drágább azért, mert akárhol hirdették, mindig közvetítő volt a sor végén. Senki sehol nem nyalt fényesre, egyszerűen hiába olvastam netet vagy újságot, mind közvetítő volt. Így végül nem volt más lehetőségem, mint sokszorosítottam egy saját privát hirdetést és kitettem a környéken a villanyoszlopokra (vsz szabálytalanul, de akkor már nem érdekelt). Kérdem én: ki az, aki egyetlen éjszaka vagy nap alatt az ÖSSZES hirdetésemet letépte (de csakis ezeket)? Nyilván azon közvetítők egyike, aki attól félt, hogy így majd nélküle is találok lakást. Hát erről meg azt gondolom, hogy ha én nem kerülhetem meg őt, miután megmutatta a lakást, akkor ő se akarja elvenni a saját sanszomat, és ne tépkedje le a hirdetésemet! Mindenki csak a maga dolgával törődjön: ő is hirdet, meg én is hirdetek. Mindenesetre pár nap alatt többször is "újraplakátoltam" a környéket, mindhiába. Ekkorra érett meg bennem az elhatározás, hogy ha ők így, hát én is így: és mostantól csak másodmagammal megyek lakásnézőbe. Minden lakást megnézek ügynökökön keresztül és utána a kísérőm a saját nevében írja alá a nyilatkozatot a megtekintésről. Így ha én másnap saját nevemben megveszem a lakást, senki nem szólhat egy szót sem. (ez kb 2 éve volt, akkor még működött volna, mivel volt, hogy így néztünk meg lakást, csak akkor még nem használtuk ki azt a lehetőséget, hogy a közvetítő elfelejtette aláíratni mindenkettőnkkel a nyilatkozatot) Végülis nem volt rá szükségem: egy héten belül egy élelmes eladó saját hirdetését találtam meg ugyanígy kiragasztva, és teljesen közvetítőmentesen létrejött az üzlet. :)

fszgear 2007.06.23. 07:41:43

El kéne már gondolkodni néhány baromságon, amelyek fennen igen sűrűn előfordulnak.Csak a legközelebbi:"Amikor én egy szűk környéken lakást kerestem, rövid idő alatt rá kellett jönnöm, hogy az összes lakáscím (és hirdetés) ügynökök kezén van már."-Mi lehet vajon az oka, hogy azon a környéken az összes eladó közvetítőn keresztül árulja az ingatlant?1.Shotgunt dugnak az ügynökök a tulaj szájába és úgy íratják alá a megbízási szerződést.2. Csupa idióta barom lakik ott, me az állatja nem érti amit grafX már világosan lát,hogy ingatlanossal együttműködni szopás.Vagy esetleg kurvára nem szeretnék, hogy minden lúzer becsöngessen:Hogyé aggya a villát jóember? Megnézhessük azér?Vagy esetleg még azt sem szeretnék, hogy a környezetük megtudja, hogy árulják az ingatlant.Vagy netán olvasnak néha híreket nemcsak balfasz ingatlanosokról hanem lakásmaffiáról,tökéletes helyismerettel rendelkező betörőkről,ötször eladott albérletről stb.SZóval ha csak a töredéke igaz lenne a fenti baromsághalmaznak, az ingatlanosok rég kipusztultak volna a piacról és az utolsót spirituszban mutogatnák a Terror Házában.Ellenben virágozna minden villanyoszlop....:)

andika25 2007.06.23. 12:25:44

Bástya hozzászólásából azért pár dolog kiderül - feltételezve, hogy minden szava igaz.
A leendő kedves vevő saját állítása szerint a Kálvária tér közelében lakik, tehát nem kellett volna kisgyermekkel, babakocsival kánikulában utazgatni a zsúfolt buszon, elég lett volna egy kis séta is.

