Tékozló Homár

Miért szedtünk le egy posztot?

2009.01.22. 07:51 | ge | Szólj hozzá!

Tavaly augusztban Bizarr füredi vendégszeretet címmel jelent meg az azóta is legkommenteltebb poszt itt a Homáron. A bejegyzés egy füredi vendégház kiadója és bérlője közti konfliktusról szólt, de nyilván mindenki olvasta, aki egy kicsit is gyakrabban megfordult itt.

A sztori kezelése közben jogászaink szerint több hibát is elkövettünk. Egyrészt a levelezés, ami a felek között zajlott, magánlevelezésnek minősült, így nem publikálhattuk volna. Másrészt, bár csak monogrammal jelentek meg, a szorgos kommentelők igen hamar kiderítették a történetben szereplők nevét, és beindult a lavina. A kommentek mennyisége miatt - a szokásos 50-200 darab helyett a bejegyzés leszedéséig 6000 érkezett - a moderálás nem lehetett azonnali, és sokszor elkerülte a figyelmünket olyan jellegű hozzászólás is, ami a tulajdonos személyiségi jogait jócskán megsértette. Bár ezeket természetesen nem mi írtuk, a mi kötelességünk eltávolítani. Ezért ezúton is elnézést kérünk az érintettől.

És bár ezeket a kommenteket később eltávolítottuk, sajnos újra és újra felbukkantak elég pontosan beazonosítható motívumok a hozzászólások között.

A sértett fél a Magyar Tartalomipari Szövetséghez Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületéhez fordult, ahol bizony elbuktunk, és a poszt törlésére szólítottak fel minket. (Az MTE állásfoglalása itt olvasható.) Mi ezt megtettük, de úgy látszik, hogy ez nem elég. A sztori főszereplője ugyanis - olyanok szemében is, akik az eredeti posztot valószínűleg nem is olvasták - az internetes folklór részévé vált. Vagyis számtalan, az ügyhöz régen nem kapcsolódó hozzászólásban is felmerül a neve. Ekkora mennyiséget lehetetlen hatékonyan moderálni. Egy internetes jelenség ellen természetesen butaság lenne hadakozni. Nem viselhetünk háborút a kommentelők ellen, az ilyesmi szintén értelmetlen, és nem is áll szándékunkban. Furcsa módon inkább az olvasók józan belátására szeretnénk apellálni. Meg szeretnénk kérni ugyanis minden Homáron és blog.hu-n kommentelő olvasót, hogy a továbbiakban ne sértsék meg a sztori főszereplőjének személyiségi jogait, ne publikáljanak személyes adatokat, az illető nevét ne használják nickként, és ne gyalázkodjanak.

Első sorban és leginkább azért ne tegyenek ilyet, mert ezzel egy másik állampolgár jogait sértik. Másodsorban azért ne, mert az ilyen esetek ellehetetleníthetik a Homár működését, amit a legszenvedélyesebb kommentelő sem szeretne, legalábbis reméljük. Ha a helyzet nem változik, kénytelenek leszünk ugyanis előmoderálást bevezetni, teljesen letiltani a kommentezés lehetőségét, vagy más drasztikus eszközzel megakadályozni a törvénysértéseket. Ezzel pedig azt a szabad Homár-hangulatot sodorják veszélybe, ami ennek a blognak az egyik legnagyobb vonzereje.

Köszönjük a megértést.

Szűrt kommentelők
süti beállítások módosítása