Tékozló Homár

Mit érdemel az a bűnös, aki dróton telefonál?

2007.07.26. 11:26 | szily | 54 komment
Zsolt most megtanulta, hogyan bünteti a T-Com azt, aki még Rohanó Világunkban is esztelenül ragaszkodik a vonalas telefonhoz. Úgy, hogy ha az ügyfél tényleg akarja, akkor többszázezer forintért áshat maga árkot + nem változtathatja meg drága díjcsomagját + úgy kell fizetnie az internetet, hogy nem is használhatja.


Kedves Homár!

Szeretnék egy történetet közreadni a Nagy Magyar Telefonszolgáltató (NMT) meglehetősen abszurd eljárásáról, amelynek sajnos családom a szenvedő alanya.
Családi házban lakunk, de régi és elavult építésű lévén elhatároztuk, hogy egy másikat építünk nem messze régi otthonunktól. A ház az idén nyáron lett kész, beköltözhető állapotú. Mint XXI. századi homo sapiens úgy gondoltam, ráérek a meglévő telefonvonal áthelyezését kérni, amikor már a költözés előtt állunk, hiszen jelen helyzetbe, amikor a NMT évente kisvárosnyi előfizetőt veszít, bizonyára törik-zúzzák magukat egy meglévő és meglehetősen boros telefonszámlákat fizető ügyfél kedvéért. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem is elsősorban maga a telfon, hanem a rajta közlekedő szélessávú internet az, amelyhez családom ragaszkodik.
Benyújtottam áthelyezési kérelmemet, amely - mint már akkor közölték - az internet miatt drágább és hosszabb kifutású lesz, mivel csak az ADSL "átvitele" közel 10ezer forint. Ezt ugyan nem nagyon értettem, mert ha maga a szám marad, akkor lényegében még számítógépes átállítási procedúrát sem jelent a dolog. De elfogadtam a tényt. Két hét után érdeklődtem, hogy áll az áthelyezési kérelmem, mire közölték, hogy műszaki kivizsgálás alatt áll. Ahhoz, hogy ennek mibenlétét közelebbről is megtudjam, az ügyintéző hölgy adott egy telefonszámot a műszaki részleghez.
Ekkor jött az első hidegzuhany. Az illetékes tájékoztatott, hogy az utcában, ahová a házat építettem, csak egy bizonyos távolságig húzták be a földkábelt. (Erről egyébként tudtam; a házamtól kb 50 m-re álltak meg korábban, ez három házat jelent az enyémet is beleértve). Mivel a NMT-nak jelenleg nincs fejlesztési kerete, ezért műszakilag nem tudják megoldani az 50 m áthidalását. Mondom, ha kell, kiásatom az árkot, nekik csak le kell fektetni a kábelt. Ez sem működik - közölte illetékes elvtárs - mert a korábbi megosztott költségviselést már nem engedélyezik. Ha adnak vonalat, akkor az ingyen van, de mivel nincs pénze a cégnek, ezért nem adnak. De még megvizsgálják a dolgokat.
Ezen kicsit elszontyolodtam és rögtön visszatértem az ügyfélirodába, hogy megérdeklődjem, mi lesz az internetemmel, ha átköltözök és nincs kábel. Mire ott nagyon kedvesen közölték, hogy természetesen ezzel szerződésszegét követek el, hiszen egy éves hűségnyilatkozatot írtam alá. A szerződés pedig tartalmazza, hogy amennyiben a vonal kiépítésére műszakilag nincs lehetőség és ezért én quasi megszüntetem a szerződést, akkor ki kell fizetnem a hűségidőszak még le nem járt idejére a teljes szolgáltatási díjat. Ekkor kezdtek bennem gyűlni a stroke-előjelek, de nem adtam fel, megpróbáltam "kapcsolatot" találni a probléma informális megoldására. Ennek eredményeként megtudtam, hogy végül is lehetséges a hálózat "kiépítése" , de annak határideje legalább 3 hónap és nekem kell állnom a költségek mintegy 90%-át, amely testvérek között is többszázezres nagyságrendű. Ekkor már kezdtek véreresedni a szemeim. Szerencsétlenségemre a dolognak még nem volt vége. Feleségem már régen szeretett volna áttérni egy másik díjcsomagra, mert a meglévő drága és kihasználatlan volt. Ezen eddig - júl. 23-ig nem - lehetett változtatni. Ismét visszamentünk közösen az ügyfélszolgálatra, ahol kedvesen közölték, hogy nekem egy vonal-áthelyezési kérelmem van folyamatban és mindaddig, amíg az el nem intéződik, addig nem áll mődjukban újabb kérelmet befogadni. Mikor rákérdeztem, hogy ez hol van leírva a szerződésben, közölte a hölgy, hogy sehol, de így van beállítva a számítógépes rendszer. Na ekkor szakadt el a cérna és kezdtem kissé emelt hangon szidni a szolgáltatót. Most itt állok és foggalmam sincs, hogy mit tegyek:

1. Vonalas telefonom akkor lesz, ha ennek tetemes költségét átvállalom, akor is csak kb. három hónap múlva.

2. Ez alatt az időszak alatt a szolgáltató beszorít egy drága és felesleges díjcsomag használatába.

3. Annak ellenére, hogy technikailag nem tudom használni az internetet még annak a díját is ki kell fizetnem.

Ez ma a magyar valóság.
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

johnny1 · http://ecopop.blog.hu 2007.07.26. 11:34:37

amugy meg nem kell kifizetned, mert ök nem kepesek a szolgaltatast tovabb nyujtanai, ez esetben pedig elallhatsz kovetkezmenyek nelkul a szerzodestol! Beszelj nyugodtan egy ugyveddel.

greggrant 2007.07.26. 11:45:54

Én nem lennék olyan biztos benne, hogy a szolgáltatás nyújtása nem lehetséges, és ez elállásra jogosít. Hiszen a régi helyen, ahova a szerződést kötötte, ez lehetséges volt. Tehát a T-com ebben a sztoriban maximum annyiban hibás, hogy nem képes 50 méternyi kábelt kihúzni. Nem tisztem védeni a nagy magentát, de itt a kedves levélírónak hamarabb kellett volna tájékozódnia; gondolom, nem tegnap fogtak hozzá az építkezéshez. Tudom, hogy idegesítő mindez, nálunk a Dolby elnevezésű kábeltévészolgáltató monopólium nem tudott 40 méter légkábelt kihúzni több, mint két éven keresztül (még árok sem kellett hozzá). Azonban ha a net központi kérdés, és költözik valaki, akkor érdemes még a végleges döntés meghozatala előtt utánajárni a feltételeknek.

blind · http://blog.coramonde.hu 2007.07.26. 11:51:58

Na igen, az ilyesmi előfordul, de ki a fene gondolná, hogy így járhat? Én sem gondoltam, hogy a 3.kerületből nem tudom majd átvinni a t-online-os internetemet a 13.kerületbe, mert a t-kábel ott nem szolgáltat. És mivel nekem is hűségnyilatkozatom van, októberig fizetnem kell a nem használt internetet. Egy biztos, t-online-os internetem a büdös életben többet nem lesz!

pause 2007.07.26. 11:53:59

borsos arat fizetsz,de kisebb dijcsomagra valtanal mert nem hasznalod ki? (tiszta,hogy meregdraga dsl is van a borsos telefonszamla melle :)
amugy szarugy az eset sajnos ezvan,de erzitek az ellentmondast?

