Eleve vízi állat vagyok + kannibalisztikus okokból horgászom + sokat főzök + a család apai fele a Dunaújváros és Mohács közti Halászléövezetből származik, úgyhogy én aztán tényleg tudom, hogy amit Magyarországon halászlé címén adnak, az a nutrasianyesedéknek is a megrohadt részéből készül. Mindez Tóth Károly nyálával felöntve, majd minimum negyedévig aszalva a mélyhűtőben. Kivéve persze az Övezetet, mert ott minden család minden héten legalább egyszer hallét eszik, úgy értem igazi, alaplémentes, friss, üde, ragadós halászlét, így aki vendéglátós trükközni próbálna, azzal úgy bánnának, mint egy reformkommunikátorral. Ernő is tudja ezt, mégis próbálkozott, ráadásul a Balatonon, ahol még Jézus is megbukott volna, ha friss halat akar szaporítani. Mazochista barátunk a büdös hal fölött merengve a bécsi árakkal próbálta öüsszehasonlítani a balatoniakat. Mit érdemel az ilyen ember? Brassói aprópecsenyét, madártejet vagy hagymás rostélyost, ugyebár. Sztori alant. Ja és szívesen vennénk levélírónktól bármennyi eurót ilyen árfolyamon.
Sajnos nem szabadulok attól a gondolattól, hogy a Balaton partján ehető halételekre bukkanok. Évtizedek tapasztalatai (sem) tántorítottak el ettől. Azonban a múlt héten újabb csapás érte langusztacsápjaimat, amikor barátnőm és feleségem együttes unszolásának engedve partravetettük magunkat a Tihany-i Fogas Csárdában, Sopronból Bp. felé húzva a trafipax csíkot. A hely már akkor kezdett gyanússá válni, amikor a hatvanas évek úttörőtáboraira emlékeztető (kívülről talán elegendően hiposzagú, belülről mégis fekáliás) wc-kre bukkantunk alagsorban. Ezt követte a mindenre elszánt rendelés, azaz két halászlé, meg kis ez-az levezetésként. A halászlé gyanúsan hipp-hoppra jött is, már amennyi kellhet a mikróban a mélyhűtött alaplének, de azok az ízek!! Az már tényleg igazi retro-fíling volt javából, a mosogatólében érlelt halderék kicsit meghígítva a gyerekkor diszkrét pukijával. Nem voltam észnél, lévén magam is gyakran eszem, főzök, kóstolok halételeket, és tudom nincs két egyforma, azaz toleránsnak kell lenni a próbálkozó embertársainkkal. De itt, ez csak eggyel próbálkozott: levenni minket (1100 rénusi Ft/hallé). Életemben még nem küldtem vissza étteremben ételt, de most kénytelen voltam a fiatal (egyébként gyors, szakszerű) pincért megkérdezni, hogy ezt komolyan gondolják-e? Nyilvánvaló volt, hogy mind a lé, mind pedig a benne úszó Koh-i-Noor állagú halsajt hónapok óta a mélyhűtőjükben feneklett. Szegény csóka, csak hajtogatta, hogy ez friss, friss de muszáj volt kinevetünk. A tulaj (a főnéni) nem is reagált, fapofával hozta a 6 ropis cehhet (50 ajró). Pontosan annyit, amennyiért 24 órával azelőtt Bécsben, négyen dudára ettük (szerény italfogyasztással) magunkat.
Tanulság: bakker ez még mindig a régi Balaton! Hogy is mondta Max Planck a neves atomfizikus: az új nézetek nem úgy hódítanak tért, hogy a „régi szakik” megértik, hogy ez lesz az új, és áttérnek rá, hanem a régig egyszerűen kihalnak…
SOHA TÖBBÉ FOGAS CSÁRDA!!! (Tihany, Kossuth u. 9.)
Nincs ezeknek felügyeleti szervük?!
