Tékozló Homár

Fantomtartozni az Enternetnek is lehet

2008.08.19. 09:00 | jackyll | 74 komment

Lassan a fél ország abban reménykedik, hogy valaki valahol valamit elfelejtett, vagy nem tudja bizonyítani az ellenkezőjét, így aztán csak fizet valamit a ráküldött behajtóra.

Úgy tűnik, divattá vált évekkel ezelőtti, nem létező követeléseket próbálni behajtani hivatalosnak tűnő levelekkel. A szitu: kb. 2 évvel ezelőtt az EnterNet Kft. internet előfizetője voltam, majd a szolgáltatást átirattuk az élettársam nevére, mert ő kap költségtérítést az internetre.  A cím változatlan maradt. Bizonyos idő elteltével aztán a szolgáltatást lemondtuk, az összes számlát rendeztük, és átszerződtünk egy másik internet szolgáltató céghez. Azóta (2 éve) nem is hallottam az Enternet Kft.-ről, egészen máig, amikor is a csatolt levelet találtam a postaládámban.  A levelet az e-one Invest Kft. küldte, amelyre az Enternet kft. átruházta az adósság követeléseit.

Röviden: a levélben olyan tartozást próbálnak behajtani rajtam így 2 év után, amit már rég befizettem. Át sem írathattam volna más nevére a net előfizetést addig, amíg tartozást mutat az egyenleg, a szolgáltatás későbbi lemondásáról már nem is beszélve. Sajnos azonban nincsenek már meg az akkori számlák, nem gondoltam, hogy 2 év elteltével majd bizonyítanom kellene bármit is.

Jobban megvizsgálva a mellékelt levelet a következő dolgok tűnnek ki:

-Nincs semmi konkrét adat a cégjegyzékszámon kívül, ami alapján be lehetne azonosítani a követelő céget, sem egy telefonszám, sem egy név vagy cím, az aláírás abszolút olvashatatlan.

- Mi az, hogy a követelés csak egy bizonyos kft. bankszámlaszámára teljesíthető??!! Általában ezer módja van annak, hogy rendezzünk egy tartozást, az ügyfélszolgálaton való befizetéstől kezdve a csekkes megoldásig. Komolyan ilyen hülyének néznek, hogy majd csak úgy befizetek egy ismeretlen kft. számlájára 10e. forintot?!

- Utánakerestem cégjegyzékszám alapján ennek a bizonyos e-one Invest Kft.-nek, és juj de érdekes, hogy a magyar tulajdonosok tagságát nemrégiben törölték, és két ciprusi cím van a kft. mögött?! Csak a postacím egyezik meg az Enternet címével.

Micsoda véletlen egybeesés az is, hogy 2 év elteltével pont most jut eszükbe egy ex ügyféltől valamiféle kitalált, elmaradt díjat követelni?!

A legszebb az egészben az, hogy felhívtam an Enternetet és megkértem az ügyfélszolgálatot, hogy nézzük meg, benne vagyok-e még a  rendszerben. Sajnos benne, a nevem mellett valamivel, ami akár tartozás is lehetne, de ez homályos. Az ügyintéző persze „nem lát bele a rendszerbe”, sőt a számlázást hivatalból nem kapcsolhatják. Elérhetőségük nincs, belenézni pedig csak ők tudnak a régi ügyfelek részletes számláiba. Ködösítés, ködösítés…Visszahívást igérnek ugyan, de van egy olyan sejtésem, hogy azt várhatom… Azt persze senki nem tudja megmondani nekem, hogy tudtam akkor otthagyni őket és átszerződni egy új szolgáltatóhoz.

Véleményem szerint azzal élnek itt vissza, hogy szinte senki nem őrzi meg 5 évre visszamenően az összes szolgáltató összes számláját, (én sem), biztos akad pár szerencsétlen, aki bedől és fizet. Hát én nem fogok, az biztos; sőt, több fórumot is meg fogok keresni ez ügyben.

Üdv,

Egy ex Enternet ügyfél

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syolos 2008.08.19. 09:04:41

Nem is szabad hagyni magad!

Dr. Kix 2008.08.19. 09:06:34

Ez egy ősi Centrum trükk! Ne dőlj be!

Andrzei 2008.08.19. 09:07:26

Az enternet román-e?

ahmed vega 2008.08.19. 09:10:49

Enternet nálunk néha (átlag havonta, kéthavonta) lekapcsolja a céges netet, ekkor felhívjuk őket, érdeklődni hogy vajh mé'?
- Sajnos számlatartozás miatt lekapcsoltuk önöket. Igaz nem látok elmaradást.
- Ehm, akkor?
- Aktiváljuk újra, 10-15 perc és menni fog.
éberek az biztos :)

Karl Boro 2008.08.19. 09:37:26

Cyprus egy adóparadicsom. A postból sajnos nem derül ki, hogy az Enternet VALÓBAN eladta-e a tartozást ennek a cyprusi cégnek. Nyilván van egy olyan összeg, amiért meg lehet vásárolni bizonyos mennyiségő bizalmas adatot... Függetlenül adtól hogy van-e tartozás, vagy nincs. Itt nem az a lényeg. Hanem az adataid.

Potenciális Disznó 2008.08.19. 09:37:47

ahmed vega 2008.08.19. 09:10:49

Nem tartozol, de akár tartozhatnál!

Ez ilyen preventív büntetés.

Sasfióka 2008.08.19. 09:44:37

Aszongyahogy:

Az 1959. évi IV. törvény (Polgári törvénykönyv) 328. § (4) bekezdése szerint:
"(4) Ha a kötelezettet az engedményező értesíti, a kötelezett az értesítés után csak az új jogosultnak (engedményes) teljesíthet; az engedményestől származó értesítés esetén a kötelezett követelheti az engedményezés megtörténtének igazolását. Ennek hiányában csak a saját veszélyére teljesíthet annak, aki engedményesként fellépett."

A levélben az engedményes az értesítő, MÉGIS A TÁJÉKOZTATÁSA SZERINT JOGHATÁLYOSNAK TEKINTHETŐ AZ ENGEDMÉNYEZÉS ÉS MÁR NEM TELJESÍTHETSZ AZ EREDETI HITELEZŐD, AZAZ AZ ENGEDMÉNYEZŐ FELÉ. Az engedményesnek a fenti törvényhelyre való hivatkozással értesíteni kellett volna, hogy kérheted az engedményező által tett nyilatkozatban az engedményezés tényének igazolását. Addig JOGHATÁLYOS az eredeti hiteleződ felé történő teljesítés is.
A levél ugyan felfogható értesítésnek, de nem igazolt az engedményező joghelyzete benne, így joghatással nem nagyon bír.
Tehát a levél utolsó mondata ABSZOLÚT helytelen, félrevezető és kárt okozhat az adósnak.

De menjünk tovább:
Nevezett 2003. évi C. törvény (Mely az elektronikus hírközlésről szól) akként rendelkezik, hogy:
"143. § (1) Az előfizetői szerződések késedelmes vagy hibás teljesítése esetében az elektronikus hírközlési szolgáltató a felhasználó vagyonában okozott kárt köteles megtéríteni, az elmaradt haszon kivételével.
(2) Az előfizetői szerződésekből eredő igények egy év alatt évülnek el, amelyet az (1) bekezdés szerinti esetekben a késedelem, illetve a hibás teljesítés bekövetkezésétől kell számítani."

Bár a törvényalkotó nem e célból hozta a törvényt, de egyértelmű, késedelmes teljesítés (függetlenül attól, hogy az szolgáltatói vagy előfizetői oldalon történt - így pl. egy számla be nem fizetése is az) esetén a távközlési szerződésekből eredő igények 1 AZAZ EGY év alatt évülnek el.

Amennyiben a szolgáltató valóban nem tett intézkedéseket (igazolhatóan átvett fizetési felszólítás pl.) az elmúlt két évben a tartozásod behajtásával kapcsolatosan, akkor bizony a követelés állami kényszerrel nem lesz érvényesíthető. Azonban az elévülést hivatalból nem kell vizsgálni, azt kifogás esetén kell figyelembe venni. Tehát már lehet is írni, hogy:

Kedves Kriksz Kraksz Úr!

A 2008. július 28-án kelt "Értesítés tartozás engedményezéséről" tárgyú levelét köszönettel megkaptam, melyre az alábbiakat válaszolom:

1. Értesítésének utolsó mondata, mely szerint felhívja a figyelmemet arra, hogy ezt követően csak az Önök részére teljesíthetek abszolút helytelen és félrevezető. Idézem az 1959. évi IV. törvény (A Polgári Törvénykönyvről) 328. § (4) bekezdését:
"Ha a kötelezettet az engedményező értesíti, a kötelezett az értesítés után csak az új jogosultnak (engedményes) teljesíthet; az engedményestől származó értesítés esetén a kötelezett követelheti az engedményezés megtörténtének igazolását. Ennek hiányában csak a saját veszélyére teljesíthet annak, aki engedményesként fellépett." Ebből egyértelműen kiderül, hogy Ön, mint engedményes tette meg az értesítést, így a joghatályosság az engedményező hitelt érdemlő igazolásáig NEM áll fenn. Valószínűleg a jogászuk szabadságra ment, hogy egy ilyen alapvető dologgal sincs tisztában.

2. Ez úton tájékoztatom Önt, és ezzel együtt levelemet a levelem első pontjában foglaltak alapján az eredeti hitelezőnek, az Enternet 2001. Kft-nek is megküldöm, hogy a fent megnevezett követeléssel kapcsolatosan az Elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 143. § (1) és (2) bekezdése alapján ELÉVÜLÉST jelentek be. A törvény akként rendeli, hogy:
"143. § (1) Az előfizetői szerződések késedelmes vagy hibás teljesítése esetében az elektronikus hírközlési szolgáltató a felhasználó vagyonában okozott kárt köteles megtéríteni, az elmaradt haszon kivételével.
(2) Az előfizetői szerződésekből eredő igények egy év alatt évülnek el, amelyet az (1) bekezdés szerinti esetekben a késedelem, illetve a hibás teljesítés bekövetkezésétől kell számítani."

Az Enternet Kft.-vel szerződéses viszonyban már több, mint két éve nem vagyok, így a követelés keletkezése bőven a törvényhelyen közölt egy éves elévülési időn túl van. Az elmúlt években semmilyen értesítés vagy megkeresés a hitelezőtől nem érkezett, így elévülési kifogásom jogosnak vélem.
Lakcímem nem változott meg [vagy amennyiben igen, akkor írható, hogy lakcímváltozásom azonnal bejelentettem], így megkeresésemnek akadálya nem volt.

Tájékoztatom Önöket - a további költségeik csökkentése érdekében -, hogy a követelést az elévülés igazolt megdöntéséig ELÉVÜLTNEK tekintem és tájékoztatom Önöket, hogy az ÖNKÉNT TELJESÍTÉSTŐL elzárkózom. Amennyiben a követelés elévülésével nem értenek egyet, kérem, hogy tájékoztassanak az elévülés megszakadását eredményező cselekedetről és időpontjáról.

Kérem tájékoztatásom szíves tudomásul vételét, maradok tisztelettel


XY

Szíves felhasználásra a fenti levél.
Ezen kívül SEMMI MÁST nem kell írni. Nem kell leírni, hogy te megfizetted (ha már úgysincs meg a csekk), nem kell írni, hogy de hát átírták, nem kell írni, hogy már meg is szűnt, elszámolták, stb.

luciferc 2008.08.19. 09:51:40

Sasfióka, az első észrevételed alapján csalás kísérlete nem áll meg? Mert a levél-tervezetben esetleg be lehetne ezt is lengetni. Csak úgy a vicc kedvéért. Nem?

Andrzei 2008.08.19. 09:53:29

Nagyon szép levél! Balatonra is elküldtED-e?

Sasfióka 2008.08.19. 09:56:17

Való igaz, de én a büntetőjogi dolgokban nem mentem bele. Nem vádaskodni akartam a levélben. De az engedményező személyének hivatalos igazolásáig valóban csalás kísérlete is lehet. Mert én is írhatnék bárkinek egy levelet, hogy mostantól a tízmilliós OTP jelzáloghitelét nekem fizesse...

Itt valószínűleg megvan az engedményezési szerződés, csak ők "átírták" a Ptk.-t. :) Ezért nem mentem bele büntetőjogilag. De mint kérdés, simán bele lehet fogalmazni pl: Tájékoztatom az engedményest, hogy az engedményező személyének hitelt érdemlő igazolásáig (vagy az engedményező által tett értesítésemig) az engedményezés meg nem történtét, így akár a csalás lehetőségét is fenntartom.

Sasfióka 2008.08.19. 09:57:28

Balatoni Ede nem ér rá levelet olvasni, mert elmegy a vitorlása és nem lesz elég mérges, hogy kiosszon, miért akarok én neki levelet írni :)

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2008.08.19. 09:58:19

Ez nagyon Palkovicsné-gyanús. Legalább egy laptopot ígérhettek volna.

Andrzei 2008.08.19. 10:03:46

Sasfióka: Szerintem emellett még lelkileg is megviselné, és azt nem akarhatjuk. EZ FONTOS!!!

2008.08.19. 10:04:56

Tizenkilencedik kötött kisrobot.

.Andrei (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2008.08.19. 10:13:49

Engedményezés, mi? :DDD e-One KiaFeneTudja cégforma.

birdito 2008.08.19. 11:23:01

Végre-végre! Zugügyvéd szag terjeng a levegőben! És végre a post is releváns!

1. Az elévülés történetet én is meg akartam pedzeni.
2. Ha már pénzt akarsz költeni holmi levelezésre ezzel a ZKFt-vel, akkor nyugodtan küldhetsz egy ajánlottat a rendőrségnek is, feljelentés csalás gyanúja miatt !ismeretlen! tettes ellen.

EnZsolt / Paszuly Pista, a derék zöldbablegény 2008.08.19. 11:31:06

Csak egy számlaszám, az is Ciprusra menne. Gyanús, nagyon gyanús...

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2008.08.19. 12:23:37

Igen, negyon csalás gyanús szaga van.

Scientist · http://deadindian.extra.hu 2008.08.19. 12:25:30

az a nagy WITCH akció reklám kicsit irritál engem

Sasfióka 2008.08.19. 12:26:15

Aztán lehet, hogy semmiféle megállapodás nincs az enternet és eközött a csudanevű kriszkrakszúros cég között, mert "egy malomban őrölnek", így ilyen formaiságokra nem adnak... Így akár a csalás meg is állhat az eljárásban... Ki tudja.

Egy márciusban bejegyzett cég, hétszázezres alaptőkével, holding tevékenységgel, ciprusi tagokkal? Ne már...

Ex-Enternetes 2008.08.19. 12:36:35

Sasfióka:
Én írtam a Homárnak a levelet, és nagyon köszi a segítséged!! Én ezt hosszú kínlódás után sem tudtam volna így összehozni :-) de akkor ez majd megy több címre is, és igenis, feljelentést fogok tenni a rendőrségen is.

Az Enternettől azóta sem kerestek ám meg, pedig 2x is visszahívást igértek..tudtam előre. Amúgy meg nem kell nagy ész utánakeresni a cégjegyzékszám alapján,az gugli egyből kidobja a cégadatokat. Csak az a baj, hogy erre nem mindenki jön rá, biztos lesz pár ember,aki fizet.
Még valami: ha egy év után elévül a tartozás, akkor az is törvényellenes, hogy átadják az adataim egy idegen cégnek,nem? Hiszen relative nincs jogalapjuk adósságot behajtani rajtam.

azize 2008.08.19. 12:37:05

Én megőrzöm! Minden bizonylat lefűzve havi bontásban 8 éve.... :) Elfér a gardrób legfölső polcán, nem?

moli 2008.08.19. 12:43:43

az a helyzet, hogy a sajat erdeked, hogy megorizd a szamlakat. nem mase, a tied. a sajatod.
nem ertem, miert faj 0.02 negyzetmetert lekeriteni a lakasodbol a regi papiroknak.
na neked igy jobban megeri, egeszsegedre.

moli 2008.08.19. 12:46:13

kobmetert, elnezest.

Ex-Enternetes 2008.08.19. 12:49:09

Helyesbítek, nem cégjegyzékszám, hanem név alapján lehet csak rákeresni, de érdemes.Azt hol lehet látni, hogy 700 ezres alaptőkéjük van? Én annyira nem vágom ezeket a cégközlönyös bejegyzéseket azért.
Abban szinte teljesen biztos vagyok, hogy "egy malomban őrölnek", hiszen a postacím(?) ugyanaz, mint az Enterneté.

azize:akkor viszem én is hozzád a lefűzött bizonylataimat, mert pici lakásban lakom,lassan már én sem férek el. :-)

maincoon © 2008.08.19. 12:53:39

Ex-Enternetes:
www.e-cegjegyzek.hu/info/page/ceginfo

Keress baloldalon a név alapján vagy bárhogy ... meg fogod találni

maincoon © 2008.08.19. 12:57:29

Ha megtaláltad a céget, akkor válaszd alul a "tárolt cégkivonat"-ot. Akkor fogod látni az alaptőkét is és a részletes adatait.