Soockit van Dalen 2007.07.26. 11:58:48

Arra nem gondoltál, hogy kiépíts saját magadnak egy vezetékmentes kis hálózatot, Wifi-vel akár több, mint 200 km-t is át lehet már hidalni. Te itt pár 10 méterről beszélsz nem?
Ugyan így a telefont is átlehet lőni szerintem, de ha gondolod, egy erősítő és kihúzod valahol magadnak a kábelt :D Nem tudom mennyire lehetséges az utóbbi. Gondolkodj ilyenekben...

A Lyukastorkú Rézfaszú Bagó 2007.07.26. 12:04:36

Nehogy kifizesd a nem használt netet!
Igazi gestapo-módszereket alkalmaznak!

Kábel tv van? UPC? Chello?

Átlagarcú 2007.07.26. 12:04:50

Rendezném az utolsó számlát és elfelejteném az egész céget.
Majd kikapcsolják a vonalat, kvázi kizárnak
Ennél többet nem tehetnek. Vennék mondjuk Vodafonos mobil internetet havi 5000-ért és kész. Vonalas telefon nékül meg elvan az ember, nem?

2007.07.26. 12:05:04

Ugyanezt eljátszották a cégünkkel, mikor költöztünk. Nem tudnak vezetéket kiépíteni, de írásba adták, hogy mikroval majd megoldják. Nem oldották meg, sőt, csodálkoztak, hogy ki ígérhetett ilyet. Költözés után egy hónapig nem volt vezetékes vonalunk, és természetesen e-mailünk. Pedig az egyik kolléga házastársa vezető beosztású a Tlófaxnál. A végére viszont eljutottunk oda, hogy már ő sem vette fel a telefonját, mert nem tudott semmit mondani.
Mikor közöltük, hogy ez így nem okés, egy cégnek KELL az online kapcsolat, eért ha ők nem, majd más, minket is a hűségnyilatkozattal fenyegettek.
Változás akkor állt be, amikor az ügyvezetőnk erre közölte, hogy nem érdekli a milliós(!!!) bírság, nem csak ezt, hanem a Tlófaxos 40 előfizetést is megszünteti, és felejtsenek el minket, meg az évi tizenmilliós forgalmunkat.
Persze, attól, hogy készségesek lettek, még nem lett azonnal vonal, beletelt vagy két hétbe, mert épp karácsony volt, meg áll. akkor álltak át az új minőségbiztosítási rendszerre, amivel semmi nem ment még úgy sem, mint korábban, de a bekötést végző alvállalkozók kis megolajozása után sikerült...
Igaz, ez is átmeneti változat, és sokkal többe is kerül, mintha kiépítenék a vonalat, de ez van.
Ja, ha nem mondtam volna, egy IPARI PARK-ba költöztünk, ahol nagy valószínűséggl nem csak mi téptük a hajunkat a MATÁV időket idéző "szolgáltatói" viselkedésért, sőt, folyamatosan jönnek új betelepülők is, tehát, azt hiszem, üzletileg igen jó lépés lenne, ha kihúznák azt a hiányzó száz méter vezetéket, és ezáltal beszedhetnének éves szinten pár száz milkát.
De, úgy látszik, Tlófaxéknak tényleg nem gond, hogy az előfizetőiket folyamatosan vesztik el, még az újak sem kellenek...

2007.07.26. 12:14:28

Nem tudom a régi ház milyen messze van, meg mi lett vele. Lehet, hogy WiFi-vel meg egy DECT telefonnal meg lehet oldani az elérést a régi végpontról amig a tékom kifejleszti magát. Ha nem gond akkor lehet, hogy csak egy hosszú kéteres vezeték kell a kertek alatt. Az ADSL miatt persze annál vigyázni kell a minőségre, meg a hosszra. Lehet még UTP-n ethernetet vezetni max 100 méterig. Ott a minőség jó lesz csak a kábel drága. Mindez persze csak ideiglenes, és nem árt, ha valaki hozzáértő megnézi a helyszinen. Azzal a hozzászólással mindenképp egyetértek, hogy ha ilyen fontos akkor előre kell tervezni.

2007.07.26. 12:19:04

Szerintem nem éri meg kihúzni 100 m vezetéket a tcomnak mert:
1. miért kéne pénzt befektetnie egy ember miatt akitől ígyis-úgyis megkapja a lóvét
2. ha kihúzza a madzagot akkor mi a garancia arra, hogy nem hordozod el a számodat tőlük.

Keress egy kábelszolgáltatót oszt kérjé tőlük netet. A másik házadat meg add el telefonnal/internettel együtt!

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.07.26. 12:29:03

Zsolt: Pontosítsunk.

TUDTAD, hogy a kábelt meddig húzták el, tehát előtted már nincs hálózat, ha azt ki kell építeni, az drága lesz, mert közút felbontása, árokásás, helyreállítás, miegymás. Az ilyesmi sosem olcsó.

TUDTAD, hogy a T-Com egy profitorientált vállalkozás, nem fog a kedvedért úgyberuházni, hogy az a sokszázezer forint sosem térül meg.

TUDTAD, hogy olyan helyre fogsz költözni, ahol nincs hálózat.

Mégis megkötöttél velük egy hűségszerződést. Vállald a következményeket.

De a történet még nem ér itt véget. Nem érted mitől drágább az ADSL áthelyezése: Az nem jut eszedbe, hogy a központban is kell telepíteni egy eszközt ehhez, elég sokmindent szét kall barmolni. Ráadásul az eszköz nem 1 előfizetőnek szól, tehát a régit nem lehet elvinni, újat kell venni, stb. ebben sincs semmi meglepő.

Mivel nem akciós új belépésről van szó, ennek nincsenek is meg a feltételei az áthelyezés ilyenkori költsége pedig a listaáras (nem kedvezményes) létesítést minimum elérik. Kicsivel több ugye a munka vele, meg az adminisztráció.

Gondolom azt sem először hallod, hogy az ADSLhez nem elég a hálózat megléte, számos más feltétel meg kell, hogy legyen.

Igénybe vettél egy kedvezményt, utána úgy gondolod majd áthelyeznek, de te nem akarsz forgalmat csinálni, majd a többi előfizető kifizeti helyeted a többletköltséget, mert te felelőtlen vagy és minden kedvezményt azonnal meg akarsz szerezni egyszerre.

A díjcsomagváltás kapcsán: Az sem meglepő, hogy nem lehet egyszerre sokféle változtatást csinálni :) Itt is megint arról van szó, nem vagy hajlandó picit előre gondolkodni, legyen mindenkinek nehezebb, majd a többi előfizető kifizeti mert te borzasztóan fontos embernek érzed magad, és azt hiszed, lehetsz felelőtlen következmények nélkül. Hát ebben tévedtél. Pech. Fizesd meg a tanulópénzt.

Telefonember 2007.07.26. 12:45:35

Kedves DarkElf !

Az lenne a kérdésem ,hogy mivel fizet többet más előfizető ha valaki díjcsomagot akar váltani? Egyáltalán mi köze van ennek más előfizetőhöz?
Ha azt a választ adtad volna azért mert a program ezt nem tudja a T-fizetsz cégnél akkor megérteném , de így semmi konkrét okot nem közöltél hogy ez mért nem lehetséges.

