Tékozló Homár

Vizsgázni sem engedték volna a diákot a pécsi egyetemi uzsorások

2009.06.25. 10:57 | szily | 132 komment

Nem elég, hogy többszáz százalékos uzsorakamatot szed a késve fizető egyetemistáktól, a pécsi Hallgatói Pénzügyi Iroda azzal is megpróbálkozott, hogy az egyetem belső előírásait megszegve, jogtalanul eltiltson a vizsgázástól egy diákot. A hallgató korábban késett a befizetéssel, de a vizsgaidőszakig már teljesítette, az uzsorakamatot késedelmi díjat viszont még nem perkálta le. A vonatkozó dékáni utasítás viszont csak a költségtérítés ki nem fizetését tekinti kizáró oknak, a késedelmi díj nem fizetése nem zár ki semmiből. Az Iroda azért bepróbálkozott, és félelemkeltő paragrafusbombázással akarta elhitetni ügyfelével, hogy ebben a szemeszterben jól megszívta. Ha nincs az apróbetűs részeket bravúrosan olvasó szülő, a Naiv Diák sokkal több pénzt fizethetett volna be a pécsi egyetem kasszájába, mint jogos lenne. Úgy tűnik, a pécsi intézmény a providentes szellemiség, illetve a költséghatékony oktatás igazi bástyája a déli végeken. Egy ügyes szülő - Szemtanú - sikeres levelezése hajtás után:


Íme a levelünk és alant a válasz:

From: ...
To: hallgatoipenzugyek@pte.hu
Sent: Thursday, May 21, 2009 10:45 PM
Subject: ertesites vizsgaletiltasrol?????

Tisztelt Hallgatói Pénzügyi Iroda!

Sajnálattal vettük levelüket, melyben arról értesítették x.y. fiamat (EHA-kód: ......PTE, szak: Kommunikáció és médiatudomány), hogy „ a 2008/2009-es tanév II. félév költségtérítési díjának késedelmes befizetése miatt felszámított késedelmi díjat mai napig nem fizette meg, ezért a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat 50§ (1) bekezdése, a Térítési és Juttatási Szabályzat 57§ (3) bekezdése valamint az érvényben lévő 4/2009-es Dékáni utasítás értelmében nem tud vizsgára jelentkezni, illetve záróvizsgázni.”

Nos, már az is furcsa és talán az oktatási jogok országgyűlési  biztosának figyelmére is méltó, hogy mi jogon szednek kb. 250% kamatnak megfelelő összeget  késedelmi díj címén (mint valami parkolási társaság, hogy a Providentet már ne is említsem), de az már-már érthetetlen, hogy a hivatkozott dékáni utasítást olvasni, értelmezni sem tudják.

Hogy értsük egymást, idézem a 4/2009-es dékáni utasítást:
 „A PTE Szervezeti és Működési Szabályzatának 5. számú melléklete, azaz a Tanulmányi és
Vizsgaszabályzat 50.§ (1) bekezdése, valamint a PTE Szervezeti és Működési Szabályzatának
6. számú melléklete, azaz a Térítési és Juttatási Szabályzat 57.§ (3) bekezdése értelmében a
Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának beiratkozott, aktív státusszal
rendelkező hallgatói az ETR-n keresztül mindaddig nem jelentkezhetnek a 2008/09-es
tanév II. félévét lezáró vizsgaidőszak egyetlen vizsgájára sem, amíg a Kar felé nem
teljesített költségtérítés befizetési kötelezettségük áll fent.

Önök levelükben a vizsgára jelentkezés letiltásának indokaként a késedelmi díj be nem fizetését jelölték meg, hisz a költségtérítési díj befizetésre került. A dékáni utasítás azonban csak azokat zárja ki a vizsgára jelentkezésből, akik a költségtérítés díját nem fizették meg az egyetem felé.

Mindezek értelmében szíveskedjenek az egyetemi szabályzatok szerinti jogszerű helyzetet helyreállítani és x.y. vizsgára jelentkezési tilalmát haladéktalanul törölni.

Körültekintő és értő munkavégzést kívánva:

....

A válasz:

From:
Sent: Friday, May 22, 2009 11:47 AM
To:
Cc: Hallgatoi Penzugyek Kozponti Email;
Subject: FW: ertesites vizsgaletiltasrol?????


Tisztelt ...!

Ezúton szeretném megköszönni észrevételét a kiküldött levelünkre vonatkozóan, mellyel kapcsolatban a következőkről szeretném tájékoztatni:

Jogorvoslati kérelmet a Hallgató, vagy a Hallgató által hivatalosan meghatalmazott személy nyújthat be. Tekintettel arra, hogy a Dékáni Utasítás vonatkozásában egyetértünk a leírtakkal, hivatalból intézkedünk a jogszerű helyzet helyreállítása érdekében.

A késedelmi díj vonatkozásában felhívom szíves figyelmét arra, hogy annak mértékét a Szenátus határozta meg az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat egyetértésével, melyet az Oktatási és Kulturális Minisztérium sem kifogásolt meg. Tájékoztatom továbbá arról, hogy az érvényes szabályok értelmében a költségtérítés vonatkozásában fizetési haladékot lehet kérni, melynek jóváhagyása esetén nem kerül felszámításra a késedelmi díj.

A későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében felhívom szíves figyelmét, hogy amennyiben a Hallgató a tartozását nem rendezi, akkor a Térítési és Juttatási Szabályzat 52§. (2) bekezdése szerint nem jelentkezhet be a következő félévre.

Észrevételét megköszönve üdvözlettel

... Zsolt
irodavezető

----- Original Message -----

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2009.06.25. 12:34:09

ez a gyerek ott kap majd diplomát ezek után? szerintem történni fog még valami kellemetlenség....

Mokele-Mbembe 2009.06.25. 12:37:40

@az igazi mpl (kurtaszoknyában, mint Gogolák et.nő): A kommunikációszakos diploma önmagában elég súlyos büntetés...

EvilHedgehog 2009.06.25. 12:47:47

Kommunikációra jár, az anyja intézi az ügyeit, nem tud önállóan szülői segítség nélkül értelmezni egy egyetemi szabályzatot...nem sikeres!!!

