Norbert egy visszatérő jótanácsra hívja fel a figyelmet, azazhogy mindig tessenek kiolvasni a termék csomagolását, mielőtt kifizetik, mert hiába utal minden külső jel tejre, ha azt egy szóval nem írják a dobozon. Nyilván nem véletlenül:
Nemrég volt szó róla: megpróbálják elérni, hogy a magyar termelők által termelt, előállított termékek (köztük a tej is) legalább olyan olcsó, ha nem olcsóbb legyen, mint a külföldi termékek (tej esetében a szlovák, lengyel dobozos tej). A nagyobb áruházakban (de egyes hazai üzlethálózatokban is (pl. Coop) idáig kb. 120-130 Ft-ba kerültek a szlovák és a lengyel dobozos UHT tejek, míg a magyar tejek litere kb. 180-300 Ft-ba. Jelentős eltérés, csak a nagyon tehetősek vagy patrióták vásároltak ennyivel többért a magyarból. De a napokban felfedeztem, hogy végre nem a szlovák tejek állnak halomban 120 Ft-ért, hanem magyar származásúak, és, - hogy szívemnek még kedvesebb legyen mivel az alföldön élek- alföldről származóak. Alföldi Harmat a neve. Már itt gyanút kellett volna fognom...
Hazaérve kibontva megkóstolva érzékeltem, hogy - bár az 1,5%-os tej amúgy is "vékony", de ez mintha még tovább lenne hígítva vízzel. Először csak a 100ml tartalmaz táblázatot hasonlítottam össze ezen és egy szlovák terméken. Feltűnő volt, hogy kisebb energiatartalmú a mi tejünk, valamint jelentősen kevesebb a fehérje tartalma is. Csak ezek után találtam rá a doboz másik oldalán a magyarázatra: Összetevők: tej 51%, permeátum.
Köszönöm szépen az ilyen olcsó magyar "tejet"! Részemről maradok az ugyan ennyibe kerülő, de 100%-os 1,5%-os zsírtartalomra standardizált terméknél. (már most látom előre, hogy jön a kioktatás: piacon kell vásárolni, stb. > az emberek kb. felének a teljes tej gyomor és bélrendszeri panaszokat okoz, nekem is (laktóz intolerancia -> van laktózmentes tej, kb. 3-400 Ft-ért, és az ugyancsak nem teljes.), valamint azt FEL KELL FORRALNI, mert TBC-t terjeszthet (ritkán, de az esély megvan rá)!.
Az utolsó 100 komment: