Tékozló Homár

A Danone a kefírt sem hazudhatja

2008.08.25. 10:27 | jackyll | 182 komment

Drámai fordulat történt kaukázusikefírfronton, a Danone levette Activia-termékéről a "kefír" elnevezést, ami így Kaukázusi ~ maradt. A ~ titkára a hátoldalon derül fény, egészen pontosan "Activia Kaukázusi kefír jellegű, élőkultúrát tartalmazó, félzsíros, probiotikus tejtermék" az anyag becsületes neve. Vajon eddig is savóalapú terméket árult a Danone prémium áron (magyarul éveken át átkúrták a T. fogyasztókat) vagy ez most egy békategóriás újítás az évtized bullshitmarketingfogásának címére esélyes Bifidus Essensis baktériumtörzs utódjára, a Bifidus Actiregularisra építve?

Mulatságos, hogy a szuperegészséges baktériumtörzs neve, aminek gyógyhatása misztikus módon megegyezik az összes többi konkurens tejtermékkel, kontinensenként változik. A Danone-t amúgy több alkalommal büntették joghurtjai kamu reklámja miatt itthon és külföldön is. Eleve az Activia-brand úgy jött létre, hogy Franciaországban eltiltották a "biojoghurt" elnevezés használatától. A Homár stopmotion bábjátékban képzelte el, ahogy a versenyhivatalbaktériumok felfalják a PR-vírusok által végzetesen megfertőzött Danone-molekulákat.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

becsibacsi 2008.08.25. 14:25:16

Pengusz: emlekszem, gyerekkoromban mindig igy csinaltuk mi is.
Manapsag nem is mernem megprobalni, mert azt gondolom, hogy a boltban kaphato "tejektol" meg a kefirgombak is feldobjak a talpukat. :)))

pengusz 2008.08.25. 14:31:15

becsibacsi:
Az enyém jól bírja, sőt annyira szaporodik, hogy havonta egyszer a felét el kell ajándékoznom. Nincs szívem kidobni :D

pepin_nymburk 2008.08.25. 14:31:33

Zorro2007 2008.08.25. 13:08:06

A hűtés nélkül 6 honapig eltartható tej nem tejpor és víz keveréke, a tejet egyszerűen 135 fok Celsius felett hőkezelik, a fehérjék át is alakulnak rendesen. Egy tejüzemi ismerősöm csak fehér folyadéknak nevezte az ilyen terméket. A benne lévő fehérjék köszönő viszonyban sincsenek a nyerstejben lévőkkel. Fehérjéknek fehérjék, csak nem finomak, és nem egészségesek, a többi rendben

dimitrisz 2008.08.25. 14:33:52

tejtermékeket én is csinálok otthon, nekem még soha nem sikerült 2-3 napnál tovább ehető állagban megtartanom őket, és amikor tejterméket látok (krémtúró, joghurt és habok, krémek öntetek stb) aminek a lejárata 2-3 hét, a második gondolatom hogy mennyi lehet benne a tej. egyébként a bio-szó az ételekre oktató jelző egy játékra, annyit ér, mint a pénisznövelő-mellnövelő-hajnövesztő jelző. kár hogy a gyerekeknek-de a felnőtteknek sem tanítanak marketinget, hogy ne lehessenek céltáblák.

Serena 2008.08.25. 14:35:00

A boltban kapható tej teljesen jó annak aki nem tejet hanem fehér vizet akar inni :).
(Bevallom az eredeti tehéntejet képtelen vagyok meginni és, ha egy kis tejszín is van a tej felszínén leszedem róla. Így nőttem fel képtelen vagyok rajta változtatni sajnos).

Amúgy aki nem olvassa el azt ami a termékre van írva és megveszi megérdemli.
(Ez nem mentesíti a gyártót a hazugság súlya alól)

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.08.25. 14:35:41

na...
Attól hogy egy tej homogenizált, nem műszar. Attól se, hogy UHT. A kefír meg a kefírgombától kefír, a joghurt meg a baciktól joghurt.

becsibacsi 2008.08.25. 14:38:06

Pengusz: ha ezt komolyan irtad, akkor egyreszt en szivesen kernek belole a kovetkezo "kidobas" helyett, masreszt hogyan tudnank megtalalni egymast a nagy budos net-en? (Az email cimunket azert nem biztos, hogy jo otlet lenne itt, a kulonfele blogokban kozzetenni.) Van valami otleted?
Elore is koszonom, ha letrejonne a "bolt".

Pista Bácsi 2008.08.25. 14:38:24

Apósoméknak van pár tehene (2-5, mikor mennyi), szóval rendszeresen fogyasztunk tehéntejet, túrót, tejfölt, stb. Fiam meg is tudja fejni a tehenet :-))

Naszóval tudom, hogy milyen a tehéntej, de aki azt mondja, az mennyire jól eláll, az még sosem látott tehenet. Ha símán beteszed a hűtőbe, akkor első napra felmegy a tetejére a föle (ami se nem tejszín, se nem tejföl) legkésőbb harmadnapra meg megalszik az egész.

(Ha rendes tejszínt akarsz, akkor szeparátorba kell tenni, egy liter tehéntejből lesz vagy egy deci tejszín.)

Szumi 2008.08.25. 14:42:23

A Bifidus Essensis minden kefírben megtalálható, enélkül nem is lehet kefír.
Ez olyan, mintha a kenyeret azzal reklámoznám, hogy értékes liszttartalma van. Csak az enyémnek. Persze, latinul. A sok marhának.

Nyomek 2008.08.25. 14:46:19

Bécsibácsi!

Tyű, de megbsznák kishazánkban azt a tejautomatát!
Hőmérő?
A mérő higinéniai jegyzőkönyve?
Tisztítási napló?
Vásárlók könyve?
Nyugtatömb?
Szakhatósági engedélyek?
Nyerőautomata üzemeltetési hozzájárulás a Szerencsejáték Zrt-től?
:-)
Pedig komoly!

pengusz 2008.08.25. 14:47:11

becsibacsi: Én megadom a freemail-es címem :penge24
remélem, ezért nem tiltanak ki. :D
Az ímélcímem alapján iwiw-en is megtalálsz, aztán kitaláljuk, hogyan tudom eljuttatni hozzád. :D
Tényleg működik, csak minden nap cserélni kell a "tejet" :D Azért írtam idézőjelbe, mert én teszkós UHT "tejet" használok hozzá :D

mumli 2008.08.25. 14:50:21

a csáki töltött rostélyoshoz :D hasonlóan működik esetemben a b betűs, szénsavas ásványvíz. Ne legyen gondod az emésztéssel, ez a gyomrodba került táplálékot simán lebontja a gyomorsav helyett, úgy, hogy észre se veszitek. össze-vissza lehet zabálni, éjjel-nappal.
még a bifidzusz esszenziszt is feloldja.

Szociológus 2008.08.25. 14:51:25

No. Van egy nagy rakás másik szar kefírgyártó cég, tessenek annak a szarjait venni, kérem, piacgazdaságban élünk, nem kötelező megvenni a danyony szarjait. És a parasztok meg a tehénpásztorok na ne már légkondis traktorból kulázzanak ki a jól megérdemelt évi 5 hónap munkavégzésük után! Oszt jónapot.

becsibacsi 2008.08.25. 14:51:53

Nyomek: :)))

Azert itt sem "csak ugy" adjak am ki az uzemeltetesi engedelyeket. Sot, egy baratomtol tudom, aki hasonlo, egeszsegugyi ellenorzesi teruleten dolgozik, hogy itt Ausztriaban nyugodtan megallhatsz barmely utcai hamburger es egyeb arusnal, biztos nem fogsz szalmonellas kajat kapni, mert nagyon szigoruan ellenorzik oket. (Elvetve persze biztos akadnak hibak, de nem jellemzoen, nyereszkedesi szandekbol, "jo lesz a tegnapi is".)

mumli 2008.08.25. 14:54:54

a Cserpes-termékek meg tényleg nagyon jók! abban a boltban is árulták, ahol éjjelre mindig kikapcsolták a hűtőt :D
a joghurtjuk, alján a sárgabarack-öntetszerűséggel...

becsibacsi 2008.08.25. 14:59:48

Pengusz: level megy! Es koszi!

becsibacsi 2008.08.25. 15:06:07

Nyomek: jut eszembe, hogy tenyleg nagyon jol jellemezted kis hazankat.

Egy masik pelda: Mo-on (ha jol tudom, meg ma is) tilos a piacon hust arulni. Nos ezt a "problemat" Franciaorszagban a kovetkezo modon oldottak meg: a piacterekre (mintegy parkoloszeruen) oda lehet allni a huto-elarusito autokkal, es a foldbol (gondolom, ha befizetted a helypenzt) ki lehet huzni egy kb. fel meter magas konnektor oszlopot, arra racsatlakozik a paraszt a hutoautojaval.
Jo, lehet(ne) erre azt mondani, hogy hol van a magyar parasztnak/kistermelonek penze huto-elarusito autora? Lenne, ha lehetne! (Azaz, ha arulhatna igy.) Ebben biztos vagyok!

lifelike 2008.08.25. 15:09:22

egy kis info:
a tejgyarban 1 tonna tejbol 3.4 tonna tejtermek keszul atlagosan

jo mi? :)

Bugreport 2008.08.25. 15:20:35

a maradék 2.4t biztos sünből van. :)

Árpi 2008.08.25. 15:35:39

A kefirt nagyon szeretem, de ebbe a lötyibe elég volt beleszagolni ahhoz, hogy tudjam, semmi köze ahhoz.

bolomba (törölt) 2008.08.25. 15:36:34

wagabound 2008.08.25. 11:16:43

hogy hova? ha tejerzekeny lennel megtudnad mi minden szarba raknak tejet, mint: tejpor, tejsavo, savopor…
Aki meg panaszkodik hogy atbasszak, az igenis olvasson kisbetus reszt! Akkor nincs meglepetes.

bolomba (törölt) 2008.08.25. 15:41:49

becsibacsi 2008.08.25. 14:15:12

Kb 1 honapja lattam valami Karpat Expressz reggeli musororban, mikor a tejautomatajarol beszelt egy roman tejtermelo. Azt mondta, hogy alacsony a felvasarlasi ar, ugyhogy inkabb kijarta, hogy telepithessen egy ilyet a faluban/varosban. Az ottan ANTSZ meg meg dicserte is, hogy sokkal konnyebb tisztan tartani es ellenorizni is. Szoval mindenki orult kiveve a felvasarlo.

nem-igen 2008.08.25. 16:06:06

sokan kérdik, hogy a savó miből lesz, miért nem tejből készül ez+az. Régen 1 liter tejet vagy megittál, vagy csináltál belőle sajtot, tejfölt, túrót, etc...

Most 1 liter tejből előbb kiszednek mindent, amit ki lehet szedni (ebből készül a sajt, a túró, a tejföl, etc), majd a maradékot (savó) eladják tejként. Tehát nem kell aggódni, különböző higítás után az egész tejet elhasználják, csak ugye az összes tejtermék, és maga a tej sem az eredeti változatában készül.

Kistermelőkkel is vigyáni kell! Sok megbíható kistermelő akad, de azt sem szabad elfelejteni, hogy Manyi néninek nem feltétlen van meg az a lehetősége, hogy olcsóbb, de nem egészségtelen szinezéket vagy ízfokozót, tömegnövelőt használjon, így aztán a téglaporral szinezéstől kezdve az összes hasonló trükk inkább a kicsikre igaz, ha ők akarnak csalni (márpedig közöttük is sok akar), akkor ott nagyon durva dolgokat tudnak bevetni.

hensen 2008.08.25. 16:08:28

Mindig is rühelltem a danonét, nem kell ide lánclevél, idővel lejáratják magukat maguktól is

Secnir 2008.08.25. 16:14:50

becsibacsi:
klikkelj oda a névre, és akkor megy neki mail direktbe.
ámen.

jesszumpepi (törölt) 2008.08.25. 16:24:19

Nem mondjátok komolyan,hogy hazudnak a reklámok?!

Kardomba dőlök.

Bugreport 2008.08.25. 16:27:53

Kész kulináris élvezet. Átcímkézett kaják, kenyérbesütött rágcsálók, guargumi, E303 botrány, savós tej, műanyag sajtok csak hogy néhányat említsek és ez mind MO-n :D Kiváncsi vagyok este ki milyen szájízzel ül le majd az asztalhoz vacsorázni :D

Bugreport 2008.08.25. 16:29:34

valaki ugyan küldjön már be kompromitáló képeket az állítartásról, kivi vagyok a hús, az hús-e még vagy már a tehenek is szójából vannak, amiket persze 12x módosítottak genetikailag :D

nem-igen 2008.08.25. 16:32:56

Acsi: menj egy egy kínai tehén gyárba. Nappal Sony Walkman délután Sonny Wolkman, éjjel meg tehén készül ugyanazon a gyártósoron :P

nyekk 2008.08.25. 16:52:54

Ráadásul hozzá is szokik az ember szervezete a műanyag szarokhoz, és elszokik az igazitól. Próbálj kimenni tanyára, és közvetlenül a tehénből nyert igazi tejet fogyasztani. Garantálom, úgy fogsz tőle fosni, mint a lakodalmas kutya. (Próbáltam)

miamanó 2008.08.25. 17:24:45

konkrétan, alma darabokat eszel az epres(!)joghurtban és nem fadarabot. igaz, ez is redves csalás! :)

neet 2008.08.25. 17:28:29

Igazinak hiszem a tejet, amit olykor-olykor a piacon veszek (nincs közel, ezért ritkán). Felforralás után vastag föle lesz, amit nem szeretek, de alatta a TEJet imádom. Napi egy liter is lemenne ebből a nedűből, és semmi gyomorpanasz. Alapvetően már ettől sikeres vagyok. Ám mivel nem esik útba, és satöbbi, a tescosat isszuk. :((
Ja, és a piacos is 200 körül van és a Tescos is, ugye ne legyek lusta, és menjek a piacra sűrűbben?

Azt tudja-e valaki, miért kell egy tejnek fél évet elállnia??? Amit pl ma veszek (in tesco), nagy valószínűséggel 2009-ben jár majd le. Azt hiszik-e, h 2009-ig már nem érek rá lemenni tejért? Az M0-n nap mint nap nem egy tescos kamion végigdönget, ezzel az erővel friss árut is hozhatna, ha már mindennap hoz, nem?

