Tékozló Homár

Tejszínhab-gate Tihanyban

2007.07.11. 16:16 | jackyll | 53 komment

Egy igazi nyári kötöttpólós botványt leplezett le Mitilla, akit Tihanyban külföldi vendégével aláztak le egy 1. osztályú árfekvésű kávézóban:

Kedves finn vendégünket levittük a minap a Balatonra, mit neki a Balti tenger, lássa a magyart is. Azt azonban nem gondoltuk, hogy a „remek“ helyi vendéglátással egy meglehetősen jóhírű cukrászdában fog a maga leplezetlen valójában megismerkedni. Tihanyban tikkadtan a Rege Kávézóba tértünk be egy kávéra és fagyira. Miután megtaláltuk a megfelelő – és egyébként lenyűgöző - kilátást nyújtó asztalunkat, egy ifjú hölgy lépett hozzánk, felvenni a rendelésünket. Már az én csokishake-emre és ásványvizemre is kétszer visszakérdezett, aztán teljesen megzavarodott, amikor a férjem tejszínhab nélkül kérte a fagyikelyhét, de az igaz baj akkor következett be, amikor a finn vendég tudni szerette volna, hogy az „a cup of coffee“ elnevezés vajh‘ a hosszúkávét jelenti-e. Lányka közölte, hogy ő még csak 1 napja van itt, nem ismeri a menüt (!), nézzük meg esetleg a magyar szövegben, hogy mi is ez.

Ja, igen, ott valóban hosszúkávéként szerepel. Eközben kísérletet sem tesz arra, hogy a külföldi vendéggel ő maga kommunikáljon angolul, várta, hogy mi fordítsunk neki. A tálcán aztán mindkét fagyikehely tejszínhab nélkül érkezik, reklamálásunkra zavartan visszaviszi az egyiket habért. Az én shake-emen ott a tejszín, de ami alatta van! Lehet, hogy én ízlésficamos, mekishake-en szocializálódott alany vagyok, de egy híg, langyoskás kakaó semmiképp nem nevezhető shake-nek. Amikor fizetünk, a főpincér egy szóval nem kérdi, hogy miért maradt ott az egész, azért mi persze elmondjuk, hogy szerintünk mi a különbség a kakaó és a shake között, valamint, hogy megtaníthatnák az ifjú hölgynek az étlapot. És megelégednénk egy szimpla elnézéskéréssel (a vacak shake árának elengedésére gondolni sem merünk), de nem, a pincér sértett magyarázkodásba kezd arról, hogy a kislány középiskolás és gyakorlaton van itt. Ja. Nem tudom, említettem-e már, hogy a Rege I. osztályú hely, a legolcsóbb kávé 540 forint.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2007.07.11. 16:23:58

a poén, a kiccsajt a gyakorlatért szinte semennyire sem fizetik meg. tudtommal.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.07.11. 16:30:37

Rege a csodaszarvasról, aki elindult csokishake-ért.
Új magyar szomorújáték.
Írta: balatoni vendéglátás. Végigszenvedte: turista.
Műsoron: Egész szezonban.

Én egy Rege nevű sörözőt ismerek. Az jó hely. Persze nem a Balatonnál van.

moderátor 2007.07.11. 16:31:36

Fagyiról vagy sékről van most szó? Hasonlónak tűnhet, de nem mindegy!

Fedup Sári 2007.07.11. 16:32:05

A MÁVnál meg madárszar van az ülésen. 21 ezerért. Inkább a kakaót válsztanám.

C10H12O6 2007.07.11. 16:41:48

Igénytelen banda van mindenhol.
Hogy kéne csinálni?
1. felvételnél angolul beszélő lányt kell keresni (nem a Rigó u. vizsga a lényeg, hanem makkantson rendesen)

2. Úgy kezdi a munkát, hogy felmondja az étlapot.

