Tékozló Homár

Felrobbant egy Tescóban vett kenyérpirító

2009.02.09. 08:43 | szily | 200 komment

Hogy egy kicsit fel tudjunk éledni a veszprémi sokkból, első adagnak jöjjön egy kis felhőtlen kacagás. Pálnak két év boldogság után felrobbant a Tescóban vásárolt kenyérpirítója. Ez olyan sokkot okoztt neki, amit csak szabadversben tudott megfogalmazni, gyerekkorunk jól ismert skandináv gyerekverseinek stílusában:

Pál: Felrobbant a pirító

De mikor szétszedtem akkor megdöbbentem.
ELEKTRONIKA VOLT BENNE!
Egy kibaszott kenyérpirítóba is kondenzátorok !!!, elektromágnes!!! stb volt benne.
Mi a rohadt faszért tesznek bele elektronikát???  Miért nem jó a hagyományos bimetall kapcsoló???


Mert ez nem bimetall kapcsolóval működött.
Hanem egy rohadt elektronika volt benne.


A levél többi része is fenomenális, mondhatni átjön rajta a durranás okoztas megdöbbenés. Jó szórakozást!Volt egy teszkós kenyérpirítóm. A ceglédi teszkóban vettem. Kb 2 éves lehetett! Nem is valami gagyi noname hanem: Dyras. Modellszáma: WTTR-790. Ha ilyened van készülj lelkiekben... a robbanásra!! Vagyis ez. Mit is írnak a Dyras honlapján: A Dyras márkanév mára a megbízható, elérhető áru termékek védjegyévé vált. Hogyne... persze.. !

De soha nem szedtem szét, semmi buhera semmit nem csináltam vele, még befagyott vízvezetéket sem olvasztottam vele szóval rendeltetésszerű használatnak volt kitéve. Ma reggel sütöttem vele egy szeletet. Meg is csinálta rendesen. Aztán raktam bele még egy szeletet.

De mikor lenyomtam a gombot nem csinált semmit csak búgott aztán durrant egy kibaszott nagyot, belül villant is egy nagyot , sőt kidobta a kenyeret aztán füstölt ... De akkorát durrant hogy majd összeszartam magam. A reggeli készítése közben ki gondolná ugye hogy ez az egyszerű szerkezet is fel tud robbanni.

Mert a számítógépek tápegységétől (ami dugi van kondenzátorokkal) azoktól már megszoktam hogy bekapcskor jónagyokat tudnak durranni. De hogy már a kenyérpirítókban is kondenzátorok.... Mert ugye mikor bekapcsoltam akkor nem izzott fel a fűtőszála, föléhajoltam és pont akkor robbant, sőt még jobban megijedtem hogy a kenyeret is kidobta. De a kismegszakítót nem csapta le. (Lehet ebben a házamban is már besült...:-) D )

Aztán belenéztem hogy az izzószálak épek akkor mi a fasz durrant benne???

De mikor szétszedtem akkor megdöbbentem. ELEKTRONIKA VOLT BENNE! Egy kibaszott kenyérpirítóba is kondenzátorok !!!, elektromágnes!!! stb volt benne. Mi a rohadt faszért tesznek bele elektronikát???  Miért nem jó a hagyományos bimetall kapcsoló??? Mert ez nem bimetall kapcsolóval működött. Hanem egy rohadt elektronika volt benne.

SZóval úgy működött hogy mikor lehúztad a gombot akkor az elektronika egy elektromágnes segítségével lent tartotta a kenyereket. Van rajtra egy potméter amivel szabályozni lehetett hogy hány percig maradjon lent a kenyér. Ha lejárt az idő vagy megnyomtad a STOP gombot akkor az elektromágnes kikapcsolt és a rugók felhúzták a kenyereket és közbe a rugók oldották a fűtőszálak érintkezőjét is így kikapcsolt a cuccos.

De mivelhogy a kondenzátorok nemigazán hőállóak, és amibe kondenzátor van az előbb-utóbb felrobban, ezért a kenyérpirítóm elektronikája is felrobbant. Három kondenzátor volt benne, abból kettő felrobbant, sőt egy ellenállás is köddé vált bellőle.


Sajnos a képek rossz minőségűek (telefonnal készültek), de jól látszik hogy elektronika van benne, aki meg már látott kondenzátor felrobbanva akkor az még a képen ki is szúrja a szétroncsolódott kondikat, sőt a műanyag burkolaton belül is látszanak a kondik maradványai (barnás foltok).


Tehát a mai cuccok úgy silányak ahogy vannak!!


Ellenőrizzétek a kenyérpirítótokat!  Ha van rajta stop gomb és ha a konnektorból kihúzott állapotban nem marad lent a gombja akkor 100%-osan egy elektronikával felszerelt készüléked van ami: el tud durranni!

Az egyik kondinak a megmaradt burkolatán látszik a felirat: 25V, 220nF. De nincs benne külön táp stb, akkor honnan szed 25V-ot az elektronika? Szétszedtem, elektronikát kiiktattam így tudok vele úgy sütni hogy kézzel végig nyomom a gombot akkor izzik a fűtőszál és pirítja a kenyeret. Mert a fűtőszál az túlélte az incidenst, csak a kapcsolást szabályzó elektronika égett ki teljesen.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leonard Zelig 2009.02.09. 11:18:05

De ha nincs benne kondenzátor, hogyan SMS-ezel a kenyérpirítóval?

