Tékozló Homár

Ingyenmunka a Debrecen Plázában

2008.06.03. 10:12 | ge | 164 komment
Egy szomorú, keserű levél érkezett a Homárhoz. Írója munkát keresett és hiába talált, úgy tűnik belefutott egy olyan tulajdonosba, aki előszeretettel próbanapoztat újabb és újabb alkalmazottakat, majd fizetés nélkül elküldi őket. A főnökúrnak kívánjunk együtt valami szépet, amit megérdemel.
Az ember sokszor érezheti magát becsapottnak. Például: ha elmegy valahová vásárolni és az akciós terméket eredeti áron kapja meg, vagy ha ebben a nagy munkanélküliségben az ember végre kap munkát, aztán a végén mégis csalódva néz maga elé, mert rá kell ébrednie: becsaptak, átvertek és főleg kihasználták a helyzetet.

A mai világban sajnos számolni kell azzal is, hogy nem elég az, ha az ember nagyon szeretne elhelyezkedni és dolgozni valahol és persze pénzért, mert úgy feltétlenül arra lenne szüksége. Azaz érdekes, hogy hozzáértőket kérdeznénk azt mondanák igen ilyen létezik és sajnos megtörténik. Akkor kérdezem én józan paraszti ésszel, miért kell megengedni a munkáltatóknak, vállalkozóknak mindent.

Ugyanis velem az történt, hogy egy nap bementem az egyik jó nevű áruházunkba konkrétan a Debrecen Plázába és ki volt írva az egyik pultra, hogy ELADÓT FELVESZÜNK! Nagyon megörültem, hiszen én már régóta nem tudok dolgozni, mert vagy ügynöknek vagy vállalkozónak elmehetnék, de ugye nem vállalkozunk arra amihez igazán nem értünk és sosem csináltunk még ilyet. Ilyen munkahely kínálat mellet hiába szeretne az ember dolgozni, ha majd még a gatyája is rámehet. Rendes, normális munkát pedig csak azok találhatnak akiknek van ismeretségük itt-ott és fű alatt eltudnak helyezkedni, mert meghirdetett állásra bármennyien is jelentkeznek úgyis csak az ismerősöket fogják felvenni. Nem tudom mennyivel különb az olyan ember mint akinek meg vannak a papírjai, csak éppen még se veszik fel sehova se. Ezért aztán tanulhat az ember. Hallottam már olyat is aki kénytelen volt diplomával a kezében elmenni takarítónak. Ugye a boltba nem fog senki egy darab kiflit se adni azért mert sajnos csak a puncsosoknak vagy un. protekciósoknak van elhelyezkedési lehetőségük.

Vissza térve a történetemhez szeretném ezúton felhívni minden munkavállaló figyelmét az én történetemre, hogy más ne essen bele ebbe a csapdába és az illetékes szervek utána nézhetnének az ilyen csalóknak.

Miután megadtam a telefonszámom, másnap felhívott az XY, hogy 1 próbanapra bemehetnék és megpróbálhatnék eladni, de erre az 1 napra Ő nem tud nekem fizetést biztosítani.

Amikor vége lett a napnak azt mondta, hogy mivel van még amit leszeretne diktálni nekem, menjek be és akkor még két nap alatt befejezzük és biztosan felvesz engem. Gondoltam, ha csak ennyi az elvárás, de legalább lesz egy biztos munkahelyem, így bele mentem, hogy még arra a 2 napra sem fizet semmit. A harmadik nap felénél, mikor nagyon kevés volt a vásárló, elkezdett belekötni a munkámba, holott addig nem volt velem komolyabb baj, de sok év után első nap 9 órát, második nap pedig 11 órát dolgoztam és keveset aludtam, azt mondta lassú vagyok és elküld. Aztán fél óra múlva meggondolta magát és azt mondta, ha maradok még ismét hétvégén ingyen 1 napra, akkor utána beállhatok dolgozni.

De én már innentől nem bíztam meg benne és nem hittem el, hogy ebből lesz valaha is nekem pénzem. Mivel én már nem megyek, valakit biztos fel fog venni, ezért írtam le ezeket, mert a nevét sem tudom, amikor kérdeztem mindig másról beszélt vagy csak a keresztnevét mondta.

Így többet nem tehetek csak azt, hogy figyelmeztessek másokat, hogy ebbe a csapdába ne essenek bele.
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XSun (törölt) 2008.06.03. 14:02:29

Hát ez tényleg a pofátlanság csúcsa.
Nálunk is van olyan próba munka meg ilyenek, amikor pár napig "teszteljük" a pácienst hogy beválik-e.
De erre a pár napra is fizetünk bért.
Már az elején közöljük mielőtt elkezdené a napot, hogy a próbanapra x ft órabért fizetünk.
Így ha csak 1-2 napot dolgozik, mert mondjuk nem jött be akkor is megkapja az arra eső bért.
Pedig nem multinál dolgozok hanem magyar kiscégnél. Csak itt a tulajok azt mondják hogy csak akkor lehet követelni ha meg is fizetik az ürgét.
Ilyen is van, de szerintem hasonló rajtunk kívül csak nagyon kevés.... :-(

Gumidomino 2008.06.03. 14:02:50

"...kedves Munkavállalók, egyszer szeretném, ha megnéznétek a másik oldalt is, és rájönnétek, hogy mennyi szívás van veletek"

bocs :)

jessiejames 2008.06.03. 14:02:52

Céadaoin!
Igen, jól mondod: A lelked a vállalaté. Akinek ez nem tetszik, annak legyen vállalata. Ha meg az sem tetszik akkor viszont fogadjuk ezt el és dolgozzunk. Persze, ne legyünk farizeusok, ez nem azt jelenti, hogy ott alszol eszel iszol, stb., mint a japán hajcsárok között. De a lojalitás kifizetődö. Ha pedig lojális vagy, a lelked egy részét eladtad.
Sajnos nagyon sok a kókler vállalkozó, akik azt hiszik, két nap ingyen munkával nyertek valamit, de mint mondtam a munkavállalókat sem kell azért félteni. Jó munkakörnyezet, megbecsülés, magas fizetés, cserébe mit adnak? Nyitott azért nem vagyok, tanulni nem akarok, dolgozni minél kevesebbet. Igaz, ez egy kicsit általánosítás, de egyelőre kevés az "igazgyöngy". Tudom, hogy munkavállalóként, amikor otthon sír a gyerek nehéz nem naívnak lenni, és minden gennyládának bedőlnek. De észre kéne venni, hogy ezek a gennyes munkaadók pont a munkavállalók stílusát használják ki. Nem akarsz dolgozni, sok pénzt akarsz, nem akarsz tanulni? Te vagy az én emberem! Ezt én mind jól megígérem neked, majd jól kiteszlek a munkádból pár ingyenmunka után. Ezek nagyon piti vállalkozók, de elszüttyögnek valahogy. Viszont amíg a munkamorál nem változik, addig ezek meg fognak élni! Könnyebb munkavállalóként naívnak lenni, mint nyitottnak lenni az új dolgokra és tanulni, átképezni, stb.

(amúgy a jessyjames nem elírás :) )

Mária 2008.06.03. 14:05:47

Mennyivel járt volna jobban a levél írója, ha azt mondja, hogy amíg nincs szerződés, addig nem dolgozik???

Nem végzett volna el annál a szemétládánál kb 30000 HUF értékű munkát ingyen.

jessiejames 2008.06.03. 14:06:20

Sanyi!

szimplán nem értettél meg. de te, gondolom, nagy túlélő vagy a munkafronton.

további sport sikereket!

Céadaoin (user ID 44540) 2008.06.03. 14:09:28

Jessyjames, két dolgot elfelejtesz a véleményed formálása közben.

1. Ez az ember _el_ _akart_ _menni_.
2. Dolgozni.

civistroll 2008.06.03. 14:18:32

Nem ismeritek Debrecent.Az ilyen tulajok sportot csinálnak abból, ha befenyíti őket az apeh, megkeresik ki nyomta fel.(név, cím úgyis megvan) Az meg nem finom...

jessiejames 2008.06.03. 14:21:42

Céadaoin!

Valószínűleg így volt! Bár tűzbe nem tenném a kezem érte.
És igazából - bár belátom nem feltételen korrekt dolog- a többiek fröcsögése formálta jobban, illetve mondatta ki a véleményem.
Valószínű, ő egy szerencsétlenül járt ember, és ő a kivétel, de néhány vonása, következtetve abból, amit írt, illetve a kommentek, nagyon jól igazolják az eddigi tapasztalatomat, aminek itt hangot adtam.

szabadakarat 2008.06.03. 14:24:21

Tessék kérem, ezt Önök kérték:

ez Magyarország 2008-ban...

Aqweren 2008.06.03. 14:27:02

Magyarországon ma rengeteg visszaélés van a munkaerőpiacon, most én is egy ilyesmivel küzdök. Ahogy utánanéztem a dolgoknak, úgy jött le, hogy ha perre viszi a munkavállaló, általában ő nyer. Csak nagyon sokan belenyugszanak az ilyesmibe. Van egy ismerősöm, 3 napot dolgozott egy közintézményben, majd kilépett, mert amikor megkapta a munkaszerződést, kiderült hogy nem portás lesz hanem takarító. Ezt a három napot nem is fizették ki neki, mivel nem írta alá a szerződést, a munkáltató szerint ott sem volt. Ő meg úgy volt vele hogy azért a három napért nem vacakol.
Szerintem meg akár egy napért is érdemes vacakolni, ha valaki nem járatos a munkajogban, vegyen igénybe ingyenes jogi tanácsadást.
Általában elmondható, hogy ma Magyarországon nem létezik bizalom a munkaerőpiacon. Amíg pár éve még meg lehetett azt csinálni, hogy elkezdtél szerződés nélköl dolgozni, mert megbíztál a munkáltatóban, hogy egy héten belül adja, addig ma nem tanácsos...
Szeretnek visszaélni azzal hogy az emberek nem ismerik a jogaikat. Ne hagyjuk magunkat! :)

Lynn Mainchín 2008.06.03. 14:29:05

Jajpersze.
Olyant is láttam, hogy munkaidő ugyan van, tennivaló meg nem nagyon. A szerencsétlen próbál beletanulni a dolgokba, információt ehhez nem kap. (Ha pont olyan végzettsége van, ami a munkakörhöz passzol, az sem jó, mert "ja itt másképp kell ám csinálni, mert.")
Aztán hozzávágnak néhány olyan feladatot, amit mondjuk tegnapi határidőre kellett volna elvégezni, nem is az ő hatásköre lenne, és még csak az sem derül ki, pontosan mi is a teendő.

Eredmény: nem dolgozott, tehát lapátra vele.

Persze a munkavállaló a hülye. Miért nincs vállalata, ugye?

Céadaoin (user ID 44540) 2008.06.03. 14:29:31

Jessyjames, még az is lehet, hogy igazad van, nem tudom, te sem tudod, senki sem tudja, nem is fogjuk megtudni soha.
(Ha bebizonyosodik, hogy nálad a pont, respect. :-) de ugye, nem HR-es vagy? :-D

De:
Ez egy fogyasztóvédő blog (khm, khm...) ahol nem egyes emberek jellemét szoktuk minősíteni (khm, khm, khm...), hanem igyekszünk felfedni az általános átbaxásokat.

Általánosítva tehát: van egy emberke, aki dolgozni akar. Dolgozik. Pénzt meg nem kap érte.

Hm?

Aqweren 2008.06.03. 14:36:50

Akármilyen a munkamorálja a dolgozónak, ha dolgozott, ki kell fizetni...
Ha nem végzi rendesen a munkáját, a munkáltató elküldheti rendkívüli felmondással, de _akkor is ki kell fizetni_!
Jóhogy miután elküldik pénz nélkül le nem térdel a küszöbre és hamut szór a fejére hogy "megérdemlem nemdolgoztamjól nemérdemlekfizetést"....

helianthus 2008.06.03. 14:41:17

Csendes olvasóként csak csendben szoktam olvasni, és időnként jókat nevetek is (szarvasok melltartóban...), de most nem bírtam megálljt parancsolni a közlési vágyamnak.
Kedves Jessyjames! Én jó munkaerő vagyok (én lenni jó munkásember), és régóta gyakorolom ezt a hivatást (cirka 12 éve) ezalatt bejelentett állásom kettő volt, másmilyen állás meg nincs is, igaz? :)
Szóval mialatt több állásban és munkakörben kipróbáltam magam, sajnos azt tapasztaltam, hogy ha valaki jó munkaerő, de rövid a nyelve (itt átvitt értelemben kell gondolkodni, mielőtt beindul a fantázia!), akkor az maximum arra elég, hogy elvégezze a munkáját, aztán nézze, hogy a nem jó munkaerő a hosszú nyelvével, akinek szintén ő végzi a munkáját, felveszi a jutalmat, elkésik a munkából, éli a világát, jól érzi magát stb. És tök mindegy, hogy a hosszú nyelve által kiemelt szerepet játszó munkavállaló munkája kimutathatóan nem termelt semmilyen hasznot a munkáltató számára, esetleg még kárt is okozott. A kommentjeidből kiindulva Te nagy ember vagy egy olyan cégnél (saját nyrt, zrt, mz/x?), ahol az elvégzett munkát nézik, és a hasznot, amit az hoz, és nem azt, hogy szimpatikus-e az illető arca, vagy azt, hogy kellőképpen alá tudja-e támogatni a vezetők önbizalmát azzal, hogy csodálattal néz fel rájuk, miközben fényesíti alattuk a ...őőőőőőő...széket?
Én szeretnék alattad dolgozni, hidd el, mindenki jól járna, Te kapnál egy nyitott, (meg még nem tudom milyen elvárásaid vannak, de ígérem, mindennek megfelelek!) munkavállalót, én meg kapnék végre valakit, aki megbecsüli és megfizeti, azt, hogy nyitott és stb. munkavállaló vagyok.
Hmmm???

Greg36 2008.06.03. 14:41:53

civistroll 2008.06.03. 14:18:32
Nem ismeritek Debrecent.Az ilyen tulajok sportot csinálnak abból, ha befenyíti őket az apeh, megkeresik ki nyomta fel.(név, cím úgyis megvan) Az meg nem finom...

civistroll, nem ismered az APEH-et, meg a Munkaügyi Főfelügyeletet. Név nélkül is bejelentést lehet tenni. Aztán a tulajok nyomozzák a telefonfülkét, ahonnan a hívás jött, ha annyi beépített emberük van.

Elmeboy (törölt) · http://elmeboy.blog.hu 2008.06.03. 14:45:57

Sajnos az emberek nagy többségének - légyen bármilyen végzettsége is - nincs lehetősége úgy munkát keresni hogy szétküldözgeti az önéletrajzát nagynevű cégek email-címjeire, és otthon popsit vakargatva várni a kedvező választ mint a sült galambot.
Mert hogy addig is enni kéne, lakbért fizetni kéne, rezsit fizetni kéne, és még az egyéb kötelező kiadások.
Ez a próbanap nevezetű tetűség kimondottan a vendéglátásban és kereskedelemben dívik - persze vannak még egyéb tevékenységet űző féreg munkaadók is.
Engem egyszer a pesti For Sale pubban nem fizettek ki - utána olvastam hogy eme módszert hosszú ideje használták ingyen munkaerő igénybevételére; valaki feljelentette őket és ment is a busás bünti.
Nemrég a VIII. kerületi Szapháry panzióba kerestek szakácsot, ahová szintén fizetés nélküli próbanapra akartak behívni. Mondtam női munka: csinálja meg a ku*va anyátok!
Ösztönözlek benneteket: írjatok konkrét, hasonlóan szívató munkahelyeket - legalább ennyi revansot vehessünk..

jessiejames 2008.06.03. 14:49:01

Céadaoin!

igazad van. Viszont nem gondolod, hogy ha proaktív vagy akkor jobban elkerülheted a bajt? Például: nem akkor kell rohanni mindenféle szervhez, amikor már gáz van. ( Itt megjegyzem, azért elég nezen fognak megbüntetni, hogy azt a konkrét embert feketén foglalkoztattad. Legfeljebb azért fognak tudni megbüntetni, ha épp ellenőrzéskor is dolgoztatsz feketén). Hanem a naivitást kellene feladni, olyan munkavállalói hozzáállást kialakítani, ahol már fel sem merül hogy átbaszható vagy!
És még egy gondolat a feljelentésről.
Lehet feljelentgetni a vállalkozót, hogy feketén dolgoztatott. Ám ezzel csínyán bánnék. És itt jönnek a verőemberek.
Én persze nem a klasszikus értelembe vett verőemberekről beszélek, hanem arról, hogy nem csak feketén dolgoztatni nem törvényes, de feketén dolgozni sem túl legális. Ha feketén vállalsz munkát, és a vállalkozó dörzsöltebb, ő ugyanúgy feljelenthet téged, amiért nem vallottad be a fizetésed. És akkor rád is jönnek az apeh verőemberei. És még ha nem is nyer a vállalkozó, hiányzik neked a macera?!
Tehát ha már fogyasztó (inkább munkavállaló) védő fórumon vagyunk, akkor inkább azt javaslom, hogy munkavállalóként körültekintőbbek, és egyben nyitottabak legyünk. Ne utólag rohangáljunk százfelé, meg próbáljunk bosszút állni. Nem minden munkaadó feltétlen geci, aki dolgoztatni akar, jutalékot akar csak fizetni, AM könyvvel dolgoztat. Ő is csak az érdekeit védi.

civistroll 2008.06.03. 14:52:07

Greg36

Mielött munkába állt volna, gondolom megadta a személyes adatait.
Na, ezekből van náluk egy lista amit végiglátogatnak a feljelentés idejéhez igazítva...

jessiejames 2008.06.03. 14:56:41

helianthus!

cinikus vagy!
de igazad van: valóban csak a teljesítményt nézem és díjazom. és tudod mit: működik!

Céadaoin (user ID 44540) 2008.06.03. 14:57:50

Végiggondolva:

08.00: Emberke megjelenik, hogy felvenné a munkát.
08.05: Főnök elmondja, hogy a mai, az különleges, próba-nap, ha nem sikerül jól, az egészet újra lehet kezdeni, felkeléstől.
08.06: Emberke rosszat sejt, de egyelőre vigyorog, mint a vadalma, izmai tetterőtől feszülnek: dolgozni akar!!
08.07: Emberke, mint jogaiban tudatos állampolgár, felveti, hogy akkor írják alá az aláírandókat, aztán lépjenek a munka hímes mezejére.
08.09.: Főnök tudatosítja a rosszul szocializált Emberkében, hogy az nem úgy van - és játékelméleti választás elé állítja.