Friss tej -mondjuk felforralva- miért nem kapható? Az tuti kibírná 2-3 napig, ennyi idő alatt leszállítják, eladják, megiszom, nem?

Pizzafeltétet sikerült venni nemrég, pedig nagyon figyelek. Nem vagyok finnyás, de majdnem lehánytam, még a kóbor macskának se adtam oda, csak a kukának.

A bio meg mitől bio? Ami ezen a Föld nevű bolygón nőtt, kizárt, h bio legyen...

Áh...
neet

törppapa 2008.08.25. 17:35:36

Egy kis adalék: Az alföldi tanyavilágban csak saját használatra termelhetnek tejet a gazdák, mert eladni az EU szabvány szerint csak azt lehet, amit fejőgéppel fejtek. Fejőgépet - 2-3 tehén mellé, mi!? Még össze sem foghatnak a gazdák, mert a tanyák kilométerekre vannak egymástól. Valaki megpróbálta palackozva eladni a városban. Feljelentették - amúgy magyar módra - és az ANTSZ megbüntette 30 ezer forintra. A tanyán élő embereknek ez egy vagyon. Pedig AZ TEJ volt! No, ennyit az EU-ról, meg a magyar kormány kiállásáról a magyar gazdák mellett...

Greg36 2008.08.25. 17:38:57

Nah, akkor ha a Danon eddig baktériummal csinálta a kefírt, akkor átcseszte a népet. A baktérium a joghurthoz kell, a kefírt gombával csinálják. A kumiszt meg alkohollal. Lesz Bifidus Kumiszusz kumisz jellegő ital is a Danonenál?

Dócziné a ládából 2008.08.25. 17:48:09

Hál'istennek húst soha nem ettem. A tejes dolgok már más tészta. GYerekkoromban literszámra ittam a tejet. Csak amolyan "melósmódra" a zacskóból:) Joghurt, kefir elvétve volt,a sajtválaszték kimerült a jó öreg trappistában és a hóvirágban.

A nyáron Horvátországban megkóstoltuk az ottani készítményeket. Rákaptunk, és amikor hazajöttünk 2 karton tejet is hoztunk magunkkal.(VINDIJA) Az ottani SPAR -ban is volt külhoni ez meg az, de az biztos, hogy minden tekintetben az ország SAJÁT termékei voltak előtérben! Ez valami olyan csodadolog ami minden - általunk meglátogatott külfödi- helyen működik csak éppen ebben az országban nem????

törppapa 2008.08.25. 18:09:10

Sajnos eddig egyetlen politikai erő sem vette észre, hogy a külföldi tőke nem befektet Magyarországon, hanem csak piacot vesz. Megvették a növényolajipart, a tejipart, a cukoripart, és teljesen tönkretették a magyar gazdákat azért, hogy a saját szarjaikat árulhassák. Sorolni lehetne vég nélkül, most éppen a meggy és az alma van soron. Elképesztő, hogy az EU azért fizet (nem keveset) a gazdáknak, hogy NE műveljék a földet. Itt már mindenki hülye???

Dócziné a ládából 2008.08.25. 18:17:02

.....a másik, óriási probléma, hogy sok, anyagilag padlón lévő hazánkfia örül, ha ételnek látszó szerves, vagy inkább szervetlen anyaghoz tud hozzájutni és ezt kihasználva tollasodnak és garázdálkodnak büntetlenül az ún.heheh élelmiszer?! megahiperláncok:((

Dócziné a ládából 2008.08.25. 18:19:24

.....és a vízhálózatnak is annyi:(

kowika 2008.08.25. 18:38:55

Danone.. xar, másik kefirt szoktam venni.. ami tényleg kefir..

csiri bá 2008.08.25. 18:42:43

Hali.
Azt meg tudja valaki mondani, hogy a Vámház krt-n a csarnokban pontosan hol található a Cserpes-bolt?
Köszzi. :)

rszarvas · http://rszarvas.blog.hu 2008.08.25. 18:44:10

Emlékszik még valaki arra, hogy a 80-as évek közepén milyen is volt a Kaukázusi kefír? Mert én nagyon, és a mostaniak még csak köszönőviszonyban sincsenek vele. Valamelyik márka azt hirdeti magáról, hogy ő az eredeti, holott ócó kínai utánzat az is (enyhe túlzással).
Felháborító, hogy a mai "kefírek" használhatják a kaukázusi nevet.
Az eredetinek volt íze, zamata, annyi szénsav volt benne, mint a szódában, és nem lehetett betelni vele.
Ezek a mostaniak... Akárcsak a belül lukas kiflik. Hol lehet ezekről már letekerni a héját, és külön megenni a belsejét?

BOB 2008.08.25. 18:49:56

miamanó: a fadarab gondolom annak szólt, hogy az eperaroma ("természetes aroma", bazzeg!!) egy mexikói fafajta kérgéből készül, amiből mindenféle vegyipari eljárásokkal vonják ki az epernél jóval olcsóbb aromát.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.08.25. 19:09:11

Erre a danone-os ocsmányságra már föl sem rezzenek álmomból, de az még odabaszott, amikor bio UHT kávétejet láttam múlt héten....

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.08.25. 19:10:21

Jé, én úgy tudtam, az eperaroma közönséges fűrészporból varázslódik.

Ofélia . 2008.08.25. 19:12:02

HeHeHe Kefír.

A valódi kefírben az a lényeg, hogy ÉLŐ!!! szerves baktériumok leledzenek benne megfelelő mennyiségben.

Paszterizált???? baktériumhalál tehát az illető folyadék már nem kefír.

Az eperaromát először a B.A.S.F fejlesztette ki a két világháboru között.

A legolcsóbban előállítható szar a narancs és a barackal egyűtt.

Aki danont vesz az boldog sose lessz.

Ofélia . 2008.08.25. 19:13:15

kergezerge kőolajbol varázslódik.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.08.25. 19:19:36

Hol vannak a régi szép idők, amikor amiatt zsinatoltak a háziasszonyok, hogy agesztenyemassza babból, az alamlé burgonyából van, a dinnyefagyit tökkel ízesítik, az eperfagyit megcéklával szinezik.

háténvagyokaz 2008.08.25. 19:22:41

A tejipar hihetetlenül találékony a melléktermékek arcátlanul drágán történő értékesítésében. Persze ez nem rajtuk múlik, hanem rajtunk, akik megvesszük. Nagyon sokan csakis az árat nézik meg a termékeken és ezért lehet eladni az amúgy talán veszélyes hulladéknak minősülő maradékokat is.
Amúgy apósom -élelmiszeripari szakember- mesélte a tej átalakulását a bocitól a boltig. Ha van egy 8-10% zsírtartalmú friss tej, a tejipar ebből oldja meg a teljes piaci igény ellátását. Vagyis ebből lesz a vaj (némi tejzsír ugrik a 8-10%-ból), aztán a zsíros sajtok, a tejszín, a tejföl... és ami marad, az a 2,8 meg 1,5%-os tej. De ez csak amolyan maradék, hiszen már héhányszor lefölözték... Olyannyira nincs zsírtartalma, hogy időnként az is megesett, hogy utólag kellett mondenféle trükkökkel visszapótolni a zsírt, hogy a 1,5 % meglegyen. Ez a tejmaradék már nem igazán alszik meg, kellenek hát adalékok, hogy joghurt legyen, kellenek aromák amik elnyomják az adalékok ízét, kis szín amitől jól is néz ki meg persze tartósítószer, hogy 2-3 hétig is elálljon a polcokon. Hogy ebben mennyi a tej? Nem akarnám tudni...
Szüleim falun laknak, a szomszédék tehenéből való tejet isszák. Az én elvárosiasodott gyomrom nem bírja, nekem nagyon tehén-ízű:) De biztosan könnyen hozzászoknék. Jól emlékszem a gyerekkori frissen fejt, langyos habos tej meg frissen sült meleg kenyér vacsorákra....Igaz, másnap megint sütni kellett, de azóta is nosztalgiával gondolok azokra az ízekre...