Vagy mégsem ott lakik? Csak kamuzott? De minek?

vyf (törölt) 2007.06.23. 16:29:38

Csak érdeklődnék a kedves ingatlanos hozzászólóktól, hogy az korrekt-e (szerintem nem), vagy bevett szokás, hogy a jutalékot (3%+ÁFA) a vevőtől és az eladótól is elkérik, azaz több mint 6%-ot keresnek a bizniszen. Mert én már ilyenbe is belefutottam...

kamaka 2007.06.23. 21:49:54

vyf nem, tudomásom szerint mégcsak tervezik (bár lehet ez az info régi)a jogszabályt azok szerint megosztódik tehát a szerződében foglaltakat lehet megállapodás szerint megosztani.
Kivel hogy volt a szerződés kötve?
azt kell alaposan átolvasni. tudomásom szerint siker díjat kérhetnek, ez lehet 2-6%.

kamaka 2007.06.23. 22:04:55

Talán azért nem árulják el, mert igen sokan bizniszelni akarnak. benne van az ingatlanos ideje, pénze, energiája és szépen a háta mögött akarnak szerződni. Mint minden ez is jó magyar szokás. Volt olyan eset is, hogy a létrejött adásvétel stb esetén úgy kellett kihúzni a megállapodás szerinti összeget.
Meg azért tévhit, hogy az ingatlanos csak töki vakit játszik. Ez is mint minden más komoly szakma.
Már ugyan nem vagyok ingatlanos, de nagyon sok szakbarbár elrontja a szakma renoméját
(meg a rendőrőkét, meg a tanitóét, meg az orvosokét stb.is). Nem egy ügyfélnek magyaráztam el hogy mi a teendő, remélem megtartottak jó emlékezetükbe. Ha jól végzem a dolgom, akkor megbecsülnek mint ingatlanos is és mint ember is. de ezért tenni is kell mindkét félnek. Azért jó ingatlanossal dolgozni, mert sok jó tanáccsal tudja segiteni mind a tulajokat (árkialakításban, lakással kapcsolatos jótanácsokkal, ügyfél szűréssel), mind a leendő vevőket (maximális kiszolgálással). Egyébként www.ingatlan.com cimen van térkép, ott meg lehet tekinteni kb. merre is van a keresett ingatlan többségében van utca név a hirdetésekben.
egy hosszabb lélegzetvételű hozzászólásomat elküldtem, de nem biztos hogy rendesen átjött. Üdv mindenkinek, és jó ingatlan keresgélést, tessék kicsit utánajárni, hogy ismerősnek, rokonnak esetleg ki intézett korrekten ingatlanügyet, valószinű az jó volt szakmailag, érdemes velük dolgozni!!!

Sbuci 2007.06.24. 11:21:08

Nekem erről annyi a véleményem, hogy ha valaki béna/nincs ideje arra, hogy meghirdesse magának a lakását, mert igenis el lehet adni önállóan is, akkor igenis fizesse meg a díját. Egyébként tudok olyan irodá(k)ról, amelyik közvetítője úgy kezdte, hogy ha olyan ügyfél veszi meg a lakást, akit ők kiközvetítettek már egyszer, akkor beperlik a volt tulajt, ők bizony kikérik a telekkönyvét minden nem általuk eladott lakásnak. Továbbá azt is kikötötte, hogy amennyiben másik ingatlanost is megbíz az ember az üggyel, akkor is fizetni kell egy fix díjat. Eddig a tények. A magánvéleményem pedig: nekem senki ne mondja azt, hogy az OKJ-n megszerezhető ingatlanos szakma annyira nagy szaktudást ill. annyi időt és benzinköltséget stb. igényel, hogy lakásonként közel milliós nagyságrendeket kérnek érte el. Csak az igazság sajnos az, hogy ezt nem is az a kedves/nem kedves közvetítő lány kapja, aki gürizik vele - már amennyit kell neki, ezt fajtája válogatja. Az meg, hogy mégis ilyen pofátlanul magas a piaci ára az ingatlanközvetítésnek, az meg csak azt bizonyítja, hogy igenis van egy széles réteg aki ezt hajlandó megfizetni. A választás lehetősége megvan.

