Tékozló Homár

Netbanking és K&H

2007.09.20. 13:14 | jackyll | 66 komment
F. sztorija ugyan már majdnem egy éves (cserébe viszont updatelte, az azóta kijavított hibákat), de meglátta az addict blogon a K&H-s posztot, és kiöntötte lelkét a Homárnak:
Édesapám vett fel náluk vállalkozói hitelt, és a netbankjukat próbálta használni...hát, mit mondjak, informatikusként kb 2 órába telt rájönni, hogy a rákba kell belépni az oldalukra. Igaz ám, hogy adtak csipkártyát, meg csipkártyaolvasót, meg csipkártyaolvasó-driver CD-t is a gondos bankosok, de azt pl. elfelejtették leírni a használati utasításban, biztos a maximális fiatalos lendület nevében, hogy hogyan is kéne a netbankos oldalukra belépni. A mellékelt papíron lévő cím kék háttér előtt hibaüzenettel fogadott - kb. a 'Nem nyert öcsi tömörségével'. Semmi link, semmi segítség. Biztos valami intelligencia teszt: aki nem lép túl ezen az akadályon, az ne bankoljon…

De hát informatikus vagyok, ha jelent ez bármit is, meg persze fiatal, és lendületes, tehát nem hagyhattam, hogy egy bank okosabb legyen nálam. Irány tehát az URL csonkolása, amíg csak elő nem adja a főoldalt. Nocsak, itt a netbankos belépés link, nézzük csak... megint csak 'Nem nyert'. Elő ismét a csipkártyaolvasó-driver CD, hátha van rajta valami használati utasítás, vagy valami, ami elkerülhette a figyelmet: persze hogy nincs, a CD valóban csak driver CD. Kína óta utazik, hogy a szürke kis csipkártyaolvasó ne érezze magát egyedül. Azt már csak zárójelben, hogy a kis bigyó csak Windows XP-vel hajlandó kommunikálni. Ugyanez a CIB banknál mindenféle csipkártyás baromság helyett Java virtuális gépben bármilyen számítógépről 5 perc alatt működik. És ott is titkosított csatornán mennek az adatok…

Nosza, tovább a KHB oldalára,és lőn, feltárul a mennyek országa, kis kutakodás után meg is van a böngésző pluginunk, fel lehet telepíteni, halleluja, a nagyvilág immár tud beszélgetni a kis szürke csipkártyaolvasó kütyünkkel. (Hogy korrekt legyek, ezt az óta már kijavították, és az oldal automatikusan felajánlja a plugin telepítését. A történet megszületésekor még meg kellett! keresni, és persze se a küldött használati utasításon, se oldalon nem volt semmi utalás rá.)

Halleluja, netbankoljunk: Csipkártyánkat a csipkártyaolvasóba helyezzük, és a "Belépés csipkártyával"  feliratra kattintunk. Eddig ismeretlen ablak bukkan elé, benne egy kérdés: Pin-kód. Anyád. Hát miért nem elég neked csak a csipkártya!!? Boríték feltúr, pin-kód megtalál, beüt. Nem jó. Anyád. Mégegyszer. Megint anyád. Leül, gondol, gondol, gondol.

Telefon elő, ügyfélszolgálat tárcsáz. Nem, nem akarok kedvezményes lakáshitelt, se lekötni a pénzemet, egy embert akarok a vonal végén. Okosat, ügyeset. Pár perc után imáim meghallgatásra találnak, és egy átlagosan kedves hangú hölgynek fejtegetem a problémát: Nem működik a pin-kód amit a csipkártyához gyártának. A válasz elég könnyen jön: az adatbázis azt mondja, hogy mivel a gyártástól eltelt 30 nap alatt a kártyával nem léptek be az oldalra, ezért úgy döntött, hogy mi ezt biztos nem akarjuk használni. MIII VAN!?? Hát mi a náthás p*csért kértünk akkor netbank szolgáltatást!?

Mindegy, hülyékkel nem vitatkozunk, inkább kérünk akkor új pin-kódot. Telefonon nem lehet, hiába mondjuk, hogy kérjen bármilyen adatot, mi elővarázsoljuk. Ezt még akár pozitívumnak is felfoghatjuk, nem kell attól tartani, hogy valaki megszerzi az ügyfélszámunk és jól megszívat. Csak így tovább KHB, már van egy piros pontod. Nézzük lesz-e több is. Következő kérés: ha már telefonon nem adtok új pin-t, akkor légyszi-légyszi küldjétek ki tértivevényben postán, csak ideér egy hét alatt, és még az is lehet, hogy a pénzemhez is hozzáférek akkor. Hát persze hogy ezt sem lehet.