Ex-Enternetes 2008.08.19. 12:59:42

Köszi!Megnézem ezt is!
Én meg innen töltöttem le:

e-cegkozlony.gov.hu/download.php?chkid=LA7942XS

Itt a változásokat láttam és abból logikáztam ki.

Ex-Enternetes 2008.08.19. 13:03:47

Na mindegy,a fenti link nem megy valamiért, de a site-on meg lehet nézni

e-cegkozlony.gov.hu/

facsipesz 2008.08.19. 13:23:47

Öcsém, ez király, mószerold be ezeket a csaló köcsögöket, aztán helyzetjelentést küldj ide is. Hajrá!

Sasfióka 2008.08.19. 13:32:23

A tartozás végrehajtását is kérheti a hitelező. És a végrehajtási eljárásban KIFOGÁS esetén veszi figyelembe a bíró. Aki nem tudja, hogy a távközlési szerződésből eredő igények egy év alatt elévülnek, azoknál a teljes végrehajtási eljárás jogszerűen lefolytatható, azaz a fizetési meghagyást kiállítja a bíróság, a végrehajtási lapot hitelesíti, kijelöli a végrehajtót, a végrehajtó letilt, foglal, árverez. Viszont ebbe a gépezetbe TE, mint KÖTELEZETT bárhol jelzed a bíróság részére, hogy ELÉVÜLÉS, abban a pillanatban a gépezet megáll, a bíróság felszólítja a hiteleződ, hogy igazolja az elévülés megszakadását, ha nem tudja igazolni vagy ő is elismeri az elévülést, akkor a bíróság elévülés miatt:
1. Fizetési meghagyásos szakaszban a fizetési meghagyás jogerősítését megtagadja.
2. Jogerős fizetési meghagyás esetén perben, ítélettel szünteti meg a követelés végrehajtását.
3. Végrehajtási szakaszban (kiállított végrehajtási lap esetén) a végrehajtást jogerős ítéletig felfüggeszti, majd ítélettel a végrehajtást megszünteti, a végrehajtási lapot visszavonja.

Tehát nem jogszerűtlen elévült követelést követelni. Ugyanis az elévülés a tartozás ÉRVÉNYESÍTHETŐSÉGÉT szünteti meg, a tartozást önmagában nem. [Tehát az a végtelenségig fennállhat, csak önkéntes teljesítés hiányában nem sokra fog vele menni.]

Még annyit: Elévült követelés megnemfizetéséből hátrányod nem származhat, mert az elévülés a "járulékos dolgait" is elévíti :)[de szép szó...]
Tehát pl. ismételt szerződéskötési kérelmed AZÉRT nem tagadhatja meg, mert volt tartozásod.

Ex-Enternetes 2008.08.19. 13:42:36

Értem...
Szerintetek van értelme feljelenteni őket, esetleg "megpiszkálni" valahogy, vagy akár én is megüthetem a bokámat? Sajna már tuti nem tudom igazolni a tartozás rendezését, de minden egyéb mellettem szól, ahogy a levélben is leírtam

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2008.08.19. 14:53:13

Nem vok jogász, de mi a helyzet akkor, hogyha az elévülési folytonosság megszakad mert pl. értesítettek 90 naponként.

Pl. kézbesítési vélelemmel (cima boríték tértivevény nélkül egy akármilyen címre) azt mondja hogy hoppácska: te bizony értesítve voltál, itt az iktató könyv.

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2008.08.19. 15:42:58

sasfióka megint tanultam valamit KÖSZI!

Sasfióka 2008.08.19. 15:48:38

Hát az iktatókönyv nem igazán "hiteles" ahhoz, hogy a kézbesítési vélelem beálljon.
Amennyiben az ügyfél ráadásul azon a címen lakik, ahol anno szerződött is, akkor pedig abszolút kapufa a nem könyvelt levél feladása. Nem azt kell igazolni, hogy ők értesítették, hanem azt, hogy azt a címzett megkapta! Erre az iktatókönyv igencsak kevés. Kézbesítési vélelem egy sima levél esetén nem fog beállni soha.

Amennyiben a posztoló elévülési kifogást jelent be, akkor az elévülés megdöntését nekik igazolni kell. Erre pedig kevés lesz az iktatókönyvük.

Persze nyugodhat az elévülés, de itt szintén nem állnak fenn a nyugvás feltételei.