úrilány 2008.03.10. 00:14:39
khm, khm, hogy is mondjam...végül is, ha egy hely már első ránézésre nem tetszik, nem muszáj ám ott maradni.... na persze, ha valaki eleve azt tervezi, hogy majd a homárnak küld valami élménybesztámolót... :P
arek 2008.03.10. 00:21:47
xyzxyz 2008.03.10. 00:28:04
"barátnőm és feleségem" ?:)
Kactus 2008.03.10. 00:32:28
Kopasz Mercis 2008.03.10. 01:00:30
besz@rok 2008.03.10. 01:02:17
StopSzmog 2008.03.10. 01:02:24
Tihany felejtős minden vonatkozásban
besz@rok 2008.03.10. 01:03:46
besz@rok 2008.03.10. 01:07:21
Akkor tihanyi visszhang se nem van?
Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.03.10. 01:16:26
Primavera 2008.03.10. 01:49:42
MosoMasa 2008.03.10. 01:53:53
Sáfrány 2008.03.10. 02:12:19
kicsi piros disznó (törölt) 2008.03.10. 02:23:46
Megdobbent 2008.03.10. 05:31:57
Kisangyal 2008.03.10. 06:00:02
Nem buzi, me két nöje van. Lehet inkább muzulmán oszt szabad neki több nejet tartani. Ezesetben a barátnönek viszont menyasszonynak kellene lenni...
neszoljhozzam 2008.03.10. 06:47:14
a nap húszpontos képe · http://haazeeblog.blogspot.com/ 2008.03.10. 06:48:00
Tudnám, hogy kedves szily vajon halnak-e érzi-e magát avagy vízimentő-e, aki a kimentett fuldoklókat meg-e süti és meg-e eszi ebédre... :D
nudlee 2008.03.10. 06:51:02
Úgy olvastam, eltörölték Svájcot!
Mondom magamban nocsak kisagyszony, egy kérdést átugrottam volna a tegnapi voksoláson?
Addsa 2008.03.10. 07:32:25
Gratulálok.
Vidocq001 2008.03.10. 07:38:39
Kedves halszakértő barátom!
Először is, ez már nem a régi Balaton. Az utóbbi 5-10 évben jelentősen leromlott mind a szolgáltatás, mind a látogatottság. Az ingatlan árak is estek. Másodszor, nem kell ahhoz étterembe menni, szezonon kívül, hogy rájöjjünk, hogy át akarnak baszni. Tényleg komolyan abban reménykedtél, hogy friss hallét fogsz ott enni? Mert ha igen akkor te sajnos egy lúzer vagy!
Vidocq001 2008.03.10. 07:42:05
Ha főszezonban is trükköznek, nyilvánvaló, hogy ilyenkor még jobban.
Szerintem ez így helyes: "SOHA TÖBBÉ SEMMILYEN BALATONI VENDÉGLÁTÓIPARI EGYSÉG"
Diák koromban éveket dolggoztam a Balcsin, mint pincér. Bőven tudnék postolgatni arról, hogy akár főszezonban is hogyan b*sszák át a vendégeket az északi parttól a déli partig....
2008.03.10. 07:48:46
olajmunkás 2008.03.10. 07:55:29
sam68 2008.03.10. 08:02:38
scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.03.10. 08:06:45
Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.03.10. 08:11:14
de aki a balatonparton halászlevet akar enni az sikeres ember nem lehet. ugyanez érvényes a strandbüfés hekkre is.
Dr Kangörény 2008.03.10. 08:11:55
scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.03.10. 08:18:29
Kísérletinyúl 2008.03.10. 08:19:27
Szakadás 2008.03.10. 07:48:46
Aki Sopronból Bp-re Tihanyon át megy, sikeres ember nem lehet :)
:-)))))))
ez a legtutibb észrevétel..
skribler 2008.03.10. 08:28:13
Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.03.10. 08:33:07
ezért a jó éttermek bezárnak szezonon kívül, így nincs költség, nyáron meg kiváló minőséggel dolgoznak.
szóval csak májustól októberig, és nem a víz melé baszott bódékban!
hallgass ide, balatoni vagyok. nincs éttermem... ...de akár lehetne is egyszer, de nem lesz.