Mokele-Mbembe 2009.06.25. 12:48:39

@EvilHedgehog: Az első tétel automatikusan hozza magával a többit :-)

DaveSlim 2009.06.25. 12:48:39

hehe... és ezek után járjon az ember egyetemre? :D Lol

i hate the police (törölt) 2009.06.25. 12:50:26

@EvilHedgehog: tényleg:kommunikálni tud a gyerek?:)))

is 2009.06.25. 12:50:55

@Alikam: "felsőoktatási reform kéne, na persze nem olyan baloldali-féle..."

Milyen a nem-baloldali-féle felsőoktatási reform? iszom szavaid, tedd le javaslatod. ugye nem egyszerű hangember vagy?

QM 2009.06.25. 12:56:56

Jó írás.
Kiindulási pont: Valaki nem teljesíti a vállalt kötelességét(időre). Ebben a pillanatban, "jogai" keletkeznek, amik alapján mentesül a(z időre) vállalt kötelezettsége alól.
Ismerős? Nahát, pont így működik az egész ország. Abszurdisztán.

changebug (törölt) 2009.06.25. 13:01:59

Érdekes. Én posztgrad képzésen ezelőtt 10 egy néhány évvel, ugyanígy jártam. És nem kaptam sokkot. Aztán befizettem amit be kellett aztán vizsgáztam. Nem tudom mit kell hisztizni. FIZETNI KELL! nem hisztizni meg apróbetűzni meg médiához rohangálni.
Vagy lehet felvételt nyerni államilag támogatott képzésre.
Ennyi.

Neménvótam 2009.06.25. 13:03:57

Hát majdnem elmeszelték szegény gyereket, mikor az ország ilyen helyzetben van. Úgy kellenek a kommunikáció és médiatudomány szakemberei most, mint egy falat kenyér. És nem engedik vizsgázni csak azért mert nem fizet. Salynos.

Secnir 2009.06.25. 13:06:20

télleg, a kommunikációszak az mi?
megtanul kommunikálni a gyerek?

nálam ezt a szüleim 0 és 5 év között vezették be, nem tudtam, hogy mostmár főiskolához kötik. lehet belőle diplomázni? ha akkor végeztem el, amikor még nem volt ilyen szak, akkor elég szülői igazolás, hogy tudok kommunikálni (lásd, most is kommunikálok veletek)...

EÖ (törölt) 2009.06.25. 13:09:32

aztán majd az ilyen egyetemisták fogják később hegeszteni a vaníliás karikákat!
nem mondom, hogy túlzottan megnyugodtam...

staropramen 2009.06.25. 13:09:45

Sztrovacsek!
Lehet, hogy ha a mama, vagy papa nem elég ügyes, akkor pár év múlva szegényebbek lennénk egy új Demcsák Zsuzsával, vagy Szollár Domokossal, esetleg Garamvölgyi tengernaggyal?
Ezt semmiképpen nem endedhetjük meg.Nem állunk ennyire jól.Javaslom követeljünk fennszóval a hülyegyerek részére államilag finanszírozott helyet.

EÖ (törölt) 2009.06.25. 13:11:53

@Secnir: b.szahtnád a kommunikációs tudományodat, ha mi homárosok mindannyian nem végeztük volna el a pécsi bőcsészkar kommunikációs szakját. :)
nem lenne a mondandód dekódolva!

staropramen 2009.06.25. 13:15:17

Egyéves Önkéntes 2009.06.25. 13:11:53
Én olyanról is hallottam, aki tévedésből kétszer is elvégezte.Szegény apja csak az utolsó félév vége táján ért rá megkérdezni, hogy édes fiam te nem jártál már egyszer ide?A gyerek kommunikatíve közölte:mittomén,nem tudhatok mindent én sem.

Secnir 2009.06.25. 13:16:42

@Egyéves Önkéntes:
nem értelek
mondandódekódolómnak nincsen mondandókódolka-visszacsatolója, így csak verbálisan tudom kikommunikatív módszertudománnyal elmondani mondandómat digitálisan kommunikátor archivátorommal.

Péteréter 2009.06.25. 13:16:49

Lehet úgy nagy átlagban szidni a felsőoktatási intézményeket, és aki ezt teszi, nem is nagyon tud melléfogni, mert tényleg annyi gond van velük. Jelen esetben lehet ugyan szűkíteni is a helyzetet, a diákot hibáztatni, a szakot, amelyikre épp jár, a kart, a PTE-t, de itt egy még nem említett és tényleg országos problémáról van szó: Hallgatói Önkormányzat.

Ez egy független érdekképviseleti szerv lenne, de már elég régóta egyetlen egyetemen sem funkcionál így. Túl sok joggal bírnak, túl nagy a beleszólásuk olyan egyetemi intézményi döntésekbe, amelyeket az elődeik ugyan kiharcoltak, de amelyekkel a diákok ügyeit szolgálni nem tudják -- viszont bőven adnak lehetőséget az egyetem és a HÖK-ök közötti összekacsintásokra, szemérmetlen pénzügyi manőverekre.

Itt éppen, ahogy a levélben is szerepel (mennyire pofátlanul még hivatkozik is rá!!), a késedelmi díjakat az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat is jóváhagyta. Nos: ez úgy történik - és így van pl. a Szegedi Tudományegyetemen is -, hogy a különeljárási díjaknak egy részét, karonként kialkudott ráta szerint a kari Hallgatói Önkormányzatok kapják meg. Ebből pedig annyi következik, hogy a neve szerint hallgatók érdekeit képviselő ügyes csapatnak egyértelmű érdeke, hogy minél több pénzt szedjenek be a diákoktól.

Mokele-Mbembe 2009.06.25. 13:17:42

Kell a kommunikáció-szak, hogy a delikvens szépen, érthetően, ne motyogva mondja: Adhatom nagy menüben?

EÖ (törölt) 2009.06.25. 13:18:21

@staropramen: na, ilyen velem is történt! :)

staropramen 2009.06.25. 13:21:43


Egyéves Önkéntes 2009.06.25. 13:18:21
Kicsit nem figyeltél oda,és máris elvégezted ugyanazt újra?
Na szép nekünk meg villogsz a két diplomáddal, pedig az ezek szerint csak jó esetben másfél.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2009.06.25. 13:22:35

Legalább a nagybetűs életre is nevelik egy kicsit a diplomásokat...
EZ vár rátok, ha már nem fizet a szülő :D

EÖ (törölt) 2009.06.25. 13:25:47

@staropramen: nem diplomám van kettő, hanem analízis-vizsgám*! :)


@Secnir: na most gondolj bele, ha te sem értesz, hogy értenek a többiek? :D

@Mokele-Mbembe: :) blog.bioethics.net/2009/05/do-you-want-fries-with-that/

mano31 2009.06.25. 13:27:49

nem akarom az egyetemet védeni, de mikor beiratkoztál elsőben kaptál szerződést nem? Abban feketén fehéren benne van minden. Mikor kell fizetni, mi van ha nem fizetsz..stb. S még részletfizetést is lehet kérni.

Nógrádi Robogós 2009.06.25. 13:29:19

Nesztek pár bőcsészmondás:

Mechanical Engineers build weapons, Civil Engineers build targets.

One has to look out for engineers they begin with sewing machines and end up with the atomic bomb.

Scientists dream about doing great things. Engineers do them.

neked ugatok 2009.06.25. 13:31:18

nálunk a hff-en 2-3 éve még úgy iratkoztam be, hogy 1-200e Ft elmaradásom volt a tavalyi tandíjról, ezt be kellett fizetni, aztán kértem részletfizetést az adott évre, és azt a következő beiratkozásnál fizettem be
persze a késedelmes fizetés kizáró ok volt, de nálunk leszarták
azóta meg szigorodott, a múltkor le is basztak, sőt, kigúvadt véres szemekkel hallgatták, amikor közöltem, hogy én mindig így szoktam fizetni, és mondták, hogy ilyen már nincsen

Fairy Girl 2009.06.25. 13:32:44

Gondolom szépen minden (akármilyen tartozással rendelkező) tartozónak kiküldték a levelet, és addig el se olvasták ezt a dékáni utasítást.

Pannon Puma 2009.06.25. 13:33:31

amikor a második lábosomat tüntették el a kollégiumban, akkor nagyon belejöttem a balhéba... azegyetemen a mi karunk szerencsére kánaán volt, aztán jött a központosított TO... én ebből jóformán kimaradtam. szerencsé(jük)re

Dr_utcai_arcos 2009.06.25. 13:48:58

Kicsit felment bennem már a pumpa. Szeretném azoknak üzenni, hogy akik így kezdik, "biztos bölcsész..." nyugodtan vegyenek torokra. De piszkosul nagy eszű, mindet elintézni tudó egyetmet, főiskolát (?) végzett emberek vagytok. Büszkék lehetnek rátok, mérnök, közgazdász, jogász (stb) fajtatársaitok, hogy tik milyen tokos gyerekek voltatok.Mindig, mindehol.

É2I 2009.06.25. 13:51:28

Tisztelt Hallgatóink!

A alábbi változtaást eszközöltük:

"A PTE Szervezeti és Működési Szabályzatának 5. számú melléklete, azaz a Tanulmányi és
Vizsgaszabályzat 50.§ (1) bekezdése, valamint a PTE Szervezeti és Működési Szabályzatának
6. számú melléklete, azaz a Térítési és Juttatási Szabályzat 57.§ (3) bekezdése értelmében a
Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának beiratkozott, aktív státusszal
rendelkező hallgatói az ETR-n keresztül mindaddig nem jelentkezhetnek a 20xx/xx-es
tanév II. félévét lezáró vizsgaidőszak egyetlen vizsgájára sem, amíg a Kar felé nem teljesített költségtérítés és késedelmi díj befizetési kötelezettségük áll fent."

A utasítás visszamenőlegesen is érvényes.

Megértésüket köszönjük!

Dr_utcai_arcos 2009.06.25. 13:52:36

@Mokele-Mbembe: Ekkora eredeti dumát...Kíváncsi lennék, mennyi itteni "sikeres" embernél keresek sokkal többet a bőcsész diplomámmal.

Pannon Puma 2009.06.25. 14:01:11

utcai_arcos 2009.06.25. 13:52:36

namost az nem feltétlenül jelent bármit is...
mindenesetre a feleségem bölcsész,és okos. mellesleg nem keres sokat. de vannak olyan emberek, akiknek nem is feltétlenül az az élete vágya, vagy éppen kereshetne, de olyat kellene csinálnia, amit ő mondjuk elkurvulásnak hív.

aki általában bölcsészezik, az végezzen el egy pécsi egyetemi német szakot például. a komm. szak az nem bölcsész, max. a bölcsészkaron van (ott van)?

yanchi345 2009.06.25. 14:14:53

@Zsolo7: Az a helyzet, hogy ma a bármilyen érettségivel rendelkező hunamoidok be tudnak jutni a felsőoktatásba. Nem az érettségizettek 10%-a, nem is a negyede, hanem majdnem az összes. Most el lehet rajta gondolkozni, hogy vagy ennyivel okosabbak lettek az elmúlt 30 évben a fiatalok (helyes válasz: nem), vagy ennyit romlott a színvonal a felsőoktatásban. Úgyhogy sikerül minden évben közpénzen lébecoltatni több ezer alkalmatlan fiatalt, akikből pár év múlva felháborodott diplomás munkanélküli lesz.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2009.06.25. 14:16:49

@utcai_arcos: írd ide, oszt meglátjuk, ki hogy tudja űberelni. induljon a licit!

mellesleg a bőcsészezésnek előzménye van. olvass utána. és növessz humorérzéket.