A) választás: dolgozik.

Lehetséges kimenetek

Aa) és nem kap semmit (vesztes szituáció)
Ab) és megkapja a napi bérét, de másnap már nem kell dolgoznia (semleges szituáció)
Ac) megkapja a mapi bérét, sőt, munkaszerződést is (nyertes szituáció)

B választás: Emberke a munka helyett a távozás hímes satöbbi, a napja oda, kenyere nincs. Egyértelműen vesztes szituáció.

Mivel A választás háromból két esetben ha nem is nyertes, de legalább nem vesztes - na, gyerekek, ki mit választ??

Aqweren 2008.06.03. 14:59:18

Semmi baj a próbanappal, ha kifizetik....

Elmeboy (törölt) · http://elmeboy.blog.hu 2008.06.03. 15:00:02

Kapásból még vagy tíz helyet fel tudnék sorolni, ahová az APEH vagy a munkavédelmisek tíz ujjukat megnyalva mehetnének büntetgetni..
Tény hogy sokaknak olyan a munkamorálja amilyen. De többségüknél nem véletlenül.
Azt hiszitek megszűnt hogy csak a főnök íróasztalában fekvő papír alapján van szegény lúzer bejelentve? Az orvos meg - ha egyáltalán beteg merészel lenni - úgy beszél vele mint egy bűnözővel mert nincs rendben a TB-je..
Aztán az AM-könyvvel való foglalkoztatás, amivel ki lehet törölni a hátsónkat - csak a munkaadónknak ad egy sor kiskaput..
Vagy a napi 12-16 órás munkaidőket már ne is említsem - relatív éhbérért?
Túlórázzatok a Tuskóban - köztudottan nem fizetik ki, mert nem is jegyzik; de ha megtagadod megköszönik a munkádat..
Magyarország, 2008.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.06.03. 15:01:34

"Le akar még valamit diktálni..."
Nem az volt a baj hogy nem mentél bele a diktálásba? :-P

De amúgy meg sz*rjon sünt az illető tulaj. 1 exemet is szívatták így bp-i vendéglátóhelyek egy nyáron keresztül... Éppen nem halt éhen, család híján.

Aqweren 2008.06.03. 15:02:18

Elmeboy: kiegészíteném azzal hogy ha nem Budapestországban laksz, hanem vidéken, ahol mindenki ismer mindenkit, ha sokat ugrálsz, egy idő után nem kapsz munkát :(

jessiejames 2008.06.03. 15:02:42

Próbanap nincs. Legyen AM könyv, és az az napi munkája legyen a nap végén elszámolva. És így lehet akár "próbanapnak" is hívni. Ez így nem korrekt?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.06.03. 15:04:08

A Tuskóban én eljátszottam azt -mivel nem fizetnek túlórát - hogy ültem 8 órát a pénztárban szünet nélkül (köztesben, 8-tól 4-ig, + ugye az ebédszünetet le kellene dolgozni) és 4-kor felálltam és közöltem hogy sziasztok. Osztályvezető jött ugrálni, hogy hova megyek, erre megkérdeztem hogy ha maradok még azt kifizetik...?
Amúgy is már majdnem lefordultam a székről olyan éhes voltam.

gelsystem 2008.06.03. 15:05:28

dzsesszidzsémsz: te egy pöts vagy!!!

Greg36 2008.06.03. 15:06:12

A témában járatosabb ismerőseim szerint előbb jelenti fel őket a konkurencia, mint az alkalmazott, akár APEHnál, akár munkaügynél, úgyhogy alig valószínű, hogy száz-kétszáz embert egyenként végiglátogatnának, bármilyen időponthoz viszonyítva.
Még a Kókához is kimentek razziázni, pedig neki aztán lennének kapcsolatai. Meg építési vállalkozókhoz, akik azért némileg nagyobb súlycsoport, mint egy debreceni butikos. (Ha meg pénzmosásra használná, akkor még hülye is, a pénzmosó cégekre nem az a jellemző, hogy támadási felületet adjanak, sőt).

"ingyen munka" írója 2008.06.03. 15:10:53

Sziaztok!
Az előbb is írtam, de nem tudom hova lett.
Szóval köszönöm a hozzá szólásotokat a mértést a sajnálatot és a kritikát.
Már annit írtam.
Röviden annyit, hogy azért válalltam el a munkár mert van egy kis gyerekem és egyedül nevelem. Egy napra akartam esetleg ingyen dolgozni, nem pedig 3 vagy 4-re azt lehet amikor fizetnie kellet volna meg belekötött volna a munkámba és elmehetek. Aztán nekem meg azt mondta volna: Kösz, hogy jössz és kiteszed a lelked úgy dolgoztál eddig ingyen én jártam jól. Ha megbüntetnék, azt hiszitek nem keresne meg, vagy nem bosszulná meg? Amikor többet tud rólam, mint én róla a főnökasszony aki nem férfi.
Kérdezzetek bármit. Válaszolok szivesen, még van egy kis időm.
Ami még lényeg ott sántított a dolog, hogy péntek, szombat, vasárnap nincs hivatal. Nem lehet munka vállalói kis könyvet kiváltani hétvégén, sőt álltalában ebben az időszakban ellenőrzés sincs és erre az időszakra vesz fel dolgozókat, azzal a kikötéssel addig nem ad pénzt míg nem hozod a kis könyvet és az egészségügyi papírokat. De mivel 2 napig biztosra állította, hogy felvesz ezért mentem bele. Nagyon kellet volna a munkahely.
A gyereknek nem mondhatom, hogy holnaptól Bp.-re költözünk, mert anyát átvágták és munkát nem talál éhen halni meg nem szeretnénk, de míg ilyen férgek léteznek és az állam hagyja, hogy működjenek addig mi kisemberek kényetelenek vagyunk befogni a pofánkat és lelkileg megrogyni, mert mást nem tehetünk csak türünk és türünk és ......

EnZsolt / Paszuly Pista, a derék zöldbablegény 2008.06.03. 15:25:13

Kedves postoló!

Mélységesen együttérzek veled és megértem, hogy ilyen körülmények után elvakított a munkavállalási lehetőség ezért belementél a dolgokba, ezért az előző kommentemért bocsánatot kérek. Viszont, annyit tegyél meg kérlek, hogy leírod mi a bolt neve és ígérem, ha legközelebb Debrecenben járok, szerzek egy-két kellemes percet az említett hölgynek (hölgynek? szóval annak a vérgecinek, akinek boltvezetőség helyett sünöket kéne szülni érzéstelenítő nélkül).

ediboy 2008.06.03. 15:28:50

Igaza van a barátunknak. Persze a boltosnak sün, batzpapucs stb.

A másik oldalról tapasztalat:
Barátom (korrekt) vállalkozó, mindig keres embereket:
Interjú, felvételi beszélgetés, munkaidő ismertetés, tesztírás, orvosi vizsgálat, munkaszerződés, bejelentés stb stb.
OK akkor holnap reggel 6-kor kezdés. Ember boldog, buzgóságot mutat (véges végig e procedúra alatt), aztán b@aszik menni reggel. Utána telefon kinyom, nem visszahív, elfelejt.
Nem egy, legalább 30 eset egy év alatt!!


Úgyhogy a munkavállalókról meg ennyit.

Aqweren 2008.06.03. 15:32:40

ediboy: de ezzel a munkavállaló nem veszélyezteti senki megélhetését....(legfeljebb a sajátját mert könnyen rossz híre kelhet a munkaerőpiacon)

2008.06.03. 15:42:13

"de míg ilyen férgek léteznek és az állam hagyja, hogy működjenek addig mi kisemberek kényetelenek vagyunk befogni a pofánkat és lelkileg megrogyni, mert mást nem tehetünk csak türünk és türünk és"
nem érzel ebben vmi ellentmondást? miért is csak szimplán az államtól kellene várni a megoldást? a megoldás ott volt a kezedben. ha úgy tetszik bosszú. akár névtelenül. vagy akár kizsarolva a pénzt...
ez csak azokon múlik, h az emberek hagyják, h piti kis köcsögök a fejükre szarjanak. merhogy maffia, meg verőemberek, meg megvesztegetés-
tavaly mindösszesen 6-7 munkaügyi felügyelő volt eljárás alatt. szóval kiderül az már. meg elég csúnya véget ér.
ajtóberúgós kopaszok pár alkalmazottak vidéki kis szatócsnál, akik jattolnak a hatóságnak és infót kapnak. japersze, igen. miazhogy.
láttam én már építős cigányvajdát haptákban a hatóság előtt. fuxokkal, kopasz kísérőkkel. oszt az eljáró felügyelőnek se vágták el a torkát, pedig kicsit sok nulla volt a vége a dolognak.
igaz, ott, ha valaki a brancsból csinálta a fesztivált, az valamiért tényleg leesett magasról. igaz, azok meg hatósághoz nem mennének soha, ha testvérről van szó.

jessiejames 2008.06.03. 15:42:24

Ediboy, aqweren!

ez nem igaz, hogy nem veszélyezteti senki megélhetését! Közvetlenül valóban nem. De erről beszéltem eddig is! Ezzel húzza le a munkaerőpiacot, és mint ilyen hozzájárul ahhoz, hogy a vállalkozók trükközzenek, a szemetebbje pedig át is bassza a munkaválallókat.

