Tékozló Homár

Az előkelő idegen

2009.09.15. 00:22 | Tóta W. Árpád | komment

Életminőségem jelentősen javult, amióta lakóhelyem közelében megnyílott az Aldi. Azelőtt alig hallottam róla, sőt összekevertem a Lidllel, amiről viszont annyit tudtam, hogy terrorizálja és kukkolja az alkalmazottjait. Baloldali érzelmű állampolgárként tehát eleve gyanakvóan és ellenségesen figyeltem az építkezést, aztán a nyitás után is sokáig elkerültem, holott itt van egy autósköpésre.

Mikor mégis betévedtünk, rém idegesen jöttem ki az áruházból. Ugyanis az Aldinál gyakorlatilag minden termék saját márkás. Ráadásul nem egységesen Aldi Gazdaságos néven futnak, hanem szektoronként kitaláltak álbrandeket. A tökmag és a pisztácia, általában a mezőgazdasági termékek Happy Harvest névre hallgatnak, a seafood (mi az magyarul? tengeri?) Almare, a tejtermékek Milfina gyártmányúak, a csoki Choceur. Viszont csak az az egyfajta van mindenből: nincs a ház szotyija mellett Mogyi vagy Kalifa, a csipsz, az Sunsnack, Chiót itt nem kapsz.

A Haribo gumimacin, a túrórudin és a cigiken kívül mindennek fiktív neve van. Még a high-tech áruknak is: Traveler jelzést visel a digitális kamera, az MP3-lejátszó, a távcső, a gyerekmikroszkóp.

Van egy nagyon különös szokásuk. Kínosan ügyelnek arra, hogy joghurtból és majonézből egyfélét áruljanak csak, viszont hétről hétre a legfurcsább szubkulturális árucikkeket állítják ki a bolt közepén. Például nagy teljesítményű billenő- és gérvágó fűrészgépet, ami kétségtelenül hasznos egy asztalosműhelyben, de nem olyasmi, amit az ember csak úgy beledob a bevásárlókocsiba, „egyszer élünk” felkiáltással. Meg a lamináló sem ilyen. Főleg ha az a százezres gép nem egy Bosch vagy Makita, amit aggodalom nélkül meg lehet venni, hanem az is sajátmárkás persze.

A gondolkodó ember kelléktára

Tök olyan az egész, mint amikor a Barátok közt stúdiójában jártam. Abban a sorozatban a termékelhelyezés ki van zárva, ezért egy doboz Ászokot vagy Fantát sem használhatnak a forgatáson, hanem Béke sör és Party üdítő van helyette, amit a kellékesek gyártanak le színes printerrel és ragasztóval. Az Aldi világa éppen ilyen Patyomkin-falunak tűnt.

Napokig puffogtam magamban és mások előtt, hogy mire jó ez. Hiszen az Ászoknak, a Chiónak, pláne a Coca-Colának százmilliós kampányai futnak, évtizede bejáratott márkák, ezek meg direkt ki akarnak maradni ennek az áldásából. Mert még kólából is csak a sajátjuk van. Vettünk azért két üveggel, drága nem volt, legfeljebb kiöntjük, ha olyan szar, mint a hamisítványok általában.

És itt jött el az igazság pillanata. Nem olyan szar. Sőt, kellemes frissítő. Nem pont az az íz, mint a nagykólák, de egyáltalán nem rossz. Nincs keserű utóíz, vegyszerszag, semmi ilyesmi. Aztán ahogy felbontogattuk a többi árut, a Milfina sajtot, a St. Ruperti camembert-t , a tojást, az ausztrál bort, a kekszet, a tésztaszószt, rendre azt kellett tapasztalnunk, hogy ezek a dolgok elég jó minőségűek, és ahhoz képest viszont nem drágák. Csak a szarhoz képest.

Például jelenleg még nincs 30 forint a tojás (29 Ft), viszont elég jó tojásnak számít, miközben 30 alatt a Tescóban diónyi kis abortált, gyorstojatott, ízetlen mutáns petét lehet csak kapni, az M-es méret meg már drágább, és egyébként az is halovány. Sajt, az olyan 1800 per kilótól kapható az Aldiban; az sem egy ízorgia, amihez feltétlenül vendégeket kéne hívni, de kiköpni sem kell, nem ásványolajból van, meg lehet sütni pogácsa tetején anélkül, hogy kénkőre és ideggázra bomlana, szóval legalább normális minőség. Kilencszáz forintos sajt nincsen, ahogy Ász-kolbász-szintű tetemcafat se, nincs továbbá kakaós tejtábla (tejcsokoládé-vekni van, nyers, rideg, de tápláló), sem átlátszóvá vizezett tej. Még macskakonzervből is 130 forint a minimálár, ami megfizethető (Kitekat, Friskies 250 körül, Whiskas az egekben), de jóval több a teszkós minimumnál (80-90 HUF).

Nos, ezért helyezi, helyezheti kívül magát az Aldi az ismert brandek világán. Mert a Hofer kávét ugyan nem reklámozzák annyit, mint a Douwe Egbertset vagy a Jacobsot, viszont a Karavánnál jobb, a Krönungnál meg olcsóbb, sőt talán még annál is jobb. Egyszerűen az az üzleti modell, hogy a csak náluk kapható termékekre szoktatják a vásárlókat, pusztán azzal, hogy amit adnak, az jó. És azzal, hogy ezt elmondják egymásnak, ahogy itt most én.

Mindent szabad nékem, de nem minden használ

Néhány területen azért észnél kell lenni, vagy meg kell tapasztalni, hogy semmi e világon nem tökéletes, mert a tökéletesség az Istennél vagyon. Sört (Berg König) az Aldiban ne vegyen senki, mert egyetlen doboztól is olyan másnapos lesz, mint egy pillepalack Koccintóstól. Borból szintén van a palettán rendkívül gyanús árfekvésű, erről azért lehet sejteni, hogy ócska lőre, bár azt nem próbáltam ki; nyolcszáz forinttól felfelé viszont biztonsággal fogyasztható olasz, amerikai, ausztrál asztali borok kaphatók, annál feljebb meg teljesen korrektek. Sajnos a pékáru is eléggé nyúlós, a kenyér gumis, a pogácsa műanyagba csomagolt, fülledt; ha nagyon muszáj, akkor a kukoricás kenyér a legjobb választás a márkabokorból, amelynek neve amúgy Frissen a Péktől. Állítólag a mosóporuk sem az igazi, de azt nem én intézem. Minden egyebet viszont jó szívvel ajánlhatok, ugyanaz igaz a kínálat egészére, ami a húsokra, amik tálcára szerelve vehetők meg. Az, ami. A lapockát nem forgatta be egy külön ezért foglalkoztatott bűvész, hogy hazaérve kiderüljön, a lefelé néző fele egy merő zsírcupák. Nem akarnak direkt átverni azzal, hogy majd megunod, hazamész, és jössz megint.

S a jól végzett munka öröme látszik az alkalmazottakon is. Jókedvű, készséges árufeltöltők, ördögien gyors és közben mégis mosolygó pénztárosok segítik a vásárlást. Akár a Gyermekvasút. Nincs meg az a kellemetlen érzés, ami más boltokban rendre kísért: hogy az itt dolgozók gyűlölnek, amiért kettőt is vettem a mangós-borsos heringkonzervből, hanem egyenesen örülnek, hogy ízlik. A hálózat mellesleg (az Ikeához hasonlóan) bemutatja azt is, hogyan tehető naggyá a nemzeti kultúra háború nélkül. A kínálatban, az akciós szórólapon feltűnnek az osztrák-német konyha és ízlés elemei, a Magyarországon alig ismert levesgyöngy vagy a bajor grillkolbász, amihez még külön boncolási útmutatót is mellékelnek, mert nem úgy kell enni, mint a debrecenit. A kedves vendég megveszi, látja, hogy jó, és onnantól egy kicsit máris germán.

Ilyen minőségű cuccok egyébként simán kaphatók a hiperekben, nem Bugatti-mértékű luxusról van szó, sőt az Aldi számos terméke ismert magyar vagy nem magyar gyártóktól származik; húsáruból egy csomót a Pick gyárt. Csak az a különbség, hogy az Aldi egyrészt nem vállalja át a marketingköltségeket, másrészt nem teszi mellé a szart, meg a tegnap lejárt szavatosságú szemetet. Nem adja meg a lehetőséget, hogy ezerötszáz forintos felvágott helyett négyszázért vegyél egy kiló szalámit. Az élelmiszer-, illetve az FMCG-piac szereplői hihetetlen aljasságokra képesek, és a legtudatosabb vásárlóra (énrám) is rá tudnak sózni egy csomagtartónyi selejtet. Akkor meg már kár a fogadkozás, hogy ilyet többé nem. Egyszer is például fel volt írva nekem cetlire, hogy tej, legalább 2,8-as. Tizenegy és fél litert öntöttünk ki a Tesco ajándékából, mert az ember persze spúr is meg okoskodik is, mégpedig úgy, hogy a tej az tej, egy szabvány, teljesen mást mégse adhatnak ezen a néven, hát akkor jó lesz az akciós. Nem lesz jó, az nem az, és lehet, hogy kiönteni is bűn volt, környezetvédelmileg. Ilyen termékek az Aldiban nincsenek. Az igénytelenségi versenyben nem vesznek részt. A minimálszar választásának szabadságát az Aldi megvonja a vásárlóitól.

Valószínűleg ez az attitűd való ennek az országnak.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bérgyilkos Bohóc 2009.09.15. 00:27:32

Rohaggyon meg minden elsőző!

Goo 2009.09.15. 00:54:37

Én meg a Penny Marketet szeretem a saját márkáival együtt.

gromit 2009.09.15. 00:59:20

@hagyma: :D :D

igen a gyermekvasutas hasonlat sztem is kicsit erosre sikerult.

ebbol is latszik, mekkora gaz van a kereskedelem teren magyarorszagon, hogy az egyik legismertebb fikagep (bocsi, arpad!!) majd elsirja magat egy kozepesen szar aruhazlanctol.

az igazi kerdes sztem az, hogy mondjuk egy v ket ev mulva ugyanezt a teljesitmenyt hozza-e a bolt. mert nem er csak a nyitas utani hetekben jofejnek lenni.

Almatlan Jozsi 2009.09.15. 01:08:47

...Aztan kijozanodtal...

1-2 ev mulva kellene megnezni azt a kis Aldit.

sazoo 2009.09.15. 01:14:57

Én is csipázom az aldit. A fagyasztott cuccok kurvajók, a tejtermékek szintén. A pékáru nem tudom milyen mert csak rozskenyeret veszek az pedig finom ott. A dolgozók viszont erre felé droidok. Lehet a teszkoból átvettek és azért, de nem egy lelkes banda. De ezt meg leszarom. Kit izgat hogy örül-e amikor pakolja a polcot? Végzi a munkáját, jól mert kint a cucc. Összességében majdnem tökéletes. Nálam egy hiányzik csak, a hosszabb nyitvatartás. Emiatt minden ötödik bevásárlásnál a köcsög teszkoban kötök ki, de mindig megbánom mert tényleg durván szar minden ami olcsó...

Gombóc_Artúr · http://zsirverseny.blog.hu 2009.09.15. 01:33:10

Nálunk Lidl nyílt nemrégiben, és hasonlóak a tapasztalataim. Érdemes megfigyelni egy ottani péztáros munkáját és összemérni a szomszéd abc-cba teljesítményével.
Látszik, hogy megtanították a hatékony munkára, takarékosabb és gyorsabb mozdulataik vannak mint a többi boltban - egyben rövidebb a sor is.
Lehet tőlük tanulni.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2009.09.15. 01:46:16

Örültem ennek a posztnak.

Először én is csak jobb híján mentem be a közeli Aldiba, mostanra pedig egész odaszoktam.
A saját kategóriájukban (diszkont) szerintem ők a legjobbak.
Tényleg bármelyik noname-nek tűnő terméküket nyugodtan meg lehet venni, mert garantáltan nem szar.

Érdemes megfigyelni az olyan kis apróságokat, hogy a 6-os pakk ásványvízre ráragasztanak egy kódot, a pénztáros pedig csak ezt pötyögi be a pénztárnál. (Ez eddig hogyan nem jutott másnak az eszébe? Jah, német cég).
Nem kell kiemelni a futószalagra, majd visszaegyensúlyozni a bevásárlókocsiba az ásványvizet. A kedvencem az volt, amikor a CBA-ban szétbontották az ásványvizes-pakkot, mert nem nézett kifelé vonalkód.

A pénztárosaik tényleg villámkezűek, sőt segítenek elpakolni a cuccokat...
Tanulhatnának tőlük a magyar kereskedők.

CoolKoon 2009.09.15. 02:00:27

De fura! Mo-n meg Csehországban is erősen nyomul az Aldi, Pozsonyban viszont még egyet se láttam (na jó, Spar-t se meg Burger King-et se, de az megint más). Kifelejtettek volna minket? :P

egysegelem 2009.09.15. 02:19:32

Megmondom oszinten az ilyen noname termekektol irtozom, es megkostolni sem merem. :D

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2009.09.15. 02:22:36

Már csak az a kérdés, hogy az Aldi milyen szisztémában működik. Nálunk is van a sarkon egy dísz-CBA, aztán azt hittem, biztos mind olyan. Aztán rájöttem, hogy a többiben nem csak a pénztárosok bunkók, de még az árak is mások. Mert hogy a franchise sok szabadságot megenged. Vajon az Aldinál is?

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.09.15. 02:25:19

A sörhibát elkövettem én is az Aldiban (ráadásul vmi citromossal, hej), de a többi tényleg rendben van. Brémai tisztviselőnek érzem magam, zakó, nyakkendő nélkül, amikor arrafelé soppingolunk.

-d(-_-)b- 2009.09.15. 03:38:08

@hagyma: Én is remélem, hogy viccről van szó.

Németországi ismerőseim itt járva mindig ledöbbennek, hogy a lidli - aldi - penni mennyivel szarabb és _drágább_, mint odahaza náluk.

Bambuló Házisárkány 2009.09.15. 04:03:05

Nekem a pluszból átalakított sparok jönnek be. És a budget termékek is elég jók, ár-érték arányilag, sokat az alföldi tej gyárt. Lidl-be is sok tejterméket csináltak ők régebben. Az hogy mi a fantázianeve kit érdekelt, megnézem a gyártót és csók. Ha nem túl bizalomgerjesztő otthagyom.

Secnir 2009.09.15. 06:14:26

szvsz amit itt tótaw leírt, az a Lidlre is igaz.
csak olcsóbb egy 20%-al.

Ofélia . 2009.09.15. 06:50:49

Visszajövök egy jól sikerült gyulai őszölésröl és mit látok?????

REKLÁMSPOTOT egy bloggertöl akinek van saját blogja és ezt inkább oda.

1. Az áruk egy része tényleg jó de csak egy része mint a lidl eperjamja amiben TÉNYLEG 40 szászalék darabos gyümi van 450 huf/1/2 kiló áron(de csak ezért meg a bajor kolbászokért megyek oda!!!had reklámozzak már én is valamit)

2. "boldog alkalmazottak" MI VAN????? menten sírógörcsöt kapok!:
A hasonló cégeknél a végtelenségig kihasználják az összes alkalmazottat!!!!!

3. Kerámiaégető kemence nem volt?? /1 köbméteres 45 KW/ na erre szukségem lenne:)))

2009.09.15. 06:54:36

Én itt Hamburgaban leginkább az Aldiban vásárolok - mert nem vagyok sikeres ember - nekem sem volt gond a minőséggel, na jó nem egy Tegut, vagy Rewe bio, de ehető.

Nekem itt az volt a meglepő, hogy itt általában ehető az is amit otthon nem mernék megvenni.

Pada0ne 2009.09.15. 07:37:52

Ja es LIDL ALDI jo dolog, mert megbizhato minoseg. Ezeket nem kis hazankban gyartjak, ami egyfelol nem jo nekunk, mert gazdasag blablabla... de ezek az osztrak, nemet fejesek elvarjak a minoseget, mint termekben, mint a dolgozok hozaallasaban. En azert shoppolok itt, mert ha valamire ra van irva hogy 100% hus akkor az 100% hogy 100% :)

Bodzaszedő Manager (törölt) 2009.09.15. 07:40:15

Aki aldiba meg tecsóba jár, az sikeres ember és hazafi nem lehet.

Szódás Lova 2009.09.15. 07:43:10

Lóreggelt.

Semmi baj, srácok, csak mindenki hozzászokott, hogy nagyon kevés dícséret van, és azok a legkevésbé sem ilyen bőbeszédűek, esetleg irodalmiak. Van olyan is, hogy valakinek tetszik valami, és azt leírja, így, szóval az, ami fentebb van, nem is biztos, hogy reklám. Egyeseknek gusztustalan ömlengésnek tetszhet, de szerintem ezt csak a kozmikus háttérzaj okozza; itt ez így hat.

