Tékozló Homár

Ragadozó sertésből készült speciális szalámi a Lidl-ben

2008.07.14. 10:34 | szily | 61 komment

László olyan varázsszalámit vett a Hülye Márkák Mekkájában, amihez egy nagyon erős hentes vasmarkával úgy gyúrt össze 68 gramm pulykahúst és 66 sertést, hogy abból 100 grammnyi szalámi jött ki, pedig a fűszereket és tartósítókat még bele sem rakta. László levele a probléma ügyes megfejtésével hajtás után.


Sikerült a III. ker. Huszti úti Lidl üzletben egy egészen varázslatos szalámit vennem, 68 g pulykahúst és 66 g sertéshúst tartalmaz minden 100 grammja. Valószínüleg a speciális technológia során a sertés előbb elfogyasztja a pulykát, vagy fordítva, s így nehéz eldönteni, hogy a hús valójában melyik állatból származik, ezért a gyártó mindkettőnél feltüntette.

Üdvözlettel

Holler László

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyünyőke 2008.07.14. 10:37:38

juj első, még soha:D

birdito 2008.07.14. 10:40:52

Ezek szerint, ah 2grammal több a pulyka, akkor a jogszabályok szerint már lehet pulykahúsnak nevezni?
És ha mondjuk összekeverek 51%-ban sört, és 49%-ban esővizet (ugyanez modjuk borral), akkor nevezthetem bátran sörnek? Vagy ez csak 60gramm felett érvényes?

(Leszarom, hogy hányadik) Ez inkább hányadék

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2008.07.14. 10:43:08

Az nem úgy készül, hogy összekeverik és kész.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2008.07.14. 10:45:27

Azért ezt kirakni... minden szalámi kb. 130 % húsból készül, ha megnézitek... pl. a víztartalmából sokat veszít a hús.
Ez épp olyan, mint a 100 %-os gyümölcslevek, amikre ráírják, hogy mondjuk 3 kiló gyümölcsből készült 1 liter.

SylverRat 2008.07.14. 10:56:01

lassan le kéne szoknom a bolti kajákról...

jesszumpepi (törölt) 2008.07.14. 11:01:22

Engem inkább az zavar,amikor elolvasom az összetevőket.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.07.14. 11:11:33

atkinsen élőknek kiváló, alig van benne szénhidrát

Fairy Girl 2008.07.14. 11:13:38

OFF
Ennyire hétfő van, mi ez a nagy pangás?
ON

Hasonlót lehet látni némely ruhaneműn, ahol feltüntetik az összetevőket: 80% cotton, 40% elasthan pl.

orymate 2008.07.14. 11:24:07

Akármilyen hihetetlen, a szalámiba érlelés előtt rakják bele a húst.

hasiinasii 2008.07.14. 11:25:34

Ez azért balfaszság... Ilyenkor látszik, hogy pár embernek mennyire fingja sincs a világról meg arról, hogy pár dolog hogyan működik.

A szalámi SZÁRÍTOTT HÚSKÉSZÍTMÉNY, azt meg azért gondolom mindenki tanulta biológia órán, hogy a gerinces élőlények jóval több mint 50% -a víz... Ugyanúgy a pulykának meg a gyesznónak is...

Továbbá a ló és szamárkolbász sem 100% a nevezett állat húsából készül, mindkettő sertéshússal keverve.

Szóval, most mi a rák a probléma azon, hogy valaki megint kurvára primitív?

civistroll 2008.07.14. 11:38:28

Maximum a belőlük készült csontliszttel trágyázták a szójaföldet...

Persze 2008.07.14. 11:51:32

Biztosan van benne őröl csirkecsőr is.

eldiablomismo 2008.07.14. 11:55:29

Lassan be lehetne posztolni a Homárt a Homárra :P

Greg36 2008.07.14. 12:02:36

Én is azon csodálkoztam, hogy az összetevők adagján akad ki, és nem az összetevőkön magán.
Ha egy étteremben marhagulyást kérek, aztán kihozzák, hogy a fele sertés, skúzi, akkor azért kiverném a balhét.