2008.06.03. 15:44:35

jav.: ajtóberúgós kopaszok pár alkalmazottaS vidéki kis szatócsnál, akik jattolnak a hatóságnak és infót kapnak. japersze, igen. miazhogy.

helianthus 2008.06.03. 15:45:38

Érdekes, hogy ha vezető? beosztású embereknek a s..gnyalásról beszélek, akkor rögtön rámfogják hogy cinikus vagyok. Nem nem vagyok cinikus, kicsit fáradt vagyok, stresszes, meg ilyenek, hasonlóan azokhoz, akik a nagy magyar valóságban dolgoznak, és próbálják a mindennapi kenyérre valót MUNKÁVAL megkeresni. És nem vezető beosztásban havi x százezer forintért szólom le a szerencsétlen munkanélkülit, azaz bocsánat már álláskeresőnek hívják őket, amiért a mindennapi megélhetésért képes lenne még a lelkét is eladni. Én tudom milyen ez, sokszor én is éreztem úgy, hogy kétszázezezért odaadnám a lelkem, vagy ha helyes fiatal nő lennék, a testem is :)!
Kedves posztoló! Én is nagyon sajnálom, hogy ilyen történt Veled, és kívánom, hogy sokkal hamarabb kerülj ki a nehéz helyzetből, mint ahogy a legjobb álmaidban remélni mered! És kívánom, hogy ne add fel, és kívánom, hogy találj megint erőt ahhoz, hogy tovább csináld, akkor is, ha ez néha olyan rettenetesen nehéz!
Kedves Jessyjames, nem baj, ha Te ezeket a dolgokat nem érted! Neked azt kívánom, hogy tartson ki a jó szerencséd, és ne is kelljen soha megértened, és ne kelljen soha leszállnod, (vagy lezuhannod) a magas lóról, ahova (saját erődből vagy esetleg Apuci pénzéből?) kerültél.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.06.03. 15:53:15

jessyjames 2008.06.03. 14:49:01

"Hanem a naivitást kellene feladni, olyan munkavállalói hozzáállást kialakítani, ahol már fel sem merül hogy átbaszható vagy!"

Tegyünk már helyére valamit: általában nem a munkavállaló szokott ahhoz ragaszkodni, hogy feketén dolgozhasson, hanem a munkáltató. Nos, kinek a milyen hozzáállását kéne először is kialakítani?

Másrészt: hiába nem vagy átbaszható, ha kényszerhelyzetben vagy. Vagyis kénytelen vagy elvállalni feketén is munkát, ha azt kapsz, mert pénzt kell hazavinned. A jogaidból nem főzöl vacsorát.

Aqweren 2008.06.03. 15:55:43

" jessyjames 2008.06.03. 15:42:24
Ediboy, aqweren!

ez nem igaz, hogy nem veszélyezteti senki megélhetését! Közvetlenül valóban nem. De erről beszéltem eddig is! Ezzel húzza le a munkaerőpiacot, és mint ilyen hozzájárul ahhoz, hogy a vállalkozók trükközzenek, a szemetebbje pedig át is bassza a munkaválallókat. "

Ebben igazad van, az éremnek két oldala van...

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.06.03. 16:02:08

avman,
"miért is csak szimplán az államtól kellene várni a megoldást?"

Ezzel viszont nagyon egyetértek!

Kedves "ingyen munka" írója!
Az állam egy elvont fogalom, fogalma sincs :) arról, hogy neked épp mi a hasfájásod. Az állam, mint olyan, ritkán olvas Homárt.
Megvannak azok a szervek, ahol bejelentést lehet tenni, ha valami nem tetszik és optimális esetben eredményt is lehet elérni.
Ha te nem teszel semmit, senki nem fog segíteni rajtad...
Többen is megírták azokat a telefonszámokat, ahol be tudod jelenteni az esetet. Nosza!

Aqweren 2008.06.03. 16:02:47

Ugyanakkor köthetnek előszerződést is, amitől (ha jól tudom) a munkavállaló sem állhat el és akár perelhető, hiszen ha egy ember munkáját nélkülöznie kell a cégnek, azzal megkárosítja a munkáltatót.
Ugyanakkor a szóbeli megállapodást is elismeri a polgárjog; nem lehet megállapodni hogy x.-én kezdek és utána mégsem kezdeni.
Sajnos fordítva több esetről hallani: elcsalja a munkáltató a munkavállalót, az felmond, letölti a felmondási időt, és akkor közlik vele az új helyen hogy mégsem alkalmazzák...ekkor nem kap álláskeresési járadékot (munkakélküli segély), mert azt csak akkor kapja, ha közös megegyezéssel jön el.
Viszont nem tudom mit szólna a leendő munkáltatóm, ha ragaszkodnék az előszerződéshez (vagy éppen mit szólna egy munkavállaló). Egyébként tudok erre pozitív példát is: ismerős jelentkezett egy nagy gonosz multihoz, ahol közölték vele, hogy jodszerűtlen lenne az összes kilépő papírja nélkül alkalmazni, ragaszkodott az előszerződéshez a munkáltató, és közölte, hogy a munkáltató a dolgozó _eredeti_ kilépő papírjait nem tarthatja meg, holott mindenhol úgy szokták. Azért vannak még csodák :)
Inkább azzal szokott baj lenni, hogy más munkakörben alkalmazzák a dolgozókat, illetve közalkalmazottaknál más besorolási bért ad neki, mint amennyi a jogviszonya szerint járna.
A dolgozó meg eldöntheti, hogy vállalja-e a munkát rosszabb feltételekkel, vagy megy haza rágni a küszöböt.
Ja és mindez nem feltétlen a munkáltatók hibája: a közintézmények közüzemi tartozásokkal küzdenek, alig tudják a bért kigazdálkodni, a kisvállalkozókat szintén nem veti fel a pénz....de! A másik bőrére spórolni akkor is piszokság szvsz, még ha nem is tehet mást a munkáltató...

"ingyen munka" írója 2008.06.03. 16:08:07

Köszönöm szépen az együtt érzést és a kritikákat mert az is kell.
Én elsősorban azért "vertem nagy dobra", mert találkoztam azokkal akik akkor jelentkeztek a munkára. Volt köztük egy lány aki még nem igazán (nem halottam pontosan) dolgozott sok helyen. De elég fiatalnak tünt és féltem, hogy Ő lesz a következő áldozat.
Nem vagyok bosszú álló típus. szerintem elég az ha fél debrecen tudja, hogy ilyenek vannak és a Plázába. Nem kelti jó hír nevét az biztos.
Most egyenlőre nem keres munkást ha keres kinek szóljak? Ki akar ingyen dolgozni, még messze a péntek! Ne tolongjatok!
Akkor megmondom hová menjetek! Amúgy nem kell messze menni az ajtotól, és nem boltba van.
Mondjuk a videó kazetta is bizonyíték lenne. De sokan láttak is engem.
Inkább nem gondolkozok bosszún, mert kitudja kinek mennyire nyúlik a keze.
Vagy ha sikerülne ilyen helyen dolgoznom még kirugathat vagy bármit tehet ellenem, ha miattam jól megbüntetnék.
Köszönöm még egyszer a kedves szavakat, majd később még írok nektek.
Addig is szép napot kívánok minden kedves olvasónak és minden kedves hozzá szólónak!

jessiejames 2008.06.03. 16:09:43

helianthus!

tényleg cinikus vagy!

Aqweren 2008.06.03. 16:22:48

"Inkább nem gondolkozok bosszún, mert kitudja kinek mennyire nyúlik a keze."
Erről eszembe jutott az, amit a munkavállalók el szoktak felejteni (vagy kénytelenek?) Véleményem szerint nem csak a munkáltató választ munkaerőt, hanem mi munkavállalók is rabszolgatartót. Szóval ha messzire nyúlik a keze, és keresztbe tud tenni egy másik leendő munkáltatódnál, akkor el kell gondolkodni azon, hogy akarsz-e olyan helyen dolgozni, ahol elfogadhatónak tartják azt, hogy nem fizetik ki a dolgozót.
Ugyanez érvényes az állásinterjúkra is; nem csak ők választanak. Ugyanis nekünk sem mindegy, hogy hol fogunk akár éveket dolgozni, milyen ott a morál és a környezet. Ha azzal kezdik, hogy pl. ugyan a felsőfokú végzettsége alapján hívtuk be menedszer asszisztensnek, de most takarítót keresünk, akkor ez megadja a leendő viszony alapját. Eleve vesztes helyzetbe nem szabad belemenni, ahogy már az előttem szólók is elmondták.
Tudom, hogy sok helyen kevés a munkalehetőség. Azt is tudom hogy meg kell alkudni. De nem mindegy milyen alkut kötünk, és hogy kivel. Amelyik munkáltató moráljába belefél egy ingyen munkanap, attól várható, hogy
a) azt mondja hogy bejelent közben mégsem
b) állandóan késik a fizetéssel, vagy napokat nem számol el vagy belefér neki egy hónap ingyenmunka is.

Bizalmatlanul, ugyanakkor korrektül kell hozzáállni a munkavállaláshoz (bár asszem ezzel a hozzáállással én sem leszek sikeres, de amíg élek, remélek)

Sanyi 2008.06.03. 16:48:41

jessyjames 2008.06.03. 14:06:20
Sanyi!

szimplán nem értettél meg. de te, gondolom, nagy túlélő vagy a munkafronton.

további sport sikereket!