3. Shaket nem kell kifizetni a végén, hanem a készítő béréből vonják le.

4. Udvariasság, pontosság.

2007.07.11. 16:42:45

Azért ennél nagyobb bajról is hallottam már.

homár molla2 2007.07.11. 16:46:33

na mitilla, az ilyen kötekedő parasztokat de kurvára tudom utálni. ha oda van írva, hogy mi az, olvasd el bazmeg. ha te fordítgatsz a vendégnek, a pincér ne pofázzon bele. ha valami nem tetszik, szólj fizetés előtt, ne próbáld mártírfejjel kiharcolni, hogy megkérdezzék, mi a fasz bajod van. a tejszínhabot is megreklamáltad, azonnal kaptál is rá, nem? és nem kurvára mindegy hogy zavart fejjel vagy nem? a kurvajó pincérek pedig szintén voltak valaha egynapos középiskolás gyakornokok, így megy ez tudod. annyira szarul azért nem oldotta meg a feladatát, még a zavart fej ellenére sem.
a shake meg nem pörkölt, nincs kőbevésve a receptje, legközelebb kérdezd meg, itt hogyan készítik, nem ér csalódás. lásd: "milkshake: frothy drink of milk and flavoring and sometimes fruit or ice cream".

egyes, takarodj a helyedre, vagy a mekdonálcba.

ja, otthagytad az egészet? jól kibasztál velük.

Rosszindulatú Vászka 2007.07.11. 16:51:21

Azt meséltem, már, hogy eccer a mekiben, pont mikor mentünk be, elfogyott a kóla. Azér ez mégis felháborító, nem ezt várná a júzer egy multitól. Nejem javasolta is rögtön, hogy írjunk be a parasztkönyvbe, meg nyomjuk fel az alávalókat a köszpontban, csak kedvem se volt a macerához, meg kólát senem iszunk sohasenem,mert nem szerettyük. De azért mégiscsak nem?

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.07.11. 17:07:18

Szvsz Regéék spórolni akartak a munkabéren és igényeltek egy ifjú tanoncot, akit rögtön első nap a mélyvízbe dobtak. Ez a gusztustalan. Én is voltam tanonc anno a középsuli alatt, az első héten a vevők közelébe nem engedtek, csak figyelnem és tanulnom kellett. No meg árut rendezni :)

Dr Net Elek (törölt) 2007.07.11. 17:33:10

Ja vazzeg, más idök járnak...ma örüjjön a kiscsaj, hogy valahol elvégezheti a nyári gyaxit. Van egy tippem, hogy apunak még a zsebébe is kellett nyulni....Azt ott meg irány a mélyviz elsö nap. Betanulni, ugyan má. Majd koptatja a száját a vendéglös,he?
Akkor a maffiának miböl tejel?


Kelt: Mutyiland 2007.

232323 2007.07.11. 17:52:53

Bezzeg az én időmben...

kopaszsop 2007.07.11. 18:01:25

kárpótold magad a bergmann cukrászdá(i)ban balatonfüreden, ott tuti nem fogsz csalódni.

Sanyi 2007.07.11. 18:40:48

Szanalmas vezetosege lehet az emlitett vendeglato helynek.

A milkshake minimuma az, hogy megall benne a szivoszal ha a kozepebe dofod. En nagy milkshake fan vagyok, kedvencem az oreo cookie milkshake (LA es LV kozott a 15-os ut mellett lehet a legjobbat kapni, fel inch vastag szivoszal es igy is nagyon kell izmolni, hogy atjojjenek rajta a sutidarabok).

homar_molla, te valami pincer vagy vendeglatos vagy? Mert ugy beszelsz. Ha igen, ird meg hol, oda biztos be nem teszem a labam az eletben soha.

Zaklató_Panda 2007.07.11. 19:33:45

A milkshake ősi román ital!

