Tékozló Homár

Sóher Ügyfél vs pizzafutár: Megbüntették minden idők legfukarabb homáros levélíróját

2009.09.22. 00:08 | szily | komment

Octavia sokkal bátrabb, mint akár a Homár, akár egy tigriscápa, akár Chuck Norris: nem elég, hogy képes volt öt azaz 5 forint borravalót adni egy pizzafutárnak, még ő van felháborodva, hogy a futár ezen dühöngött, és képes anális kínzással fenyegető levelet írni az Il Trenós munkatárs ellen. Ez igen, ehhez kell a kurázsi, nem a puszta kezes krokodilfogáshoz!


Ma megtudtam, hogy ha az Il Treno-tól rendelünk pizzát, mindenképp bőséges borravalót kell adni a futárnak, különben megrongálja a postaládát. Pénteken este rendeltem meg 22 óra után az Il Treno-tól az akciós ajánlatukat, a 8 darab palacsintát kis pizzával. Ennek az ára 1995 forint. A telefonos operátor előre megkérdezte, van-e kétezer forintom (talán azért, hogy ne kelljen váltani a futárnak). Biztosítottam róla, hogy van. A csomagot egy ötvenes, őszülő szakállú manus hozta ki, aki először tegezve köszönt, majd búcsúzáskor már magázott. Kétezrest adtam oda neki, majd megköszöntem a szolgálatait. Ezután elköszöntünk és távozott, majd (gondolom, bosszúból) lent a postaládámról két darabban leszaggatta a gondosan felragasztott karton névtáblát, és a darabokat bedobta a postaládámba. A kapun mágneszár van, idegen nem tud bejönni. Haragosom a szomszédok között nincsen, mindenkivel jóban vagyok. Előtte pár perccel voltam lent, és akkor még érintetlen volt, majd utána néhány perccel már le volt tépve. Még szerencse, hogy nem az ajtómat tépte le! Kérdésem, hogy vajon rendeljek-e tőle legközelebb a pizzához nagy kólát, és helyezzem-e fel neki análisan, jól felrázva?

Üdv,
Octavia
 

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Defmute (törölt) 2009.09.22. 14:51:05

@Tomi1973Wien: Ennyi. Én sem azért vagdalózok itt, mert jobbnak érzem magam ettől. Csak próbálok tükröt állítani a "nem adok, mert leszarom, nem kötelességem, nem vagyok rasszista, sem terrorista, egyszerűen dögöljön meg mindenki" - tézissel szemben.

Direkt primitív módban, mert így hangzik a másik is...

Muad\\\'Dib 2009.09.22. 14:52:23

@vadkutya:
Csak én nem írom nagy hanggal, hogy milyen szánalmasak azok, akik szerint ez így annyira nem frankó...

Defmute (törölt) 2009.09.22. 14:53:16

@efhábé: Persze,h ott van,h INGYEN HÁZHOZSZÁLLÍTÁS. Mernének még rárakni 400Ft-ot, éhen halna mind... Még Te is.

Rich.mond 2009.09.22. 14:54:58

@Skywalker_Lajos: A gyorsétteremben, ahol kasszába adod a pénzt éppen ezért NEM jattolok -még az egy forintokat is utánam hozták.Ráadásul én megyek be a gyorsétterembe, egy pulthoz -egyébként mondom, ha nem tudnám, hogy egy fillért sem kapnak a dolgozók, ott is adnék.

Ellenben mivel egyesek éjjel fél tizenegykor úgy vágynak pizzára, hogy lusták elmenni a gyorsétterembe, azok szerintem nyugodt szívvel adhatnának 100-200 forintot.

Az meg szimpla demagógia, hogy szerinted a borravalóval a feketén dolgoztatást támogatom. Fogd fel jutalékként, ezer és egy üzletkötő dolgozik így. Persze, beleaszarhatsz, meg nyominak is nevezheted, meg mondhatod, hogy menjen máshová dolgozni.

Csillagos ötös kicsinyességből, és egyes empátiából.

