Tékozló Homár

A Danone a kefírt sem hazudhatja

2008.08.25. 10:27 | jackyll | 182 komment

Drámai fordulat történt kaukázusikefírfronton, a Danone levette Activia-termékéről a "kefír" elnevezést, ami így Kaukázusi ~ maradt. A ~ titkára a hátoldalon derül fény, egészen pontosan "Activia Kaukázusi kefír jellegű, élőkultúrát tartalmazó, félzsíros, probiotikus tejtermék" az anyag becsületes neve. Vajon eddig is savóalapú terméket árult a Danone prémium áron (magyarul éveken át átkúrták a T. fogyasztókat) vagy ez most egy békategóriás újítás az évtized bullshitmarketingfogásának címére esélyes Bifidus Essensis baktériumtörzs utódjára, a Bifidus Actiregularisra építve?

Mulatságos, hogy a szuperegészséges baktériumtörzs neve, aminek gyógyhatása misztikus módon megegyezik az összes többi konkurens tejtermékkel, kontinensenként változik. A Danone-t amúgy több alkalommal büntették joghurtjai kamu reklámja miatt itthon és külföldön is. Eleve az Activia-brand úgy jött létre, hogy Franciaországban eltiltották a "biojoghurt" elnevezés használatától. A Homár stopmotion bábjátékban képzelte el, ahogy a versenyhivatalbaktériumok felfalják a PR-vírusok által végzetesen megfertőzött Danone-molekulákat.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.08.25. 10:29:33

Aki a maszlagot beveszi, sikeres ember-e??
A sok birka megérdemli!

Scania 2008.08.25. 10:30:26

ugye ezért kellenek a varázsszavak: bifidus actiregularis.
másképp nem fogy a cucc?

Scania 2008.08.25. 10:32:25

ja meg aki ilyen dolgokat iszik...
azt sem lehet tudni, valójában mi van benne...

ColT · https://www.boredpanda.com/author/hcl/ 2008.08.25. 10:39:20

"Kaukázusi kefír jellegű"

Tejsavó, szójával, mesterséges ízesítővel és esetleg egy kis műanyaggal :D

Mindig utáltam a kefírt, de az ilyen szarokat még jobban.

Mondjuk olyan nőt sem nagyon láttam amelyik nem szereti, de az már az ő bajuk, én nem eszem el előlük.

gelsystem 2008.08.25. 10:50:11

1ccer kíváncsi lennék, hogy a tejtermékek hány %-ban tartalmaznak átalakítás nélküli tehén-származékot.......
gondolom, nyomokban
az összes tejtermék-forgalmazó bekaphattya!!!!
ja: és moNNNYYonLe!

Jó_isten 2008.08.25. 10:52:32

1. Asse toom miről szólt ez a cikk. Bifidus mi a F*szom? minek zabáljam a baktériumokat? ráadásul pénzéért? szégyen :D
2. A danone izom átbaszós lehúzos szervezet. Pl kihozták most újra az ivójoghurtot 500g-os mellé. Jobban megfigyeled, ugyan az mint az 500g-os, csak úgy 3 decivel több víz van benne, ergo hígítva van. Ja és valahol már láttam, hogy drágább is mint a rendes joghurt.
A másik, hogy pl az epres joghurt epret életében nem látott. Vmi redves fakérgéből nyerik ezt a remek eper ízt. :D (valahol olvastam talán index)

Ui: Egyé Yogobellát a német szar nem hazudik.

Kolompár Rómeó 2008.08.25. 10:53:07

Ennel nagyobb baj, hogy tej neven is miket arulnak. A SOLE osszes termeke egy nagy fos, a tej nem megsavanyodik, hanem megzoldul.

Ja es nem beszopni, SOLE a Farmer, a CBA-tej, stb. Korabban a texo-tej is az volt, szerencsere kipicsaztak onnan a legszarabb es legdragabb ceget.

Dr. Kix 2008.08.25. 11:09:45

"...annyit ér a biffidus essensis mint egy mesztic SS tiszt.."

vomit 2008.08.25. 11:10:39

meg az is meglehet, hogy genmodositott ez a tragya.

"Bifidus Regularis" is the commercial name for the proprietary strain of Bifidobacterium in Activia. Dannon is the only worldwide manufacture that can use this specific probiotic strain. One way we protect our probiotic patents is to trademark the name of the culture (give this living species a commercial name).

mumli 2008.08.25. 11:10:54

ColT:

Énnem szeretem,még kiflivel se. Meg hogy magába megigyam? Hát akkor nem lennék sikeres ember :D
Az 59 Ft-os joghurtjukban található gyümölcsdarabok meg állítólag szalmából vannak :D
Én nyáron azt vettem észre, h tökmindegy, milyen tejet veszek, másnapra dobhatom ki, mert vagy savanyú/darabos/zöld. A kísérletnél 3 különféle hűtőről van szó, szal' nem az otthoni hűtőm hibája. Talán nem kéne éjjelre kikapcsolni a boltban a hűtőt. ántsz-t nekik hajnalban. 3 éve a koli mellett is bezárták egy napra a kis éjjel-nappalit emiatt.

EBL 2008.08.25. 11:12:56

Élőflóra abban a kefirben van, amelyik majd felrobban a CO2 tartalom miatt. Azaz minél keményebbre fúvódik fel a kefires doboz, annál valószinűbb, hogy van benne bakteriális összetevő. Ezzel szemben az aktiviás dobozok olyan puhák, hogy tutira nincsen bennük baktérium, vagy legalábbis már mind megdöglött, a tartósitástól. Amúgy egyes baktériumok jó hatással vannak az egészségre. Nélkülük leállna az emésztésünk, millió évek óta élünk szimbiózisban velük.

Bit Rot 2008.08.25. 11:14:05

Jó_isten:
"A másik, hogy pl az epres joghurt epret életében nem látott. Vmi redves fakérgéből nyerik ezt a remek eper ízt. :D (valahol olvastam talán index)"

Azért azt tegyük hozzá, hogy ha az egész Földet beültetnénk eperrel, akkor se termelne ki annyit, mint amennyi eperízű dolgot lehet kapni a boltokban :-)

nav 2008.08.25. 11:15:05

Nyomokban kefír tartalmazhat.

Enyhe 2008.08.25. 11:15:12

ezzekkel az a marhanyagy baj hogy ha en szeretnek egy egyszeru kis kefirt vagy akarmit venni miert nem eleg ha elolvasom hogy kefir, miert kell nagyitoval kibetuzni az apro szar leirasokat ahoz hogy tudjam hogy a kiszemelt allitolag kefirem az most tenyleg kefir e...de ugyan ez igaz az elobb emlitett tejekre is vagy barmire amibe lehet egy kis muanyagot is tomni csak hogy nagyobb sulya legyen... ez olyan mintha arulnek egy szakadt garzon lakast, a hirdetesbe meg egy kacsalabon forgo palotarol raknek be kepet...ugyis kiderul...miert kell meg a nagy cegeknek is egetniuk magukat a sajat marhasagaikkal? megeri ez barkinek is?

kumming 2008.08.25. 11:15:30

Gyerekkoromban ha kint hagytuk a tejet (boltit) reggelre olyan aludttej lett belőle, hogy a kanál megállt benne. Na az tej volt. Próbáld meg most, majd meglátod mi lesz belőle. A mostani egy szemét, kiönteni való.

wagabound 2008.08.25. 11:16:43

Azt árulja el nekem valaki, hogy hova a bánatos francba lesz az a rengeteg tej, ami miatt állandóan hőbörögnek a tejtermelők? Mert hogy ebben a kib..tt országban semmi sem abból készül, amiből kéne, a tejtermék a legkevesébé, abban épeszű ember már nem kételkedik.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2008.08.25. 11:26:34

Impulzusvásárló márkafüggő reklámzabáló konzumidióta birkák fogyasszatok!

Mad Mind 2008.08.25. 11:27:03

kumming 2008.08.25. 11:15:30

De az a tej, nem ultrapasztőrözött tej volt. Mivel nagyon felmelegítik a tejet, mindent kiírtanak benne, ezért csak rohadni tud.

ponindex 2008.08.25. 11:27:29

Kedves Enyhe:
Pont ezért nem írhatja rá immár a Danone, hogy kefír, mer' nem az (az már más tészta - illetve tejtermék - hogy a kaukázusi megjelölés egyértelmű asszociációs ugródeszka, tehát így is megtévesztő, hiszen ilyen eredetmegjelöléssel csak kefír vált híressé és nem mondjuk szilvapálinka...).

EBL:
Bizony-bizony, a gázosodás elég pontosan jelzi az élő bacikultúrák jelenlétét (és a kialakuló csípős íz is), sajnos ezt sokan (a némely dobozon lévő felirat ellenére) tévesen romlott termékként értelmezik. Ők egyenek továbbra is agyonsavtalanított, homogenizált műszarokat. Személyes ajánlásom a Bakony termékcsalád.

hunpiglet 2008.08.25. 11:29:52

A bolti tejek egyikét sem lehet megalvasztani, mivel az alvadást beindító bacik meg vannak ölve a hőkezelés miatt. Tegyél bele egy kiskanál tejfölt (abban van élőflóra), és be fog indulni az alvadás.

Egyébként a kedves fogyasztó érdekében olyan a tej, mint amilyen, senki nem venné meg 2 napos szavidővel.

Régen megalvadt a tej, de meg is romlott két napon belül.
Érdemes lenne kicsit utánajárni a dolgoknak, mielőtt leszemeteznénk bármit is.

vomit 2008.08.25. 11:34:01

ez a lany nem hagyta a GM-gebasz kerdeset, megis csak ennyit tudott kiverni beloluk:
writerious.blogspot.com/2006/03/dannon-skirts-issue-again.html
What bothers me most about this is not the bacteria itself, but the fact that the Dannon representatives will not give me a clear answer.
----
We take great care to monitor all scientific information related to food safety, including that concerning the assessment of ingredients improved through agricultural biotechnology. To date, no information has emerged suggesting that these ingredients pose consumer health risk.
----

ahogy kinez, a termekek feliratozasanak, a hatasos dozisu vitaminoknak, meg a besugarzas, genpiszkalas es hormonmentes kajalgatasnak nemsokara ugyis vege szakad.

video.google.com/videoplay?docid=-5266884912495233634
video.google.com/videoplay?docid=5800206429960925518

* Only low-potency, "me too" supplements available that will do nothing for your health.
* All or most foods genetically-modified.
* Beneficial supplements unavailable or sold by prescription only.
For many people, this agenda is so outrageous, they cannot believe such goals are achievable; yet this may well be the reality as soon as 31st December 2009.

Dr Kangörény 2008.08.25. 11:34:31

Én még sosem ettem kefírt, vagy joghurtot. De ezek szerint lehet, hogy ti sem! :-)
Mondjuk nekem nem is hiányzik.

Artie 2008.08.25. 11:37:16

Ettől még a 2,8%-os magyar löttyöket nem lehet tejnek nevezni. Miért van az, hogy Magyarországon még mindig minden gyár ezt a 2,8-ast erőlteti (jó nagy szívás lesz belőle jövőre), ami meg 3,5%-os, az másfélszer annyiba kerül, mint az import osztrák, kivéve talán a 3,5%-os Spar tejet? NB Szlovéniában 66 eurócentért árulják a Spar-tejet...

ponindex 2008.08.25. 11:38:39

Azért arra kíváncsi lennék, hogy a sok kommersz szemetet fikázó közül hányan tudnák meginni az igazi "tehénízű" tejet, megenni a valódi túrót, tejfölt, aludttejet. Szerintem nem sokan.