Tessék szépen kapaszkodni: Ezzel az extrém kéréssel offline be kell cammogni a számlanyitó! (nem ám bármelyik, minek is van bank-közi hálózat) KHB fiókba, és ott személyesen kérvényezni az új pin-kódot. Átvétel, ha jól tudom ugyanott személyesen. Ez kétszeri utazás… éljen az internetes ügyintézés.

Az ember már meg sem lepődik, hogy 2 héttel később, amikor kézhez kapja a bank csomagját, akkor  abban nem egy új pin-kód van a csip-kártyához, sőt nem is csak egyszerűen gyártottak egy új kártyát. Olybá tűnik, hogy a bank biztosra akart menni, és küldtek mindent: csipkártyaolvasót, csipkártyaolvasó-driver CD-t, no meg a jól megismert használati utasítást. Ami persze még mindig nem mondja el, hogy lépj be a netbankba.

Kíváncsi vagyok, mikor jönnek rá, hogy kettőt küldtek, és csapják hozzá a havi számladíjhoz.
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gven · http://gvenphoto.blogspot.com/ 2007.09.20. 13:28:44

nekem az otp meg az ertse is egyszeru levelben kulde a pint.

tewwe 2007.09.20. 13:30:14

Nem akarlak megbántani, de ha picit is konyítasz az informatikához, tudhatod, hogy az ilyen chip-kártyás kütyük MIND PIN-kódosak alapból. (legfeljebb utólag veszed le róla, ha akarod, vagy tudod) Így aztán úgy gondolom, hogy Te, mint hozzáértő, alapból keresned kellett volna a kódot az első csomagban, s nem akkor kezdeni el szenvedni, mikor már épp netbankolni akarsz, nem? Ez persze nem kicsinyít azon a tényen sem, hogy az ilyen ügyeket valóban nehéz megoldani...

The Dark Templar 2007.09.20. 13:30:30

Jókora amatőr vagy öreg, Te informatikus?! LOOSER!
Egyrészt van SMS belépés is. Jó a JAVA-s kliens?! Jah, jó gyors...

Másrészt, a telepítés 3 másodperc + 1 reboot, kint van a főoldalon az összes szükséges link. Ja, ebank.khb.hu, nagyon bonyolult. Sőt, "nincs fent" a telepítés leírása sem: ebank.khb.hu/replicator/current/ebank/hu/ebank/nyito/telepites/

Harmadrészt, ha valóban informatikus lennél, tudhatnád, hogy a chipkártyák ÖNMAGUKAT védik a PIN kóddal, mert nem csak buta memóriakártyák, így nem férsz hozzá szoftveresen a kód nélkül... Tudod, nem bug, hanem feature.

Összefoglalva, majd akkor nevezd magad informatikusnak, ha nem publikálod a hozzá nem értésed egyébként egy ilyen színvonalas site-on, rombolván az informatikusokról alkotott képet.
Amúgy a saját lejáratásodra, kicsit más bevezető után teljesen jó a cikk :)

üdv,
egy hozzáértő informatikus a sok közül.

punpa 2007.09.20. 13:31:54

Palkovicsné laptopja K&H kompatibilis, próbáld megnyerni!

don07 2007.09.20. 13:57:15

Elemi csapás 2007.09.20. 13:30:30

Másrészt, a telepítés 3 másodperc + 1 reboot, kint van a főoldalon az összes szükséges link. Ja, ebank.khb.hu, nagyon bonyolult. Sőt, "nincs fent" a telepítés leírása sem:

"(Hogy korrekt legyek, ezt az óta már kijavították, és az oldal automatikusan felajánlja a plugin telepítését. A történet megszületésekor még meg kellett! keresni, és persze se a küldött használati utasításon, se oldalon nem volt semmi utalás rá.)"

Értsed már amit olvasol...

Dr Net Elek (törölt) 2007.09.20. 14:04:37

A kaller farpofái között is le lehet húzni a csipes bankkártyát? Vagy telepiteni kell a csipkartya-olvasó-drivert rá? Vagy csak informatikus tudja telepiteni a drivert? Pin kódot hol lehet beadni? Vagy 4 csillag a pin kód?

2007.09.20. 14:10:01

"Elemi csapás" nagyarcához kapcsoljuk a batz papucsos Palkovicsnét és mehetünk ingyé szarni az árkádba, ha van a nyakunkban tavalyi inkal pass. Persze előbb ebédeljünk a kurvaanyázós pincérnél babgulyást narancslével.
Apropó tudtátok hogy a pannonnál minuszba lehet menni ?

leprechaun 2007.09.20. 14:16:16

Másokat idegen nyelven fikázni csak akkor ha már megtanultuk, hogy a LOOSER az nem ugyanaz mint a LOSER.

trolipotlo 2007.09.20. 14:18:56

1. A XXI. században miért is kell csipkártya a belépéshez? Mér nem elég csak egy login/pwd páros? Mint a földrész nyugatabbi felén (meg más hazai balkán bankoknál).
2. Mért lassú a java kliens? Mert egy 2 GHz-es processzor nem tudja gyorsan végrehajtani az
-olvas csipkártya
-olvas pinkód
-küld szerverre
-fogad és megjelenít 3000 betű meg szám?

FPS játékot meg vhogy mégis tud?
2b. Reboot mert egy másik gépről akarok adatokat letölteni? Vagy mert linkeket akarok kitenni az IExplorerbe? Ilyet egy testnevelés-ének szakos filozófiatanár se csinál!

Clear-water 2007.09.20. 14:26:02

Elemi csapás tényleg kicsit nagyarcú. Én bár nem vagyok hozzáértő informatikus, csak egy programozó, de én sem tudtam, hogy a chipkártya alapból pin kódos. Mentségemre szóljon, hogy eddigi pályafutásom alatt túléltem e tudás nélkül is. De majd megkérdezem Simonyit miközben a Domain Driven Designról beszélgetünk, hogy vajha tudja-e ő, hogy a chipkártyák mind pin kódosak.
Azért azt megállapítottam, hogy csak a hozzáértő informatikusok vehetnek föl hitelt a banktól Magyarországon!
Egyébként tényleg nem értem miért kell minden cikkírót alapból lesajnálni és kioktatni a homáron. Végül azt fogjátok elérni, hogy senki sem fog írni.

A Lyukastorkú Rézfaszú Bagó 2007.09.20. 14:28:31

És téged alkalmaznak is informatikusként? Vagy csak annak tartod magad?

Mária 2007.09.20. 14:29:52

leprechaun 2007.09.20. 14:16:16

Mi a különbség? Ne hagyd, hogy hülyén haljak meg!

}:-)

Dr Net Elek (törölt) 2007.09.20. 14:43:04

trolipotlo 2007.09.20. 14:18:56

"Ilyet egy testnevelés-ének szakos filozófiatanár se csinál!"

:DDD

Az egy rendkivül ritka állatfajta lehet,
ergo nagy megbecsülésnek örvendhet.

carppy 2007.09.20. 14:45:12

Elemi csapas egy expert ha jol latom. En sem ertem miert okoskodik. Mi van, ha olyan szeretne internet bankolni, akinek annyi a hozzaertese, hogy el tudja inditani az explorert?
A valasz gondolom: szoljon egy informatikusnak, vagy nehezebb esetben Elemi csapasnak! :)

Klónozott egér 2007.09.20. 14:45:42

Aztaaaaa!!!!
Én nem vagyok "informatikus" (bár a párom is az de ez a megnevezés egyre degradálóbb, főleg ha ilyen zsenikkel találkozik az ember lánya), de kapásból pár perc alatt mindenféle help nélkül feltelepítettem és azóta is használom a cikk írója által felettébb bonyolultnak titulált chipkártyás rendszert.
Wazze, nem engedném, hogy a gépemhez közelíts...
Egyetértek Elemi csapással! Lúzer vagy öcsécském!

Rák Attantam 2007.09.20. 14:52:07

lose = veszít (loser = vesztes)
loose = laza, könnyelmű (looser = Elemi csapás :)

Taktikai Reset 2007.09.20. 14:54:48

Elemi csapás:

biztos én is nagy LOOSER vagyok, de apósom gépén csak XP-újratelepítés után sikerült beizzítani a postban is említett KHB netbankot.

A "tiszta" oprendszerre persze valóban 3 sec. alatt felment.

Persze ha akkora guru lennék mint te, biztosan tudtam volna, mely dll-eket kell cserélni a system32-ből és melyik registry bejegyzéseket átírni.

Te is Palkovicsnétól nyerted a leptopodat?

Ui: szerintem te vagy a Sváby András.

Charlie Drop 2007.09.20. 14:55:16

LoL meg minden, a PIN kód tényleg gáz...
de hát van ilyen :D

Meg ugye ne felejtsük el, hogy a bankoknak nagyon védeniük kell a klienseiket. Az tényleg gáz, hogy bárki előképzettség nélkül nem tudja használni...

herodes · http://www.gamblers.hu 2007.09.20. 14:57:26

ez az egész chipkártyás azonosítás egy valag fing :)
ugyanis semmivel sem biztonságosabb a mezei felhsználói szokásokat alapul véve, mint egy egyszerűen és átláthatóan felépített, SSL-es weboldalon történő jelszó+SMS kód alapú azonosítás. Ez utóbbi viszont platformfüggetlen és sokkal kevésbé idengenkednek tőle az olyanok, akik nem értenek az informatikához.

hogy mégis ezt nyomják a khb-ban, abból én két dologra következetetek:
- egyáltalán nem fontos üzleti érdek nekik az internetes ügyintézés elterjedése
- a chipkártya és az olvasó bszállítója rendkívül csókos fazon lehet a khb-nál.

szgyula 2007.09.20. 15:04:39

Charlie: Nem gaz. No user, no problem -- ahogy a rutinos rendszergazdak mondjak.