Adsl áthelyezéshez nem kell semmilyen új eszköz telepítése, adsl t a központba keverik rá a tel. vonaladra és te a adsl modemeddel kevered le .

don_rob 2007.07.26. 12:46:30

:)))mindegy csak az emktv-hez ne kerüljetek,na ott vannak az igazi sutyó bunkok.

szvsz 2007.07.26. 13:01:39

Aaaa, minden szolgaltato koccccsog es erre meg rajon a jo magyar bunkosag es az emberek szakertese a melojuk vegzese helyett.
Jupiszi is csak addig jo amig porszem nem kerul a gepezetbe es kapcsolatba nem kerulsz az ugyfelszolgalati droidokkal. Tobbirol meg ne is beszeljunk, mert felmegy bennem a puNpa.

kn 2007.07.26. 13:11:48

keress egy vezeték nélküli internetet szolgáltató céget és kész. nálunk az erdő közepén kitünően működik a dunaweb, a t-comnak nem volt kedve fejleszteni erre.

Emmet Ray 2007.07.26. 13:15:14

Egy barátom esete: hosszabb külföldi tartózkodása miatt valahogyan elkeveredett egy havi telefonszámlája, aminek az lett a vége, hogy levágták/kikapcsolták a szolgáltatást. Oké, ez az ő hülyesége, a netes számlákkal minden rendben volt, tehát intézkedett, hogy mihamarabb visszakapcsolják a telefont. Csak úgy mellékesen odaszólt a t-onlinenak, hogy akkor ugye a net marad majd ezután is, ezt nem érinti a telefon kikapcsolása. A t-onlineosok semmit nem tudtak a telefon kikapcsolásáról (fura, így cégen belül), de ha már ilyen kedvesen szólt, közölték, hogy szerződésszegést követett el, hiába magyarázta, hogy fizeti tovább a számlát amíg a vonalat vissza nem kapcsolják (néhány hét), a szerződésre mutattak, hogy úgymond akadályozta a szolgáltatást. Egyszerre vasalták be rajta a visszakapcsolási díjat, és a hűségnyilatkozatból adódó összeget. A hülyeség az, hogy jóindulatúan (egy ártatlan kérdésssel) feldobta magát a t-onlinenál. Ezek után meg visszaköttetett mindent és maradt a cégnél. Így nem csodálkozom, ha bármit megenged magának a nagy T csoport.

johnny1 · http://ecopop.blog.hu 2007.07.26. 13:18:45

Az embernek pedig joga van elkoltozni barhova, meg szugsegnyilatkozattal is, ha pedig ott nincs szolgaltatas, akkor el lehet allni a szerzödestöl. Hisz logikusan nem azert szokott koltozkodni az vki., hogy kibujjon a szerzodes alol. Hogy jogilag igy van-e azt persze nem tudom garantalni. Azt hiszem, ha elcsap az auto, es megdoglesz, akkor is el lehet allni a szerzödestöl (bar tudjuk a Homarbol, hogy ilyenkor is szokott lenni problema).

Most igy par nemet esetet talaltam csak, ahol igenis elalltak a 24 honaptol!

www.teltarif.de/arch/2004/kw44/s15259.html

johnny1 · http://ecopop.blog.hu 2007.07.26. 13:22:45

most olvasom a masodik oldalon, hogy azert nem minden szolgaltato engedi el nemetben sem a maradek honapokat. Azert bujd at a szerzödest megegyszer.

crashdummy 2007.07.26. 13:25:10

Kedves TheElf, te a T-Comnál dolgozol? Mert annyira véded az érdekeiket.

Egy telefon vonal vagy ADSL előfizetés áthelyezése műszakilag - ha a vonal ki van építve - semmi különösebb erőfeszítést sem kíván a szolgáltatótól. Ha nincs, az egy más kérdés. Ismerni kellene a T-Com szolgáltatói licenszét, hogy mit mond az ezzel kapcsolatos kötelezettségeiről. Az is csacsiság, amit TheElf mond, hogy az áthelyezés több munka a szolgáltatónak, mint az új előfizetés. Sőt, pont ellenkezőleg.

Azzal, hogy az ügyfélszolgálat mit mond, ne foglalkozz.Ott többnyire csupa inkompetens emberke ül, aki annyit tud, amennyit betanítottak neki. Röhejes indok például, hogy nem tudnak egyszerre több kérelmet kezelni. Akárhány kérelemmel fordulhatsz hozzájuk és mindet kezelniük KELL. Ez a dolguk.

Egyébként alternatív szolgáltatók ide,vagy oda, a T-csoport tagjai ugyancsak monopol helyzetben vannak, de minimum a "gazdasági erőfölény" kategória megáll velük szemben. Amivel rendesen vissza is élnek.

Normál piaci versenyhelyzetben senkit sem lehetne több éves hűségnyilatkozatokba, csomagváltási tilalmakba és egyéb versenyellenes feltételekbe belekényszeríteni.

Az, hogy elköltözzön, mindenkinek a szabad joga. Gázdíjat, villanyszámlát és kábel TV-t sem fizet tovább az ember, ha elköltözött. Pontosabban épeszű ember nem fizet igénybe nem vett szolgáltatásért.

Nem arról van szó, hogy le akarod mondani az előfizetést. Csak az előfizetési pontot szeretnéd megváltoztatni, amihez jogod van. Az, hogy az új helyen nem tudnak szolgáltatni, meg az ő problémájuk. Egy tapasztalt ügyvéd simán kicsinálja őket.

Átlagarcú 2007.07.26. 13:47:50

Azért ott sem könnyű, ahol több szolgáltató is elérhető lenne. Ott meg olyan szépen felosztották egymás között a piacot, hogy az csak na. Saját tapasztalatból tudom. Amikor, pusztán az ára miatt szolgáltatót váltottam, minden lehetőt megtettek, hogy ez ne sikerüljön. ...és nem csak a volt szolgáltató, hanem a leendő is.Úgyhogy, aki ilyesmire készül, saját mocskos kis haszna miatt, az szerezzen be bőven antidepresszánsokat, meg nyugtatót stb:))))

LittleIdiot 2007.07.26. 14:13:03

Mi ebben a komplikált, meg a felháborító? Nem szocializmus van, hanem piacgazdaság.

Kötöttél valakivel egy szerződést, hogy x ideig igénybe fogod venni a szolgáltatását.
Elköltöztél, úgy hogy tudtad hogy nem fogod tudni vállalni a kötelezettséged. Mi ebben a felháborító? (Mi alapján lenne logikus vagy éppen kifizetődő a tcomnak egy 7-8-9e Ft-os beruházás - úgy hogy pontosan tudja, hogy 5 éven belül a fele nem térül meg neki.)

A hűséget beszívtad a gondolkodás hiánya miatt. Tanulópénz.
Vegyél valami vezeték nélküli netet (pl. 3G) - ügyelj a roamingra meg a hűségidőre - azt légy boldog.

Naív ügyfél? Nem. Gondolkodást mellőző ügyfél.

Zsoltibaa 2007.07.26. 14:15:54

The Elf

Valóban sok mindent tudtam. Csak azt nem tudtam, hogy
- a XXI. század Európájában az Unió közepén,
- egy többmilliárdos kapitalizációjú kommunikációs világcég (T-com),
- meglévő ügyfelét megtartandó,
- nem hajlandó 50 m telefonkábel lefektetésére, mert nincsen rá pénze :))
Nem tudtam továbbá, hogy
- hogy ennek az imént említett világcégnek a leánykája (T-online),
szintén olyen szegény, hogy még olyan ügyfelétől is bevasalja a szolgáltatási díjat, amely ügyfél az anyuka hibájából annak "szegénysége" miatt nem tudja a hálózatot internetes elérésre felhasználni.

"génybe vettél egy kedvezményt, utána úgy gondolod majd áthelyeznek, de te nem akarsz forgalmat csinálni, majd a többi előfizető kifizeti helyeted a többletköltséget, mert te felelőtlen vagy és minden kedvezményt azonnal meg akarsz szerezni egyszerre."