Ofélia . 2008.08.25. 19:30:32

kergezerge köszi a vitaminszigetet.

Az élelmiszeripar így műkszik.

Aki reklámbol él az boldog soha nem lessz.

Régen röhögtem ennyit de a friss tejtöl,házitúrótol házitejföltöl nem vagyok allergiás.

Ja és a tehén mem lila.

Dale 2008.08.25. 19:34:21

@törppapa
Tájékozódhatnál egy kicsit, elemi közgazdaságtani ismeretek, ilyesmi... :( Az EU fizet azért a gazdáknak, hogy NE termeljenek, ez így van. De miért? Mi történne, ha nem lennének kvóták és mindenki szabadon termelhetne? Őőőőő mindenki jóllakna? Fenéket, csődbe mennének a kis gazdaságok, mert a piacra került rengeteg áru miatt a béka segge alatt lennének a felvásárlási árak (igen, ennél is lejjebb). Ezért van a kötelező intervenció is: nem engedik, hogy kezelhetetlen terményfelesleg kerüljön a piacra. Kommunista módszer? Bizonyos értelemben az. Rengeteg pénzt költünk rá (te is, az adódból), és hosszú távon valószínűleg fenntarthatatlan. Viszont ma nem csak a francia és a holland, hanem a magyar gazdák is kizárólag azért tudnak megélni, mert az EU fizet nekik és hihetetlenül magas vámokkal védi őket. Nem minden szektorban: a csirkések pl egymás után zárnak be a filléres brazil import miatt. Ezt szeretnéd a növénytermesztésben is?

A Danone meg bassza meg. A legundorítóbb marketingesek a világon náluk dolgoznak.

Ofélia . 2008.08.25. 19:47:50

Dale azért ez nem teljesen így igaz.

Austriában a kis hegyi falvakban minden reggel fejés után kiteszik a friss tejet a ház elé és jön a hűtőtartályos kamion aki egy laza szippantással elviszi a tejet.

Nálunk milenne??? vizet hozzá és utánna pereskednének, hogy kinek van igaza.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.08.25. 19:49:23

hat gyerekkoromban en is ittam a tejet permanensen es szerettem a kefirt abban a poharban kiskanallal kiflivel
ma mar megkomolyodtam es eldobhato sort iszok

Dale 2008.08.25. 19:49:24

@ofélia
Hát ez az! Lehet ezt jól is csinálni! Csináljuk úgy, mint az osztrákok, hollandok, dánok. Ennek semmi köze az EU-hoz, meg a magyarság ellenére törő multiknak. Ez a saját balfaszságunk, már bocs.

Ofélia . 2008.08.25. 19:59:33

Hagyma te eldobod a sört????

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.08.25. 20:12:41

miutan megittam elofordult mar
de a dobozara ondoltam most eppen

Ofélia . 2008.08.25. 20:14:20

dale nem kell bocs, amíg két magyar lessz valahol addig ezek a tisztességre épülő rendszerek nem fognak működni mert beszól a sárga irigység SI. és mindent nekem MN. faktor.

Tényleg BALFASZOK és a saját magunk ellenségei vagyunk

lastech 2008.08.25. 20:21:21

a baj már a tehén másik végénél elkezdődik - ha úgy tetszik az elejénél... ugyanis a tehenek kistermelő esetében füvet és a többi ilyet eszik, egyre nagyobb termelő esetében egyre kevésbbé füvet mint inkább pl. húsipari meg konzervipari melléktermékeket pl. (emlékezzetek a kergemarhakór parára. bár húsipari mellékterméket velünk is próbálnak megetetni, és néha milyen jól is esik egy párizsis kenyér...nem is akarok tovább gondolkozni)

Ofélia . 2008.08.25. 20:30:19

TESCO virsli 400 FT/ Kg ennél még a kohósalak is drágább.

Egy laboráns is disszertációt írna az összetételéböl

Martian (törölt) 2008.08.25. 20:43:31

Bontottam már fel olyan (Danone) kefírt, aminek a lejárati idő után két hónappal semmi baja nem volt. Azaz hát élő esszencia aligha volt benne, tartósítószer annál több...
Tehát ami nem műkaja, annak pár nap alatt tisztességesen meg kell rohadnia.
A többi csalás.

boldiii 2008.08.25. 20:45:23

FBL "Azaz minél keményebbre fúvódik fel a kefires doboz, annál valószinűbb, hogy van benne bakteriális összetevő"
meg a cikk is:

A kefír gomba =kefírgomba alapú,
a joghurt meg baktérium. Tehát, gondolom, ha nincs kefírgomba, akkor nem szabad ráírni, hogy kefír, mégha a kefírizhez hasonló, de baktérium alapú állagot is hoztak létre.

A bifidus jónapensis meg egy kitalált név, mint sok más baktériumtörzsnél is, nyilván speciálisan tenyésztették ki, de ettől még egy "hagyományos" baktériumtörzshöz közeli cucc lesz, csak jobban hangzik.

schawo2 2008.08.25. 20:46:41

Már megint mennyi hülyeséget olvastam itt. Régen kedveltem a homárt, de manapság szinte csak győzikék járnak ide kommentelni. Csupa ész és ismeret nélküli ökörség a tejről. Mennyi frusztrált idióta.
1. A tej feliratú dobozban helyezkedő anyag bizony TEJ.
2. Kéretik olvasni a tej hőkezeléséről mielőtt hülyeségeket írogatunk. Létezik UHT ESL és sima pasztőrözött változat. Az elmúlt 20 évben rengeteget fejlődött a tejfeldolgozás technológiája. Tíz éve még 3 napot se bírt ki a friss tej (nem UHT), ma meg már akár 10 nap is lehet a sima pasztőrözött változat is (az ESL - Extended Shelf Life változatokról nem is beszélve). A korábbi csöves pasztőrözést is felváltja (vagy már sok helyen fel is váltotta) a mikrohullámú kezelés. Ezzel csodákat lehet művelni a tejjel. Én nagy tejivó vagyok, mindig is az voltam. A mai homogenizált tejek íze ezerszer jobb, gazdagabb mint a régi szar zacskós vackoké, amiken másnap már kivált a zsír, és ihattad a 2,8% helyett 0,1%-os hígfost. És ha véletlenül megmaradt harmadnapra, akkor önthetted ki a lefolyóba ahogy volt.