Taktikai Reset 2007.07.11. 19:38:47

Ez tök általános jelenség a turisták által frekventált helyeken és évszakokban. Jobb esetben valóban vendéglátós gyakornokokat vesznek fel (minden pozícióba!), rosszabb esetben - munkaerőhiány esetén - sima érettségivel rendelkező, tapasztalatlan embereket. Persze utóbbiakat szigorúan minimálbérért, hogy a motiváció is meglegyen :/

Vonatos Flash játék · http://trainhelp.i-host.hu 2007.07.11. 20:07:14

Aki a Regében Shake-et iszik az nem lehet sikeres ember :)

Sárosi Miskolcról 2007.07.11. 20:24:11


"LA es LV kozott a 15-os ut mellett lehet a legjobbat kapni, fel inch vastag szivoszal"

Szerintem nézz körül egy kicsit itthon is, például TSZ(Tápiószecső) és TGY(Tápiószele) között meg isteni jó pacalt lehet kapni, megáll benne a kanál.

homár molla2 2007.07.11. 20:31:11

faszt vagyok én vendéglátós, ha lenne éttermem, már rég megbukott volna, mert az ilyen rinyálós seggfejeket rendszeresen elküldtem volna az anyjukba. a tihanyi regében nem jártam még, simán lehet hogy egy szar lepra hely, és a világ legtrágyább sékét készítik ott, fogalmam sincs. az ilyen pattogó majmokat utálom, aki felfújja magát lyen hülyeségeken, utána meg eljön a homárba sírni. nem úgy csinálják a tökfőzeléket ahogy szeretem? rohadt szemét gazemberek, megírom a homárba, ott minden szart lehoznak.
ha az lett volna a történet vége, hogy "beírtunk a parasztkönyvbe, de mivel az úgyse ér semmit, még jól meg is vertük a séfet", akkor azt mondom: mindent megtettél az igazadért, írjál a homárba. de így kéremszépen a nevetséges kis problémák és a szánalmas mártír-próbálkozás miatt csak azt tudom mondani: ez csak egy sima picsogás, és nem fogyasztóvédelmi kérdés.

ezért nem jár ingyenpapucs, az biztosisten.

Timil 2007.07.11. 20:46:05

Ja, igen én is úgy gondoltam volna, ahogy Sanyi - a szívószál álljon meg a shake-ben, meg úgy, hogy első osztályú árakhoz a service is az, főleg ott, ahol annyi külföldi van. De már megint sikerült (majdnem) elhitetni velem, hogy ők tesznek szívességet azzal, hogy egyáltalán bemehetek a nyomorult kávézójukba, nehogy má' még akarjak is valamit.
mitilla

mohaa 2007.07.11. 20:50:29

Sárosi Miskolcról 2007.07.11. 20:24:11

:D

japanautos 2007.07.11. 21:03:07

mollanak van lenni kici igaza
azt ijen kötöszködösz kisz nagyseggű pica ne hizlalkodjon már itten
szétálni balatonpart, enni lángos, mutatni mikkamakka baratyajanak csodász plattensee

Yasashi Tanuki 2007.07.11. 21:10:41

Sajnos ez van.
Magyarországon nem tudják, nem tanítják mi az első osztályú szolgáltatás.
Nem csak a termék hanem a személyzet hozzáállása is hozzátartozna.
Kis hazánkban a személyzet beszól ahelyett, hogy hálás lenne, hogy őket választotta az ügyfél / vendég.
A BKV sofőr beszól, ha utolsó pillanatban szálsz fel a villamosra pedig pont abból él, hogy sok az utas.
Az 5 csillagos szállodában húzzák a szájukat, ha megkéred őket, hogy hívjanak fel egy számot pedig éjszakánként 150 eurót fizetsz a szobáért. Az ingatlanközvetítő szidja az ügyfelét, ha nem veszi meg az első lakást amit bemutat neki pedig egy vásárlásnál százezreket kereshetne, ha érdekelné az ügyfele elégedettsége. Ezek a történetek mind közeli ismerőseimmel estek meg.
Nem ártana egy kis tanulmányút a kedves szolgáltatóknak Japánba ahol a közértben a vásárló az eladónak nem köszöni meg hogy kiszolgálta hiszen ő a VÁSÁRLÓ. Ha ügyfél érkezik az irodába/üzletbe az eladó futva közeledik. A szocializmusból sok szolgáltató/eladó átmentette a fene nagy öntudatát csak a tudást nem sikerült még hozzápárosítani.