FPéter 2009.02.09. 11:20:22

Ja, azt tudjátok-e hogy minden elektronika füsttel működik?

Ha kijön a füst, akkor többet már nem működik.

changebug (törölt) 2009.02.09. 11:28:12

Örüljél, hogy nem 299Ft-os (akciós ár:199Ft :) ) egyszer használatos kenyérpirítók vannak divatba. A 249-299Ft-os szeletelt kenyér mellé (akciósan kettőt fizet egyet kap - most Öné lehet a szeletelt kenyér és a kenyérpirító mindössze 349ft-ért! Csak itt, csak most)
A jó öreg orosz cuccok, amikbe még van anyag az a biztos! :)
Amúgy részvétem - szar, dolog lehetett hogy a reggeli kómából egy kibaszott kenyérpirító agóniája térített magadhoz.

Sákif za morro? 2009.02.09. 11:31:47

Mekkora idióta a posztoló!? Legalább viccesen írta meg az ostobaságának történetét. Meg bimetall. ROTFL!

Sákif za morro? 2009.02.09. 11:32:49

Mókuska! Mégis mit gondoltál? Az a tekergető mi az öregördögnek van rajta? Hm? Dizájn?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.09. 11:33:12

"Van rajtra egy potméter amivel szabályozni lehetett hogy hány percig maradjon lent a kenyér."

Ha van potméter, akkor sajnos elektronika van benne, már abban az értelemben, ahogy a levélíró gondolja.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2009.02.09. 11:37:49

Nah mindjárt kimegyek a konyhába, szétcsavarozom a jófajta interspáros kenyérpirítómat és ha nem találok benne bimetált, akkor úgy baszom ki a kukába, hogy az anyja sem fog ráismerni.

Idegesítik itt az embert hétfőn. :)

lótumfaktum 2009.02.09. 11:41:21

@Mylady: Ugye jó a fordításom :DYRAS= darázs talán hagyma is meg erősíti

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.02.09. 11:43:25

@Konyhában:
elnezest kerek nem grill
kis faszenes
kondi nelkul
ez fontos

movhu 2009.02.09. 11:44:28

Lidl-ben vettem hasonlót, máig f*szán működik :)

Ha meg nem vagy elektronikai zseni, akkor ne köss bele a 25V-os kondiba. Nyilván a módszer ugyanaz, mint a gagyi hajszárítókban lévő 12V-os motoroknál.
Ohm törvényét alapul véve a fűtőszál x cm-es darbján a 230V-ból pontosan 10-20 V esik. Ide kell kötnia kondit vagy motort, és láss csodát, nincs is semmi gond, mert nem kap nagyobb feszültséget.
Egy gond van, ha a fűtőszál egy másik darabja zárlatos lesz. Akkor ugye a maradék szálra esik a nagyobb feszültség, tehát a kondi is többet kap. Szerinte így durrant.

DömDöDöm 2009.02.09. 11:47:14

@Rézfánfütyülő fűzangyal: Ja, biztos nem olasz vagy francia!
A szomszédom -aki nagytudású autószerelő- mondta épp a múlt héten egy éppkétévesfiat alól kidugva az olajos képét, hogy ha ővé lenne ez az autó, akkor már a harmadiok javítás után felgyújtotta volna. Épp olyan szar, mint egy francia járgány.
Tele vannak zsúfolva -szar anyagból szerelt- elektronikával (mer a motor stinte mindegyikben ua.), oszt annyi....

dr. Bértollnok 2009.02.09. 11:54:30

@ernye:
Nyugodj meg én két éve használom ezt a típusú "teszkós" kenyérpirítót hiba nélkül. Ha a posztoló esetét nézem, akkor nekem van mit aggódnom... :-) A "teszkós" márka meg nem idegesít, ugyanott gyártják, ugyanabból az alkatrészekből és ugyanazok a kis sárga kezek pakolják össze, mint a nagyobb "márkákat", csak nem fizeted meg a "imidzset". A lényeg, hogy jó áron kaptam praktikus és elég pofás jószágot, ami illik egy normális konyhába...

A robbanástól meg nem félek. Azon túl hogy hang-, fény- és füst jelenségekkel jár, mást nem nagyon tud csinálni... Hogy elektronika van benne? Persze. Mire számított a posztoló? Pont a minőséget és a megbízhatóságot lehet vele javítani. A bimetállos megoldás sokkal megbízhatatlanabb, mert a nagy teljesítmény kapcsolása lassan beégeti az érintezőket. Tipikus hibája az ilyen szerkezeteknek, csak az szovjet-orosz gyártmányúak bírnak ki sok évet... :-)

