Tékozló Homár

Európai Egészségbiztosítási kártya - Az OEP nem ismeri a saját rendszerét

2007.07.18. 08:12 | szily | 24 komment

Értelmetlen kis szopatás deluksz: idéntől munkáltatói igazolást is kérnek a címben szereplő kártya kiváltásához, miközben a szomszéd ablaknál kiváltható TAJ-kártyához - tök logikusan - elég a személyi is. Aki idegeskedni akar, lapozzon a levélhez!

Szia Homár!

Rendszeres olvasója vagyok blognak és feltűnt, hogy gyakran válaszolnak az itt megjelent írásokra. Remélem az OEP kommunikációs osztályáról is olvassa valaki a Homárt! A múlt hét csütörtökön befáradtam a lakóhelyem szerinti Megyei Egészségbiztosítási Pénztárba, hogy megcsináltassam az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Tavaly is csináltattam, ami sima ügy volt. Gondoltam beviszem a régit, meg a tajkártyát. Személyi mindig van nálam, más úgyse kell. Hát nem, 2007. áprilisától munkáltatói igazolás is kell. A múlt héten balesetem volt és a kórházban számítógéppel ellenőrizték a biztosításom érvényességét. Regisztrált ügyfélkapus vagyok, így otthonról én is ellenőrizhetem a tajszámom alapján. Akkor az OEP miért kér munkáltatóit? Nála nem működik a saját rendszere? E miatt még nem is ragadtam volna billentyűzetet, de szerencsétlenségemre a nagy idegeskedésben elhagytam a TB kártyám (nekem még régi papírfecni volt, nem a laminált). Így ma vissza kellett mennem újat csináltatni. Hát semmi sem kellett hozzá, csak a személyim. Kérdeztem is, hogy nem kell munkáltatói? A válasz az volt, hogy nem, mert a személyi alapján megtalál a rendszerben ugyanis benne vagyok. Mivel a szomszéd ablaknál van az EU-s kártya adás megfigyeltem -volt időm egy óra volt az ügyintézés-,hogy csak úgy szórják ki az ügyfeleket. Senki ne higgye, hogy valami villámkezű irodista ült ott, hanem az emberek mintegy fele nem hozott munkáltatóit. Általában azok, akiknek már régebbről volt. Mindenki azt kérdezte - mindenki a maga vérmérsékletének megfelelően- hogy miért nem azonosítják őt a tajkártyája alapján. A válasz az volt, hogy mert ez az utasítás. Hát innen is csókoltatom az utasítás kiadóját, kivéve, ha valami ész érvvel meg lehet magyarázni, hogy miért kell az EU-s kártyához munkáltatói.

Üdv Laj

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2007.07.18. 08:21:56

az utasításos droid kurva anyjukat
ennyi

ducas 2007.07.18. 08:29:37

Vagy a főnök, hülye, vagy az alkalmazott túlbuzgó, vagy az ügyfél nem felkészült...
Ha HIVATALBA mész, akkó még a születési anyakönyvi kivonatodat is vigyed, meg a nagyszülők vallási hovatartozását igazoló keresztlevelet, meg az elmúlt esztendő összes befizetett csekkjét és számláját, meg a gyerekeid iskolai értesítőfüzetét, a lipóti záróidról meg ne is beszéljünk... Na akkor ekképpen felkészülve a vegzálásra, még mindíg beleszaladhatsz egy fissiben kitalált HIVATALI szabályba, amely egy újabb zárójelentést eredményezhet...
Csatlakozom az előttem szóló kollégához...

Dr Net Elek (törölt) 2007.07.18. 08:32:42

Szeretném halkan megjegyezni, hogy tavaly is kértek munkáltatóit. Én tavaly júniusban váltottam ki az eu-s kártyát, és bizony már akkor is ez volt a módi.

A Lyukastorkú Rézfaszú Bagó 2007.07.18. 08:47:43

Hungisztán a bürokrácia földje. Örülj, hogy nem végbéltülröztek meg az eus tajkártyáért! Aktus közbeni légzésszámot sem kérték? Nem volt véletlenül Argentín focimezben az ügyintéző? Gyanús, felettéb gyanús...