Nesquik 2007.09.20. 15:17:03

No, én nem akarlak megbántani drága jó F., de én lány is vagyok, informatikus sem vagyok, ellenben tudtam használni a netbankot. Nem értem, hogy lehet ez?:)

Valaki más 2007.09.20. 15:52:13

Apám, ha Te informatikus vagy én letagadom, hogy értek a számítógéphez.

Egyébiránt pedig a KHB is megy SSL + SMS-el, bár a chipkártyás digitális aláírós nekem szinpatikusabb.

Tony Almeida 2007.09.20. 15:58:31

Biztos ecédéeles a kolléga...vagyis van egy ecédéeles könyve.

A KHB netbank telepítése nekem vhogy pofonegyszerűnek tűnt, pedig informatikus vagyok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.09.20. 16:17:41

en nyitottam a bankomnal egy samlat beutottem sk. a valasztott pinkodomat a helyszinen
es azota csak felmegyek abankra, beutom a pinkodomat es baniatutalok
mi a faxnak chipkartya meg cd, meg telepites?
ezt en nem ertem

xombat.com 2007.09.20. 16:22:33

amatorok
a Budapest Banknal mar evek ota ugy mukodik a rendszer hogy kapsz egy SMS-t minden egyes belepes alkalmaval, ami egy egyszer hasznalatos kodot tartalmaz, es ezt kell masodik lepcsoben begepelned.
ahogy haverom mondana:

ócsó és jó

Professzor A 2007.09.20. 16:40:34

Itt én mindig olyat röhögök a kommentelőkön...tisztelet a kivételnek...itt mindenki olyan okos, mindenhez ért. Van itt minden Informatikus, Eladó, banki ügyintéző, szerintem még hentes is van.
Az informatikusokról az a véleményem: otthon matyizó gyökerek mert nőt nem látott, mivel napi 24 órát kockul a gép előtt, és ha teheti a pizzát is neten rendeli, nehogy napfény érje őket.
Kérem alásan nem kell mindenkinek mindenhez érteni, és főleg nem kell kioktani a másikat, mert ez egy paraszt homáros szokás!

vernarancs 2007.09.20. 17:09:24

1. Ami nem megy linux alatt azzal nem foglalkozunk. A bank veszit egy ugyfelet...
2. Kartyaolvaso es egyeb szarakodas nelkul is lehet megfelelo titkositast elerni. A citibankos szamlamat egy egyszeru netkavezobol is el tudom erni.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2007.09.20. 17:10:10

A fene tudja, szerintem meg lehet egy feladatot oldani bonyolultan is, minek szapuljátok szegény szerzőt... Végülis megcsinálta nem ? Lehet, hogy ő így szereti :)

Legyen már Matávos poszt is:
Nekem anno ki kellett hívnom a szerelőt.. persze nem azért mert a "Szedd szét magad" csomagot nem tudtam csatlakoztatni.. hanem azért, mert nem hitték el, hogy nem aktív a portom az ő rendezőjükben.

Ha esetleg a szervizes kolléga nem csak a száját jártatta volna, hogy "ááá, az biztos jó" hanem amíg beszélünk rálépett volna és telszám alapján megnézi... Nos akkor enm kellett volna netre egy hónapot várnom.

vernarancs 2007.09.20. 17:12:17

"Professzor A 2007.09.20. 16:40:34

Az informatikusokról az a véleményem: otthon matyizó gyökerek mert nőt nem látott, mivel napi 24 órát kockul a gép előtt, és ha teheti a pizzát is neten rendeli, nehogy napfény érje őket."

En pl. egy ilyet sem ismerek. Te voltal mar napfenyen amiota megszulettel, vagy ezt mind a neten olvastad? :D

stichus 2007.09.20. 17:28:33

nekem khb netbankom van, pofon egyszerű használni. azt kell hogy mondjam, felhasználói hiba, ékes magyarsággal szólva a levélíró egy idióta. cibes is van, az is jó. bár a csipkártyában jobban bízom, mint egy sms-kódban

Professzor A 2007.09.20. 17:29:35

Akinek nem inge nem gatyája...szóval te is iylen vagy mert magadra vetted. :P
Én jártam iylen suliba, majdnem Lkövettem azt a baklövést hogy informatikus lettem, de rájöttem hogy a nők fontosabbak. O:)
Amit írtam az egy sztereotípia...vagy mi :P csak azt felejtettem el belőle "hogy okoskodó kis ratyik." :D
NEM! nem a neten olvastam, hanem képzeld magamtól találtam ki kb fél perc alatt, de ihletet volt Neumann-os osztálytársaim adták. ;) Na csoki!

gázolajsejk 2007.09.20. 17:48:59

"Professzor A 2007.09.20. 16:40:34

Itt én mindig olyat röhögök a kommentelőkön...tisztelet a kivételnek...itt mindenki olyan okos, mindenhez ért. Van itt minden Informatikus, Eladó, banki ügyintéző, szerintem még hentes is van."