Tomi1973Wien 2009.09.22. 14:55:05

@vadkutya: a nem adok es nem adok kozott is akad kulonbseg... amibol az egesz elindult... 1995 vs 2000 - ki tudja, hogy volt-e otthon még penze vagy sem, de megis lenyomjak itt a forumon, hogy ha csak annyija van, ne rendeljen... ez mar mekkora baromsag... ha ki tudja fizetni, akkor rendelje meg, es punktum. ha vki nem orul annak, hogy dolgozhat, akkor ne csinalja. a pizzafutinak a jatt csak bonusz, a kihordas meg munka...

nekem nem kell tukor, vendeglatos vagyok, dolgoztam minden vonalan, es ennek ellenere gáznak tartom a jattot illik adni hozzaallast... alapbol a futinak sem kell, hisz a meloja az, hogy kihozza, es azert kapja a fizeteset es/vagy kiszallitasi dijat...
HA a pizzas oldalan ott van, hogy a kiszallitas a hazig ingyenes, akkor amennyiben FELhozza a futi a kajat, akkor jar a jatt, mert extra melot vegzett....

karnak 2009.09.22. 14:57:03

@Chaoyang: kaszinoban siman van borravalo most is.. ha nyersz siman 10%, meg ha az 50 ezer is.

Defmute (törölt) 2009.09.22. 14:57:10

@Muad\\\'Dib: Személy szerint nem Rád értettem a szánalmas jelzőt, órák óta vitatkozom itt, s voltak olyan vélemények, amelyekkel még finoman is bántam ezzel a jelzővel, tudtam volna cifrábban is.

A Te esetedben egyszerűen csak azt nem tudom elképzelni,h adsz borravalót, majd rágod magad a rendszer hiányosságán. Nem oly mind1 akkor, amikor már odaadtad? Vagy csapják autómatice a végösszeghez, s jobban tetszik?

Defmute (törölt) 2009.09.22. 14:59:35

@Tomi1973Wien: De Tomi, miért tartod gáznak??? Ha dolgoztál minden oldalon...

Nem jó érzés Neked az, ha ilyen formában elismerik a munkádat / kedvességedet / szakértelmedet???

Ficak 2009.09.22. 15:00:20

Indítsunk mozgalmat a borravaló eltörlésére! A normáknak megfelelően én is adok borravalót, de hát a f@szomért kell azon görcsölnöm, hogy mennyi lesz a számla vége, erre mennyi borravalót adjak, hogy ne vágjon pofákat a pincért. Komolyan mondom sokat ront egy esti vacsin; ismertiek: ha sokat adok az a baj, ha keveset az a baj.

A csúcs a kategóriában a fodrászom, aki a saját üzletében számla nélkül dolgozik. Ha egy szó nélkül adom neki a pénzt, kis keresgélés után rákérdez: "Mennyiből adjak vissza?" Saját maga állapítja meg magának az árat, miért is kell most még borravalót adni? Ja és a "Junk Food" láncoknál érdekes, hogy senki sem várja el a borravalót, pedig valszeg gyalázatosan rosszul keresnek.

**** SZÜNTESSÜK MEG A BORRAVALÓT ****

Tomi1973Wien 2009.09.22. 15:01:04

a sajat hozzaallasom nagyjabol ilyen:

- gyorsetteremben, onkiszolgaloban nem adok jattot, hisz en vegzem a sajat kiszolgalasomat

- futaros kaja: hatareset, inkabb csak kovetkezo fokozatra kerekitva (ahogy fentebb irtam, pl. €12,60-at 13,00-ra)

- etteremben, kiszolgalos kornyezetben a minosegtol fuggoen 5-10% kozott

- hotelben direkt a szobaasszonnynak

- benzinkuton felejtos, en tankolok es nem engedek mosni sem

- postas: itt ilyen esetem még nem volt, nem postas hozza a penzt....