Az elektronikában meg sajnos előfordulnak xar alkatrészek. Azért ne keltsünk pánikot, mert elég ritka. Nem akarok a "márka" védelmére kelni, de az alkatrészeket nem ő gyártotta. Nyilván itt arról volt szó, hogy a kondenzátor rövidzáras lett. Ezt nagyon nem szeretik... Amúgy az a kondi szerintem 250V 220nF. A leírt jelenség arra utal, hogy hálózati feszültség idézte elő a tüzijátékot. Azt a kismegszakítót azért leellenőriztetném a posztoló helyében, mert kicsit túl lomhának tűnik. Egy pillanatra ilyenkor bőven a 30-50A átszalad a hibás alkatrészen (ez a volt olyan látványos), aminek azért kellett volna hatással lennie rá. Általában 16A-es értékkel nézve le kellett volna oldania. Természetesen a durranás akkor is megvan, csak utána nem marad rajta hálózati feszültség. Az emlitett kondenzátor tipikus alkatrész az ilyen szerkezetekben. Még a régi típusú FÉG cirkogeizeremben is ezt kellett cserélnem, mert behalt. A hőmérséklet miatt ne izgulj, az elektrolit kondenzátorok érzékenyebbek a hőre, de a leggyengébb azok közül is 85 Celsiust bír, aztán a következő lépcső 105 Celsius. A hálózati feszültségre szánt hagyományos kondik nyilván méretezve vannak a várható körülményre, mert nem várt volna a pirítód két évet a tüzijátékkal... Amúgy lehet transzformátor nélkül is előállítani néhány voltos törpefeszültséget, itt azonban valószínűleg nem volt rá szükség, csak drágította volna a ketyerét.

lokkoLori 2009.02.09. 11:55:50

@Mylady:
ez eddig az év kommentje :D

Valaki más 2009.02.09. 11:57:17

Aztán megnézte-e az üzenetet, mielőtt a készülék megsemmisítette önmagát?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.02.09. 12:03:18

@bértollnok: Ember, hiába raksz egy ilyen helyre 220-as kondit, az jól fog melegedni mert mellette ot izzik a fűtőszál.. Még ha 105 fokost is raksz oda, az se jelent semmit, töredék idő alatt elhal mint egyéb alkalmazásokkor.
Rendes hőszigetelés kellett volna oda, nem kispórolni belőle. Ja meg a késülék külső része felé néznie a kondinak, mert arrafele hidegebb van.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.02.09. 12:04:28

@Mylady: De hát a tiében is ELEKTRONIKA VAN!!!!!!!!! :D
Ez FONTOSCH!

jusztlacika 2009.02.09. 12:09:19

@hüjehalyó:
te mekkora fasz vagy! :D LOL

Joc 2009.02.09. 12:17:10

Szerintem örülj annak, hogy az 999 Ft-os kenyérpirítód eddig működött. Amúgy nem az elektronika a hibás, valószínüleg ez a fajta eddig tart. Ezt hívják fogyasztói társadalomnak. Visszasírni a bimetálos régi kenyérpirítót, pedig kissé olyan mint visszasírni Kádárt, mert az olyan jó volt. Ja.. Unokáink is fizetni fogják. Te gondolom zaporozseccel jársz, mert abban nincs elektronika, meg az olyan jó volt. :)

Bakter 2009.02.09. 12:25:56

Mondjuk ki: létezik a kondenzátorbűnözés, és kondenzátorterrorimus.
(Ha az itt leírt módon fosnék, már régen egy barlangban laknék, annyi felrobbant elektronikát láttam már a legkülönfélébb célú készülékekben.)

betépett felhasználó 2009.02.09. 12:31:01

faszikam, most aztan jol le piritottad magad...:) es ehhez a kiegett kutyudnek semmi koze.

Önjáró Talajgyalu 2009.02.09. 12:34:09

@Joc: En olyan autoval jarok, amiben nincs elektronika. Van bowden, rudazat, vakuumos elogyujtas. Karburettor. Elektronyik nem van. Ha betekerem a CO csavart, betekertem. Ha kitekertem, ki van tekerve. Semmi magia. Legjobb. \o/

Ja es nincs kenyerpirittom. Sikeres ember-e lehetek meg?

betépett felhasználó 2009.02.09. 12:34:36

emberek, hasznaljatok TRIMETAL-t!!
www.trimetal.com/
THE PROFESSIONAL BEHIND THE PROFESSIONAL KENYERPIRITATIONMACHINE

BéLóg 2009.02.09. 12:39:00

@Secnir: Kellene a forrás is, barátom!

Stanislaw Lem: Kiberiáda (kötetben az)
"Első utazás, avagy Gargacián csapdája"

(részlet...)
...Volt ennek a felvilágosult uralkodónak egy elmélete, amelyet meg is valósított:
az egyetemes boldogság elmélete.
Ismeretes ugyanis, hogy az ember nem azért nevet, mert vidám, hanem azért vidám, mert nevet.
Ha mindenki azt mondja, hogy remekül mennek a dolgok, mindjárt megjavul a hangulat.
Pazari alattvalói ezért, természetesen saját javuk érdekében, kötelesek voltak fennhangon mondogatni, hogy rendkívül jó dolguk van, és a régi, homályos "Jó napot!" üdvözlő formulát a király az előnyösebb "Dejóminden!" köszöntéssel helyettesítette, engedélyezve azonban, hogy a tizennégy éven aluli gyermekek egyszerűen csak annyit mondjanak: "Hűha!", az öregek pedig: "Jajdejó!"
Pazari király mindig örvendezve látta, hogyan duzzad a jókedv a népben, valahányszor csatahajó formájú hintójában végighajtatott az utcákon.
Elgyönyörködött az éljenző tömegben, kegyesen kiintegetett uralkodói kezével, s az emberek teli torokból kiabálták: "Hűha!", "Jajdejó!" és: "Ezmárdöfi!"
Egyébként demokratikus hajlandóságú volt. Roppantul szeretett amúgy katonásan elkvaterkázni öreg hadastyánokkal, mohón itta a háborús történeteket, és megesett, hogy amikor kihallgatáson fogadott valami külbolygói méltóságot, egyszerre csak térden sújtotta buzogányával, és felordított: "Hurrá, győzünk!", vagy "Lékeld meg azt a csatahajót!, esetleg: "Záporozzanak csak a golyók!"
Semmiért sem rajongott ugyanis annyira, mint a férfias bátorságért, a marcona, halált megvető hősiességért. Imádta a hamuban sült pogácsát puskaporral meg pálinkával, a komiszkenyeret, kartácsot és mordályt.
Amikor rosszkedvű volt, felvonultatta maga előtt az ezredeket, amelyek kedvenc katonadalait énekelték: "Ragyog minden csavarunk, háborúzni akarunk", "Utolsó csepp olajamig", "Ha majd ellepi a rozsda fáradt testemet", vagy a régi dragonyos dalt: "Öreg srófnak nincs muterja."
És elrendelte, hogy ha majd meghal, a régi gárda énekelje el a sírja fölött kedvenc nótáját, amelyik úgy kezdődik:
"Ha majd eljössz, rózsám, halotti toromra, Ejts egy könnyet kihűlt kondenzátoromra"...