ChPh 2008.07.14. 12:05:37

Nyomokban mustárt is tartalmazhat :D
Tehát a pulyka mustárral ette a disznóhúst :D

SLacc 2008.07.14. 12:18:50

Hál' istennek a blogolók nem olyan balfékek, mint a Kedves Fogyasztó. Ez szerintem provokáció céljából van kirakva, hogy kicsit lenézhessek valakit így a nyaralás előtt.
Ja, csinátam má kóbásztot! Oszt mögöttük. Mer jó vót. Maxi-sertésdisznóhúsos vót. 100% egésség!

Ui.: a köv. vágásnál megmérem, hogy mennyi disznóhúsból lesz a 100g szalámi/kolbász.

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.07.14. 12:20:53

Láma poszturbán atkák...
Sose ettetek ti igazi_házi füstöltsonkát. annak is nagyobb a tömege 'nyersen', mint füstölés után a készterméké.

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.07.14. 12:29:11

eldiablomismo :D
Slacc :) Tényleg, mekkora ötlet már. Mondom is majd apámnak otthon jövő februárban :)

Secnir 2008.07.14. 12:34:33

éééérdekes, a taksonyi hentesnél sosincs kiírva, hogy mi van benne, az ember megfog egy darab sonkát vagy egy darab felsálat, oszt csá.
az sonkából van és felsálból. 100% desznyó.
hurkát meg csak házilag! kóbász dettó!
ósanba/teszkóba stb. sosenem enni húskészítményt! (nem is nevezném húsárunak)

Secnir 2008.07.14. 12:36:21

"Ui.: a köv. vágásnál megmérem, hogy mennyi disznóhúsból lesz a 100g szalámi/kolbász."

sok sikert, mi még nem tudtunk csinálni 100grammot, csak 25-30 kg-t.

jesszumpepi (törölt) 2008.07.14. 13:01:19

Nana!
Az újpesti piacon lehet venni házikolbászt,-sonkát,-pálinkát.
Néha ismerőstől pult alól.

szb9 2008.07.14. 13:01:59

hehe én ott dolgozok:D van amúgy ugyanolyan márkájú ásványvízből 0,5 és 2 literes, mindkettő 49 forint XD küldtem képet a homárnak remélem kirakják

jesszumpepi (törölt) 2008.07.14. 13:03:29

Régen friss lóhúst is lehetett venni,de az a hentes már megszűnt.
Tudja valaki,hogy Budapesten hol lehet lóhúst venni?
Csodás húslevest főznék belőle...
A lóból.

Gumidomino 2008.07.14. 13:14:04

nekem úgy rémlik hogy egy ilyen mennyiségi problémába már egyszer beleszaladt a homár - ha nem leszek lusta, előkeresem.

jesszumpepi,
friss lóhús most romániában van. és kupec is. befogták a száját.

a szalámit nem a füsttel tartósítják?
mert akkor nem kellett volna a kálium-nitrát és a kálium-szorbát.

gyanítom hogy inkább a pulyka ette meg a malackát merthogy ő volt a nehezebb.

Secnir 2008.07.14. 13:22:39

jesszumpepi:
lókolbász kő? taksonyi hentesnél dettó. úgy kb. havonta egyszer veszek egy szálat. (asszon nem szereti :( )

gery boy 2008.07.14. 13:31:13

ráckevei strandon ettél-e már szalámis szendvicset valaha?

gery boy 2008.07.14. 13:32:51

nem-e photoshop-e? gyanús a háttér

Én lennék terrorista! 2008.07.14. 13:48:51

Figyeljetek, hagyjuk már ezeket a multis cikkeket. Annyira unalmas mindig ezt olvasni. Gyorsan kösse föl magát, aki olyan HÜLYE, hogy multinál vásárol, azután jöhetnek az értelmesebb írások.

Köszi!

JDG 2008.07.14. 13:58:02

A posztoló úgy látszik nem tudja, hogy 100g szalámit fogyasztás előtt 34g vízbe kell áztatni. Posztolás előtt pedig gondolkodni kéne.

little honey 2008.07.14. 14:09:58

Annyira nagyon sok birka van ebbe' az országba'. Idehordják európa szemetét a lidlibe meg az aldiba meg a plusba és rohannak egymás sarkát letaposva vásárolni. Mer olcsó. Vazze, ha fűrészport becsomagolnánk kondomba, azt is megvenné a sok birka, csak akciós legyen. Aki ilyen boltokba bemegy az kurvára megérdemli, hogy szemetet egyen.