Frucsasz 2009.06.25. 14:17:59

@utcai_arcos: ejj-ejj, bogárka, de felkaptad a vizet. Pedig ha bölcsész vagy, tudhatnád, miről van szó:
1. mert bölcs vagy
2. mert tudod, hogy akinek nem inge, ne vegye magára
3. mert akkor te is (akárcsak én-ELTE-BTK) tapasztalhattad, mi a nagy magyar bölcsészvalóság:

Sok diák nem tudja, mit akar, de szülői kényszer, hogy továbbtanuljon. Nehogymár az én kis csillagocskámnak ne legyen diplomája, az olyan ciki már. Vagy esetleg nem is szülői kényszer, hanem ő maga gondolja úgy, hogy ő bizony diplomás ember lesz, ha a fene fenét vacsorál, akkor is. Fontos, hogy itt nem azokról beszélek, akik pontosan tudják, mit akarnak (tanítani, nyelvet tanulni, stb.), hanem azokról, akiknek lövésfoszlánya sem lengedezik, mi is akar lenni, csak az a tuti, hogy diploma kell. Na most, ezek az emberek túl kevesek ahhoz, hogy orvosit, BME-t, jogot, közgázt, vagy bármi gyakorlatit, és nagyon tanulásigényeset válasszanak. Sokat fel se vennének (legalábbis még a régi felvételi rendszerben tuti nem). Sokan ki is buknának. Ezek az emberek keresnek vmi kényelmes szakot, ami nem túl nehéz, át lehet bukdácsolni ketteskékkel, szorgalmi időszakban meg lehet négykézláb csúszni egyik sörözőtől a másikig. Buli az élet, csak néha picit vizsgázgatni is kell. Hogy miért a bölcsészkar? Azért, mert bár a tudás, amit meg lehet szerezni ott, nem elhanyagolható, de a kettesért nem kell szenvedni. Nem vonom kétségbe azoknak a tudását, akiket tényleg érdekel a szak, amit tanulnak. Akik odateszik magukat, azokkal semmi baj. De az is tény, hogy a legtöbb töltelékdiplomás (akinek nincs elhivatottsága, tök mindegy, csak diplomája legyen), az bölcsészkaron végez. Mert ezek bizony egy keményebb suliban elvéreznének.

Frucsasz 2009.06.25. 14:22:41

@utcai_arcos: jah, és merem mindezt azért írni, mert 3 évig voltam ELTE-BTK-n. Az átlagom 4,8 és 5,2 között volt (kreditrendszerben ez lehetséges). A szakon 220-an voltunk, abból kb 10 olyan volt, aki azért járt oda, mert ez érdekelte. A többi meg azért, mert segédfogalma sem volt, mit akar, de ebből a tárgyból tudott felvételizni, hát jelentkezett, aztán majd csak lesz valahogy.
Utána kerültem át a PSZFK-ra. Érdekes, nem lettem hülyébb, de az átlagom háromszor-négyszer annyit tanulás mellett is csúnyán leromlott. Elgondolkodtató, nemde? Nekem senki ne mondja, hogy nincs szintkülönbség a két intézmény között.

versiro 2009.06.25. 14:22:53

Szenátus az egyetemen, mik vannak. Degradálják a szó jelentését...

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2009.06.25. 14:32:25

@Frucsasz: és nem bőcsészként biztosan kevesebbet keresel. a mennyinél is? :D

staropramen 2009.06.25. 14:39:18

@Utcai arcos
Találó a nicknév.Higgadj le.Nem a te mundérod becsületébe tipródnak.

lacasz 2009.06.25. 14:41:30

Na a Hökösöket is megkeresném én ottan, mégis mibe egyeztek bele(250%, ezek idióták ). Amúgy túrót nem csinálnak soha, csak meresztik.....

staropramen 2009.06.25. 14:48:10


az igazi mpl (kurtaszoknyában, mint Gogolák et.nő) 2009.06.25. 14:42:18
Az a helyzet Sztrovacsek, hogy úgy tűnik, ifjú barátunknak nincs humorérzéke, és nem akartam egekbe lökni a vérnyomását.Esetleg valami ősi bölcsészcsúfoló népi mondásnak veszi. Kösz, hogy figyelmeztettél.

Zsolo7 2009.06.25. 14:52:41

Hát igen a nagy szakember Dr Magyar Bálint ezt alaposan. "megliberálta"
Most, hogy mindenki!!! (A te ált. osztályodba nem voltak buták?!) Érettségit kap egy kalap szart ér az egész! És ha valóban mindenkit felvesznek a felsőoktatásba!? (Bár ezt nem értem a kedvenc analízis tanárom 65%-70%-os teljesítményt is elért félévente. 5-en végeztünk csak akivel együtt indultunk.)
Nem kell lenézni senkit! Az én időmbe a víz-gáz szerelő volt az alja szakma. Most Ők nagyon jól élnek!

staropramen 2009.06.25. 15:11:31

Zsolo7 2009.06.25. 14:52:41
A víz -gáz szerelők ma is rosszul élnek ott ahol nincs víz és gáz.

moli 2009.06.25. 15:20:40

hogyhogy egy szulo levelezik az egyetemmel?! nem ugy van, hogy 18 utan FELNOTT?

kakilni tud-e mar egyedul?

fiokosszekreny 2009.06.25. 15:26:04

@moli: Nekem is pont ez jutott eszembe, hogy milyen már, hogy az anyja intézi az egyetemi dolgait:)

Dr_utcai_arcos 2009.06.25. 15:31:06

Válaszolok mindenkinek. Van humorérzékem. Ezen nem kívánok vitatkozni :D. Nem vettem magamra -mert bölcs vagyok ;), csak anno Miskolcon is a belünket kidolgoztuk, hogy megpróbáljuk elejét venni a hülye bölcsész-bukó gépész/bányász beszólásoknak már a gólyatárborban. Sajnos már fiatal sem vagyok :(. És a bölcsész szakokon vannak olyan ravasz viszgák is mint angol/német/francia stb nyelvészet, dialektológia, fonetika stb amit gondolom a legtöbbje még az itt megszólalóknak magyarul sem tudna elmondani nemhogy idegen nyelven. Ja, amikor valaki mérnöknek/orvos stb megy, nehogy már utána kezdjen el meglepődni, hogy tanulni kell ;). És azt inkább ne várjátok, hogy dühös legyek egyszer is :D. Nagyon választékosan tudok ám elküldeni k anyukához :DDD (a,akár mi volt az előzménye, már ott abba kellett volna hagyni.b,láttam én ám töketlen jogászt,gépészt,kohászt is...)Ne ítélj hogy ne ítéltess mondta valami bölcs ember -pedig bölcsész sem volt!

guy 2009.06.25. 15:32:33

Oktatási reform persze nem lesz, mert a képviselőket szerintem főleg az érdekli, hogy miből kapják a fizetésüket, azt meg akkor is megkapják, ha az ország totál elhülyül, vagy munkanélküli lesz.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.06.25. 15:36:49

@moli: az lehet, hogy megy, szerintem max a törléssel lehet kis fennakadás :)

jelenleg szarban van a haza, felelőtlen az irányítás, gyatra az emberanyag
nincs ez másként az egyetemeken sem
én nem bölcsész egyetemen tanulok (tanultam, háhá, hétfőn zsebbe ugrott a két mérnöki diploma), de itt is vannak elborult arcok
bár itt az 5-10 % helyett nagyjából 20-25%-ra rúg azok száma, akik tudják is, hogy mit akarnak
de itt is vannak bizony keményen tarisznya-attitűdök

egyébként meg ja, az egyetemek nem arra vannak, hogy oktassanak, hanem, hogy valaki felmarkolja a hallgatói normatíva pénzeket
oktatási célra elég lenne a jelenlegi kapacitás 25%-a, és mindenki boldog lenne

ez meg a fene se tudja, kinek a hibája, de nem is számít, mert ahogy nézem, nem akarnak változtatni rajta

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.06.25. 15:38:04

benyelte-e a hozzászólásomat a rencer?