Ezt a megjegyzést nem is igazán értem... Én senki más felhasználón nem kívánok élősködni és információm szerint nincs is köze a kérésemnek a többi felhasználó költségeihez. Ha bővebb magyarázattal szolgálnál azt megköszönném.
Kedvezményt sem kívántam pluszban igénybevenni csupán azt szerettem volna ha meglévő telefonvonalamat egy a jelenlegi lakhelyemtől kb. 1 km távolságra található új lakhelyemre a szolgáltató áthelyezi. Nem gondoltam, hogy ez ekkora kérés.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.07.26. 14:25:39

mi ez a husegbaromsag?
mert mobilnal ertem, itt is idedobjak szinte ingyen ha alairok 2 evet/es ugye akkor azert irom ala/
dehogy internetet adjanak, meg vonalas telefont, azert miert kell husegesnek lennem?, oruljenek, ha megrendelem

leslie 2007.07.26. 14:30:21

Hát nem is tudom Zsolt... én inkább maradok a boros csirkénél... :-P

noob 2007.07.26. 14:35:43

crashdummy: "Egy telefon vonal vagy ADSL előfizetés áthelyezése műszakilag - ha a vonal ki van építve - semmi különösebb erőfeszítést sem kíván a szolgáltatótól." ... azért butaságokat ne mondjunk. egy áthelyezés nem kimondottan annyi, hogy átdugom a kábelt és kész...

Egyébként csak azt nem értem, hogy mit várt a levél írója, aki nagyon jól tudta, hogy nem megy el odáig a kábel? Feltételezem, hogy azt, hogy a szolgáltató egyből kiszáll, és azonnal kihúzza az egész infrastruktúrát, lehetőleg maxumális sávszálességgel? :) Ezt nem hogy a TCom, de EGYETLEN szolgáltató sem fogja megcsinálni. Nem a kábel miatt, és az árok miatt, hanem amiatt, hogy egy ilyen fejlesztés a központban is igencsak jó feladat. (Új DSLAM beállítása, konfig, stb. stb.) A százezer forint elég baráti becslés, mert egy ilyen fejlesztés akár 6-7 kilóba is benne van... Ez nem egy hangfal kábel, aminek a végét megblankolom, és áthúzom az utcán...

A másik dolog, hogy ha költözés miatt ellehetetlenúl a szolgáltatás, (olyan helyre költözöl, ahol a szolgáltatás műszakilag nem létesíthatő) nem lesz kötbér... ez pl a szerződésbe is benne van. Ez a része a levélnek egyszerű ferdítés - vagy te is úgy jársz mint a legtöbb naiv ügyfél, olyan szerződést kritizálsz, amit el sem olvastál.

Zsoltibaa 2007.07.26. 15:13:58

"Egyébként csak azt nem értem, hogy mit várt a levél írója, aki nagyon jól tudta, hogy nem megy el odáig a kábel? Feltételezem, hogy azt, hogy a szolgáltató egyből kiszáll, és azonnal kihúzza az egész infrastruktúrát, lehetőleg maxumális sávszálességgel?"

Pontosan ezt vártam.
Hangsúlyozom: a kábel már az utcában van. Azt a szolgáltató ingyen telepítette és kínálta boldog boldogtalannak. Aztán megállt ott, ahol a házak véget értek és már csak üres telkek voltak. Most már e helyeken is házak állnak, tovább lehetne vinni.
50 m.
Ennyi kellene csak.
Mi az, hogy maximális sávszélességgel? Telefonvonalról van szó. Olyan sávszélességet lehet rajta vinni, amilyet csak akar illetve tud produkálni a T-online. Mi a kérdés? Nem értem.

Gonosz 2007.07.26. 15:30:01

Javaslom, hogy ahol még működik az előfizetésed, rakj fel a gépedre valamilyen letöltőprogikat (DC++, torrent)
és kezdj letölteni mindenféle filmeket, válogatás nélkül.
Lehetőleg külföldről, hogy szívjon a köcsög matáv a forgalmi díjak miatt.

Hamar felmondják majd a szerződésed, ne félj, csak legyen megy a havi 300 GB letöltésed.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.07.26. 15:39:02

1. Sok homár olvasó úgy gondolja úgy látszik hogy a pénz csak úgy "lesz". Kérlek szépen nem csak a T-Comnál, hanem a költségvetésben is, sőt otthon a háztartásban is van egy olyan dolog, hogy bevétel meg egy olyan hogy kiadás. Azt a pénzt amit nem keresel meg, nem jó dolog elkölteni, és max hitelből lehet. Vagy a tartalékok, a vagyon feléléséből.

Ergo, ha felelőtlen szerződést nem olvasó emberünk kedvéért lesz engedélyeztetés, útfelbontás, útfelújítás, miegymás, mert támogassuk a hülyéket, akkor az általa is említett többszázezres költségek feltételeit elő kell teremteni bevételekből.

Nyilván nem fogja ő ezt kifizetni kamatostól, évek alatt, sem egyben. Ergo, honnan kell fedezni: Talált süllyedt. A többi előfizető.

2. Áthelyezés nem áthelyezés: Új előfizetés létesítésnél nagyon egyszerű a helyzet: azt ki kell építeni, és a megfelelő adatokat a megfelelő helyre bevinni.

Áthelyezés esetén: A régi hozzférés egy részét meg kell szüntetni, ez plusz feladat. Az adatok bevitele, módosítása sem egyszerűbb. De akad egy másik plusz feladat. Sőt, ezen felül jön egy újabb feladatkör: Ugye amikor új előfizetést kapsz akkor az, hogy milyen számod lesz az egyszerű kérdés: amit a legegyszerűbben megkapsz.

Nincs azzal gond, hogy Siófoki körzetszámot akarsz Budapesten vagy fordítva :) Azt kapsz ami az adott központot, stb. figyelembe véve neked egyszerűen kiosztható. Áthelyezésnél ugye nem ilyen egyszerű a történet.

Ja, hogy két utcával arrébb már másik központ területe, stb? Pech. De ha nem pech, akkor is ellenőriozni kell-e vajon mekkora pachünk van. Ez is egy kis munka.

Bizonyára crashdummy nem meghülyített óvódás színvonalán van, hanem kitalálta a negatív idő alatt, negatív energiával végzett munkát, és már csak azon dolgozik, hogy az üzemanyag nélkül működő autója által termelt energiát hogy lehet eladható formába hozni. Vagy mégse?


Telefonémber: Ergo callgirl hunglishul. Ha másik nevét kifiogurázva gúnyolódás szerinted a kultúrált vita velejárója, akkor ám legyen, hajlandó vagyok veled szemben ezt megtenni, de kérlek, te pedig a kedvemért próbáld meg a gondolkodásnak nevezett dolgot utánozni, végrehajtani, mert látom eddig nem sikerült. Két menet között hasznos időtöltés.

Ugye: Tudod, hogy az olyasmi, hogy adminisztráció költséggel jár. Igen, ezt a munkát el kell végeznie valakinek.

Ha bármely változtatás közben bármely más változtatást megengedsz: akkor minden változtatás végén többször kell ellenőrizni, milyen más műveletek folynak, hogy helyes adataid legyenek.

Véletlenül se fordulhasson elő, hogy a szerelő megkapja a feladatot vigye át a telefont ADSLlel, de közben lekerül az ADSL és ISDN lesz, de két hónapig összevissza megy minden és rosszul számláznak.

No, ezt az ezer köztes ellenőrzést spóroplja meg az: egyszerre egy változtatás. Természetesen nem csak pénzbe, hanem időbe is kerül. Ezért kell körültekintőnek lenni.