Jah, és semmi közöm a tejiparhoz, teljesen más iparágban dolgozom, csak én valóban szeretem a tejet, és érdekel hogy készül, és utánaolvasok. Birkák.

schawo2 2008.08.25. 20:48:55

Nem mellesleg, ha valaki ivott a Danone csodájából és a Milli kaukázusi kefirjéből, akkor az tudja, hogy az egyikre miért kefir a másikra meg miért a kaukázusi felirat került :D

geeforce 2008.08.25. 20:55:57

Az biztos, hogy a Helyszínelők következő évadja rámenne, ha meg akarnák fejteni mi van a dobozban. :D

Annyit még hozzátennék, hogy az ominózus termék nekem segített, amikor nagy hasi műtét után kicsit nehézkesen indult el az emésztésem. Hogy olyan jó volt, vagy inkább olyan rossz, azt nem tudom, de inkább az elsőt gondolom.

Hasznosnak tartom az emésztésre és az sem baj, ha nem kefír.

csarlee 2008.08.25. 21:01:41

Sajnos, az biztos, hogy a magyar mezőgazdaság padlón van! Ha csak a közelmúlt dolgait nézzük, visszacímkézett szarok, guargumi stb.. Nem sírom vissza a cucilista időket de akkor mi láttuk el a KGST-t kajával. Ma meg az EU szarjait esszük! Reggeli ital TEJ helyett mert az olcsóbb, az igazi a tejjel köszönő viszonyban sincs.
Sajnos, ebben a hülye magyar mentalitásnak is szerepe van... Adjunk el mindent mert akkor pénzt kapunk most, hogy mi lesz x év múlva, háát azt majd meglátjuk...

törppapa 2008.08.25. 21:05:05

Dale:Miközben itt mindenki túltermelési válságról regél - nem hallottál még arról, hogy az olajválság után élelmiszer és ivóvíz válság fenyegeti a világot? Nem is kicsi. Óriási a pánik és lázadási hullám az elszabadult élelmiszer árak miatt. Hogy mindezt a globalizációnak köszönhetjük? Igen. Ugyanazok állnak mindkét oldalon. A brazil csirkét meg a lengyel krumplit meg ki lehetne védeni a többi disznósággal együtt, ha EU-s képviselőink nem csak a fizetésüket vennék fel Euróban...

Dale 2008.08.25. 22:37:41

@törppapa
Élelmezési világválságról beszélsz, csak elfelejted, hogy az EU (már amelyik szektorokt védik) gyakorlatilag külön piac, elszigetelve a világgazdaságtól. Búza ide pl nem nagyon jöhet be, vagyis bejöhet, akkora vámmal, hogy alig érje meg. Kivinni meg nem tudod, mert annyira drágán termel az európai gazda, hogy nem versenyképes a világpiacon (de nem is egy tál rizst eszik naponta, ugye). A brazil csirkét ki lehetne védeni, de csak akkor, ha a baromfiipart is védenék. Ez rengeteg pénz. Történelmileg alakult úgy, hogy csak a mezőgazdaság védett, az állattenyésztés nem. A lengyel krumplit pedig akkor tudod kivédeni csak, ha nem európai hanem nemzeti méretekben gondolkodsz. Hát sok szerencsét kívánok egy tízmilliós országnak az önellátáshoz :) A globalizáció elleni dühödet értem, részben el is fogadom, csak azon húztam fel magamat, hogy tök félreérted az EU szerepét. Itt pont, hogy nagyon durván ENYHÍTI a globalizáció hatásait.

törppapa 2008.08.25. 22:55:02

Kedves Dale! Az EU (a külön piac) ugyanolyan kicsi a világhoz képest, mint a magyar gazdaság az EU-hoz képest. Ha válság van a nagyvilágban, akkor nem ússzuk meg. Az bizony "begyűrűzik". Részemről ennyi.

LittleBear 2008.08.25. 23:03:17

Egy evőkanálnyi tejföl 5 dl dobozos, UHT tejbe, ki a szobahőre, egy-két nap alatt garantált az aludttej. Nálunk így készül (messze van a piac).
Ugyanis a sokat szidott homogénezett, szétpasztőrözött tejben is benne vannak a tej alkotóelemei (fehérje, tejcukor), viszont saját bacija nincs. Ha csak úgy magára hagyod, tejsavbaci a levegőből ritkán megy bele, inkább rothasztó bacik meg penészek.
Ha a pasztőrözéstől tönkremennek a fehérjék, akkor túrónak kellene a végén kijönni belőle (a fehérjelánc a hőhatástól max. kicsapódik, ha egyáltalán, hogy átalakuljon valami egészen mássá, ez nem elég). Sok itt az urban legend...

bio 2008.08.25. 23:03:32

"A Bifidus Essensis minden kefírben megtalálható, enélkül nem is lehet kefír.
Ez olyan, mintha a kenyeret azzal reklámoznám, hogy értékes liszttartalma van. Csak az enyémnek. Persze, latinul. A sok marhának."
sajnos ezt a poent mar lelotte a gyori valamelyik keksz reklamjaval amiben buszken hirdette hogy az oveben X% gabona van....ami persze liszt formajaban kerul bele.....kerdem en.....mas ceg mi f..bol csinalja a kekszet? he? vagy a nagymama sutijeben mi az bubanat van ha nem liszt? a kov nagy huzas lehetne vmi ilyen szlogen..... KENYER...liszt is van benne.....

Dale 2008.08.25. 23:05:08

@törppapa
Begyűrűzik, persze, kérdés, hogy mennyit tompíthat ezen a meglevő struktúra. Zárjuk le, örültem :)

Fucksee 2008.08.25. 23:44:30

Már a Punnany is megmondta, hogy annyit ér a Bifidus Essensis, mint egy mesztic SS-Tiszt...meg annyira életszerű, mint egy hungarista roma...

attila88787 2008.08.25. 23:47:56

Egyszer ittam friss tejet (ami pár perce még a boci tőgyében volt) de úgy meghajtott, hogy asszem soha-soha többé nem fogok ráfanyalodni mégegyszer!!
Finom volt, meg minden, de iszonyatos hascsikarást csinált.

NA BUMM.. ilyen is van. Az én gyomrom csak a pasztőrözött tejet bírja ezekszerint. HAJRÁ DANONE! :D

besz@rok 2008.08.26. 00:22:39

Amikor meg tokos csavo voltam, azaz pelyhedzett a futyim, akkor nagyon sokszor, nagyon sokat ittam az oregapam (nagyapam) altal fejt friss tehentejbol, ugy, amolyan togymelegen, csak atszurve valami szir-szar nylon-harisnyan. Gondolom, azt meg oreganyam (nagyanyam) hordta. Csak remelni tudom, hogy kimosta elotte, bar igy utolag sz@rni bele.
Na en akkor nem fostam. Se a tejtol, se a kefirtol, se a turotol. Bar akkor meg nem nagyon ittam froccsot, cider-t meg vegkepp nem. Most fordult a kocka.
Togymeleg tejet mar nem iszok, csak froccsot, vagy cider-t.
Fosok is tole rendesen, bar tudom, ez benneteket a legkevesbe erdekel, csak gondoltam megjegyzem.
Nem tudom mitol jobb fosni. A szar tejnelkuli tejtermekektol, vagy a szolo/alma nelkuli froccstol/cider-tol.

pina_csaba · http://octagon.blog.hu/ 2008.08.26. 01:22:19

Na majd jönnek az oroszok ide is békefenntartani, mert a Danone elszakított egy darabot a Kaukázusból.