Mokele-Mbembe 2009.06.25. 15:42:34

@utcai_arcos: Ha tudnád, hány ilyen félresiklott kamudiplomás lúzert ismerek... és ezek közt élen járnak a kommunikáció szakosok (mellesleg a bölcsész szó nem hagyta el mindeddig az ujjaimat...)Jól hangzó, sok pénzért bevásárolható diplomának nevezett sajtcetli, mellyel egy elhanyagolható statisztikai hibaszázalékot leszámítva sehova nem jutsz szakmán belül, ha nincs iszonyatos hátszeled. Ez a kör meg nem Pécsre jár, hanem a BKF-re, és A6-ossal parkol az "egyetem" előtt.

De ha magadra vetted, a te bajod.

Dr_utcai_arcos 2009.06.25. 15:56:13

@Mokele-Mbembe: Háát,tudod, ha valaki azt mondja, "biztos bölcsész volt", nos azt a bölcsészek közül hajlamosak vagyunk néhányan magunkra venni. Ez nem olyan nem inge ne vegye magára dolog. (de kicsit visszautalva, én is találkoztam szórakozóhelyen jogászlánykával, és én voltam aki szórakozott, ő meg matyó ruhában rózsát árult...nem tudom ki lett vörösebb ;) )

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.06.25. 15:56:53

És egy egyetemistának miért van szüksége arra, hogy egy ilyen kétbekezdéses levelet megírjanak neki?

A legszebb momentum az irodavezető .. Zsolt első bekezdése, aki ott pont ugyanerre hívja fel a figyelmet, amikor saját hatáskörben végzett felülvizsgálatnak nevezi ezt az egészet.

Magyarul gyere csak, vizsgázgass hülyegyerek, aztán fizesd csak be a következő félévet is! :) Hátha idővel magadra szedsz némi wirtschaftot...

Dr_utcai_arcos 2009.06.25. 15:57:23

De természetesen nincs harag, sose volt, remélem nem is lesz.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2009.06.25. 15:59:29

1) Szar a dékáni utasítás. Nem csodálkozni rajta! Biztos látta egy jogász, innentől el lett meszelve a szövegnek. (A jogászok nem tudnak magyarul. Direkt nem tudnak, mert akkor egyértelmű lenne a paragrafus, és nem kellenének jogászok, értelmezni azt. Így éhen halnának a jogászok. Logikus.)
Javaslat a javításra: "amíg a Kar felé nem teljesített költségtérítés-, vagy annak késedelmes teljesítéséből származó pótdíj-befizetési kötelezettségük áll fent." (Az egybe- és különírás szabályai külön posztot érdemelnének itt is...)
2) Ettől függően volt a gyereknek sara a költségtérítés KAPCSÁN. (Effektíve, ugye.) Innentől magunkat meghúzni, sűrűn elnézést kérni, fizetni, nem posztolni marhaságokat.
3) Anyuka meg engedje el pici gyermeke kezét, hadd szaladjon kedvére! Sose nől így fel!

Nógrádi Robogós 2009.06.25. 15:59:59

@utcai_arcos: óh igen

Egyrészt a bőcsészek basztatása egy vicc, lehetne helyettük sajtkészítő is. nem kéne magadra venned.

Másrészt amikor még bőcsész voltam én is találkoztam atomfizikussal (de hánnyal), aki a ferrarimat mosta. Szóval rendkívül életszerű, amiket mondasz.

Dr_utcai_arcos 2009.06.25. 16:14:24

@Nógrádi Robogós: örülök, hogy megláttad a lényeget...

Pannon Puma 2009.06.25. 16:19:01

utcai_arcos 2009.06.25. 15:57:23

akkor most folyton verekedni kellett volna a koleszban, mert az infósokat folyton "b*sztatták" a villamosmérnökök? ne már. ez igenis "nem inge..." eset.

lámalány 2009.06.25. 16:19:47

Ez az egyetemi téma kihúzza nálam a gyufát. Bár előre leszögezem, hogy a diákok igen nagy százaléka botrányosan áll a képzéshez, de amit az egyetemek csinálnak, na, az sem egy matyó himzés.
Én a másoddiplomámat a BGF-en szereztem és minősíthetetlen volt az oktatás, semmit sem tanítottak, csak a pénzre hajtottak látványosan.
Ezek után még tanulni akartam, de már óvatosabb duhaj voltam. A Károlira vettek fel (igen, egy felvételin, ahol botrány volt a szervezés, viszont mindenki 1oo%-ot kapott!! Azóta sem értem, hogy miért kellett 9-től 2-ig ott ülni, ha úgyis mindenkit felvettek). Gondoltam, oda már csak akkor megyek, ha előbb láttam valamit. A beiratkozáskor sem tudták még megmondani, hogy melyik nap lesz az oktatás(!), pedig mindenki munka mellett próbálta csinálni. A náci kiképzőket megszégyenítő TO-s nénik viszont azzal kezdték az eligazítást, hogy "na, akkor most álljon fel mindenki, aki még nem fizette be a tandíjat!"
És még hosszasan sorolhatnám... broáf

Pannon Puma 2009.06.25. 16:23:26

lámalány 2009.06.25. 16:19:47


www.fernuni-hagen.de, ha tudsz németül. angol verziója is biztos van valahol. az színvonal.

lámalány 2009.06.25. 16:28:46

@ctc: Köszi!!!
Utánanézek! :)

Bobby Baccala 2009.06.25. 16:45:58

bme-ről inkább nem is mesélek :)

Frucsasz 2009.06.25. 17:01:58

@az igazi mpl (kurtaszoknyában, mint Gogolák et.nő): ne, tudtam én, hogy vmi bántotta a szememet...

