Tékozló Homár

Könyörgésre és a jatt ígéretére jött csak ki az orvosi ügyelet

2008.07.30. 09:10 | ge | 233 komment

Jenő 60 órányi szenvedés és 10 rongy kiadása (plusz TB) után elgondolkozott azon, hogy miért csak a kuyájának jár tisztességes orvosi ellátás. Az orvos neki csak annyit mondott, hogy ne igyon kólát és bírja ki, viszonthallás. (A Homár látott már olyat is, hogy  gyomorvérzésre látatlanban kockacukrot ajánlott az ügyelet, azóta nem fogad el tanácsot telefonon.)

Történet kezdete múlt péntek hajnal 3 óra. Kínzó hasgörcsökre ébredek, mire elindulok, már érzem, hogy hasmenés, mire a WC-n ülök, már tudom, hogy ez minden irányból jön. 15 perc kínlódás, a görcsöktől a fürdőszoba padlóján fekszem, elképesztő volt.

Felkeltem a kedvesem, aki döbbenten áll a fejem felett, hívja az éjszakai ügyeletet (én közben újabb rohamra indulok). Csicsergő hang közli, hogy "sok ilyen van manapság", sok folyadékot igyak, "bírjam ki" és "nagyon sok sikert kívánnak". Vonal megszakad. Reggel kezdéskor telefon körzetimnek (20 éve az orvosom), aki megerősíti, hogy "sok ilyen van manapság", nem tud jönni, várjak hétfőig, búcsúzóul jó tanács: "Kólát azé ne igyak". Addigra az ágy és a WC közötti 8 méter is már kihívás, autóba ülni esélytelen, görcsrohamok tömege, mentő csak kórházba visz, ott pedig félő, hogy nem ketten osztozunk a budin, a távolság is nagyobb az ágytól, ebbe belegondolni sem mer az ember ilyenkor. Vasárnap délelőtt nem bírom tovább, újabb hívás az ügyeletnek, kicsit barátságosabbak, pénzt ígérünk és mégis hosszas rábeszélésre, könyörgésre, rimánkodásra egyeznek bele, hogy jó, legyen, felkeresnek.. Injekció, gondok hamar csillapodni kezdenek, délre egészen elviselhető állapotok alakulnak ki. Hétfő reggelre túl vagyok rajta.

Ár: Jatt: 5 000 a dokinak, 1 000 a szanitécnak, gyógyszerek patikából (adtak mindent látatlanban) kb. 4 000 az ugye annyi, mint 10 000. (havi TB-t már nem is számítom ide).
Fájdalmak időtartama: 58-60 óra.

Ma (kedd) kora reggel. Kutyám véresre vakarta az oldalát. Nagy méretű seb, kínlódik, le és föl rohangál, vonyít, allergia. Telefon állatorvosnak, aki 1 órán belül a helyszínen van, két injekciót bead, itthagy egy levélnyi tablettát, kenőcsöket egy egész hetes kezeléshez, a patikáig így már el sem kell menni. Kutya már nyugodt, jókat alszik.

Ár: 6 500 + jatt 1 500 (MERT NAGYON megérdemelte), az annyi, mint 8 000.
Fájdalmak időtartama: max. 6 óra.

Tanulság számomra - Igaza volt a barátomnak: "Ezek a közállapotok a NAGY ÁLLAMI vezetők által tudatosan fenntartottak, mert így választások előtt könnyű kicsi javulást elérni."

Kérdés: Tényleg kutyát kell ahhoz tartani, hogy az ember megtapasztalja, milyen a NORMÁLIS egészségügyi ellátás?
 

K. Jenő

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HataMari 2008.07.30. 13:12:19

a fogorvos IS orvos!
meg a nodoki is, es a noknek azt is meg kell ejteni minimum egyszer evente.
szoval nem mondtal igazat:P

Gumidomino 2008.07.30. 13:13:35

Mandula,
sünfarmod van?

Kopi3.14 2008.07.30. 13:13:46

egyorvos: ja, a hasmenes, hanyas, hasi fajdalom nem lehet sem epe, sem veseko, mi? Telefonon keresztul ezt azonnal ki tudja szurni az ugyeletes asszisztens? De kurva jo nekunk, ennyi sok szakembert nem megfeleloen toleralni. EGyebkent haziorvosok: aki kiirja a rendelesi idejet, es legalabb egy oraval kesobb kezd, egyszerre behiv tobb beteget, a sajat szabalyait: delutan nyugdijasokat nem fogad- nem tartja be, stb., a milyen haziorvos? Vagy akinel kapsz idopontot, odamesz idore, es meg a rendelesbol hatralevo akar negy orat is siman vegigulheted, mert szarik az idopontra?

Boo 2008.07.30. 13:18:02

Fogod a kutyád és a párod. Bezárod őket a kocsid csomagtartójába, majd pár óra múlva kiengeded. Szerinted ki fog örülni neked? Ha meg van a válasz, akkor azt is beláthatod, miért a kutyának jár a jobb ellátás XDD.

Almatlan Jozsi 2008.07.30. 13:19:33

"Se te, se Ő nem fizette ki a te születésedkor az orvost a felhasznált segédeszközöket. Ugyanúgy mint később az oltások, gyógyszerek tb támogatását és az orvosk munkáját, vagy amivel amivel beadták neked. Amikor ezekre volt szükséged , akkor abban a pillanatban mások befizetéseiből finanszírozták."

Ezek a szövegek amiket évtizedek óta próbálnak belénk sulykolni. Gyakorlatilag persze soha nincs mellette pénzügyi levezetés, hogy a befizetés tényleg szükséges mértékű volt-e és tényleg arra költötték-e el amire hivatkoznak.

A betegségtől, anyagi csődtől való félelem keltésével próbálnak minél több pénzt kiszedni belőlünk. Ez az oszd meg és uralkodj elve.

Most ki tartja el az egészségügyet, ha nem mi magunk? Most is mi fizetjük ki, ha kilépnénk a rendszerből akkor is ki tudnánk fizetni az egészségügyi ellátást.

Amit említesz az csak egy cash flow probléma. Vagy hitelt kell felvenni átmenetileg, vagy előre megtakarítani orvosi költségekre.

Persze ha valaki rákos lesz, mondhatod, hogy havi 2 millió Ft költség. Egyrészt ezt nem hiszem, másrészt biztosítást is lehet kötni rendkívüli kockázatokra. Normál esetben viszont mindenki maga ki tudja gazdálkodni az orvosi ellátását - tervezhető eseményekre nem biztosítást kell kötni, hanem felkészülni. Másrészt a biztosítás elvén működő rendszer hibája, hogy a befizetett pénz mindenképp el lesz költve mert nincs érdek a hatékonyságra, így a szolgáltatás sem lesz soha olcsóbb, az egészségügy pedig nem fog fejlődni.

Mike36 2008.07.30. 13:21:38

hát nemtom, pl. Szent Imre kórháznak jót tett a magántőke

Gumidomino 2008.07.30. 13:22:05

nemsoká eljön a magánügyeletek szép új világa, ahol emelt díjas hívás után lélekszakadva szaladnak a tízezer forintos kiszállási és még tízezer forintos óradíjjal dolgozó mosolygó, hozzáértő és segítőkész doktorbácsik félszemükön a tükörrel hogy teljes kivizsgálást végezzenek a páciensen hajnali kettőkor.
akkor majd választhatok?

eddig két családtagomat veszítettem el orvosi figyelmetlenség/hanyagság miatt. nem hiszem hogy ez a pénzről szól. ott is vannak odaillők és máshova illők is. ettől függetlenül a rendszer is több lyukon ereszt; mint Jenő.

Apropo szegény Jenő most örülhet, hogy nem evett előtte sünt!

nimrod30 2008.07.30. 13:23:36

Azért túrós a háta mert a nyereg ahogy mozog,a ló izzadságábol túró szerű anyagot csinál. Ezt mondta a tanár az iskolában.

catus 2008.07.30. 13:23:48

Csak annyit a havi 2 milláról, hogy egy rákosnál simán összejön ennyi.....vannak olyan gyógyszerek és azok még nem is a lgújabbak amiknek a beszerzési ára 300-400 ezer forint....ha már a számoknál tartunk...egy szaros egyszer használatos szilikon kanül is 50-200 forint között mozog....szóval havi két milla nem nagy feladat...