ducas 2007.07.11. 22:05:48

Nah,ja...
Idejön a finn a fűszoknyájába, séket, vagy mijagecit akar zabálni...Mi meg parírozunk a parasztjának ha sír a szája...És különbe is...Osztályon felül azt kapsz itten amit kapsz, és kuss...Az ilyen helyen érezzed jól magadat a pénzedért és kész...Örülj, hogy bemehecc...Egyáltalán bemehetté vóna? Kivót írva, hogy ONLY FOR WITHE? Ha nem akkó nagyott vétett a hely, megérdemelne egy fogyasztóvédelmi ejnyebejnyét...Finn, na mondhatom...Az hun a francba van az a finnország?

Rosszindulatú Vászka 2007.07.11. 22:16:07

Hát, nemtom. De most télleg. Most, hogy belegondoltam, azon kívül, hogy csodálkozik az illető reklamáló, hogy így-meg-úgy a túristaszopatóban...

Szal a finnek tökös gyerekek. Simán megtámatták a nagy SzU-t is a II. VH-ban. Ha én cukrázdás volnék, nem kötnék beléjük. Most, hogymég az összes grippenünk se nincsen meg...

Asszem szarban vagyunk.

nilsholgersson 2007.07.12. 00:18:29

1. ne fikázd a kislányt, ha látod, hogy kezdő

2. ez mind semmi. Szeged melletti Útkaparó csárdában pl. tányérra kinyomva hozzák ki a kávéhoz a habot.
a levesüktől pedig a mai napig fosok.

3. ha olcsó kávét akarsz, akkor főzzél le otthon

w00t 2007.07.12. 00:56:21

Bazd meg azt a séket!

nmuwu · http://href.hu/x/73ug 2007.07.12. 01:37:08

"homár molla 2007.07.11. 20:31:11"
szivemből beszélsz testvérem, tényleg minden picsogós fasz engedje már magát le a wc-n a retekbe.

borsika 2007.07.12. 07:45:12

ennyi pénzért kb ilyen alaklmzottakat lehet kapni, akik nyelvet beszélnak már régen anliában taulják az étlapot

Steve_Fi 2007.07.12. 08:51:22

Junius kozepen mentem haza Finnorszagbol egy hetre es jott velem 2 finn baratom is. A szorakozohelyek eleg nagy "kulturalis sokkot" okoztak nekik. Nem nagyon vannak ahhoz hozzaszokva, hogy a pincer visszaszol. Tortent ugyanis, hogy az egyikuk rendelt 3 sort es erre a pincer valasza, hogy esetleg majd akkor, ha azt is hozzateszi, hogy "please"! De nezzuk a dolog jo oldalat: legalabb tudott a pincer angolul =) Ja, egyebkent ez a RIO-ban tortent Budapesten.

Jude (törölt) 2007.07.12. 09:34:34

Ki kell jelenteni, hogy az országunk ritka érdekes (szar) emberekkel és felfogással van tele.
Csak reménykedem, hogy nem ezek vannak többségben.

NoMojito 2007.07.12. 09:56:55

Az egész beszámolóból (ha jól értem) annyi a gond hogy nem ízlett a shake?
Aki ezzel írogat a Homárba és képtelen a helyszínen kezeltetni a problémáját, az járjon a mekibe. Nem is érett más vendéglátó helyekre.

NémethMarcell 2007.07.12. 10:31:58

"Tortent ugyanis, hogy az egyikuk rendelt 3 sort es erre a pincer valasza, hogy esetleg majd akkor, ha azt is hozzateszi, hogy "please"!"

Ezzel konkrétan angol nyelvterületen is szívnak a finnek, miután náluk - mármint a finn nyelvben - nincs olyan kifejezés, hogy "kérem".