Bugreport 2008.08.25. 11:40:11

Lengyel vendégek jöttek hozzánk rendezvényre, és hoztak texo-s tejet. (Lengyel texo-st) Kicsit kavargott a gyomrom de hát rászorult a Tót a húgyös körtére és ittam belőle. Jelentem az arcom leszakadt. Én olyan finomat életemben nem ittam (Ebből kifolyólag valószínűleg tehén tejet sem ihattam) Lengyelben kacsinyszkiék nemhiába kampányoltak eredményesen a hazai termékek forgalmazásért a multikban, és nemhiába állítottak fel nagyon szigorú minőség ellenőrzési rendszert. Ha valaki kint jár bátran ajánlom kóstolja meg illetve ismerkedjen meg az igazi tej ízével :D

bergeroth 2008.08.25. 11:42:52

Néha sütök itthon kenyeret, ha danone sütőport használok, akkor 10-ből 8-szor nem lesz szép nagy kerek. Ha egy bizonyos Haas nevű sütőport használok, na akkor mindig olyan amilyennek szeretném. Danone mi? Haggyad már.

Manyizga (törölt) 2008.08.25. 11:43:35

Régebben volt a balhé a permeátumok miatt. ("Tejital"). Már a TEJ szó sem szerepelhet a megnevezésében, helyette "Reggeli ital", "Alföldi harmat" stb néven árulják. Mivel 10-20-30 forinttal olcsóbb, mint a tej, van aki megveszi. Meg mellé a két doboz cigit is. Fő a spórolás... :))

Deneware. 2008.08.25. 11:44:14

Hányingertkeltő egy társaság, sose veszek Danone-t, nálam a rákos gyerekekre történő hivatkozással reklámozott szaruk verte le a biztosítékot. "Dobozonként 1 Ft-al támogatjuk stb...) A jó kurva anyátokat támogassátok így. Adakozzatok ha akartok basszátok meg, az nem tilos, mondjuk dicsekedni vele sem nem túl szép, de másokat érzelmi alapon kvázi megzsarolni ilyen módon, úgy hogy közben ti még jó nagyot is kaszáltok, az egyszerűen undorító.

Bugreport 2008.08.25. 11:47:25

majd előkeresem a da-NO-NE pólóm :D

2008.08.25. 11:47:34

Hajrá Magyarok !

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.08.25. 11:48:01

Csak azt mondja meg valaki, hová teszik a tejet, a vajat sajtot stb. ? Honnan van ennyi tejsavó, amiből minden készül?
Nem lenne egyszerűbb tejből elkészíteni mindent? Még a tejet sem kellene kiönteniük a gazdáknak a lefolyóba és a fogyasztó sem fost kellene hogy fogyasszon. Aranyáron.
Ez a koncepció? Miért jó ez ezeknek a szemeteknek?

bergeroth 2008.08.25. 11:49:32

Még annyit hogy pl. a Milli kefírrel semmi gond nincs. Én ezt szeretem, egyszer vettem ilyen danone szart, de a kettő között ég és föld az ízbéli különbség, természetesen a Milli nyert.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.08.25. 11:54:07

Felhívom a T. olvasóközönség figyelmét, hogy a danon márkajelű termékek ŰRTARTALMÁT MEGINT CSÖKKENTETTÉK!
Most már csak 140 g. a joghurt. Ami azért másfél dl sincs. Ígty jutunk el 2dl-ből 1 decibe dupla árért.
Köszönjük danon. Meg annak a taplónak is aki eladta nekik a magyar élelmiszeripar felét.

hunpiglet 2008.08.25. 11:54:44

A gazdák nem öntik a tejet a lefolyóba, eladják, ráadásul Európában a legdrágábban az itthoni üzemeknek. A feldolgozóktól kapott áron felül még literenként 8 forint támogatást is kapnak.
Eközben exporta is értékesítenek, de alacsonyabb áron, mint belföldön. Így akár még az is elképzelhető, hogy magyar tejet iszunk, eszünk, ha külföldről érkezett terméket fogyasztunk.

Magam_a_Mondomét! 2008.08.25. 11:56:44

Danone Kft = Zrt-jellegű utánzat

hunpiglet 2008.08.25. 12:01:18

A magyar tejtermelés kb. 1800 millió liter. Ebből Danone kb. 80 milliót dolgoz fel.A többi terméküket külföldről hozzák be.

Én lennék terrorista! 2008.08.25. 12:01:24

Akkor most már a hagyományos mosóport megvehetem egy liter ~-el együtt?

Zorro2007 2008.08.25. 12:09:40

hunpiglet 2008.08.25. 11:29:52 :

Akkor miert alvadt meg az ausztriaban boltban -es radasul olcsobban- vett tej??

Büdösgyökér 2008.08.25. 12:17:18

Ki köll menni a piacra és őstermelőtől venni ilyesmit. Amennyiben bírja a nyamvadt belünk az igazi tejtermékeket.
Simán meg lehet mondani róla, hogy semmi köze a kefírhez. Sajnálom azokat, akik ezen a mocskon nőnek fel. Ők nem ismerhették a klasszikus dobozos tejet/kakaót/kefírt...Lehet utálni a nagy cuccializmust, de amennyire emlékszem, a '70-es, '80-as években még nagyjából azt ettük/kaptuk, ami a csomagoláson szerepelt.
Jó, az urban legend injekciózott vizespárizsit leszámítva.
Aki Danone terméket vásárol, sikeres ember nem lehet. ;)

hunpiglet 2008.08.25. 12:20:41

Zorro2007 2008.08.25. 12:09:40

Rosszul volt hőkezelve, vagy került bele valami "szennyező" anyag, ami beindította az alvadást.

bigface09 2008.08.25. 12:21:35

mindegy minek hívják, tehenet nem látott az szinte biztos...

Kopi3.14 2008.08.25. 12:24:55

a hazi tej a legjobb dolog a vilagon. Es forralas utan, de akar elotte is kepes zart edenyben akar egy hetig is elallni midnenfele rossz szagok, allag nelkul a hutoben. A zsiros fol, mint vedoreteg csodakra kepes. :)

kavinton 2008.08.25. 12:25:26

Ezek a "tejtermekek" nem vizezett tejek, hanem tejezett vizek.
Ja es inkabb piacra jarjatok, mert ott esetleg fincsi hazitejet is talaltok.

Geitenbeffer_ 2008.08.25. 12:25:28

És most mindenki leírja 100x, hogy a kefir rövid i.

Hla 2008.08.25. 12:44:50

Ezek szerint (és nem csak ezek szerint) én szerencsésnek érezhetem magam, hogy Győr megyében élek. Ugyanis van itt Kapuváron egy ember, aki szembe megy ezzel a stílusú tejtermékgyártással, és adalékanyag és tartósítószer nélkül készít termékeket. Tejeket (aminek tejíze van, és meg is alszik), joghurtokat, sajtokat, sajtkrémeket, tejszínt, kefírt (tavaly nyáron pl. amikor 50 fok volt, nem is gyártott kefirt, mert robbanásveszélyes volt...), túrókat, tejfölöket, meg ilyesmit, ami tejből van. Békebeli tejtermékek, békebeli ízvilág, mint gyermekkorunkban. Én (és már fél Győr megye) imádja. Budapesti piacokon is érdemes keresni, jó pár csarnokban van üzlete.
Honlapján az értékesítési helyek mellett külön figyelmetekbe ajánlom a cég és a gyártás történetét, nyolc rövid oldalban...
cserpessajtmuhely.hu/php/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=26

pepin_nymburk 2008.08.25. 12:45:33

A gond általában ott van, hogy a modern tejüzemek szétkapják a tejet alkotórészeire, majd utána legóznak vele...aludttejre nincs esély:)

pepin_nymburk 2008.08.25. 12:47:37

de ez a kapuvári cég úgy tünik, nem a modern vonalat követi, drukkolok neki

Nyomek 2008.08.25. 13:06:34

Nemtom, én nem azért iszom, mert rá van írva, hogy egészséges...
Ki, vagy mi dönti el, hogy mi egészséges. Télleg, mi egészséges? Már az ásványvizek (!) között is vitatkoznánk, pedig az nem trutymósított tejsavópor!
Azt mondom, hogy a kóla tepertős pogácsával kurrrrrva finom. Csak ritkán eszem ilyet, mert drága a kóla és a tepertő.
Azt tudjátok, hogy miért drága a tepertő? Azért mert nem tudják hamisítani. Nekem ezt mondták legalábbis.

Most tényleg mi fáj abban, hogy ez a Kaukázusi nevű termék nem kefir? Hát zabájjatok kefiret. Kefiret eszel, buzi-e vagy? :-)

Zorro2007 2008.08.25. 13:08:06

hunpiglet 2008.08.25. 12:20:41:

na igen, kedves hunpiglet szennyezöanyag kerult bele, pl. Tej?

Nem az olyan tejekrol beszelek amik hutes nelkul elallnak 6 honapig, hanem amelyek hutessel 3 napig. Csak annyi a kulonbseg a ketto kozott, hogy az egyik sose latott tehenet, hozzak a tejport es osszekeverik vizzel, mig a masik igen.

Enyhe 2008.08.25. 13:15:35

miert gondoljatok hogy a rendes tejet ami a tehentol torteno elvalasa utan semmifele kezelesen nem esik at, nem birja a varosi gyomor?
mikor budapesten atkoltozunk 22.ker.be ott van nemmessze egy teheneszet, es a csavo ha mesz, ott elotted feji meg a tehenet es adja oda a kezedbe a tejet (hozzateszem olcsobban mintha boltba venned) es lass csodat semmi bajom nem lett tole...nem volt hasmenes gyomorfajas hanyas semmi...az igazi termeszetes dolgokat birja am a szervezet....azota csak odajarunk tejert...kar hogy mas tejtermeket nem csinal, de legalabb a tej amit megiszunk nap mint nap, egeszseges...

pizsama 2008.08.25. 13:16:39

oké, de akkor melyik márka kefirje a jó?

Én pl. Spar-os, meg Sissy kefirt szoktam venni (ha jól tudom mindkettő miskolci), meg néha a Milli kaukázusiját.

hegyilany 2008.08.25. 13:17:54

Hla: Cserpes-termékeket lehet néhány budapesti boltban is kapni. De persze az az igazi, ha jön a bocibocitarkázó autó. :)
Cserpesék különben külön rendelésre egyedileg is szállítanak házhoz a környéken (pl. Sopronba).
A tejszínük világszám. Mikor otthon voltak fejősteheneink, magunk sem tudtunk jobb tejszint/vajat/aludttejet csinálni, mint a Cserpes-félék.

ladislaus 2008.08.25. 13:18:12

never ever more danone!

pizsama 2008.08.25. 13:18:50

Nyomek! Képzeld, itt Pápán a húsgyár boltjaiban néha lehet kapni egészen friss tepertőt, nincs is annál jobb!

Krisz78 2008.08.25. 13:19:30

A megoldás valóban az, hogy piacon kell venni "rendes" tejet, tejterméket. Pl. nálunk is a békásmegyerin lehet kapni. Egy kis bódéban van egy bazinagy fém tartály, abból töltik a tejet üvegbe, meg van egy hűtőpult tele sajtokkal, túrókkal stb.