Egyébiránt bevehetik bőnyállal a túlbonyolító hivatali patkányok az eres-veres keménykupakos cséphadaró-szerű faszomat.

Taktikai Reset 2007.07.18. 08:57:27

Ha ebből jól értem, a magyar-ugarisztáni TB/foglalkoztatási rendszer nem "kommunikál" a többi EU-s tagországgal.

Magyarán nehogymá' "fedezetlen" kártyával lássák el a büdöslábú magyarokat valami puccos feketeerdei klinikán.

vagymégse?
expert emberek, plíz reagáljatok!
legalább a BKV homármonitorozó beépített embere...

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.07.18. 09:01:21

Azt hiszem Laj volt az utolsó ember Magyarországon, aki nem volt még tisztában azzal, hogy a magyar bürokrácia a Douglas Adams által megálmodott Vogon logika szerint működik.
Inkább örüjjé annak, hogy nem akartak gyorsforgalmi utat építeni a házad helyén! (Eddig, de most akkor...)

mch 2007.07.18. 09:02:24

Ezzel a kártyával lehet mínuszba menni?

Dr Net Elek (törölt) 2007.07.18. 09:19:05

mch:

Persze. A kérdés az, hogy merre fexik ez a minusz? Ha az eu-ban van, akkor simán.

Nem Ottónak hitták az ügyintézöt? Mer akkor csak postán küldik azt a nyüves kártyát, nem kapja az ember direkt az arcába.

f3 2007.07.18. 10:01:22

Én 2005 óta minden évben kiváltom és eddig is mindíg kértek munkáltatóit.

Két éve egy ilyen magyarul írt A4-es lapot kaptam, tavaly pedig egy kis laminált kártyát, természetesen szintén csak magyar feliratokkal...

Bit Rot 2007.07.18. 10:38:38

A munkanélkülieknek ezekszerint nem jár EU-s TB kártya, még akkor sem, ha fizetik maguk után a havi 6-7 ezer Forintos minimál TB-t?

Darth Revan 2007.07.18. 10:59:46

A munkanélkülieknek is jár, ha regisztráltak a munkaügyi hivatalba és elmennek az önkormányzathoz és ott addig rimánkodnak, míg kapnak egy igazolást arról, hogy az önkormányzat fizeti a tb-jüket. (Persze nem megy könnyen, hiszen egy munkanélküli mit akar külföldön...)

Nagyvakond 2007.07.18. 11:39:53

Ahogy egy kedves munkatársam mondja:
ez nem kultúra, ez civilizáció.

Vagy mi csináltuk, vagy hagytuk, hogy ezzé legyen - finita!
Ffffffakjú minden fölös bürokráciának!

Humanista ember? Uggggyan már!
Fejlődés??? Lawfast!!!

Posztmodern immaencia (impotencia) ez az egész.

ALLAH AKBAR!

Zaklató_Panda 2007.07.18. 11:46:40

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya ősi román azonosítóeszköz! Amúgy én voltam ma már?

Bit Rot 2007.07.18. 11:48:51

@Darth:
"(Persze nem megy könnyen, hiszen egy munkanélküli mit akar külföldön...)"

Talán dolgozni? :-)

phzs 2007.07.18. 15:38:38

Munkáltatói tavaly is kellett, de én az egész rendszert logikátlannak érzem.
Ez ugyanaz a történet, mint a kerekedelmi szabványokkal: ha szabványos bármelyik Eu országban, akkor szabványos az egész EU-ban.(ekvivalencia-elv)Tehát, ha itthon van érvényes TAJ-kártyám , jogosult vagyok E 111-re. Ehhez képest a lányom, aki halasztott egy évet az egyetemen, nem kapott, mert nem volt munkahelyi igazolása. Hiába győzködtem a hivatalnokot a fenti érvelés alapján, hiszen a TAJ kártyája megvolt, nem adtak.

borsika 2007.07.19. 08:25:38

Hasonló eset másutt is van: Én az ingatlan kezelőnek akartam vissza adni a lakásom, az ügyintéző sorolta, hogy mi kell hozzá, értékbecslő, stb. és a végén nemleges igazolás a lakbértartozásról amit 242 Ft ellenében az ügyfélszolgálaton lehet kiállítatni- megjegyzem az ügyfélszolgálat a mellette lévő asztalnál volt, egy kattinással megnézhette volna hogy van e tartozásom, de akkor ő minke veszi fel a fizetését. Az a gyanúm, ha normáslisan működnének a dolgok sok ember válna munkanékkülivé ezért nem inzézik, csak bonyolítják a dolgokat