Tomi1973Wien 2009.09.22. 15:06:08

@vadkutya: ezt a 'kotelezoen illik' hozzaallast tartom gaznak... ha jot foztem, akkor beuzentek a vendegek, hogy finom volt, kuldtek jattot / piat, rendben van, ha elb@xtam, bekuldtek, hogy kenjem a hajamra, es igazuk volt... ha pincerkent melozom, korulugralom (csak udvariasan a vendeget) - ez még elvileg a melom, de ha efelett is extra udvariassagot mutatok, odafigyelek, esetleg raerek es utantoltok...stb... es ezt honoraljak, az is okes, eppugy, ha rossz napom van, elfelejtem a felet a rendelesnek, es mergesek, nem adnak jattot - akkor nekik van igazuk... DE soha senkitol nem vartam el a jattot, csak jolesett, ha kaptam... egy pizzafuti munkaja az, hogy kihozza a cuccot, es nem vegez kozben szamomra extra szolgaltatast, tehat a nem illik kategoria nalam, illetve a minimalisan kerekitett kategoria... nem kell, hogy elismerjem a munkajat, hisz arra van a fizetese. rutinos pizzafutinal van cigi, extra udito...stb... es ha kell, azt szivesen megveszem tole + jatt....

bug jr. 2009.09.22. 15:07:20

aki nem ad borravalót v ilyen 5forintokat ad-és nem vmi bombanő,v láthatóan csóringer-az nemhogy utoljára marad és hidegen kapja a szarját,hanem egy kellemes kis köpetet is kaphat bele grátiszba.a köcsögösködők akár taknyot is.ugyhogy jatt és jómodor.

Ebzon 2009.09.22. 15:09:05

@taxi33: Jah értem ,mert szerinted ahhoz ,hogy megjegyezz egy utcát ,ahhoz ész kell ?Biztos diplomád van belőle ,hogy ismered a várost,azt meg elárulom ,hogy több időbe kerül gurulnod tíz métert ,mint PDA-ba "bepötyögni" az utcát,de persze te meg biztos ismered a PDA működését.Mellesleg nem minősítem a munkád ,de ez hogy megjegyezted ,hogy ész kell hozzá ,megmozgatott bennem vmit.Olyan mintha azt mondanád ,hogy ész kell ahhoz ,hogy a mekibe dolgozhass.Képzeld ott is kell tudni ,hogy melyik színű papírba kell csomagolnia a szendvicset.Jah ,hogy ez azért nem olyan megeröltető ?Hát ,ha tegyük fel 30 éve járod a várost ,akkor talán az utcákat sem nehéz megjegyezni (főleg ,ha ez a munkád).Szóval ,maradjunk annyiba ,hogy repülőgép tervezéshez kell ész,nem a házhoz szállításhoz (legyen ez pizza,vagy ember szállítás)

Tomi1973Wien 2009.09.22. 15:09:54

@bug jr.: bug jr = bugris junior? apad is ilyen volt?

1. miert diszkriminalsz? egy juttazsakba oltozott bombanonek a latvanya is eleg a zsebhokihoz, azert nem kell jatt, egy sima embertol meg igen?

2. ha vki annyira csoringer, nem hiszem, hogy rendel...

3. honnan tudod, hogy nem fog jattot adni, es azt hagyog utoljara es még bele is kopsz? ha hideg, ugyis ujat kerek.... (mastol...)

balxxx 2009.09.22. 15:13:57

5 forintra ne csodalkozz,én a pstaláda ajtaját téptem volna le :)

egyébként én rengeteget rendelek tőlük , mindig gyorsak udavriassak,és magázódnak
mondjuk én jattolok,lehet hogy azért
próbáld ki , JATTOLJ te is!!!!

Egregor 2009.09.22. 15:15:29

@zezse: Igen, a 10% kötelező felár az azért szopatás, mert ha nem vagy megelégedve a szolgáltatással, akkor mire fel köteleznek, hogy odaadd?
Én nem szeretem, ha hajlonganak előttem, meg uraznak, de ez nem is kell feltétlen az udvariassághoz. Márpedig ÉN vagyok a vendég, akit kiszolgálnak. Ha jól, kapnak plusz pénzt, ha nem, akkor meg toll a fülükbe.