Én tuti, hogy elévülési kifogást jelentenék be, aztán utána lehet bizonyítgatni, ha mégis megdőlt az elévülés.

A feljelentést amennyiben ismeretlen tettes ellen teszed, akkor nem igazán lehet belőle bajod. De fontos, hogy ISMERETLEN TETTES ellen tedd.

Tenoce · http://www.deezer.com 2008.08.19. 16:28:10

Gondolom eleg rendes penzugyi gondokkal kuzdhet az Enternet, es az allomanyt atruhazzak egy masik cegnek (persze ua. marad a tulajdonosi kor). Felhivom a figyelmet Bauer Róbert vezető tisztségviselőre, aki a kapocs a ket ceg kozott.
Es azert van csak allomanyatruhazas, mert igy nem jogutod az uj ceg. A regi meg faszan bebukhat...

Secnir 2008.08.19. 16:31:34

erről a faszságról is leszokhatna a magyar joggyakorlat, hogyaszondja:
feljelentést teszek az Enternet nevében nemlétező tartozást behajtó Eone -Invest nevében nyilatkozó X.Y. ciprusi ismeretlen tettes ellen.
baszki, ha tudjuk, hogy ki az, akkor meg mijafaszért ismeretlen?

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.08.19. 18:00:08

Sasfióka 2008.08.19. 09:44:37
Maximális tisztelet, annyira örülök, hogy végre akad, aki _ÉRTÉKES_ segítséget nyújt itt a homáron!

Köszi érte, köszi!

off:
Itt bal oldalt alul mi a rák ez az index.hu Rt???
Nem Zrt.?
(INDEX.HU Informatikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság)

Tenoce · http://www.deezer.com 2008.08.19. 18:50:07

Ahogy latod 2005-os a designer altal keszitett felirat, akkor meg nem kellett. Azota meg biztos designert keresnek, hogy odairja a Zrt.-t. ;)

Sasfióka 2008.08.19. 18:50:16

Azért kell ismeretlen tettes ellen tenni feljelentést, mert megvádolni valakit nem szép dolog. Azt tegye az ügyészség. Ha te ismeretlen tettes ellen teszel feljelentést, de a tényvázlatban előadod az általad ismerteket, akkor majd a rendőrség meghozza a szükséges lépéseket, és ha kellően bizonyítottnak találják, hogy MEGNEVEZZENEK valakit, akkor ők megteszik "hivatalból." Viszont ha te bemész, hogy fel akarod jelenteni xy-t, és a végén kiderül, hogy semmi jogalapod nem volt, akkor hamis vád is lehet a végén a "nyakadon". Ezért jobb a tisztesség, bízzuk a rendőrségre azt ami az ő dolguk.

Amúgyis, honnan tudja a levelet megkapó, hogy ki a tettes? Hiszen EGY NÉV SINCS a levélen. Így a tettes ismeretlen, de "hál' Istennek" hamar behatárolható. Tehát ha akar sem tud megvádolni senkit a posztoló.

daniferi 2008.08.19. 19:51:54

S mi van akkor, ha valakit értesítenek tartozásról, aztán közben kiderül, hogy mégsem volt tartozás, de aztán pár év után ismét "előveszik az aktát", hogy "ja, de mégis van"? Itt is érvényes az 1 év?

asdf 2008.08.19. 20:00:07

Szerintem kezdjuk mashol a tortenetet: tertivevenyes levelben jott? Eseteg ajanlottban, melyet _magad_ irtal ala? (bar sajna ha a postas alairja, hogy bedobta, azt is elfogadjak kezbesitettnek)
Ha egyik sem, akkor te ezt a levelet meg sem kaptad es lehet iktatni a kukasvodorbe. Legalabbis legkozelebb, mert most, hogy felhivtad az enternetet, ezt mar nem lehet eljatszani.

torma99 2008.08.19. 20:06:39

Bazz most dobtuk ki a 1991-től gyűjtögetett csekkeket....bár nem vagyunk Enternet ügyfelek. Inkább adtam volna Edének a bográtsch alá gyújtósnak...

Secnir 2008.08.19. 20:18:43

mondjuk még annak az MKB bankos számlaszámnak utánanézhetne vmi belsős szakember, aki olvassa, csak a tréfa kedvéért...