Mellesleg igen, jobban átgondolva ez igenis reklám. Az Aldi úgy reklámoz, hogy aljas módon megkedvelteti magát emberekkel, akik ezt más embereknek elmondják. Ezt a szemét üzletpolitikát azért követi még néhány cég, csak nincsenek sokan. A többen azok az őszinte, nyers és egyenes cégek vannak, akik azt mondják: rohadjon meg a vásárló ott, ahol van.

Van egy olyan marketinges (száradjanak el mind cipőben, hallelúja) mondás, amely szerint egy elégedett vásárló hoz öt másikat, egy elégedetlen elriaszt másik huszonötöt. Ez csak úgy eszembe jutott, a Homár kapcsán.

Ez van, hosszú lett. Megyek is, és kikaparom a cserépkályhából a hamut, és a fejemre szórom (mellesleg az ember, aki átépítette, nagyon hosszas keresés után az egyik legszerényebb, legkedvesebb és valóban mesternek tekinthető mesternek bizonyult -lásd még: összetakarít maga után- és összehasonlítva húsz -huszonöt iparos árát, még tisztességes is; ilyen jóformán nincs is, ezért ideírom, hogy Silánszki Istvánnak hívják)

@ofélia. A lóleányálom tours tulajdonosa: Ez most off. Van itt nálam egy kerámiaégető kemence, de nem egy köbméter, kicsi labor -izzítókemence. Ha kell, szólj, biztos meg tudjuk beszélni.

Énbagoly 2009.09.15. 07:50:17

Még az életben nem voltam aldiban.
Közelükben nincs is, úgyhogy nem is leszek egyhamar. De ahogy nézem, ez is egy olyan üzlet, ahová, ha először bemész, szükséged van térképre, iránytűre, név- és árumagyarázó katalógusra.
Vagyis kitermeli a saját szubkultúráját.
É viszont nőként szeretek válogatni. És csapongani a különböző márkák között.
Lehet, hogy nem is szeretném az aldit?

Énbagoly 2009.09.15. 08:06:44

@ofélia. A lóleányálom tours tulajdonosa: Ki leszel ám moderálva, mihelyt beér a szily!
És igenis szeretem a sokféle színes csomagolást, azt, hogy választék van. Én már csak ilyen sorscsapás vagyok. :))
Jó újra látni. :)

Ni 2009.09.15. 08:18:13

@VizslaPuppy: a milfina a Miskolci tejüzemet takarja, legalábbis részben.

picmania 2009.09.15. 08:23:12

Én csak egyszer voltam az Aldiba, hát ott nem mosolyogtak meg ilyesmi... Lehet hogy azért mert bementem?! :) Meg aztán mosolyakció se volt, mint a Sparba...

TBal 2009.09.15. 08:24:55

Nem árt néha egy dicséret is, azért nem minden szar - dívik csak azt észrevenni, és kiemelni, ami jó, arról meg nyilvánosan nem beszélni, mert akkor mindenki reklámot kiált, meg hogy biztos pénzt kap az ember azért, hogy dicsérjen valamit. A Metropol véleményrovatában is jó néha egy-egy pozitív hangulatú levelet olvasni.

@serpenyő: Én sajnáltam, hogy megszűntek a Plus saját márkái, pl. a nálut tökolcsón kapható baromifincsi Tortilla csipsz, meg a másfél lityis isteni baracklé. Azok igazán visszajöhetnének. Viszont még csak a Sparban láttam fagyasztott erdei gombákat és tőkegombát elérhető áron. Én a változatosságot szeretem, mindegyiknek van egy-két saját márkása, ami nagyon ott van.

wagabound 2009.09.15. 08:26:39

Én speciel egy hullaház komorságát és egy börtön fegyelmét éreztem az Aldiban. A legkevésbé sem láttam örömtől duzzadó alkalmazottakat, ellenben egy diszegyenruhában feszengő biztonsági őr úgy nézett a vásárlókra, mint a bélpoklos a kovászos uborkára.
Ennyit a hely hangulatáról.

Ami az üzlet berendezését, átláthatóságát illeti, annak van igaza, aki szerint kezdetben egy térképre lenne szükség az eligazodáshoz. Logikát kár is keresni az áruk elhelyezésében, a rengeteg noname holmi pedig minden, csak nem bizalomgerjesztő. Attól meg miért kellene elájulni, ha ezekről kiderül, hogy ehetőek, ihatóak? Nála-szerintem ez a minimum. Igaz, én nem vagyok Tótawé, és engem nem fizetnek az ilyen cikkekért.

A Homár pediglen R.I.P.

kurgy 2009.09.15. 08:29:26

Csak annyit szólnék hozzá, hogy a sajátmárkás tejtermékek többsége magyar. Például a kaukázusi kefirt a milli készíti, a 2,8%-os tej miskolci és így tovább. A joghurtok általában ausztriából származnak és a csomagolt húsok is magyar termékek. Jó hely az Aldi, de sajnos étkezési utalvánnyal nem lehet fizetni.

McKelek 2009.09.15. 08:31:22

Pedig a dolognak csupán kökemény gazdasági oldala van. Ha egy termékböl csak egyféle van, akkor csak egy beszállítótol kell nagyobb mennyiségben beszerezni (= költségcsökkentés), majd az áru gyorsabban pörög (=hamarabb jön a haszon, gazdaságilag nagyon jó), a vásárlók meg nem gondolkodnak, pl. TEJFÖLT vesznek (= gyorsabban megvan a vásárlás, a vevönek is jó, az üzletnek is). A költségcsökkentést szolgálja a pénztárak kialakítása (=gyors pénztáros), a bazi nagy vonalkódok, stb.

A borok tényleg jók, de a havi akciós termékek sem rosszak. (Tegnap pl. a biciklisnadrágjukat teszteltem, kimondottan jó volt.)

Nemtom, Magyarországon milyen az Aldi garanciaintézés, de Németországban, Svájcban ezen a területen is verik az összes kis- és nagykereskedöt.

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2009.09.15. 08:37:11

Nofene.
Valamiben megint egyetértek tótavével.
A tökmag viszont szar. Egyszer vettem, nem lehetett meghámozni. A sörből az Ottakringer (vagy mi) eltitkolásra került, de az is szar.
A pékárú is.
Meg a túró is csirízállagú.
A többe eddig jó volt, amit vettem.
A csemegepultban viszont valami márka még felbukkant, de meg nem mondom, melyik.
És a bónusz tényleg az, hogy nem kerül fél órába, ha rajtam kívül még egy vásárló áll a pénztárnál.
(Bár lehet, hogy ez a rajzfilmes bérmunkásság folytatása tótánál, és én csak aláteszek oktalanul?)

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2009.09.15. 08:39:13

@McKelek: Én egy széthullott papucsot vittem vissza, persze már nem volt, de egy hasonlóra áregyeztetéssel cserélték.
A lidlinél monjuk még jobb tapasztalatom volt, a csepegtető öntözőcső a saját súlya alatt elszakadt, és a kérdés annyi volt, hogy miért hozom vissza, nem tetszik, vagy hibás, és adták a pénzt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.15. 08:42:04

A Lidl ugyanez pepitában. Igen, tudom, gonosz kizsákmányolók, de egyszer betévedtem, és megfogott magának ugyanezekkel. Én meg vagyok olyan gyenge, hogy nem tudok ellenállni annak, ha jó minőséget kapok jó áron...

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.09.15. 08:43:50

én még nem voltam az aldiban, de a leírtak alapján nem értékelem úgy hogy előkelő lennem idegenségét meg nem vonom kétségbe.

Flat Eric / sta presss (törölt) 2009.09.15. 08:49:42

Én meg vettem az ALDI-ban egy 500 gigás Verbatime 2,5" külső meghajtót. 35 százalékkal kedvezőbb áron adták, mint a legolcsóbb internetes áruházban, és még két éves garancia is jár hozzá.(máshol egy év)

Akkor ez most reklám?

Egyébként mindenki szabad akaratából, ott vásárol, ahol akar.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.15. 08:58:50

Én nem látok sok különbséget az Aldi és a Lidl között, bár Weißwurst csak az Aldinál kapható, pedig a Lidl is német cég, ezért nálam is az Aldi a nyerő.

Kár, hogy nem annyira sűrű a hálózata, mint a Lidl-é.

A Lidl-nél is gyakorlat a kampányszerű, érdekes, valamikor jó lesz, termékek kihelyezése, a törzsvásárlók idővel felszerelkezhetnek. :-)

_Thomas_ · http://csajblog.hu 2009.09.15. 09:01:30

Jobboldali érzelmű állampolgárként a következőket szoktam az Aldiban vásárolni:

- tökmagos, vagy sárgarépás kenyér (csomagolt, szeletelt kenyér). Nem tudom ki gyártja, de ha kenyeret van kedvem enni, csak ez jöhet számításba.
- aquaquelle (vagy valami) szénsavmentes osztrák ásványvíz
- osztrák sajtok, kolbászok, felvágottak, készételek... könnyebbnek érzem a hazai márkáktól, és mintha kevesebb "E" lenne benne.
- Topix macskakaja, válogatós drágaságom csak a Friskies-t, és ezt hajlandó megenni, ennek az ára fele annyi mint a Friskies.

Ez van.

Liberté__73 2009.09.15. 09:06:40

Legszebb ALDIs emlék a német egyesülés környékéről:

SonderPreis akció a (talán az alsfeldi? erre nem emlékszem már) ALDIban, erős sorállás, rengeteg Ossie a sorban. Én cserediákként állom a sarat. Kezd kialakulni az elégedetlenség, mire egy fejkendős, hosszú burkás török asszonyság hátrafordul az elégedetlenkedő keletiekhez ezzel a mondattal:
-Was? Wir hab' euch nicht gerufen!
(gyk: mivan? mi nem hívtunk titeket ide)

Gyönyörű.

elTig 2009.09.15. 09:10:15

Hát, a mi ALdi-nk meg egy az egyban Lidl. Lehet, nem ártott volna még párba ellátogani egy ilyen lelkendezés előtt, vagy legalább megadni a címet.

balintus · http://napoleon.blog.hu 2009.09.15. 09:14:58

Mi is nagyon elégedettek vagyunk az Aldival - odaszoktunk, aztán volt egy gyökér biztonsági őrük, aki mindig zaklat, hogy a gyereket a kosárban viszem (hol a francba vigyem, kettő van, és ha elengedem őket, szétrohannak!)
Majd megint visszaszokunk, ha kirúgják az embert.

peelou75 2009.09.15. 09:24:55

MILFina tej. Tudja valaki milyen a csomagolása? Esetleg decens 40-es anyuka, szemüveggel, tekintélyes kebelmérettel ippeg fogyasztya a terméket?

Manyizga (törölt) 2009.09.15. 09:25:23

Az Aldival nekem is csak jó tapasztalataim vannak.
1, világos, áttekinthető áruház.

2, Nem variálják hetente a polcokat, és nincsenek meglepetésszerűen kinövő új polcok az utamban.

3, A termékeik igenis fogyaszthatóak, élvezhetőek. Ajánlom kipróbálni a Kühles Blondes import sört (199/doboz) és a Jägermeister-utánzatukat. (Ugyanolyan, mint az eredeti és feleáron van.)

4, Garanciális ügyintézésük hihetetlenül vásárlóbarát. Nem nézik hülyének az embert, mert hibás terméket visz vissza, és nem kell külön sorban állni vele, a pénztárnál intézik!

5, van kerékpár-parkolójuk is.
4,

SimiTomi 2009.09.15. 09:33:47

Alapvetően azért jártunk az Aldiba, mert az sétatávolságon belül van, viszont azóta egy csomó dolgot ott veszünk - mert jó. Ami meg külön pöpec, hogy időnként olyan dolgok is előfordulnak (normális áron), amit máshol nem lehet kapni.

És még sosem kellett hőzöngenem senkivel, hogy rossz ár volt kint, hogy haladjon már a pénztáros.

Jah, de, egyszer rákérdeztem, hogy hogy van az, hogy a cigire 610 van írva, ő meg 625-öt számol - mondta a pénztáros, hogy a gép ennyit mond, hívja-e a főnököt. Mondtam hogy ezt hagyjuk azért most. Aztán egy következő alkalommal meg a zárjegy szerint 600 volt a cigi, a papíron a pultán 610 volt, a gép meg 640-et számolt - na, ekkor meg szó nélkül tolta a különbözetet készpénzben.

szekertabor · provo.blog.hu 2009.09.15. 09:36:20

Akkor most egy ízig-vérig nemzeti tollból származó adalékanyag az ALDI kínálatáról:
Én még ösztöndíjasként szoktam oda Bajorországban a 90-es években. Szerintem Tonikot, pékárút, illatszert, csak a szaglószerv nélküliek vegyenek. Zöldséget, gyümölcsöt nem éri meg, technikai cikkeket drágán árulnak (kivéve, ha orbitálisan leakciózzák), a röviditalaik szarok, a boraik gagyik, viszont a sörük egész iható. Amiben viszont remekelnek, az az édességek területe. A csokis kekszük (Palazzo)tökéletes klónja a Bahlsen-nek, de fele annyiba kerül. Megvan a Mars-Snickers-Bounty-Twix termékcsoport klónja is féláron. Kedvencem a Nutoka szelet, lefagyasztva a legjobb. Van M&M mogyorós drazsé utánzatuk is bagóért. A 100%-os almalé is király, és occsóér adják. A tejtermékeik finomak, a húsárú jó minőségű, de aránylag drága. Fekete kalamata olajbogyót csak ott érdemes venni az ár-érték aránya miatt.

Pukker 2009.09.15. 09:38:55

Ritka pillanat, egyetértek a szerzővel. hehe...
Sörből ottakingert vegyél, az az osztrák soproni. Mézes sonkát vettem valemelyik nap, az is királyság volt.
Régebben az auchanban vettem a gyereknek rugdalózót, aztán a tesco cherokeet. De vegyes volt, volt amelyik jó volt volt amelyik meg überszar. Az Aldiban van (himpilimpi talan)fasza. De ott van a legfaszább vízfesték és rajzlap (leon márkájú és a láncfűrész mellett van), szines ceruzák is jók.
Másik kedvencem a Hola markájú spanyol magozott olivabogyó. Jobb mint a snack, főleg bor vagy sör mellé.
A turkálót mindig végignézzük és mindig van valami ami megtetszik. A gyerek is teljesen rákapott erre, látja hogy anya apa turkálóban könyékig van. most 2500ért autós készletet talált, sok kisautóval (lány a lelkem), alig bírtam lebeszélni róla.
És nincsenek sokan, nincs tömeg és nincs nyomakodás, emberi méretű a bolt, egy tejért is be lehet szaladni. Ezért is nem örülök ennek a cikknek, a sok proli rá fog szokni az aldira... mert a legnagyobb előnye az aldinak, hogy nincs ott a sok idióta proli, hangoskodó purdékkal, lökdösődő figyelmetlen népekkel. A tesco auchan vonalat ezért gyűlölöm nagyon.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2009.09.15. 09:39:31

@Pada0ne: Én meg a szomszéd 3 utcában shoppingolok, mert Ivo bácsiéknál a tej a tehénből jön (láthatóan), Juditéknál a csirke az udvaron élő állapotban megtekinthető, rábökök az áldozatokra és másnak konyhakészre pucolva átveszem, disznót élősúlyban vagy feldolgozva Péteréktől, marhát ugyanonnan. Az árak olyanok, mint a boltban.
Zöldséget gyümölcsöt a mamiktól akik a CBA előtt árulnak.:)
Bp.-től 25km-re.
Aldi tőlünk 4km, Teccsó 2. Ritkán járok arrafelé...
Ti meg menjetek az Aldiba, mert ott a 100% hús az tényleg az. Olcsó és minőségi. Egyétek. Egészségetekre!:)

SimiTomi 2009.09.15. 09:40:11

@szekertabor: A mindenit, ezt tényleg elfelejtettem. Egyszer vettünk pálinkát ott, egy haverommal hozattuk, mivel előtte ilyen még nem volt, ő úgy gondolta, megveszi a legdrágábbat. Na, ennél rosszabbat még sosem ittam.

Nem is tudtuk meginni, pedig nagyon rajta voltunk a piáláson.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.09.15. 09:40:50

"Például nagy teljesítményű billenő- és gérvágó fűrészgépet, ami kétségtelenül hasznos egy asztalosműhelyben, de nem olyasmi, amit az ember csak úgy beledob a bevásárlókocsiba, „egyszer élünk” felkiáltással."

Egyrészt LOL, másrészt elég nagy tévedés. A billenő- és gérvágó fűrészgép nagyon hasznos, ott a helye minden háztartásban. Komolyan.

Azért sztem amikor az Aldi emberei a MILFina nevet adták a tejtermékeknek, akkor kicsit be lehettek tépve...

V8 2009.09.15. 09:41:36

Van még egy iszonyatosan nagy előnye: a csönd. Nincs folyamatos zenének nevezett tüc-tüc, hogy 10 perc után fájjon az ember feje.

v2peti 2009.09.15. 09:42:16

Vannak ezek az árösszesonlító táblázatok. Csinálni kéne egy ilyent.
Aldi Magyarország, Hofer Ausztria, Aldi Süd Németország. És akkor egyértelműen látszana, hogy drágaságban az Aldi Magyarország viszi a prímet!

Pukker 2009.09.15. 09:42:21

Igen az almalét is akartam írni, náluk van 300ért olyan alma- és körtelé ami nem sűrítményből készült! Hohes C bekaphatja.

Pukker 2009.09.15. 09:43:42

A milfina tejre egyébként az van írva, hogy gyártja a miskolci tejüzem... tescóban Minna néven fut ugyanez.

Taxiscsaj1 2009.09.15. 09:45:49

No emberek! Azért egy valamit tisztázzunk: az Aldi a mai napig Németország legnépszerűbb diszkont lánca.És nem azért mert szart árul:)Én azt hiszem ők csak egy hibát követtek el, mégpedig azt, hogy túl későn léptek be a magyar piacra, mire ők odaértek, addigra a Lidl és Co. lenyúlták a vásárlókat!

Taxiscsaj1 2009.09.15. 09:51:33

Valaki itt szóvá teszi az árakat! A magasabb árak nem csak az Aldira állnak, hanem Magyarországon egyszerűen minden drágább. Legyen akár élelmiszer, akár illatszer ( nyáron azt hittem elájulok, a Németországban 1,50 €-ba kerülő hajlakkért 820 Ft-ot fizettem!).

v2peti 2009.09.15. 09:56:38

"No emberek! Azért egy valamit tisztázzunk: az Aldi a mai napig Németország legnépszerűbb diszkont lánca.És nem azért mert szart árul:)Én azt hiszem ők csak egy hibát követtek el, mégpedig azt, hogy túl későn léptek be a magyar piacra, mire ők odaértek, addigra a Lidl és Co. lenyúlták a vásárlókat!"
Olcsó árakkal ez a hátrány behozható lett volna, de nem tették ezt. :(((

SimiTomi 2009.09.15. 09:56:49

@balintus: Mi a most nyolc hónapos gyerekkel járunk oda, s mindig a babakocsi aljába pakolunk, mivel ugye kézikosár nincs, a másikat meg nem lenne egyszerű tolni úgy, hogy közben a babakocsit is tolom. De még egyszer nem szólt senki, s nem is követ minket a biztonsági őr... És feleségemet sem, ugyanilyen esetben.

finnegan · http://extraszuz.blog.hu 2009.09.15. 09:57:06

OK, a 'Boldog ugyfel' szellemeben nehany raadas: igaz, hogy altalaban a nem minimaligenyu termekek jobb minoseguek, mint a regularis hipermarketes sajat termekek. Kalamata oliva, napon szaritott paradicsom ebben a kategoriaban hatarozottan nyero Aldinal. Asztali borokra is szinten igaz. Tejtermekekre eddig meg nem vetemedtem.

Az Aldi brandbe pedig kivaloan beepult ez a kozepso sor, ahol a legbizarabb dolgokhoz lehet hozzajutni, s ezekrol annak idejen Berlinben mar az utcan tudomast lehetett szerezni, mert a torok szubpopulacio tomott sorokban bevasarlokocsistul vonszolta haza az e heti zsakmanyt.

Jo ez a 'boldog ugyfel', kivancsi vagyok, hogy hogyan lehet kordaban tartani, hogy ne legyen direkt termekreklam. Viszont egy szeparalt blog jot tenne neki.

Deviáns 2009.09.15. 10:12:37

Többször több hónapot töltöttem németországban, és én is az Aldiban vásároltam, mert diszkonthoz képest jó minőség, olcsón.
Éppen ezért döbbentem meg itthon, amikor bementem egy itthoni boltba és megláttam, hogy 30-40%-al drágább minden mint a németeknél.
Példák:
1kg Kenyérliszt kb 180Ft helyett 260-280Ft
Tábla csoki kb 110Ft helyet 160-180Ft

Az okot nem tudom, talán a magyar adórendszer, vagy csak nem akarnak nagyon alákínálni a konkurenciának? Vagy a szokásos magyar árakat hozzák, igy tesznek szert extraprofitra a német árakhoz képest?

A blog kapcsán újra felötlött bennem, ami egy korábbi cikk olvasása közben is. A cikk témája az volt, hogy a németek a válság miatt átszoktak a diszkontáruházak termékeire, ugyanannyit vesznek, csak olcsóbban, míg a magyarok inkább kevesebbet vesznek ugyanbabból....
Aki a cikket írta, valószínű nem látta a lényeget a dologban: amit a német megvesz a diszkontban mint normál diszkont minőség, az itt nálunk már préniumnak számít, ráadásul a németeknél sokal olcsóbb. A magyarországi diszkont cuccok meg annyira szarok, hogy a németeknél el sem lehetne adni. Szóval, a magyar megveszi azt a szart, amit eddig is vett, de kevesebb pénze van, így kevesebbet, mert más út nincs lefelé...

egyszuszra 2009.09.15. 10:14:50

Amíg nyugaton az Aldi a legolcsóbb addig idehaza a felső középmezőnyhöz tartozik. A Lidl lényegesen olcsóbb ha valaki erre vagy hasonló hangulatra vágyna.

Ni 2009.09.15. 10:16:24

@wagabound: "Én speciel egy hullaház komorságát és egy börtön fegyelmét éreztem az Aldiban."

Milyen helyeken meg nem fordulsz! :)

Tehetetlen Dodó 2009.09.15. 10:18:30

@Deviáns: Teljesen így van, össze lehet hasonlítani az osztrák Hofer árakkal is.
Még a magyar gomba is 30%-kal olcsóbb a kinti Hoferben, mint az itthoniban.
Azt a kutatást én is hallottam. Tényleg elfelejtik azt is, hogy álunk a minőségből már nem lehet lejjebb menni, a "diszkont áruk" alatt már csak a dögkút van.

zfuly 2009.09.15. 10:30:37

Az Aldi tényleg korrekt itthon, kint néha hullámzó.
Stimmel, hogy egyfélét tart, stimmel, hogy megaszar gagyi nincs. Gyakorlatilag bármit megvehetsz, kidobni nem fogod. Legfeljebb legközelebb nem veszel olyat, mert annyira nem jó.

Külön ajánlom mindenki figyelmébe a reggeliző pelyhek kategóriát, olcsó és jó, a gyerekek komoly nagyfogyasztók! :)

Holdkutyagoló 2009.09.15. 10:30:55

Egerben a Lidl van hasonló szinten. Nem emlékszem, hogy valaha is szart vettem volna, viszont rengeteg rendkívül jó cuccot lehet kapni. Sajnos egy nagy kedvencem a Japán rizs-snack jó ideje nincs.. Nem tudom hogy csinálták, de asszem rizstésztát sütöttek ropogósra és azt ízesítették szószokkal meg algalevéllel, frenetikus volt. A pénztárosokkal versenyezni esélytelen és ha sokan állnak sorba akkor nyitnak egy új pénztárt ami be is zár ha elfogynak a népek. Szinte csak ott vásárolok, olyan mint egy régi közért ahol ismernek az eladók csak lehet kártyával is fizetni.

kacsa65 2009.09.15. 10:34:24

@TBal: Gratulálok, az egész Plus szűntmeg. Megvette a Spar. Oszt hun teccik élni?

Pcmg · http://www.carstyling.hu/car_shower.php?id=49359 2009.09.15. 10:37:22

Hello!

Én naponta az Aldiba járok vásárolni. Eddig mindig korrektül kiszolgáltak és külön tetszik, hogy a pár hónapja berendelt, megmaradt termékeket jelentős kedvezménnyel adják (pl. szerszámkészletek, barkácsgépek, konyhai eszközök, stb).
A visszajárót sem akkor kezdik keresgélni, amikor már fizettem, hanem előre egy várható összegre kiszámolnak aprót, és max hozzácsapnak egykis papírpénzt, ha nagyobb címlettel fizetek.
Mellettük szól még a romlandó termékek kezelése is, lejárat napja előtt pár nappal 30, majd 50%-os kedvezménnyel adják ezeket a termékeket, korrektül felvállalva, hogy ez arra van, hogy hazaviszed, és max másnapig lesz jó.

U.i.: eddig még sosem jöttem el onnan anélkül, hogy kellemes napot ne kívántak volna valamennyi fizetőnek, legyen az munkás, vagy igazgató.

Törpemongúz (törölt) 2009.09.15. 10:38:40

Akármiért áradozhat, az-az ő dolga, de még reklámozhat is, a kérdés jó –e amit ír vagy nem.
Az meg a másik: egyáltalán nem baj, hogy nem kell végig kísérletezni egy áruházat, tudod úgy nagyjából, miért mész be. Az már biztos, hogy tanulatlanok vagytok. : - )
Tény: annyiszor ütöttem meg a bokám, A Tesco-ba meg az Auchanba is, az eladók modorával, érdektelenségével, hogy az már csuda. Tisztelet a kivételnek. Nyilván hogy a baromarcú TESCO és Auchan is majdnem minimál bérért akarja az eladókkal kínáltatni „jó szívvel” a termékeit. Valamiért, sose kérdeztem meg egyetlen eladótól sem pl. a technikai osztályon, hogy milyen dinamikával rendelkezik ez a hangfal, vagy: létezik –e 10 centis mélynyomónál 120 Watt. mitől írják rá egy 20 centis hangszóróra, hogy 20 Hz – 20 KHz, mikor ha ránézek azonnal tudom hogy 12 KHz felett bukik, és jó ha 60 Hz-t kiröfög. ÉS Igen ráírják, hülyének nézik az egyszerit. Ez a másik ok, amiért nem tud egy eladó, szívvel kínálni egy terméket. Mert, ehhez hazudni kéne neki. : - ). A Magyar fogyasztóvédelem viszont szinte nem is létezik . Ha te vásárolsz egy terméket, éppen a vásárlót szinte senki semmiért nem védi, tájékoztatást a boltban sem kapsz, hogy jót-e vagy szart veszel, hogy amit veszel, mivel, mire jó vagy mire nem. ÉS persze a botfülű téved, vesz egy Panasonic Hifitornyot, ami olyan rútul szól, mint a Kapanyányi. De örömmel megjegyzi, azért jól néz ki. : -) Mellesleg, a 120 W-os 10 centis hangszórót, megküldtem 40, azaz 40 wattal, ronggyá szakadt úgy 20 perc alatt. mindkét példány. De vettem én már vizes sonkát, ótvar párizsit is.

Tehát a a sok balfék odamondogat, de nem nagyon van mit: -)

John Deer 2009.09.15. 10:39:32

Ez annyira vicces, hogy az indexesek kinevelték ezt a mindent/mindenkit fikázó commentelő populációt aztán azok meg jól ellenük fordulnak, amikor azok írnak valamit ami nekik nem tetszik. Tipikus gólem/pinokkió sztori, amikor a megfaragott lény hamarosan gecivé válik és később elmegy a faszba:)
Amúgy tótának szerintem igaza van: az aldiban vannak ehető/iható cuccok (a szekszárdi rózé 700 ért tud annyit mint bárhol máshol az 1400 as rozék, a camembert is jó stb) DE ITT EZ A CIKK AKKOR IS KVÁLTJA MAJD A KIS COMMENTPINOKKIÓK HARAGJÁT...

lm5 2009.09.15. 10:52:06

Örülök, hogy végre pozitív homár is van - szívesebben olvasom, szívesebben írok én is.

Az Aldi tényleg jó: szép felvágottak, finom joghurtok (almás-bodzás!), sajtok, és időnként a sportcuccok. Talán a zöldség-gyümölcs és pékárú fronton lehetne még erősíteni. De a német Aldikban ez sem gond.

Épp múltkor gondolkodtam el reklámszakmai szemszögből ezeken a sajátmárkás dolgokon. Nem véletlen, hogy a megjelenésükkel párhuzamosan a reklámköltések is szépen visszestek. És ez nem is baj. (Szerencsére már más szakmában nyomulok. :)) Végülis nincs annyi reklámfelület, hogy az összes termékketegóriában folyamatosan menjenek a kampányok. Nomeg követhetetlen, idegesítő, kontraproduktív is lenne.

Ezért jó ez a csoportba foglalás. Ezt már nehéz is lenne reklámozni, hiszen nincs termékelőny - ebben a modellben az emberek egymásnak ajánlják a terméket. (Ehhez persze megbízható minőségre van szükség, nem egyszer eladható cuccokra.) Igazi, jól felépített poszt-kapitalista modell, ahol a horizontális információáramlás lenyomja a vertikálisat (pl. tévéreklám).

Szerintem ezek az esernyő-márkák tovább fognak cizellálódni, erősebb személyiségjegyeket vesznek fel, így könnyebben tudnak majd azonosulni a különböző vásárlórétegek, és nem csak az "olcsó" lesz a kapocs (pl. tescogazdaságos).

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2009.09.15. 10:52:31

Az itt leírtak nagyjából igazak a Lidl-re is. Az egy dolog, hogy olykor terror alatt tartja az alkalmazottait, de az nem az én dolgom, hanem az újságíróké és a munkaügyi felügyeleté. És már régen, az Aldi és a Lidl előtt is volt ilyen bolt, Plusnak hívták. Erről itt: 4evesterv.blog.hu/2008/03/10/ne_vegyel_magyar_termeket

catsanddogs 2009.09.15. 10:54:37

Nagyon örülök, hogy Árpád felvetette az élelmiszerek minőségének kérdését!

A magyarországi átlagos élelmiszerkínálat minősége SILÁNY. Nagyon silány. Ez a kisebbik baj. A nagyobb az, hogy kevesen vannak tisztában ezzel.

Például: a csokoládé, amiben kakamasszán, cukron, kakaóvajon és vanílián kívül más van az már nem igazi csokoládé. (Étcsokiról beszélek.)
A "növényi zsiradék" felirat nyíltan közli, hogy ez egy olcsósított csokiszerű dolog, amivel be lehet tömni a gyerek száját, anélkül, hogy elgondolkoznánk mi lesz vele később (mármint a gyerkőccel).
Ez igaz a sajtokra is: növényi zsiradékból nem csinálnak sajtot. Mert az már nem sajt. Tejszín dettó.

Sokan nem tudtuk, hogy ugyanazok az élelmiszerláncok Ausztriában (és gondolom nyugaton máshol is) sokkal jobb minőséget árulnak, míg mi azt is elfelejtettük, hogy mi is az a minőség.

Nekem az Árpi-féle élményt a Lidl hozta meg. Bevallom, nem ismerem a kizsákmányolási folyamataikat, amikkel a dolgozókat kifacsarják, én ilyesmit nem láttam, de a kajáik megleptek.

Például a "DJ Gross" csokoládék. Kiváló minőségű, valódi (ráadásul nem kevert masszából, hanem tájegységenként gyűjtött kakaómasszából - nem ám sovány kakaóporból - készült) étcsokoládék. Mindenkinek javaslom.

A másik meglepetés a "JóKenyér" (www.jokenyer.hu) márkájú kenyerek, bucik. Nagyszerű magyar cég gyártja őket. A minőség kifogástalan, pedig sokáig otthon sütöttem kenyeret, mert annyira válogatós vagyok e téren. Tehát mégis lehet lisztből kenyeret sütni, annak ellenére, hogy évekig az ellenkezőjéről próbáltak meggyőzni a pékségek.

Javaslom a tejszínt (friss, de sokáig eláll, nálam akár 4-6 hétig is bontatlanul). Összetétele: míly meglepő - tejszín. Se guargumi, se növényi zsír, se furcsa ismeretlen vegyületek.

Egykor jó volt a vajuk is, amit a bizarr "Pilos" név alatt árulnak. Viszont a magyar gyártó, aki ezt készíti, fifikás. Rájött, hogy az üzleti modellje ott hibázik, hogy a vaj az vaj. No, ügyes lévén ezt korrigálta, és elégedetten nyugtázta a vaj és margarin közti mutánsának megszülettét. Ezt nem javaslom.

Viszont a 100 gr-os teavaj, az a nevével ellentétben tiszta vaj. És ez jó. :D

A friss tejtermékek terén, amik szintén "Pilos"-ok nem homorít a cég. Talán mert magyarok a beszállítók. A tej so-so, a joghurt és kefír úgyszintén.
Viszont ami lengyelországból jön: krémsajtok (és sajtból van! hihetetlen!), túrók egész jók! Na a német termékek pedig a nyugati utazásokból ismert színvonalat hozzák: kiváló penészes sajtok, drága, de remek alpesi típusú sonkák stb.

A nemzeti termékek (olasz, görög, spanyol, francia, amerikai és távol-keleti) szintén megvannak. Többségük elég jó (amerikai mogyoróvaj!!!), bár a görög antipastikat (töltött paprika, fetás oliva) nem ajánlom - gagyik.

Viszont nagyon jó olivaolajok vannak és a bogyók se utolsók.

Tehát végre beszivárogtak a jobb minőségű élelmiszerek az országba, mégha nem is érik el a nyugati színvonalat.