Ha érdekel, én pék vagyok.

stichus 2007.09.20. 17:54:20

jogászt ne hagyjuk már ki a felsorolásból, ha lehet. khm...

Professzor A 2007.09.20. 18:41:47

Hú az tök király...imádom a pékeket mindig péksüti illatuk van...nekem nem a foglakozásokkal van bajom...hanem a ki oktatós emberekkel...előbb mindenki a sajtát portáján sepergessen.
Péknek lenni tiszteletre méltó munka...milenne velem nélkülük...mivel csak frisset eszem meg. ;)

Tutanhamon 2007.09.20. 18:42:25

Rendkívül izgalmas történet. Mind a tíz körmömet lerágtam izgalmamban, amíg végigolvastam. És hogy egy hónap alatt lejár a PIN kód, ha nem használják!? Fantasztikus!

Professzor A 2007.09.20. 18:43:12

Jogászokat nem szeretem...mély tisztelet a sok tanulásért, de...nem.

Sir Mortzosch 2007.09.20. 19:33:56

Annyira nem találó a nicked "Professzor A". A helyesírásod pocsék. Kuss neked!

nikii 2007.09.20. 21:21:09

Nagy baromságot mondtál, F. A CIB banknál a Java virtuális gép WINME alatt el nem indul. Se 5 perc alatt, se 100 év alatt. Mint valaki írta, a Budapest bank a legjobb, mindenen fut, bár MAC-ot nem próbáltam, és a legbiztonságosabb. És 20 másodperc alatt bennt vagyok.

mondja 2007.09.20. 21:51:02

Az e-bank szolgáltatásnál alkalmazott chipkártyás technológián és elektronikus aláíráson alapuló azonosítási eljárás védi leginkább a K&H Bank e-banking ügyfeleit az adathalász támadások ellen.
A chipkártyás azonosítás mellett egyszer használatos, sms-ben megküldött jelszóval is intézhetők a megbízások ezentúl a K&H vállalkozói e-bank szolgáltatása keretében. Ezzel az ügyfelek mentesülnek attól, hogy a chipkártyát, annak olvasóját és driverét állandóan maguknál tartsák, nem beszélve az idegen gépeken esetleg korlátozott telepítési jogosultságokról vagy az internetkávézókról. Ezen felül nem kell fizetni a chipkártyáért és az olvasóért sem (ez utóbbiért elvesztés esetén fizetni kell, ha chipkártyánk van).
A szolgáltatás segítségével bármilyen, számlával kapcsolatos művelet elvégezhető, a számlán történt pénzmozgásokról azonnali információk szerezhetők, sőt még a bankszámlakivonat másolata is naprakészen ellenőrizhető és elektronikusan archiválható. (Kereskedelmi és Hitelbank)

2006. szeptember 19.

johevi 2007.09.20. 22:15:04

Ez a chipkártya, meg chipkártyaolvasó kicsit túlzás, egy sima sms-sel is ki lehet védeni az illetéktelen próbálkozókat. Más bankoknál ez tökéletesen működik.

stichus 2007.09.20. 23:30:13

Professzor A 2007.09.20. 18:43:12

kis buta

stichus 2007.09.20. 23:31:23

khb-nál is ugyanúgy működik sms is

cuebler 2007.09.21. 06:09:05

hát elég csapnivaló (és önmagát túl sokra tartó) informatikus lehetsz... talán még a rendszerkövetelményekről sem tájékozódtál. ugyanis télleg csak ie-re van belőve alapból a rendszer és a mozillához tényleg kell egy xpi állomány. de mint említettem, ez le van írva a rendszerkövetelményeknél. én, műkedvelő amatőrként elolvastam az egészet, mielőtt nekiestem volna vadbarom módjára. kíváncsi lennék, ha eltűnne a telód és valami fatális véletlen folytán csak néhány óra múltán tudnád letiltatni, díjaznád-e az sms-szolgáltatást. hát én nem, az tuti. egy telefon manapság olyan kicsi és olyan drága eszköz, hogy sokan akár alkalmilag is zsebre tennék...

Kifordított kacagány 2007.09.21. 07:50:27

hülye informatikusként csak annyit mondanék, hogy
1. a cikk írója szerintem is amatőr
2. ettől függetlenül a bankok sem állnak szakértelem dolgában az élen amikor be kell vezetni valami újat. gyanítom, hogy ha ez a történet röviddel a rendszer bevezetése után történt, akkor nem is működött még rendesen.
3. ettől függetlenül különösebb erőlködés nélkül megoldható lett volna a dolog. az embernek azért van az esze, hogy használja és nem azért, hogy a bank szintén nem hozzáértő állományától várja a megoldást.
4. ha valami 98 alatt fut, akkor az kis rábeszéléssel többnyire me alatt is. más kérdés, hogy ahhoz már tényleg informatikus kell, viszont informatikus soha nem használna me-t
5. én valószínűleg nem vagyok jó informatikus, mert szoktam kirándulni, szinházba és moziba járni, meg még egy csomó más egyéb programban részt venni a kicsi családommal.