@utcai_arcos: a lényeg, amiért én pl igenis bacctatom a bölcsészeket (megtehetem, én is voltam az, tudom, mi folyik ott), az az, hogy ott, ha nem tanulsz, akkor is meglesz a diplomád. Csak ha tanulsz, jobb lesz. Bár vannak még ilyen szakok, pl a kommunikáció, a művelődésszervező, az igazgazásszervező, a szervezésszervező, stb. Ezek nem bölcsészszakok, de 5-6, max 7 év alatt a hülye is elvégzi őket. És máris nő a statisztikai adat...
Ugyanakkor az általam liegjobban tisztelt és megbecsült 10 emberből legalább 6-7 fő a volt tanári karomból kerülne ki. Holott ők is bölcsészek, csak ők komolyan is gondolták, amit csináltak.

@lámalány: BGF? csak nem távon tanultál? Nekem az a tapasztalatom, hogy ha távos vagy, akkor feltételezik, hogy te tényleg tanulni akarsz. A táv lényege, hogy nem tanítanak, hanem megadják a lehetőséget, hogy tanulj. De önmagad. Ehhez mondjuk piszok nagy akarat kell...

Mocskos Kaviár 2009.06.25. 17:47:10

Nem tudom mi a hír ezen. Ki és befizetések szempontjából a PTE valóban genya, a PhD ösztöndíjam hónapokat késett olykor. Az úr aki a választ írta .... Zsolt, na ő pedig egy patk..., viszont én sem értem, hogy miért a kedves szülő levelezget, továbbá ha az ember nem tud fizetni, kérvényekkel elég rugalmasan lehet tologatni a befizetés határidejét.

SLacc 2009.06.25. 17:54:36

A DÖK-ök és a HSZI-k a leggenyóbb TO-snál, sőt, a legszemetebb vizsgáztatónál is hulladékabbak. Akármilyen kedves lehetek, olyanok, mint egy cégnél a mitugrász kisfőnök. Szánalmas.

Mr Anderson 2009.06.25. 18:04:32

Ebből a levélből az látszik kitűnően, hogy a hallgatói önkormányzat a pécsi egyetemen egy kalap szamócát sem ér, ha egy 250%-os késedelmi díjjat képesek voltak szó nélkül hagyni. Ez non-sense!

indapasssucks 2009.06.25. 18:35:49

bárcsak megengedhetném, hogy a gyerekek itthon tanuljanak, de úgy tűnik, hogy nem csak az UCLA de még Cambridge is olcsóbb egy hajszálnyival.

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2009.06.25. 20:31:26

Tanuljanak a vagyonos ostobák, a többi meg dögöljön meg. Így kerek a világ, nem-e?

Fx 2009.06.25. 20:57:38

Azért itt valamit tisztázni kéne.

1, Már a múltkori cikk is fals.

Pl. a BME hallgatói számára ingyenes a könyvtár. Ha viszont késnek késedelmi díjat kell fizetniük. Ha jól számolom, ez az uzsorás egyetem végtelen százalékos kamatot fizettet a diákkal. Ez nem kamat, hanem büntetés.

2, Azon lehet vitatkozni, hogy jó-e hogy a kormány a diákokra hárítja a költségek egy részét, de azon nem, hogy az intézmények fenntartása pénzbe kerül. Ez egy szolgáltatás. Ha valaki nem fizet, annak nem jár. Ha viszont valaki igénybe veszi és nem fizet érte, az lop. Olyan, mintha egy boltban azt mondaná valaki "Milyen gáz, hogy mindenkinek szüksége van kenyérre és mégis fizetnem kell érte. Ezért ellopom." Egy boltban nem, hogy nem adnak újabb kenyeret, mielőtt az előzőt kifizeti, hanem el is kergetik az illetőt, amint meglátják.

És igen, a büntetést is be kell fizetni. És ha látszik, hogy az illető tisztában van vele, hogy hibázott, és korrigálja, ismét lehet neki biztosítani a szolgáltatást (pl. vizsga)

Lehet, hogy ez elsőre nem nyilvánvaló, de rengeteg pénzbe kerül az egyetem. Ha a nem-fizető hallgatók nem is járnának, azt az időt külső munkákra lehet fordítani, ami már közvetlenül is hasznos lenne az országnak - nem csak közvetetten.

demizson bobby 2009.06.25. 21:25:56

@Fx:

1. értjük, hogy bünti, a kamat szóra valószínűleg a bünti mértékenek szemléltetéséhez volt szükség. Ha szopózónának hívjuk, akkor is az a lényeg, hogy heti 3000 Ft nem kevés, ráadásul ezt a szabályzatot senki nem adja a kezedbe és senki nem hívja fel rá a figyelmed. Aztán ha a postás elhagyja a fizetésre felszólító levelet.....

2. persze a szolgáltatásért fizetni kell, de én megfordítanám a szavaidat: a fizetségért szolgáltatni kell.
Ez utóbbi sajnos legtöbbször abban merül ki, hogy valami TO-s robot bepöcköli az aktív félév melletti pipát. Hol itt az oktatás, meg a szolgáltatás? ne vicceljük....

Fx 2009.06.25. 22:20:28

@demizson bobby:
1, Az, hogy egy rendszert rosszul működtetnek, az nem feltétlenül a rendszerterv hibája. Az összegek mértékének meghatározásával viszont egyetértek veled.