Még egy megjegyzés:
Akinek háziállata van és van annyi esze, hogy magának nem vesz mű-és vegyipari tápot, ne vegyen olyat az állatkának se (állatkába bele van értve az utcai vegyes macskusztól a rotiig minden szőrös négylábú).

A bolti állatápok egyirányú út az állatorvoshoz; nem a ha a kérdés, hanem a mikor.
Az állatorvos pedig nem lesz olcsó mulatság, nem beszélve az idegekről és a sírás-rívásról.

És nem, a 130 ft-os kutyakonzerv nem számít jónak. Inkább akkor a cupák.
Aki többet szeretne tudni a témáról: www.rawmeatybones.com/

Árpádnak meg javaslom, próbálja ki azt a bizonyos DJ Gross étcsokit, addiktív egy dolog!

moli 2009.09.15. 10:57:26

en csak azt nem ertem, hogy miert uj ez az aldi-aruminoseg, mikor sok eve ugyanez volt a PLUS-ban elerheto.

hogy kapja be a spar.

Énbiz' · http://nemcsalokadot.blogspot.com/ 2009.09.15. 10:59:08

Tapasztalt emberektől kérnék rövid összehasonlítást:

Aldi-Lidl-Penny-Spar-Coop-CBA

kalandfereg 2009.09.15. 11:19:01

En Irorszagban lakom, es itt ugyanazon okok menten, ugyanolyan ALDI-vasarlo vagyok, mint a Tota W, ugyhogy tudom, mirol beszel, es igaza van.

Ugy csinalom, hogy mindent megveszek az ALDIban, amit tudok, aztan a keves dolgot, amiben nem jok, beszerzem mashol.
Anyagilag igy jarok a legjobban, mikozben a minosegben nem kellett kulonosebb kompromisszumot kotni, legfeljebb elfelejteni a TVben reklamozott markakat.

Viszont a pekaru nem azert nyulos veletlenul, mert elosutott, es otthon meg sutni kene 10 percig? Az nagy kiralysag, tudom ajanlani!

Mitya Ivanov 2009.09.15. 11:28:45

én szivesen járnék aldiba és lidlbe is, csak nekem totawével szemben nem az elsődleges, hogy hogy néz ki a bolt, és milyen a csomgolás, és mennyire boldogok az eladók, hanem hogy magyar e termék? tudom, hogy a lidlben és az aldiban is vannak mgyar termékeke, de ezekről nem lehet tudni semmit. A kommentek között találtam erre utaló infokat, köszi, de valami részletesebb kellene. Vagy ez üzleti titok?

Stirlitz45 2009.09.15. 11:29:06

Nem olvastam végig az összes kommentet, lehet, hogy már szerepelt valahol.
A saját márkás cuccokat is olyan cégek gyártják, akiknek vannak ismert brandjeik. Én speciel a Choceur csokit ismerem, mivel azt a Storck gyártja (pl. Toffiffee és Merci ismert brandekkel), náluk dolgoztam Németországban másfél évig külsősként. Ott volt a gyáron belül értékesítés, és a dolgozók is inkább az Aldinak gyártott Choceurt vitték mint a Mercit. Ár/érték arányban ez volt a legjobb.
Azon lehet vitatkozni, hogy ki milyen ízesítésű csokit szeret, de ha a minőséget nézzük, akkor a lényeg a csokiban lévő csoki mennyisége (mily meglepő), és abban a Choceur elég jó.
A Milfina vajkrémet meg a Milli gyártja (már nem emlékszem, hogy Debrecenben vagy Nyíregyházán), és tök ugyanaz mint a Milli vajkrém. Csak a dobozon lévő festék eloszlása más.
Én egyébként kevéssé az élelmiszerek miatt szoktam Aldiba menni, inkább a középső soron - iparcikk - futok végig. Gyerekruhát pl. csomót szereztem már be innen. Ezeket is Kínában csinálják, de valszeg a német mondja meg, hogy mit hogyan, mert az eredmény ég és föld egy kínai bolthoz képest. Az ár pedig nincs sokkal fölötte.
Ami nekem egyébként tényleg tetszik (majd én is megkapom), az az eladók hozzáállása. Ha kérem, áttelefonál a másik Aldiba, hogy ott van-e a náluk elfogyott termékből. Ha csak simán odatelefonálok (azonnal felveszik, nincs fűreliz 25 percig), akkor is megnézi, hogy van-e még náluk a keresett áru. Ha szólsz, hogy hosszú a sor (elég ritka), akkor ezt megköszönik, és csengetnek a kollégának, aki új pénztárat nyit. CBA-ban már megöltek volna. És senki sem húzza a száját! Lehet, hogy állattitűd, de leszarom, nekem tetszik.

BéLóg 2009.09.15. 11:31:51

Az Aldiban a saját márkás konyakmeggy verhetetlen! Nekem bizonyítottan tíz kiló súlytöbbletet okozott (de ez KIZÁRÓLAG az én hibám), mert egy igen stresszes és elhúzódó munka során NAPONTA megettem belőle egy dobozzal.

Csodás idő volt az, azóta is emlékeztetnek boldog kilóim erre.

Pada0ne 2009.09.15. 11:37:40

@Pada0ne: Viccet felreteve, sok magyar cucc is van.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.15. 11:45:12

@Pada0ne: Pl. banán, kókuszdió, ausztrál bor, olasz csapvíz palackozva, tátrai juhtúró, kínai akácméz és Makón csomagolt fokhagyma...

BéLóg 2009.09.15. 11:51:16

@Jobb híján MDF-es: Nem vállalok felelősséget a súlynövekedésért!
Én szóltam! Előre megmondtam!

Egyébként ha emlékezetem nem csal, a márkanév Basini. A benne lévő konyekmeggy a Ferrero monseri trapézos formájú. Mivel az íze vetekszik azéval, még az is meglehet, hogy egy helyen gyártják.

kaboca36 2009.09.15. 11:53:32

@eN: Az Aldiban talán a nyugatra szánt alsókategoriás(tehát kamu) dolgokat veheted meg.

Ugyan azt a szart amit a Tescoban,csak jobban izesitve ;-))

Aki tudd az kis termelönél vásáról ahol a csirke nem 2 hét alatt nőt meg a 2-300 ezer csirkével összezsuvolva , hormontápon nevelve.

A tej az tejböl van ,csak ugy mint a sajt,tejföl.
A húsoknak van íze satöbbi.

A baj az hogy ezt már sokan elfelejtették, vagy sajnos már meg sem kostólhatták.

Aztán meg csodálkozunk hogy 40 évesen mindenféle betegségekkel kell megküzdenünk.

További magyar hang 2009.09.15. 11:54:01

Ez egy nagyon jó cikk szerintem.
És nem mellesleg teljesen egyetértek vele, az én tapasztalatom is ugyanez.
Az ALDI a Tesco, Spar, LIDL, Plus, Penny után egy nagyon kellemes csalódás volt, ugyanazt a sz@rt vártam, de végül minden amit ott vettünk az teljesen korrekt minőségű volt és olcsó is, és kb. ugyanezt tapasztaltam a LIDL-ben is.

Én személy szerint azért nem részesítem előnyben mégsem sem az ALDI-t sem a LIDL-t mert nem kapható náluk normális cigaretta, és nem szertenék két helyre menni egy bevásárlás alkalmával.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2009.09.15. 12:05:30

Én a nyáron többször is láttam az Aldi parkolóban néhány éves Mercivel és hasonló batárokkal érkező német "kisnyugdíjasokat".
Ok, lehet, hogy sóher faszkalapok, de szerintem ez két dolgot jelent:
- A németeknél gazdagéknak sem derogál az Aldiban vásárolni.
- Ebből következik, hogy olyan nagyon szar termékeik azért nem lehetnek.

bagabo 2009.09.15. 12:22:15

"nyolcszáz forinttól felfelé viszont biztonsággal fogyasztható olasz, amerikai, ausztrál asztali borok kaphatók, annál feljebb meg teljesen korrektek"

Ehhez megjegyezném, hogy a Lidlben a napokban vettem 750 forintért egy magyar, Neszmélyi Hilltop Pinot Noir-t, mit veszíthetek felkiáltással és igencsak meglepődtem. Gyümölcs illatok, kitűnő íz, és az a kezdetben zavaró szeszesség is eltűnt belőle 10 perc szellőztetéssel. A Tescoban meg ötször ekkora választék mellett is képtelenség egy jó bort venni, mondjuk 1700 forint alatt. Azt hiszem, be fogok tárazni...

rszvsz 2009.09.15. 12:23:46

@Tuszun: brunyálásra biztos nem, mert ellentétben az emlegetett tecsóval, wc kiépítésére (és takarítására) nem áldoznak.

A Lidl sokkal jobb az Aldinál, mind árban, mind kínálatban. Ott pl van Coca/Pepsi, ha valakinek nem jó a Freeway vagy mittomén milyen nevű utánzat.

Aldiban az a remek, hogy míg egy osztrák boltban (Hofer) van kínálat, addig itt - akár a Lidl-hez hasonlítva - nincs. Van pl 5 féle csoki (5 íz) vagy állatdrága eredeti brazil, amit max a szakértők ismernek.

Ezek a csodás Milfina és hasonlók meg ócskábban a TG-nél, mert ott van alternatíva. De lehet, hogy TWÁ-nak jó az, ha hányadékot iszik, ha az osztrák, vagy jobb a lefolyóba osztrákot önteni, szennyezze osztrák cucc a Dunát is.

A sajtjuk egy borzadály, pláne, hogy 700grammos fix darab, ezerért. Biztos olcsóbb az 1kg/800-1000 ft-os hipereknél... Mert különben épeszű nem veszi meg: a jó sajtra ott a magyar(!) trappista, karaván, stb - minek vacak tótot vagy csehet venni?!

Na nézzük mi van még a reklámcikkben:

- jókedvű árufeltöltők: hol? Magyarországon? Ne röhögtesd ki magad...
- német ízek... Hát, akinek a semmi íznek számít, vegye.

"nyolcszáz forinttól felfelé viszont biztonsággal fogyasztható olasz, amerikai, ausztrál asztali borok kaphatók"

Magyarok itt sincsenek, a 800+ forintos olasz, amerikai (?) és ausztrál borok aztán komoly minőséget képviselnek.

Inkább a 300 forintos furmint/muskotály, mint a csodás minőségű híg lőre...

Kb. ennyi, majd folytatom talán.

Nem az ALDI-t akarom lehúzni, de, hogy jobb a tecsónál? Hát oltárira el lehet tévedve TWÁ. És, hogy miért ajánlja/sózza ránk az ócska minőségű külföldi szemetet? Ezt rábízom a kommentelőkre...

ninimimi 2009.09.15. 12:27:30

És még juszt is ideírom, hogy a LIDL-lel sincs semmi más "baj" csak az állami áruházimádó "baloldali érzelmű" sajtó utálata. Mert érzik rajta a nyugat profizmust. Mert az állami áruházban nem terrorizálták ám, nem kukkolták a dolgozót, á dehogy! (Még a vevőket is!)
És még juszt is ideírom, hogy volt szerencsém Párizsba utazni "fapadossal" repülővel, ahogy fanyalgó Abszurdisztánban hívják. Rám is hatott a negatív propaganda, ezért - mivel volt már gondom a lábamban egy érrel - gumiharsinyával felszerelkezve készültem a többórás, "görnyedt gubbasztásra". Ehelyett annyiért utazva, amennyiből az állami MÁV Sopronba se visz el, olyan kényelmesen utaztam Párizsig meg vissza, hogy a kinyújtott lábammal se bírtam elérni az előttem lévő üléssort. És udvariasak voltak a légikísérők és ugyanannyiért kaptam enni-inni, amennyiért a MÁV vonatokon csak elvétve. Ennyit a "fapadosakról", "baloldali" gyanakvók!

Pada0ne 2009.09.15. 12:28:12

@rszvsz: Jobb a Tesconal???? Jartal te valaha ilyen uzletben? A Tecso mellett egyetlen erv, hogy minden egy helyen van. Minosegben meg sem kozeliti ezeket a nemet termekeket.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.15. 12:32:09

@rszvsz:

Szerintem nagyon más, mint a Tesco.
Egyszerűen arról van szó, hogy a saját márkás termékek is lehetnek jók.

Először én is kiakadtam az ismeretlen neveken, de beláttam, hogy nem a márkanév a lényeg, vagyis az Aldi márkás is vannak annyira megbízható minőség jelzők (ár/érték arányban), mint az ismertebb, TESCO-ban forgalmazott márkák.
Nekem az Aldi márkái már ismert márkák, mert kipróbáltam.

Colát nem vennék az Aldinál, de mivel pepsit sem veszek, ez nem meglepő.

portis · http://www.online-szallas.com 2009.09.15. 12:42:49

Nos ...hátha olvassa egy ALDI-s főnök.

Én csak azért nem járok állandóan az aldiba , mert nem csak a Berg König sörük rossz , hanem mindegyik ihatatlan szar. Sörnek viszont kell lennie otthon , két boldba meg nem megyek...

nbernadett 2009.09.15. 12:47:01

"VizslaPuppy 2009.09.15. 01:48:23
Gondolom a kedves cikkíró sem a Happy Harvest, Sunsnack, vagy a Milfina gyárban dolgozik. De nem baj! Örüljünk annak, hogy olcsón megúszta, s hogy ezzel is hozzájárult lengyel-német-szlovák-stb. munkahelyek megtartásához!"

Nemtom írta-e már valaki, de ezt elnézted, a Milfina magyar termék!!!

bomi 2009.09.15. 12:47:34

> Nincs meg az a kellemetlen érzés, ami más boltokban rendre kísért: hogy az itt dolgozók gyűlölnek, amiért kettőt is vettem a mangós-borsos heringkonzervből, hanem egyenesen örülnek, hogy ízlik.
No, hát nekem az Aldiról (mondjuk nem egy pestiről, hanem egy vidéki város szupermarketjéről) éppen ellenkező tapasztalatom van: egyszer beugrottunk - nagyon ritkán járunk arra, épp útba esett -, és megláttuk, hogy van "akciós vaj" - erre "vadászunk", mivel a margarint nem csípjük, a >1500/kg átlagos minimálárat meg sokallom (tudom, nem kéne, de nagy a család, kicsi a költségvetés). Be is raktunk egy kartonnal (vajat általában így vásárolunk; veszünk egy kartonnal az olcsóbbikból, be a fagyasztóba, és 3-4-esével vesszük elő, ahogy fogy; a pár nap múlva lejárónak sincs semmi baja hetek múlva sem). A kasszához érve a pénztáros lány megszólal, hogy ennyit nem lehet; rövid beszélgetés után a boltvezetőt is odahívta, aki megerősítette: maximum 10 darabot vásárolhatunk a termékből. Aztán néhány perces szóváltás után (melyben felvetettük, hogy nem az-e az érdekük, hogy eladják az árut, örülnének inkább, hogy ennyit megveszünk), a boltvezető duzzogva elvonult, odavetve még, hogy "vigyék, másnak meg maguk miatt nem jut". Pedig már azon voltam, hogy feladom, és kimegyek vásárlás nélkül az áruházból. Azt viszont akkor megfogadtam, hogy többet be nem teszem a lábam abba az Aldiba.

Martinicske 2009.09.15. 12:51:55

Ez a cikk most miről szól?

A lényege, hogy nincs igen olcsó dolog az aldiban, ami van az meg nem igazán rossz, nem is túl jó, túléléshez viszont kiváló.

Ami meg rossz lehet, azt nem a postoló intézi. Ami bor meg olcsó, azért megvenni nem merte, de biztos jobb mint a legrosszabb máshol...

Én akkor már akkor voltam aldiban amikor még csak egy volt az országban, méghozzá Mosonmagyaróváron.

Kb. fél órát voltunk az üzletben, miután az asszonnyal megállapítottuk, hogy ugyanaz a szar van itt is mint a lidl -ben. Kár fényezni ezt a boltot.

Aki normális élelmiszert akar venni az húst a hentestől vesz, tojást falun, zöldséget a piacon, kenyeret a péktől, stb.

Pada0ne 2009.09.15. 12:53:41

@bomi: MVM Maximalisan Vasarolhato Mennyiseg. Ezen nem kell kiakadni ez ertunk fogyasztokert lett kitalalva. Bar ez nem nagyarazza a bunko hozzaallast.

EMMI 2009.09.15. 12:55:34

Ez nagyon reklámosra sikeredett, főleg TWA-tól. :((

Nálunk van LIDL és ALDI is, meg persze Tesco 1 km-en belül. Az Aldi és a Tecsó egy parkoló 2 oldalán:))

Mondanom sem kell, az aldi kong az ürességtől. Szombat délelőtti nagybevásárlás idején egyedül álltam a pénztárnál. (Míg a tecsóban tömött sorok.) De biztos tudták, mit akarnak.