Sasfióka 2008.08.19. 20:29:10

Nem számít, hogy mivel zárták a szerződést, ha egyhuzamban megvan az egy év - még ha előtte ment is volna a huzavona, hogy most van tartozás, nincs tartozás - akkor is elévült.

Tipikus példája, hogy a hitelező fizetési meghagyást kér, az jogerőre emelkedik, majd azt hagyja elévülni, így bár jogerős, de már nem végrehajtható.

LAttilaD 2008.08.19. 20:45:45

Én is kaptam ilyen levelet, de az én esetem szebb. Itt van leírva: 1841.lattilad.org

UkránMaty. 2008.08.19. 22:10:26

10264,-Ft mennyi vajh napi euro árfolyamon?
FONTOS!!!!!

Ex-Enternetes 2008.08.19. 22:34:25

Arra gondoltam, rájuk uszítom a Juszt Lászlót a TV ügyvédjében :-)
Egyébként simán a postaládámban találtam, de van rajta egy nagy piros R betűs matrica, akkor az lehet, hogy ajánlott?
Érdemes esetleg a fogyasztóvédelmet megkeresni, vagy ez már nem az ő területük?
Az számomra teljesen evidens, hogy nem fizetek, hiszen fel sem hívtam volna az ügyfélszolg.-ot, ha el akarnék bújni. Igazam biztos tudatában tettem, és szerintem az is jelent valamit hogy egyáltalán nem hívtak vissza a számlázásról!

korjegyzo65 2008.08.19. 22:44:26

Tudjátok ebben az az érdekes, hogy egyik kolléganőm ma kapott egy ugyanilyen levelet, mint amilyen be lett scannelve az elején, minden adata stimmelt, a szig.számát kivéve, a fizetendő összeg megegyezett a gépkocsi részletével. Felhívta a kölcsönt intézőt, ott minden befizetés meg volt, és stimmelt, soha nem hallottak az e-one invest kft.-ről. Az enternet-nek soha nem volt az illető ügyfele. Na már most az adatokat honnan lopták el??????

Ex-Enternetes 2008.08.19. 22:54:14

Figyelem!
Úgy tűnik, nem vagyok egyedül. Aki mostanában ilyen levelet kapott, nyugodtan továbbítson nekem egy másolatot, én meg összegyűjtöm őket és elküldöm mondjuk a TV ügyvédjének, hadd legyen egy kis média visszhangja ennek! Mit szóltok?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.08.19. 22:56:58

LAttilaD 2008.08.19. 20:45:45
Én is kaptam ilyen levelet, de az én esetem szebb. Itt van leírva: 1841.lattilad.org

Na öcsém, erre meg az előzményekre (elolvastam) adtam neked egx 5-ös szavazatot, szép győzelem volt :D

boldiii 2008.08.20. 00:35:12

sasfióka jól nyomja, remélem a többiek is megpróbálják megérteni, mit ír! Az egedményeztetésről szóló értesítés kulcsfontosságú lehet az ilyen, meg egyéb "intrumjusztícia" "xy ügyvédi iroda" levelek kezelésében.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.08.20. 01:28:02

:) Nekem nem újdonság, én is ismerek olyan jogászt aki nem csak bulizni ment egyetemre :) Amúgy tényleg okosan leírta a srác + a mintalevél is 100%-os :)

cseresznye1 2008.08.20. 08:50:51

Ez roppant érdekes. Negyedévente fizetem az enternet számláimat be mielött kilönék a netet :)) Lévén hogy sikeres nem vagyok.
Most hogy lejárt az 1 év új hüségnyilatkozat stb (biztos ede volt a vnal végén bár a nevét nem értettem) Jött ettöl a cégtöl egy azaz 1 havidijj behajtásra.......... Nonszensz mert elötte fizettem be mindent és el is faxoltam nekik (mármint az enternetnek) nem is foglalkoztam vele különösebben mert néha megesik ez az apró dolog. Hogy hogy nem 1 honap mulva ismét kapok tölük még 1 levelet :)) na erre kicsit kezdett vérben forogni a szemem és elkezdtem 1 gyönyörül levelet megfogalmazni A4-es lap méretben minek a lényege kb ennyi volt Nem tudom mit akatnak behajtani ugyanis a tétel amiröl szó van már befizetésre került lévén hogy ezt a levelet is a fent emlitett internetes szolgáltatás segitségével küldöm el önöknek. pont sluszpasz summa summarumm 1 honapja nincs életjel a cég felöl. Legközelebb a biroságrol kapok idézést? Ha kiderült pontosan mi a cimük pl irjátok le vinnék nekik sünt és aztbeszélik hogy valahol átvennék a letépett kilincseket is :))