Amúgy a hűségnyilatkozat az a hordozásról is nyilatkozik, és annál is kell fizetni. Nem az a kérdés: Miért fizetti ki a T-Online a neki járó pénzt.
Hanem az, miért pattog aki olyan hülye volt, hogy amikor tudta, 1 éven belül költözik, akkor aláírta, hogy 1 évig megtartja az előfizetést változatlanul, és tudomásul veszi ha költözés miatt szűnik meg az előfizetés akkor is fizet.

Aláírta? Alá.
Volt választása: volt, kicsit magasabb havidíj ellenében.

MIért magasabb a havidíj: Hogy kevesebb hónap alatt is megtérüljön a beruházás, ne más előfizető fizesse meg.

Emberünk úgy gondolta, ő biztos nagyon fontos ember, és megteheti hogy más farkával veri a csalánt, neki legyen kedvezmény is, meg költözés is, majd legfelejbb a többi előfizető között szétosztják a költséget és ők fizetnek többet.

Naná, hogy nem így van, és naná, hogy a T-Com nem fog neki segíteni. Miért? Mert hasonló alapon kitalálná a számhordozást is.

Úgy gondolja, amit ő aláírt azt sem akarja vállalni, hogy lehetne bizalomra építve, hosszú távú megtérülés reményében a kedvéért beruházni? Sehogy.

Ariadne12 2007.07.26. 15:56:09

Ha a Nagy Magenta Szolgáltatóról van szó, akkor az internetes ászf-jük 7. pontja mesél a net áthelyezésről, érdemes elolvasni. Röviden: ha 30 napon belül nem tudják áthelyezni, akkor az áthelyezési kérelem benyújtásától számított 15 napon belül értesíteni köteles, mikor tudja majd áthelyezni, addig pedig szünetel a szerződés.

Telefon áthelyezésről is ugyanezt írja, de kicsit bővebben (8.2), és kitér arra is, hogy ha nem tudja megvalósítani,
"az előfizető választhat, hogy áthelyezési igényét továbbra is fenntartja-e, vagy megszüntetheti előfizetői jogviszonyát. A Szolgáltató a fent meghatározott határidő be nem tartása esetén kötbért köteles fizetni, melynek összege minden késedelmes nap után az áthelyezés díjának egyharmada. A kötbér összegét az áthelyezés díját tartalmazó számlán kell jóváírnia
a szolgáltatónak."
www.magyartelekom.hu/szolgaltatasok/doc/internet_torzs.pdf
www.magyartelekom.hu/szolgaltatasok/doc/tavbeszelo_torzs5.pdf

fenyazéjszakaban 2007.07.26. 16:00:15

végig se tudtam olvasni, annyire felforrt az agyvizem! a matáv, már a kilencvenes években az agyamra ment, ugyanis magyarországon drágább volt a telefon mint a fejlett nyugati országokban! három bőrt húztak le az emberről már akkor is aztán még minidg ezt teszik. Nekem sikerült végre elhagynom őket! és boldog vagyok, az előző összegek töredékéért telefonálok, internetezek és még 55 tévé csatornám is van...

a matáv sohasem tanul, semmiből. még az sem segít, hogy mostmár másképp hívják.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.07.26. 17:00:09

Miért ne lenne itt drágább a telefon?

1. ott van kiépített hálózat aminek a kiépítése megtérült, nincsenek nagy költségek.

2. Itt optikai gerinchálózat épül, sok központot kell egyszerre cserélni, nem lehet nagy hitelt felvenni komoly fedezet nélkül

A semmiből nem lesz pénz, azért tart itt az ország, mert sokan azt hiszik, hogy azért mert ő kevesebbet keres olcsóbban kell mindent kapnia, kevesebb adó kell. Stb. És ezt a politika, mindkét oldalról, el is akarja veled hitetni, hogy majd ők. Horn Gyula 60 filléres kenyere óta ez megy. Az Öszödi beszéd kapcsán: Az volt a kérdés, hogy lehet 4 év alatt megértetni a néppel, hogy ez faszság, mert ha szimplán elmondod, hogy ezzel etetnek jópár éve, évitezde, abból balhé lesz. Kiszivárgot, most látjuk, mennyire hülye sok ember. Azóta sem értik.

Pénz csak pénzből lesz.

Itthon sem olcsóbb az orvosi műszer mint kinnt, mert a gyártó nekünk se adja olcsóbban. Ergo: Az orvosi beavatkozás költségeinek a többsége (munkadíj kivételével szinte minden) annyi mint kinnt.

Ahhoz, hogy a TBne menjen csődbe, ugyanannyi és ugyanolyan drága kezelés esetén ugyanannyit is kell befizetni.

Ha elavult drága eszközt használunk, több idő, áram, stb. fogy, és az eszközök gyors cseréjét is kell finanszírozni akkor többet.

És ez addig így is marad amíg nem sikerül rendberakni az országot.

Több TB befizetése kevesebb bérből: Magasabb %ban értett járulék.
Adókkal ugyanez a helyzet.
Telefonszámlával, villanyszámlával, detto.

Nem osztogatás kell ehhez, meg új kedvezmények (adócsökkentésről mindenhol a világon tudják, hogy ilyen helyzetben nem megoldás) hanem szerkezeti reformok, minimális adóemelés, kiadások csökkentése.

Érdemes elgondolkodni miért van vizitdíj, tandíj, stb...

HandG 2007.07.26. 17:36:20

GVH!
Szerintem ki kellene küldeni őket a tisztelt lószargyárhoz, na azok majd megnézik a szerződést és nyakukba akasztanak egy pár milkás büntit.
Simán! Jó kis pénz az!
De előtte meg kellene mondani az ügyintézőnek, hogy a főnökével közölni fogja a nevét, hogy ő miatta vetemedtél erre a lépésre. Gondolom majd prémcsit fognak adni nekik a tulajok.:)

Gera 2007.07.26. 17:50:22

A kedves júzernek nincs kedve kicsengetni pár százezret a fejlesztésért, mert neki nem éri meg, de úgy gondolja, hogy a gagyi adsl előfizetéséből és lakossági telefonvonalából (amit alig használ) a fatávnak simán keletkezik annyi haszna, hogy kifizesse helyette. Ehhez mennyire kell hülyének lenni? Ha egy havi 100ezres forgalmú céges előfizetőről lenne szó, nyilván megcsinálnák, de hülyének nem kell nézni őket sem. Semmi közöm a fatávhoz, előfizetőként is az első alkalommal megpattantam tőlük és a közeli rokonaimat is rávettem erre, de attól még józan paraszti ésszel felfogható, hogy egy profitorientált vállalkozás nem fogja úgy nyalni a seggedet, hogy közben ez neki veszteséget jelent.

Gumidomino 2007.07.26. 18:04:33

Naiv ügyfél, ezt eltoltad, aláírtál egy szerződést, amihez (legalább utólag) jó lenne hozzáolvasni az ÁSZF-t.
Mikor a T-onlánynál kábelnetre esküdtem egy év hűséget, megkérdeztem mi lesz, ha közbejön valami.
Elmondták, hogy részemről szerződésszegésnek minősül többek között a költözés is,ha olyan helyre megyek, ahol nem tudnak szolgáltatni; én szegek szerződést, és fizethetek.
Felháborodtam, rákérdeztem újra, hogy tényleg jól hallok-e, megrágtam és belevágtam.
Végül persze tényleg költöztünk, de mázli, hogy ezen a környéken is a t-kábel a jani.