Anno a Sparban lehetett kapni félliteres papírdobozos kaukázusi kefírt 3/4 gyümölcsjoghurtos áron, na az vagány volt.
Mikor megkóstoltam, éreztem a hűs kaukázusi szellőt az arcomon, és a távolban hallottam a nyáj bégetését és a kolompok zaját...
Aztán beleléptem egy benga nagy bárányszarba és nyomban visszazökkentem a valóságba.
De tényleg jó anyag volt, nem tudom, hogy lehet-e még kapni.

Bugreport 2008.08.26. 02:19:02

mennyi éjjeli bagoly :P

MOKShee 2008.08.26. 07:17:00

na, vettem a fáradtságot, és elolvastam, mik is az összetevői ennek az izének:
tej: első helyen, legalább tudjuk, ebből készül
víz: ezért nem szeretem, fel van higítva
inulinkészítmény: by wiki: "Az inulinok természetben előforduló poliszacharidok, melyek számos növényfajban megtalálhatóak... A növényekben energiatároló funkciója van ..." bocs a kiragadásért, lényeg, hogy energia a kis mocskoknak (baci, gomba)
tejsavópor: ugye nem hiányozhat, hogy a higítást eltüntesse
kefirkultúra és bifidus actiregularis: és ez a lényeg, szal a kefirgombák mellé betették a bacijukat, hogy marketingben jól nézzen ki.
gondolom kefir meg csak és kizárólag kefirgombával készíthető jogilag, ezért nem írhatják rá, hogy kefír. jellegére viszont az, mert tartalmaz azt is.

üdv

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.26. 08:24:03

nemtom, én gyerekkorom óta undorodom a tejtől.. valahogy bizarr szokásnak tartom egy másik állat testnedvét inni

Buzz Lightyear 2008.08.26. 08:32:24

Ahhoz a megjegyzéshez, hogy az "Aldi tej jó, mert tudja habosítani a kávéfőző, tehát van benne zsír".
Na ezt ne hidd el öregem! Sok benne az emulgeálószer (értsd: nagyjából mosószer), ami kiválóan habzik. Ez azért jó a műtejbe, mert nem bomlik meg az emulzió (a tej valójában egy emulzió, azért fehér. Apró -kolloid- zsírcseppecskék vannak benne. Kb. ezért van az, hogy az 1, meg 0,1%-os tejek a titán-dioxidtól fehérek, ami egy szép fehér festék). Annyi zsír minden tejben van, amennyit ráírnak, különben nem menne át az OÉTI minősítésen. Viszont nem mindegy, hogy eleve benne van, vagy valamilyen tejipari maradékból (savó, permeátum) készül-e úgy, hogy tejporral, meg tejzsírral visszaállítják a megfelelő zsír, szénhidrát, és zsír értékeket. Ilyenkor kell bele az emulgeálószer is.

Buzz Lightyear 2008.08.26. 08:34:30

"zsír, szénhidrát, és zsír értékeket" zsír, szénhidrát, fehérje akart lenni.

pdjames 2008.08.26. 08:48:41

Nagyon drága és abból a hülye flakonból ki se lehet szedni a cuccot rendesen az ízre semleges, de én is jobban szeretem a papírdobozból kitobbantott kicsit csípős kefirt. A legnagyobb átverés sztem a probiotikus joghurtitaluk, 4 nagyon pici flakon több, mint 400-ért, nekem spec lemenne az egész egyszerre, ha vennék ilyeneket, ennyit nem érdemes hulladékra és marketingra költeni.

pdjames 2008.08.26. 08:49:41

mármint kirobbantott, bocs, hajnal van

becsibacsi 2008.08.26. 08:50:33

> Bontottam már fel olyan (Danone) kefírt, aminek a lejárati idő
> után két hónappal semmi baja nem volt.

A lanyom az USA-ban tanul, o meselte, hogy ha bent felejtesz a hutoben valami zoldseget, 2 honap mulva is ugyanolyan lesz. :))) Sok egyeb elelmiszeripari remtortenetet is meselt, es mondja, hogy ok a ferjevel raszoktak az amish igy kell irni?) boltokra, mert ott igazi tojas, tej, zoldseg, stb. kaphato. (Raadasul az amish-ok nagyon finom sutemenyeket is arulnak, amelyek koszono viszonyban sincsenek az "amerikai" edessegekkel.)
Meseli viszont, hogy egyszer vasaroltak magyar uzletben, es nagyon megorultek neki, aztan otthon vettek eszre, hogy a konzerv 2003-ban lejart... :))) (Ugy latszik, a magyar "szokasok" oda is "begyuruztek".)

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2008.08.26. 08:57:40

Az a baj, hogy magyar ember lassan csak danon-t (és más külföldi szart) tud venni. Néha az is az, amiről azt hiszed, magyar :)
De tényleg, interspar határút, nézz körül. Próbálj már venni magyar ízesített, neadjisten cukormentes joghurtot. Nincs.

donci2 2008.08.26. 08:59:27

minden hétköznap a reggelim egy millis kaukázusi (a nagy dobozos). egyszer a feleségem bepróbálkozott a danonossal, mert hogy olyan csini a doboza és milyen jól kezelhető. nagyon nem ízlett és nem is vettünk többet ilyet. most hallom, hogy nem is kefír :).

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.26. 09:05:35

Kábé öt éve nem veszek Danone-terméket és mindenkit meg is próbálok lebeszélni róla. Most örömmel olvasom, hogy nemcsak a cég ellenszenves és a reklámjaik undorítóak, hanem hazugok is.

colas 2008.08.26. 11:21:39

Annyi butaságot olvastam itt , hogy írnom kell. A kefír abban különbözik a joghurttól , hogy élesztőgomba is van benne..Tehát amiben van gomba már nem nevezhető joghurtnak, amiben csak baci van . A jótékony hatást az emésztőrendszerben egyébként a baktériumok adják nem a gombák.. Az élesztőgomba gázt termel , ami jellegzetes ízt és állagot ad a terméknek . A magyar élelmiszerkönyvben szabályozva van , hogy mennyi élesztőgombának kell lennie a termékben kefír esetében. Ez a Danone termékében az előírt alatt van , ezért nem lehet használni a kefír nevet. Hogy miért van alatta ? Az élesztőgomba folyamatosan szaporodik és gázt termel. Ettől a termék íze megváltozik , a doboz felpuffad a szavatossági idő második felében , ezért kevésbé fogyasztják . Egyébként minden Danone termék tejből készül , nem savó alapú ,amilyen hülyeségeket olvastam...
Attól , hogy a tejet többszörösen magas hőfokon pasztörizálják nem változik meg a fehérje összetétel , csak a baktériumok pusztulnak el , ezért nem „alszik” meg a tartós tej. Ez olyan hülyeség , mint hogy a tojást csak nyersen lehet enni , mert kicsapódva a fehérje megváltozik...Az a baj , hogy bárki bármilyen butaságot leírhat félinformációk alapján .

B.B/aliasB.B. 2008.08.26. 13:06:50

Szemét liberálbolsevista egy cég ez, hazudnak éjjel, hazudnak nappal.
Amúgy a bifidusz effenditől két hétig úgy fostam, mint a guminyúl, nem tudom mit raknak bele, rotyogtattam tőle egész nap.
Bezzeg az ősmagyarok még igazi kaukázusi kefírt ittak, meg kumiszt. Nem is voltak ilyen nyápicok, mint a mai gyerekek!

schawo2 2008.08.26. 17:11:15

Remélem te a többi ősmagyarral együtt csak nyereg alatt puhított szárított lóhúst eszel kumisszal.

pinkfloyd 2008.08.27. 09:01:14

DANONE SOHA!!!
Jó néhány évvel ezelőtt a Danone felvásárolta a Győri Kekszgyárat, csak azért, hogy utána be is zárja, és a pilóta kekszet Lengyelországban gyárthassa! Akkor sokan bojkottálták a Danone termékek vásárlását! ENBEREK! Ezt ne felejtsétek el!!!! Ráadásul még át is verik a vásárlókat!? Vegyetek magyar termékeket őstermelőktől, megbízható forrásból!

colas 2008.08.27. 11:55:30

Pinkfloyd .A Győri Kekszet a rendszerváltás után privatizálták. Az amerikaiak vették meg , tehát régen nem "magyar gyár" volt . Ők építettek Székesfehérváron egy modern üzemet . 2001-ben a Danone az elavult győri telephelyet szándékozta bezárni és a gyártást áttelepíteni Székesfehérvárra ,a dolgozók jelentős pénzügyi támogatásával, ami persze Győrnek nagy érvágás volt , mert az iprűzési adót nem ők kapták volna a jövőben. Ez volt a valós sérelem anno 2001-ben , amikor bojkottra szólítottak fel. MSZP-s polgármestertől indult , amit a Fidesz kormány felkarolt egy nagy koalícióban… Szó sem volt a közismert márkák megszüntetéséről , vagy a gyártás külföldre viteléről .Egyszerűen tények elferdítése történt , rengetegen elhitték,és a hiedelmet , mint információt terjesztették , te is. Annak idején mindenféle hülyeségek jelentek meg az újságokban .Szívesen beszélgetek veled erről négyszemközt.
Egyébként aki bármikor bojkottra buzdít , az a következőt nem gondolja át. Ha a Danone-nak vagy bármely más külföldi cégnek - aki gyártó tevékenységet folytat hazánkban- elege lesz abból , hogy Magyarországon ezt csinálják , akkor elmegy más környező országba gyártani. Itt meg munkanélküli lesz egy csomó ember , továbbá a rengeteg tejtermelő és egyéb beszállító (cukor , lekvár , anyagok, szolgáltató kis cégek ) , sok-sok ezer embert érintve. A Danone Kft-nek nincs adókedvezménye , egy évben milliárdokat fizet adóként a költségvetésbe és az önkormányzatoknak , amitől elesnének , de már akkor is kevesebbet fizet a költségvetésbe , illetve akkor sem tudja a tejtermelők tejét átvenni , ha kevesebbet értékesít. Ezt a bojkottra felhívók sosem gondolják át.
A Danone érdekeltségben értékesített termékek 90 %-a hazai gyártás (exportra pedig többszörösét gyártja , mint amennyit importál ), hazai alapanyagok , szolgáltatások és munkaerő felhasználásával.
Ilyen bojkott káros a dolgozóknak , a beszállítóknak , az államnak , tehát Magyarországnak.

Kinek hasznos ? A konkurrens cégeknek , akik így több tejterméket tudnak értékesíteni ,melyek közül bőven akad , ami nem hazai gyártás.Javaslom minden bojkottáló nézze meg a termékeken , hogy hol gyártották , mielőtt beugrik egy olyan bojkottba , amit buta , téves információkat tartalmazó levelek gerjesztenek.

pinkfloyd 2008.08.27. 13:58:43

Colas! Talán a történetben igazad van! Ellenben jobban szeretném, ha saját országunkban nem lennénk rabszolgák egy multicégnél, csak azért, mert mennyi adót fizet az államnak. Jobban szeretném, ha a termelő adhatná el saját országában a termékét tisztességes haszonnal, ami után az államnak adózna. Lenne munkahely, mindenki megélne a másikból, kiváló magyar tejterméket, húst és zöldséget ennénk és nem lennénk rászorulva az ilyen dannone félékre, akik kedvük szerint irányítják az ország gazdaságát holmiféle jött-ment politikusokkal. Ez a szomorú helyzet. Nyugaton ez miért tud működni? Ausztriában legutóbb kinézek az ablakon reggel és látom a panzió tulajdonosa nemzeti viseletben (istentisztelet előtt) hozza a szomszédból vödörben a friss tejet, és a frissen köpült vajat, amit fél óra múlva már fogyasztottunk is reggelire. A másik szomszédból meg estére hozott marhahúst vacsorára! Szépen megél a falu egymásból. Na ezért nem kérek én az ilyen dannonékból és a többi műanyaggyártókból! Hess innen!!!

colas 2008.08.27. 15:56:07

Pinkfloyd!A történetben nem talán van igazam,hanem biztosam.Olyan dologról alkotsz határozott véleményt, amit csak hallomásból ismersz,ezt látom a hozzászólásaidból. Csak az indulataid vezérelnek,az idegengyűlöleted.Magyar vagyok,szeretem a hazámat, de a becsületes, adófizető, munkahelyet és értéket teremtő multikra szüksége van az országnak(persze amelyik nem így tesz, az más kérdés) .Úgy tapasztaltam , hogy a magyar vállalkozók adófizetési morálja a tulajdonos közvetlen érdekeltsége miatt messze elmarad a külföldi részvénytársaságoké mögött.Előbbieknél sokkal gyakoribb az adó és jövedelem eltitkolás, a minimálbéren foglalkoztatás,nincs fizetett szabadság és táppénz.Az emberek által legjobb munkahelyként megszavazott cég is multi.Hogyan van ez? Hol is vagyunk rabszolgák ???Nagyon nagy felelőtlenség nyilvánosság előtt ismeretek nélkül hangoztatnod itt valamit.Olyan mintha kijelenteném rólad , hogy te biztosan az az ember vagy , aki bármilyen alaptalan körlevelet továbbküld az ismerőseinek , anélkül, hogy utánajárna a tényeknek.Nem jelenthetem ki rólad , mert nem ismerlek.De mint írtam,nyitott vagyok személyesen megvédeni az álláspontomat,tényekkkel.Az ausztriai példa kiragadott szegmens.Magad sem gondolod komolyan , hogy az őstermelők konyháikban előállítva ellátják az országot a maguk megtermelt alapanyagból készített konzervvel,szalámival , tejtermékkel stb.Tehát szükség van a nagybani feldolgozókra.Ha a feldolgozók tisztességes árat fizetnek a beszállítóknak , akkor ők is tisztességesen megélnek és elégedettek.Érdeklődj az általad kispécézett társaságok hazai beszállítóinál az elégedettségi szintjükről a piaci viszonyokhoz mérten (fizetési morál,árak ), azután hozd meg az értékitéletedet.De kérlek ismereteidet ne a haveroktól, körlevelekből és újságokból szerezd.Ellenőrízd , hogy "tudásod" valódi tudás,amit saját magad tapasztaltál, első kézből szerezted be, vagy hiedelem , elképzelés,hallomás, általánosítással egybekötve...
Természetesen én sem értek egyet a műanyag evéssel.De a feldolgozóipar által kibocsátott termékek között nagy különbségek vannak.A legbiztonságosabb, ha te magad állítod elő mindazt , amit megeszel. De ha elmész vásárolni , akkor veszélyes csak úgy dönteni , hogy multi vagy nem multi.A kistermelőket sem kell félteni, termékeik például:nem zárt rendszerben fejt,baktériumokkal,TBC-vel , gümőkorral fertőzött tej,fekáliával locsolt földieper,nehézfémmel (króm)szinezett tojássárgája (mint tanyasi),kaviccsal megtömött liba, kacsa , hogy nehezebb legyen,agyonpermetezett gyümölcs bomlási idő előtt leszedve,műtrágyával dúsított sárgarépa...soroljam...