Pannon Puma 2008.07.30. 13:25:27

a feleségem rosszul volt, kihívtam az ügyeletet, kijött, 50-es doki, a végén megkérdeztem, hogy mivel tartozom, erre van pofája zat mondani, hogy amennyit gondol. majdnem kapott egy seggberúgást, aztán nagy szemérmesen és sértődötten elsunnyogott. a szemét dög. egy olyan albérletben laktunk, ami egy szoba+konyha, nem volt bútorunk és a mennyezeten a lámpa helyén zsinórok lógtak. én is kérjek minden reggel a portástól egy ezrest, hogy bejöttem dolgozni? a macska rúgja meg...

spacer 2008.07.30. 13:25:54

Tök jók ezek a hergelő hozzászólások, és itt ezzel be is zárul az ördögi kör, csak nem az ügyeletre, hanem az ideggyógyászatra megyünk be! XD

csirketáp 2008.07.30. 13:28:12

Tyű, mennyi sokrétű vélemény :)
Szerintem félre kéne tenni egy 'adagot' annak a trehány-hanyag-leszarom ügyeletesnek, aki igy végzi a munkáját és gyógyulás után a fejéreönteni.
"Nesze, énis szarok Rád"
Vagy aki birja kicsit tovább, az meglepheti alvás közben a galád ügyeletest.

Andie 2008.07.30. 13:28:36

nimrod30: Való igaz, csak az nem túrós, hanem túros. Van különbség, mert az izzadtság miatt keletkező habnak semmi köze a tejből készült túróhoz :)

wawarich 2008.07.30. 13:32:54

Marhaegyszerű: ha bajod van, fordulj egy állatorvoshoz! Tudjátok mennyi különbség van egy disznó és egy ember anatómiája között? Lényegében nem sok...
De ha az állatorvos nem tud meggyógyítani, akkor úgyis valami extra-komoly bajod van, akkor meg már úgyis kórház a vége.
Tudom mit beszélek, a fater állatorvos. Bármi bajom volt életembe, mindig megmondta a frankót és meg is gyógyultam a kezelésére. Igaz, néha azt mondta, hogy gáz van: irány a kórház, jöhetnek a sebészek ("A sebész az igen! A többi az csak taperolja az embert...")

spacer 2008.07.30. 13:35:43

wawarich igazad van, én állatorvos mellett, állatpatikában dolgoztam 9 évig!

wawarich 2008.07.30. 13:37:06

"A közös lónak túros a háta" mondás alapja, hogy ha nem figyelnek oda a ló szerszámozására (felcsúszik a nyereg), akkor az feltöri a ló marját. Ezt a feltörést (kisebesedést) nevezik túr-nak, azaz a sebet értették alatta. (mondom, hogy állatorvos a fater...de ha most valaki megcáfol, akkor ideges leszek! ezen a kérdésen egyszer buktam egy üveg whiskey-t, aztán néztem csak utána)

kangep 2008.07.30. 13:37:23

Mindentől függetlenül azért azt szögezzük le, hogy az ügyeletet hívni/ügyeletre menni azért legalábbis szerencsejáték. A kedvenc emlékem az ügyeletről még gyerekkoromból van, bementünk, hogy írjanak fel allergiagyógyszert (remek kiütéseim voltak nyolc éves korom környékén), mert elfogyott, és megint jönnek a tünetek. Erre az ügyeletes doki: dehát ez pókcsípés, egyértelmű :D
Annyit nem tett meg a ringyója, hogy megnézze a kartonomat. És hiába mondtuk neki, hogy köszönjük, ezen már túl vagyunk, hallottuk, évek alatt sikerült kideríteni, mi a baj, és évek óta működik a dolog, és legyen szíves, fogadja el, hogy szükségem van arra a kurva gyógyszerre. Mondta, hogy mutassuk meg az orvosdiplománkat, és felírt egy rázókeveréket pókcsípésre.

Tikus 2008.07.30. 13:40:23

HataMari,
ha ezzel foglalkozol, akkor biztos vannak pontosabb adataid is: súlyához képest mennyi megy maláriagyógyszer-kutatásra? Persze, mindennel foglalkozik valaki, a jegesmedvetrágyát is elemzi egy-két tudós, a kérdés csupán az, hogy ha évente pármillióan meghalnak maláriában, megkapják-e ugyanazt a figyelmet, mint amikor valaki kicsit levert a nagyvállalat igazgatóságán?

Tikus 2008.07.30. 13:43:09

kangep, mi az hogy elfogyott, és ezért mész ügyeletre? csoda hogy ideges az orvos? Ha legalább elveszítetted volna, da hogy elfogyott? Öngondoskodásról hallottál már?

A közös lónak azért túros a háta, mert senki sem akarja gondozni. Tökmindegy mi a baja.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.07.30. 13:43:12

A kommentek elejen van egy megjegyzes, hogy a dokik behazudjak a kodokat.
Ez igaz. Az orvosoknak azonban ebböl semmi hasznuk nincs, söt reszkiroznak vele. Egy ellenörzesnel meguthetik a bokajukat. Ketfele elszamolas van az egyik a fekvöbeteg ellatasban, a masik a jarobetegben. Egy ambulantia a muködesi kötseget az elvegzett tevekenysegek( kodok) alapjan kapja.
Ha mi kevesebb tevekenyseget irnank be , akkor az kemenyen az ellatas szinvonalra menne., söt nemelyik ambulantia muködökeptelenne valna. Mert persze mint sok minden mas ez is hibasan van kalkulalva.
A masik ami miatt több kod irodik be, az az, hogy egzszeruen nincs idö a sok adminisztratiora, ezert elöre bevitt kodcsoportok vannak, ami egy gombnyomasra beirodik. Ez sokszor stimmel sokszor nem. Szoval ezt kar a szemunkre vetni.Meg kell jegzeznem hogz utoljära 3 eve dolgoztam magyarorszagon. nem hallottam, rola, hogy a finaszirozas ezen reszeben nagz valtozas törtent volna, de ha igen, akkor javitson ki valaki.

Almatlan Jozsi 2008.07.30. 13:45:57

"Csak annyit a havi 2 milláról, hogy egy rákosnál simán összejön ennyi.....vannak olyan gyógyszerek és azok még nem is a lgújabbak amiknek a beszerzési ára 300-400 ezer forint....ha már a számoknál tartunk...egy szaros egyszer használatos szilikon kanül is 50-200 forint között mozog....szóval havi két milla nem nagy feladat..."

Catus:

Tök mindegy mennyi, legyen akkor 10 millió mondjuk. Hány ember van Magyarországon akinek az orvosi ellátása havi 1 millió forintnál többe kerül? És így kell valakit rávenni a kockázatközösségre, riogatással, hogy rákos lesz?

Amíg nincsenek számok mellérakva, hogy az 1 millió forint feletti rászorultak az egészségügyi ellátás összes költésgvetésének 5 vagy 95 százalékát teszik ki addig ez csak félrevezetés.

Egyébként szerintem az ilyen nagy kockázatokat valóban adóból kellene finanszírozni, viszont egyértelműen elkülöníteni a megfizethető általános orvosi ellátástól, amit mindenki maga finanszírozzon vagy kössön biztosítást rá ahogy neki tetszik.

Ha rákos lennék és 10 millió Ft lenne a gyógyszerem inkább nem kérném. Miattam rokkanjon meg több tízezer munkavállaló, túlórázzon, menjen tönkre a házasélete, csak azért, hogy én még elvegetáljak pár évig? Ez szerintem ugyanolyan erkölcstelen dolog. Meg kellene nézni azt, hogy 1 emberélet megmentésével, hány másik pusztul bele (csak éppen nem betegség által) abba, hogy annak az 1-nek jó legyen. A társadalom sem bír el minden terhet, megmenteni valakit, minden áron, mégha az egész emberiség belerokkan is, ez hibásan felfogott humanizmus és káros, valójában az embergyűlöletből fakad és nem az élet szeretetéből. nem csak a betegnek vannak jogai, hanem az élőknek is ahhoz, hogy ne zsákmányolják ki őket, bármilyen nemes is legyen a cél aminek nevében teszik.

Pannon Puma 2008.07.30. 13:47:02

mellesleg egy komoly állatgyógyászati műtét logikusan nem kerül kevesebbe, és nem igényel kevesebb szakértelmet. árlistát mindenki talál a neten, százezres nagyságrend is lehet. az eszközpark jórészt ugyanaz. simán kifizettem az ultrahangért azt a pár ezret, mert megér annyit, hogy nehogy bennemaradjon a kölyök.

a lényeges különbség: ha csinálsz egy állatkórházat/komolyabb rendelőt, ÉRDEKED megtartani az ügyfeleket, és újakat szerezni, mert különben fölkopik az állad. és azért egy UH meg röntgen az elején elég nagy beruházás, amit te teszel bele. egy nagy büdös szoci eü rendszerben belecsücsül a rendelőbe, a megye/város/eu/kitudjaki olykor felújítgat, a doki viszi haza a (lehet, hogy nem túl nagy, de ilyen szempontból ez irreleváns) zsét, és tesz arra, hogy leomlik a kórházban a vakolat. az a kórház (hacsak nincs nagy korményfelbuzdulás), úgyis kilesz segítve, hogy ne döljön össze. az, hogy a beteg hogy érzi magát, olyan századrangú kérdés, hogy talán meg se fordul a személyzet 80%-ának a fejében, hogy van ott valaki rajta kívül...