Számold ki, hogy jársz a legjobban, de hogy fizetni fogsz, és használni se fogod egy ideig, az biztos.


A T-csoportnak meg amúgy nőjön be az orra luka!

birdito 2007.07.26. 18:14:15

A legolcsóbb megoldás az lenne, ha hagynád a T-t a fenébe, nem kell erőlködni csomgaváltással, és beneveznél egy műholdas internetre. A beruházási ktsg-je (nem tudom pontosan), de olyan 20-30e lehet, + az előfizetés. Aztán akkor húzhatja a T oda a kábelt ahova csak akarja.

Horatius (törölt) 2007.07.26. 18:49:36

Van egy eladó D-SLAM -om (2*8 port) azzal vihetsz mindent (netet, telefont) Érdekel?

Secnir 2007.07.26. 18:51:48

Zsolt:
1. ügyvéd
2. másik szolgáltató

ha nincs kedved pereskedni (mert az lesz) fogj meg 3 vendlgmunkást, ásasd ki velük az árkot, vegyél trönkkábelt, fektesd le (ez idáig kb 10e huf) majd menj be a Matávhoz (mert most akárhogy írják csak az marad) és tudakozódj, hogy mely az az alvállalkozó amely odáig kiépítette (10e huf kenőpénz). Majd menj el hozzá, mondd el, hogy be össze kéne kötni a kettőt, és a papírmunkát el kell végezni Matávnál (10e huf kenő újra) és akkor kész, van net újra.

további lehetőség:
céget alapítasz, és az utca elejétől a végéig, amíg nincs kiépítve, bepróbálkozol, hogy te lehess a szolgáltató. saját költségre kiépíted a netet (lásd felső jegyzet) majd a Matávtól bérled a netet. vagy egy wifi szolgáltatótól. az utcában netet te szolgáltatsz, kb 6 hónap alatt megtérül utána nyereség :-)

további lehetőség:
ahová ki tudja építeni a végpontot (házadtól kb 50 méterre) oda kéred a szolgáltatást. pont. aki ott lakik (béla bácsi) beszélsz vele, hogy oda kiépíthesse a Matáv a telefont+netet. Nem köthet bele a Matáv hogy nem a te tulajdonod, mert te a végpontot oda kötteted ahová akarod. onnan árokásás stb (lásd fentebb) + 2*100 méter UTP kábel (7000 huf) 2 UTO fej+ 1 krimeplőfogó és van net. esetleg lehet bélabácsinak is ha rendes vagy meg ő is az.


üdvözlöm a MATÁV nem dolgzóit.

Secnir 2007.07.26. 19:00:05

ja, ügyvédnek mondd el, ami a kisbetűs menüpontban van: ha Matáv területen belül költözöl, és oda nem tud kötni netet, ez az ő bajuk (fentebb írták többen nem ismétlem). hivatalos tértivevényes levelet küldj, hogy honnan hová költözöl, és kössék be oda a netet. a levél alján legyen a következő szöveg (én mindig odaírom, és olyankor mindig kapok választ :-) )

1. példány T-Online
2. példány x.y ügyvéd
3. példány w.z .... jegyzője

a pont helyére a falu neve kerül, és érdekes módon mindig kapok visszajelzést, és általában pozitívak is. Mondjuk banki levelezés esetén a baráti ügyvédnek tényleg elküldöm a másodpéldányt, hogy legyen olyan kedves lefűzni, illetve lakáseladáskor stb. tényleg küldök a jegyzőnek is egy-egy példányt, azt hogy a falu levéltárában hová teszi nem érdekel; eddig még nem válaszolt, hogy kapjam be vagy ilyenek.

Gab007 2007.07.26. 19:31:34

The Elf!

Sok esetben jó a gondolatmeneted, de abban nem, hogy miért nem válthat díjcsomagot.
Erről ugyanis egy OSS-nek nevezett 14 éves mobilszolgálatóknak kifejlesztett üzemviteli rendszer tehet, amin egyszerűen nem lehet számlázási módosításokat eszközölni folyamatban lévő műszaki munka esetén.
Zsolt!
Előszöris az ügyfélszolgálaton - zömében - értelmes, és jól képzett emberek dolgoznak.
Hívd fel őket, előtte azért fusd át ezt:
devai.hu/firka/?p=203
Kérd meg az ügyintézőt, hogy a műszaki területtel egyeztetve törölje vissza az áthelyezést, rögzítse a díjcsomagváltást, majd indítsa újra az áthelyezést, szintén a műszaki területtel együttműködve - így vissza tudják hozni abba az állapotba, ahol a díjcsomagváltás előtt volt.
Ha akadékoskodik az üi, higgadtan kérj felettest.

Bunkó Béla 2007.07.26. 20:53:17

Valaki írta a dumazseb szolgáltatót. Hát ez a lol! Világ legratyibb szolgáltatója. Itt van hozzá egy kis irodalom: forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=22669&st=360
De használjátok a guglit véletlenszerű oldalbelenézéssel, én is csak ráböktem egyre. Kereső beír "dunawebről".

Sunsertes 2007.07.26. 22:49:44

Hi All!

Én örülök neki, hogy vannak olyan emberek akik nem tudják hogy egy éven belül elköltöznek és saját házat építenek.

1.A marketing fényévekkel a műszaki lehetőségek elött jár.(Apu kezdődik)
Minden reklám hazudik!

2.Mindíg olvasd el az apróbetűs részt!

Utólag is lehet gondolkodni, csak nagyobb a kockázat.(miért nem veszel autót 60 hónapos részletre casco nélkül)

Szerintem WLANROUTER-rel megoldható és ha a szomszéd"családtaggal" megosztod némi $-ért máris jobb a helyzet.

Amúgy ez a szolgáltató választás olyan mint a bankok"egyik kutya a másik eb".

Hi!

rcgames.ro · http://rcgames.ro 2007.07.27. 00:42:19

Zsolt, szerintem olvasd at meg egyszer azt az ASZF-et...

"A szerződés pedig tartalmazza, hogy amennyiben a vonal kiépítésére műszakilag nincs lehetőség és ezért én quasi megszüntetem a szerződést, akkor ki kell fizetnem a hűségidőszak még le nem járt idejére a teljes szolgáltatási díjat." - tenyleg tartalmazza? Ketlem, ugyanis ez surolja a "vis major" kategoria hatarat...

Gyanitom (nem TUDOM, csak SEJTEM!), hogy nem lehet tul nagy kulonbseg a t.kom es egy masik szolgaltato kozott, akinel 3 eve "koltozes" miatt szunt meg a szerzodesem... felhivtam az ugyfelszolgalatot es bejelentettem a vegpontathelyezesi kerelmemet, de termeszetesen olyan keruletbe "koltoztem" amelyik nem az o szolgaltatasi teruletuk, talan meg ma sem (a honlapjukon szereplo terkeprol vettem az infot).

Par nap mulva visszahivtak, hogy az x keruletben levo z utcaban nem talaljak az altalam mondott hazszamot - mondtam, hogy csodalkoznek is, ugyanis en y keruletet mondtam... hu, hat ott ok nem szolgaltatnak! es akkor mi lesz velem? - kerdeztem... hat, ez esetben kozos megegyezesbol felmondjuk a szerzodest, bunti nincs (meg az idokozben befizetett havidijat is visszakaptam toluk).