A bódén vidám képek vannak a tehenekről és kecskékről és a feldolgozás folyamatáról:-)

Továbbá figyelmeztető felirat, hogy a tejet fogyasztás előtt fel kell forralni, mert semmilyen kezelésen nem esett át:-)

Az íze: más. Legmarkánsabban a 1,5% "tejtől" tér el, talán leginkább a legzsírosabb bolti tejekhez hasonlít. A tejtermékeknek pedig erősebb túró, tejföl stb. ízük van, ahogy vki írta is, mint az "igazi" kefír is csípős, erősebb ízű. Anyám fektetve tárolja az üveget a hűtőben, amíg nem forralja fel, és látszik, ahogy a tetején szépen kicsapódik a tejszín:-) Ha nem használjuk fel, tényleg nem romlik meg, hanem aludttej lesz belőle:-)

Macropus Rufus 2008.08.25. 13:23:56

valahol olvastam, hogy a 2.8%-os tej
honnan számrazik. A tehénből az igaz, de ez nem a teje hanem amolyen "előváladék" vagy mi. Ui. a rendes tehéntej nem 2.8-os, hogy azt 1%-ról már ne is beszéljek
Mikor lesz Zero tej?

Fejebb említette valaki, hogy a régi tej. Bezony: én is csináltam anyuval még 30 éve ilyen okosságot, és tényleg használható lett a tejföl.

Ami meg a Bifidust illeti: ebből is látszik, hogy mennyi marhaságot el lehet adni ha a jó a RP.
Egyik régi Kreténben volt, hogy az atomerőmű mellett legelő tehenek tejében kimutatták a stroncium90-et. Hogyan adjuk el a tejet? Írjuk rá a dobozra, nagybetűkkel "Már stroncium90-el is!"
A sok hülye úgy sem tudja mi az. Minket nem lehet perelni mert ráírtuk oszt jónapot.
Lehet, hogy a Bifidusz izé egy gyártás során keletkezett melléktermék, amit így el lehet sózni. Aztán majd 30-40 év múlva konstatáljuk, hogy 60%-al nőt a gyomor/bélrákosok száma elsősorban a Bifidusz zabálók közt...
Hasonló van már most is, csak azt aspartamnak hívják, és a mai napig mennek a viták, hogy méreg-e vagy sem.
De amíg a vita megy addíg is lehet kapni ilyet.

Érdekes, hogy a kísérleti rákgyógyszerekkel miért nem bánnak ilyen könnyelműen? Miért van az, hogy évig kell várni valamire annak akikne már szinte úgy is mindegy, ua. a másikoldalt meg foggalmuk sincs, hogy mit okoz de zabáld.

Ami tej másnaposságát illeti: a youtube-on van egy videó amin a srác a gyorskajáldák krupliait teszteli: 2 hónap a szobában az asztalon teszttel.
Az Meki krumpli 2 hónap múlva is pontosan úgy nézet ki mindha 5 perce vették volna... abba is sok a krumpli.
A Activiában is sok a kefír, stb...

"Onnan tudod, hogy a XXI.sz-ban élsz, hogy az ücsid citrom aromát, míg a bútorápolód valódi citromot tartalmaz"

Bugreport 2008.08.25. 13:25:00

Enyhe 2008.08.25. 13:15:35

Szerintem azért nem árt forralni a tejet mert, ha nem előtted fejték nem ismered a higéniás körülményeket. Nem mindenhol tisztítják a Riska tőgyét fejés előtt, (ahol nem fejőgép van) nem tudhatod mosott-e kezet, fejőgép esetében tisztították-e stb stb... Amúgy egyetértek. Házi tej forever. Bár én ilyen téren csak a kecske tejről tudok nyilatkozni, amire meg nincs bolti összehasonlítási alapom.

Nemet tej(termekek) (törölt) 2008.08.25. 13:25:35

Szervusztok!

Nemetorszagban elek majus ota. Az eletemben tortent egyik valtozas a sok kozul az volt, hogy amire emlekeztem gyerekkorombol tejizre, az visszajott. Mindig mondogattam otthon az elmult ugy tiz-tizenot evben, hogy a tej sem a regi. Biztos itt is van ilyen meg olyan, meg meg csalas is, de a Magyarorszagon es a Nemetorszagban arusitott tejek ize kozott oriasi kulonbseg van - nem a hazai polcrol leveheto javara. Az itteniben van tej. Otthon nem nagyon ettem joghurtokat, igy arra nezve sok osszehasonlitasi alapom nincs. Hacsak az nem, hogy mig otthon csak nagy ritkan ettem, itt raszoktam...

zebu_ba 2008.08.25. 13:31:05

A leginomabb bolti tej manapság az Aldiban kapható 3,5%-os. Jelentem, azt rendesen tudja habosítani a kávéfőzőnk is, ami mutatja, van benne zsír. És az íze is finom. Kár, hogy messze az Aldi.

Krisz78 2008.08.25. 13:31:37

Enyhe, nagyon leegyszerűsítve azért, mert jelen állás szerint az emberi test kb. 4-5 éves korig termel tejcukrot lebontó enzimeket, utána csak kisebb mennyiségben (vagy egyáltalán nem).

Ezért sok felnőttnél bizonyos tejtermékek fogyasztása kisebb-nagyobb mértékben okoz kellemetlen bélrendszeri tüneteket, sokan egyáltalán nem is fogyaszthatnak.

Mint minden témában ebben is pro és kontra a két végletről már olvastam mindenfélét, most nincs időm keresgélni a neten a részleteket, de az óvatos tanácsok szerint tejet felnőtt ember max. 1/2 litert igyon naponta elkerülendő a bélrendszeri panaszokat.

Nekem van ismerősöm, aki ha úgy alakul megiszik 1-1,5 litert is egy nap (mondjuk nem mindennap) és nincs semmi baja, de van olyan is, aki szereti bár, de ritkán iszik mert ... hogyismondjam, felül bemegy és nagyjából jön is ki alul:-)

kihanemén 2008.08.25. 13:36:06

én fosok minden tejtől, vagy tejnek látszó tárgytól és terméktől... úgyhogy nem fogyasztok ilyesmit. sikeres vagyok?

OmegA404 (törölt) 2008.08.25. 13:40:21

Magyar emeber nem fogyaszt Da-NoNet...
Elbahot franhiák. Ennyit erről.

.Andrei (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2008.08.25. 13:45:11

Ehehe :D Én szeretem a kefírt, még a kaukázusit is. De a Danone soha nem árult kefírt (igazit). Bácstej, Szolnoktej, Nográdtej, Baranyatej, stb. Azok igen.

Ez jó. Efensis után még egy probiotikum. És erről a legtutibb (szakszerű és pártatlan) infókat a danone honlapján lehet megtudni. PARASZTVAKÍTÁS.

fec2000 2008.08.25. 13:45:17

Amit eszel azzá leszel

avagy:
ki tudja, mennyi féle formában esszük a szart?

Bugreport 2008.08.25. 13:48:44

Én a guargumi botrány után feladtam, és inkább nem akarom tudni mi miből van...

Sajtról eszembe is jutott a McDo "sajt"burgere. Hát az kiveri a biztosítékot. 1 óra után inkább műanyag mint élelmiszer, és ez szó szerint. Kedves benfentes ismerősöm mesélt egy helyi pizzéria titkairól, miszerint náluk sajt csak becenév. Helyette "pizzamix" nevű anyaggal szórják a pizza tetejét... Igaz erősen fingszagú is a pizza tőle :D

suo tempore 2008.08.25. 13:48:46

hát én nem mennék ölre emiatt senkivel...az a deci tejszerűség amit a kávémhoz löttyentek reggelenként nem az a hatalmas mennyiség,h ebbe dögölnék meg

egyik ismerősöm falun lakik, naponta 10x elmondja,h milyen fasza ott a levegő, bezzeg az ocsmány városban milyen szennyezett...mondanom se kell,h az illető láncdohányos

na erről ennyit

Bugreport 2008.08.25. 13:49:52

Vagy csak a pizzafuti az aberált :D

ColT · https://www.boredpanda.com/author/hcl/ 2008.08.25. 13:49:53

Tej? Maradjál már, azt felvásárolják a gazdáktól bagóért, és eladja a felvásárló jól külföldre. Nekünk meg bejön a kint gyártott savó alapú fos.


Még jó hogy semmit nem szeretek ami tejből készül. Talán a pizzán a sajtot.
A marhahús meg sütve jó, sok fűszerrel :)

avatartalan 2008.08.25. 13:50:39

az én bifidus eszenziszemet csáki töltött rostélyosnak hívják
jokora marhaszelet tojásoslecsoval töltve,elősütve és paprikás mártásban puhára fözve
sose volt még bajom vele

Cliff 2008.08.25. 14:04:03

lehet kapni mar olyan sajtot is, ami sajt kulsore hajaz, de az osszetevöknel nem szerepel a sajt szó :D
valami pizza blabla a fantazianev, na meg a kulso utal arra, hogy vmi sajtszeruvel van dolgunk...talan tescoban lattam
igy van ez mindennel...
en mar a "bio"termekekben sem hiszek...

hunpiglet 2008.08.25. 14:07:14

Zorro2007 2008.08.25. 13:08:06

na igen, kedves hunpiglet szennyezöanyag kerult bele, pl. Tej?....

Nincs három napos szavatossági idővel tej, rendes cégnél egy napot a karanténnal eltölt a termék, majd egy nap, míg elmegy a központi raktárba, majd utána az üzletbe, ahol egyáltalán nem biztos hogy aznap megveszik. Na ezt bírja ki a friss tej, mindenféle hőkezelés nélkül.

Csak a frissen fejt tej fog megalvadni, egyik bolti dobozos, zacskós tejből sem fogsz tudni aludtejet csinálni (ha mégis, az a gyenge hőkezelés, rossz higiénia miatt van). A frissen fejt tej pedig a benne lévő bacik miatt alvad, ez nem csoda.

jorda 2008.08.25. 14:12:54

Mocskos gazemberek.Haljon a globalizáció!
Erre kell világmozgalmat indítani,mert különben a multi cégek folyamatosan az emberek milliárdjait csapják be!
Mire kiderül(ha)akkor már késő !

becsibacsi 2008.08.25. 14:15:12

Itt Ausztriaban tobbe-kevesbe jok a tejek, bar ezt a Danone formedvenyt (Activia) itt is nyomatjak a teve reklamokban ezerrel.
Azert engem is meglepett most, hogy 13 ev utan kikoltoztem Becsbol egy Becs melletti faluba, a kovetkezok:
1. tejautomata. :))) Egy falusi haz kapualjat megoldottak ugy, hogy mindenki szamara nyitva van (a haziak hatrebb egy masik bejarati kaput epitettek), es a kapualjban van egy tejautomata, hazi, friss tejjel. Viszed az edenyedet, alateszed, es 80 centert friss falusi tejet kapsz (a bolti dragabb).
2. a faluban van magan huskimeres, ahol (igaz, csak havonta) frissen vagott helyi marhahust kapsz (ha az embernek van fagyaszto ladaja, megeri nagyobb, 5-10 kilos tetelben venni).

Zorro2007 2008.08.25. 14:16:12

hunpiglet:

Akkor ugy latszik ausztriaban minden tej selejtes.

A lejarati idot ugy ertettem, hogy ma 25-en vettem a boltban a tejet 28-i datummal. Szombaton meg 26-i datumu tejek voltak kinn...az, hogy elott meg 1 napot "karantenban" voltak oszinten engem mint vasarlot nem erdekelnek.