Magam_a_Mondomét! 2008.07.14. 15:06:30

Étteremben:
Vendég: van teknősbékalevesük?
Pincér: evett már olyant, uram?
Vendég: nem, még sohasem.
Péncér: akkor van!

Boo 2008.07.14. 15:59:34

Étteremben:
-Nagyon Finom volt ez a pacsirta pörkölt, de honnan van ennyi pacsirtájuk?
-Bevallom Uram, a pacsirtához lóhúst adunk fele-fele arányban.
-Ezek szerint egy kg pacsirtához egy kg lóhúst? Hm... még az is sok pacsirta.
_Nem Uram. Egy pacsirta, egy ló.

.Andrei (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2008.07.14. 16:07:48

Bammeg :) Kurva szűrő :)))

Az hagyján, hogy 68+66 <= 100, de még mindenféle szorbátok és nitrátok is vannak ott :)

Gery Greyhound // · http://www.bestofgyurcsany.hu 2008.07.14. 17:38:40

Most mi a gond ezzel? "Füstölt pulykaszalámi 68g pulyka és 66 g marhahúsból" - hát ott van az orrotok előtt, FÜSTÖLT, tehát benne van füst is. A füst pedig felfelé száll úgyhogy annak a súlya negatív, tehát 68g pulykahúsból, 66g marhahúsból és mínusz 34g füstből pontosan 100g szalámi lesz. Buták. :)

jesszumpepi (törölt) 2008.07.14. 17:39:01

Secnir!
Kösz,da az újpesti piacon van olyan hentes,amelyik lókészítményeket árul.Lókolbászt szoktunk venni.De én lóhúst szeretnék.

.Andrei (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2008.07.14. 18:10:57

jesszum: azt a lókupectól kérdezd. Bár a románok ellopták a lovait.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.07.14. 21:53:59

jesszum
a lovakra fogadni kell nemmegenni
nem lennek kepes
nincs is szebb allat a vilagon
a derbyt Big Brown nyerte iden
hat hihetetlen
na mongyuk abbol egy szal kolbasz bennelenne vagyugyu 1 millerbe
dollarban

LittleBear 2008.07.14. 21:56:21

Sajna, nitrát nélkül nem megy. Az okosok azt mondják, hogy kolbászmérgezés (Clostridium botulinum - ha jól emlékszem) ellen még ma is a jó öreg salétromos só (nitrátvegyület) az egyetlen jó a húskészítményekben. Hiába rákkeltő... (A kolbászmérgezés az olyasmi mint a veszettség, csak a méreganyag és nem az aktív baci/vírus okozza.) A káliumszorbát (és a szorbinsav egyéb sói) meg az aktuális egyéb tartósítószerek közül a legkevésbé kártékony.

Egyél inkább friss húsból készült friss ennivalót (abban maximum az állat által megevett antibiotikumok és egyéb anyagok vannak benne).
Ez a szalámi egyébként elég pozitív: se szója, se gyártási szalonna nincsen benne az írás szerint.

báró Leopold 2008.07.14. 22:31:01

jesszum: Fény utcai piacon, asszem első emeleten a közepe fele van egy hentes, amely lóhúst árul. Biztosan emlékszem, mert asszony nagyon kiakadt a láttán :-)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.07.14. 22:40:26

"mamapicilánya 2008.07.14. 11:11:33
atkinsen élőknek kiváló, alig van benne szénhidrát "

Ejj, hol találkoztál te annak a drága jó embernek a kiváló művével... Körülöttem is "imádta" mindenki...

joci19 2008.07.14. 22:54:40

a szalamit szaritani is szoktak am. igy lehet hogy a 66+68 gramm friss husbolbol 100 gramm lesz mire az erleles veget er. ez egyebkent 25% koruli apadas, ami eleg keves, mert egy normalis teliszalami apadasa kb 35% a kiindulo sulyhoz kepest.
egyebkent meg tartositoszert szoktak a szalamikba, kolbaszokba rakni annak ellenere hogy megfustolik.