Ez a "nincs ott kabelunk" ugyanis NEM a te hibad es NEM a te felelosseged... en speciel vernem az asztalt, hogy a szinten altaluk irt szerzodesben szereplo 30 napos athelyezest nem tartottak be es bizony kemenyen kotberes dolog... a masik meg, hogy olyan dolog ami a szerzodesben nem szerepel NEM LETEZIK! Olyan EGYSZERUEN NINCS, hogy nem fogadjak be a tarifavaltasi kerelmedet... adjanak rola iktatoszamos/pecsetes=nevvel (nem fogja vallalni senki, inkabb megoldjak hazon belul te pedig atkerulsz a masik csomagba) ellatott papirt, hogy nem fogadjak be csak ha majd athelyeztek a vonaladat es ezt az osszeget is visszakapod toluk, termeszetesen a jegybanki alapkamattal megfejeleve - utana meg egy karteritesi peren is elgondolkodnenk, ugyanis az elozoleg szerzodesben nem szabalyozott modon beszedett penzt te nem tudtad befektetni, igy az nem hajtott hasznot ezert az allamot is megroviditettek a az altalad termelt osszeg adojaval ;)

Amennyiben az adott telepules az o szolgaltatasi teruletuk te tiszta vagy, sot meg 1-2-sok helyen fel is lehet (sot, KELL) jelenteni oket ugyanis _az allammal kotott szerzodeseiknek nem tesznek eleget_... ok telepulesn "szolgaltatnak" es nem "utcaban"!

Elmondok egy tortenetet: a HDS anyacege 30 napra vallalja a kabel behuzasat, de elkovettek egy hibat, ugyanis olyan szerzodest nyomtak a kezembe amelyikre 5 nap volt nyomtatva. 2 het utan kedvesen megkerdeztem mikor jonnek mar de az ugyfelelhajto szolgalat itt is ugyanolyan :( Elballagtam a kozpontjukba, megkerdeztem ki az illetekes es tole is megkerdeztem mikor jonnek, o termeszetesen azt valaszolta, hogy 30 napon belul... Csendesen megmutattam a szerzodesemet es megkerdeztem miota olvassak az 5-ot 30-nak. Aztan megmutatta az uj formanyomtatvanyt amire tenyleg 30 nap volt nyomtatva, atment a szomszed irodaba es amikor visszajott csak annyit kerdezett, hogy "holnap reggel fel kilenckor megfelel?". Termeszetesen megfelelt.

Mondjuk ez a problemadra nem feltetlenul jelent megoldast, ugyanis romaniaban tortent :D

rcgames.ro · http://rcgames.ro 2007.07.27. 00:44:49

Meg valami: mintha lenne olyasmi a t-nel, hogy szolgaltatas szuneteltetese, valami 2-6 vagy 12 honapra (reg olvastam, talan mar meg is szunt azota), erdemes lenne ezt kerni arra az idoszakra, amig arkot asnak.

Attol ne tarts, hogy ok fogjak ajanlani :(

Zsoltibaa 2007.07.27. 01:04:26

TheElf
Látszik, hogy bennfentes vagy és a cég mundérját véded több-kevesebb sikerrel, de sok dologban nincs igazad.

"Ergo, ha felelőtlen szerződést nem olvasó emberünk kedvéért lesz engedélyeztetés, útfelbontás, útfelújítás, miegymás, mert támogassuk a hülyéket, akkor az általa is említett többszázezres költségek feltételeit elő kell teremteni bevételekből."

1. Ma Magyarországon a legritkább, hogy a szélessávú internet-előfizetési szerződés mellé (ami általában csak egy kitöltendő űrlap) általános szerződési feltételeket is adnak az ügyfélszolgálatok.
2. Ha adnának is, ki az az időmilliomos, aki a szerződés aláírása előtt egy ilyen - egyebekben mintegy 30 oldalra rúgó - jogi szöveget elolvas, hogy az alapján illetve annak figyelembevételével kösse meg a szerződést.
3. Ha el is olvassa és látja benne azokat a buktatókat, amelyek őt mint fogyasztót a későbbiekben hátrányos helyzetbe hozhatják, ugyan mit tehet? Nem írja alá? Akkor amikor más szolgáltató híjján nincs egyéb lehetősége?
4. Felelőtlennek tekinthető-e az az ember, aki egy éves hűségidőt vállal, miközben építkezik egy másik helyen? Arra is figyelemmel, hogy a másik hely nem a préri közepe, hanem az adott település másik - igaz folyamatában kialakuló - utcája. Ahová korábban a szolgáltató meg is kezdte kiépíteni a hálózatot.
5. A többszázezres költséget nem értem. Az utca nincs burkolva, homokos (földút), a már meglévő vezeték nyomvonala egyetlen másik közműszolgáltató vezetékét sem keresztezi, lévén azokkal párhuzamosan fut. Csak a tervezési költséget mintegy 30 ezer forintra saccolják akkor, amikor az nem áll másból, mint egy kinagyított térképvázlaton a meglévő telekhatárokkal párhuzamosan húznak egy egyenes vonalat. Ezt azért tudom, mert építkezésem kapcsán így tett a vízszolgáltató, és a gázszolgáltató is. De legyen. Az árok kiásásának költsége ismételten mintegy 30 ezer forint ehhez jön a kb. 50 m földkábel díja. Ez legyen 40 ezer. Hogy hogy jön össze a többi mintegy százezer, az rejtély.

"Nyilván nem fogja ő ezt kifizetni kamatostól, évek alatt, sem egyben. Ergo, honnan kell fedezni: Talált süllyedt. A többi előfizető."
6. Talán elvárhatom már egy szolgáltatótől, hogy szakítson a régi rossz hagyományokkal, miszerint a szolgáltatás kiépítésének költségét velem fizetteti meg. Ezen az alapon a hentes is árulhatná akként a húst, hogy megveteti velem a disznót majd leöli és eladja nekem darabonként. Persze nincs ennél jobb üzlet, de tőlünk nyugatabbra ezt már nem így csinálják. Monopolmammutunknak is fel kéne ébredni, hogy ez a világ már nem az a világ. Persze évekig sikerült megvédenie ezt a sajátos világát, de ilyen hozzáállással ez már nem fog sokáig sikerülni.
Ami meg a szolgáltatási díjat illeti, az még mindig magasabb, mint Európa nyugati felén. Úgyhogy nem féltem szegény mammutot; még a hálózatépítés költségeit figyelembe véve is szép profitot termel valamennyi előfizetőn.

"A régi hozzférés egy részét meg kell szüntetni, ez plusz feladat. Az adatok bevitele, módosítása sem egyszerűbb."

Sírva fakadok. Amikor netán nem fizetem a szolgáltatási díjat és kikapcsolnak, a szolgáltató nem szokott könyörögni, hogy ugyan már fizessem a díjat, mert a megszüntetés nekik nagy költségű plusz feladat. Ami az adatok bevitelét és módosítását illeti, egyszerű mechanikus adatbevitel egy számítógépbe. Ha kell, segítek..

"Ha bármely változtatás közben bármely más változtatást megengedsz: akkor minden változtatás végén többször kell ellenőrizni, milyen más műveletek folynak, hogy helyes adataid legyenek.
Véletlenül se fordulhasson elő, hogy a szerelő megkapja a feladatot vigye át a telefont ADSLlel, de közben lekerül az ADSL és ISDN lesz, de két hónapig összevissza megy minden és rosszul számláznak.
No, ezt az ezer köztes ellenőrzést spóroplja meg az: egyszerre egy változtatás. Természetesen nem csak pénzbe, hanem időbe is kerül. Ezért kell körültekintőnek lenni."

Ez csak falduma. És annak is rossz. Csak egy bürokratikus rendszer fenntartásának az igénye és a lustaság, a mindenféle változtatástól való undor motíválhat ilyen anakronisztikus eljárást. Azért nem válthatok díjcsomagot, mert közben áthelyezési kérelmemen ül a szolgáltató három hónapig? Ezt te sem gondolod komolyan ugye?