Azokra a tejekre(tejtermekekre) amiknek a lejarati datuma megegyezik az adott nappal rarakjak a 25%-al olcsobban matricat...

pengusz 2008.08.25. 14:18:32

Ezért iszom minden nap házi kefírt :D
Van tibeti kefírgombám, csak tejet kell önteni rá, és másnapra kész a "kaukázusi kefír" :D

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2008.08.25. 14:23:33

Nagyon jó! Most már csak az kell, hogy rájöjjenek, hogy ez még csak véletlenül sem kaukázusi, és nem is lesz mit ráírniuk.

Hajrá danone.

becsibacsi 2008.08.25. 14:25:16

Pengusz: emlekszem, gyerekkoromban mindig igy csinaltuk mi is.
Manapsag nem is mernem megprobalni, mert azt gondolom, hogy a boltban kaphato "tejektol" meg a kefirgombak is feldobjak a talpukat. :)))

pengusz 2008.08.25. 14:31:15

becsibacsi:
Az enyém jól bírja, sőt annyira szaporodik, hogy havonta egyszer a felét el kell ajándékoznom. Nincs szívem kidobni :D

pepin_nymburk 2008.08.25. 14:31:33

Zorro2007 2008.08.25. 13:08:06

A hűtés nélkül 6 honapig eltartható tej nem tejpor és víz keveréke, a tejet egyszerűen 135 fok Celsius felett hőkezelik, a fehérjék át is alakulnak rendesen. Egy tejüzemi ismerősöm csak fehér folyadéknak nevezte az ilyen terméket. A benne lévő fehérjék köszönő viszonyban sincsenek a nyerstejben lévőkkel. Fehérjéknek fehérjék, csak nem finomak, és nem egészségesek, a többi rendben

2008.08.25. 14:33:52

tejtermékeket én is csinálok otthon, nekem még soha nem sikerült 2-3 napnál tovább ehető állagban megtartanom őket, és amikor tejterméket látok (krémtúró, joghurt és habok, krémek öntetek stb) aminek a lejárata 2-3 hét, a második gondolatom hogy mennyi lehet benne a tej. egyébként a bio-szó az ételekre oktató jelző egy játékra, annyit ér, mint a pénisznövelő-mellnövelő-hajnövesztő jelző. kár hogy a gyerekeknek-de a felnőtteknek sem tanítanak marketinget, hogy ne lehessenek céltáblák.

Serena 2008.08.25. 14:35:00

A boltban kapható tej teljesen jó annak aki nem tejet hanem fehér vizet akar inni :).
(Bevallom az eredeti tehéntejet képtelen vagyok meginni és, ha egy kis tejszín is van a tej felszínén leszedem róla. Így nőttem fel képtelen vagyok rajta változtatni sajnos).

Amúgy aki nem olvassa el azt ami a termékre van írva és megveszi megérdemli.
(Ez nem mentesíti a gyártót a hazugság súlya alól)

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.08.25. 14:35:41

na...
Attól hogy egy tej homogenizált, nem műszar. Attól se, hogy UHT. A kefír meg a kefírgombától kefír, a joghurt meg a baciktól joghurt.

becsibacsi 2008.08.25. 14:38:06

Pengusz: ha ezt komolyan irtad, akkor egyreszt en szivesen kernek belole a kovetkezo "kidobas" helyett, masreszt hogyan tudnank megtalalni egymast a nagy budos net-en? (Az email cimunket azert nem biztos, hogy jo otlet lenne itt, a kulonfele blogokban kozzetenni.) Van valami otleted?
Elore is koszonom, ha letrejonne a "bolt".

Pista Bácsi 2008.08.25. 14:38:24

Apósoméknak van pár tehene (2-5, mikor mennyi), szóval rendszeresen fogyasztunk tehéntejet, túrót, tejfölt, stb. Fiam meg is tudja fejni a tehenet :-))

Naszóval tudom, hogy milyen a tehéntej, de aki azt mondja, az mennyire jól eláll, az még sosem látott tehenet. Ha símán beteszed a hűtőbe, akkor első napra felmegy a tetejére a föle (ami se nem tejszín, se nem tejföl) legkésőbb harmadnapra meg megalszik az egész.

(Ha rendes tejszínt akarsz, akkor szeparátorba kell tenni, egy liter tehéntejből lesz vagy egy deci tejszín.)

Szumi 2008.08.25. 14:42:23

A Bifidus Essensis minden kefírben megtalálható, enélkül nem is lehet kefír.
Ez olyan, mintha a kenyeret azzal reklámoznám, hogy értékes liszttartalma van. Csak az enyémnek. Persze, latinul. A sok marhának.

Nyomek 2008.08.25. 14:46:19

Bécsibácsi!

Tyű, de megbsznák kishazánkban azt a tejautomatát!
Hőmérő?
A mérő higinéniai jegyzőkönyve?
Tisztítási napló?
Vásárlók könyve?
Nyugtatömb?
Szakhatósági engedélyek?
Nyerőautomata üzemeltetési hozzájárulás a Szerencsejáték Zrt-től?
:-)
Pedig komoly!

pengusz 2008.08.25. 14:47:11

becsibacsi: Én megadom a freemail-es címem :penge24
remélem, ezért nem tiltanak ki. :D
Az ímélcímem alapján iwiw-en is megtalálsz, aztán kitaláljuk, hogyan tudom eljuttatni hozzád. :D
Tényleg működik, csak minden nap cserélni kell a "tejet" :D Azért írtam idézőjelbe, mert én teszkós UHT "tejet" használok hozzá :D

mumli 2008.08.25. 14:50:21

a csáki töltött rostélyoshoz :D hasonlóan működik esetemben a b betűs, szénsavas ásványvíz. Ne legyen gondod az emésztéssel, ez a gyomrodba került táplálékot simán lebontja a gyomorsav helyett, úgy, hogy észre se veszitek. össze-vissza lehet zabálni, éjjel-nappal.
még a bifidzusz esszenziszt is feloldja.

Szociológus 2008.08.25. 14:51:25

No. Van egy nagy rakás másik szar kefírgyártó cég, tessenek annak a szarjait venni, kérem, piacgazdaságban élünk, nem kötelező megvenni a danyony szarjait. És a parasztok meg a tehénpásztorok na ne már légkondis traktorból kulázzanak ki a jól megérdemelt évi 5 hónap munkavégzésük után! Oszt jónapot.

becsibacsi 2008.08.25. 14:51:53

Nyomek: :)))

Azert itt sem "csak ugy" adjak am ki az uzemeltetesi engedelyeket. Sot, egy baratomtol tudom, aki hasonlo, egeszsegugyi ellenorzesi teruleten dolgozik, hogy itt Ausztriaban nyugodtan megallhatsz barmely utcai hamburger es egyeb arusnal, biztos nem fogsz szalmonellas kajat kapni, mert nagyon szigoruan ellenorzik oket. (Elvetve persze biztos akadnak hibak, de nem jellemzoen, nyereszkedesi szandekbol, "jo lesz a tegnapi is".)

mumli 2008.08.25. 14:54:54

a Cserpes-termékek meg tényleg nagyon jók! abban a boltban is árulták, ahol éjjelre mindig kikapcsolták a hűtőt :D
a joghurtjuk, alján a sárgabarack-öntetszerűséggel...

becsibacsi 2008.08.25. 14:59:48

Pengusz: level megy! Es koszi!

becsibacsi 2008.08.25. 15:06:07

Nyomek: jut eszembe, hogy tenyleg nagyon jol jellemezted kis hazankat.

Egy masik pelda: Mo-on (ha jol tudom, meg ma is) tilos a piacon hust arulni. Nos ezt a "problemat" Franciaorszagban a kovetkezo modon oldottak meg: a piacterekre (mintegy parkoloszeruen) oda lehet allni a huto-elarusito autokkal, es a foldbol (gondolom, ha befizetted a helypenzt) ki lehet huzni egy kb. fel meter magas konnektor oszlopot, arra racsatlakozik a paraszt a hutoautojaval.
Jo, lehet(ne) erre azt mondani, hogy hol van a magyar parasztnak/kistermelonek penze huto-elarusito autora? Lenne, ha lehetne! (Azaz, ha arulhatna igy.) Ebben biztos vagyok!

lifelike 2008.08.25. 15:09:22

egy kis info:
a tejgyarban 1 tonna tejbol 3.4 tonna tejtermek keszul atlagosan

jo mi? :)

Bugreport 2008.08.25. 15:20:35

a maradék 2.4t biztos sünből van. :)

Árpi 2008.08.25. 15:35:39

A kefirt nagyon szeretem, de ebbe a lötyibe elég volt beleszagolni ahhoz, hogy tudjam, semmi köze ahhoz.

bolomba (törölt) 2008.08.25. 15:36:34

wagabound 2008.08.25. 11:16:43

hogy hova? ha tejerzekeny lennel megtudnad mi minden szarba raknak tejet, mint: tejpor, tejsavo, savopor…
Aki meg panaszkodik hogy atbasszak, az igenis olvasson kisbetus reszt! Akkor nincs meglepetes.

bolomba (törölt) 2008.08.25. 15:41:49

becsibacsi 2008.08.25. 14:15:12

Kb 1 honapja lattam valami Karpat Expressz reggeli musororban, mikor a tejautomatajarol beszelt egy roman tejtermelo. Azt mondta, hogy alacsony a felvasarlasi ar, ugyhogy inkabb kijarta, hogy telepithessen egy ilyet a faluban/varosban. Az ottan ANTSZ meg meg dicserte is, hogy sokkal konnyebb tisztan tartani es ellenorizni is. Szoval mindenki orult kiveve a felvasarlo.

nem-igen 2008.08.25. 16:06:06

sokan kérdik, hogy a savó miből lesz, miért nem tejből készül ez+az. Régen 1 liter tejet vagy megittál, vagy csináltál belőle sajtot, tejfölt, túrót, etc...

Most 1 liter tejből előbb kiszednek mindent, amit ki lehet szedni (ebből készül a sajt, a túró, a tejföl, etc), majd a maradékot (savó) eladják tejként. Tehát nem kell aggódni, különböző higítás után az egész tejet elhasználják, csak ugye az összes tejtermék, és maga a tej sem az eredeti változatában készül.

Kistermelőkkel is vigyáni kell! Sok megbíható kistermelő akad, de azt sem szabad elfelejteni, hogy Manyi néninek nem feltétlen van meg az a lehetősége, hogy olcsóbb, de nem egészségtelen szinezéket vagy ízfokozót, tömegnövelőt használjon, így aztán a téglaporral szinezéstől kezdve az összes hasonló trükk inkább a kicsikre igaz, ha ők akarnak csalni (márpedig közöttük is sok akar), akkor ott nagyon durva dolgokat tudnak bevetni.

hensen 2008.08.25. 16:08:28

Mindig is rühelltem a danonét, nem kell ide lánclevél, idővel lejáratják magukat maguktól is

Secnir 2008.08.25. 16:14:50

becsibacsi:
klikkelj oda a névre, és akkor megy neki mail direktbe.
ámen.

jesszumpepi (törölt) 2008.08.25. 16:24:19

Nem mondjátok komolyan,hogy hazudnak a reklámok?!

Kardomba dőlök.