Szóval felénk az aldi és lidl szinte tök egyforma, mármint a kínálat és ár szintjén, csak más a termékek neve. De mivel a lidl 1-2 évvel korábban nyitott, ott már van bejáratott ügyfélkör, nincs pangás. Az áruk elhelyezése is azonos, max. a sorokat felcserélik.

Viszont rokonom dolgozott közvetlen nyitás után az aldinál, 1-2 hónapot bírt csak. Hát minden volt, csak nem mosolygós. Rengeteg meló volt, azt hiszem egy műszakban 2-en voltak bent csak az eladótérben, és nekik kellett mindent kihozni a raktárból, kipakolni, pénztárban ülni, vevőt kiszolgálni. Szóval mindent. Tiszta kék-zöld folt volt, no nem verekedett senkivel, de ez volt a mellékhatása a több száz kilós raklapok pakolásának. Iszonyat hajtás, kevés pénz. Ott is hagyta.

Ezért tényleg kár volt ódákat zengeni. Nem rossz bolt, de ennyire nem jó, és akkor a lidl-t is bele kellene tenni a kalapba.

inmem 2009.09.15. 13:00:18

Azért néha elolvassátok, hogy mi van a cuccok összetevőihez írva? Alig van "tiszta" termékük. No-ban érdekes módon volt egy csomó csak úgy tűnik, hogy a magyar beszállítók képtelenek adalékanyag nélkül dolgozni.

babsz 2009.09.15. 13:00:20

Pusztán annyi a probléma a tesco-s összehasonlítgatással, hogy én - és még sokan mások - ottan pusztán a gran padano eredetigazolt olasz parmezánt, a finn kenyeret, a cseh sört, a marsala bort, az olaszból importált natúr paradicsompürét és hasonlókat szerzem be - innentől abszolút nem érdekel, hogy milyen, a trapistához meg a parizerhez hasonló (az ugye világos, hogy a trapista nem sajt) minőséget tud előállítani a lidl...

bomi 2009.09.15. 13:00:42

@Pada0ne: OK, értem én, csakhogy ott sehol nem volt feltüntetve, az újságban sem, a polcnál sem és a pénztárnál sem. Sem a pénztáros, sem a boltvezető nem hivatkozott az MVM-re, az előbbi nem is tudott pontos mennyiséget mondani, hogy mennyit lehet vásárolni, mikor fölvetettük, hogy ha van limit, akkor miért nincs feltüntetve sehol, akkor azt válaszolta a hölgy, hogy mert nincs hivatalos limit.

2009.09.15. 13:01:39

@VIKI: több száz kilós raklapokat kell emelgetni a lidlben ? akkor ott rendezik az erősember versenyt feketelacival ? asztamindenit !

bekbórd! 2009.09.15. 13:03:59

Én egyszer egész korrekt, zárható, alu tetőcsomagtartót vettem az Aldiban 10 000.- körül. A Thule persze magasabb minőségi kategória, de nem annyival, hogy 4x annyit adjak érte. És arra az évi 1-2 alkalomra fölösleges.

Pada0ne 2009.09.15. 13:06:53

@pafff: Az kiraly, de itt nem errol volt szo. A sajat markakrol vitatkoztunk, nem a tobbirol, ami elvileg mindig ugyan az a minoseg.(naja)

bagabo 2009.09.15. 13:14:24

@inmem: Na ja, szintén a Lidlben van (illetve mostanság mintha eltűnt volna) egy jó fűszeres vajkrém, amiben nincs semmi adalék. Cseh termék az istenadta. Miért van az, hogy magyart csak olyat találok, ami tele van minden szarral?

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2009.09.15. 13:28:35

@májgeriberi: "a lidliben vagy az aldiban volt a 104%-os hústartalmú felvágott?
...több kérdésem nincs "

Nem értek hozzá, de tippem szerint egy kilogram valódi szárazkolbász pl. 110dkg húsbol készül... mert hogy a húsban víz is van, ami képes elpárologni egy szárazterméknél.

Vagyis nem árt néha utána olvasni és csak aztán lehülyézni másokat... megfontolandó lenne igen sok (pl. politika) területen ezt a "szép magyar szokást" levetkőzni.

szakállasbácsi 2009.09.15. 13:32:26

Nekem a Bergkönig bejött. A zöld dobozos 139 Ft-ért, VFM.

Anatómus 2009.09.15. 13:38:29

Tudom, hogy sokak számára hazaáruló vagyok, de minden alkalommal elfog a nosztalgia, amikor az Aldiba belépve megérzem azt a bizonyos "német szagot". Gyerekkoromra emlékeztet. Mi itthon is szeretjük az Aldit, mert jó borokat, csokikat húsárukat lehet venni, a joghurt is finom, az (igazi)vaj is ízlik. A barna hofer kávé teljesen rendben van, noha abból a kék Tchibo viszi el nálunk a pálmát. Tejjel még nem próbálkoztam, azt az utcán álló gyerekfejes tartályoskocsiból csapoltatom (ez így elég bio és nemzeti is, ugye). És Siófokon például még finom kenyeret is vettem többször, igaz egyszer felhorgadt bennem a kínzó kiváncsiság, hogy minek a tökmagos kenyérbe a guargumi??!?! De aztán inkább vettem a Sparban olyat, amire az van írva, "kovászos kenyér", vagy ha már az sem kell, sütök egy veknivel otthon. A TESCO/AUCHAN/CORA/INTERSPAR is szükséges, mert órákig lehet bennük bolyongani... nekik is vannak jó saját termékeik, de trappista sajtban a Milfina nyer. De különben is hol van már az a régi száraz trappista amire gyerekkoromból emlékszem (a 3.60-as kenyérrel/tejjel együtt szól búsan a kórus). A LIDL pedig mindenhol(Óbuda, Szentendre, Balatonlelle) zsúfoltnak és koszosnak tűnt az Aldihoz képest.

birdlady 2009.09.15. 13:39:44

A Carloni márkájú pestojuk is finom. Most ettem Siciliana fajtát, bejött. :)

Pada0ne 2009.09.15. 13:40:50

Na melo off. Tovabbi szep napot nektek!

facsipesz 2009.09.15. 13:41:01

Nem írom le, hogy mi a tuti a "lidli"-ben, mert legközelebb elkajáljátok előlem:)

De a fagyiról írhatok, mert abból sok van, és veri a tölcséres cornettót. Persze a csokis pálcás nem üti a magnum-duplacsokit, de a tölcséres zsír.

Ni 2009.09.15. 13:42:58

@facsipesz: Nekem a LIDL-is toronydaru jött be nagyon, az ALDI-s alagútfúró és ugyancsak az ALDI-s kőolajfinomító. Ez utóbbit akciósan sikerült megcsípni, mert az asszony kettőt vett belőle.

EMMI 2009.09.15. 13:58:15

@Kulics: mondjuk békával:))
Azt már én is láttam, hogy a hiper-szuperekben mi mindent pakolnak egyetlen raklapra, befóliázva, oszt vigye aki tudja.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.09.15. 13:58:32

Mindenki annyi szépet és jót írt, nem is ismételném, csak a megjegyzésem fűzöm hozzá:

1. VIDÉKEN mosolygósabbak az eladók LIDL-ALDI tekintetében. De szintén ez az a hely ahol a kisboltban is előre köszönnek, félreteszik a kenyeret satöbbi: nem üzlet specifikus.

2. A LIDL száraz kutyatápot és a nagyon márkásat eszi csak meg nálunk az eb. Konzervből mindegy, bár néha a Value gyártmányt kihánnya..

A macsek viszont ki nem állhatja a LIDL cicatápot, TeszkóSzínest eszik konzervből, szárazból meg csak márkásat

3. Non-food termékek: Néha kifejezetten jók ha apróbb spéci szerszámra kerti cuccra van szükség. Értelemszerűen DVD lejátszónál bonyolultabb dolgot nem érdemes venni, de nem is tudsz, mert vagy rendelnek belőle üzletenként 2! darabot, vagy semmi szükséged nincs rá.

Nagyon tetszik, hogy a lejárat közeli (azaz még fogyasztható) termékekre jár a 30% árkedvezmény ellentétben mondjuk a teszkóval ahol a holnap lejáró (legalábbis a felső matrica szerint) cucc olcsóbb valamicskével...

Jah, és friss a gyümölcs, naponta többször is szállítanak!
Kontra: gyümölcsre nincs kedvezmény, hiába picit hibás. Gondolom bonyolult lenne mondjuk technikailag, bár a 30% matrica elég egyszerű...

BSz 2009.09.15. 14:22:16

Ez kicsit olyan, mint amikor 68-ban átjönnek a párizsi diákok Prágába (persze csak képzeletben), és el vannak ájulva, hogy az emberarcú szocializmus valódi alternatíva az embertelen kapitalizmussal szemben. Az is volt, egészen addig, míg oda nem értek a tankok.

Az olasz borral nem az a baj, hogy ócska. A dobozos olasz bor nem rosszabb, mint az kannás lőrék, sőt jobb és olcsóbb is. Ugyanakkor látni kell, hogy az nem a valódi ára, amit kifizetsz, mert az EU mezőgazdasági rendszere nem fair. Magyarul inkorrekt versenyhátrányba taszítja a jelenlegi rendszer azokat, akik lehet más, korrektebb piaci körülmények között képesek lennének, jobbat, sőt talán még olcsóbbat is előállítani (figyelem, nem jobbik bérenc vagyok, viszont Bokros nézetei a mai magyar "kapitalizmusról" nem állnak távol tőlem!).

Ezért nem az EU, nem az olasz vagy épp magyar paraszt, és nem is a multi a hibás. Sőt még csak a fogyasztó sem, mert ő csak rövidtávú optimalizálást végez. Öntudatra építeni korrekt gazdaságot meg olyan, mint világbékét csinálni (mindenki szeretné, de lehetetlen).

eszembejutottvalami 2009.09.15. 14:22:32

@v2peti: A közelmúltban (múlt heti?)a HVG leközölt egy általad említett árösszehasonlító cikket.

Jurij Kakarin 2009.09.15. 14:37:24

és ismét gratula fiúk, hogy sikerült kimoderálnotok.

nagy
hatalmas
f
o
s

lett a homár

aleszbugyesz, ajánlom magam

ninimimi 2009.09.15. 14:48:52

Nem akarok hinni a szememnek! Igaza volt annak, aki cenzúrát emlegetett: tényleg ki van cenzúrázva 5 db, 1-2 órája már megjelent hozzászólásom mindegyike, 1 kivételével. Idemásolom őket újra: döntse el aki láthatja őket pár percig, mi ebben a "veszélyes"? Vajon kiknek, miért az...?!

Mert a "baloldali érzelmű" azt jelenti, hogy utálom a nyugati boltokat? Hogy imádom az állami áruházat?
Köszönöm ezt a váratlanul őszinte vallomást. Eddig ugyanis azt hittem a baloldaliság valami olyasmit jelent, amiről a médiában általában hallani.
Így máris érthetőbb az a finnyogós mószeráradat, amiben a piacgazdaság (-szerűség) elmúlt 20 évében élünk hazánkban. Az a romboló hangulat, ami még az életkedvét (nemhogy a jövőbe vetett hitét) is kiöli a népnek. Mert ugye alapvetően "utálni kell mindent", amit ez a randa nyugatiság idehozott a jó kis kádári, csak kicsit véres bog-rácsoska helyébe. Ezért van például, hogy még a volt kommunista országok közül is csak nálunk hívják "fapados"-nak a diszkont légitársaságokat. Brávó "baloldali érzelmű" fanyalgók! Talán érdemes lenne elgondolkodnotok, milyen részetek van abban, hogy elsőkből az utolsók lettünk a térségben (is)! Hogy mennyire elkésett 2009-ben megírni az igazat egy "ALDI"-ról - mert kétség se legyen, nem ők az elsők, akikről lehetett volna pár jó szót szólni. Rólunk, erről a fanyalgó, gyűlölködő, egymással is egyre bunkóbb társadalomról meg egy kicsit több igazat, több önkritikával! Hogy végre a fejlettebb - igenis nyugati - társadalmak példáján okulva próbáljuk meg élhetőbbé tenni ezt az országot, kedves "baloldali" Tóta W.!

És még juszt is ideírom, hogy a LIDL-lel sincs semmi más "baj" csak az állami áruházimádó "baloldali érzelmű" sajtó utálata. Mert érzik rajta a nyugat profizmust. Mert az állami áruházban nem terrorizálták ám, nem kukkolták a dolgozót, á dehogy! (Még a vevőket is!)
És még juszt is ideírom, hogy volt szerencsém Párizsba utazni "fapadossal" repülővel, ahogy fanyalgó Abszurdisztánban hívják. Rám is hatott a negatív propaganda, ezért - mivel volt már gondom a lábamban egy érrel - gumiharsinyával felszerelkezve készültem a többórás, "görnyedt gubbasztásra". Ehelyett annyiért utazva, amennyiből az állami MÁV Sopronba se visz el, olyan kényelmesen utaztam Párizsig meg vissza, hogy a kinyújtott lábammal se bírtam elérni az előttem lévő üléssort. És udvariasak voltak a légikísérők és ugyanannyiért kaptam enni-inni, amennyiért a MÁV vonatokon csak elvétve. Ennyit a "fapadosakról", "baloldali" gyanakvók!

Továbbá még egy lényeges tapasztalatom a diszkont légitársaságokról (amelyeket csak fanyalgó Abszurdisztánunkban hív a "baloldali érzelmű" sajtó "fapadosoknak"): az ülések színvonalára jellemző, hogy bármikor elfogadnám bármelyiket otthoni tévéfotelnek. Mer'ugye "fapados"....

Ellenben az állami MÁV és állami posta, az államvédelemben részesülő Volán (BKV...) rémregényeivel Afrika hátsó felével versenyezhetünk.

Tóta W. Árpád · http://w.blog.hu 2009.09.15. 14:53:45

@John Deer: nagyon pontos meglátás.

tíz éve az volt a botrány meg a hírérték, h egy tévéműsorról megírtam, hogy szar. ma az, ha egy boltról megírom, hogy jó.

fene világ, és mi csináltuk. (mi is.)

bár annyira azért nem lett negatív a fogadtatás.

TakiBá 2009.09.15. 14:59:13

Tessenek mondani ezért a nyáladzásért mennyit kell fizetni ?

Az Aldi és a Lidl KGST cuccokat árul, szép színes csomagolásban. Csak a magyarok lehetnek olyan hülyék, hogy a német feliratos cseh sajtot, lengyel felvágottat kilószámra veszik, mert az "nyugati". A szlovák tejeknek annyi köze van Ausztriához, hogy a Hofer (Aldi) ott is legolcsóbb, csak senki nem áltatja magát azzal, hogy minőséget vesz.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.09.15. 15:01:06

Én sem látok különbséget az ALDI meg a LIDL között, mert még egyikben sem jártam. De Penny marketben sem, tehát biztos az is ugyanolyan.

csőr dzsinn ész 2009.09.15. 15:02:43

nem egészen értem, miért kellett kimoderálni a hústartalom magyarázatomat.

namégeccer

nem a hús mennyisége növexik, hanem a szárazanyagtartalom.

tehát vizet veszít a szárazkolbász.

eszembejutottvalami 2009.09.15. 15:03:48

Az ajkai Aldit azért szeretem mert gyorsan lehet benne vásárolni. Mi rendszeresen vesszük a Jostaberry iceteát (Ha valaki olvassa az ajkai Aldiból, üzenem rendeljetek a jostaberry-ből többet, mert a többi nem olyan jó és a Jostaberry sokkal hamarabb elfogy mint a többi íz)mert olcsó és finom 169Ft/1,5l. Szeretem a kaukázusi kefírt a fentebb említett okokból. Szeretjük az osztrák pulykaszalámit a borsos és sajtos szélűt ami horror 450Ft/10dkg áron kapható. Nagyon finom a feketeribizli 1,5l-es dobozos gyümölcslé bár az is 400Ft. Szerintem a zsemle is finom.
Kedvencem a sárgarépás kenyér bár elég drága.Megmondon őszintén az 50-30%-os leértékeléseket többnyire kihasználom és még minden így vásárolt termék ehető volt,egy osztrák gyártmányú lowfat chips kivételével az tényleg pocsék volt.Reggelente az alkalmazottak hangos jó reggelt köszönnek és a kedvencem a vörös hajú pénztáros hölgy Ő tényleg kedves.
Drukkolok az ajkai Aldinak mert a közeli Tesco és Lidl sokkal népszerűbb.

csőr dzsinn ész 2009.09.15. 15:04:46

@Tóta W. Árpád:

nem. de nagyon sajnálom, hogy ide jutottál.

lehetett volna belőled sokkal több.

ja, hogy ne legyen offtopic: nem szeretem az ALDIt, mert a németek a családom jórészét kiírtották.

A LIDLt sem, mert azt meg szcientológusok tartsá a kezükben.

Th0masson 2009.09.15. 15:07:28

@portis: Olvasom, és nem tehetek semmit:D Nem tudom otthon van e Ottakringer a kínálatban mert egyelőre én Ausztriában dolgozok még pár hónapot (kiképzés), de például az nem egy rossz sör.