"Emberünk úgy gondolta, ő biztos nagyon fontos ember, és megteheti hogy más farkával veri a csalánt, neki legyen kedvezmény is, meg költözés is, majd legfelejbb a többi előfizető között szétosztják a költséget és ők fizetnek többet."

Ebből a mondatodból tűnik ki igazán az elfogultságod. Milyen költségekről beszélsz? Ha az adott utcában végig lenne gerincvezeték és bekötést kérnék, annk milyen költségei lennének? Egy szerelő fél órás munkája meg egy 10 méteres madzag. Hatalmas költség tényleg. Szerintem nem kéne a többi előfizetővel takarózni mert ez nagymértékű demagógia. A szolgáltató megállapítja a szolgáltatása díját. Feltételezhető, hogy ebbe belekalkulálta mind a szolgáltatás kiépítésének, mind pedig fenntartásának költségeit. Ezt a díjat én is megfizetem meg valamennyi előfizető. Így kvittek vagyunk a szolgáltatóval. Meglehetősen anakronisztikusnak hatna, hogy a szolgáltató nem fejleszti tovább a rendszert, mert minden egyes újabb bekötés minden előfizetőre kiterjedő díjemeléssel járna. Éppen a minél több előfizető révén csökkennek a szolgáltatás fajlagos költségei és ezzel együtt nő a szolgáltató nyeresége. Alapvető közgazdasági axióma.

"Úgy gondolja, amit ő aláírt azt sem akarja vállalni, hogy lehetne bizalomra építve, hosszú távú megtérülés reményében a kedvéért beruházni? Sehogy."

Ez megint nagyon demagóg és ráadásul ferditesz is. Hogyne vállalnám. De csak akkor, ha a szolgáltatást igénybe tudom venni. De nem emlékszel? Arról van szó, hogy egy másik helyen szeretném igénybe venni. Ott ahová a szolgáltató anyukája nem hajlandó a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges infrastruktúrát kiépíteni. Nem nem tudja. Nem akarja. Pénzhiányra hivatkozva. Miután tehát elköltözök, nem tudom használni a szolgáltatást, ugyanakkor megfizettetik velem, mintha mi sem történt volna. Hát ha ez elfogadható szerinted, akkor nagyon főnök lehetsz ott a cégnél. Bizonyára jó fizetéssel és ingyen internettel.
Mindenki más meg le van szarva.


Horatius

Érdekel. Mit tud ez a kütyü és mennyiért?

Zsoltibaa 2007.07.27. 01:11:23

Egyébként meg köszi mindenkinek a sok jó tanácsot, de magam is ügyvéd vagyok és már készülök a harcra.
Hogy ügyvédként miért nem olvasom el, amit el kell olvasnom?
Mit értem volna el vele, ha úgyis csak egy monopolhelyzetben lévő szolgáltatóval köthetek szerződést. Nem kötöm meg?
Vagy megtámadom az általános szerződési feltételeiket. Cirka 3 év múlva megnyerem, aztán annak alapján indíthatok egy másik pert a saját ügyemben. Ez Magyarország. Itt a legjobb alperesnek lenni.

crashdummy 2007.07.27. 08:24:33

Zsolt! Záró összefoglalód tökéletes, gratula. Mellesleg én úgy tudom, hogy a Homár egy fogyasztói érdekvédelmi fórum. Vagy tévedek? Akkor pedig miért is védik itt többen gőzerővel a szolgáltatót? A személyes érintettség miatt erre reagálnom kell: "Bizonyára crashdummy nem meghülyített óvódás színvonalán van, hanem kitalálta a negatív idő alatt, negatív energiával végzett munkát, és már csak azon dolgozik, hogy az üzemanyag nélkül működő autója által termelt energiát hogy lehet eladható formába hozni. Vagy mégse?" Nos, életmben már láttam egy-két távközlési hálózatot kiépíteni. Elég közelről. Egy korszerű hálózatban egy előfizető áthelyezése más címre max. pár kábel áthelyezését, és néhány paraméter szoftveres átállítását jelenti. Egy tarifacsomag váltás meg még ennél is egyszerűbb. Hiába hőbörögnek egyesek, hogy "Olvasd el az ÁSZF-et!". Minek? Nincs választási lehetőségem. A területen a szolgáltató monopol helyzetben van. Nincs alternatíva. Take it, or leave it - ahogy a művelt franciák mondják. Még valami. Kedves T-magenta nem gyakorol kegyet a hűségnyilatkozatra adott havidíj kedvezménnyel. Csupán az történik, hogy ha aláírod, akkor normál áron kapsz szolgáltatást, és nem havi 12,900 Ft-ért. Ami, kb. 50 Euro léven, Európa fejlettebb részein is extrém maganak számít. Tehát a hűségnyilatkozatért cserébe mindössze átlagos árakat kapsz, semmi többet.

Gera 2007.07.27. 10:40:26

Örülök, hogy a sok jogászkodó idiótától most megtudhattam, hogy a hűséggel kötött előfizetői szerződést úgy lehet idő előtt felmondani, hogy kérem az áthelyezését Kenyába, vagy esetleg a Holdra. Ott ugye nem szolgáltatnak, de hát arról nem én tehetek, tehát dögöljenek meg és még örülhetnek, hogy nem perelem be őket szerződésszegésért. Ez egy vicc.

rcgames.ro · http://rcgames.ro 2007.07.27. 13:59:16

Gera, nem szemelyeskedni kell hanem figyelni. Meg tanulni. Megtanulni.

Megtanulni. Peldaul azt, hogy azok a rohadt szerzodesek azert vannak, hogy _mindket_ fel erdekeit vedjek - igen, a szolgaltatast igenybe vevoet is! Az a sok aprobetus resz nem azert van, mert valaki unatkozott...

Megtanulni. Peldaul azt, hogy _mielott alairod elolvasod_ VAGY _vallalod a kovetkezmenyeit_. Kedves Zsoltibaa, mint ugyved milyen peldat mutatsz a tobbieknek? Nem olvasod el a szerzodest mert "nincs ra idod"? Es meg csodalkozol, hogy olyasmi tortenik amire nem szamitottal???

Megtanulni. Peldaul azt, hogy _nem_ a szolgaltato a hulye ha TE nem olvasod el a szerzodest... mit gondoltok miert irjak ra a mekiben a kavera, hogy forro? Azert, mert egyszer valaki azt mondta, hogy "jaj, hat nem tudtam!" (f.szt nem!) es beperelte oket...

Megtanulni. Gondolkodni, megerteni, ertelmezni. Higyjetek el nem fajdalmas, sot.

A Homar meg nem arra valo, hogy elpanaszoljuk milyen szemet a szolgaltato mert betartja azt ami a szerzodesben van... arra, hogy leirjuk azt amikor nem tartja be. Akarmennyire kellemetlen ha egyszer alairtad az ervenyes. A kivansag az kivansag tunderke...

Es Gera, nem a Holdra. A szolgaltatsi teruleten belul barhova. A szerzodesben nem az szerepel, hogy amig tart a szerzodes fizetsz hanem az, hogy addig ok szolgaltatnak es te _ezert_ fizetsz. Mit is irtam feljebb? Ertelmezni, megerteni.

De legfokepp:

E L O L V A S N I !!!

Bunkó Béla 2007.07.27. 17:15:51

Gera térdelj elém. Utána meg irány az iskola. Edzél agyra kicsit.
süti beállítások módosítása