Rák Attantam 2007.09.21. 10:02:16

Professzor A 2007.09.20. 16:40:34
"Az informatikusokról az a véleményem: otthon matyizó gyökerek mert nőt nem látott, mivel napi 24 órát kockul a gép előtt, és ha teheti a pizzát is neten rendeli, nehogy napfény érje őket."

Naa! Nem nézel te túl sok "kámpjútörös", B (inkább C) kategóriás ámérikái filmet? A fenti "jellemzésből" még tán a címeiket is meg tudnám mondani... :P

Egyébként meg win98se-n tökéletesen fut a CIB Java-s netbankja.

Ja, és ha tényleg jó biztonság kell, viszont a mobilitás is lényeg (más gépekről is bankolnál), akkor a VASCO DigiPass is járható út. Ez egy kis kütyü, mint egy kulcstartó kijelzővel. Fellépsz a netbankos oldalra és a normál név és jelszó mellé beírod a kütyü által generált kódot is (mindig más). A kütyü nélkül nem lehet belépni. A kütyüt elvesztés esetén a név és jelszó nélkül nem lehet használni. A netes adatforgalom figyelése nem jön be, mert a kütyü által adott kód csak egyszer használható stb. stb. Persze, el lehet lopni mindent (kütyüt, nevet, jelszót), meg géppityut is lehet a pocakba nyomni, hogy lépjen be az ipse és utalja neked a milliókat, de normál esetben ez azért egy szinttel feljebb van biztonságilag meg kényelmileg is, mint a többi.
Persze Magyarországon ezt még nem ismeri egy bank sem a negyvenvalahányból, ne is álmodj róla.
Vagy igen?
Bankosok?

bébé 2007.09.21. 11:43:11

Rák Attantam!

Csak a tisztánlátás végett: én két bankot is ismerek, aki használja a Digipass-t, az egyik a Unicredit.
Tényleg ez a legyegyszerűbb, és nagyon biztonságos.

Rák Attantam 2007.09.21. 11:50:28

Helyes!
Mondjuk a magyar bankok részéről érthető a késlekedés. Amíg az emberek jobban "szeretik" személyesen, sorbanállva, készpénzt tapogatva, nyálazva számlálva intézni a bankos dolgaikat, addig tényleg nem sok értelme volt ilyen ördögtől való digipassok bevezetésének.

Viszont annál inkább szeretik a (lejárt) inkálpasst!

mufuvecske 2007.09.21. 12:20:01

Lehet már írta vki, de az uramnak is van káendhánál netbankja, és nincsen neki csipkártyás akármije, hanem vmi olyasmi van, hogy sms-ben kap egy kódot mindig amikor be akar lépni, az kb 1 óráig érvényes, és működik is a netbank.Naaa?

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2007.09.21. 13:09:24

@Professzor A: Amellett, hogy fikázod az informatikusokat, azért szívesen használod az általuk írt - sok esetben ingyenes és/vagy nyílt forráskódú - szoftvereket, ugye? Nem tartod álszentnek az ilyen "double standard"-et?

Ha kicsit utánanéztél volna, tudnád, hogy a kreativitás valójában a szexuális energiának a szokásostól különböző csatornában való levezetése. Van, aki úgy működik, mintha az alkotó munkájával - és mondjuk nem a faszának a méretével - szeretné elbűvölni a nőket. Hogy ez a mai társadalomban nem működik, szerintem az az ember biológiai fejlődésének lassúsága és a technológiai - és ebből következő társadalmi - fejlődés gyorsasága közti különbségből adódik.

Van ilyen ismerősöm; remek szakember, de társaságban - nemcsak nők között - nem találja a helyét. És hidd el, hogy szenved miatta, de nem tud mit tenni, nem tehet arról, hogy a társadalom nem képes befogadni őt, a tiédhez hasonló elutasító, intoleráns hozzáállás miatt!

Professzor A 2007.09.21. 16:04:03

Ghotic...lÓf@sz a segedbe (direkt 1g-vel)
Nem vagyok álszent...amit leírtam az sztereotípia...akinek nem inge ne vegye magára! Biztos vannak normális emberi életet élő informatikusok is...de amit te írtál azok nem a programozók?! Ők is szépek naon...mind1 ez is egy élet forma...ami szeret okoskodni.
Ghotic...hogy egy kopasz nagy darab állat viperával fésülné ketté a hajadat. Ghotic=Emo??? Nyasgem!