Dezoxi 2008.07.30. 13:48:54

300 forintok népe !
Lesz ez még sokkal rosszabb is...

Kukkoló 2008.07.30. 13:51:07

Így fer, én is jobban szeretem a kutyámat, mint sok embertársamat. A kutya nem tehet arról, hogy szenved, de mi igen is felelősek vagyunk ezért a szarért, ami itt, van ezért kell nekünk szenvedni nem a kutyának.

wawarich 2008.07.30. 13:52:59

Ctc:
Hogy mennyire igazad van! sokszor láttam a fatert vasárnap hajnali 3-kor távozni egy beteghez, majd reggel 7-kor ismét. Ha nem ment ki, legközelebb nem őt hívták, ha rosszul kezelte az állatot, legközelebb nem őt hívták, ha drága volt, legközelebb nem őt hívták. Ilyen egyszerű.
Persze ezt az emberekkel nem lehet eljátszani. Ha az én gyerekemhez nem jönne ki az ügyeletes orvos, nem lenne (neki) legközelebb, mert valószínűleg elmagyaráznám neki egy vastag akácfa karóval, hogy egy beteg gyerek nem várhat. Persze sittre mennék, de megérné!

navigon 2008.07.30. 13:56:39

Kanadaban semmi penzert nem jon ki semmi orvos, vagy bemesz (6-8 ora varakozas a korhazi surgossegin), vagy mentot hivsz (fizetos).

Franciaorszagban a normal orvos nem jon ki. Van olyan, hogy SOS medicine, ok 60 euroert kijonnek. A gyereknek kifizeti a kiegeszito biztositas (havi 100 euro a csaladnak; olyasmi a rendszer, mint amit most von vissza a kormanyotok), felnottnek csak egy reszet.

Secnir 2008.07.30. 13:57:53

"Fairy Girl 2008.07.30. 11:44:09
OFF

"vaginális szülés" hehe
És van orális is?

ON"

sajnos van.
menete a következő:
végy 1 fazék töltött káposztát.
végy 1 üveg unicumot
végy 1 üveg kisüstit
végy 5 üveg vörösbort
végy 1 rekesz sört
végy 3 cimborát
ülj le bulizni haverokkal. ugyétok meg az unicumot. egyétek meg a töltött káposztát. igyátok meg a sört. igyátok meg a kisüstit. igyátok meg a bort.
10 perc múlva indulhat az orális szülés.

spacer 2008.07.30. 14:01:58

Tessék mondani, merre van a diliház?????

szvsz 2008.07.30. 14:02:15

Egyorvos: nem kene oltani. Lehet, te ezt tetted a betegeddel, de sajna a kollegaid soxor nem igy mukodnek, hanem a postnak megfeleloen, vagy annal szarabbul. Asszonynak hasonlo tunetei voltak. Elkuldtem az szakrendelobe, mert a haziorvosunk (a csepeli fejelgetos) mar bizonyitott (8-12-ig rendel, tehat 10-re jon, 10.30-kor mar el is kezdi a rendelest aminek a vegere sem jutsz be). Termeszetesen elzavartak, felajultan evanszorgott a haziorvoshoz, ahol meg a fejelgetosnel is szarabb rendelesen (a fejelgetos epp jolmegerdemelt szabadsagat toltotte) kozoltek, hogy dietazzon. Ra sem neztek. Harmadikr probalkozasra mar kapott lopediumot meg jo tanacsot, hogy ha majd nem jon rendbe, akkor keresse fel a sajat orvosat...
Pedig szerintem amit te leirtal, annyit meg ezek a szakbarbarok is tudhatnak es elmondhatnak. Ertik ok... csak szarnak ra.
Mindekozben a hozza nem ertok idegessegukben -hogy most mi van-, a beteg meg csak ugy natur osszefossa magat.

Dezoxi 2008.07.30. 14:04:50

ctc:
A leglényegesebb különbség az állat és embergyógyászat között az a felelősség.
Hogy sarkítsam a dolgot: nem mindegy hogy ki kell fizetni az állat árát (vagy még neked fizetik az elaltatás árát), vagy mész a sittre gondatlanságból elkövetett emberölésért.
Ezt a felelősséget következetesen nem értékeli a társadalom (ami ingyé' van az semmi) és ezért fog elmenekülni minden valamire való orvos 10-20 éven belül, ha marad a az "ingyé' mindent!" szemlélet.

gililaci 2008.07.30. 14:05:07

Feleségemnek vakbélgyulladása volt, mint utólag megtudtuk. Kihívtam az ügyeletet sok óra szenvedés után, kb. egy óra alatt elökerültek (3 km a városon belüli távolság). Mondták, hogy vigyem be a kórházba, vagy hívjak mentöt. Mivel ez az esküvönk elött volt 10 nappal, elég ideges voltam, és zavaromban kérdeztem, hogy mivel tartozom. Az ügyeletes orvosnö nagy kegyesen azt mondta, hogy vegyem úgy, hogy ez az ö nászajándéka ...na erre bedurrant az agyam, hogy végülis nem ajándékot kaptam, hanem a dolgát végezte.
Azóta mindenkit lebeszélek az ocsmány csúszózásról, mert ez teszi tönkre a rendszert !

Osztrák ismeröseimnek ha mesélem, hogy nálunk csúszó van az egészségügyben, simán kiröhögnek, mert nem hiszik el nekem, azt hiszik, hogy hazudok.

woow 2008.07.30. 14:08:47

eleve ott kezdodik a dolog, hogy tulnepesedtunk, es a tulzott gyogyaszati ellatas a termeszetes kivalasztodas ellen dolgozik. szar ugy, ha a termeszetes kivalasztodasnak te vagy a csaladod esik aldozatul, de attol meg elmeleti szinten fenntarthato az allaspont, hogy sok ez a 6-6.5 mrd ember a foldon. kell, a korhaz, meg az orvos, de teny, hogy eletkeptelen vagy kozel eletkeptelen embereket tartanak eletben akar millios koltsegek aran is, csak azert mert az a humanus es mert technikailag megoldhato... persze, ha oket nem mentenek meg (ami megjegyzem nem lenne elfogadhato), akkor sokkal tobb penz maradna mas eletmento beavatkozasokra es kutatasra, aminek kovetkezteben meg tobb embert lehetne megmenteni es megjobban tulnepesednenk...

nekem gyanus volt mar az elejen is... 2008.07.30. 14:10:33

"Kérdés: Tényleg kutyát kell ahhoz tartani, hogy az ember megtapasztalja, milyen a NORMÁLIS egészségügyi ellátás?"

Kérdés: Mennyi a bruttó (nem a bevallott, hanem az igazi) kereseted és abból ténylegesen mennyire vagy bejelentve és mennyi TBt fizetsz? Ha azon 1 % közé tartozol aki annyit fizet mint amennyit kéne, akkor bocsi.

Szóval mit csodálkozol? Ha minimálra bejelentett vállalkozók nem fizetnek TBt miből jönne már ki az orvos???

Dezoxi 2008.07.30. 14:10:45

Majd azt is meséld el, hogy nálunk kijön az ügyelet, mert lehet, hogy azt se hiszik el. Egy csomó nyugati országban ugyanis nincs az a pénz, amennyiért kijárnának. De ha elárulod a kijáró orvos fizetését, az garantált röhögőgörcs lesz, meglátod.

navigon 2008.07.30. 14:12:31

Kedves woow,

Ha talalsz magadban egy ilyen onellentmondast egy paragrafuson belul, azt minek irod le?

gililaci 2008.07.30. 14:14:54

Dezoxi !
Azt nem tudom, hogy kijár-e az ügyelet, vagy nem. De nem extráért jár ki, hanem azért, mert ezért a munkáért kapja a fizetését. A fizetéséröl meg azt gondolom, hogy azt a társadalmi elismertség és az igény alakítja, nem pedig az államháztartás helyzete. Ha egy MÀV osztályvezetönek tudnak adni havi 1 millás fizut, akkor egy agysebésznek is fognak tudni adni. De azért nem adnak, mert tudják, hogy csúszózik mindegyik.

Egyébként van háziorvos rokonom, és tudom, hogy mennyi a havi jövedelme, mennyi munkáért, és mennyi felelösségért. Es abszolút túlértékeltnek tartom.