Mille38 2007.07.12. 10:41:41

Azért figyeljétek meg a történet mélyét a fagyin és a shake-en túl: az nagyon gáz a magyar oktatásra nézve, hogy egy középiskolás egy ilyen színvonalú beszélgetésre képtelen bármilyen idegen nyelven.

Szerintem meg igenis igaza van a levélírónak, mit akarunk itt mi turizmust csinálni, ha a vendég, aki a pénzt hozza, annyit nem érdemel, hogy megpróbáljunk kommunikálni vele és ehető/iható anyagokat tegyünk eléje.

gázolajsejk 2007.07.12. 10:58:25

Az a baj, hogy nem értitek Mitilla problémáját:
Itt van a nyugati vendég, meg kell neki mutatni, hogy mi is teljes jogú tagjai vagyunk az uniónak, nem holmi barbár népség! Ezért elmennek egy 1. osztályú kávézóba és mit kap a PÉNZÉÉRT? Több nyelven beszélő, cérnakesztyűs, jól felkészült vendéglátóipari szakembert és angol szervízt? Nem! Kap helyette egy "első napos kislányt", shake-nek nevezett valamit stb. Ráadásul a főpincér nem kérdez rá, miért nem ettek-ittak meg mindent!

Broáf!

NoMojito 2007.07.12. 11:00:11

Már bocs, de! Egy szóval nem derült ki hogy a lány milyen nyelven beszél. Finnül nem? Na és, azért ezt talán ne várjuk el minden fagyizóban. A „a cup of coffee“ esetében pedig lehet hogy –ha a kifejezést ugyan érti- csak a társított termékkel nem volt tisztábn.

dXtr 2007.07.12. 12:20:30

EJJJH
szemét kis gyakornokok!
dőljenek kardba!
nemis értem miért nem profin vágnak neki az életnek az emberek!itt már nincs idő holmi gyakornokoskodásra..kukába vele!
zéró tolerancia. az kell ide h legyen miről beszélni
húú de meleg van húú de hideg van húú de fúj a szél húú ménem fúj a szél
remélem érezhető a hangsúly!
pesszimista negatív világ ez.. vagy csak ország..passzzz

j311 2007.07.12. 13:21:50

Hisztis kurvák ne menjenek első osztályú helyre, mert abból csak sírás lesz, mint pl most is.

Rosszindulatú Vászka 2007.07.12. 13:32:00

Az is megoldás talán, ha nem finneket hívünk meg, hanem eszkimókat, vagy afgánokat, azoknak lehet virítani szinte bárhol: hogy ecsém mennyi jó nő meg ijenek.
Továbbá nem Finnországba kell utazni kis időre, hogy asztán itthon szarul érezzük magunkat, hanem az Északi Sarkra (bár az elég hűvös ország és meki sincs) vagy Afganisztánba és akkor egész évben lyól érezzzük magunkat kies hazánkban. Sztem.

Der Beste 2007.07.12. 23:12:06

Én is utálom az olyan embereket, akik mindig, mindenhol azt nézik, mibe lehet belekötni, aztán ha találnak valamit, televinnyogják a világot a "sérelmükkel".
Idén nyáron biztosan elmegyek ebbe a Regebe, s lecsekkolom.

nekemtenemmutogatol 2007.07.13. 01:50:40

hehe, ehhez nem kell vidékre menni, énmegéltem, hogy a fővárosban aszonta a néne a pultban, hogy meg kell néznie, hogy hogyan kell csinálni, amikor kértem egy limonádét cukor nélkül...

nem csokisékkel urizáltam!

plazmasas 2007.07.13. 03:02:50

Tolerancia. A lany elso napjat dolgozta, Te meg jol lealaztad. Miertnem kertel masik shake-et??? Latod, ezert nem jo otthon. Mert egyesek kurvajol erzik attol magukat, ha masok is szarul erzik magukat veluk egyutt.
De tudod mit? Probalj szerencset mint pincer ugy, hogy a fonok a kezedbe adja a csekkonyvet, es dolgozz ahogy tudsz. Na az a szep tortenet.
Ilyenkor csak imadkozhatsz, hogy nem lesz egy olyan seggfej vendeged sem, mint onmagad.