Van egy IT service organization meg 52 ember a kezem alatt... ha ez a túlélés, akkor igen. Szóval az MT. az tv. és ha neked nem tetszik akkor is alkalmazandó. Korrektnek kell lenni, ennyi. Mit is csinál a vezetô beosztású? Ha jól emlékszem valami régi könyvre, akkor vezet, szervez, ellenôriz. Ha ezt jól csinálja, akkor nincs olyan probléma, hogy nincs termelés. Ha meg nem, akkor alkalmatlan a feladatra. Szóval nem is értem mirôl beszélsz, gondolom neked is van valami háromfôs nagyvállalatod aztán onnan a sok okosság.

Elmeboy (törölt) · http://elmeboy.blog.hu 2008.06.03. 17:02:06

Aqwaren, idestova csak hat éve élek Budapestországban - szülővárosom hazánk legkisebb megyeszékhelye.
Igazad van, mindenki ismer mindenkit - csakhogy mivel minden konkurens vállalkozó utálta az ellenfelét, a munkavállalókról szóló véleményeket sem vették figyelembe.
A verőlegényes fóbiák a legtöbb esetben nagy mesék. Komoly izomagyak megkérik az árát a munkájuknak - holmi kisemberek elagyabugyálásáért nem vállalják be a börtönt, a cipőboltos néniről ne is beszéljünk.. Hjaj ti..

Elmeboy (törölt) · http://elmeboy.blog.hu 2008.06.03. 17:03:11

Aqwaren, idestova csak hat éve élek Budapestországban - szülővárosom hazánk legkisebb megyeszékhelye.
Igazad van, mindenki ismer mindenkit - csakhogy mivel minden konkurens vállalkozó utálta az ellenfelét, a munkavállalókról szóló véleményeket sem vették figyelembe.
A verőlegényes fóbiák a legtöbb esetben nagy mesék. Komoly izomagyak megkérik az árát a munkájuknak - holmi kisemberek elagyabugyálásáért nem vállalják be a börtönt, a cipőboltos néniről ne is beszéljünk.. Hjaj ti..

Alikam 2008.06.03. 17:09:08

Nem lehet ingyenmunkát bevállalni!

Az ember sokszor jóhiszemű, de itt a kapitalizmus farkastörvényei uralkodnak. Nincs ingyenmunka!

Ha annyira gyökér a munkáltató, hogy képtelen eldönteni az elbeszélgetés, a megjelenés, a kommunikáció és az önéletrajz alapján, hogy alkalmas vagy-e az adott munkakörre, akkor az valami szellemileg gyengén bútorozott álbigboss, és még ha fel is venne az ingyenmunka után, akkor sem lene jó sorod.

jessiejames 2008.06.03. 17:13:48

Szia Sanyi!

Ez tetszik: játszunk kinek a fasza nagyobbat! Mivel higgadtan érvelni látszik, hogy nem tudsz. És még mindig nem értetted meg amiket mondtam. Pedig van itt jó néhány komment, amiből látszik hogy többen megértették mit mondok, és elbírták nekem magyarázni az ellenérveket.

Flamewar rulez!
És még valami, nekem egy ember sincs a kezem alatt. Tudod, én inkább együtt dolgozom emberekkel. Üdv az alattvalóidnak.

Alikam 2008.06.03. 17:15:35

"Nálunk is van olyan próba munka meg ilyenek, amikor pár napig "teszteljük" a pácienst hogy beválik-e.
De erre a pár napra is fizetünk bért."

És ez hol van? Valami szörpgyárban?
Nehogy azt gondold, hogy a ti eljárásotok sokkal etikusabb. Jogi szempontból ugyanaz, erkölcsi szempontból egy fokkal jobb a helyzet, de egy főnök legyen már azért főnök, hogy felvállalja a döntései kvetkezményét.
Ez a kicsit benn is vagy, kicsit kinn is, minden csak nem felelősségválallás.
Vegye fel vazze, aztán a próbaidő alatt bármikor, indok nélkül megválhat a munkaerőtől.

Alikam 2008.06.03. 17:19:43

"Többen is megírták azokat a telefonszámokat, ahol be tudod jelenteni az esetet. Nosza!"

És???
Mit tud bizonyítani? Semmit!
Egy félcetlije nincs arról, hogy ő ott dolgozott.

jessiejames 2008.06.03. 17:21:46

Alikam!

Ha a "próbanapra" van AM könyv, akkor, azt gondolom maximálisan fel van vállalva a döntés. Sokszor az AM könyv használatának technikai okai vannak. Hiszen ha alkalmazod és próbaidőn van, akkor ugye bármikor megválhatsz tőle. Ha nem alkalmazod, hanem AM könyvet használsz, és nap végén elszámoltok, végül is hasonló a helyzet. A különbség, hogy rengeteg munkát spórolsz meg ( be és kijelentéskor). Tehát a döntés fel van vállalva, csak használsz egy praktikus utat.

Céadaoin (user ID 44540) 2008.06.03. 17:23:19

Jessyjames, felejtsd már el az AM könyvet. Emberünk állandó munkát keresett, és azt is ígértek neki.

jessiejames 2008.06.03. 17:26:54

Ok! Emberünk esetében AM könyv felejtve, csupán reakció volt Alikam-nak.

"ingyen munka" írója 2008.06.03. 17:47:03

Szeretném újra megismételni, akkor voltam dolgozni amikor nincs munkaügyi központ ezért nem tudtam kiváltani az AM könyvet. Állandó munkát kerestem valóban, de Ő azt mondta csak 3 napra tud engem felvenni és csak hétvégenként.
Nincs papírom róla.
Most beszéltem egy ismerősünkkel aki akkor oda jött hozzám és beszélt velem 1 percig, azért is lebaszott, hogy miért beszélgetek.
Olyan munkaadó volt, hogy nem volt állásinterjú nem kellett az önéletrajzom se neki.
Én voltam az első aki jelentkezett és tálkoztunk, bemutatkozott utána mondta hogy felírjuk a telefonszámot és lehet, hogy szólunk. De kérdem én hány ilyennel találkozik az ember mikor rengetegen vannak munka nélkül és nekem nincs meg a végzettségem eladásból. Nem is gondoltam, hogy engem választ, (ezért nem jegyeztem meg a pontos nevét) mert gondoltam, hogy ha van lehetősége csak olyat választ akinek meg van a végzettsége. Lehet látta rajtam, hogy ki tud használni. Másnap felhívott és azt mondta, hogy 1 próba napot megér ha kipróbál, kérdeztem, hogy erre fizet mondta, hogy nem aztán meg látjuk. Így mentem el.

2008.06.03. 17:52:04

jessyjames
"Pedig van itt jó néhány komment, amiből látszik hogy többen megértették mit mondok, és elbírták nekem magyarázni az ellenérveket."
nekem meg olybá tűnik, h neked nem jutott el a tudatodig, az mi is történt.
valaki dolgoztatott valakit 3 napig, ingyen. és ebből te azt a következtetést vontad le, h a munkavállaló általában fizetett ellenség, tohonya, buta és élősködik, valamint jelen esetben még hülye is, aki meg sem érdekli, h a magadfajták alkalmazzák.
sztem a hozzáállásod, véleményezésed eddig rólad állított ki szegénységi bizonyítványt, és olyan nagyon postokat sem látok, ahol pajzsra emelve hordoznának körbe...

"ingyen munka" írója 2008.06.03. 18:29:30

Kedves jessyjames

Nem válaszoltam arra, hogy még miért nem vállalkozok.
Nekem van egy ismerősöm aki egy biztosító társaságnál dolgozott és majdnem ráment a házuk is éppen, hogy megtudtak élni vagy sporoltak a kaján ahhoz, hogy kitudják fizetni a járulékokat és az adót.
Kemény dolog ma bár melyik ügynöknek vagy biztosítónak elmenni amikor már csak a név hallatára is leteszik a telefont vagy becsapják az ajtót bár az utóbbi inkább Invitel vagy Tele2 névre hallgatnak és nem biztosítók.
Arról nem beszélve, hogy elmegyek egy állásinterjúra és azt mondják: Mennyi telefonszám van a telefonjába? Sok, akkor hívjam fel őket hát ha érdekel valakit a biztosítás és egyebek. Biztos nem lenne annyi ha behúznám őket olyanba amire csak ráfizetnének, mondjuk. Sőt még engem hibáztatnának, pedig én csak dolgozni és megélni szeretnék belőle. Mint ahogy nagyon sok vállalkozó az emberek naivitásából és tudatlanságából él. A mai világban kérdem én: Kinek van pénze még másik biztosítást fizetni(ha már van egy)? Amikor sokan örülnek annak, hogy van munka helyük, és nagyon sokan minimál bérből vagy az alatti pénzből élnek hónapról honapra.
Sokan nem keresnek vagy nem tudnak annyihoz hozzá jutni amennyit kifizetnek mindenre, főleg ha van 1-2-3 gyerek.
Arról nem is beszélve, hogy az óvódákba, iskolákba is mindig, hol erre, hol arra ott is elkérik a pénzt.
Annak idején amikor rengeteg gyár üzemelt ne felejtsük el sokkal kevesebb volt a munka nélküliség, mint most.
Akkor a munkás is jobban tudott állást változtatni, mint most. Most meg inkább 1 ember dolgozik 3 helyett csak legyen munkája. Más meg menne, de épp ezért is nincs hova. Itt is a munkáltató jár jól, mert 3 fizetés helyett csak 1-et ad. Hát nem megéri neki?

biorobot (gyönyörű fosbarna) 2008.06.03. 18:42:35

A füstölők után?
A táskás előtt?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.06.03. 18:46:15

szia hofeher
namost itt a probanap nevezetu baromsag elkepzelhetetlen
van interju ha komojabb a ceg, ha nem akkor beszelgetes
es akkor felveszik vagy nem
ha felveszik akor dolgozik
ha dolgozik azert penzt kap
ha nem jol dolgozik akkor felmondanak neki
de penzt akkor is kap
ilyen baromsagot, hogy probanap...
tudom regen, emlekszem volt olyan hogy probaido otthon, es akkor barmelyik fel kulonosebb kovetkezmenyek nelkul felmondhatott
de a fizetes az jar

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.06.03. 18:47:41

tudom, hogy a komoly elypszilon, csak a masik blogban okorkodunk es direkt maskeppen irunk mindent
sorry

"ingyen munka" írója 2008.06.03. 18:55:45

Kedves lókupac

A Hunyadi u. felőli bejáratról van szó és ott az első középen.
Most már az is megtalálja aki nem akarja.
De szerintem mindenki vállalja a felelősséget a tetteiért. Nem igaz?
Én is vállalom ha kell.