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.08.20. 14:50:16

Sztem legközelebb már arra ébredsz hogy rabosítanak :D

LAttilaD 2008.08.20. 15:27:50

ColT és mindenki, köszi az értékeléseket, jóvoltotokból e pillanatban ez a két legtöbbre értékelt cikk egyike. Egyébként szeretettel látlak Benneteket a LAttilaD.org többi részén is. :)
Ex-Enternetes, ha adsz egy emailcímet, szívesen konzultálnék Veled, hogy mitévők legyünk.

beste 2008.08.20. 15:42:32

Csak pár szót szeretnék a számla-csekk problémáról:
Kb. ennyi kell:
1 db vastag lefűzős dosszié
1 db lyukasztógép
1 db tűzőgép
(bármelyik tesco gazdaságos jó, de aki irodában dolgozik, fórja van)
Ennyi a beruházás. Innentől kezdve csak számla lefűz, csekk/banki átutalási bizonylat hozzátűz. 1 dossziéba 2 és fél év anyaga fér el... 5 év után évül el a követelések nagy része, tehát 2 db dossziéba kell max. befektetni...Mi ezen a bonyolult?

heliox 2008.08.21. 05:46:14

Én nem teszem el a papírt, csak a beszkennelt képet. A papíron amúgy sincs semmi hitelesítő aláírás vagy pecsét. A befizetést meg kérésre igazolnia kell a banknak (tranzakció azonosítót, dátumot rá szoktam írni a csekkre mielőtt beszkennelem).

Kevesebb köbmétert foglal. És jobban backup-olható :-)

moli 2008.08.21. 10:59:19

heliox: ezt en is tervezem, mar megvettem a scannert is :) es a tuzallo kazettamba is jobban belefer egy lemez, mint 1000 lap..

Bamba Barack 2008.08.21. 13:45:22

nem tudom,én elteszem a számlákat jó ideig,mert mint ez a példa is mutatja ,sosem lehet tudni.

Eldorádó 2008.08.22. 01:42:20

Szazstok!
Mi is kaptunk az Ex-Enternetes levelével pontosan megegyező szövegű és keltezésű 1 havi előfizetési díjhátralékról szóló követelést az e-one-tól olvashatatlan úr aláírásával.Mi az enternetes előfizetést 4 éve szüntettük meg.Nagyon köszönöm Sasfióka mintalevelét, ha zaklatnak én is elévülést jelentek be.

renugard 2008.08.23. 08:29:21

Szarni bele az egészbe. Én elolvasás után azonnal iktattam volna a szemetesbe.

Tilcsák Bea (törölt) 2008.08.24. 11:34:06

sasfiók, te nagyon jó fej vagy ezzel a korrekt tanáccsal.

Bugreport 2008.08.25. 14:05:41

Díjhátralékról ajánlott tértivevényes levélben szokták a júzert csesztetni...

dienesoft23 2008.08.26. 19:07:57

Sasfióka: Az én esetem annyiban más, hogy az enternetet 2003 márciusában felmondtam. 2006-ban egyszer már egy másik kft-nek "eladtak" és 8000ft-ot követeltek. Akkor levelet írtam, amire még csak nem is válaszoltak és 2 évig csönd volt. Most én is kaptam ugyanilyen levelet, de csak 5000-et kérnek. Arra gondoltam, hogy a fogyasztóvédelemnek írok, mivel ez már a zaklatás fogalmát is kimeríti, de ötleted alapján én is elévülési kifogással fogok élni. A leveledet kicsit átfogalmaztam a saját szemszögemre és még a végére annyit írtam, hogyha "amennyiben 15 napon belül nem válaszolnak, az abban foglaltakat elfogadottnak tekintem". A levelet holnap küldöm. Ha lesz válasz, megírom! Még egyszer köszönöm a segítséget!

^LutheR^ 2008.11.28. 20:04:53

2006-ig nagyon jófej cég volt, de mostanra nagyon elkurvult. (akit érdekel, magánban elmesélem a sztorimat.)
Javaslom, saját érdeketekben örökre felejtsétek el ezt a bandát, keressetek kisebb, normálisabb cégeket!
süti beállítások módosítása