Winston Smith 2007.07.13. 07:44:19

Ez egy elvileg elsőosztályú hely. Elsőosztályú árakkal. Elsőosztályú árért elsőosztályú árut és kiszolgálást kell kapni. Ha ez nincs meg (itt nem volt meg), akkor van helye a pampogásnak.

És ha az elsőosztályú árért sz@r a kiszolgálás és az áru, akkor nem a vevőnek a k. anyját, hogy reklamálni merészel, hanem a kávézónak.

Winston Smith 2007.07.13. 07:48:32

plazmasas 2007.07.13. 03:02:50

Ha egy balatoni elsőosztályú helyre jön egy új gyakornok kiscsaj, az tudjon valamilyen idegen nyelven, ha meg nem tud, akkor menjen gyakorlatra a Tescóba a grillcsirke-osztályra.

Ja, és tanulja meg az étlapot, addig nem szabad vendég közelébe engedni.

dXtr 2007.07.13. 11:41:50

első osztályú harmad osztályú ..egyre megy
mindenhol emberek dolgoznak es mindenhol pöcs a főnök ez szinte mar törvény.
az osztály száma csak attol függ meik gátlástalan senkiházi tud lefizetni több korrupt illetékest és kész!
ez itt közép európa...el innen ha jót akarsz

Fapuma (törölt) 2007.07.13. 16:00:52

jóvan értem a történetet, látom a képet, de HOL itt a zösszefüggés?

Kétségbejesve várom válaszát!

p.nyúl 2007.07.14. 12:33:43

Der Beste Kedves!
Kérlek, ha jót akarsz magadnak, ne ott költsd nyáron a zsét!
Ótvar szar hely lett,de komoan!

Der Beste 2007.07.16. 11:17:29

Kedves Ofélia!

Imádok veszélyesen élni, szóval meglátogatom a helye, lesz ami lesz.

ethan blow 2007.07.17. 11:22:54

alap parasztok dolgoznak a hazai vendéglátásban, és ezt nem fedi el a tény, hogy a vendégek is tudnak picsogós parasztok lenni. de ha fizetek egy kibaszott sékért, nem pedig otthon összerakom, akkor az az élmény is benne van az árban, hogy kiszolgálnak és megtesznek mindent, hogy élvezzem azt a rohadt séket. én voltam vendéglátós, szállodás is, meg vendég is, és mindkét oldalon el lehet baszni, de nem a vendég dolga, hogy megteremtse a körülményeket. az meg hogy a ratyifasz balatoni vendéglátósok mit művelnek, az egy külön téma, mert szerintem az nem vendéglátás, hanem komoly lehúzás. lassan örülnünk kell, hogy kiszolgálnak.
a balatonon különben egyetlen jó étterem van, és kurvára meg is érdemli, hogy mindenki tudjon róla. a "Mauro" olasz étterem Zamárdiban. minden tökéletes. még az árak is. igaz, az egy olaszé, és mindennap ott figyel, és mindenre. el lehetne vinni oda tanulni picit az összes magyar csálingert. meglepődnének, hogy úgy is lehet kurvasok pénzt csinálni, hogy jó kaját adnak, udvariasan, igazi olasz hangulattal, megfelelő áron, és mindenhez mosolyogva meg olaszul üvöltözve, hogy jól érezd magad, és holnap is gyere. és működik. ott is bizos vannak kezdők, de azokat meg betanítják, durva, mi? nekem (nem itt dolgoztam) az első volt, hogy kezdés előtt be kellett magolnom a menüt az összes nyelven, árakkal együtt, bazmeg

JohnnieWalker 2007.07.17. 13:53:04

Azt mondanám igazad van, ha nem az orrod alatt dunnyogtál volna, hanem mint valaki írta, kiálltál volna az igazadért. Ha valami szar, ne fizesd ki, vitesd vissza, de ne várd el, főleg balcsi közelében hogy majd könyörögnek hogy visszaadhassák az árát.
süti beállítások módosítása