guy 2009.02.09. 12:39:14

Én azt csodálom, sokan azt írják, hogy a kondenzátor nem veszélyes, csak néha felrobban, ha hőnek van kitéve. Namost a kenyérpirító, ha jól tudom, rendeltetésszerű használat mellett hőnek van kitéve...
Persze azt is elhiszem, hogy a kondenzátor jobb, mint a bimetál, de kérdés, hogy nem lenne-e jobb valami más?

knbm (törölt) 2009.02.09. 12:40:58

Nem is valami gagyi noname hanem: Dyras???
Mi a dyras ha nem gagyi???

Az autós összehasonlításról meg csak annyit, hogy a francia autóban is német a legtöbb elektronika. Az apám Pezsójába Siemens motorvezérlő, Bosch ABS ment tönkre.

Tipikusbalek 2009.02.09. 12:42:06

@Bit Rot: "Más kérdés hogy 60 Ohmra ráküldeni 200V-ot nem melegítené-e fel az ellenállást túlzottan?"

Elektronika, 1-es!
Nem a feszültség miatt melegszik az ellenállás, hanem a disszipált teljesítmény miatt.

Tehát ha 200 V esik egy ellenálláson, de csak 0,001 A (1 mA-el), akkor az "csak" 0,2 Watt, amit simán el tud disszipálni, nem melegszik különösebben.

Kedves barátom neked ebben a legmesszemenőkebbig (vagy mi) igazad van. Ugyebár az a 200V sem pontosan 200V. Csakhogy az elektronika 1-est én 2-es alára szépíteném. Én a 200V-ot csak úgy elnagyoltan a 230V effektív értékű magyar villamos hálózatra értettem, a fenti kontextusban. Mint ahonnan(táp nélkül)nyerte emberünk a delejt. De szerintem nem próbáld meg bedugni a konnektorba azt a 60 Ohmos ellenállást egy kondi kíséretében. Mert lehet, hogy a posztolóval hasonló élményben lenne részed.

robcsa 2009.02.09. 12:43:54

uraim
Manapság már minden elektromos készülék elektronikával van felszerelve. hogy miért?
itt pl azért mert a hagyományos bimetál sose romlik el, mig az ócska elektronika a legkisebb áramingadozástol is. Fogyasztoi társadalom. azért tartanak el hosszu ideig a régi mosogépek mert azokba nincs elekrtonika, az ujakat meg teletömik vele,és nől az ipari veszélyes hulladék

dr. Bértollnok 2009.02.09. 12:48:27

@ColT:
Ember!
Ki mondta a posztolón és rajtad kívül, hogy a hőmérséklet miatt ment tönkre?! Éppen az a valószínű, hogy nem! Évekig használtad aztán most egyszerre melege lett? Ugyan már! Meg aztán mutass nekem olyan kenyérpirítót, amiben hőszigetelés védi az elektronikát! Mawximum megoldják a szellőzését. Érdekes, hogy nekem folyamatos használat (családi tatározás) mellett sem durrannak el a "teszkós" kenyérpirítóban a kondenzárok, pedig az sincs szigetelve.
Ne csak olvasni tanulj meg, hanem értelmezni.

a paraszt a fatelepről (törölt) 2009.02.09. 12:48:45

@Tipikusbalek: 1-es! 230V effektív értékű???? mivaaaaannnn???? nincs tanítás a műegyetemen vagy nincs keresztfélév elektróbol oszt itt szenvedtek?

Bakter 2009.02.09. 12:51:40

"azért tartanak el hosszu ideig a régi mosogépek mert azokba nincs elekrtonika, az ujakat meg teletömik vele"

Persze, mert azokban meg a mechanikus időzítők és léptetőmotorok purcannak ki.
Egyébként pedig egy elektronikus vezérlést sokkal egyszerűbb és olcsóbb előállítani, mint egy mechanikusat. Ez is hozzátartozik a dologhoz.

a paraszt a fatelepről (törölt) 2009.02.09. 13:01:38

@Tipikusbalek: te a névleges effektívre gondolsz! az Ueff = U / gyök2!

zsoci 2009.02.09. 13:14:53

Hát azért pár helyen kijavítanálak:

A Dyras az nem márka hanem fos, noname.

Amiben kondenzátor van az nem feltétlenül robban fel, hanem a rossz minősségű kondi robbanhat fel.