Bugreport 2008.08.25. 16:27:53

Kész kulináris élvezet. Átcímkézett kaják, kenyérbesütött rágcsálók, guargumi, E303 botrány, savós tej, műanyag sajtok csak hogy néhányat említsek és ez mind MO-n :D Kiváncsi vagyok este ki milyen szájízzel ül le majd az asztalhoz vacsorázni :D

Bugreport 2008.08.25. 16:29:34

valaki ugyan küldjön már be kompromitáló képeket az állítartásról, kivi vagyok a hús, az hús-e még vagy már a tehenek is szójából vannak, amiket persze 12x módosítottak genetikailag :D

nem-igen 2008.08.25. 16:32:56

Acsi: menj egy egy kínai tehén gyárba. Nappal Sony Walkman délután Sonny Wolkman, éjjel meg tehén készül ugyanazon a gyártósoron :P

nyekk 2008.08.25. 16:52:54

Ráadásul hozzá is szokik az ember szervezete a műanyag szarokhoz, és elszokik az igazitól. Próbálj kimenni tanyára, és közvetlenül a tehénből nyert igazi tejet fogyasztani. Garantálom, úgy fogsz tőle fosni, mint a lakodalmas kutya. (Próbáltam)

miamanó 2008.08.25. 17:24:45

konkrétan, alma darabokat eszel az epres(!)joghurtban és nem fadarabot. igaz, ez is redves csalás! :)

neet 2008.08.25. 17:28:29

Igazinak hiszem a tejet, amit olykor-olykor a piacon veszek (nincs közel, ezért ritkán). Felforralás után vastag föle lesz, amit nem szeretek, de alatta a TEJet imádom. Napi egy liter is lemenne ebből a nedűből, és semmi gyomorpanasz. Alapvetően már ettől sikeres vagyok. Ám mivel nem esik útba, és satöbbi, a tescosat isszuk. :((
Ja, és a piacos is 200 körül van és a Tescos is, ugye ne legyek lusta, és menjek a piacra sűrűbben?

Azt tudja-e valaki, miért kell egy tejnek fél évet elállnia??? Amit pl ma veszek (in tesco), nagy valószínűséggel 2009-ben jár majd le. Azt hiszik-e, h 2009-ig már nem érek rá lemenni tejért? Az M0-n nap mint nap nem egy tescos kamion végigdönget, ezzel az erővel friss árut is hozhatna, ha már mindennap hoz, nem?

Friss tej -mondjuk felforralva- miért nem kapható? Az tuti kibírná 2-3 napig, ennyi idő alatt leszállítják, eladják, megiszom, nem?

Pizzafeltétet sikerült venni nemrég, pedig nagyon figyelek. Nem vagyok finnyás, de majdnem lehánytam, még a kóbor macskának se adtam oda, csak a kukának.

A bio meg mitől bio? Ami ezen a Föld nevű bolygón nőtt, kizárt, h bio legyen...

Áh...
neet

törppapa 2008.08.25. 17:35:36

Egy kis adalék: Az alföldi tanyavilágban csak saját használatra termelhetnek tejet a gazdák, mert eladni az EU szabvány szerint csak azt lehet, amit fejőgéppel fejtek. Fejőgépet - 2-3 tehén mellé, mi!? Még össze sem foghatnak a gazdák, mert a tanyák kilométerekre vannak egymástól. Valaki megpróbálta palackozva eladni a városban. Feljelentették - amúgy magyar módra - és az ANTSZ megbüntette 30 ezer forintra. A tanyán élő embereknek ez egy vagyon. Pedig AZ TEJ volt! No, ennyit az EU-ról, meg a magyar kormány kiállásáról a magyar gazdák mellett...

Greg36 2008.08.25. 17:38:57

Nah, akkor ha a Danon eddig baktériummal csinálta a kefírt, akkor átcseszte a népet. A baktérium a joghurthoz kell, a kefírt gombával csinálják. A kumiszt meg alkohollal. Lesz Bifidus Kumiszusz kumisz jellegő ital is a Danonenál?

Dócziné a ládából 2008.08.25. 17:48:09

Hál'istennek húst soha nem ettem. A tejes dolgok már más tészta. GYerekkoromban literszámra ittam a tejet. Csak amolyan "melósmódra" a zacskóból:) Joghurt, kefir elvétve volt,a sajtválaszték kimerült a jó öreg trappistában és a hóvirágban.

A nyáron Horvátországban megkóstoltuk az ottani készítményeket. Rákaptunk, és amikor hazajöttünk 2 karton tejet is hoztunk magunkkal.(VINDIJA) Az ottani SPAR -ban is volt külhoni ez meg az, de az biztos, hogy minden tekintetben az ország SAJÁT termékei voltak előtérben! Ez valami olyan csodadolog ami minden - általunk meglátogatott külfödi- helyen működik csak éppen ebben az országban nem????

törppapa 2008.08.25. 18:09:10

Sajnos eddig egyetlen politikai erő sem vette észre, hogy a külföldi tőke nem befektet Magyarországon, hanem csak piacot vesz. Megvették a növényolajipart, a tejipart, a cukoripart, és teljesen tönkretették a magyar gazdákat azért, hogy a saját szarjaikat árulhassák. Sorolni lehetne vég nélkül, most éppen a meggy és az alma van soron. Elképesztő, hogy az EU azért fizet (nem keveset) a gazdáknak, hogy NE műveljék a földet. Itt már mindenki hülye???

Dócziné a ládából 2008.08.25. 18:17:02

.....a másik, óriási probléma, hogy sok, anyagilag padlón lévő hazánkfia örül, ha ételnek látszó szerves, vagy inkább szervetlen anyaghoz tud hozzájutni és ezt kihasználva tollasodnak és garázdálkodnak büntetlenül az ún.heheh élelmiszer?! megahiperláncok:((

Dócziné a ládából 2008.08.25. 18:19:24

.....és a vízhálózatnak is annyi:(

kowika 2008.08.25. 18:38:55

Danone.. xar, másik kefirt szoktam venni.. ami tényleg kefir..

csiri bá 2008.08.25. 18:42:43

Hali.
Azt meg tudja valaki mondani, hogy a Vámház krt-n a csarnokban pontosan hol található a Cserpes-bolt?
Köszzi. :)

rszarvas · http://rszarvas.blog.hu 2008.08.25. 18:44:10

Emlékszik még valaki arra, hogy a 80-as évek közepén milyen is volt a Kaukázusi kefír? Mert én nagyon, és a mostaniak még csak köszönőviszonyban sincsenek vele. Valamelyik márka azt hirdeti magáról, hogy ő az eredeti, holott ócó kínai utánzat az is (enyhe túlzással).
Felháborító, hogy a mai "kefírek" használhatják a kaukázusi nevet.
Az eredetinek volt íze, zamata, annyi szénsav volt benne, mint a szódában, és nem lehetett betelni vele.
Ezek a mostaniak... Akárcsak a belül lukas kiflik. Hol lehet ezekről már letekerni a héját, és külön megenni a belsejét?

BOB 2008.08.25. 18:49:56

miamanó: a fadarab gondolom annak szólt, hogy az eperaroma ("természetes aroma", bazzeg!!) egy mexikói fafajta kérgéből készül, amiből mindenféle vegyipari eljárásokkal vonják ki az epernél jóval olcsóbb aromát.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.08.25. 19:09:11

Erre a danone-os ocsmányságra már föl sem rezzenek álmomból, de az még odabaszott, amikor bio UHT kávétejet láttam múlt héten....

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.08.25. 19:10:21

Jé, én úgy tudtam, az eperaroma közönséges fűrészporból varázslódik.

Ofélia . 2008.08.25. 19:12:02

HeHeHe Kefír.

A valódi kefírben az a lényeg, hogy ÉLŐ!!! szerves baktériumok leledzenek benne megfelelő mennyiségben.

Paszterizált???? baktériumhalál tehát az illető folyadék már nem kefír.

Az eperaromát először a B.A.S.F fejlesztette ki a két világháboru között.

A legolcsóbban előállítható szar a narancs és a barackal egyűtt.

Aki danont vesz az boldog sose lessz.

Ofélia . 2008.08.25. 19:13:15

kergezerge kőolajbol varázslódik.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.08.25. 19:19:36

Hol vannak a régi szép idők, amikor amiatt zsinatoltak a háziasszonyok, hogy agesztenyemassza babból, az alamlé burgonyából van, a dinnyefagyit tökkel ízesítik, az eperfagyit megcéklával szinezik.

háténvagyokaz 2008.08.25. 19:22:41

A tejipar hihetetlenül találékony a melléktermékek arcátlanul drágán történő értékesítésében. Persze ez nem rajtuk múlik, hanem rajtunk, akik megvesszük. Nagyon sokan csakis az árat nézik meg a termékeken és ezért lehet eladni az amúgy talán veszélyes hulladéknak minősülő maradékokat is.
Amúgy apósom -élelmiszeripari szakember- mesélte a tej átalakulását a bocitól a boltig. Ha van egy 8-10% zsírtartalmú friss tej, a tejipar ebből oldja meg a teljes piaci igény ellátását. Vagyis ebből lesz a vaj (némi tejzsír ugrik a 8-10%-ból), aztán a zsíros sajtok, a tejszín, a tejföl... és ami marad, az a 2,8 meg 1,5%-os tej. De ez csak amolyan maradék, hiszen már héhányszor lefölözték... Olyannyira nincs zsírtartalma, hogy időnként az is megesett, hogy utólag kellett mondenféle trükkökkel visszapótolni a zsírt, hogy a 1,5 % meglegyen. Ez a tejmaradék már nem igazán alszik meg, kellenek hát adalékok, hogy joghurt legyen, kellenek aromák amik elnyomják az adalékok ízét, kis szín amitől jól is néz ki meg persze tartósítószer, hogy 2-3 hétig is elálljon a polcokon. Hogy ebben mennyi a tej? Nem akarnám tudni...
Szüleim falun laknak, a szomszédék tehenéből való tejet isszák. Az én elvárosiasodott gyomrom nem bírja, nekem nagyon tehén-ízű:) De biztosan könnyen hozzászoknék. Jól emlékszem a gyerekkori frissen fejt, langyos habos tej meg frissen sült meleg kenyér vacsorákra....Igaz, másnap megint sütni kellett, de azóta is nosztalgiával gondolok azokra az ízekre...

Ofélia . 2008.08.25. 19:30:32

kergezerge köszi a vitaminszigetet.

Az élelmiszeripar így műkszik.

Aki reklámbol él az boldog soha nem lessz.

Régen röhögtem ennyit de a friss tejtöl,házitúrótol házitejföltöl nem vagyok allergiás.

Ja és a tehén mem lila.

Dale 2008.08.25. 19:34:21

@törppapa
Tájékozódhatnál egy kicsit, elemi közgazdaságtani ismeretek, ilyesmi... :( Az EU fizet azért a gazdáknak, hogy NE termeljenek, ez így van. De miért? Mi történne, ha nem lennének kvóták és mindenki szabadon termelhetne? Őőőőő mindenki jóllakna? Fenéket, csődbe mennének a kis gazdaságok, mert a piacra került rengeteg áru miatt a béka segge alatt lennének a felvásárlási árak (igen, ennél is lejjebb). Ezért van a kötelező intervenció is: nem engedik, hogy kezelhetetlen terményfelesleg kerüljön a piacra. Kommunista módszer? Bizonyos értelemben az. Rengeteg pénzt költünk rá (te is, az adódból), és hosszú távon valószínűleg fenntarthatatlan. Viszont ma nem csak a francia és a holland, hanem a magyar gazdák is kizárólag azért tudnak megélni, mert az EU fizet nekik és hihetetlenül magas vámokkal védi őket. Nem minden szektorban: a csirkések pl egymás után zárnak be a filléres brazil import miatt. Ezt szeretnéd a növénytermesztésben is?