Jegkoko 2008.06.03. 19:26:52

Velem is hasonló dolog esett meg annó, csak éppen egy számítógépeket áruló raktárba. Ami annyit tesz, hogy a németországba leselejtezett irodai pc ket és nyomtatókat árulták .Nah szóval emailban jelentkeztem az álláshirdetésre, furcsa mód pár percen belül hívtak, hogy menjek be interjúra. Majd engem is elhívtak egy ugynevezett próbanapra. Ahol a legaljább munkákat kellett csinálni. Persze a műszak végével hivatott a főnök, hogy elmondja mennyire meg volt elégedve a munkámmal és milyen jól dolgoztam. Persze nem jelentkezett utánna soha többet.Igy ingyen melóztam annak a seggfejnek egy napot.
Aztán egy munkaerő kölcsönző cég durván fél év mulva kiküldött ugyan ehhez a céghez melózni. Egész nap a gagyi leselejtezett nyomtatókról kellett a matricákat vakarni, majd a nap végén megin hivatott a főnök, hogy elmondja nem volt velem megelégedve, mert szerinte nem vagyok elég motivált.De persze jelenléti ív se semmi nem volt. A pénzem is csak azért kaptam meg, mert kivertem a balhét a munkaerő kölcsönző cégnél. Majd ezt a sztorit megírtam egy blog oldalon, és rá pár hónapra megjelent egy idióta kretén, és megvádolt azzal hogy én amikor ott voltam elloptam egy csomó dolgot és ezért kirugták a haverját, meg fel fog engem jelenteni. Nah azóta is feljelent, mindez januárba történt.

az okos 2008.06.03. 19:29:06

undorító amit művelt ez a tulajdonos de ha a tisztelt "naívposztoló"nem jelenti be,fölfel,lestb akkor ő viszont nagyon hülye.Pedig ezzel segíthetne igazán másokon.Ilyet egyébként csak nagyon hülyékkel lehet megetetni hogy több napot dolgozzon ingyen 9,meg tizenórákat.Nóóórmááális???

Gumidomino 2008.06.03. 19:34:44

Te se attól lettél okos hogy olvastál, mi?

"ingyen munka" írója 2008.06.03. 19:52:45

De, hogy jelentsem be, hogy Icukának hívják azt hiszitek foglalkoznak vele. Majd kinyomozzák, hogy, mi a teljes neve?
Ugyis kitalál valmit, hogy mi volt a baja velem. Amúgy sem küldött el, mert még mindig várja a jelek szerint, hogy pénteken, majd megyek neki ingyen munkára!
Várhatja!
Az előttem lévő alkalmazott is 3 napig volt nála és állítólag (Ő szerint legalább is) azért küldte el, mert ki vett a kasszából 5 ezer Ft-ot és Ő nem jelentette be. De ha így is volt akkor jogasan tehette. Talán nekem is ezt kellet volna tennem. Én sokkal becsületesebb embernek tartom amgam mint, hogy ilyenekre vetemedjek.

az okos 2008.06.03. 19:58:26

"ingyen munka"írója!Ne haragudj a hangvételemért,valóban csak mostanra olvastam el a további hozzászólásaidat csak már az elején annyira felhúztam magam,hogy kijött belőlem.Bocs.Most meg szégyellem magam és nagyon együttérzek veled,de talán én akkor is bejelenteném.Nemmintha én ilyen feljelentgetős lennék de a többi sorstársad miatt.

Secnir 2008.06.03. 20:06:44

ingyenmunka, nem vagyok debreceni, háromhavonta, ha arrajárok:
melyik bót vót?

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.03. 20:14:13

Munkaügyiseket rá kell küldeni, de ezt már biztosan írta más.

"ingyen munka" írója 2008.06.03. 20:55:45

Nem haragszom, de most már igyekszem elfelejteni ezt az esetet, mert holnap is megyek munkát nézni, mert muszály.
Persze tanultam belőle. Addig míg nem írnak papírt róla nem dolgozom egy percet sem.
De ez rendesebb munkának látszik.
Nem érek rá meg minek is, meg ismeretlen tettes ellen nem néznek, majd hülyének, hogy a nevét se tudom rendeset. Ha felvesz valakit úgy is megtudom és megyek beszélek az illetővel vagy lesz olyan aki segít nekem. Vannak ismerőseim és többen is látták, hogy ott dolgozok szóval, ha arra járnak majd beszélek velük, hogy szóljanak nekem.
Köszönöm a hozzá szólásokat, örülök, hogy ilyen kedvesen fogadtatok, ugyan is még én sosem voltam ezen a fórumon, azt sem tudtam, hogy létezik.
Mindenkinek sok sikert az élethez.
Remélem még találkozunk, de hozzá szólóként lehet én is majd írok, ha lesz rá időm, bár inkább dolgoznék.
Szasztok!

Secnir 2008.06.03. 21:36:24

hát szép mondhatom

cikkíró: eldalolom az állástalan munkanélküli dalát...
jónép: mondd, hallgatunk!
cikkíró: ...munka után jártam, vállalkozót láttam...
jónép: mondd, hallgatunk!
cikkíró: ...ingyen munka három napra, vállakozó seggberúg...
jónép: mondd segítünk. aggy nevet, kivégezzün!
cikkíró: ...debrecenben balra, második ajtó jobbra...
jónép: harcra, harcra!
cikkíró: és most haza, meguntam az egészet.
jónép: °ß$߰ߢ*>*>;>#&Đ@[Đ{[]í

mókus 2008.06.04. 04:50:17

az a vállalkozói kiskönyv azért nem teljesen működik így, hogy elmegyek, kiváltom aznap és hello.. az egy több órás szívatásos program, míg megkapod és nem is egy körös, hanem kettő, ha jól emlékszem, azonkívül sok helyre eleve kérik, szóval úgy menj interjúra vagy első napra dolgozni, hogy már nálad van..

flexsnake · http://flexsnake.blog.hu 2008.06.04. 06:01:10

Bocs, de te voltál a hülye.Nincs olyan hogy probanap, az csak a mesében létezik.Az első naptól köteles bejelenteni.Viszont van egy megoldás, munkaügyi központban váltasz egy alkalmi munkaválalói kiskönyvet és bemész azzal hogy nyomjon bele egy bélyeget, így nyoma is van hogy ott dolgoztál és a közterhet is lerótta, neked meg nem kell még attól is félned hogy egy ellenőrzéskor jól meg b***nak...A kereskedelemben és az építőiparban vannak ilyen szemét főnőkök, a jó melohóz meg nem protekció kell hanem szerencse.

ARK-10 2008.06.04. 07:10:41

""ingyen munka" írója 2008.06.03. 20:55:45"

Ha minekutána elvégezted az általános iskola 5. osztályát - helyesírásodból következtetve ez nem történt meg! - úgy nagy valószínűséggel munkát is fogsz találni. Amennyiben 1 általánosod van csak, úgy javasolnám a jogi/politikusi/tanácsadói pályát, ezekhez nem kell semmilyen tudás, csak papír; az pedig kishazánkban pénzért bármikor beszerezhető!

Kelpo 2008.06.04. 09:10:59

főnökúr szarjon tarajos sült

EnZsolt / Paszuly Pista, a derék zöldbablegény 2008.06.04. 09:14:50

ARK-10:

a helyesírás nem függ össze a végzettséggel, ezt már nagyon sokan tudjuk. Viszont stílusodból következtetve ritka bunkó lehetsz, viszont helyesen írni tudsz. Légy rá büszke, tényleg fontos dolog, csak másképp kéne hozzáállnod a dolgokhoz. Köszönjük Emese!

"ingyen munka" írója: hidd el lesznek itt, akik Icukát jó megszivatják. Már alig várom, hogy Debrecenbe menjek, addig meg tervezgetek :D

boszorsi 2008.06.04. 09:53:56

Az ingyen próbaidő szemétség, akármerről nézzük. De amíg van, aki megeszi, addig nem is fognak leszokni róla azok a munkáltatók, akik így csinálják.
És minden tiszteletem azoké, akik szem előtt tartják, hogy az elégedett dolgozó jobban dolgozik, mint a fenyegetett/elégedetlen/állandóan szivatott munkatárs.