A számítóép táp sem durranhat SOHA! Ha durran az hibás !

Önmagában az elektronika nem rosz, csak arosz minőségű. Biztos hogy kevesebb baj van vele, mint a mechanikus rögzítővel.

Üdv Zsoci

Tipikusbalek 2009.02.09. 13:19:25

@tüvapok 2.0: Már megint fölösleges hanta! Ja! U(p)/gyök2 (de csak sinuszosan váltakozó jelalaknál, ha most belekötsz, hogy mivan ha cosinuszosan változik megőrülök)pontosan. Fölösleges barátom. Mi van ráírva a műszeredre váltakozó fesz. mérésnél? Mondj egy számot!

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.02.09. 13:31:47

Hát ezen marha jót röhögtem.

Belegondolva, én is anyám kenyérpirítóját szerettem jobban, mert azt oldalra kellett kinyitni. Most a feleségem szokott kenyeret pirítani, de az a kicseszett kenyér mindig beleragad, hiába a kenguru automatikája, én meg agyhugykövet kapok, mire késsel kikurkálom az agressziótól instant zsemlemorzsává átlényegült ex-kenyeret.

Azóta melegszendvicset eszek. Azt ki lehet nyitni :-D

Jetstream 2009.02.09. 13:32:21

Egy haverom új autó vásárlási buzgalmában
Nézett tesztet, totálkárt, katalógust, specifikációt
Nem találta elképzelését egyetlen márkában

Sem nem volt megfelelő helykínálat avagy városi használat
Netán csak tesztesek fikázták, így ciki járni vele
Átkozta is az összes hülye autógyárat

Na végre eldöntötte hogy vesz egy folkszvágen passzát
Kombit hogy a cuccokat tudja cipelni vele
Büszkén nézte a rakodótér hosszát

Kéziféke hibátlan nem sokáig volt
Bóvdenes kar helyett gombos kondenzátorolt

Elektorfil mérnökök maguknak fékkart feldugták
Gondolta a haverom miközben a kompútert
Szakszervízek programozták

Azóta is szív vele, idegbeteg a sok resettől
Már lejár az akku saru
Elektornikát megutálta, kivéve a zenéből

a paraszt a fatelepről (törölt) 2009.02.09. 13:35:01

@Tipikusbalek: dehogy kötekszem! ha érdekel én ökölszabályok szerint méretezek, ha éppen kell! csak gondoltam ha már elektró órát tartotok akkor nosza!

É2I 2009.02.09. 13:40:49

@zsoci:
"A számítóép táp sem durranhat SOHA! Ha durran az hibás !"

Na az a durranás a meghibásodás maga.

Hajj, azok régi szépidők, amikor még kondenzátorokat durrogtattam. Tényleg rohadt nagyot tud szólni még egy iciri- piciri kondi is némi túlfeszültség hatására. Persze akkor ütős igazán, ha csak véletlenül kap túlfeszt, te meg nem várva az egészet, rögtönt sünt szarsz.:D
A stiroflex kondik pedig még konfetti hullást is generálnak, persze némi füst is jár hozzá.

☉ ☾ 2009.02.09. 13:42:02

A számítógépnek nincsen tápja, kenyérpirítóról megy.

hefi 2009.02.09. 13:45:35

Nekünk a Dyras botmixerünk döglött be! Az lett volna még szép, ha az robban fel használat közben :)

Most Hauser van helyette; az se egy nagy minőség, de lagalább működik.

Jetstream 2009.02.09. 13:45:38

@1478 97 277: És a pletykának ha nincsen tápja, miről megy?

Secnir 2009.02.09. 13:46:04

@BéLóg:
Asszem te vagy az első, aki rajtam kivűl Lemet olvas :)
azonban ne feledjük a máfordítót is, aki ily remekbe szedte le a fránya lengyelt :)
Murányi Beatrix volt az...

Secnir 2009.02.09. 13:47:58

Persze az igazi kenyérpirítók azok nem robbannak : lásd BSG

a paraszt a fatelepről (törölt) 2009.02.09. 13:54:39

legjobb majd az lesz, mikor ez a "szaki" beállít valami háztartásikisgépjaívtóba, hogy izé, eztet kéne okosba megjavítani!!! me az lesz!

É2I 2009.02.09. 13:58:11

Nálunk a gyesznónak van tápja. Akkor az már nem is számítógép?

☉ ☾ 2009.02.09. 14:05:06

A pletykának alaplapja van, a disznó tápja a gyűlölet.
A jó kenyérpirító benzines, héjégetős, vagy gázos pörkölős, utánégetős, kerozin töltésű, ludtoll vezérelt.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2009.02.09. 14:25:35

A Dyras egyébként is ősi román cég.

Tsabi 2009.02.09. 14:26:05

@1478 97 277: van geotermikus is, csakgyorsabban kell szaladni a lavanal.. Klasszikus pelda pompeii, na ok is feltalaltak a durranos piritost, csak az elszaladast nem.

s_marky 2009.02.09. 15:30:25

Döbbenetes felismerés a társadalmi elbutulás...vagy talán túl sokat lógtunk fizikaóráról?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.02.09. 15:40:48

@s_marky: Ez még egy intelligens fogyasztó volt, tudja mi az a kondenzátor!

trónkövetelő 2009.02.09. 15:43:13

BAZZEG KIMODERÁLTAK INNEN MERT SZIDTAM A RENDSZERT DE MÉG EGY KÁROMKODÁS SEM VOLT BENNE...