Andie 2008.07.30. 14:15:11

Már másodjára olvasom, hogy "megkérdeztem mivel tartozom" - majd "erre bedurrant az agyam".
Hát mégis mit vársz, ha már megkérdezed? Hogy azt mondja: "Semmivel" ? Akkor minek kérdezed?
Tőlem sem kérdezik meg a bankban, miután átadtam egy új fejlesztést, hogy "Na, kollega, mivel tartozunk?" - hisz ezért kaptam a fizetésem a fejlesztési idő alatt.
Persze meglepődnének, ha mégis megkérdeznék, és azt válaszolnám, hogy "12,4 millió ft lesz." :)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.07.30. 14:16:56

minden magyar vállalkozó adócsaló bűnöző. pont.

navigon 2008.07.30. 14:17:05

Dezoxi: pont errol beszelek en is. Vagy nincs az a penz, vagy van, de sok. Azt szeretnem megkerdezni a felhaborodott honfitarsaimtol, hogy ok mennyiert mennenek ki a sajat szakmajukban a klienshez (ido x oraber)?

itze 2008.07.30. 14:20:52

Lehet, hogy már leírta valaki, akkor bocs:

Miért kap a kutyád jobb ellátást?

Még nem jutott eszedbe, hogy a legföbb különbség, hogy az állatorvosi ellátást az az üldözendö magántöke és a fúj undorító kapitalista versenyszellem hajtja? Ilyenkor eszetekbe jut, mikor szídjátok a mostani rendszert, hogy hová tettétek az X-t?
Ha érdekeltek lennének a kórházak, hogy minél több beteget lássanak el, - vagy ami még jobb lenne - hogy minél egészségesebben tartsák az embereket a körzetben, akkor biztos nem kellene rábeszélni öket a munkára. Ha tied marad a heszon és a priofit, akkor ki fogsz menni vasárnap is.

Az amúgy pedig túlterhelt egészségügy szerkezetén is változtatni kell, természetesen több orvosra és növérre van szükség, legalábbis jobban szervezett egészségügyre. Ehhez pedig pénz kell, meg talán valami változtatás (akár reformnak nevezzük, akár modernizálásnak, akár szerkezeti átalakításnak, vagy mindegy is). Ezt ne a kórházon tessék számon kérni, hanem a mindenkori kormányon.

Egyetértek abban is az elöttem szólokkal, hogy az internet nem csak a postolásra jó, hanem adott esetben az informálódásra is: Mit tegyek hasmenés esetén? Biztos találnál hasznos infókat egy googlizás után. Ha nem jön be, jöhet az orvos. Arra nem alkalmas a mai magyar egészségügy, hogy minden egyes banális tünetre kapj egy orvost magad mellé.

Még valami: a legvalószínübb hasmenési kórokozók kb. 2-3 napos fosást okoznak, maguktól gyógyulnak. Egyáltalán nem biztos, hogy ért valamit, hogy kifizetted a kiszállást.

Azt sem értem, hogy miért féltél bemenni a kórházba? Ott van orvos ügyeletben, meg is nézett volna. Ha meg nem akarsz ottmaradni a közös WC-n osztozni, akkor nem kell. Ez nem börtön, kórház! Te meg felnött ember vagy, akitöl elvárható, hogy döntsön a sorsa felöl. Elmondják neked, hogy mi a veszélye annak, ha hazamész, miért jó, ha bennt maradsz, aztán ezt mérlegelve, meghozol egy felelösségteljes döntést. Úgy, mint bármilyen más szolgáltatás esetén.

navigon 2008.07.30. 14:21:13

gillaci: "Azt nem tudom, hogy kijár-e az ügyelet, vagy nem." - Most mar akkor tudod, mert megmondtuk.

"De nem extráért jár ki, hanem azért, mert ezért a munkáért kapja a fizetését. - Pontosabban kijon, es fizetsz neki 60 eurot (bankkartyat is elfogad), az neki a fizetese. Pont mint a peknel. Aztan ha van ra biztositasod, akkor azoknak elkuldod a szamlat. Magyarul: nem eltorolni kell a csuszopenzt, hanem legalizalni, beepiteni a rendszerbe. Dehat ezt leszavaztatok.

Tikus 2008.07.30. 14:22:05

Bukowszky: hülyeség. pont.

navigon: én ingyen ügyelek, mert az állam kötelez rá. óránként kb. 10ezerért önként is vállalnám, de nem adnak.

navigon 2008.07.30. 14:28:53

Tikus: Franciaorszagban veszes orvoshiany lesz tiz even belul, csak a nyelvet kell megtanulni :-).

Viccet felreteve: az allam te vagy, illetve mindenki aki itt prokrasztinal az indexen, plusz azok, akik nem. Tehat ti dontotok, hogy milyen legyen a rendszer. Megis mindenki boldogtalan.

gililaci 2008.07.30. 14:29:44

Navigon:
Egyáltalán nem vagyok a fizetös ellátás ellensége, hanem csak az ocsmány csúszózásnak vagyok a határozott ellensége.

Azt nem tudom, hogy miböl gondolod, hogy mire szavaztam (azt írod, hogy "leszavaztátok"), - állítólag ez egy titkos népszavazás volt -, de a né azért szavazta le, mert nem bízott az elé vetített rendszer müködöképességében és társadalmi igazságosságában, hanem az a motiváció tükrözödött belöle, hogy egyes üzleti körök, belterjes brancsok még több pénzt akarnak csinálni mások kínjából.

Én lennék terrorista! 2008.07.30. 14:31:38

Mondtad volna, hogy cigány vagy zsidó vagy. Kezüket-lábukat összetörték volna, hogy azonnal odaérjenek. Lehet köpködni, akkor is így van.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.07.30. 14:33:06

Azt azert meg elmondanam, hogy Svedorszagban elkepzelhetetlen, hogy direkt bejuss egy orvoshoz. Az elsö szurö mindig egy növer, akitöl jotanacsokat kapsz, pl vegyel be lazcsillapitot, ha lazas vagy. Nem is biztos hogy kapcsolatba tudsz kerulni orvossal. A törvenyek szerint 24 oran belul kell hogy kapcsolatba kerulhess az egezseguggyel, ami legtöbbször telefonos tanacsadast jelent növer ältal. 7 napon belul kell kapjal idöpontot a haziorvoshoz. 3 honapon belul szakorvoshoz. Kivetel, ha sulyos a dolog, akkor egy honapon belul kell idöpontot adjanak. Morgas csak akkor van, ha ezeket az idöket sem tudjak betartani, märpedig sokszor nem tudjak.Ilyenkor a beteg mehet az orszag teruleten barhova orvost keresni es a sajat megyejenek kell fizetni az ellatasat, az összes jarulekos költseggel.(az egeszsegugyet a megyei adokbol finanszirozzak).
Persze surgössegi betegellato helyek( SBO) itt is vannak, de az elsö szurö ott is a növer.Siman hazakuld, ha ugy iteli meg.
Mikor olvasom a sok morgast a kulönbözö forumokon, arra szoktam gondoloni, vajon mit csinalnanak itt a magyar betegek. Vagy turelmet tanulnanak, vagy sirva rohannanak haza a sokat szidott magyar ellatasba.

Gumidomino 2008.07.30. 14:33:19

óránként tízezerért én is ügyelnék.
mondjuk hogy ne lopják le a csempét a ráckevei strandon. az utánfutó árnyékában. de erre nincs igény.
így inkább arra ügyelek hogy ne fssam össze magam manapság.

navigon 2008.07.30. 14:34:13

gililaci: a vizitdijat szavaztatok le (bocs, ha te a 10%-ban voltal), nem az uzleti koroket.

Az uj rendszert meg a kormany vonta vissza. Nagyon hasonlitott volna a francia rendszerre, leirom ha erdekel. Mindenestre itt az orvos is meg a beteg is altalaban elegedett (hibahataron belul).

itze 2008.07.30. 14:34:25

navigon: nem kell Franciaországba menni, az index is lehozta nemrég, hogy 10 éven belül a háziorvosok kb. 30%-a nyugdíjba vonul és nincs utánpótlás. Biztos semmi munkával lehet kevés felelösség nélkül nagy pénzeket leszakítani, ezért csödül minden orvos a körzetekbe, nem? És nem ezért megy a fiatalabb, mobilisabb inkább külföldre...