a jani 2008.07.14. 22:56:57

A kolbász és a szalámi is veszít a súlyából a száradás alatt.Láttatok már ti is olyan kolbász,ami puha,képlékeny és hengeres alakú.Az a friss füstölt kolbász vagy legalábbis nem régen töltötték.Van olyan,ami kemény,mint a kő és össze-vissza van száradva.Ezt már régen töltötték,kiszáradt belőle a víz és kicsepegett belőle a zsír is a hosszú tárolás után.Azért kell füstölni,mert így nem romlik meg.Általában a füstölőben tartották a kolbászt falun,sokszor egész nyáron át,a következő téli disznóvágáson.
Egyébként ilyen lidlauchacoratesco stb hiperből kolbászt venni felér egy öngyilkosággal.Jobb esetben nyesedék,leeső darabok, bőrke és zsír alkotják az alapanyagát a kolbásznak,rosszab esetben...mindenki gondoljon bele a fantáziája szerint.Ettől még lehet finom a felvágott és a kolbász,csak ne akarjuk tudni,hogy mit tartalmaz.Egyébként egyszer vettünk haverral a Balatonnál a Sp.rban füstölt kolbászt.Kíváncsiak voltunk,hogy mit etetnek a külföldiekkel és a nyaralókkal.Ehetetlen volt,kidobtuk a kukába egy falat után mindet.Akkor annyiért adték kilóját,hogy annyi pénzért egy kg apróhúst sem lehetett kapni és akkor még nem számoltam a paprikát,belet,a többi fűszert,a füstölés költségét,az előállító személyzet bérét és az árusító egység hasznát.Nonszensz.
(apróhús:olyan húsok összessége amiből a kolbász készül,amit nem tudnak eladni,mert levágják a disznó különböző részeiről és kis darabokból áll össze.Azért vágják le,hogy szebben nézzen ki a lapocka,comb,karaj,oldalas stb.)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.07.14. 22:58:46

Ja, tényleg rá lehetne írni hogy "nyomokban húst is tartalmazhat".

Szarazkoro 2008.07.14. 23:34:11

Postiro taekozatlan. Amugy vegyen rofogo pulykat a raczkevei strandon occso

.Andrei (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2008.07.15. 00:43:32

Kismackó: Köszi. Ezt nem tudtam. Érdekes, hogy amikor mi állatokat vágtunk, kicsorgattuk a vérüket, majd daraboltuk, fűszereztük, töltöttük és füstöltettük gyerekkoromban, akkor ilyen szir-szarokat nem toltunk bele. Azt úgy hívták mifelénk, hogy parasztkolbász, meg szárazkolbász, meg hurka, meg diszkósajt (vagy disznósajt), meg hasonlók. Sőt, még a nagyjából 10-12 kilás sonkát is ilyen szarok nélkül pácoltuk és ment a füstölőbe. Akkor lettem igazi húszabáló. Ez azóta is megmaradt, csak nem vágok állatokat.

Ez vajon nyomokban nyomot, esetleg nyomokban gyomot tartalmaz-e?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.07.15. 01:44:44

Na de ha nyomot tartalmaz akkor milyen nyomot? Disznónyom? Patanyom? Traktornyom? Más az aromája kírem szípön.

Szumi 2008.07.15. 05:14:26

Elnézést kérek mindenkitől, aki tárgyhoz írt, de ennyi tudálékos marhát! Nem mindegy, hogy mennyi vizet , vagy bármit veszít vagy éppen nyer valami az érlelés folyamán? A százalék az százalék.Egy valamiben vagy bármiben összesen 100% tud lenni. Mikor összekeverik az összetevőket, beletesznek valamennyit belőlük. Azok hogy lehetnének töbek 100%- nál? Follow Me?