Az, hogy az infókat nem kapja meg a diák, szintén probléma, de az sem lepne meg, ha megkapta, csak olvasás nélkül kidobta, ami egyre inkább jellemző a mai világra (ki olvas el pl. egy EULA-t). A TVSz-eknek is csak azt a részét ismeri mindenki, ahol sértve érzi magát... (legyen az diák, vagy oktató)

2, Igaz, a fizettségért szolgáltatni kell. Ez is hagy némi kívánnivalót maga után, de megint nagyon fekete-fehér a mondatod. Igaz a pécsi egyetemet nem ismerem, de ismerem pl. a BME hallgatóinak véleményét, és azt is, hogy milyen arányban, milyen eredménnyel alkalmazzák őket a későbbiekben. Még ha vannak is gondok, nem áll arányban a hallgatók közvetlen véleményével az eredmény (hallgatóként sokkal rosszabb képet festenek a képzésről). Amikor valakinek a tudata mélyébe kell beleintegrálni egy gondolkodásmódot, azt komoly eséllyel nem veszi észre. A hallgatók viszonylag nagy része nincs tisztában azzal, hogy mit kell ahhoz elsajátítania, hogy szakmájában kezdő szinten jó legyen. De ez nem is feltétlenül baj. Fontos, hogy elkezdjen gondolkozni. Persze vannak rossz és érdektelen oktatók, mint ahogy vannak rossz és érdektelen hallgatók is. Ilyen minden rendszerben van.

Tudom, hogy divat szidni a diákokat, és a tanárokat, sőt divat szidni a munkakezdőket. A régebbi hallgatóim és környezetem hallgatóinak visszajelzései alapján viszont úgy tűnik, hogy még most is egészen jó a képzésünk, még akkor is, ha sajnos a 2 szintű képzés bevezetésével érezhetően romlott és továbbra is romlani fog.

akos147 2009.06.25. 22:52:57

"melyet az Oktatási és Kulturális Minisztérium sem kifogásolt meg."
Lőrincze Lajos forog a sírjában. És a többi magyartalan összefogalmazásról nem is ejtettem szét szavakat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.06.25. 23:01:49

@lámalány:
neked hany diploma kell vegulis es minek?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.06.25. 23:05:28

@Mr Anderson:
nem ez a non-sense
a non-sense az hogy
1 nem fizetett
2 kerhetett volna halsztast vagy reszletet
3 aztan meglepodik
es semmi bajom a postolval es segedfogalmam sincs halaegnek a mostani felsoaoktatasrol
annyit latok
az nem lesz diplomas aki nem akar

i hate the police (törölt) 2009.06.25. 23:33:40

@hagyma: manapság,,csak az nem lesz diplomás, aki nem akar,,-tökéletesen fején találtad a szöget!Csak ebben az a szomorú, hogy ez azok diplomáját devalválja, akik anno még tanultak érte

szemtanú - alibit nem igazol! 2009.06.25. 23:37:19

na sziasztok, én posztoltam a fenti sztorit.
Nem vagytok túl kedvesek, pedig a gyerekkel semmi gond, az egész késedelmi díj mizéria idei ügy a btk.n, előtte nem volt, amúgy a vonatkozó szabályokat sem tették ki a netre, csak hallomásból lehetett tudni, hogy van ilyen, heti 3000 ft bünti.
Azt azér képzeljétek el, hogy vizsgaidőszak közepén egyszer csak jön egy e-mail, hogy : pajtikám, kakukk, nem vizsgázhatsz!"
Gondoltam, ha szülő basztatja öket, akkor hamarabb és érdemben reagálnak: láss csodát, másnapra megszülték a válszt és visszacsinálták a túlkapást!

i hate the police (törölt) 2009.06.25. 23:42:29

@szemtanú - alibit nem igazol!: hát, erre nehéz reagálni, úgy, hogy ne bántsalak meg.Ezért, csak annyi:neked -őszintén-gratulálok,hogy sikerrel jártál

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.06.25. 23:45:38

@szemtanú - alibit nem igazol!:
egyszer elfelejtettem kifizetni a telefonomat
kikapcsotak
es jol meg is ....... a visszakotessel
hat ez ilyen

EvilHedgehog 2009.06.26. 09:04:24

@Fx:
"Pl. a BME hallgatói számára ingyenes a könyvtár. "
Lópikulát ingyenes..éves tagdíj 1000Ft hallgatóknak.
www.omikk.bme.hu/main.php?folderID=932&articleID=990&ctag=articlelist&iid=1

Pannon Puma 2009.06.26. 10:08:16

oke, akkor tisztázzuk: a BME villanykara szervezésileg (Éva nénivel) a KTH bevezetése előtt profi volt, az oktatás meg olyan, amilyen az oktatók meg a diákok (vegyes).

ellenben a GTK, ahol egy évig mérnöktanár-hallgató voltam, szervezésileg maga a sötét középkor, inkvizítor és böszme hozzáállással.

csókolom.

lámalány 2009.06.26. 11:29:09

@Frucsasz: levelezős voltam. A nem tanítottak azt jelenti, hogy az egyik tanár két egymást követő órán ugyanazt az anyagot adta le, mert nem tűnt fel neki, hogy ez már volt.
A másik az anyag helyett egész órán arról beszélt, hogy hányatott gyermekkora volt, ő a legkisebb a családban és nem kapott szeretetet.
De a kedvencem, amikor ilyen nulla előadók hosszasan fényezik magukat, hogy őket mennyire imádja minden diák. LOL

lámalány 2009.06.26. 11:30:39

@hagyma: annak idején nekem azt mondták, hogy a tanulás érték. Mostanra vannak kétségeim.

Fairy Girl 2009.06.26. 11:55:12

@Humperdickk: Nem lenne egyszerűbb azt írni az utasításba, amit márshol is láttam már? "Amíg a Kar felé BÁRMILYEN tartozása van..."? Így aztán nem kellene lovagolni hogy költségtérítés, kamat, büntetés, izé vagy mizé a dolog. Bár ugye ekkor ha volt egy késetten visszavitt könyve 100 ft-nyi könyvtári tartozással, az is beleszámít. (Szerintem helyesen.)

Fairy Girl 2009.06.26. 12:01:31

@demizson bobby:
"ráadásul ezt a szabályzatot senki nem adja a kezedbe és senki nem hívja fel rá a figyelmed. "

Kettő darab kattintással, a Hallgatóknak szóló részben megtalálható minden szabályzat a PTE honlapján.

www.pte.hu/menu/73/16

Le kéne szokni arról, hogy mindent szájbarágunk felnőtt, elméletileg leendő diplomás embereknek, nem?
(Ettől még nem gondolom, hogy a heti 3000 Ft okos meg szép dolog, csak hogy tájékozódni lehet, és kell is.)

helianthus 2009.06.26. 12:30:44

@Fairy Girl: gondolat meneted folytatva mellesleg a mai fiatalik pont arról híresek, hogy a könyvnek a közelébe sem mennek, mert a neten lógnak egész nap, ott csajoznak stb. erre felháborodik, hogy nem nyomtatták ki a szabályzatot és nyomták a kezébe, amit tutira veszek, hogy a kukában landolt volna, miután már a harmadik pofa energy drink vagy citromos büfi ömlött rá.