Borcsa 2007.06.24. 16:17:27

Fél éven keresztül hirdettem a lakásomat. Nem nagyon volt jelentkező, de megkeresett néhány ingatlan iroda is. Alapból nincs kifogásom az ingatlanosok ellen, aki kérte vihette az adatbázisába.Annak ellenére, hogy mindig azzal a szöveggel jöttek, hogy meglévő ügyfeleik részére keresnek lakásokat egyik sem hozott egy darab érdeklődőt sem.
Majd a barátnőm szólt, hogy van a kerületben egy ingatlanos aki nagyon ügyes, a házukban is néhány nap alatt eladott egy lakást.Felhivtam.Megkötöttük a szerződést majd ezután heti 2-3 érdeklődőt hozott nekem és 3 hét alatt eladta a lakásomat.Nem sajnáltam tőle a jutalékot.Ezt nevezem ingatlanközvetítésnek és nem azt, hogy felvesznek több száz címet, felb*sszák a netre majd várják a madarat....

Zara (törölt) 2007.06.25. 09:24:19

"3. tudom, hogy készpénzből vásárol-e, ha nem, akkor már túl van a banki procedúrán, nem a szerződés napján derül ki, hogy nem fogja megkapni a hitelt."
Ez kemény duma, csak az a baj, hogy fasság. A bank csak akkor indítja el a procedúrát ha bemutatod az adásvételi szerződést. Ezt most nagyon elirtad v. fogalmad sincsen az egészrő. "

EBBEN IGAZAD VAN. DE AZT, HOGY MILYEN ÖSSZEGŰ HITELT KAP A KONDÍCIÓI ALAPJÁN, AZT MÉG ELŐTTE MEGMONDJA A BANK. A FIZETÉSÉT ÉS AZ ÖNEREJÉT CSAK TUDJA A KEDVE DELIKVENS
TALÁN MÉGIS ÉRTEK EGY KICSIT HOZZÁ :)

kamaka 2007.06.25. 23:10:26

Kedves Sylvi végül megoldodott a lakáskeresési ügyed?!?

Virus 2007.06.26. 10:38:54

nekem is volt pár esetem, egyszer ugyanabban utcában akartam volna két lakást is megnézni. az egyikről tudtam, hogy a 12-es szám alatt van. a másikról nem voltak hajlandóak elárulni a házszámot, persze kiderült,hogy ugyanarról volt szó. ezúttal az ingatlanos szívta meg, ha elárulja a számot, meg tudtam volna mondani neki, hogy akkor tárgytalaln, már van oda egy időponton. igy viszont ő jött át pestről budára, pénteken délután 5 órakor!!!
ellenpélda: van egy Bodnár Attila nevű ingatlanos, aki egy tündér. semmi papirt nem irtunk alá vele, teljesen bizalmi alapon, szóbeli megállapodás alapján segitett nekünk. ha bárki belefut, ajánlom. a végén nem az ő kiuncsaftja volt a befutó, kifejezetten sajnáltuk:(
további tapasztalatom, hogy brutálisan trehányak. ha pl, megkérdezek vm-t a lakással kapcsolatban, általában nem az a válasz, hogy utánanéznek és visszahivnak, hanem annyi, hogy "ezt sajnos nem tudom". sokszor találok olyan lakást, amit több iroda hirdet, ilyenkor próbát teszek a másiknál, és jé, ő meg utána néz. ja, hát ha ennyire nem fontos...
és annyit hazudnak!! déli fekvés, ami tök északi, stb... brrrrrrrrrrrrrrrr

Virus 2007.06.26. 10:43:08

nekem a duna house-szal is jó tapasztalataim voltak, udvariasak voltak, és nem tolakodóak, nagyon profiknak tűntek, de úgy emlékszem, drágábbak is.
nekem egykébként rengeteg munkámba és pénzembe került, hogy a végén önállóan csináltam, fizetni a hirdeteéseket, (akárki akármit mond, nem az internetesre, hanem az expressre jöttek a legtöbben), meg fogadni az érdeklődőket, külön öröm, ha nem jönnek el, szóval utána már mindig hivtam is őket... ha valaki ezt rendesen csinálja, valóban sok munka, és megérdemli a pénzét