Általánosságban csak annyit, hogy ennek a cégnek nagyon fontos a vásárlók véleménye, emiatt a standard viselkedés a boltokban az, hogy mindig a vevőnek van igaza. Legalábbis a cég erre törekszik, viszont figyelembe kell venni, hogy időbe telik amíg egy üzlet zökkenőmentesen fut, és addig bizony akinek nincsenek kötélidegei az néha nem bírja a nyomást és esetleg nem úgy szól vissza ahogy azt illik.

Valaki írta, hogy egy karton vajnál rászóltak. Ennek oka az, hogy a boltok nagyon kis raktárkészlettel dolgoznak, minden nap friss árú jön, a boltvezető pedig igyekszik úgy rendelni, hogy lehetőség szerint mindenkinek jusson pl a vajból, ezt húzza keresztbe ha valaki pl 1 kartont vásárol belőle. Nem baj, sőt, a boltvezető máshogy is mondhatta volna, de csak a boltjának feltöltöttségéért aggódik, ebből a megvilágításból jobban érthető a dolog.

A fizetéssel kapcsolatban pedig: Az alkalmazottak többet dolgoznak és többet keresnek mint a konkurrenciánál. Ez tény, igazából (hogy Dzsudzsák Balázst idézzem) aki mást mond az hazudik :)

szbszig 2009.09.15. 15:07:53

Ez a saját márkás dolog tényleg érdekes. Nem is olyan régen jártam az Aldiban, és láttam például, hogy tele vannak görög termékekkel az olajbogyótól kezdve az eceten át a bruschetta jellegű kenyérre kenhető előételekig. És mind ugyanaz a márka. Vettem is egy ilyen kenyérre kenhető cuccot az utóbbiból, nagyon finom volt tényleg. A meglepetés azonban akkor ért, amikor leültem a gép mellé, hogy kicsit utánanézzek a cégnek, ami gyártja. Beírom Google-ba a fantázianevet, amiről akkor még nem tudtam, hogy csak fantázianév valóban, és sehol semmi gyakorlatilag, az Aldi saját termékajánlóit leszámítva. Néztem nagyokat, még a szemétből is előhalásztam az üveget, hátha rosszul emlékeztem a névre, de nem. Aztán idővel rájöttem a turpisságra az Aldi-termékek körül. :)

Mitya Ivanov 2009.09.15. 15:08:43

@eszembejutottvalami: akkor légy boldog. Én megyek a kertbe megölöm a paradicsomokat és leszedem a tyúkokat. Ja fordítva. Ez bio,

pernyekergető 2009.09.15. 15:17:02

Itt nem szabad offolni, meg sünözni?:D

st37 2009.09.15. 15:19:37

Most őszintén ki a fenét érdekelnek az un. márkák a tiniket leszámítva.

Az ALDI-ban kapható szerszámok pedig nagy átlagban kifejezetten jó minőségüek, bár nyilván kinaiak, ami semmit nem von le az értékükből, az un. nevezett márkás cégek (Bosch,AEG,B&D) "barkács" kategóriába tartozó gyártmányaikkal minőségileg teljesen egyenranguak.

eszembejutottvalami 2009.09.15. 15:20:56

@Mitya Ivanov: a kertemben tudok szedni körtét szilvát szőlőt barackot stb. a maga idejében. Van krumpli is a földben(burgonya a boltban van), de mindennapi kenyerünket nincs időnk elkészíteni és tehenünk sincs sőt semmilyen jószágunk.Emiatt szoktunk boltba menni a hiányzó élelmiszerekért.

i23kovacs 2009.09.15. 15:21:40

Végre valamivel egyet tudok érteni Tóta W.-vel.

Nekem is tetszik az Aldi, és a termékek is, amik ott kaphatók.

Ugyanakkor lenne még hová fejlődnie az Aldinak. Nagyon nehéz, ugyanis a magyar vásárlőnak megérteni, hogy nagyjából ugyanaz a dolog miért kerül többe a magyar Aldi-ban, mint a németben? És nem csak a hűtött, friss árura gondolok. Sok olyan konzerv, ital, stb. van a német Aldiban, ami tételesen és lényegesen olcsóbb odakint, mint nálunk.

Nehéz megérteni, nehéz elfogadni ...

2009.09.15. 15:24:38

edézni lehet már ? és offolni ?

Fairy Girl 2009.09.15. 15:25:39

És az mitől volt OFF, hogy megkérdeztem, hogy ahol nincs ALDI, ott mi marad?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.15. 15:28:22

@csőr dzsinn ész:

"ja, hogy ne legyen offtopic: nem szeretem az ALDIt, mert a németek a családom jórészét kiírtották."

Elmész Te a picsába! :-(

Nem muszáj szeretned a németeket, sem az Aldit, de ez a Te magánügyed.

Tóta W. Árpád · http://w.blog.hu 2009.09.15. 15:37:53

@csőr dzsinn ész: "nem szeretem az ALDIt, mert a németek a családom jórészét kiírtották."

és az is pont így kezdődött!!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.15. 15:47:27

@csőr dzsinn ész: Biztos, hogy németek kezében is van?
Netán olyan, mint a "német" autók? (Németországban, kínai alkatrészekből törökök csinálják...)

/tno+DA= 2009.09.15. 15:50:56

@Ni: Ami Mizó! :)
Ami nem is rossz, sőt egész jó és ár6értékben az egyik legjobb. :)

Ni 2009.09.15. 15:51:09

@Kitalátor feljegyzetei: svájcisapkában, és franciakulccsal :)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.15. 15:53:53

@pernyekergető: Már azé' is kib@sznak, ha célozni mersz arra, hogy ezér' a (XX) tevékenységér' biz' alighanem qrwa nagy pénzeket szakajtanak le....
"a jól végzett munka öröme látszik az alkalmazottakon is. Jókedvű, készséges árufeltöltők, ördögien gyors és közben mégis mosolygó pénztárosok segítik a vásárlást. Akár a Gyermekvasút. Nincs meg az a kellemetlen érzés, ami más boltokban rendre kísért: hogy az itt dolgozók gyűlölnek, amiért kettőt is vettem..."
(Egy lavórt is mellékelhetnének, hogy legyen mibe hányni. )

Ez már az MSzP új választási programja?

Tóta W for president!

(Dolgozz csak cenzor, lehetsz még pártelnök te is!)

/tno+DA= 2009.09.15. 15:55:01

Azért a posztoló Aldi dicshimnuszát kiegészíteném azzal, hogy van egy Lidl is amiről ugyanez elmondható.
Kevesen tudják. Az Aldi Lidl tulajdon. Az áruház belső elrendezése (alaprajz, méret berendezés) ugyanaz, majdnem az utolsó centiig, a különbség csupán annyi hoyg az Aldi egy lehelletnyivel szerényebben van berendezve és felszerelve. Míg a lidl kicsit jobban elhúz a marketing felé.
A termékeik ár6érték bajnokok, minőségük kifogástalan.
Csak egy példa.

1db Khakis (másnéven Sharan) nevezetű spanyol gyümölcs náluk akciósan 89 Ft normál áron 129 Ft.Tacskóban 599-ért volt kirakva. gondoltam kilója, lemérve a gyümit (20 dkg egy darab) ki is ön a darabja 100-120 Ft ár. Pénztárnál lepődtem meg mikor 599-ért próbálták rámsózni. Irány az információs pult és közöltem ez sok, az árcédula megtévesztő és különbenis nézzenek márbe a Lidl-be mert ott hatod ennyi NEM akciósan. Nő csak nézet mint a vett malac...

Azért jólesik néha egy dícsérő posztot is olvasni. Az elégedett vásárlónál jobb reklám úgysincs. Ami ezen túl van csak marketing pszichológia és az eladás reményében történő megtévesztés.

Ni 2009.09.15. 15:56:12

@Kitalátor feljegyzetei: és a szünetben angolszalonnát esznek, franciasalátával, spanyolcsizmában

Th0masson 2009.09.15. 15:56:54

@/tno+DA=:

"Kevesen tudják. Az Aldi Lidl tulajdon."

ennek az igazságtartalma zéró

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.15. 15:57:56

@Ni: A Sparos Budget tejföl is az. Hogy aztán hol legelt az a marha, aminek a tejéből van, az más kérdés. Az Alföldtejet meg Székesfehérváron vagy Veszprémben csinálják, a Pick szalámit meg (részben) német disznóból....

ergerberger 2009.09.15. 15:58:08

@Úlfhéðinn: "Azért sztem amikor az Aldi emberei a MILFina nevet adták a tejtermékeknek, akkor kicsit be lehettek tépve..."

Helyesen: MILF-pina.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.15. 16:01:01

@/tno+DA=: A kakis gyümölcsöt nem is szabad megvenni, mert nem biztos, hogy teljesen le lehet mosni...

@Ni: Nem. Svédgombával ízesített franciapirítóst, orosz mustárral.

fingerbangs 2009.09.15. 16:02:01

aldiban a butter-brioche nevu kalacskenyer a legdurvabban kurvajo
az odabasz az egesz befordult magyar pekiparnak tovig

a csokijaik nem annyira jok sajna, erdemes elkerulni oket

egyebkent premium kategoria az aldi (hoffer), lehetne kicsit gazdagabb a kinalat (ja meg a szlovak PRIMANA konzerveket se kellene eroltetni, mert nagyon rosszak, eves utan fosas, hasfajas, emelyges)

FlybyWire 2009.09.15. 16:02:06

Egyszer voltam az itteni Aldiban, vettem virsli néven valami olyan iszonyat borzalmas ízetlen, guszstalan szart, hogy soha nem is mentem többet.
Kinek mi a toleranciaszintje, ugye...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.15. 16:02:15

@Th0masson: Egy cég volt tudtommal, csak valamelyik kihasadt a másikból, talán vallási okok miatt.

opelgeza 2009.09.15. 16:05:05

Az Aldiban az az érdekes számomra, hogy itt Svájcban is meg tudta vetni a lábát, pedig innen sokkal-sokkal nagyobb láncokat is űztek már el. Mi is oda járunk egyébként, a svájci húsárak pl. egyedül itt elviselhetőek (bár nehezen...).

BéLóg 2009.09.15. 16:06:19

@BéLóg: Szerencsére senki nem vette észre, ezért saját magam javíthatom magamat! Elnézést is kérek érte.

Merthogy amit fentebb aldis konyakmeggynek írtam, az bizony a konkurencia terméke! Finmomnak az is nagyon finom, de hát mégsem az amiről írtam.

Aldis konyakmeggyet egyébként én nem idehaza, hanem eredetiben ettem. Ahol lakom, ott pedig nincsen csak Lidl, talán ezért keveredtek a dolgok a fejemben. Talán nem köveztek meg érte.

Nos az aldis konyakmeggy rendesen kerek bonbon alakú, olyan mint a magyar, azaz nem trapézos, de persze nincsen "csicsa" a tetején. Ezen kívül minden egyes darab piros celofánba van csomagolva.
A márkaneve nem B-vel kezdődik, de azt már nem tudom megmondani, mi is.

És mint mondtam, istenien finom!

Akiket az eredeti írás megtévesztett, meghívom egy doboz konyakmeggyre. Vegye meg és a számlát küldje el valakinek, akinek tudja, a tartalmát meg fogyassza jó egészséggel.

Th0masson 2009.09.15. 16:12:41

@Kitalátor feljegyzetei:
Nem. Az Aldit az Albrecht testvérpár alapította (Albrecht Discont), és a 80as években váltak szét Aldi Nordra és Südre, mert egyikük akart dohányárút forgalmazni, a másik pedig nem. Legalábbis ez volt a hivatalos indok.

A Lidl viszont nem az ő művük.

uni1002 2009.09.15. 16:28:42

Évek óta először sikerült két normális farmer nadrágot venni az Aldiban. Az a pechem, hogy a boltokban kapható méretsorhoz képest csak egy mérettel nagyobb kellene, de reménytelen, mert mindenütt az országban, halmokban állnak a nyamvadtakra, kákabélüekre való textilárúk, az emberes mérethez az istennek nem lehet sehol hozzájutni, miközben zokognak, a válságról, normális cuccot nem árulnak. A teszkóban a férfiosztályon rohad a sok kisgatya, eladhatatlanul, de a nagyeszű kereskedőnek az sem tűnik fel, hogy hány testesebb ember dobálja a szemetjüket vissza a polcokra, mert a fél pocakjára sem jó a xxxxxxxxxl-es kínai póló. Szerintem már ott is kihíztak belőle, ezért küldik a magyaroknak az árút.
Szóval hála az Aldinak, lett normális áron nagy méretű ing, fehérnemű, stb. Egy hét alatt elfogyott a készletük, de remélem az akció folytatódik.
Ja és külső vinyót is itt vettem, jóval olcsóbban, mint a szakbolti árak.
És ha valami bedöglik, nem kell közelharcot vívni, mint a Józsi sarki computer boltjában, azonnal cserélnek, vagy az árát adják vissza. Ez a Teszkóra, és a Lidire is vonatkozik...

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2009.09.15. 16:33:04

"Az Aldi után második legnagyobb német diszkontláncot, a Lidlt is birtokló Schwarz-csoport vezetője, Klaus Gehrig."

más

Szerintem, - hiába a felvezető, homárpuhító preposzt - ez nem egy sima véleménynyilvánítás. Szerintem. És akkor viszont gáz. Szerintem.

Morten Harket (törölt) 2009.09.15. 16:37:46

Ez a cikk azért meglepett. Mert a TWA cikkek nem erről a hangvételről ismertek és meg kell, hogy mondjam, hogy ez a cikk nagyon nem tetszett.
Más újságírók ilyenkor álnevet használnak, hogy ne sokkolják az olvasóikat azzal, hogy ők milyen sokoldalúak. Sőt több arcuk is van.
Ha ilyen lesz az új TWA, akkor inkább Konzervatóriumot olvasok.

Miigeii 2009.09.15. 16:39:07

Sosem voltam ott.
Viszont nagyon bírom, amikor azt mondják a népek, hogy 'lidli'.
Nekem erről ennyi jutott eszembe.

Nekem nem derogál sajátmárkás holmit venni, de megnézem, hogy honnan eredeztethető. Egy Globus-vagy Univer 'teszkónak' öltözve szerintem nem akkora istenkáromlás... (De boldog akkor lennék, ha Heinz lenne. :) )
Van konzerv, ami auchanos, és közben Bonduelle rejtezik benne. Remélem, nem vagyok igénytelen, hogy nekem ezek megteszik. Nem minden, de elég sok dolog jó.

Flat Eric / sta press (törölt) 2009.09.15. 16:43:42

@uni1002:
Én is vettem kiváló Verbatim márkájú külső merevlemezt az Aldiban. Ráadásul két év garanciával, jócskán a legolcsóbb internetes ár alatt.

beachball 2009.09.15. 16:55:17

Olllllllllyan prosti jó kávéfőzőt vettünk Aldiéknál, hogy minden reggel élmény a felkelés, mert utána jön az espresso.Komolyan.Két év garanciával.

beachball 2009.09.15. 16:58:38

Ja, papír-írószer is jó.

chimie · http://addict.blog.hu/tags/brief 2009.09.15. 17:02:52

Azér a mindig mosolygó dolgozókról szóló réászt kissé kétkedve olvasom.

VizslaPuppy 2009.09.15. 17:11:49

@Klónegér: Juj, most nagyon mellé lőttem, ugye? Más terméket tudsz mondani? Továbbra is fenntartom, hogy a Lidl és az Aldi a magyar helyett az olcsóbb külföldit pártolja. Annyira, hogy a hazait még a polcra sem teszi ki.

uni1002 2009.09.15. 17:13:35

@Flat Eric / sta press: Az enyém MEDION, Seagate vinyóval, ESATA, és USB csatlakozással, 3év garanciával. Megérte az árát.

t.o.d. 2009.09.15. 17:15:49

Korrekt cikk, egyetértek. Én mióta van Aldink, oda járok. A Lidl se rossz, csak az többet vett át a Gennymarket-virtusból.

A Bergkönigből viszont a minap ittam búvár-adagot, semmi bajom tőle. Tóta W gyomra ideges valszeg... :-)

Bélabácsi 2009.09.15. 17:18:32

Németországban az Aldi kábé egy éve kázi egyik napról a másikra kirúgott egy nagyon komoly - egyébként németországi - tejbeszállítót azért, mert az általa 3,5%-osként aposztrofált tejröl egy civil fogyasztóvédelmi labormérés kiderítette, hogy csak 2,4%-os.

Párhuzamosan az elektronikus sajtóban már másnap, az írott médiában harmadnap megkövette a vásárlóit a történtekért.