_pierre_ 2007.07.19. 20:02:33

nem csak idéntől kell. nekem már tavaly is volt, még februárban csináltattam és már akkor is kellett a munkáltatói. sőt, mivel ugye 1 évre adják, idén februárban ismét megcsináltattam és akkor sem úszztam meg az igazolást... ha használod az ügyfélkaput, meg otthon netezel, akkor nem nagy kunszt felmenni az oep oldalára és megnézni, mi kell az E111-hez...
egyébként meg üdv magyarisztánban. itt semmi sem úgy működik, ahogy kéne - nem vetted még észre?

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2007.07.19. 21:37:37

Kiváltottam. EU kártya, ugyebár?

Arra a következtetésre jutottam, hogy Mo. nem EU ország, hisz itt nem fogadják el az EU kártyát... (Így jártam, mert a kimosott saláta fecnim nem elégítette ki a tisztelt eü-s kollégát, adtam hát EU-s kártyát... Hiába.)

Krtek23 2007.07.19. 21:47:12

Halihó!

Eboland ("ebolások" földje) ez az ország több tekintetben is...

Márciusban még a Teve u. új épületében volt ez a bizonyos EÜ kártyát kibocsátó osztály, aztán pikkpakk, minden előzetes jelzés nélkül átköltöztek a régi épületbe (ezt a biztonsági személyzet lelkesen közli minden érdeklődővel).

Munkanélkülieknek miért kell az önkormányzatnál könyörögnie?! Nem világos számomra.

Szabadság a munkanélkülinek is jár és vannak emberek, akik nem a Last Minute megoldás hódolói avagy január végéig le kell adják a szabadságolós tervet, illetve léteznek adott utak, amikre már akár félévvel korábban szükséges leróni a díjat.
Általában nem közlik időben az emberrel, hogy kirakják az utcára, sőőőt és azbármely út sztornózása is pénzbe kerül + nem biztos, hogy le akarod mondani a rég tervezett vakációdat, ha már úgyis kiegyenlítetted a számlát. Vagy pl. a rokonok meghívtak (hogy velem miért nem történik ilyen)...
A Munkaügyi Központban jelezheted, hogy most 2 hét pá, nincs belőle baj, addig nem is zavarnak - legalábbis én ezt hallottam erről szakavatott személytől, hosszáfűzte továbbá: még örülnek is a munkakeresővel együtt, hogy valahol sütteti kicsit a hasát. :-)

A lényeg, hogy c'est la vie (= ilyen az élet), itt ez a módi, mindent megnehezítenek a becsületes állampolgároknak (is).

Jár a szánk, ám egyébként ami jár, azt sem kapod meg.

Ciao,
Krrr

nabeul 2007.07.20. 10:06:45

Nekem azzal magyarázták, hogy azért kell munkáltatói, mert sokan kimennek dolgozni, itthon lóf.szt fizetnek, ha meg betegek lesznek, akkor meg majd ingyen ellátattnák magukat. Mert ugye így kint nem kell tb-t fizetni (mert van eu-kártya) és így még több pénzt tudnak spórolni. Aki meg itthon van, majd fizeti az ő ellátásukat.
Hát, csak kérjenek munkáltatóit.
Az extém esetekre (munkanélküli, stb.) meg találjanak ki valamit.

bimba 2007.07.25. 00:46:24

na ezzel a kártyával, illetve ennek a kiadásával már én is szivtam eleget. elismerem, nem volt épp egy sima ügy. viszont ez a hivatali körülményeskedés és lustaság már kezd az idegeimre menni.