Geisha 2008.03.10. 08:39:58
vmickey 2008.03.10. 08:46:46
Érdemes előtte leállni egy kicsit az éttrem előtt és nézegetni a pincéreket, a kajákat és az ott lévő vendégek fejét.. az az 1-2 perc názelődés nagyon sokat hozhat a konyhára.
Drömögödömötör 2008.03.10. 08:53:03
sopronból Budapestre Tihanyon át ?
50 euro = 6 ezer Huf ?
50 euro = Bécsben 4 fő iszik és eszik ? Max a Hoffer-ben vásárolt szarból vagy a helyi McDonald-ban
ugyan már kamu
timecopo 2008.03.10. 08:57:39
Vladimir Harkonnen 2008.03.10. 08:59:25
Járom az országot, de csak olyan helyen állok meg kajálni, ahol szakadt teherautók állnak a parkolóban. Lehet ott is átvernek, de nem ilyen feltűnően, és a kaja általában mindig ehető!
ihatethisindapassthingy 2008.03.10. 09:15:03
atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2008.03.10. 09:18:48
Én nem szeretem az uborkát, és nagyon örülök hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném, pedig utálom.
theutat villám 2008.03.10. 09:21:35
Űrhajós 2008.03.10. 09:36:18
ihatethisindapassthingy 2008.03.10. 09:52:29
Pepin bácsi 2008.03.10. 09:53:24
AzHofi 2008.03.10. 09:53:51
VHB 2008.03.10. 09:58:59
Miss Marple 2008.03.10. 10:03:40
Fairy Girl 2008.03.10. 10:20:52
EnZsolt / Paszuly Pista, a derék zöldbablegény 2008.03.10. 10:23:13
Szóval, nem értem miért akadnak fenn az emberek a barátnő + feleség kifejezésen. Hogy mondanátok azt a barátot, aki nőnemű? Sopronból Budapestre, erre csak annyit mondok, hogy kocsival mentek, két nő elkezdi fűzni az agyadat, hogy ugyan egyetek halászlét Tihanyban és jelen esetben az egyik a feleséged, hát férfi legyen a talpán, aki kibírja (persze, ha telik rá). Az euro váltása nekem is döbbenet, azt hiszem megyek és veszek néhány ejrópai pénznemet. Na mindegy, tény, ami tény, hogy sajnos a balatoni szolgáltatások nagyon hanyatlóak, inkább egy hosszúhétvégét szoktam eltölteni ott és pizzázom, azt nem szarhatják el annyira, bár ettem már rémeset. Mivel szeretném bebarangolni kicsiny országunkat szívesen várom azokat az ötleteket, ahová érdemes menni, mind táj, szállás, kaja szempontjából is. Ja és azért ne legyen túl drága sem :P
keke80 2008.03.10. 10:41:50
Ha jó halászlére vágysz, akkor meg minek jössz a pocsolya közelébe? Irány az Övezet, vagy van jó recepted meg idöd és megfözöd magadnak.
Mi Regensburgban sajna ketten fizetünk kb. 50 ojrót restaurantban... Bécsben meg mégtöbbet, kivéve, ha valamellik benzinkutas pihenöhelyes étteremben eszünk. Útközben hazafelé az is megteszi... Jobb, mint a szottyos zsemlye egész napi autókázás után...
Secnir 2008.03.10. 10:45:37
így van, csatlakozom az előttem szólóhoz.
sokat kolbászolok az országban, és ha éhes vagyok, csak ott állok meg, ahol egy parkolóban 4-nél több külföldi kamion parkol ebédidőben, és az esetek 90%-ban a vendéglőről le akar esni a vakolat.
de a kaja! az árak! az adagok!
soha nem csalódtam. de ezt már egy féléve elmeséltem. a kamionosok szeretnek sokat olcsón jót enni. egymás között rögtön megy a drót, hogy hol érdemes megállni, nekem csak a kamionosokat kell figyelni...
Pirkadat 2008.03.10. 10:47:11
A múlt nyáron volt szerencsém sokat ebédelni a Balaton parton, és kiváltképp Tihanyban....mert ott és azon a környéken dolgoztam. Csak osztani tudom az előttem elhangzott véleményeket, írásokat. De egyetlen pozitív példát felhoznék....a tihanyi rév mellett nyílt egy étterem-kávézó. Nagyon jó konyhával, szerintem megér egy misét. :) Többbször kipróbáltam, és nem találtam kivetni valót.