És mégvalami: az Aldiban vásárolt 80%-os étcsokoládé egy álom, sem a Lindt sem a Cote D'Or hasonló termékénél nem rosszabb, ellenben kevesebb mint feleannyiba kerül. A nehezebb vörösborok kóstolásánál nálam jó ideje csak ez játszik !

uni1002 2009.09.15. 17:20:53

@VizslaPuppy: Nem csoda, mióta elment az IBM, nincs hazai merevlemezünk.:-)
Ha jól megnézed, egyre több a magyar árú van a két diszkontban. A lidiben éppen most cserélték le a baromfivirslit szlovákról, magyarra, sajnos a minősége olyan 90%-os az előzőhöz képest. Ára ua.
Az aldiban éppen most láttam meg egy magyar kávémárkát, eddig az sem volt, csak Hoffer.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.09.15. 17:32:13

Végre egy igazán jó és politikamentes írás Tótától :-)

Az Aldi tényleg jó, német üzleti kultúra, német minőség (kevésbé tehetős németeknek...). És tényleg, Törökbálinton a pénztáros csaj kezét nem bírtam követni, mint a villám, ráadásul még kedves is volt.

Mr.paksimogyoró 2009.09.15. 17:39:43

A cikk hatására elmentem ma a szegedi Aldiba zsétnézni. Hát nem át akartak kúrni egy puffasztott búzaszelettel?
Vevő rajtam kívül 3 db, eladó 5 db, szóval veszteséges a bót!

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.09.15. 17:40:45

@Mitya Ivanov:

Ha magyar terméket akarsz, akkor nézd meg a vonalkódot, és keresd az 599 kezdetűeket.

Preskin 2009.09.15. 17:47:04

Mit vinnyogtok ?-)
Éjjjjen Al Di és a minőségi Hammer

www.youtube.com/watch?v=AvS2InuI-ss&feature=related

Flat Eric / sta press (törölt) 2009.09.15. 17:55:07

@dark future: Ugyanezt tapasztaltam, nagyon gyorsak a pénztárosok. Inkább az a baj, hogy a T.vevő nincs erre felkészülve. Sokan töketlenkednek a fizetésnél, mert nem tudják a tempót követni.
Viszont az kellemetlen, hogy a Székesfehérváron lévő üzlet, pontosan a tükörképe a Törökbálintinak. Ha néha betévedek oda, semmit nem találok, mert minden ellenkezőleg van.

gjokkel 2009.09.15. 17:56:32

Régóta keresem az USA-beli Tropicana-nak megfelelő, frissen facsart, nem koncentrátumból katyvasztott narancslevet. Na, ilyen csak az Aldiban kapható. A joghurtok polcán kell keresni.

dritte33 2009.09.15. 18:06:48

Szerintem meg rohadjon meg mindenki, aki pár forintért inkább megveszi az olcsó külföldi szart, mint a hazai terméket. Mindenki, aki lusta kimeni a piacra friss zöldségért, pékáruboltba kenyérért és kifliért stb. Igen, mindenki elfoglalt, persze, ismerem az indoklást, ezért kell a szaros multiknak hétfő-vasárnap is non-stop nyitva lenni, hogy a jó magyar állampolgár munkából hazafelé is betehesse a kosarába a külföldi trutyit, aztán este meg bámulhassa a tv-t miközben mindent magába töm. Hazai munkahelyek, gazdaság? Persze, hogy külföldön ez a népszerű, ott ez számít hazainak. Miért gondolja bárki, hogy sokkal olcsóbban majd nekünk is ugyanazt a minőséget szállítják ezek a cégek? A szemét jut itt nekünk is, egy része ide, egy része az illegális lerakókba. Hahó...?!

eznemisénvagyok 2009.09.15. 18:32:25

@dark future: Ezzel már Orbán is rábaszott.

Az 599-esek a Magyarországon CSOMAGOLT termékek.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.09.15. 18:35:35

@eznemisénvagyok:

Az is valami, legalább használnak hozzá magyar munkaerőt :-)

uni1002 2009.09.15. 19:26:19

@dritte33: A pékárut mind magyar cégek hozzák a multikba, azokat miért akarod tönkretenni? Egyedül a teszkó süti magának, de azt is magyar emberek /dolgozók/csinálják. Mit gondolsz, ha a multik nem lennének, kitörne a kánaán?
Egy csomó magyar beszállító menne tönkre, Te meg egyből 10x-es áron kapnád az igaz magyar répát, és a többi zöldséget.
Attól, hogy Te Mari néni vegyszeres karalábéját szereted, miért rohadjon meg az, aki a multiban ellenőrzött árút vesz. Nekik van laborjuk , pénzük, te meg azt eszed, amit Józsibácsi jól megrézgálícozott, aztán eladja neked, - jó az a városinak, jelszóval.
Falun csak az unokának csinálnak vegyszermentes veteményest, külön ágyásba vetik.
Jó étvágyat...

danesdzsu2 2009.09.15. 19:29:20

@eznemisénvagyok: Konkrétan még ez sem feltétlen igaz, de mindegy.

eznemisénvagyok 2009.09.15. 19:39:19

@uni1002: Árut.

Köszönöm, hogy meghallgattál.

dritte33 2009.09.15. 20:01:36

@uni1002: "...amit Józsibácsi jól megrézgálícozott, aztán eladja neked, - jó az a városinak, jelszóval.
Falun csak az unokának csinálnak vegyszermentes veteményest, külön ágyásba vetik." Te így csinálnád? Régi igazság, hogyí mindenki magából indul ki... De igen, ha már tényleg két szar közül kellene választanom (kínai ízetlen fokhagyma vs. kisebb, de ízes magyar; hatalmas, kívül hibátlan, belül csupa mag és fehér színű, 60% vegyszer tartalmú holland paradicsom vs. kisebb, néhol hibás, de napérlelte magyar stb) akkor a magyart választom. Az meg, hogy a beszállítók tönkremennének, ha nem lennének multik, hazugság. Kérdezz meg egy beszállítót, mennyit kell NEKI fizetnie, hogy a polcra kerüljön...

Flat Eric / sta press (törölt) 2009.09.15. 20:12:01

@dritte33:
@uni1002:
Az a legszebb, hogy így ez sem igaz, meg az sem.
Vettem én már a dinnyeföld mellett is sz@r dinnyét, meg a Tescoban is finomat, mint ahogyan szedtem a kertben, a fáról szörnyű rossz cserkót, míg stb.,stb...
A helyzet az, hogy mindet a maga helyén kezelve, mindig a legjobb megoldást kell keresni.

rszvsz 2009.09.15. 22:22:42

@Tóta W. Árpád:

Ami nem teccett (leírtam fentebb is): a Lidl mitől lenne rosszabb? Olcsóbb, jobb, kedvesebbek az eladók. Nagyobb a választék.

Jó, Rád mosolyogtak az árufeltöltők, mikőzben görnyedtek a milfos krumpli 20kg/zsák alatt és magukban anyáztak.

Budaörsön dolgozok. Van itt + környéken (és látogattam is) Tesco, Cora, Auchan, Metro, CBA, Aldi. Egyedül Lidl nincs. Mégis az jön be leginkább (Nagytétényen).

Az én mércémmel nézve a Lidl olcsóbb, jobb és nagyobb a választék. Az Aldi sokkal drágább, kivéve a gyümölcs, kegyetlen gyenge a választék - pl Bécsben egy Hofer üzletben van 3-4szer ekkora választék, kb ugyanekkora helyen.

Igazából a tecsós hasonlat jön be legkevésbé:
- rá vagy kényszerítve a TG-tejre? Vagy van választék.
- rá vagy kényszerítve a Milfos tejre? Nincs választék.

Amúgy ebből másnak honnét derül ki a Milli pl? Milfina, Hochwald, Kaiserslautern, Germany (netes találat)

A lidl is saját vackerájjal nyomul (újabban van csak Coca/Pepsi és egyebek), de pl chips és csoki választék sokkal nagyobb.

Másoknak:

@Pada0ne:

Hmm mi van minden egy helyen? Aldiban nincs? Vagy mi ez? Nem értem, tényleg.

@Jobb híján MDF-es:

Szóval a tescós sajátmárkás (tg) az nem jó? Baj, hogy megérted ki gyártja őket? Magyarok. A milfos meg mittoménmiről ez messze nem egyértelmű. Nekem.

@pafff: nem világos. Mi sajt akkor? A förtelmes francia folyós hányadékok? A feta sajt? Nekem a trappista igenis sajt. A csemege nem. Meg a pizzasajt se.
Mint ahogy a marsala nem bor, hanem tákolmány. A bor Tokajnál kezdődik...

@/tno+DA=:

Ez egy nagy baromság, bár már kitárgyalták (Aldi -Észak és -Dél a 2 cég, hozzánk a szarabb jött) - a redvás "gyümölcs"-re pl milyen ellenpélda az, hogy a tesco kenyér (friss, meleg, stb) 139 ft, míg az Aldis kihűlt baltakemény 249.

@fingerbangs: ízlés dolga. Egyszer próbáltam a csodás magyar pékség-ipar-gyilkos butter-brióst... Hát az auchan-zsemleutánzat jobb volt :( Olyan tót cuccot még nem ettem, nem erőltetem a csont ismeretlen dolgokat - tót, román meg alapból kizárva.

@gjokkel: hát olyat minden áruházban kapsz... Yogen früz vagy mi a halál a bolt neve. Ezt kerested sokáig? Vagy a milfos márkát? Nem vágom ezt se :/
---
Cuzammen jó az Aldi, vannak szerethető dolgai (gyümölcs pl), de a többi rész nem ránk van tervezve... Legutóbb kimásztam Törökbálintra egy mirelet akármi miatt. Elfogyott. De sokat sejtetett a Cora fullos parkolója és az Aldiban a 3 eladó / 5 vevő kombó is. Végül vettem egy sajátmárkás üdítőt (rutinosan kint ittam egy kiadósat és kivágtam a kukába azt a förtelmet) és egy chips izét, burgonyaszirmot. Az pl finom volt.

Ami nagy szar: borok (dobozos olasz meg francia tablettások - legutóbb volt valami ukrán is), tejtermék (sajt = takony), felvágott (drága és legább szar), mosóporok, édesség minősége és választéka + a chipsek nagy felhozatala.

Ami jó: gyümölcs, kretyópapír, tisztítószerek, konzervek (főleg zöldség), sör (vállalható), egyes üdítők + néha jók a tészták, fűszerek és a napiszemét = az aktuális akció.

Ebből kiemelném az igényes ásót, ami első ásásra kapává konvertálódott, majd eltört a nyele... Ilyet még a rumánok se gyártanak. Félelmetes volt... PÁF (emlékeztek rá? pocsék áruk fóruma)

Kaptam onnan roppant használható usb-s ventilátort, néha üzemel. Néha van valami papír-írószer, ami a hiperekben mindig van. Aldiban drágább ugyan, de nem mindig van. "Ritkaság" :) Megéri a több manit.

Azokra mondjuk mindig felnéztem, akik itt ruháztak be a medion és hasonló csodás termékekre (EW-s packard bell se volt semmi, de az legább szakáruház) - nem az zavart, hogy egy samsung/hyundai/lg dvd-lejátszó olcsóbb máshol, hanem az, hogy egy laptopnak nevezett medion izé amikor beadja a kulcsot - hogy kapok vissza adatot, mikor az árát levásárolhatom (vagy visszakapom - akkor jól járok) a gépet meg kibasszák. A személyes adatoknak meg annyi...

Kis-Sirály · http://www.kiskiraly.hu 2009.09.15. 22:25:46

Ez még rosszabb, mint a politika. Saját szájíz szerint moderálunk, vagy irányítva? Teccik-nem teccik. Büdös. Szájszagú - ami lassan egész index-re jellemzővé válik így: SITE szagú is.

Kár.

volker 2009.09.15. 22:33:21

Arpad,

nemigen ertettem, hogy miert irsz ilyen hosszan errol; de aztan a kommenteket olvasva rajottem: ez egy neprajzi/szociologiai kiserlet, vagy legalabb is egy modorosblog v rajottemblog szeru cikk.

amikor boldogult fiatalkoromban olvastam egy Spar kirakataban, hogy 'viel zu sparen - gut zu leben', es az uvegen tul egy Spar figyelt, akkor az legalabb annyit magyarazott meg nekem a vilagbol mint egy Ulrich Seidl film.

nos, szoval, ma is sokat tanultam...

2009.09.15. 23:49:38

Az a helyzet, hogy én szégyellném magam, ha itthon nem magyar tejet, túrót, sajtot, bort, zöldséget, tojást, sört, kenyeret vennék. Amíg itthon élnek még tehenek, amíg az eu ki nem vágatja az utolsó hazai szőlőtőkét is, amíg termelnek itthon búzát és tojnak a tyúkok, addig NEM VESZEK KÜLFÖLDIT.

Szaroskenyér 2009.09.16. 01:05:31

Kinnt éltem németorságban, az ALDI ott is a szar alja, de:
Magyar boltba cabanossi-t! Mümmelmann jagdbitter-t! Ez a két termék, ami egy alföldi gyerek szája íze szerint jó! Miért pont ezek hiányoznak a polcokról? (az osztrák polcokról is, de azt pont ordó 1 időben leszarom :) )

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.16. 08:23:37

Kommentár nélkül/helyett:

"Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

Van egy törvényünk, amely csokorba gyűjti, felsorolja a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok megjelenési formáit. Ez a törvény a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. Törvény, amely 31 pontba szedve meghatározza a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősülő magatartásokat és eljárásokat.

A törvény szerint a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértéséért felel az a vállalkozás, amelynek a kereskedelmi gyakorlattal érintett áru értékesítése, eladásának ösztönzése közvetlenül érdekében áll. Ez a vállalkozás felel akkor is, ha a kereskedelmi gyakorlatot szerződés alapján más személy valósítja meg a vállalkozás érdekében vagy javára.

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt alapesetben a fogyasztóvédelmi hatóság jár el. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jár el, ha az érintett kereskedelmi gyakorlat a vállalkozás olyan tevékenységével függ össze, amelyet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló 2007. évi CXXXV. törvény alapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete felügyel. A Gazdasági Versenyhivatal jár el, ha a kereskedelmi gyakorlat a gazdasági verseny érdemi befolyásolására alkalmas.
(...)
11. Az írott vagy elektronikus médiában szerkesztői tartalom használata az áru értékesítésének vagy más módon történő igénybevételének előmozdítására úgy, hogy ezért a vállalkozás ellenszolgáltatást nyújtott, ez azonban nem tűnik ki egyértelműen a tartalomból vagy a fogyasztó számára egyértelműen felismerhető képi vagy akusztikus elemekből (szerkesztői tartalomnak álcázott reklám).
(...)
22. Annak valótlan állítása vagy olyan hamis benyomás keltése, hogy a vállalkozás nem a saját vállalkozásával, gazdasági tevékenységével vagy szakmájával összefüggő célból jár el, vagy egyébként hamisan fogyasztóként való fellépés.
(...)"
www.adonet.hu/

uni1002 2009.09.16. 08:50:20

@dritte33: Bizony külön ágyásba, jó messze a piacra szánt veteménytől.
Én sehogysem csinálnám, mert földem sincs, de van, aki dicsekedett is vele, mifelénk. Ha lenne unokám, kertet is vennék hozzá, valami félreeső helyen.
Tudod, hogy esetenként a szép friss paradicsomod hogy készül? Hallottál már a pirosító vegyszerről, és a kivárási időkről, amíg a vegyszerek lebomlanak, és már /remélhetőleg nem veszélyesek a növényben/?
A piacon láttál már a termelőnél hiteles vegyszernaplót?
Tudod-e hogy bizonyos vegyszereket csak kiképzett személy használhat a földön?
Józsi bácsinak van ilyen iskolája? Hogy ezekből a vegyszerekből mennyi tűnt el, a volt tsz-ek méregraktáraiból?
Nem a "levegőbe" beszélek. Ezt olvasd el:
www.delmagyar.hu/hirek/veszelyesek_a_primor_zoldsegek_a_zoldek_szerint/2012821/

SanGiovese 2009.09.16. 09:41:50

kedves Árpád, a 'seafood' magyarul 'víziszörnyek'

eN 2009.09.16. 09:50:37

@SanGiovese: :DDD te is angoltanárként végeztél?

eN 2009.09.16. 10:00:36

De hogy ontopic is legyek: heti/napi bevásárlásokat nem végzünk sem aldiban sem lidlben, nem érdekel hogy a sajátmárkás termékeik ehetőek-e. Amit a piacon nem tudunk megvásárolni, arra ott a match és mosóport meg hasonlókat tesco, auchan vagy a többi hiper 2-3 havonta egyszer. a tudatos vásárlás nem ott kezdődik, hogy egy multi ismeretlen eredetű sajátmárkás termékeit fogyasztjuk, hanem hogy a hazai, jóminőségű termékeket helyezzük előtérbe, még akkor is ha azok jóval drágábbak. Továbbá, remélem senki sem annyira naív, hogy elhiszi egy sajátmárkás termékről, hogy az ugyanolyan minőségű mint a márkázott, illetve hogy az eredete tényleg az, amit feltüntettek. Példa, hogy ne csak a levegőbe beszéljek, a hiperekben nemrég árult "magyar" méz, ami nagyobbrészt kínai méz volt vagy hamisítvány.

dritte33 2009.09.16. 11:24:38

@eN: 99%-ban egyetértek. Sok ilyen gondolkodású vásárló kellene, akkor kitakarodnának ezek a cégek, akik a külfödön senkinek sem kellő szemetet akarják olcsón nekünk beadni.
NEM, vásárlási szokásaim nem politikai nézeteimből, hanem pénztárcámból és az egészséges táplálkozásról vallott nézeteimből erednek.
NEM, nem akarom tudatos vásárlóként vásárlásaimmal a külföldi árukat előnyhöz juttatni.
NEM, nem hiszem el, hogy a külföldről behozott áru olcsóbb és jobb lehet, mint a hazai.
NEM, nem rakom csak azért tele sz*rral a bevásárlókocsit, mert olcsóbb.
IGEN, két termék közül a hazait választom, még akkor is, ha picivel drágább is. Inkább kevesebbet fogyasztok belőle, de nyugodt a lelkiismeretem. Ugyanezt teszik az osztrák, német, francia stb vásárlók, hiszitek vagy sem.

dritte33 2009.09.16. 11:30:57

@uni1002:
NEM, nem gondolom, hogy az őstermelő, a pár kiló ezzel-azzal a piacon áruló néni-bácsi-unoka minden héten gonoszan röhög magában, mert én megveszem a mérgezett paradicsomot. Az én családom és sok ismerős-barát család is foglalkozott gazdálkodással, árusítással, de soha nem jutott volna eszükbe ilyesmit csinálni, amivel te gyanúsítod egy az egyben a termelőket.
De ha mégis így van: mondj egy okot, hogy ha a multis és a piaci zöldség egyformán mérgezett, akkor miért vegyem mégis a multisat?He?
A cikkről: a zöldek ilyen irányú okoskodása nevetséges, de mindegy. Egyébként a cikkedben is ott az arány: 42-73% a külföldi termék "javára".

boldii9 2009.09.16. 11:54:43

A Lidl termékekből csillió olyan van, ami hazai gyártmány, ezért nem teljesen értem azokat a fanyalgókat, akik azért nem járnak oda, mert ott minden külföldi.