A Danone meg bassza meg. A legundorítóbb marketingesek a világon náluk dolgoznak.

Ofélia . 2008.08.25. 19:47:50

Dale azért ez nem teljesen így igaz.

Austriában a kis hegyi falvakban minden reggel fejés után kiteszik a friss tejet a ház elé és jön a hűtőtartályos kamion aki egy laza szippantással elviszi a tejet.

Nálunk milenne??? vizet hozzá és utánna pereskednének, hogy kinek van igaza.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.08.25. 19:49:23

hat gyerekkoromban en is ittam a tejet permanensen es szerettem a kefirt abban a poharban kiskanallal kiflivel
ma mar megkomolyodtam es eldobhato sort iszok

Dale 2008.08.25. 19:49:24

@ofélia
Hát ez az! Lehet ezt jól is csinálni! Csináljuk úgy, mint az osztrákok, hollandok, dánok. Ennek semmi köze az EU-hoz, meg a magyarság ellenére törő multiknak. Ez a saját balfaszságunk, már bocs.

Ofélia . 2008.08.25. 19:59:33

Hagyma te eldobod a sört????

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.08.25. 20:12:41

miutan megittam elofordult mar
de a dobozara ondoltam most eppen

Ofélia . 2008.08.25. 20:14:20

dale nem kell bocs, amíg két magyar lessz valahol addig ezek a tisztességre épülő rendszerek nem fognak működni mert beszól a sárga irigység SI. és mindent nekem MN. faktor.

Tényleg BALFASZOK és a saját magunk ellenségei vagyunk

lastech 2008.08.25. 20:21:21

a baj már a tehén másik végénél elkezdődik - ha úgy tetszik az elejénél... ugyanis a tehenek kistermelő esetében füvet és a többi ilyet eszik, egyre nagyobb termelő esetében egyre kevésbbé füvet mint inkább pl. húsipari meg konzervipari melléktermékeket pl. (emlékezzetek a kergemarhakór parára. bár húsipari mellékterméket velünk is próbálnak megetetni, és néha milyen jól is esik egy párizsis kenyér...nem is akarok tovább gondolkozni)

Ofélia . 2008.08.25. 20:30:19

TESCO virsli 400 FT/ Kg ennél még a kohósalak is drágább.

Egy laboráns is disszertációt írna az összetételéböl

Martian (törölt) 2008.08.25. 20:43:31

Bontottam már fel olyan (Danone) kefírt, aminek a lejárati idő után két hónappal semmi baja nem volt. Azaz hát élő esszencia aligha volt benne, tartósítószer annál több...
Tehát ami nem műkaja, annak pár nap alatt tisztességesen meg kell rohadnia.
A többi csalás.

boldiii 2008.08.25. 20:45:23

FBL "Azaz minél keményebbre fúvódik fel a kefires doboz, annál valószinűbb, hogy van benne bakteriális összetevő"
meg a cikk is:

A kefír gomba =kefírgomba alapú,
a joghurt meg baktérium. Tehát, gondolom, ha nincs kefírgomba, akkor nem szabad ráírni, hogy kefír, mégha a kefírizhez hasonló, de baktérium alapú állagot is hoztak létre.

A bifidus jónapensis meg egy kitalált név, mint sok más baktériumtörzsnél is, nyilván speciálisan tenyésztették ki, de ettől még egy "hagyományos" baktériumtörzshöz közeli cucc lesz, csak jobban hangzik.

schawo2 2008.08.25. 20:46:41

Már megint mennyi hülyeséget olvastam itt. Régen kedveltem a homárt, de manapság szinte csak győzikék járnak ide kommentelni. Csupa ész és ismeret nélküli ökörség a tejről. Mennyi frusztrált idióta.
1. A tej feliratú dobozban helyezkedő anyag bizony TEJ.
2. Kéretik olvasni a tej hőkezeléséről mielőtt hülyeségeket írogatunk. Létezik UHT ESL és sima pasztőrözött változat. Az elmúlt 20 évben rengeteget fejlődött a tejfeldolgozás technológiája. Tíz éve még 3 napot se bírt ki a friss tej (nem UHT), ma meg már akár 10 nap is lehet a sima pasztőrözött változat is (az ESL - Extended Shelf Life változatokról nem is beszélve). A korábbi csöves pasztőrözést is felváltja (vagy már sok helyen fel is váltotta) a mikrohullámú kezelés. Ezzel csodákat lehet művelni a tejjel. Én nagy tejivó vagyok, mindig is az voltam. A mai homogenizált tejek íze ezerszer jobb, gazdagabb mint a régi szar zacskós vackoké, amiken másnap már kivált a zsír, és ihattad a 2,8% helyett 0,1%-os hígfost. És ha véletlenül megmaradt harmadnapra, akkor önthetted ki a lefolyóba ahogy volt.

Jah, és semmi közöm a tejiparhoz, teljesen más iparágban dolgozom, csak én valóban szeretem a tejet, és érdekel hogy készül, és utánaolvasok. Birkák.

schawo2 2008.08.25. 20:48:55

Nem mellesleg, ha valaki ivott a Danone csodájából és a Milli kaukázusi kefirjéből, akkor az tudja, hogy az egyikre miért kefir a másikra meg miért a kaukázusi felirat került :D

geeforce 2008.08.25. 20:55:57

Az biztos, hogy a Helyszínelők következő évadja rámenne, ha meg akarnák fejteni mi van a dobozban. :D

Annyit még hozzátennék, hogy az ominózus termék nekem segített, amikor nagy hasi műtét után kicsit nehézkesen indult el az emésztésem. Hogy olyan jó volt, vagy inkább olyan rossz, azt nem tudom, de inkább az elsőt gondolom.

Hasznosnak tartom az emésztésre és az sem baj, ha nem kefír.

csarlee 2008.08.25. 21:01:41

Sajnos, az biztos, hogy a magyar mezőgazdaság padlón van! Ha csak a közelmúlt dolgait nézzük, visszacímkézett szarok, guargumi stb.. Nem sírom vissza a cucilista időket de akkor mi láttuk el a KGST-t kajával. Ma meg az EU szarjait esszük! Reggeli ital TEJ helyett mert az olcsóbb, az igazi a tejjel köszönő viszonyban sincs.
Sajnos, ebben a hülye magyar mentalitásnak is szerepe van... Adjunk el mindent mert akkor pénzt kapunk most, hogy mi lesz x év múlva, háát azt majd meglátjuk...

törppapa 2008.08.25. 21:05:05

Dale:Miközben itt mindenki túltermelési válságról regél - nem hallottál még arról, hogy az olajválság után élelmiszer és ivóvíz válság fenyegeti a világot? Nem is kicsi. Óriási a pánik és lázadási hullám az elszabadult élelmiszer árak miatt. Hogy mindezt a globalizációnak köszönhetjük? Igen. Ugyanazok állnak mindkét oldalon. A brazil csirkét meg a lengyel krumplit meg ki lehetne védeni a többi disznósággal együtt, ha EU-s képviselőink nem csak a fizetésüket vennék fel Euróban...

Dale 2008.08.25. 22:37:41

@törppapa
Élelmezési világválságról beszélsz, csak elfelejted, hogy az EU (már amelyik szektorokt védik) gyakorlatilag külön piac, elszigetelve a világgazdaságtól. Búza ide pl nem nagyon jöhet be, vagyis bejöhet, akkora vámmal, hogy alig érje meg. Kivinni meg nem tudod, mert annyira drágán termel az európai gazda, hogy nem versenyképes a világpiacon (de nem is egy tál rizst eszik naponta, ugye). A brazil csirkét ki lehetne védeni, de csak akkor, ha a baromfiipart is védenék. Ez rengeteg pénz. Történelmileg alakult úgy, hogy csak a mezőgazdaság védett, az állattenyésztés nem. A lengyel krumplit pedig akkor tudod kivédeni csak, ha nem európai hanem nemzeti méretekben gondolkodsz. Hát sok szerencsét kívánok egy tízmilliós országnak az önellátáshoz :) A globalizáció elleni dühödet értem, részben el is fogadom, csak azon húztam fel magamat, hogy tök félreérted az EU szerepét. Itt pont, hogy nagyon durván ENYHÍTI a globalizáció hatásait.

törppapa 2008.08.25. 22:55:02

Kedves Dale! Az EU (a külön piac) ugyanolyan kicsi a világhoz képest, mint a magyar gazdaság az EU-hoz képest. Ha válság van a nagyvilágban, akkor nem ússzuk meg. Az bizony "begyűrűzik". Részemről ennyi.

LittleBear 2008.08.25. 23:03:17

Egy evőkanálnyi tejföl 5 dl dobozos, UHT tejbe, ki a szobahőre, egy-két nap alatt garantált az aludttej. Nálunk így készül (messze van a piac).
Ugyanis a sokat szidott homogénezett, szétpasztőrözött tejben is benne vannak a tej alkotóelemei (fehérje, tejcukor), viszont saját bacija nincs. Ha csak úgy magára hagyod, tejsavbaci a levegőből ritkán megy bele, inkább rothasztó bacik meg penészek.
Ha a pasztőrözéstől tönkremennek a fehérjék, akkor túrónak kellene a végén kijönni belőle (a fehérjelánc a hőhatástól max. kicsapódik, ha egyáltalán, hogy átalakuljon valami egészen mássá, ez nem elég). Sok itt az urban legend...

bio 2008.08.25. 23:03:32

"A Bifidus Essensis minden kefírben megtalálható, enélkül nem is lehet kefír.
Ez olyan, mintha a kenyeret azzal reklámoznám, hogy értékes liszttartalma van. Csak az enyémnek. Persze, latinul. A sok marhának."
sajnos ezt a poent mar lelotte a gyori valamelyik keksz reklamjaval amiben buszken hirdette hogy az oveben X% gabona van....ami persze liszt formajaban kerul bele.....kerdem en.....mas ceg mi f..bol csinalja a kekszet? he? vagy a nagymama sutijeben mi az bubanat van ha nem liszt? a kov nagy huzas lehetne vmi ilyen szlogen..... KENYER...liszt is van benne.....

Dale 2008.08.25. 23:05:08

@törppapa
Begyűrűzik, persze, kérdés, hogy mennyit tompíthat ezen a meglevő struktúra. Zárjuk le, örültem :)

Fucksee 2008.08.25. 23:44:30

Már a Punnany is megmondta, hogy annyit ér a Bifidus Essensis, mint egy mesztic SS-Tiszt...meg annyira életszerű, mint egy hungarista roma...

attila88787 2008.08.25. 23:47:56

Egyszer ittam friss tejet (ami pár perce még a boci tőgyében volt) de úgy meghajtott, hogy asszem soha-soha többé nem fogok ráfanyalodni mégegyszer!!
Finom volt, meg minden, de iszonyatos hascsikarást csinált.