Martian (törölt) 2008.03.10. 10:49:00
BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2008.03.10. 10:52:01
Coupe 2008.03.10. 10:57:44
füredi (törölt) 2008.03.10. 10:58:29
Bécsben viszont 50 euróért négyen, vagyis 12,50-ért egy személyre, hát nem tudom, mi lehetett az...
dekoninckx (törölt) 2008.03.10. 10:59:30
Secnir 2008.03.10. 11:02:59
örülj neki, hogy magyar vagy és forintban fizettél :)
erről mindig eszembe jutnak azok a magyarbarát zöldségesek, akiknél ki van írva:
DINNYE
150.- FT
MELONE
300.- FT
örülj a 6 ropinak :D
ikke i drift 2008.03.10. 11:20:05
Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.03.10. 11:21:50
hú ezzel most régi emlékekről szakajtottad fel a sebtapaszt. zsenge koromban amikor a szigetközben jártunk-keltünk a családdal mindíg oda mentünk ebédelni. és mivel zsenge koromban még ősszigetközi gyerek voltam, ezért minden 2. hétvégén ott ettünk. azóta balatoni ember lettem.
a vendéglátás szempontjábol sajnos ez negatívum. itt drágább a sör, szarabb a kaja, és nem olyan változatos a táj sem mint a szigetköz. igaz több a víz mint ott.
Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.03.10. 11:28:50
bár voltak itt ott olyan dolgok amik nem tetszettek, de a kaja az mindíg jó volt, és nem drága. jó oké a ramadában nem én fizettem az 4*-os hotel étterem...
scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.03.10. 11:56:47
muhaha, talán kétszer voltam, és akkor is csak határozott unszolásra. Sosem kajálok ilyen helyeken. És igen, kell az a 20 km, ha jót akarsz kajálni. A parton iszonyat szarokat adnak el neked, nem enném meg, semmi pénzért. Haverom pincérként dolgozott egy étteremben, közvetlenül a parton. Az elején még furcsának találta, hogy Debrecenből( ami tényleg a szomszédban van) hozzák a húst, aztán inkább nem evett. De bevásárlóközpontban kajálni is irdatlan baromság. Egyszer elkveredetem a Tecsóba és épp volt szerencsém látni egy nyitott ajtón keresztül, hogy a mosogatóban vannak a grillezésre váró csirkék. Amúgy kérdezz rá egy olyan szakácsnál, aki már dolgozott a parton, hogy mégis hány féle (romlott) húsból tud szarvaspörköltet csinálni? Ha nem tud felsorolni a szarvashúson kívül legalább kettőt akkor nem sokáig dolgozott ott..
parancsolsz?kék daru! 2008.03.10. 12:03:24
Az öreg Pál úr az ajtóban vár, a helyedre kísér, úgy beszél veled, mint egy emberrel, mint A VENDÉGGEL. A kaja gyorsan kijön, a pincérek pörögnek, kedvesek, szakmailag sincs semmi baj velük, a kaja pedig orgazmusközeli állapotokat okoz. Halászlét ettünk, túrós csúszával. Az árak kedvezőek voltak, mikor ottjártunk. Kb. 5-6 éve. Vagy több.
Azóta is megvan a hely, úgyhogy próbáljátok ki!
Passenger 2008.03.10. 12:14:52
Rák Attantam 2008.03.10. 12:17:03
Akkortájt olyan 80-100 forint volt kilója és hát nagyon megörültem, amikor a következő, nagy betűkkel rótt útszéli táblára lettem figyelmes:
DINNYE
20
Mikor azonban közelebb értem és leparkoltam, már láttam a tábla apróbetűs részét is, miszerint:
méter...
Abaromálattya! Dinnyét ugyan nem ettem, de a röhögésem kitartott a következő településig. :)
Lókereskedő úr 2008.03.10. 12:24:57
hoboho 2008.03.10. 12:24:57
Fenolfröccs,vagy hogy is van ez????????
Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.03.10. 12:34:54
Szerintem kifejezetten törvényt kéne hozni arra, hogy aki 80-100ft-os dinnyeszezonban akár egy másodpercre is komolyan azt hiszi, hogy huszasért kap dinnyét, azt drámai mértékben át kell baszni helyben, különben bevonják a kereskedő engedélyét...
Zahal 2008.03.10. 12:37:27
hol van a magyarországi étteremekről feketelista?
keke80 2008.03.10. 12:40:01
Kicsi a világ...
A Vörösköt apjuk is szereti. A német baráti társaság meg még mindig ódákat zeng a Kerekes csárdáról... Én föleg a panorámáról...
keke80 2008.03.10. 12:41:57
Rák Attantam 2008.03.10. 12:43:08
Szerintem is törvényt kéne hozni a hülyék ellen...
(De amíg hülyék választanak be hülyéket a parlamentbe, addig ilyen törvény nemigen lesz. :)
füredi (törölt) 2008.03.10. 13:03:36
Ajándék pálesz volt, meg háromféle paprika kirakva.
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.03.10. 13:43:13
ez a regi jo bevalt helyek omlo vakolattal...
hat..
Viciannak volt tui helye babgulyasra, az epuletben logo legypapirok voltak ennek ellenere volt doglott legy a kajamban
es meg a szakacsno is eleg gyenge volt mellben
itt tuti helyekre jarok, tudom, hogy mondjuk az out back meg az Friday's vagy a Rock Cofe mit fog nyujtani es mennyiert
na most azert nem mondom hogy neha nem jonne jo egy jo bajai halaszle, vagy Mari neni kocsmaja
demizson bobby 2008.03.10. 13:52:15
flexsnake · http://flexsnake.blog.hu 2008.03.10. 14:52:09
Ha már mindenképpen a tisztesség látszatát akarom kellteni akor inkább a feleségem említem előszőr, dehát ugye ahány ház annyi szopás...
Friss hal meg azóta nem létezik mióta tárolni kell és nem nyersen még ficánkolva téped darabokra a vízben.
Ha nem ízlik akkor nem ízlik.Az egy dolog.Nem feltétlen kell hogy alapban rossz legyen.Eszembe jut a nagyember akit a kedvenc kocsmályában drága ital néven moslékkal itattak, izlet neki, mikor egyszer máshol ivott és komolyan az egyik legpazarabb italt kinálták neki, kiköpte mert nem ahhoz szokott.
Magam is nagy halországból származom, itt még a rántott hus is ugy néz ki hogy
belecsomagolnak egy fejnélküli kárászt vag a gyümölcslében is minicápa uszkál, szóval ha valaki tudja mi az a halétel akkor tuti én vagyok, kostoltam haleledel kukoricát is, csontit még nem.
Ettől még nem köpöm ki a bajai halászlét meg nem mondom hogy szar, nem is eszem olyat.A vendéglátás nem mamafőztje hanem futószallagtáp.Futószallagtáp a maki,bunger meg többi mocsok is.Ha hallét akarsz enni csinálsz magadnak.
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.03.10. 15:23:10
a maki persze hogy futoszalag de ezt tudja is mindenki
aki oda beall vagy bemegy tudja mit kap mennyier
ha egy jo kis csardaba, akahova elmegyek/elmentem/ es halaszlet akartam enni/en maradok a halaszlenel sorry/ akkor az legyen jo
egyebSt semmi nagy tragedia nincs a lefagyasztassal, ha az a halaszle jol lett megcsinalva es utana normalisan olvasztjak es forrositjak, az jo lesz,vagyis jo marad, nem sokat veszit eredeti izebol
az azert nem varhato, hogy akkor kezdjenek el horgaszni mikor megrendelem a halaszlet
Vladimir Harkonnen 2008.03.10. 17:20:23
Slégan
Ne raccsolj!