HIHETETLEN... KIVÁNCSI LESZEK HOGY EZ A POST ÁTMEGY-E.

ÉS JUSTIS NAGYBETUVEL IROK CSAK HOGY TUDJÁTOK PARASZT MÓDON MODERÁLJÁK A HOZZÁSZÓLÁSOKAT. ÉN TÖBBET NEM OLVASOM EZT A SZ*R HOMÁRT.

Leonard Zelig 2009.02.09. 16:02:46

Én egész nap bimetált hallgatok. Az kikapcsol. ÉRTED?

Nada 2009.02.09. 16:06:31

Van, aki vásárol egy luxusautót, olyat, amiről te csak álmodnál, és nem is tudja, hogy azért vette meg, mert abban akar meghalni. mert annak majd beragad a gázpedálja, ki tudja miért és hogyan, és bumm. Az illető a kocsi fölé száll, és hallja mások gondolatait, no meg a sajátját. Innen értesül, hogy épp meghalni vette meg a kocsit. Tán a robbanós kenyérpirítónak is funkciója van.Ki tudja?mertmegerdemled.blog.hu/2009/02/09/halalelmeny_20_percben05

Té, mint Tamás 2009.02.09. 16:36:05

Mellesleg a csavarhúzója is teszkós. Én is vettem, párszázforintos szett volt, és tök jók.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.02.09. 16:59:40

Biztos voltmár, nem olvastam az előző 150 kommentet, de sikeres ember-e aki bármilyen műszaki cikket tesco-ban vesz?

"A Dyras márkanév mára a megbízható, elérhető áru termékek védjegyévé vált. "

Elérhetű árú/olcsó = szar. Tessék észben tartani.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.02.09. 17:01:27

@É2I: én hifi hangfalkimenetére kötöttem gyerekkoromban a kondikat. Egy ideig ritmusra zizegtek, a hangerő növelésével egyre hevesebben, aztán pukk :) Olcsó játék hülyegyerekeknek, de akkor jó móka volt.

RaveAcE 2009.02.09. 17:08:21

Mi bajod az elektronikával?
A celeron procimon is lehetne pirítani, ha nem darálná le az a forgó izé.

É2I 2009.02.09. 17:30:31

@/ Gery Greyhound:
:)
De mákod volt, hogy nem küldted az örök vadászmezőkre a hifidet.
Egyébként én nem szórakozásból nyírtam a kondikat. Mondjuk úgy; munkahelyi ártalom volt. Általában akaratlanul, de max figyelmetlenségből ;) Persze megbünhődtem érte, mivel a tőlem pár centire váratlanul kidurranó kondi általában a bekokszolás mennyei érzését hozta magával. Aka, majd besz.rtam az ilyedségtől :D

geniusgenie 2009.02.09. 17:50:16

Például a kompakt fénycsövekben is elektronika és kondik vannak.Hagyományos izzót már sokat cseréltem, kompaktot eddig egyet, annak is a csöve nyekkent meg.(Noname tipusu)Rekorder OSRAM 15 éve megy konyhában.
Bár igaz, hogy pl vasalóban még csak bimetallost láttam, lehet, hogy a kenyérpirítóba is célszerűbb.

ezsoezso 2009.02.09. 18:24:26

"Mi a rohadt faszért tesznek bele elektronikát??? Miért nem jó a hagyományos bimetall kapcsoló???"

Azért Te szerencsétlen idióta, mert a Tescóban vásárolsz és ott - ugyan olcsón - de szart kapsz! Tele vannak a hirdetési oldalak Tescoban kapható LCD tévékkel (Orion, Technika) amit megvett a tulaj, most meg árulja, mert rájött, hogy 5-10ezerrel drágábban normális tv-t is vehetett volna és nem egy hulladék képet nézne.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.02.09. 18:35:30

az enyemen nincs gomb de nem marad lent az az ize csak bedugott allapotban
akkor most fel fogunk robbanni?
kb 6 eves sunbeam markaju a WalMartbol
tele vagyunk ketsegekkel Maryvel

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2009.02.09. 18:52:34

Volt egyszer egy kenyérpirító,
Nem noname szar, hanem Dyras.
Bár a kettő ugyanaz.

Nem volt benne bimetall,
De volt benne elektronika.
Felrobbant.

Minden versben fő a rím,
Pirítót gyárt a Dyras.
A Teszkó meg árulja.
A pirítós felrobban.
Posztoló Pál beszarik.
A versem itt ér véget.

Büdösgyökér 2009.02.09. 19:23:51

12 kenyérpirító...7 már ismert, egy felfedi titkát!
A 11-esek közül ez volt a Dyras nevű! De már bedobozolták.

Picsafüst, ebből lekvárt kellett volna csinálni, nem posztot. Kár a bitekért!

jesszumpepi (törölt) 2009.02.09. 19:54:27

Nálunk Dyras kávéfőző nagyon hamar,Dyras rádió hamar tönkrement :-(

lótumfaktum 2009.02.09. 20:02:00

Nekem a 22éves energomat mosógép kondija robbant fel tavaly de azért mert vízfolytrá .eszembe sem jutott,hogy be írjak a homárba.nem szerencsés?
egy ilyen be író menyi suskát kap zsebbe,tudja valaki?
Tiltakozom!!!miért nem vagyok most sárga?

truebaba (törölt) 2009.02.09. 20:11:29

Lányom Tefal kenyérpiritójában nincs elektronika se bimetál..
Cuppanós tapadokorong van benne, azt tartja lent a kart, majd adott idő mulva elenged és a felfelé szálló kar meglöki a csengőt is.. Nem kell itt túlbonyolítani mindent az elektromosággal, régen nagyon sokáig nem is ismerték mi az..