NA BUMM.. ilyen is van. Az én gyomrom csak a pasztőrözött tejet bírja ezekszerint. HAJRÁ DANONE! :D

besz@rok 2008.08.26. 00:22:39

Amikor meg tokos csavo voltam, azaz pelyhedzett a futyim, akkor nagyon sokszor, nagyon sokat ittam az oregapam (nagyapam) altal fejt friss tehentejbol, ugy, amolyan togymelegen, csak atszurve valami szir-szar nylon-harisnyan. Gondolom, azt meg oreganyam (nagyanyam) hordta. Csak remelni tudom, hogy kimosta elotte, bar igy utolag sz@rni bele.
Na en akkor nem fostam. Se a tejtol, se a kefirtol, se a turotol. Bar akkor meg nem nagyon ittam froccsot, cider-t meg vegkepp nem. Most fordult a kocka.
Togymeleg tejet mar nem iszok, csak froccsot, vagy cider-t.
Fosok is tole rendesen, bar tudom, ez benneteket a legkevesbe erdekel, csak gondoltam megjegyzem.
Nem tudom mitol jobb fosni. A szar tejnelkuli tejtermekektol, vagy a szolo/alma nelkuli froccstol/cider-tol.

pina_csaba · http://octagon.blog.hu/ 2008.08.26. 01:22:19

Na majd jönnek az oroszok ide is békefenntartani, mert a Danone elszakított egy darabot a Kaukázusból.

Anno a Sparban lehetett kapni félliteres papírdobozos kaukázusi kefírt 3/4 gyümölcsjoghurtos áron, na az vagány volt.
Mikor megkóstoltam, éreztem a hűs kaukázusi szellőt az arcomon, és a távolban hallottam a nyáj bégetését és a kolompok zaját...
Aztán beleléptem egy benga nagy bárányszarba és nyomban visszazökkentem a valóságba.
De tényleg jó anyag volt, nem tudom, hogy lehet-e még kapni.

Bugreport 2008.08.26. 02:19:02

mennyi éjjeli bagoly :P

MOKShee 2008.08.26. 07:17:00

na, vettem a fáradtságot, és elolvastam, mik is az összetevői ennek az izének:
tej: első helyen, legalább tudjuk, ebből készül
víz: ezért nem szeretem, fel van higítva
inulinkészítmény: by wiki: "Az inulinok természetben előforduló poliszacharidok, melyek számos növényfajban megtalálhatóak... A növényekben energiatároló funkciója van ..." bocs a kiragadásért, lényeg, hogy energia a kis mocskoknak (baci, gomba)
tejsavópor: ugye nem hiányozhat, hogy a higítást eltüntesse
kefirkultúra és bifidus actiregularis: és ez a lényeg, szal a kefirgombák mellé betették a bacijukat, hogy marketingben jól nézzen ki.
gondolom kefir meg csak és kizárólag kefirgombával készíthető jogilag, ezért nem írhatják rá, hogy kefír. jellegére viszont az, mert tartalmaz azt is.

üdv

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.26. 08:24:03

nemtom, én gyerekkorom óta undorodom a tejtől.. valahogy bizarr szokásnak tartom egy másik állat testnedvét inni

Buzz Lightyear 2008.08.26. 08:32:24

Ahhoz a megjegyzéshez, hogy az "Aldi tej jó, mert tudja habosítani a kávéfőző, tehát van benne zsír".
Na ezt ne hidd el öregem! Sok benne az emulgeálószer (értsd: nagyjából mosószer), ami kiválóan habzik. Ez azért jó a műtejbe, mert nem bomlik meg az emulzió (a tej valójában egy emulzió, azért fehér. Apró -kolloid- zsírcseppecskék vannak benne. Kb. ezért van az, hogy az 1, meg 0,1%-os tejek a titán-dioxidtól fehérek, ami egy szép fehér festék). Annyi zsír minden tejben van, amennyit ráírnak, különben nem menne át az OÉTI minősítésen. Viszont nem mindegy, hogy eleve benne van, vagy valamilyen tejipari maradékból (savó, permeátum) készül-e úgy, hogy tejporral, meg tejzsírral visszaállítják a megfelelő zsír, szénhidrát, és zsír értékeket. Ilyenkor kell bele az emulgeálószer is.

Buzz Lightyear 2008.08.26. 08:34:30

"zsír, szénhidrát, és zsír értékeket" zsír, szénhidrát, fehérje akart lenni.

pdjames 2008.08.26. 08:48:41

Nagyon drága és abból a hülye flakonból ki se lehet szedni a cuccot rendesen az ízre semleges, de én is jobban szeretem a papírdobozból kitobbantott kicsit csípős kefirt. A legnagyobb átverés sztem a probiotikus joghurtitaluk, 4 nagyon pici flakon több, mint 400-ért, nekem spec lemenne az egész egyszerre, ha vennék ilyeneket, ennyit nem érdemes hulladékra és marketingra költeni.

pdjames 2008.08.26. 08:49:41

mármint kirobbantott, bocs, hajnal van

becsibacsi 2008.08.26. 08:50:33

> Bontottam már fel olyan (Danone) kefírt, aminek a lejárati idő
> után két hónappal semmi baja nem volt.

A lanyom az USA-ban tanul, o meselte, hogy ha bent felejtesz a hutoben valami zoldseget, 2 honap mulva is ugyanolyan lesz. :))) Sok egyeb elelmiszeripari remtortenetet is meselt, es mondja, hogy ok a ferjevel raszoktak az amish igy kell irni?) boltokra, mert ott igazi tojas, tej, zoldseg, stb. kaphato. (Raadasul az amish-ok nagyon finom sutemenyeket is arulnak, amelyek koszono viszonyban sincsenek az "amerikai" edessegekkel.)
Meseli viszont, hogy egyszer vasaroltak magyar uzletben, es nagyon megorultek neki, aztan otthon vettek eszre, hogy a konzerv 2003-ban lejart... :))) (Ugy latszik, a magyar "szokasok" oda is "begyuruztek".)

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2008.08.26. 08:57:40

Az a baj, hogy magyar ember lassan csak danon-t (és más külföldi szart) tud venni. Néha az is az, amiről azt hiszed, magyar :)
De tényleg, interspar határút, nézz körül. Próbálj már venni magyar ízesített, neadjisten cukormentes joghurtot. Nincs.

donci2 2008.08.26. 08:59:27

minden hétköznap a reggelim egy millis kaukázusi (a nagy dobozos). egyszer a feleségem bepróbálkozott a danonossal, mert hogy olyan csini a doboza és milyen jól kezelhető. nagyon nem ízlett és nem is vettünk többet ilyet. most hallom, hogy nem is kefír :).

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.26. 09:05:35

Kábé öt éve nem veszek Danone-terméket és mindenkit meg is próbálok lebeszélni róla. Most örömmel olvasom, hogy nemcsak a cég ellenszenves és a reklámjaik undorítóak, hanem hazugok is.

colas 2008.08.26. 11:21:39

Annyi butaságot olvastam itt , hogy írnom kell. A kefír abban különbözik a joghurttól , hogy élesztőgomba is van benne..Tehát amiben van gomba már nem nevezhető joghurtnak, amiben csak baci van . A jótékony hatást az emésztőrendszerben egyébként a baktériumok adják nem a gombák.. Az élesztőgomba gázt termel , ami jellegzetes ízt és állagot ad a terméknek . A magyar élelmiszerkönyvben szabályozva van , hogy mennyi élesztőgombának kell lennie a termékben kefír esetében. Ez a Danone termékében az előírt alatt van , ezért nem lehet használni a kefír nevet. Hogy miért van alatta ? Az élesztőgomba folyamatosan szaporodik és gázt termel. Ettől a termék íze megváltozik , a doboz felpuffad a szavatossági idő második felében , ezért kevésbé fogyasztják . Egyébként minden Danone termék tejből készül , nem savó alapú ,amilyen hülyeségeket olvastam...
Attól , hogy a tejet többszörösen magas hőfokon pasztörizálják nem változik meg a fehérje összetétel , csak a baktériumok pusztulnak el , ezért nem „alszik” meg a tartós tej. Ez olyan hülyeség , mint hogy a tojást csak nyersen lehet enni , mert kicsapódva a fehérje megváltozik...Az a baj , hogy bárki bármilyen butaságot leírhat félinformációk alapján .

B.B/aliasB.B. 2008.08.26. 13:06:50

Szemét liberálbolsevista egy cég ez, hazudnak éjjel, hazudnak nappal.
Amúgy a bifidusz effenditől két hétig úgy fostam, mint a guminyúl, nem tudom mit raknak bele, rotyogtattam tőle egész nap.
Bezzeg az ősmagyarok még igazi kaukázusi kefírt ittak, meg kumiszt. Nem is voltak ilyen nyápicok, mint a mai gyerekek!

schawo2 2008.08.26. 17:11:15

Remélem te a többi ősmagyarral együtt csak nyereg alatt puhított szárított lóhúst eszel kumisszal.

pinkfloyd 2008.08.27. 09:01:14

DANONE SOHA!!!
Jó néhány évvel ezelőtt a Danone felvásárolta a Győri Kekszgyárat, csak azért, hogy utána be is zárja, és a pilóta kekszet Lengyelországban gyárthassa! Akkor sokan bojkottálták a Danone termékek vásárlását! ENBEREK! Ezt ne felejtsétek el!!!! Ráadásul még át is verik a vásárlókat!? Vegyetek magyar termékeket őstermelőktől, megbízható forrásból!

colas 2008.08.27. 11:55:30

Pinkfloyd .A Győri Kekszet a rendszerváltás után privatizálták. Az amerikaiak vették meg , tehát régen nem "magyar gyár" volt . Ők építettek Székesfehérváron egy modern üzemet . 2001-ben a Danone az elavult győri telephelyet szándékozta bezárni és a gyártást áttelepíteni Székesfehérvárra ,a dolgozók jelentős pénzügyi támogatásával, ami persze Győrnek nagy érvágás volt , mert az iprűzési adót nem ők kapták volna a jövőben. Ez volt a valós sérelem anno 2001-ben , amikor bojkottra szólítottak fel. MSZP-s polgármestertől indult , amit a Fidesz kormány felkarolt egy nagy koalícióban… Szó sem volt a közismert márkák megszüntetéséről , vagy a gyártás külföldre viteléről .Egyszerűen tények elferdítése történt , rengetegen elhitték,és a hiedelmet , mint információt terjesztették , te is. Annak idején mindenféle hülyeségek jelentek meg az újságokban .Szívesen beszélgetek veled erről négyszemközt.
Egyébként aki bármikor bojkottra buzdít , az a következőt nem gondolja át. Ha a Danone-nak vagy bármely más külföldi cégnek - aki gyártó tevékenységet folytat hazánkban- elege lesz abból , hogy Magyarországon ezt csinálják , akkor elmegy más környező országba gyártani. Itt meg munkanélküli lesz egy csomó ember , továbbá a rengeteg tejtermelő és egyéb beszállító (cukor , lekvár , anyagok, szolgáltató kis cégek ) , sok-sok ezer embert érintve. A Danone Kft-nek nincs adókedvezménye , egy évben milliárdokat fizet adóként a költségvetésbe és az önkormányzatoknak , amitől elesnének , de már akkor is kevesebbet fizet a költségvetésbe , illetve akkor sem tudja a tejtermelők tejét átvenni , ha kevesebbet értékesít. Ezt a bojkottra felhívók sosem gondolják át.
A Danone érdekeltségben értékesített termékek 90 %-a hazai gyártás (exportra pedig többszörösét gyártja , mint amennyit importál ), hazai alapanyagok , szolgáltatások és munkaerő felhasználásával.
Ilyen bojkott káros a dolgozóknak , a beszállítóknak , az államnak , tehát Magyarországnak.