:-)
Vladimir Harkonnen 2008.03.10. 17:36:46
flexsnake · http://flexsnake.blog.hu 2008.03.10. 19:30:41
Ha igényes az ember akkor igényes helyre megy.Nem valami ezredik kajáldába a soron ahol lehet akkor járt vendég utoljára amikor megnyitották.
Vannak ételek amiket szinte mindenhol tartanak, egyszer lefőzik aztán csak hütik meg melegítik, ilyen a pacal meg káposzta meg egyéb korság.Eleve már olyan helyen nem eszek amit nem ismerek, vagy nem tolják alám a széket.A makit mondjuk azt ismerem, ,,szimplán egészséges, ott kezdődik a nyugat nem a nyomorult anyám konyhájában".
Szóval ha rántott cápát akarok nem a tecso kávézójában keresem, hanem olyan helyre megyek ahol nem keszeget fognak tálalni mondván sütéskor összement.
A vendéglátóhelyek között hatalmas különbségek vannak.Ha gyanús akkor legfeljebb kekszet meg bubisvízet kérek, nem valami romlandó kaját amit lehet éppen most köpködnek a legyek a konyhában.
Eszembejut a hamburgeres ahol féltenyérnyi svábbogarak rohangásztak fényes nappal, és nem tartoztak a kiszolgálószemélyzethez!Gusztustalan zsiros sütőben készült a fél éve lejárt szörös parapürés pizza.Ugy falták az emberek hogy már a gyomrom fordult fel.Akkor jöttem rá hogy itthon nem igényelnek igényességet az emberek, ami olcsó az eladható , az sem számít miből készül.
chesterx 2008.03.10. 20:19:51
Mi a baj azzal a halászlével amelyik alaplével van sürítve, ízesítve? Szerintem attól jó egy halászlé ha természetes vízből fogott halból készült - és nem szaporított pacnipontyból - továbbá ha a fejből gerincből és egy valag hagymából egy jó alaplé van főzve! És persze ha én főzöm!
Fagyasztás: nincs vele semmi baj ha nem a készétel van fagyasztva hanem csak az alap0yag - jelen esetben a hal!
--tionion-- 2008.03.10. 21:08:49
chesterx 2008.03.10. 21:45:36
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.03.10. 23:52:54
de ha jol meg van csinalva eredetileg majdnem olyan
es vedd figyelembe Te mar ettel belole egyszer:)
masodszorra latod a kulonbseget
szoval bizony nehany kajat lefagyasztanak es nem sok baj van vele ha eredetileg jo volt
mondjuk itt amerikaban nem
itt friss minden es kidobnak mindent muszak utan
a nagy cegek
vagy lemegy a caffeteriaba
garage 2008.03.11. 09:57:33
nagyon jót ettünk, úgy emlékszem, hogy mindenkinek ízlett, amit kapott, legtöbben halat rendeltünk.
az euro árfolyamára nem emlékszem sajnos...
ui. csak gyorsan futottam át a kommenteket, volt más is, aki a konkrét vendéglátóipari egységhez szólt hozzá, vagy ha én ezt teszem, sikeres ember már nem lehetek? :)
flexsnake · http://flexsnake.blog.hu 2008.03.11. 18:13:06
kadarc 2008.03.12. 09:54:40
ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2010.08.27. 10:50:57
Azzal nem értek egyet, hogy a parttól akárhány kilométernél közelebb nem szabad étterembe-csárdába menni. Tudok én Füreden hibátlan helyet közvetlenül a vízparton, a kedvenc csárdám sincs tíz perc sétánál messzebb.
kacsa65 2010.08.27. 11:06:05
@flexsnake: nekem inkább az "igényes" helyekkel van bajom. Ilyenekben ettem már nagyon kevés nagyon szart.
Tapasztalataim szerint a közepes árfekvésű, nem Budapesten vagy turistaközpontokban található éttermek csak úgy tudnak fennmaradni, ha egész évben jó kajákat adnak, ezért visszatérő vendégeik vannak. Az egyszer betérő vendéget le lehet húzni, mert ha elégedett, ha nem, úgyse jön vissza.
Ugyanezt láttam nyugat-európában is, 20 juróból egy sörrel vagy pohár borral degeszre tudod tömni magad jó kajával.