Virus 2007.06.26. 10:46:22

HALLGATTASSÉK MEG A MÁSIK FÉL IS

mostazeccer 2007.06.26. 21:24:55

Sziasztok Bloggerek, Hozzászólók!
Ingatlanos vagyok, nincs időm ilyen oldalakat olvasgatni, de a rendszergazdánk felhívta a figyelmemet erre a szappanoperára, ami itt folyik, így megnéztem.
Tehát:
Miután sikerült végigszenvednem magam az egészen, arra következtetésre jutottam, hogy nem érte meg a fáradozást.
Mindkét tábornak van némi igaza, kiragadott példák alapján, mindkét szélsőséges vélemény igazolható.
Leginkább azok a hozzászólások tetszettek, ahol megengedik az ismeretlennek, hogy eldöntse, akar-e megbízni ingatlanost, vagy nem.
Nekem sem lett volna kötelező elolvasnom, így nem is haragudhatok senkire, mert nem tud megszólítást írni az odavetett bölcsességei elé, vagy nem tudja, hogy a nevet (még tán a NICK-et is) illene nagybetűvel írni. Ja, tudom már, én vagyok a műveletlen, mert a neten a nagybetű kiabálásnak minősül. Akkor minek minősülnek az olyan apróságok, mint szó végi toldalékot 2 diplomával LY-nak írni, MSN-es csajozós barokkos túlzást leírni (2-300 ingatlant megnézett...), a bölcsek kövét tulajdonló módon nyilatkozni, ki is fizeti a révészt, 15.000 ft-os laptopon ékezet nélül írni (lehet, hogy jobb a gépe, de akkor nem ismeri az író az ékezeteseket), lehülyézni vevőt, eladót, ingatlanost stb.
ÉN úgy döntöttem, végig olvasom, úgy kell nekem. Valaki beadja irodához, valaki nem. Úgy kel nekik.
Ez a vélaményem.

És hogy mindenki megértse:
bassszátok meg huje bloggerekk akikottültok a 19colos monidorotok elot aminek a gyártása 11rugóba kerűűtt és mégismegvettetek pedigátbasztak a gecigyártóktiteket meg aprocesszorod is csak őtezerbe krül asztán 40é vetted.
mindenki akiide irt agyatlan parasztmert nem tudírni, meg különbenis nincs pézzük azembereknek lakásra meg azis barom aki panelbe megy vagy elaggya v árulja ugh az ingatalamosok megérdemlik asztat a sók pézt de fulladjanak bele emr én is átbaszom a fejüket.
hüje hozzászólók, ingatlanosok eladók, vevők.
halyra fradi.

Ugye, igaz ez is, meg az ellenkezője is.
További okos hozzászólásukban bízva, maradok tisztelettel:
mostazECCER

Az

namo 2008.01.31. 22:46:52

"És hogy mindenki megértse:
bassszátok meg huje bloggerekk akikottültok a 19colos monidorotok elot aminek a gyártása 11rugóba kerűűtt és mégismegvettetek pedigátbasztak a gecigyártóktiteket meg aprocesszorod is csak őtezerbe krül asztán 40é vetted.
mindenki akiide irt agyatlan parasztmert nem tudírni, meg különbenis nincs pézzük azembereknek lakásra meg azis barom aki panelbe megy vagy elaggya v árulja ugh az ingatalamosok megérdemlik asztat a sók pézt de fulladjanak bele emr én is átbaszom a fejüket.
hüje hozzászólók, ingatlanosok eladók, vevők.
halyra fradi."


csatlakozom!


ekkora barom társaságot, mint ami itt van még én sem basztam.

Ezek inpotens buzik!


én csak azért vagyok itt, mert a páromnak megvan a mensije.

Ilyen impotens buzi társaságot ritkán látni!

hajrá buzik gyülekezete! hajrá!

ez valő nektek.



süti beállítások módosítása