hegedüske 2008.08.27. 20:07:28

A T.vásárlókat rosszul,vagy nemmegfelelő tájékoztatásért ,minden élelmiszergyártót ellenőrizni és büntetni kellene.Nagy a választék ,amiben csalódsz ne vedd meg.Mindent amit eszünk,iszunk lehetne fikázni.Maga a TEJ mint mindennapos élelmiszerünk,ezek gyártása és fogyasztása is számomra szent és sérthetetlen.A NEM hozzá értők agyament kitalálásaitól fertözött az életünk .

pinkfloyd 2008.08.28. 08:59:53

Colas! Tulajdonképpen egyről beszélünk!
Egyébként tájékozottnak tartom magam, a nem megfelelő forrásból származó információkat nem veszem figyelembe. Dolgoztam multicégnél (IBM) több, mint 7 évet, dolgoztam állami nagyvállalatnál szintén több, mint 7 évet, dolgoztam köztisztviselőként politikusok mellett. 45 éves leszek hamarosan. Tehát van tapasztalatom és rálátásom a dolgokra. Mellesleg mérnök vagyok, és van egy jól működö vállalkozásunk, amiben úgy megszorongat az APEH, hogy majdnem bele gebedünk. Az adókat tisztességesen fizetjük! A főállásunkban fillére pontosan levonják az adót, a vállakozásunkban pedi számlát kapunk minden vállalattól, mert ők is csak így tudják elszámolni (felnőtt képzés). Szóval nincs csalás.
Az osztrák példa az akart lenni, hogy náluk egy nagy szeletet kihasítanak a kereskedelemből az őstermelők, nálunk meg a multik agresszív árpolitikájával tönkre teszik őket. Hát ezt nem lehet nem látni!!!

colas 2008.08.28. 11:24:45

Kedves Pinkfloyd!
Először is örülök , hogy tisztességes embert ismerhettem meg benned . De ne általában a multikon veszesd le a mérgedet.A magas adók miatt nem rájuk kell haragudni.
Amit most utólag leírtál, abban igazad van. De tégy különbséget a multik között.Amiről te beszélsz, azok a multik nem itt termelnek , vagy csak kereskedők.A hazai termelő multi ugyanúgy nyögi az áruházláncok alacsony felvásárlási árait , mint a kistermelők. Rengeteg bőrt lehúznak a termelőről.Az áruházakban levő akciókat a termelők fizetik meg , nem a kereskedők , hiszen ők diktálnak.
Azt nem tartom helyesnek, ha valaki úgy szelektál ,hogy multi vagy nem multi.Ha egy magyar vállalkozó Szlovákiában nyit céget , ott termel és adózik , de a termékét itt adja el olcsóbban (mert ott olcsóbban tud termelni ), akkor az Magyarországnak jó , csak mert nem multi ? A jogszabályokat, az adókat kell változtatni.Azért nem haragudhatok egy csoportra , mert munka nélkül segélyt kap(bár képes lenne dolgozni).Csak él a törvény adta lehetőségével.A jogszabályon kellene változtatni ...Ha pl.egy termelő multi nagy adókedvezménnyel idejön, akkor ő a hibás? Nem az a magyar aki ebből meggazdagszik ? Nem őt kellene elővenni, hogy miért kötötte meg ezt az "üzletet"? És ezért minden multira haragudni kezdjek ?
Hidd el , a Danone korrekt cég(csoport) , ismerem.Azon van, hogy fogyasztható ,piacképes, egészséges terméket gyártson. Sok olyan példát tudnék neked mondani , mellyel meggyőznélek , de nem ezen a fórumon.De mivel piacvezető, ezért rengeteg támadás éri.Amikor pl.évekkel ezelőtt sok tejfölt megvizsgáltak mindössze kettőben volt meg a dobozon feltüntetett zsírtartalom. Az egyik a Danone tejföl volt...De ez nem hír!Ostobán bojkottálni, balhézni újra és újra ,kitalációk alapján...Na az igen !!
Mindenki hazug vállalatról beszél , mert nem használhatja a kefír nevet ,de gőze nincs arról, hogy a fogyasztók miatt nem kerül bele annyi élesztőgomba.Volt aki azt a baromságot írta le (bocs a kifejezésért ),hogy nincs benne élő kultúra , mert nincs felpuffadva a doboz , nem tudva azt , hogy a gázt a gombák termelik , nem az emésztésre jótékony baktériumok. És úgy írja le a hülyeségét , mint tudást.Remélem olvasni fogja ezt. Néha szégyenkezem honfitársaim miatt...
Be is fejezem a témát. Minden jót neked!
Én mindenesetre úgy mérlegelek,hogy jó ember(szervezet, csoport, termék stb) vagy nem.Megtapasztalva.Nem a nemzetisége, politikai hovatartozása stb alapján.Erre buzdítok másokat is.
Viszlát mindenkinek!

Joschka Fischer (törölt) 2008.09.02. 20:42:24

a tejtémához még: a normális tejben 3,2-3,4 gramm fehérjének kellene lennie, írországban meg jobb helyeken, ahol a tejet nagyon exportra gyártják, néha ez az összetevő 3,6 grammosat is feljön...

nézzetek körül magyarországon, láttok ti 3,2 és 3,4 gramm közötti fehérjetartalmú, azaz kb. "valódi" tejet?

Nappali őrség 2008.09.13. 10:16:50

Tegnap a Danone "Könnyű és finom" c. remekmű mellett feltűnt a Zott "Finom és krémes" is. Kínosan nem használják ők sem a joghurt kifejezést. Már csak azt kellene elérni, hogy az Auchan - de mások se - ne írják fel a sorra meg a termékajánlóra, hogy "joghurtok". Merthogy nem azok. :(

colas 2008.09.15. 16:08:53

Kedves Nappali őrség EMBER ! Azért így szólítottalak meg , mert véleményed szerint ha a név mellett nincs feltüntetve a fajta vagy faj , akkor az már nem is az.Megsérteni pedig nem akartalak , mert gondolom ember vagy, ha már írástudó.De gondolom olvasni is tudsz, így ha a doboz oldalát alaposabban megnézed,akkor láthatod a joghurt feliratot, mert bármi meglepő, az. És képzeld a benne lévő lekvár pedig gyümölcsből készül.A "könnyű és finom" a neve (röviden KÉF), mint neked a Nappali őrség. Van egy orosz mondás:háromszor mérünk, egyszer vágunk.
Háromszor információt szerzünk , egyszer véleményt alkotunk.Hogy meglepődnél , ha egyszer látnád hogyan készül.Biztosan kényelmetlenül éreznéd magad, mert be kellene látnod, hogy tévedtél.Szerintem álljatok össze hasonló elképzelésű ismerőseiddel egy gyárlátogatásra, de azután kötelező lesz számotokra fejenként 1000 sms elküldése , hogy tévedtünk a DANONE joghurt megítélésében.Szép napot !