Tikus 2008.07.30. 14:37:28

navigon, gyógyszerész vagyok, nem orvos. a mi esetünkben privatizált a rendszer, és ha fel merjük vetnia hatóságoknak, aki előírja számunkra, hogy tán mégse kéne ingyen ügyelnem, akkor jön a hadova a liberalizációról, meg versenyről. csakhogy az nem liberó, hogy egyfelől velünk mindent meg lehet tenni, mi meg nem tehetünk semmit.

navigon 2008.07.30. 14:40:35

itze: Franciaorszagot azert ajanlottam, hogy ha akarna orankent 10000-ert ugyelni, akkor itt van ra igeny (persze brutto, a fele lejon adoba).

gyilkos galóca 2008.07.30. 14:40:54

Almatlan jozsi:

A szívemből szóltál ,-)

itze 2008.07.30. 14:41:36

Tikus: csak a különbség az, hogy nem alkalmazott vagy valószínü, hanem tiéd a patika. Nem órabérre szerzödtél, hanem ellátást szolgáltatsz megszabott szerzödéssel. Ennek egyik pontja, hogy ügyeleti ellátást kell nyújtanod. Ez a feltétele, hogy minden gyógyszer árának az x százaléka (mennyi most aktuálisan, 15-20?) a te bevételed legyen. Erre gondolom aláírtál egy szerzödést, miután mérlegeltél. Mi a gondod? Nem ingyen ügyelsz. Ha meg alkalmazott vagy, jogosan kérheted a úlmunkáért járó fizetést a patika vezetöjétöl, a hatályos munkatörvény rendelkezései szerint.

Tikus 2008.07.30. 14:41:58

jó, de itt van a patikám. azt hogyan toljam át oda?

Boo 2008.07.30. 14:42:24

"Magyarul: nem eltorolni kell a csuszopenzt, hanem legalizalni, beepiteni a rendszerbe. Dehat ezt leszavaztatok."

Igen, mert lehet hogy nem hiszed, de a 300ft mellett is pont olyan pofátlanul tartották a markukat. Vélemyényem szerint a 300ft nem sok, vagy kevés, hanem pofátlanság volt.(választási tv vita Gy.F vs O.V, ha teccenek emlékezni)

Az meg az ügyeletes védelmébe, hogy ha 3 óra alatt ér ki, akkor valszeg 3 órát más betegekkel töltött, akik szintén "haldokoltak".

navigon 2008.07.30. 14:43:32

Tikus: nem ismerem a rendszert konkretan, csak azt akartam mondani, hogy a hatosag valahol a nepet kepviseli.

navigon 2008.07.30. 14:48:12

Boo: Igazad van, csusztattam. A vizitdij nem helyettesiti a csuszopenzt, legalabb egy nagysagrend a kulonbseg. De egy jo iranyban vett lepes lett volna. Itt vizitdij is van (egy euro, minden recepten, es minden orvos-beteg talalkozason), amit senki sem terit meg, meg rendes dij is, aminek 80%-at allja a TB, 20-at meg te a zsebedbol, vagy a kiegeszito biztositasbol (100 euro/ho egy 4 fos csaladra).

Tikus 2008.07.30. 14:58:44

navigon, szerintem is. Ha a hatóság azt akarja, hogy a népnek legyen ügyelete, akkor nyúljon bele a nép zsebébe, és fizesse meg annak a munkát, aki azt el tudja végezni. Ez így működik -többé kevésbé- az orvosi ügyeletnél, meg a kirendelt ügyvédnél, de minket csak köteleznek, és részükről le van tudva.

Hans Lopkowitz 2008.07.30. 15:02:50

Csak azt nem értem, hogy miért fizetnek az emberek Magyarországont tb-t, mikor azt Szlovákiában is megtehetik. Havi 1200 koronából megúszható és még a magyar taj kártya is érévnyes marad.

navigon 2008.07.30. 15:06:32

Tikus: Ez persze csak a te vagyad (marminthogy nyuljon a nep zsebebe) :-). A hatosagnak szemmel lathatoan van mas valasztasa, ez ellen te ugy tiltakozhatsz, hogy visszaadod az ipart. Aztan ha nincs eleg patikus, akkor talan a hatosag valtoztat az allaspontjan. Szerintem ez valahogy igy mukodik.

Boo 2008.07.30. 15:08:40

Részemről az a baj, hogy nem szeretek fizetni az államnak, hogy legyen orvos és utána az orvosnak, hogy dolgozzon is. Ugyanis a bércetlimen levő elvonások, nem hozzák meg ehhez a kedvemet.

suzee 2008.07.30. 15:15:07

Az a baj, hogy az ugyeletet is meg alt az orvosi ellatast is nagyon sokszor feleslegesen hasznaljak. Nem csoda, hogy le van terhelve a rendszer. El lehetne gondolkodni, hogy lehet nem a doki a keves, hanem a beteg a sok. Mikor oreg nenik hobbyja, hogy orvoshoz jarnak, mert unatkoznak. Vagy diakok rohangalnak igazolasert, mert nincs kedvuk suliba menni. Normalis ez? A vizitdij teljesen jo lett volna egy kis elgondolkodtatasra, hogy tenyleg szuksegem van-e az ellatasra. 300 Ft-ba meg csak nem hal bele az ember.. Megjegyzem, itt Norvegiaba, ahol jelenleg elek a vizitdij kb 6-7ezer Ft/alkalom (persze bizonyos volumen utan, mikor valakinek tenyleg huzamosabb ideig dokihoz kell jarnia, akkor nem kell mar fizetni). Norvegia joleti allamnak szamit!!! Es mindenki a nyalat csorgatja, hogy itt biztos kolbaszbol van a kerites. Dehogy! Eszembe nem jut csak ugy orvoshoz rohangalni, meg ugyeletet hivni. (Bevallom azt se tudom van-e ugyelet.) Persze, remeljuk nem lesz ilyen, de ha tenyleg szukseg lesz orvosra, akkor elmegyek. Addig meg igyekszek egeszsegesen elni, sok mozgas, egeszseges kajak, sok vitamin, meg ami kell. Amit pl hatarozottan hianyolok otthon. S igen, en se eltem igy otthon, mint most. Nekem is egyszerubb volt ledolni a TV elott, mint mondjuk elmenni setalni egyet. Mindezek ellenere a magyar EU gazdasagilag katasztrofa, ( a mentalitassal, a paraszolvanciaval, a fizetesekkel stb egyuttveve). De az ermenek ket oldala van, csak mindenki csak az egyiket villogtatja a masik orra ele.

rennie 2008.07.30. 15:17:55

Almatlan Józsi:
"a rákos lennék és 10 millió Ft lenne a gyógyszerem inkább nem kérném. "

Egyem meg az önzetlen felelősségteljes szívedet.
Mindezt kevésbé burkoltan: te hülye vagy. Azt azért megnézném amint elmagyarázod a gyerekeidnek, szüleidnek, párodnak, hogy te nem kéred az adott esetben életedet megmentő gyógyszert, mert túl drága, és ezért még valakinek tönkremegy a házassága.
Basszameg, ennyi ésszel szabadlábon!

[Sven] 2008.07.30. 15:21:02

bolus adstringens a tuti.

navigon 2008.07.30. 15:22:41

Boo: akkor szerintem a kovetkezok kozul valogathatsz:

1) Kivandorolsz (mint en)
2) Olyanra szavazol, aki meg akarja valtoztatni a rendszert:
a) Tiszta allami egeszsegugy, es bunteni (pl lecsukni) a csuszopenzt elfogado doktort.
b) Megszunteni a TB-t, es mindenki fizessen az ellatasert zsebbol.
c) Valahol a ketto kozott (pl francia rendszer).

Te melyiket valasztanad, mit tartanal megvalosithatonak? Esetleg mas alternativa?

Tikus 2008.07.30. 15:23:57

navigon
Eeegen... Az én vágyam, meg egy tucatnyi nemzetközi egyezményé, hogy tisztességes munkáért tisztességes fizetség jár. Vagy ahogy annak idején kedvenc miniszterem, Molnár Lajos mondta, az embereknek rá kell jönnie, hogy semmi sincs ingyen. A gyógyszerész munkája sem.

Andie 2008.07.30. 15:36:13

suzee : 6-7ezer ft a vizitdij? És mennyi egy átlagbér? Mennyit keres egy boltos 8 órában? Egy programozó? Mennyit kell dolgozni ugyanabban a pozicióban 1 kiló húsért itt, és ott?
Minden relativ.

Boo 2008.07.30. 15:36:17

navigon:
1) kizárt dolog
2) eddig mindenki meg akarta változtatni de szarabb lett (minden kormánynál elfogyott a mersz)
a) ha én elfogadom akkor lecsuknak, pedig nem vagyok orvos
b)ha arra gondolsz, hogy a szülő fizesse a gyerekei ellátást is, akkor ezzel meg van oldva népességi probléma (nem lesz népesség)Ha meg az állam fizeti, akkor máris nem műxik a rendszer.
c) nem ismerem a francia rendszert.