LittleBear 2008.07.15. 11:21:17

68 gramm ilyen + 66 gramm amolyan + miegymás - száradás = 100 gramm.
Hol látsz te itt százalékot?

kardinálispinty 2008.07.15. 13:25:43

1. Ennél többet kellene száradnia, ez még nem is sok.
2. Aki nitrát helyett füstölést szeretne, azzal tudatom, hogy abban meg olyan aromás szénhidrogének vannak, amik sokkal veszélyesebbek (pl. benzpirén).
3. Szumi: hol olvastál %okról? azt írta, 100g KÉSZtermékhez kell 66g ennyi meg 68g annyi.
4. A nyomokban ez-az-amaz azért kell, mert ugyanazon a gyártósoron többféle termék is lehet, így, akármennyire lemossák kis mennyiségben (nyomokban) maradhat az előző termék összetevőiből. Ez akkor érdekes, ha - mint a mustármag esetén - az adott összetevőre valaki allergiás lehet. ezért van bármely csokin, hogy nyomokban mogyorót tartalmazhat.

kardinálispinty 2008.07.15. 13:27:27

+Andrei: nincs igazad, ha pácoltad a sonkát, akkor vettél hozzá sonkapácot. A sonkapác leginkább kálium- és nátrium-nitrát. Vagyis igenis használtál ilyen szarokat. Ha füstölted, akkor még szarabbakat (mint azt feljebb már írtam).

chimie · http://addict.blog.hu/tags/brief 2008.07.15. 14:06:12

most komolyan. hogy a levélíró nem tudja, hogy több hús kell, míg 10 deka kolbászt kapsz, okés. de hogy ahomár nem szánt erre 5 percet? Újabban elég sok ilyen poszt van, sajnos

alfredo 2008.07.15. 14:37:52

Szumi!

A százalékot Te költötted a felirathoz. Ott ugyanis "nincsen oan". :)

Mike36 2008.07.15. 16:18:40

nincs itt semmiféle csoda
a szalámi 68+66 grammból készült és úgy lett belőle 100g, hogy 34 grammot a hentes vitt haza

Mike36 2008.07.15. 16:20:12

ja értem, 34g elpárolog készítés közben

kardinálispinty 2008.07.15. 16:24:37

Mike: na végre, hogy megértetted: mivel ez egy SZÁRÍTOTT termék, igen, a víz belőle elpárolog. Hurrá!

a jani 2008.07.15. 16:52:15

kardinálispinty 2008.07.15. 13:27:27
+Andrei: nincs igazad, ha pácoltad a sonkát, akkor vettél hozzá sonkapácot.


Nem feltétlen.Régen csak sima sós lében pácolták a sonkát,semmi más nem volt benne.

o_tee 2008.07.15. 19:49:14

a jani 2008.07.15. 16:52:15

Végre, hogy másnak is eszébe jutott, hogy nagyszüleinknél ismeretlen fogalom volt a "sonkapác". Bizony, van ahol még ma is úgy csinálják, és nem azért, mert "nem telik rá", hanem azért, mert úgy sokkal finomabb! Egyébként ki lehet próbálni! (persze csak akkor, ha van jó recepted, és van hol füstölnöd, mer' a cigi erre nem jó... : ))

durci 2008.07.15. 22:37:50

szumi: "Egy valamiben vagy bármiben összesen 100% tud lenni."
hmm...ilyen lenne egy nem tudálékosan megfogalmazott mondat? :) "Mikor összekeverik az összetevőket, beletesznek valamennyit belőlük. Azok hogy lehetnének töbek 100%- nál?"
bár szó nem volt százalékról a kérdésedben benne volt a válasz: a 68+66 gr, plusz fűszerek plusz egyebek volt a 100 %, nem a 100 gr :)

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2008.07.18. 14:30:41

Fény utcai piacon utcaszinten jobbra a bejáró után kis hentes, 30 körüli dugható megjelenésű csajokkal, többféle lókolbászt, lópárizsit stb árulnak. Ráadásul olcsó és jó a minőség.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2008.07.18. 14:32:33

Ami a probléma, az az, ha pl egy arab megveszi a pulykaszalámit, és utólag jön rá, hogy disznó volt benne, akkor az eladótól az üzemeltetőig az egész banda dzsihádra számíthat.

Ha meg zsidó jön rá, akkor felvásárolja és egy életre ellehetetleníti a menedzsmentet.

süti beállítások módosítása