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.02.09. 20:14:27

@bértollnok: Khmm! Láttál már olyat hogy sokáig melegen van egy kondi, aztán elhal? És ha épp úgy hal el hogy 220-at szűr akkor megeshetik hogy a két fegyverzet összeér = pukk.

@megélhetési sünöző: Jaja!

Minden versben van egy rím
Ebben is van nem is egy

Megdobbent, most erEDEti izzel 2009.02.09. 21:05:59

@FPéter: Nem-nem. Kenyer helyett kitolt volna egy kek cedulat, rajta egy 1-900-as szammal, hogy ott utanakerdezhet, hogy telleg szar-e a cucc.

Attee 2009.02.09. 21:07:10

Ezek a fránya robotok egyre jobban átveszik az uralmat, és terrorizálnak...:)


Embörök! Alapjában nincs baj azzal, hogy elektronikát tesznek egy ilyen gépbe, két okból teszik: jobban eladható és bármilyen fura, olcsóbb gyártani. Emellett akár még megbízhatóbb is lehet, mint a hagyományos.
Ja és az elektronika nem csak a "gagyi" kenyérpirítók kiváltsága, van Tefal, Philips, stb is elektronikus időzítővel.

Az energomat pl. nem azért volt ennyire tartós, mert nem volt benne mikrokontroller, hanem mert tartósra tervezték...Ma már ez nem szempont, sőt...tagadják a gyártók, de létezik valóban a "beépített élettartam". Ez lehet pl. egy szándékosan gyengébb minőségű kondenzátor is a tápban, "megfutást" okozva teszi gallyra az egész gépet.

[Sven] 2009.02.09. 21:11:17

"Nem is valami gagyi noname hanem: Dyras."

ezen hatalmasat felröhögtem :D
aztán láttam, hogy nem viccelt.

rainman35 2009.02.09. 21:41:20

Egész nap nyugtalanit valami! Mi van az exit tours-s sielökkel, hazatértek?
Vagy olvasták a homárt és a teszkos puder ügy és kenyérpiritó robbantás miatt úgy döntöttek, hogy inkább ök is külhonban maradnak, és egybe kötik életüket fr. secusokkal???? :)

herk 2009.02.09. 22:03:27

"Tehát a hatvanohmos ellenállás sorba kötve a kondival felnyal a 230V-ból legalább 210V-ot. Akkó pedig a kondinak mán csak 20 V jut."

Apróság, de azért még fontos lehet:
230 =/= 210+20
Pitagorasszal kell számolni a 230 voltot, mert a kondin a feszültség késik/siet az áramhoz képest.
C

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.02.09. 22:25:44

Ilyen kondikat fillérekért lehet szerezni elektronikus alkatrészeket árukó boltokban (Lomex, HQ Nedis, Conrad). Kell még hozzá egy rendes páka (nem a drótos pisztoly, inkább a hegyes) és nem remegő kéz. Kiforrasztod a kipukkant alkatrészt, elviszed a boltba, mosolyogsz, ezért megszánva nem néznek külyének [*], hazaviszed a szajrét, beforrasztod [**], örülsz, és elmeséled fűnek-fának, mekkora nagy elektroműszerész lettél tegnap óta.

[*] Ha már tudod, mit kell fölírni, akkor csak egy papírt viszel magaddal, és már a boltban is gyakorló elektroműszerésznek fognak nézni. (Ez az istenkirály alatt van eggyel.) Nekem már elmondták, így én is ismerője vagyok a nagy tudásnak: feszültség (...V), hőmérséklet (...C) és kapacitás (...μF). Ha magasabb hőmérsékletűt kapsz, az egyáltalán nem baj, sőt, pont ebben az esetben még akár jobb is lesz; a feszültség lehet kicsivel magasabb, de ne sokkal; a kapacitás pontosan egyezzen meg.

[**] A kondenzátor egyik oldalán van egy nyilas csík, olyan, mint amilyennel elvileg a Star Trekben a turbóliftet jeleznék a falon. (A Star Trekben van turbólift, csak nem jelzik a falon, de ha jeleznék, tutira ez lenne a jele. Értem?) Az áramköri lapkán meg általában kör jelzi a kondenzátor helyét, és az egyik félkör sraffozva van. Na, a sraffozott részre megy a csíkozott oldal.