tehát a sztori: külföldön töltöttem 11 hónap gyakorlatomat, méghozzá 4 hónapot görögországban, a maradékot pedig spanyolországban, a kettő közt pedi itthon voltam egy hónapot. mivel a diákokat a munkáltató nem biztosítja, ennyi időre pedig nem lehet klasszikus utasbiztosítást kötni utazási irodában, maradt a 'kék' eus kártya a tarsolyban. ezt meg is csináltattam, még tavaj áprilisban, hogy a görög nyárban legalább sürgősségi ellátást kapjak ha valami gáz van. ezt ugye 1 évre állítják ki. októberben hazajöttem, szerencsére semmi bajom nem lett. november közepén volt esedékes a kiutazás spanyolországba, a következő 7 hónap gyakszira (ami ugye, június közepéig tartott). eu eb kártya áprilisig érvényes, na akkor bemegyek meghosszabbíttatom az érvényességet júniusig.
ablaknál a nő: azt nem lehet. csak ha ez lejár, visszahozom, akkor kaphatok újat, akkor állítják ki. mondom én, de hát kint vagyok júniusig, hogy hozom vissza?
erre a nő: hát csak hazajön addig?
nem én, kint leszek végig, dolgozok.
nő: de akkor a munkahely biztosítja, ugye nem feketén dolgozik.
én: hosszas magyarázkodás arról, hogy főiskolás vagyok, gyakorlat így úgy nincs biztosítás, nekm ez a kártya kell.
nő: hát akkor majd kitöltök egy nyilatkozatot, anyuka (apuka, testvér) meg majd bejön és kiváltja az újat, ha a régi már lejárt.
én: persze, de azt ugye postán kell kiküldeni, én meg a nyavajás kártya nélkül nem szándékozok egy percet sem kint tölteni, mert ha akkor törik el a kislábujjam, akkor szóba se állnak velem az orvosi rendelőben, arra meg nincs pénzem hogy magánrendelésen fizessek, meg ez jár nekem és kész, júniusig hosszabbítsák meg az érvényességét, irgumburgum.
nő: nem lehet nem lehet ne tessék cirkuszolni (én: hajam égnek áll)
nő a szomszéd ablakból: ha elhagyja a kártyáját, akkor mi azt bevonjuk és kiadunk egy másikat, ami megint egy évig (következő novemberig) érvényes.
én: ollrájt, elhagytam a kártyámat.
nő: nem hagyta el, látom, hogy ott van magánál, hazudik.
másik nő: majd holnap bejön, és akkor csinálunk magának újat ha elhagyta.
én: dehogy jövök. addig nem megyek innen amíg nem csinálnak nekem újat, ejnyebejnye, kutyafáját.
nő főnöke: na mi a probléma?

innentől a helyzet meg volt oldva: régi kártyát bevonták, papír róla 3 példányban, aláírás pecsét, régi plasztikot odaadtam, újat kiállították, érvényes. öt perc.

de miért kellett ehhez fél órát "cirkuszolni"?

Albu 2008.07.15. 11:45:20

@nabeul: „Nekem azzal magyarázták, hogy azért kell munkáltatói, mert sokan kimennek dolgozni, itthon lóf.szt fizetnek, ha meg betegek lesznek, akkor meg majd ingyen ellátattnák magukat. (…)
Hát, csak kérjenek munkáltatóit.”

Oké, viszek munkáltatóit. Például tegnapit. Ma reggel pedig kiléptem, és egy évig haza sem jövök. Volt értelme munkáltatóit kérni?

Én azt nem értem, minek egyáltalán kártya, és miért van érvényessége? Nem csak azt igazolja a kártya, hogy az én személy adataimhoz ez a taj tartozik? A ténylegesen fönnálló jogosultságot (pl. tb-befizetés előző hónapban) nem ellenőrzik le kezelés előtt?

Miért nem lyukkártyát állítanak ki?

charlie 2008.08.05. 10:05:58

akinek nincs kártyája, de itthon van rendes biztositasa, annak _utolag_ ki fizeti az itthoni tb a kezelését (már ha kéri az illető), persze csak ugyanazt mintha kártyád lenne.

szoval a kártya az egyfajta "hitel", mivel nem kell neked ott helyben leszurkolnod a teljes kezeles dijat, hanem a saját tb-d elintézi

tehát ilyen alapon, ha nincs itthoni tb-d rendbe, akár a tb visszautasithatja a kezelésed fizeteset, és lehet ,hogy neked kikuldik a szamlat. (bár, surgossegi kezelesert nem szoktak, ez nem ámerika)
süti beállítások módosítása