Egyébként az eredeti (Tóta W.) posztnak rendkívüli hibája, hogy nem ment el a Lidl-be és így nem tudja, hogy ott majdnem ugyanaz van, mint az Alidban. Jobb lett volna egy közös cikkben tárgyalni a kettőt. Persze a másik oldalról így meg legalább teljesen független maradt.

Naki vagyok kerdojel 2009.09.16. 12:04:39

Nagyrészt egyetértek Árpáddal - van néhány olyan termék, amit kifejezetten csak Aldiban veszünk meg. Ilyen pl. a Milfina joghurt - ilyen finomat ezen az áron sehol máshol nem kapni (én nem tudok róla). És valóban, általában osztrák-német termékeket árulnak (a tej pl. magyar, de az is hibátlan), ami engem abszolút nem zavar. Ha meg tudom venni, megveszem, ha meg nem, akkor megyek a Tesco-ba, megveszem feléért és a kétharmadát kidobom (ha nincs szerencsém). Úgyhogy összességében én is ajánlami tudom mindenkinek, aki még nem próbálta ki az Aldit.

uni1002 2009.09.16. 12:15:03

@dritte33: Okok, amit kérdeztél
1. A multinak laborja, pénze van, és a nagy tételben forgalmazott árujával nagyot is bukhat, ha a vegyszerszint magas. Érdeke ellenőrizni.
2. Mire a multi zöldség átmegy a láncon, és a kosaramba kerül, nagyobb valószínűséggel letelik a vegyszer lebomlási ideje.
3. Van olyan ismerősöm, aki friss kertművelőként vegyszer mérleget keresett.
Szabályosan körberöhögték, hogy azt minek mérni, a nagyapó a hordóba marékkal teszi a vegyszert.
4. Ahogy elnézem, az alapvető zöldségek közül egy sem külföldi a multinál, ha egy magyar termelő nagy tételben, ütemesen, ellenőrzött árút szálit, a bolt ki fogja tenni a polcára.
Szóval, ezért nem bízom a mosolygós Mari nénibe, és mosolygós árujába. Túl sokat tudok a témáról.
De hát kinek a pap, kinek a papné, úgysem tudni hogy mibe halunk bele...

dritte33 2009.09.16. 13:19:04

@uni1002:
"Mire a multi zöldség átmegy a láncon, és a kosaramba kerül, nagyobb valószínűséggel letelik a vegyszer lebomlási ideje." Hova bomlana, te szerencsétlen? Legfeljebb a beleidbe. Másrészt épp a vegyszerek miatt néz ki (kis túlzással?) 1 hónap múlva is frissnek az a zöldség...

"Ahogy elnézem, az alapvető zöldségek közül egy sem külföldi a multinál, ha egy magyar termelő nagy tételben, ütemesen, ellenőrzött árút szálit, a bolt ki fogja tenni a polcára." Ezt benézted, mert MINDIG van külföldi zöldség a polcon (és most az alapvető dolgokra gondolok, paradicsom, hagyma, fokhagyma, paprika stb) csak meg kell nézni a kis táblácskák sarkaiban. De épp erről beszéltem: a kistermelőnek, a gyártónak kell fizetnie, hogy felkerüljön az áruja a polcra és ott a multi annyiért árulja, amennyiért akarja (amennyiért nem szégyelli).

dritte33 2009.09.16. 13:20:19

@uni1002:
Sejtem, multinál nyomod az ipart...

Énbagoly 2009.09.16. 13:56:37

Megkérdezném, hogy most is moderál itt valaki? Csak teljesen udvariasan, és halkan.
Egyébként hajrá aldi!

uni1002 2009.09.16. 14:26:00

@dritte33: Tévedsz. Az Országos Nyugdíjbiztosítónál. Elég magyar?

Tóta W. Árpád · http://w.blog.hu 2009.09.16. 16:31:30

@boldii: Nincs a közelben Lidl. Különben is bántják a dolgozóikat, amit baloldali... ööö satöbbi.

A seafood nem tenger gyümölcsei, mert a tenger gyümölcsei a kagyló, a rák meg a polip, a seafoodban viszont benne van a hal is.

Preskin 2009.09.16. 17:06:23

Nekem se tetszik a Lidl Ricsárd.Elavult a stílusa !
Oan köhöm-böhöm-ösös !

Mégeccer mondom (lassan) :
Víva ! Al Di............. Meola
(lehet,hogy leértékelt egér az nincs)

www.youtube.com/watch?v=JDSrG9tYunE&feature=related

2009.09.16. 17:32:37

@Tóta W. Árpád: De akkor ne vegyél adidas, nike, mofém, hankook, daewoo cuccokat, mert nem becsülik meg az alkalmazottaikat, gyerekekkel dolgoztatnak, stb. Ne vásárolj a tescoban, mert a dolgozóknak nem rendesen adják meg a szabadidejüket, és a túlórájukat is elcsúsztatják. Ne feküdj be kórházba, mert agyonhajtott, nem megbecsült nővérek dolgoznak gyakran megalázó munkakörülmények között még megalázóbb bérért. És ugye egy baloldali... :)

2009.09.16. 17:47:20

Egyébként megemlíteném, hogy sok magyarnak feltüntetett cucc nem az.
A kínai konténeres fokhagymát itt átcsomagolják kis harisnyákba, és úgy már magyar.
A kínai hordós mézbe cseppentenek a hazaiból, beleöntik befőttes üvegbe, és úgy már magyar.
A holland májat betöltik műbélbe, és máris magyar kenőmájas lett belőle. De ott még van valami hazai munka benne.
Ez van. Még ha nem is mindegyik átverés, akkor se hiszi el már az ember. Megtanultuk, hogy hazudnak, és kész.
Legjobb, ha megbízható helyről, mondjuk termelőtől vásárol az ember pl. mézet. Hála Istennek/akinek nem tetszik, az gondoljon Isten helyére párttitkárt/, van itthon elég sok méhész, hogy találhasson mindenki magához közel egyet, nem vagyunk a külföldi mézre szorulva.

Flat Eric / sta press (törölt) 2009.09.16. 18:02:32

@kermi:
most még jobban fogok figyelni a mézre.
eddig is tudtam, hogy baj van a kínaiakkal, de most már konkrétan tudom, hogy a kínai méz az oka mindennek...

a fokhagyma nem zavar annyira, mert általában indiai foghagymapépet használok, abban aztán benne van a kraft. figyeled, nem kínait.:)

lidlszakerto(volt aldis) (törölt) 2009.09.16. 18:15:56

"amiért kettőt is vettem a mangós-borsos heringkonzervből,"

bazz..az ehetetlen. Csak a kinai vagy az azsiai szoszos a jo.. de azert szet kell turni az ossze dobozt.. na ezt mar lehet nem fogjak jo szemmel nezni, kell hozza 150kg fellepes is :-)))))

ami erdekes meg, osztrakban a hoferben ugyanez a konzerv 230ft ! itt asszem 308 most.

Preskin 2009.09.16. 18:47:50

Én meg mézes-mákos-joghurtos lecsóra hajtok, de az istenért sem találok.
Esetleg kínai ?

jenőke 2009.09.16. 21:40:43

Ez nagyon pofás!
Az előbb írtam valamit a TWA-n, de ott még nem jelent meg, ezért gondoltam, megnézem, itt mi van.
Itt sem jelent meg.
Anarchia....

hatesz 2009.09.17. 09:42:25

@/tno+DA=: "Kevesen tudják. Az Aldi Lidl tulajdon."
ne beszélj már hülyeséget. NEM ÍGY VAN,. Nézz utána mielött marhaságokat írsz.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.09.17. 09:47:53

@csőr dzsinn ész: "ja, hogy ne legyen offtopic: nem szeretem az ALDIt, mert a németek a családom jórészét kiírtották."

Nyilván mindannyian Aldi-alkalmazottak voltak.

Todward 2009.09.17. 16:27:04

Mennyit fizetett az Aldi ezért a cikkért, és ezen a Homár és w milyen arányban osztozott?

Tóta W. Árpád · http://w.blog.hu 2009.09.17. 16:43:10

elárulok valamit a reklámot gyanítóknak. Magyarországon nincsen olyan hirdető, akinek a buta fejébe akár vasrúddal bele lehetne passzírozni azt a koncepciót, hogy a dicséret közepén elmondjuk, hogy a sörük meg a pogácsájuk viszont szar. ezt nem veszi be a gép. ilyet nem lehet, annak ellenére, hogy természetesen működne, sőt. egyetlen haloványan emlékeztető kampány volt, a Chokito, de ott is a csoki irreleváns tulajdonsága volt az ellenpont, ti. hogy ronda.

teemur · http://teemur.blog.hu 2009.09.17. 19:32:57

Az Aldi (itteni nevén Hofer) itt is ráver a Zielpunktra (itteni Plus), Lidlre, Pennyre. Tényleg jól csinálják.

Apró pontosítás: a sok saját márka mellett a milfina nem Aldi saját, az önálló márka, legalábbis több láncban kapható (ellenben a Happy Harvesttel).

ertzuiop 2009.09.17. 21:26:43

A következő poszt írója egy kibaszott nagy tahó, ismerem!

:

Karesz (Charlie) 2009.09.18. 11:05:35

először nekem is az jutiott eszembe mennyit kaphattak ezert a poszetert. Arpi tagadja, akkor meg hülyék.

az ALDI-t 1987ben ismertem meg, es 92-ig rendszeresen ott vasaroltunk. nem arult markas dolgokat de amit arult az jo volt es olcsobb mint barhol mashol. emleksyem csokira 39 pfennigert, a nemet kollegak meg a papirt is elvittek annyira iylett nekik, ők persze nem ott vásaroltak...

alig vartam, hog ymgejlenejenek Magyarországon.
KESERVES CSALODAS! ha nem is a legdragabb, de eleg draga, es annyira nem jo! Itt Szoboszlo mellett most epult egy, mindig ures. Syemben a Kisujszállási Lidl-el.

"Egyébként az eredeti (Tóta W.) posztnak rendkívüli hibája, hogy nem ment el a Lidl-be és így nem tudja, hogy ott majdnem ugyanaz van, mint az Alidban."
ez tevedes, az ALDIban vannak markas cuccok is, martini stb.

=Ford Prefect= 2009.09.21. 12:48:51

@/tno+DA=:

Te mekkora hülyeséget írtál, kevesen tudják...

pepitaofélia 2009.09.29. 09:02:12

@dritte33:

Nekem a tököm tele van ezzel az érveléssel... Először győzd meg a parasztokat, hogy ne mindegyik vegyen magának ötféle méregdrága gépet, hanem fogjanak össze (szövetkezet???, és hamarosan olcsóbb lesz az ungarise cucc is.

gande 2009.11.06. 17:16:51

sajnos az aldi magyarországon még nem érte el a német szintet, de remélem sikerülni fog.

az aldi saját márkájú termékeit márkás gyártok gyártják, tehát a nagyon sok esetben ugyanazt kapjuk (pl. bounty, twix stb.) más néven, csak éppen olcsóbban.

az aldi nagyon nagy hangsúlyt fektet a megbízható minőségre, németországban ha a "Stiftung Warentest"-nél 3asnál (1-től 6-ig, 1 legjobb) rosszabb minősítést kap egy termékük, akkor azt a gyártót kirúgják és soha többé nem állnak velük szóba. ezt a szerződésekben is rögzítik.

az alkalmazottak 30 órás munkahetekben dolgoznak, de úgy fizetik őket, mint máshol 40 órát. és ezt nem azért csinálják meg karitatív szervezet, hanem azért, mert keményen követelnek és tudják, hogy ezt a pörgést nem igen lehet 40 órán át csinálni. tehát inkább
30 órában adjon az alkalmazott 100%-ot, mint 40 órában 60-at. és alkalmazottak a forgalomfüggő bónuszt kapnak. és ezért érdekük, hogy elégedettek legyenek a vásárlók és jöjjenek vissza.

esetleges reklamációt nagyon nagyvonalúan kezelnek, nem magyarázkodnak, hogy nyilván te voltál a hülye, hanem szó nélkül visszaadják a pénzt és még ők kérnek elnézést.

aki úgy gondolja, hogy neki nem a minőség a fontos, hanem a termék származási helye, az nem járul hozzá, hogy magyarországon minőségi változás történjen. engem nem az érdekel, hogy hol gyártják a cikket, hanem minőség és a kiszolgálás, az ár/érték arány.

és azt is tudom, hogy az aldi szívesebben árulna több magyar terméket, ha létezne több megbízható magyar gyártó. hisz az nekik is jobb, mert rövidebb utakat kell megtenni az árúnak és ezáltal olcsóbb lehetne. de ha ez a minőség és megbízhatóság rovására megy, akkor köszönik, nem kérnek belőle.

jelenleg magyarországon még néhány területen jobb a lidl, de szerintem ez csak idő kérdése.

aki úgy gondolja, hogy a magyar borokon és magyar sajtokon kívül nincs jobb és változatosabb a világon, annak egészségére.

gande 2009.11.06. 17:24:16

@eN: gratulálok.

te inkább megveszed a drágább és rosszabb minőségű magyar cuccost és ezt nevezed tudatos vásárlásnak. ha van aki megveszi a drága rossz minőséget, akkor mi késztesse a gyártót, hogy jobb minőséget gyártson?

gande 2009.11.06. 17:51:11

@/tno+DA=: "Kevesen tudják. Az Aldi Lidl tulajdon. Az áruház belső elrendezése (alaprajz, méret berendezés) ugyanaz, majdnem az utolsó centiig,..."

nagyon elvagy tévedve.

az aldi az albrecht testvéreké (ALbrecht DIscount) és ezzel a koncepcióval lettek németország leggazdagabb emberei (világszinten vaéahol 10-15-ig helyen vannak)

a lidl meg a lidl&schwarz zőldségesből fejlődött ki, schwarz a tulajdonos.

a lidl kezdte el évekkel ezelőtt koppintani az aldit, miután látták, hogy mennyire sikeresek. ezt próbálta a penny és plus is, csak kevesebb sikerrel.

moli 2009.11.06. 19:47:59

@gande: igy van. dehisz az Ur mondta, hogy csak az 599-es vonalkodosat szabad!

b smart 2011.07.06. 00:35:05

@Deviáns: Éppen németeknél nyaralunk...hát a stuttgarti utcákon én nemlátom a válságot...vásárolnak,mint az eszetlenek

b smart 2011.07.06. 00:36:31

@/tno+DA=: Má hogy lenne az Aldi Lidl tulajdon??? Fék!

gande 2011.07.11. 16:08:23

@/tno+DA=:

te olyan ostoba vagy és még hülyíted is a népet.

a lidl-nek annyi köze van az Aldihoz, mint a McDonaldsnak a BurgerKinghez.

és nem az Aldi koppintotta a Lidl-t, hanem fordítva... nem árt, ha utána nézel a dolgoknak, mielőtt tényeket állítasz.
süti beállítások módosítása