Rák Attantam 2007.09.21. 17:15:10

Professzor A 2007.09.21. 16:04:03
"...hogy egy kopasz nagy darab állat viperával fésülné ketté a hajadat..."

Áááá, ennél már van jobb is:

Ó, hogy jelölne ismerősének a Magyar Gárda az iWiW-en! :D

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2007.09.21. 17:37:21

@Professzor A: Valóban, ez a sztereotípia inkább a kreatív, alkotó jellegű programozókra (egy részükre) jellemző, mint mondjuk a rendszergazdákra, hardverbeszerzőkre vagy IT menedzserekre. (Persze, az ő munkájuk ugyanúgy fontos, hogy meglegyen a szoftver, amelyet te userként örömmel használsz!) A sztereotípiát viszont nem én hoztam föl, tehát inkább talán te vagy, aki keveri a szezont a fazonnal...

A "normális" szón jót nevettem; ez egy társadalmi konvenció. Pl. Szingapúrban szigorú büntetés jár az orális szexért, de 100 évvel ezelőtt Európában is kaptál volna érte, akár adod, akár kapod; akkor most ez normális-e vagy sem? Azért normális, mert így döntöttünk.

Ha úgy vesszük, akár informatikus vagy, akár nem, te is olyan dolgokról vagdalkozol ellentmondást nem tűrő módon, amelyekhez a tanúság szerint vajmi keveset értesz.

(Igen, informatikus vagyuk. Sőt, még rosszabb: programtervező matematikus, még kockább. Ezért vannak "nem-normális" ismerőseim, és ezért szoktam örömmel mindenféle érdekes dolgokról olvasni, hogy utána legyen alapom is arra, amit mondok...)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.09.21. 20:38:36

OK babyloveyou, bar szrintem senki nem irt az uradrol, csak azt mondd meg, minek sms, mmeg 1 oras korlat meg ilyenek
en felmegeyk beutom a kodom es intezkedem a bankszamlamom
ez nem tul bonyolult

Rák Attantam 2007.09.21. 21:11:31

hagyma, akkor pont nektek találták ki a rosszemberek a phising oldalakat. Ti úgysem vártok igazoló SMS-eket, a hamis beléptető oldalak meg úgysem tudnak ilyeneket küldeni, úgyhogy mindenki hepi. Főleg a belépési adataidat íly módon lenyúló criminalok. :)

Lapidus Ted 2007.09.21. 22:39:13

Az a kérdés is jópofa, hogy mér is kell egy ilyen kártyához pin kód. Mér mér.
Kicseszésből, mimásér.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.09.22. 02:32:17

Rak Attantam, az a helyzet ha valaki megszerezne a 12+ 4 szamjegybol mukodo kodomat, akkor valoban belepne a bankszamlamra
penzt utalni maximum a sajat villanyszamlajara tudna, esetleg vasarolgatna
en meg jol visszakapnam a moneyt, ha megreklamalnam

Kifordított kacagány 2007.09.22. 08:39:05

Professzor A: hogy állsz a gerendákkal? a szálkák látom már mennek.

hagyam: itt nálunk nem csak a biztosítók nem szeretnek fizetni, hanem a bankok sem. visszaadni meg pláne nem szeretnek. így egyszerűbb nekik, úgysem ők fizetik.

Professzor A 2007.09.22. 12:17:29

Nagyon jól látom...Amúgy nekem az a bajom hogy a homáron komentelők egy bizonyos része, ráállt a kioktatok mindenkit programra. Nem csak az hogy bocs haver ezt így kellet volna, hanem hozzáteszi hogy te egy loser vagy, meg stb. Szerintetek ha valaki vmit rosszúl csinál így kell Lmagyarázni neki? Titeket így neveletek otthon? (tisztelt delikvensek). Értitek mi a problémám?
Szépen néznénki ha a casinóba ráborítzanám az asztalt egy vendégre aki nem tudja szabályokat...értitek tolerancia. Ez az ami Homáron nincs vagyis Lveszett!

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2007.09.22. 13:26:39

@Professzor A: Azért vicces, hogy pont te beszélsz a toleranciáról!

Jobban kellene vigyáznod a publikus megnyilvánulásaidra! (Ezt a Netiquette is írja, nyilván nem véletlenül.) Az informatikusokról tett kategorikus kijelentésedet nem lehet véletlennek vagy viccnek tekinteni, és ezek után nem értem, miért veszed ellened való _személyes_ támadásnak, amikor elküldenek a francba, miközben te egy csomó embert sértettél meg.