Igen tudom, hogy elég negatív lett a véleményem, ezért hamarjában el is határolódom tőle.

i hate the police (törölt) 2009.06.26. 12:53:02

@helianthus: ááh, minek nézne meg bármit vagy esetleg tanulna?:)Majd apuka levizsgázik helyette:))

staropramen 2009.06.26. 12:57:28

@lámalány:
Sztrovacsek neked anno rosszul mondták.Nem a tanulás az érték , hanem a tudás.Sok idióta évekig tanul és még olvasni sem tud rendesen, hiába értékezett 12 évig akár, vagy még azon is túl.

helianthus 2009.06.26. 13:16:24

@i hate the police: hát, ha helyettem Apukámnak kellett volna vizsgázni, bajban lettem volna :D (Az én apám egy áldott jó ember, szakközepet végzett, azt is elég későn, amikor a modern kor megkövetelte már a papírt is, nem volt elég a gyakorlati tudás, a pontos megbízható munkavégzés, ...Viszont a diplomái számától eltekintve, ami konvergál a nullához, megvan a "józan paraszti esze" itt minden szót kéretik nem pejoratív értelemben venni!)

i hate the police (törölt) 2009.06.26. 13:32:42

@helianthus: nem is rád értettem.Egyébként az én apám ilyen szempontból pont olyan, mint a te Apukád:)De a posztoló piciny gyermekének -valahogy úgy érzem-szüksége lesz az atyai segitségre:)

i hate the police (törölt) 2009.06.26. 13:37:17

@helianthus: ja és még valami:,,gondoltam, ha a szülő......őket, akkor hamarabb és érdemben reagálnak,,-még hamarabb reagáltak volna, ha rájuk küldte volna a kommandósokat:))))))

demizson bobby 2009.06.26. 14:08:34

@Fairy Girl: ezt a kört nyerted, el kell ismerjem, régen nem néztem a pte honlapot. :)
A kettes ponthoz még ha szólnál vmit.....

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2009.06.26. 15:13:39

@Fairy Girl: de, egyszerűbb lenne azt beírni a szabályba, ha azt akarnák beírni. Ebben persze igazad van. Csak nyilván nem azt akarják, mittommér. Nem az a lényeg: ha már egyszer megpróbáljuk megfogalmazni a mondanivalónkat egy bölcsész(!) karon, ahol 3 (!) "magyar"-ral (ez is milyen...) kapcsolatos tanszék is van, akkor csattogjunk már feljebb egy emeletet a D-épületben, és kérdezzünk meg vkit a Nyelvtud. tsz-ről, hogymivan ez a magyar nyelvben. Hátha nem lesz ciki az eredmény. Nemde. De persze az én anyám keceli mindenit, minek ugatok bele. (Az utóbbi mondat nem neked szól, csak füstölgök magamban. :-))

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2009.06.26. 15:18:41

Ja: és a PTE honlapján tényleg minden fenn van. Csak senkit sem érdekel.

blublublu 2009.06.27. 00:24:45

Attól, hogy valaki költségtérítéssel jár egyetemre nem feltétlenül milliomos és link - esetleg nincs pénze befizetni a tandíjat. Hogy miért jár mégis egyetemre?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.06.27. 01:17:58

@lámalány:
nekem is azt mondtak
ma mindenhol csak azt olvasom megszereztem a masod -harmad diplomamat stb.
1 eleg ha er valamit

Fairy Girl 2009.06.27. 10:29:35

@demizson bobby: A 2-es pontban egyetértünk, ezért nem is írtam rá semmit :)

Lara C 2009.07.03. 13:18:31

Sziasztok!
Kommunikáció szakos hallgató vagyok. Elég komolyan veszem az egészet, és nekem úgy tűnik, nem csúszik zsebbe a diploma. Sőt, intézményen belül annyi buktató és szívatás van, hogy egy átlag komm. szakos minimum 2 félévet csúszik. Itt is van bőven tanulnivaló, sőt, buktatások is vannak bőven. Csak erről nem ír senki. A szak nagy előnye, hogy gyakorlatias és a közgázon kivűl mindent be lehet magolni. Nyugodtan utána lehet nézni, hogy mennyi mindent lehet még tanulni a kommunikációról. Nemcsak 0-5 éves korig tanulja az ember a beszédet, a gesztusokat, a mimikákat stb. Ha valaki kicsit tanulmányozza mondjuk a szociálpszichológiát, akkor rájön 1-2 dologra. Egy kis ízelítő a szakirodalomból: kvótamátrix, koncentrikus kör modell, interdiszciplinális stúdium, látás-perzisztencia, kultivációs elmélet, Chomsky innata elmélete...

"Attól, hogy valaki költségtérítéssel jár egyetemre nem feltétlenül milliomos és link" -Abszolút igaz. A szakom nagy részén Diákhitellel fizetik ki a tandíjat, és ha elvégzik a szakot, akkor 2,5 milliós adósságheggyel indulnak(a BKF-re járok).
Abban igazat adok, hogy sok link van ezen a szakon. Több, mint máshol. Viszont itt is vannak olyanok, akiket komolyan érdekel.

"kommunikációszakos diploma önmagában elég súlyos büntetés..." Hmmm ez érdekes. Úgy vettem észre, bármilyen diplomával munkába állhatsz, és egyre többen keresnek komm. szakot végzetteket. Kissé irreális ez a kijelentés. Ez azt mutatja, nem ismered a munkaerő piacot.

Végképp nem igaz az sem, hogyha nem tanulsz, meglesz a diplomád. Aki ismeri a szak vezetőjét a BKF-en, tudja miről beszélek. Aki nem, csak annyit mondok, hogy előszeretettel megbuktat, rohadtul nem érdekli, ki vagy és mennyi pénzed van.
Egyébként a komm. nem bölcsész szak, hanem a bölcsész és a társadalomtudományi képzés között van.
A cikkbeli srácról annyit: életképtelen. Nem fog semmit elérni az életében...
süti beállítások módosítása