Véleményem? Hm..kicsit kevesebb állami elvonás járulék, adó címén..a magánkórházaknak kezdő kedvezmény(vesszőpontossággal meghatározott ellátási kötelezettséggel). Magán-kiegészítő biztosítók behozatala a piacra. Nagyvonalakban ennyi..

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.30. 15:38:29

Az eü rendszert, a szemléletet meg kell változtatni. Pont.
Teljesen világos, hogy jelen formájában nem képes a hatékony betegellátásra.

Nekem viszont nincsenek olyan illúzióim, hogy a tavaszi népszavazás eredménye után, bárki a közeljövőben kísérletet mer tenni a változtatásra. Ezért is volt kapitális hiba pusztán politikai (GYF vs OV) kérdést csinálni belőle.

navigon 2008.07.30. 15:54:34

Tikus: "tucatnyi nemzetközi egyezményé, hogy tisztességes munkáért tisztességes fizetség jár" - mondj egyet, tenyleg nem tudom mirol beszelsz. Ilyesmi a szocialista alkotmanyokba volt beleirva.

navigon 2008.07.30. 16:00:41

Boo: "ha arra gondolsz, hogy a szülő fizesse a gyerekei ellátást is" - miert, a gyerek ebedjet ki fizeti? Persze sarkitom: itt pl a kiegeszito biztositas is valamennyire szolidaris kockazatkozosseg: a szinglik kicsit beszallnak az en gyerekeim koltsegeibe.

A francia rendszer kb annyi, mint a velemenyed (reszletkerdes, de a korhazak pl allamiak, megis mukodik a rendszer, valahogy nem ezen mulik).

kihanemén 2008.07.30. 16:12:00

a ráckevei strandon van külön medence azoknak, akik fosnak. kólát a büfében nem szolgálnak fel nekik, az ügyeletes orvos utasítására.

Tikus 2008.07.30. 16:19:21

navigon: pl. Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, Magyarország is aláírta.

navigon 2008.07.30. 16:25:42

Tikus: Bar nekem eleg kommunisztikusan hagzik, tenyleg benne van: "23(3) Everyone who works has the right to just and favourable remuneration ensuring for himself and his family an existence worthy of human dignity, and supplemented, if necessary, by other means of social protection."

A kovetkezo lepes tehat, hogy beperled az allamot erre hivatkozva.

Boo 2008.07.30. 17:35:13

navigon. Igen erre gondoltam, ha szinglik beszálnak már nem mindenki saját alapon fizet műxik. Ha csak a szűlő fizeti, akkor + nem lesz gyerek. A mostani tb támogatással is kb 3Eft egy torokgyulladás. Ez tb nélkül (orvos, gyógyszer, táppénz) kb minimálbérrel is heti 20Eft lesz (sz@r vízió).

Jut eszembe, az alkotmányban meghatározott tisztes bér a kormány szerint a minimálbér XD..

Ericcartman (törölt) 2008.07.30. 21:42:13

Az én anyám az utcán,a saját orvosa szeme láttára lett rosszul.mit mondott ere doktorbácsi?"mit érdekel az engem,majd keressen fel rendelési időben".hát nem a k*rva anyját az ilyennek!!nem szégyellik magukat???
Amúgy a kutyás sztori totál igaz.Az én kutyámnak,ha baj van,telefon-orvos-kijön,megvizsgál-szuri,gyógyszer,esetleg vény-elkér egy bizonyos összeget és viszontlátás.a kutya meg rövid időn belül jól van.
Az (ember)orvosok az egyik legalattomosabb fajta,kihasználják h náluk a tudás,te meg szenvedj(tisztelet a kivételnek)

truebaba (törölt) 2008.07.30. 21:43:34

A sikeres emberek csak olyan állatot tartanak, amit meg is tudnak enni, ha megéheznek.. kutya doktor árából 10 kiló finom sertéhúst tudtál volna venni, ha te készíted el az ételt belőle, hasgörcsös állapotok sem biztos h beköszönnek így.

nokedli83 2008.07.31. 07:35:58

Sztem az egészségügy sehol nem működik normálisan. A magántőke éppúgy tönkreteszi, mint a 100%-os állami irányítás.
A mai világban, amikor virágzik a korrupció, senkit nem érdekel a "köz", hogy Mariska néninek mag Pista bácsinak is jó legyen.
Mindig a kisember szívja meg.
Ez van.

Deviáns 2008.07.31. 08:36:22

Az a baj, hogy az átalakítást mindíg politikai kérdésként kezelik, és mindig egyszerre és hirtelen akarják végrehajtani. Hozzanak törvényt arra, hogy alakulhatnak magánklinikák, és ha oda mész, akkor fizetned kell az ellátásért,
viszont csak a TB ellátás és a magánkórház ellátási díjának a különbségét. Ez két úton is megvalósítható:
Vagy kifizeted az egészet, és a TB neked kompenzál (ezzel a túlszámlázás kontrollálható lenne)
vagy csak a különbséget fizeted, és a TB a magánkórháznak kompenzál.
A saját rész fizetésére köthetnél biztosítást.

Ez miért lenne jó?
Az alanyi jogon járó kötelező ellátás megmaradna (a színvonala is...)
Lenne választási lehetőséged.
Hosszú távon a kötelező ellátás színvonala is javulna a versenyhelyzet miatt.

Ezen rendszer kialakítása viszont nem érdeke a jelenlegi rendszer résztvevőinek, ugyanis a betegek egy részét elszívná a TB rendszerből, a kórházak sírnának, hogy nincs elég beteg az ellátási területükön, és ez leépítésekhez vezetne... (ez mintha az állam szándékával is egyező lenne...)
Az ellátási díjakkal meg az lenne, mint az SZTK szemüvegkeretekkel. Irreálisan alacsonyan tartanák őket. Az állami kórházak meg máshogy kapnának kompenzációt.

Ennek ellenére: nem az állami kórházakat kellene privatizálni, hanem megteremteni a TB-rendszerben a magánkórházak/fizetős ellátás lehetőségét. Végül is nem mindegy, hogy egy szülés esetén a 70-100ezer csúszópénzt inkább számlával adod, csak kezelési díjként, és még az egyéni biztosítód adott esetben azt meg is téríti.

SLacc 2008.07.31. 09:14:40

Most olvasom.
Komám, 8 méter az ágy és a WC között? Mi ez, kastély? :-)))

SLacc 2008.07.31. 09:30:45

Helyben fizetős eü-t. Az nekem jobb lenne. De ha nem megy, ha kellene azért alkalmanként fizetni (lsd.: vizitdíj), nem lenne rossz. Nekem jó, mert nincs 5e ember előttem soha. (illetve nem volt)

sese 2008.07.31. 09:51:05

Almatlan Jozsi. Ha komolyan írtad amit írtál te egy idi@ta vagy. Ha annyira nem ismersz számokat hogy hány embernek van szüksége és milyen értékben ellátásra, akkor minek téped a szád azon az oldalon hogy ez csak néhány ember lehet. Nézz utána, de ha nem megy, akkor számold vissza egy hónapra a TB köoltségeiből és az ellátottak számából, egy átlagot. Atokat az adatokat meg könnyedén megtalálod a neten. Nem akarnék neked rosszat, mert nekem is húzza a zsebemet az EÜ költség részem, de tudom hogy nem azok miatt ilyen nagy a költség akik betegek, hanem akik az ellátáshoz szükséges gyógyszereket, eszközöket fejlesztik, árulják. Még az orvosok sem keresnek valami hűde nagyon, kis hazánkban.

Kérlek mielőtt további ismerethiányban leírnál valamit, menj el a legközelebbi kórházba, és kérdezd meg "Mennyibe kerül tényköltségen egy ultrahang, röntgenfelvétel, egy vérvizsgálat, egy vírustörzs tenyészeti eredmény. Csak azért hogy ne átleg feletti esetek példáját tekintsd, mert törése rándulása, szakadások, bármilyen fertőzés gyógyszeres kezeléshez vérvétel, akár vírustörzs tenyészet is jöhet bárkinél.

Bár én vagyok annyira tudatos hogy tudnám vállalni a saját és családom költségeit, de akkor legyenek is olyanok feltételek: ne szennyezze a levegőt senki, te sem. Se a saját, se a tömegközlekedés által termelt anyagokkal. Ne permetezzenek vegyszerekkel, mert az is mérgező. Ne szennyzzétek a vizeket. Ne áruljanak akár ki mennyiségben is méreganyagot tartalmazó élelmiszereket. Ne üssenek el, Ne bántalmazzanak, Ne építsenek veszélyes járdaszegélyeket, sőt ne építsenek aszfalt járdát, mert annak gőze is mérgező. De ne készítsenek mérgező Diszperzit feltékeket,.....És az a számítógép is folyamatosan ontja magából a mérgező és rákkeltő anyagokat, amin éppen ezt a cikket olvasod. CSak te, ezek szerint nem tudod, hogy te is kockázatban élsz.

Ezeket a betegség kockázatát hordozó elemeket nem én hozom létre, és nem is az aki megbetegedik pl: rákos lesz. Mégis Ők szívják meg.

Szóval gondolkozz, mielőtt átgondolatlanul írsz le valamit.

Kérlek.

sese 2008.07.31. 10:04:35

Dezoxi, azt hogy nem ingyenes az ellátás, mindenki tudja még az is aki korábban nem. Tudjuk jól. Azt hogy a szocdemek nem tudják és most jöttek rá az más téma.

Igen felelősség van az orvosokon. De ez elvárható úgygondolom. ezt vállalták, ezért tanultak (és remélem nem csak magoltak).Egy egy elszúrt műtétért pedig, nem neygon lehet felelősségre vonni az orvosokat, egy két eset kivételével. bár nem ez lenne a cél, hanem az hogy újra a lehetőségekhez mérten egészségesek legyenek az emberek.

Bár hozzá teszem (saját és környezetemben élők tapasztalatai), hogy az orvosok többsége a betegségekkel nincs tisztában, csak vaktában tapogatóznak, próbálkoznak különféle gyógyszerekkel.(Ez természetesen többrétű okok miatt van így.) Itt szándékosan nem sérülésekről beszélek, bár ott is hagy kívánnivalót a munkájuk.
Mégegyszer, Tisztelet a kivételnek, senkit nem szeretnék megbántani.

"Ezt a felelősséget következetesen nem értékeli a társadalom (ami ingyé' van az semmi) és ezért fog elmenekülni minden valamire való orvos 10-20 éven belül, ha marad a az "ingyé' mindent!" szemlélet."

házisárkány 2008.07.31. 11:00:17

Az állatorvosok tényleg hasznosak. Még a vizitdíj-fizetős időszakban történt, hogy begyulladt a szemem. Mivel recept nélkül csak Visine szemcseppet árulnak a patikában, az meg annyit ér, mint halottnak a beöntés, elbattyogtam a rendelőbe. Pechemre péntek délután gyulladt be a szemem, amikor nincs rendelés. Hétfő reggelig kínlódjak vele, ugye. Elmentem az állatorvosunkhoz, aki a cicánkat kezeli évek óta, felírattam vele egy szemcseppet, várakoznom sem kellett. És a sluszpoén: a szemcsepp így 160 Ft-tal volt drágább, mintha emberorvos írta volna fel, azonban ha emberorvossal íratom fel, ki kellett volna fizetni a 300 Ft-os vizitdíjat. Végül így sokkal jobban jártam, időt és pénzt spóroltam. Éljenek az állatorvosok!

Pannon Puma 2008.07.31. 12:15:39

én ismerek olyan embereket, akik nevetséges összegért teszik a dolgukat, de jól. Ezek az emberek vagy csinálják ezt tovább, vagy keresnek jobbat. de amíg ezt csinálják, lelkiismeretesen teszik. tök mindegy, hogy boltos, burkoló vagy akármi. ez sok orvosra nem igaz sajnos. és azért egy háziorvos felelőssége gyarkan nem olyan nagy, mint amekkorának be akarják állítani. egy szakorvos az már más.

ha az a rendszer, hogy ha rosszul vagyok, és nem tudok bemenni az ügyeletre, akkor kihívhatom őket, akkor egy büdös szava nem lehet, ha kihívom. mert a rendszert azt mondja, hogy akkor márpedig neki jönnie kell. (sajnos mo-on sokszor tényleg a nővér meg a titkárnő játssza az agyát, és ő akar a tutimegmondó lenni, mikozben vagy ért hozzá, vagy nem. rengetegszer fordult már elő, hogy ha az ő sáncukat sikerült áttörni, tisztességes korrekt ember volt mögöttük. az a hangnem, amit ők megengednek maguknak, inkább a mezőre való. szedje a kévét, mittudomén)

aki meg itt svéd meg francia meg ilyeonolyan vizitdíjakat és egyebeket ír: amikor itt 300 volt a benzin, németo-ban meg 370 (ez cirka 20-25% különbség), akkor a németek már hörögtek, hgy jajaj, talán sztrájkoltak is. az átlagfizetésbeli különbség nem 20-25%, hanem mondjuk 200-250%. hoppáré.

az meg tényleg igaz, hogy az igazolt kondi/erobikbérletnek meg iylesmiknek csökkenteni kellene a munkásember tb-járulékát. ez így lenne tisztességes. plusz az évenkéni megjelenés a generálvizsgálaton, és még lehetne sorolni.

aki azt írta, hogy a vállalkozók nem fizetnek tb-t: a vállalkozó akkor is fizet tb-t, ha egy rohadt fillér bevétele nincs. lehet, hogy csak minimálbér után, de fizet (ez minimum havi 35ezer körüli fix az államnak). adót azt speciel lehet, hogy nem fizet. ne vagdalkozzunk a "mocsok csalóegytőlegyig" szöveggel, főleg, ha nem értünk hozzá.

Pannon Puma 2008.07.31. 12:36:53

kiskoromtól kezdve bőrbetegségem van, hullámokban hol jobb, hol rosszabb. három gyöngyszem (két egy pozitív, két negatív):

1. megyei bőrgyógyászat, főorvos nagyember úr. a háziorvos (aki a legnagyobb tudású háziorvos volt, akit valaha ismertem...) beutalóját olvasás nélkül a kukába, megnézi a kezem, fölírt valami kenőcsöt, javasolta, hogy menjek sokat tengerpartra, mert a sós levegő jót tesz, és két percen belül már ott sem voltunk.
2. sorozáson ül három faszi, egyik sem volt bőrgyógyász, csak okos... kérdezik, mi a bajom. mondom, hogy mi (a következő pontban kiderül, honnan tudtam meg). erre majdnem megpofoz, úgy kérdezi, hogy én azt meg honnan tudom. a büdös bunkója.
3. bőrgyógyászat magánrendelő. az ajtón az árlista (első alkalom, utána, részletesen lebontva szépen), tele korrekt árakkal, cirka egy órát ültem ugyanezzel a dologgal, az orvos töviről heyire mindent, mit hogyan, mit ne: beszélgettünk, tanácsokat adott. ÉS ÉLETEMBEN ELŐSZÖR (cirka 16 év után) megmondta, hogy mi a bajom, és mit kell erről tudni!
ez ám a hoppáré.

lwcolors 2008.07.31. 12:52:34

Egy dolog a magyar orvosi rendszer visszásságairól:
Olyan gyógyszert szedek, amit gyógyszerengedélyre adnak csak ki, 10 éve állandó adag, és szednem kell amíg élek, egyéb felügyeletet nem igényel.
A gyógyszerbeszerzés egy normális európai országban úgy megy, hogy van egy kiskönyv, amiben a betegség és a gyógyszeradag fel van tüntetve. Ha elfogy a gyógyszerem, akkor bemegyek (munka után!) egy gyógyszertárba, a könyvbe pecsételnek és kiadnak egy havi gyógyszert.
Ez itthon azt jelenti, hogy először elmegyek a háziorvoshoz, aki ad beutalót a megyei rendelőintézetbe. Ott 2-3 óra várakozás után (vizsgálat nélkül) 1 perc alatt kiállítják a gyógyszerengedélyt. Ezt hazaviszem a háziorvoshoz, aki ez alapján megírhatja a receptet fél évig. Ez 3 nap szabadság félévente.
A vicc az egészben, hogy a megyei rendelőintézet tele van ilyen rendelésekkel, ahol semmi mást nem csinálnak, csak gyógyszerengedélyt írnak az orvosok. A másik vicc, hogy ez a könyv a magyar embereknek is jár, de csak akkor, ha huzamosabb ideig külföldön dolgozik, de itthon dolgozó magyarként már nem jár!

Pannon Puma 2008.07.31. 13:31:39

amikor kitalálták, hogy a háziorvosnál időpontot kell kérni, az jó ötletnek tűnt. aztán amikor a sok sötét alany bevezete a saját rendelőjében, már nem annyira.

sajnos nem csak a rendszerrel van a bajság.