Az egy dolog, hogy mit tudsz/gondolsz/hiszel, és miről beszélsz az ismerőseid között, de mások előtt fogd vissza magad, különben visszakapod a sértéseket. És esetleg gondolkozz el azon is, hogy amit hiszel, az helyes-e... Ha eljutsz odáig, hogy amit mondtál, sértő mások számára - akár igaz, akár nem -, és emiatt a továbbiakban mellőzni fogod, már egész jó úton haladsz a tolerancia felé. Amikor pedig megérted, hogy totál hibás a megközelítés, na akkor érkeztél meg!

(Igen, ez kioktatás volt. Nekem már sikerült megütnöm a bokámat fórumon, mert publikusan hülyeséget beszéltem. Azóta sokkal jobban vigyázok.)

nothing.at.all (törölt) 2007.09.22. 16:40:31

és annak milyen technikai okai vannak, hogy a k&h-nál az e-bank csak 1 hónapig él? többször is felhívott az ügyintézőjük, hogy havonta be kell lépni, ha nem is használom, én meg mindig elfelejtettem, és megszüntették (sms-es). láma vok, nem kell anyázni, csak tényleg érdekel, hogy megterheli a szerverüket az azonosító kódom tárolása, vagy mi ez a nagy biztonság? mert ha mondjuk 3 hónapig, vagy fél évig nem használnám...

nemertekhozza 2007.09.24. 17:03:01

"herodes 2007.09.20. 14:57:26
ez az egész chipkártyás azonosítás egy valag fing :)
ugyanis semmivel sem biztonságosabb a mezei felhsználói szokásokat alapul véve, mint egy egyszerűen és átláthatóan felépített, SSL-es weboldalon történő jelszó+SMS kód alapú azonosítás."

Azért ez nem feltétlenül van így! Pont hogy biztonságosabb a kártyás (PIN-nel együtt), mint az SMS-es, cserébe viszont helyhez kötött (az olvasó miatt) és nem platformfüggetlen (az olvasó drivere miatt)!
Hogy miért biztonságosabb? Azért mert véd pl. a man-in-the-middle típusú támadások ellen is (akár PIN nélkül is), ami viszont az SMS-es azonosításról nem mondható el! A PIN kódra pedig azért van szükség, mert ez alapfeltétele a kétfaktorú azonosításnak, ami ugyebár a birtoklásra (kártya) és a tudásra (PIN) épül! Persze ha valakinek nincs szüksége erre, az kapcsolja ki! A kifejezés, amit keresünk: elviselhető kockázat! Mindenki döntse el maga!

moli 2007.09.25. 10:25:09

azert a cibet se istenitsuk a szar javas netbank feluletukkel. bar legalabb naluk fel lehet venni a kapcsolatot a java-fejlesztokkel

Izgiribizgiriribizli (törölt) 2007.09.25. 13:53:52

He... ez sztori?! Én nemtom... de aki informatikus létére nem képes használni a káhá netbankját, az sikeres ember nem lehet...
Mellesleg ha elolvasnád a szerződést, mielőtt aláírod, akkor tudhattad volna, hogy ha 30 napon belül nem aktiválod a pin kódot, akkor letiltják. Ez biztonsági intézkedés, máshol is van. Ha már olyan nagy informatikus vagy, tudhatnád, hogy ha akár csak egy szimpla apróhirdetést is adsz fel, ahhoz is kapsz egy aktiváló emilt, amiben, ha nem kattintasz, x idő múlva törlődik a projekt. Ez a sztori nem homárképes szerintem. Szal gyér a sztori.

Kifordított kacagány 2007.09.25. 16:08:56

Professzor A: a legtöbbször az ilyen jogos felháborodással az szokott a probléma lenni, hogy mire teljesen belelovalod magad a témába és kiosztasz pár arcot, addigra te is ugyanabba a cipőbe kerülsz.
tudomásul kell venni, hogy senki sem tökéletes és úton útfélen ilyen ősi román szokásokba botlik az ember

neo84 2007.09.27. 17:32:59

Háttőőő... nekem épp 3 éve van K&H elektronikus számlacsomagom. Tök fura, hogy amikor megkaptam a csomagot, hazavittem, összedugtam, feltelepítettem a drivert és a klienst és már be is tudtam lépni a netbankba. Azóta is azt használom. Szerintem logikus egy hétköznapi felhasználó számára is.

Az meg, hogy pin kód kell hozzá, azért volt logikus, mert amikor megkötöttem a szerződést a csomagra, 3 (három) borítékot kaptam, mindegyiken másik felirat szerepelt. Volt egy a bankkártyámhoz és volt egy a telebankhoz. Lévén, hogy kaptam hozzá kártyaolvasót és chipkártyát, nem kell sok ész hozzá, hogy leessen, mire lesz jó a harmadik kis szürke borítékban feszítő számsor...

Aki meg annyira ért csak a géphez, hogy el tudja indítani az explorert, az lesz szives előbb megtanulni picit többet eme szerkezet használati módjáról. Ugye milyen hülye vagyok? :)
süti beállítások módosítása