Viszont van egy állandó, ami a munkáltató-munkavállaló viszonyok nagy részére igaz:
A munkáltató annyit fizet a _jó alkalmazottjának_, amennyiért az ott marad nála, egy piculával sem többet. A munkavállaló annyit dolgozik a béréért, amennyit muszáj ahhoz, hogy a bérét megkapja, és ne rúgják ki. Egy miliméterrel sem többet...
Persze, aki előléptetésre, fizetésemelésre, a munkavállaló önkéntes távozására játszik, az eltér ettől, a megfelelő mértékben...
Ennek fényében, aki ingyen is ott marad dolgozni, azt ingyen fogják dolgoztatni... Szar, de ez van.

bizonytalan  2008.06.04. 10:16:05

Debrecen egy Ősi Román Falu.

herk 2008.06.04. 10:39:57

boszorsi 2008.06.04. 09:53:56
Bocs, de hülyeségeket beszélsz. Sok ember szereti a munkáját, köztük én is. Annyit dolgozok, amennyit kell / jónak látok, de semmiképpen sem annyit, amennyi ahhoz szükséges, hogy ne rúgjanak ki..
Annyit dolgozok, hogy elkészüljek a munkámmal, de nem azért, hogy ne rugjanak ki, hanem azért mert igy látom jónak.
Nem csak a fizetésért járnak az emberek munkába. Nem csak azért. Mert a munka nemesít, azonkivül szakmai gyakorlatot szerzek, emberek között vagyok, jó érzéssel tölt el, hogy hozzáteszek valamit a világhoz, és nem utolsó sorban szórakoztat is.
Na cső!

"ingyen munka" írója 2008.06.04. 10:42:26

Mindenkit üdvözlök!

Kezdem magam úgy érezni, mint egy hangya aki 1 kg kenyeret akar eltolni egyedül mező közepén és a mások csak buzdítják, hogy Hajrá! Menni fog!
Utána érdeklődtem és hát sokkal többre nem jutok, mert azért ütközök főleg falakba, mert nem tudom a teljes nevét.
Kideríteni is nehéz lenne, mert a névjegy kártyáját is a térde körül szokta hordani és nagy betűvel csak a kereszt neve látható.
Megkérdeztem a Munka-ügyi Központot, azon belül a jogásszal is beszéltem. Eljárás a következő: Menjek be a Hajnal u.-ra a Munka jogi Fő felügyelőséghez ahol kellenek az összes adataim és alá kell írnom és minden adat amit tudok a munkáltatóról. Ha névtelenül akarom bejelenteni az ügyet nem biztos, hogy foglalkoznak vele.
Olyan ez az egész mintha minden alaposan ki lett volna dolgozva, hogy az emberkék, ne tudjanak semmit tenni vagy ne sokat.
Pedig névtelenül még bejelentettem volna, de így egyből kiderül, hogy én voltam és az ilyen kedves munka adóknak lehet arra is van megoldása, hogy mit tegyen a kedves feljelentők ellen. Ha valaki ilyen haditervet ki tud eszelni akkor a következő lépésre is van megoldása.

Tutanhamon 2008.06.04. 10:44:52

bizonytalan 2008.06.04. 10:16:05
Debrecen egy Ősi Román Falu.

Úgy van. A Románok legalábbis így gondolták, a Nagy Háború után a Tisza vonalában akarták a határt. Szerencsére nem így történt. De képzeld el a szegediek elképedését, mikor hirtelen az ország közepéről a szélén találták magukat.

Okádó Mikádó 2008.06.04. 11:41:12

Én amúgy debreceni vagyok :)

boszorsi 2008.06.04. 11:52:07

herk 2008.06.04. 10:39:57
Azt írtam, hogy a munkáltató-munkavállaló viszonyok __nagy részére__ igaz. Lemaradt, hogy "tisztelet a kivételnek". Örülj neki, hogy olyan munkád van, amit szeretsz, és becsüld meg. Sokan csak a pénzért dolgoznak, mert amit szívesen csinálnak, abból
a)nem tudnak megélni
b)nincs álláskínálat
c)sok más ok elképzelhető...
És lehet, hogy átképzik magukat, és jól dolgoznak, de ez nem jelenti, hogy szeretni is fogják az új tevékenységet...

EnZsolt / Paszuly Pista, a derék zöldbablegény 2008.06.04. 12:22:53

Ingyen munka írója, jelentsd be névtelenül!!!! Az hogy nem biztos, hogy foglalkoznak vele, még nem jelenti azt, hogy leszarják. Szedd össze magad és tedd meg. Mit veszíthetsz? Nem kell félni, ha bármi történne veled, úgyis megírod ide és akkor biza tudni fogjuk mit kell tenni. Messzire elér a keze, de vajon a seggéből kiszedi-e vele a fejét.

"ingyen munka" írója 2008.06.04. 12:49:10

Kedves EnZsolt

Köszi amiket írtál, de nem bátortalan vagyok vagy félnék. Még egyenlőre várok, lehet hogy még csütörtökön fel hív nem-e megyek pénteken dolgozni. Az ilyentől még az is kitelik.
De egyenlőre nem jelentkezik, mint aki betojt. Lehet hallotta Ő vagy valaki a hétfő esti rádió FM95-ben a témát, mert oda is én szóltam.
Ha felhív meg kérdezem tőle, hogy kifizeti-e a 3 napot, ha nem akkor is ráérek feljelenteni, mert ha nem megyek neki dolgozni lehet újabb személyt fog felvenni és akkor tuti lépek vagy bemegyek és lekiabálom fejét, hogy még van pofája újabb embert kihasználni?
Azaz elve, hogy lassan járj, tovább érsz!

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.06.04. 13:38:05

Hahaha!

Egyszer jelentkeztem az Indexhez webdesigneri állásra, és kaptam egy próbamunkát (a Trip nevű utazási blog megdizájnolását: trip.blog.hu/ ), amit nem fizettek ki (az én dizájnom: somlainora.uw.hu/trip/index.html ).

Munkaügyi bíróságra menjek-e? :))

(Nem megyek.)

"ingyen munka" írója 2008.06.04. 15:52:01

Kaptam egy levelet az e-mail címemre
A Pláza igazgatójától!:
Tisztelt Hozzászólók !

Köszönöm a szabálytalan munkavégzéssel kapcsolatos figyelemfelhívást, már tudjuk a pontos munkahelyet illetve a történt esetet kiderítettük.Személyesen a PLAZA igazgatója írom ezeket a sorokat, melyben a sértettel szemben a magam és a PLAZA nevében elnézést kérek, nem ártott volna, ha panaszával közvetlen hozzám fordul, valószínű segíthettem volna.De ami a legfontosabb, minden olvasót, hozzászólót meg szeretnék nyugtatni, hogy a DEBRECEN PLAZA - ra nem jellemző az ilyen jellegű inkorrekt viselkedés és kérem higgyék el nem megnyugtatásként írom.Kérem hogy esetleges hasonló estben bátran keressenek, közelebb leszünk a megoldáshoz.
Köszönettel és üdvözlök mindenkit.

renesis 2008.06.04. 18:58:18

hát én meg pont az eladók miatt zárom be az üzletet.3 dolgot kértem: pontosság,pontos elszámolás,szabadságot időben bejelenteni(2nappal hamarabb) ,mindent leegyeztettünk. Nos már a 3. eladónál tartok és bezárom az üzletet-interneten úgyis több cuccot adok el.
Ja és ott sirtak hogy őket vegyem fel mert kell a pénz,aztán ki se nyitottak.elmennek az anyjukba

Phaeton 2008.06.04. 22:08:55

Otthon papír kinyomtat, hogy "engem itt átba*tak, ne mennny be", kivág, majd metálfestékszóróval felfúj kirakatra. elsétál

milu 2008.06.05. 16:38:42

Kedves "ingyen dolgozó", kicsit egyoldalú ez a történet, én meghallgatnám a másik felet is, mert ne mond nekem azt hogy megéri egy ilyen helyen három naponta felvenni valakit. Végig ott lenni mellette , hogy betanuljon, mert annyi apró dolog van miért hova kell nyúlni...,a kasszát jól kezeli-e egyáltalán tud visszaadni, kedves, odafigyel a vevőkre, átlátja a terepet, nem ejt ki mindent a kezéből "lassú-e?" stb.stb. az neki nem nagy előny ha ezt három napig csinálni kell valakivel, erre nem gondoltál?
Végül is három napig nem te melóztál helyette, ő meg nyaralt...ha jól értettem végig ott volt melletted...akkor ebből neki mi haszna volt?
Ráadásul te ezt örömmel bevállaltad, utána meg feljelented mindenhol....hát nem tudom...
Mondom ezt úgy hogy engem is dolgoztattak ingyen, de engem benzinkútnál egy hónapig, na az már biztos jobban megérte...

cinca 2008.06.05. 19:08:03


Az én főnökömet találta meg télen egy "kedves munkavállaló". Jött egy nő jelentkezni.Be is hívták megnézni, hogy megy neki a meló. Amit művelt, azt úgy mondják, hogy semmi.Amikor közölte a főnököm , hogy nem találja alkalmasnak, az addig aranyos és csendes nőnek megjött a hangja. A főnökömet megfenyegette.Azt mondta, mindenütt feljelentgeti, "majd még megbánja" stb. stb. Amit összehazudozott, az nem volt semmi. Aki jött utána jelentkezni,azzal most is együtt dolgozunk és érdekes minden ok.