Ha meg magával rántotta az alkatrész a többit, és szétégett az egész panel, hát, legalább megpróbáltad. Borítékolom: bármi is az eredmény, az asszony kurvára értékelni fogja... ;-)

Mylady 2009.02.09. 22:57:50

Ez a poszt olyan, mint anno fizikaórán: sok érdekes elhangzik, de én egy büdös szót sem értek belőle.
Gondolom (remélem), ezzel a többi lány is így van itt :)

Mylady 2009.02.09. 23:01:44

Ja! Ma este szénné égett a pirítósom, mert nem figyeltem.
Sajátos technikája van a fent említett gépemnek: elsőre fehér marad a kenyér, másodikra halványbarna lesz, ekkor fordítani kell rajta hosszában (mert hosszabb kenyeret használok, mint a gép), de ekkor már figyelni kell, mert harmadjára vagy világos barna lesz a kenyér (és akkor jön a negyedik menet), vagy jól megég - na, mielőtt megég, ki kell venni. Ma nem figyeltem.
Remélem, érthető voltam :)

Mylady 2009.02.09. 23:03:18

Azt hiszem, tényleg veszek újat :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.02.09. 23:34:00

@Mylady:
itt kicsi a pirito, megsincs akkora kenyer ami kilogna
bar egyszer Tampan egy magyar hentesnel kaptam nagy igazi kerek magyar kenyeret
amugy itt azer van mindenhol toszter mer ezt a kenyeret csak ugy lehet megenni
na jo francia peksegekben van eheto is

Bubu80 2009.02.10. 00:15:00

Jó napot, jó szurkolást!!

pacorro 2009.02.10. 00:52:17

Nem kellett volna tuningolni, akkor nem robban föl! :-)

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.02.10. 00:57:04

@Mylady: Na most ha ez enyémet nem/sem értetted, akkor baromi nagy irgum-burgum! Direkt úgy írtam le, ahogy nekem is elmagyarázták: totál hülyéknek! Meg is értettem. 8^)

Doktor Kotász 2009.02.10. 02:01:29

@Boo:
"Kérem tegye fel a kezét az, aki szerint az áramkörbe iktatott bimetall kapcsoló nem tartozik az elektronika körébe."

Kérem az tegye fel a kezét, aki nem tudja mi a különbség az elektronika és az elektrotechnika között!
Na azok ne is szóljanak hozzá a témához...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.02.10. 03:36:35

@megélhetési sünöző:
eletemben nem voltam Tarpan de ha akarod akkor olyan
majd Maryt megkerdezem, mert O nem volt se Tampan se Tarpan
neki tudni kell

Té, mint Tamás 2009.02.10. 03:46:57

@megélhetési sünöző:
Úgy rémlik, Tampában szokott lenni valami nagy mulatság, ahol félpucéran vonulgatnak, Tarpán szerintem nincs ilyen. Remélem, segítettem.

Leonard Zelig 2009.02.10. 09:14:42

Nekem a budaörsi virágpiacon kínáltak egy full extrás, 16 szelepes, injektoros, egyhatos, ötajtós Dyrast.

Mylady 2009.02.10. 09:41:58

@Joe Forster/STA: Na most, azért remélem, abban egyetértesz, hogy a "totál hülye" és a NŐ az két külön kategória :)))

A gondok ott kezdődnek, hogy mi az a kondenzátor? Bimetall kapcsoló? Elektronika? Elektromágnes? Ellenállás?

Folytassam?

Mylady 2009.02.10. 09:43:18

De szerintem ez teljesen normális így.

Te sem tudnád megkplönböztetni a CINNAMONt a fahéjtól...
:)))

2009.02.10. 11:18:14

Szerintem kifogyott a kondenzátorból a koszinusz fí és azért robbant fel. Tessék máskor 40 ezer kilométerenként feltölteni.

Funi 2009.02.10. 16:20:09

nem tudom, miért számít olyan marha modern dolognak az elektromágnes egy kenyérpirítóban, nagymuter azt hitte, elromlott a SZOCKÓ kenyérpirítója, mert nem maradt lenn a kenéyr... később rájött, hogy nem dugta be a röfibe....

Vladimir Harkonnen 2009.02.10. 21:01:34

Nagyanyámnak van egy átkosbéli szovjet kenyérpirítója, már nem használja, mert nem bírja elrágni a pirítóst. (ugyanis vagy kenyeret vesz a nyugdíján, vagy fogakat, és ő a kenyér mellett döntött érthető okokból.)
Felajánlhatom? Gyönyörű narancssárga dizájn, alig 5 KW-os fogyasztás, és belefért a régi 2 Kg-os kenyérből a 2,5 cm vastag "körbeszelet" is. Alig 30 éves, és még kitűtő egészségnek örvend. Garantáltan nincs benne kondenzátor!

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.02.10. 22:40:56

@Mylady: Én szoftveres vagyok, a hardverhez totál hülye, tehát egy csoportba tartozunk, bár más-más okból. ;-) Ettől függetlenül az általad felsorolt kifejezések egyikének ismeretére sincsen szükség, hogy az ember kicseréljen egy kondenzátort. Ezt próbáltam szerényen elővezetni. ;-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.02.11. 04:53:05

@Joe Forster/STA:
hat itt egy kndenzator arabaol veszek 3 kenyerpiritot

Mylady 2009.02.11. 22:49:39

@Joe Forster/STA: Értem én amit írtál, értem.
De azt még mindig nem tudom, mi az a kondenzátor.

És itt ragadnám meg az alkalmat, hogy meséljek egy apró szösszenetet egy korábbi főnökömről. Aki férfi. És megkérdezte tőlem, hogy mi az a porlasztó. Ő. A férfi. Akinek van jogosítványa és a sokadik autóját használja.
Tőlem, a nőtől. Akinek még autója sincs. Bár jogosítványom van.
Mondjuk a műszkki vizsgán majdnem megbuktam, mert nem tudtam szétszedni az elakadásjelző háromszöget :)))

Sákif za morro? 2009.02.11. 22:56:11

Baszod, akkor hisztizz, ha a tekerős mákdarálóban felrobban egy kondenzátor... :-DDDDDD
süti beállítások módosítása