Scientist · http://deadindian.extra.hu 2008.07.31. 14:29:34

hát iet se hallottam még. oltári nagy szemétség

brrrrrrrrrrrrrr 2008.07.31. 15:35:48

Pontosan ez történt velem és a párommal 3 héttel ezelőtt. Egerből visszajöttünk - rá egy nappal görcsök-hasmenés, 39 fokos láz. 4 napig nem volt hajlandó kijönni az ügyelet "... fiatal szervezet még a miénk, és az mindent kibír...", "... nézze egy orvos van, és különben is járvány van, vegyék be ezt meg ezt a gyógyszert és jó lesz...". Az hogy nem tudtunk elmenni a gyógyszertárig sem az már mindegy. Hívtuk a háziorvost, "...ő most nem fog tudni kijönni, de lázcsillapító, meg széntabletta, és ha nem javul, akkor Szent László fertőző osztály mentővel...". A végső megoldás egy kedves helyettesítő orvos volt, aki nemrég kezdhette a pályát, így ő ki is jött, injekciózott, és lás csodát a 6.-ik napon megvilágosodott.
Mint kiderült ételmérgezés volt a bűnös. Orvost az 5.-ik napon kaptunk - persze hálásak is voltunk rendesen... Ha a Budapest 4.-ik kerületi ügyeleten múlik, miattuk ki is száradhattunk volna. Köszönjük a közreműködésüket, ja és baccák meg!

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.08.01. 13:12:31

Csak a miheztartás végett: a vállalkozók most már minimum a DUPLA minimálbér után fizetnek járadékokat. Én mint bt. konkrétan havonta több mint 90 ezer forintot fizetek akkor is, ha egy kurva fillér bevételem sem volt. (Azért az király, hogy ha "szabadság"-ra akarsz menni, annak a költsége ennyivel is több lesz...)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.08.01. 20:07:48

en meg amerkai se vagyok csak zoldkartyas, de ha most betelefonalok, hogy olyan ideges vagyok es rossz a kozerzetem 10 percen belul ket mento erkezik
hat ez van

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.08.01. 20:09:43

ja es nem azert ketto, mert nem fernek el egyben hanem a diszpecser altal 2 legkozelebbit gondol azokat kuldi
mer valamelyik gyorsabb lesz, me barmelyikkel tortenhet baj is
es ez nem vicc

csutkababa 2008.08.01. 20:40:32

Ha ügyelek, azt óránként 1500 HUF-ért teszem.Bruttó.Hétvége 24 óra, hét közben 14.
Az ügyeleti hívások 70 százaléka nem sürgősségi ellátás. Tipikus: 1 hete fáj..3 napja piros...5 napja köhögök...

Hét közben háziorvoshoz nem megy, mert dolgozik.
Ezt még meg is értem, a mai világban.

Egyedül ügyelek hétköznap, és 2-3 címre megyünk egy kiszállással. Beérve az ügyeletre, ambuláns betegek várnak.
És előfordul, hogy 20 percig várok a mentőre, mert infarktus a dg a hasfájás-hányás tüneteknél. Kevés a mentő, addig ellátom a beteget.Mellékesen mentőn is dolgozom.
Szóval, ezért lehet 2-3 órás várakozás, ami természetesen sok lehet.

Telefonban a tünetek megítélése necces lehet, inkább lássa orvos.
Ami felháborít, az az, hogy igen súlyos tüneteket mondanak, fullad, szíve fáj, ájuldozik, és a helyszínen kiderül a 4 napos torokfájás. Eközben a másik beteg vár.Aki súlyos lehet.
De örök kedvencem a hajnali kettőkor csak orvos által kiszedhető kullancs, természetesen kihívással, mert nincs kocsi, nem tudnak bejönni...

Hétvégén 2 orvos van, egyik kijár, másik ambulál.
Még így is volt olyan, hogy a folyosón futkosó gyerek szülei felháborodtak, hogy mennyi ideig kell várni. Ja, mentőre vártunk, bácsi lábon hozta be az infarktusát...

Summa: mindkét oldal sztorizhatna, évekig.
Egy biztos: a sürgősségi ügyelet 1000 ft-ba kerülése korszakában kevesebb volt az indokolatlan hívás...

renugard 2008.08.03. 08:14:14

OFF:"Én mint bt. konkrétan havonta több mint 90 ezer forintot fizetek akkor is, ha egy kurva fillér bevételem sem volt."

Mekkora biznisz...éljenek a kisvállakozók, akiknek nincs bevételük. Szerintem menj vissza dolgozni, ha ekkora lúzer vagy, és ne vállakozz!
A dupla minimálbér utáni járulék csak akkor van, ha nem vállalod a céged revízióját...talán csak nincs valami vaj a füled mögött? Lehet, hogy eddig is elcsaltad az adót? Ejnye-bejnye. Az APEH nem biztos, hogy örül az ilyesminek.

ON: Ha az orvosok is sünt szarnak, akkor ki fogja műteni a végbélperforációjukat? Állatorvosok?

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.08.03. 14:39:54

@renugard:

1. Kényszervállalkozó vagyok, mert valaha egy "munkahelyem" úgy döntött, hogy csak számlára tud (értsd: hajlandó) fizetni, munkavállalóként nem vesz föl.

2. Ha az előző cég úgy döntött, hogy hoppá, mégsincs szüksége a továbbiakban a munkámra, és a szerződés egy hónapos felmondási ideje alatt nem sikerült találnom egy másik céget, akivel szerződést köthetek, akkor mi van?

3. Ez a dupla minimálbér utáni adózás automatikus. Remélem, hogy ha az év végén kiderül, hogy nem is volt annyi bevételem, amennyi után adóztam, akkor visszatérítenek adót.

Szóval gondolkozz, mielőtt elkezdenél vagdalkozni!

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.08.03. 14:55:27

@renugard:

4. Év eleji számláimat a velem szerződésben lévő (állami) cég másfél hónapos késéssel fizette ki - pluszban ahhoz a szerződés szerinti 30 naphoz képest, amely alá nem voltak hajlandóak menni a saját bürokráciájuk miatt -, azaz két és fél hónapig a saját pénzemből fizettem járulékot (ÁFA, TB stb.) a cég után (kvázi tőkeinjekció, néhányszázezer forint értékben). Rájuk is basztam a késedelmi kamatot - ami lesz egy tizes -, hogy gondolkozzanak már el egy kicsit. Az extra poén az, hogy a számla késedelmes kifizetése nem minősül súlyos szerződésszegésnek, azaz nem boríthatom rájuk az asztalt és követelhetem, hogy fizessenek, különben felmondom a szerződést...

+1. Te vállalkozó vagy, hogy ennyire "értesz" hozzá?

Bettyno 2008.08.04. 23:56:45

Én annyit szeretnék mondani:
be kell fizetni a járulékokat meg az adókat és akkor lesz normális egészségügy, normális utak a kurva városban, esetleg még normális állami cégek is lesznek.
Nem az a megoldás, hogy nem fizetem, mert nagyon sok.
Be kell fizetni, mert, ha többen befizetik, akkor egyszer vagy kevesebb lesz, vagy látnánk, hogy volt értelme befizetni.
De, amíg nálunk sikkes meg trendi adótcsalni, meg a munkavállalók jogait sárba tiporni, addig ez a szar egészségügyi (stb.) rendszer lesz, mert a tisztességes embereknek kell eltartania a rohadék adócsalók tömegét.
Komolyan mondom, hogy a magyar vállalkozók többsége (tehát minimum 50+1%-a) adócsaló. Kezdve a minimálbér+zsebbe rendszerrrel, folytatva a 4 órára bejelentett 8 órában dolgozókkal, bezárva azokkal a szemétládákkal, akik kitanítják a dolgozóikat, hogy mit hazudjanak az ellenőrzéskor. Hát a kurva anyjukat!!!

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.08.05. 20:30:55

Én meg annyit szeretnék mondani - nem elsősorban a vállalkozók védelmében, hanem hogy a megfelelő helyén lássuk a dolgokat:

1. Az adórendszernek több maximumpontja van. Az egyik az, amikor relatíve alacsony az adók mértéke, de kíméletlenül bevasalják - lásd az MDF fix 18%-os javaslatát. A másikat most csináljuk, hogy világviszonylatban is borzalmas magasak az adók, és a hatóságok tehetetlenül nézik, hogy aki teheti, lecsal belőle.

2. A kormányzat billió forint mértékű összegekkel játszik, melyekből milliárdok tűnnek el egy-egy ember kezében. Van tehát egyfajta ráció abban, ha valaki azt mondja, minek fizessen (annyi) adót, amikor szignifikáns részét az állami korrupció fogja elsikkasztani.

A vállakozók adócsalása válasz, egyfajta tükörkép a kormányzat tékozlására. Az előbbi folyamat csökkentése elsősorban az utóbbiénak csökkentésével idézhető elő. Ha az ország élén állók megmutatják, hogy felelősséget vállalnak az országért is és a saját tetteikért is, akkor lassan lefelé is csökkeni fog az a vadkapitalizmus, szociáldarwinizmus és anarchia, ami ma ebben az országban folyik.
süti beállítások módosítása