flexsnake · http://flexsnake.blog.hu 2008.06.05. 19:41:21

Nincs olyan hogy próbamunka feketén.Itt nem epret szedtek illegálisan magyarországon tartozkodó románok wazzeg :D Ez egy pláza ahol az egyik üzletben feketemunkást alkalmaztak.
Te meg kedves posztoló hidd el aki annyira nem becsül hogy kifizesse a munkanapot probamunka cimszóval az fizetést sem fog neked adni havonta...
Ha bemész bármely komolyabb céghez az első nappal bejelentenek és nincs probamunka, probaidő van amit ha külön nem kötnek ki hogy mennyi akkor 3 hónap, maximum 3 hónap lehet és ezalatt is be vagy jelentve fizetik utánad a közterheket meg minden szart.Ez idő alatt bármelyik fél azonnal
elállhat a dologtól és jár odáig a fizetés.
Vagy azt hiszed hogy pl: szívsebészt behívnak egy pár napra aztán nézzük meg hogyan műt..... :D probamunka az is :D
Ebben a szar kapitalista rendszerben a kizsákmányoló pénzéhes kiscégek, kisválalkozások folyamatosan nyulják le a munkaválatót, ki-be jelentik te meg kakukolsz hogy nincs normál nyugdíjad meg az orvos visszafordít hogy nem fizetik a TB-det...
Volt cég ahova elmentem melozni és elém toltak egy papírt hogy rakjam el mert ezzel tudom igazolni hogy fizetik a tb-t utánam :D Nyilvántartásba vétel.... rajta a bélyegző meg a tb-igazolása, na néztem is nagyott hogy mik vannak, ilyen egy komoly cég.Meg persze munkábaállás elött orvosi vizsgálat, oktatás, túzvédelmi, balesetvédelmi nem csak írd alá hanem rendes oktatás is van, meg betanítás és fizetik azt az időt is.Nem mese, hanem a szakszerű foglalkoztatás ilyen.Az az átkozott munkavédelmi felügyelőség meg végre mehetne és büntethetne minden felé hogy rákényszerítsék a munkáltatót a bejelentésre...

"ingyen munka" írója 2008.06.05. 20:11:22

Kedves milu
Nem jelentettem fel sehol! De annyira igazságtalannak tartottam, hogy leírtam ide.
Én ismétlem 1 napra mentem dolgozni ingyen próba napra. 1 nap után azt mondta, biztosan felvesz, még rá is kérdeztem, (ez volt pénteken).
De menjek még 2 napot, mert kiváltani az AM könyvet úgy is csak hétfőn lehet leghamarabb és addig befejezzük a gyógynövények összeírását ami 3 szekrénnyel volt. Amit leírtam végül is összesen kb. 9 oldal A4 papírra azért kb. oldalt írok mert kis füzet be is írtam, és akkor írtuk amikor nem voltak vevők.
Elmentem szombaton is
a nap végén ugyancsak azt mondta, hogy biztosan felvesz és akkor dolgoztam 11 órát. Este haza jöttem és a gyerek nem aludt el csak 3/4 11-kor. Utána aludtam el és reggel fél 9-re mentem. De éreztem, hogy fáradt vagyok és ezt mondtam is neki.
Jöttek 11 óra körül vagy utána és azt mondta lassan szolgáltam ki és megkérdezte megtanultam-e amit leírtunk (de vajon mikor?)Mire mondtam még nem azt mondta akkor elküld, mire azt válaszoltam abba egyeztünk, hogy leírom az egészet és mivel hétfőtől csütörtökig nem kell dolgoznom akkor megtudom tanulni. Akkor kitalálta még se küld el, hanem maradjak még egy napot ingyen (de akkor már dél volt) és akkor vasárnapra már egyedül kezdhetek, de Ő is ott lesz, de már nem segít. Nagyon csúnyán beszélt velem és majd nem ott is hagytam 12 órakor sőt 15 órakor is elakartam jönni, de gondoltam már mindegy az a 3 óra hossza. De attól kezdve mindenbe belekötött és ahogy már azt is írtam még 1 percet se beszélhettem az ismerősömmel, sőt este mikor pakoltunk a padon ült a barát nőm a kislányával és nem volt megbeszélve és meg akartam kérdezni, hogy megvárnak-e míg végzek és még azt se engedte.
Végül is azért nem mentem mert mi van akkor ha még egy napot dolgozok ( Pénteket) ingyen neki (összesen 4 napot) és amikor egyedül lennék akkor is ott lesz figyel engem és úgy mint vasárnap olyanba is beleköt amibe nem kellene és azt mondja most már elmehetek és nem vesz fel.
Az említett (utolsó) vasárnapon olyan kevesen voltak, hogy aki csak nézegetett ahhoz is oda küldött, mondván így nem keresünk semmit ha elengedjük a vevőket mert alig vannak ilyenkor és neki kész ráfizetés ez a nap. (arról meg nem én tehetek és nem kellet volna úgy bánni velem ahogy nem érdemeltem meg.)
Első nap elszámoltam 100 Ft-al magam később bevallotta, hogy Ő is látta de nem szólt, hogy nem jól adok vissza és én még azt a 100 Ft-ot is betettem a kasszába.
Az volt a haszna, hogy mivel ketten voltunk kétszer annyi volta bevétel és Ő közbe beszélgetett és telefonált a gyerekeinek és akkor is én figyeltem a vevőkre.
Azért vállaltam be, mert ha valaki az én helyembe lenne és egyedül nevelne egy gyereket örülne ha valahová felvennék és én mindent megtettem volna, hogy ott maradjak, mert szükségem van munka helyre.
Már azt is írtam, hogy Ő mondta előttem volt egy lány és Ő is 3 napot dolgozott nála és azért küldte el mert kivette a kasszából 5000 Ft-ot. Ő legalább észnél volt és elvette ami végül is járt volna neki.
Én nem fenyegettem, nem loptam meg. Az a lány ha akkor így cselekszik mint én csináltam akkor én nem esek ebbe a csapdába bele és voltak jelentkezők amikor ott voltam is ezért lett belőle ez az "ügy".
Még annyit hogy szeretném elfelejteni ezt a dolgot most már és amiket leírtam nem fogom mindig újra megismételni, mert inkább a jó dolgokra emlékeznék vissza és ez nem tartozik azok közé.

cinca 2008.06.05. 23:09:42

Egyébként ezek az üzletek annyira központban vannak és folyamatosan mindenféle ellenőrzés alatt, hogy kétlem, hogy bármelyik tulaj kockáztatna.
Szerintem, az nem a legjobb, ha a legelején fáradságra hivatkozol , nem jól adsz vissza. Így is azt mondták, hogy menjél más nap is?...Egyre zavarosabb....

muci1982 2008.06.06. 16:18:38

Sziasztok! Szomorúan olvastam kedvesm munkakereső társam történetét és sajna ismerős. Székesfehérváron szintén egy plázába ugyanezt eljáttszák csak ott mindennap más emberke van. A főnöknek szintisztán megéri ..ingyen munkaerő nem kell utána se tb-t semmit fizetnie! Csak éppen szemétség!!! Velem is megcsinálták de tanultam belőle és csak akkor megyek próbanapra ha meg is fizetik. Elvégre emberek vagyunk!! Oda kell figyelni és tényleg arra van a próbaidő! De szép új világ! KÉne ezekről gyártani egy feketelistát:) szép napot mindenkinek!

muci1982 2008.06.06. 16:22:39

cinca! Ha valakit nem akarsz felvenni akkor te is minden hülyeségbe belekötnél hogy legyen indokod! És a tulajok ezek szerint elég sokat kockáztatnak mondom én is több ilyet láttam!! Van bőr a pofájukon ennyi!

cinca 2008.06.06. 21:51:09

Én is nagyobb városban dolgozom egy plázában.Hidd el, hogy nagyon sokat és keményen ellenőriznek.Ezeken a helyeken nem kockáztatnak. Régebben ez nem így volt, de bekeményítettek.

muci1982 2008.06.07. 00:05:56

Szerinted miért ! Talán mert ilyen póruljárt emberkék feljelentgették ami nagyon is helyes! DE azért abban igazad van hogy régebbben sokkal több ilyen eset volt! Nem is árt ha bekeményitenek!

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.06.09. 08:02:12

pont az ilyen ostoba emberek miatt képtelenség az ország második legnagyobb városában munkához jutni.. errefelé valahogy még a szokásosnál is nagyobb tahók a mi derék adócsaló bűnöző vállalkozóink.. a szép szóból nem értenek.. valaki már igazán szétcsaphatna köztük.

muci1982 2008.06.09. 22:35:28

Azt hiszik ők megtehetik és arra fogják hogy a munkavállalók csőcselékek és hülyék pedig egyszerűen csak ki vannak zsákmányolva és sok sok szopatás után persze hogy nem akarnak ingyen melózni....

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.06.17. 11:19:05

mondjuk aki a debrecen plázában dolgozik.. hmm... háát.. sikeres ember.. hahh!

C00ler 2009.02.06. 19:15:58

Alapszabály:
Munka előtt szerződést biztosítani, addig 1 másodpercet sem dolgozni. Ennyi.
süti beállítások módosítása