Kinek hasznos ? A konkurrens cégeknek , akik így több tejterméket tudnak értékesíteni ,melyek közül bőven akad , ami nem hazai gyártás.Javaslom minden bojkottáló nézze meg a termékeken , hogy hol gyártották , mielőtt beugrik egy olyan bojkottba , amit buta , téves információkat tartalmazó levelek gerjesztenek.

pinkfloyd 2008.08.27. 13:58:43

Colas! Talán a történetben igazad van! Ellenben jobban szeretném, ha saját országunkban nem lennénk rabszolgák egy multicégnél, csak azért, mert mennyi adót fizet az államnak. Jobban szeretném, ha a termelő adhatná el saját országában a termékét tisztességes haszonnal, ami után az államnak adózna. Lenne munkahely, mindenki megélne a másikból, kiváló magyar tejterméket, húst és zöldséget ennénk és nem lennénk rászorulva az ilyen dannone félékre, akik kedvük szerint irányítják az ország gazdaságát holmiféle jött-ment politikusokkal. Ez a szomorú helyzet. Nyugaton ez miért tud működni? Ausztriában legutóbb kinézek az ablakon reggel és látom a panzió tulajdonosa nemzeti viseletben (istentisztelet előtt) hozza a szomszédból vödörben a friss tejet, és a frissen köpült vajat, amit fél óra múlva már fogyasztottunk is reggelire. A másik szomszédból meg estére hozott marhahúst vacsorára! Szépen megél a falu egymásból. Na ezért nem kérek én az ilyen dannonékból és a többi műanyaggyártókból! Hess innen!!!

colas 2008.08.27. 15:56:07

Pinkfloyd!A történetben nem talán van igazam,hanem biztosam.Olyan dologról alkotsz határozott véleményt, amit csak hallomásból ismersz,ezt látom a hozzászólásaidból. Csak az indulataid vezérelnek,az idegengyűlöleted.Magyar vagyok,szeretem a hazámat, de a becsületes, adófizető, munkahelyet és értéket teremtő multikra szüksége van az országnak(persze amelyik nem így tesz, az más kérdés) .Úgy tapasztaltam , hogy a magyar vállalkozók adófizetési morálja a tulajdonos közvetlen érdekeltsége miatt messze elmarad a külföldi részvénytársaságoké mögött.Előbbieknél sokkal gyakoribb az adó és jövedelem eltitkolás, a minimálbéren foglalkoztatás,nincs fizetett szabadság és táppénz.Az emberek által legjobb munkahelyként megszavazott cég is multi.Hogyan van ez? Hol is vagyunk rabszolgák ???Nagyon nagy felelőtlenség nyilvánosság előtt ismeretek nélkül hangoztatnod itt valamit.Olyan mintha kijelenteném rólad , hogy te biztosan az az ember vagy , aki bármilyen alaptalan körlevelet továbbküld az ismerőseinek , anélkül, hogy utánajárna a tényeknek.Nem jelenthetem ki rólad , mert nem ismerlek.De mint írtam,nyitott vagyok személyesen megvédeni az álláspontomat,tényekkkel.Az ausztriai példa kiragadott szegmens.Magad sem gondolod komolyan , hogy az őstermelők konyháikban előállítva ellátják az országot a maguk megtermelt alapanyagból készített konzervvel,szalámival , tejtermékkel stb.Tehát szükség van a nagybani feldolgozókra.Ha a feldolgozók tisztességes árat fizetnek a beszállítóknak , akkor ők is tisztességesen megélnek és elégedettek.Érdeklődj az általad kispécézett társaságok hazai beszállítóinál az elégedettségi szintjükről a piaci viszonyokhoz mérten (fizetési morál,árak ), azután hozd meg az értékitéletedet.De kérlek ismereteidet ne a haveroktól, körlevelekből és újságokból szerezd.Ellenőrízd , hogy "tudásod" valódi tudás,amit saját magad tapasztaltál, első kézből szerezted be, vagy hiedelem , elképzelés,hallomás, általánosítással egybekötve...
Természetesen én sem értek egyet a műanyag evéssel.De a feldolgozóipar által kibocsátott termékek között nagy különbségek vannak.A legbiztonságosabb, ha te magad állítod elő mindazt , amit megeszel. De ha elmész vásárolni , akkor veszélyes csak úgy dönteni , hogy multi vagy nem multi.A kistermelőket sem kell félteni, termékeik például:nem zárt rendszerben fejt,baktériumokkal,TBC-vel , gümőkorral fertőzött tej,fekáliával locsolt földieper,nehézfémmel (króm)szinezett tojássárgája (mint tanyasi),kaviccsal megtömött liba, kacsa , hogy nehezebb legyen,agyonpermetezett gyümölcs bomlási idő előtt leszedve,műtrágyával dúsított sárgarépa...soroljam...

hegedüske 2008.08.27. 20:07:28

A T.vásárlókat rosszul,vagy nemmegfelelő tájékoztatásért ,minden élelmiszergyártót ellenőrizni és büntetni kellene.Nagy a választék ,amiben csalódsz ne vedd meg.Mindent amit eszünk,iszunk lehetne fikázni.Maga a TEJ mint mindennapos élelmiszerünk,ezek gyártása és fogyasztása is számomra szent és sérthetetlen.A NEM hozzá értők agyament kitalálásaitól fertözött az életünk .

pinkfloyd 2008.08.28. 08:59:53

Colas! Tulajdonképpen egyről beszélünk!
Egyébként tájékozottnak tartom magam, a nem megfelelő forrásból származó információkat nem veszem figyelembe. Dolgoztam multicégnél (IBM) több, mint 7 évet, dolgoztam állami nagyvállalatnál szintén több, mint 7 évet, dolgoztam köztisztviselőként politikusok mellett. 45 éves leszek hamarosan. Tehát van tapasztalatom és rálátásom a dolgokra. Mellesleg mérnök vagyok, és van egy jól működö vállalkozásunk, amiben úgy megszorongat az APEH, hogy majdnem bele gebedünk. Az adókat tisztességesen fizetjük! A főállásunkban fillére pontosan levonják az adót, a vállakozásunkban pedi számlát kapunk minden vállalattól, mert ők is csak így tudják elszámolni (felnőtt képzés). Szóval nincs csalás.
Az osztrák példa az akart lenni, hogy náluk egy nagy szeletet kihasítanak a kereskedelemből az őstermelők, nálunk meg a multik agresszív árpolitikájával tönkre teszik őket. Hát ezt nem lehet nem látni!!!

colas 2008.08.28. 11:24:45

Kedves Pinkfloyd!
Először is örülök , hogy tisztességes embert ismerhettem meg benned . De ne általában a multikon veszesd le a mérgedet.A magas adók miatt nem rájuk kell haragudni.
Amit most utólag leírtál, abban igazad van. De tégy különbséget a multik között.Amiről te beszélsz, azok a multik nem itt termelnek , vagy csak kereskedők.A hazai termelő multi ugyanúgy nyögi az áruházláncok alacsony felvásárlási árait , mint a kistermelők. Rengeteg bőrt lehúznak a termelőről.Az áruházakban levő akciókat a termelők fizetik meg , nem a kereskedők , hiszen ők diktálnak.
Azt nem tartom helyesnek, ha valaki úgy szelektál ,hogy multi vagy nem multi.Ha egy magyar vállalkozó Szlovákiában nyit céget , ott termel és adózik , de a termékét itt adja el olcsóbban (mert ott olcsóbban tud termelni ), akkor az Magyarországnak jó , csak mert nem multi ? A jogszabályokat, az adókat kell változtatni.Azért nem haragudhatok egy csoportra , mert munka nélkül segélyt kap(bár képes lenne dolgozni).Csak él a törvény adta lehetőségével.A jogszabályon kellene változtatni ...Ha pl.egy termelő multi nagy adókedvezménnyel idejön, akkor ő a hibás? Nem az a magyar aki ebből meggazdagszik ? Nem őt kellene elővenni, hogy miért kötötte meg ezt az "üzletet"? És ezért minden multira haragudni kezdjek ?
Hidd el , a Danone korrekt cég(csoport) , ismerem.Azon van, hogy fogyasztható ,piacképes, egészséges terméket gyártson. Sok olyan példát tudnék neked mondani , mellyel meggyőznélek , de nem ezen a fórumon.De mivel piacvezető, ezért rengeteg támadás éri.Amikor pl.évekkel ezelőtt sok tejfölt megvizsgáltak mindössze kettőben volt meg a dobozon feltüntetett zsírtartalom. Az egyik a Danone tejföl volt...De ez nem hír!Ostobán bojkottálni, balhézni újra és újra ,kitalációk alapján...Na az igen !!
Mindenki hazug vállalatról beszél , mert nem használhatja a kefír nevet ,de gőze nincs arról, hogy a fogyasztók miatt nem kerül bele annyi élesztőgomba.Volt aki azt a baromságot írta le (bocs a kifejezésért ),hogy nincs benne élő kultúra , mert nincs felpuffadva a doboz , nem tudva azt , hogy a gázt a gombák termelik , nem az emésztésre jótékony baktériumok. És úgy írja le a hülyeségét , mint tudást.Remélem olvasni fogja ezt. Néha szégyenkezem honfitársaim miatt...
Be is fejezem a témát. Minden jót neked!
Én mindenesetre úgy mérlegelek,hogy jó ember(szervezet, csoport, termék stb) vagy nem.Megtapasztalva.Nem a nemzetisége, politikai hovatartozása stb alapján.Erre buzdítok másokat is.
Viszlát mindenkinek!

Joschka Fischer (törölt) 2008.09.02. 20:42:24

a tejtémához még: a normális tejben 3,2-3,4 gramm fehérjének kellene lennie, írországban meg jobb helyeken, ahol a tejet nagyon exportra gyártják, néha ez az összetevő 3,6 grammosat is feljön...

nézzetek körül magyarországon, láttok ti 3,2 és 3,4 gramm közötti fehérjetartalmú, azaz kb. "valódi" tejet?

Nappali őrség 2008.09.13. 10:16:50

Tegnap a Danone "Könnyű és finom" c. remekmű mellett feltűnt a Zott "Finom és krémes" is. Kínosan nem használják ők sem a joghurt kifejezést. Már csak azt kellene elérni, hogy az Auchan - de mások se - ne írják fel a sorra meg a termékajánlóra, hogy "joghurtok". Merthogy nem azok. :(

colas 2008.09.15. 16:08:53

Kedves Nappali őrség EMBER ! Azért így szólítottalak meg , mert véleményed szerint ha a név mellett nincs feltüntetve a fajta vagy faj , akkor az már nem is az.Megsérteni pedig nem akartalak , mert gondolom ember vagy, ha már írástudó.De gondolom olvasni is tudsz, így ha a doboz oldalát alaposabban megnézed,akkor láthatod a joghurt feliratot, mert bármi meglepő, az. És képzeld a benne lévő lekvár pedig gyümölcsből készül.A "könnyű és finom" a neve (röviden KÉF), mint neked a Nappali őrség. Van egy orosz mondás:háromszor mérünk, egyszer vágunk.
Háromszor információt szerzünk , egyszer véleményt alkotunk.Hogy meglepődnél , ha egyszer látnád hogyan készül.Biztosan kényelmetlenül éreznéd magad, mert be kellene látnod, hogy tévedtél.Szerintem álljatok össze hasonló elképzelésű ismerőseiddel egy gyárlátogatásra, de azután kötelező lesz számotokra fejenként 1000 sms elküldése , hogy tévedtünk a DANONE joghurt megítélésében.Szép napot !
süti beállítások módosítása