Defmute (törölt) 2009.09.22. 15:16:55

@Tomi1973Wien: Hidd el,h én is szortírozok, volt már,h elküldtem pizzafutárt is az anyjába, mert belázadt,h nem engedtem be, amikor rossz kapucsengőt nyomott. Komolyan, még neki állt feljebb. :)

Viszont, ha simán csak kihozza a kaját és annyit mond,h jó étvágyat (még poénkodnia sem kell, a medvetáncot is kihagyhatja), akkor nem sajnálom tőle azt a 200Ft-ot.

Étteremben szintén. Ha például sokat kell várnom, vagy szar a kaja, vagy, ha nem vesz észre, amikor már sokadjára integetek, máris vonok lefelé. Azt mondanom sem kell,h alap a kedvesség, ennek hiányában szart sem kap, ez biztos...

S szó sincs arról,h kell. Nem azért adok, mert kell, vagy mert többnek, magasabb rendűnek érzem magam emiatt. Pusztán csak azért, mert ha a futárnak összeadódik a sok 200Ft-os, akkor - hülye, de sajnos nagyon is életszerű példa - meg tudja engedni a gyerekének a Danone joghurtot, s nem azon gondolkozik a boltban,h akkor most 3 vagy 5 szelet parizert tudok venni...

Ettől van csak jobb kedvem, tudattalanul, mivel fogalmam sincs,h küszködik ilyen problémákkal. Max sejtem...

Ennyi.

Kono 2009.09.22. 15:19:02

Itt nem az a kerdes, h jo dolog/e borravalot adni. Jo ha't. De nem kotelezo, plane nem lehet elvarni.
Raadasul az itthoni 10% irdatlanul magas mas orszagokkal osszehasonlitva.

Borravalot adunk, mert elegedettek vagyunk, de semmikepp sem azert, mert KELL.

MO-n ezzel villog mindenki, mintha attol h borravalot ad, gazdagabb lenne, vagy galansabb. A csoro meg erezze magat kenyelmetlenul, mert neki az a 10% is erezheto osszeg? Vagy mert eppen veletlenul nincs nalam, csak ketezres cimlet, akkor ne merjek pizzat enni?

Turot leszel attol galans uriember, h adsz 10% borravalot.Minthogy attol sem feltetlen paraszt, vagy csoro valaki, ha nem ad egy centet sem.

Ebzon 2009.09.22. 15:21:22

@Kono: Jah inkább az a kérdés ,hogy pofátlanság-e letépni a postaládádról a kartont :D

Tomi1973Wien 2009.09.22. 15:21:24

@vadkutya: en nem azert adok / nem adok, mert sajnalom / nem sajnalom, hanem mert nem tartom realisnak...

...sokkal fontosabbnak tartom pl. azt, hogy ha kotelezo szervizre viszem a kocsim, akkor miutan tudom, hogy ki fogja csinalni a gepem, odamegyek hozza, es siman a zsebebe nyomok 5000Ft-ot, es megkoszonom ELORE a figyelmes munkat... eddig azt is kaptam, mindenhol...

Tomi1973Wien 2009.09.22. 15:26:14

najo, mara eleg az internetbol, szep az ido, irany a friss levego, melozni sem kell ma már tobbet.... nincs kedvem fozni, estere pizzat rendelek :-D

jo irkalast mindenkibe :-)

efhábé 2009.09.22. 15:29:34

@vadkutya: Te write-only üzemmódban vagy?
Olvasd már el a hsz. végét is!

Kono 2009.09.22. 15:32:12

@Tomi1973Wien: vagy sussel inkabb. Akkor tuti, h marad karton a postaladadon!:)

efhábé 2009.09.22. 15:36:07

@Egregor: Az a "felár" az a szervizdíj. eredetileg arra van kitalálva, hogy a helybenfogyasztás többletköltségét fedezze. Ha elviszed a kaját, x forint. Ha helyben megeszed, x+10% Ft.
Nálunk viszont a borravaló terjedt el, azaz a helybenfogyasztás költsége beleépül az étel árába, a borravaló meg eredetileg az elégedettség jelzésére szolgált.
Mára gyakorlatilag kötelezővé vált, tehát gyakorlatilag szervizdíj, csak nem tüntetik fel a számlán.
Én speciel jobban szeretem, ha feltüntetik a számlán. Így is, úgy is odaadnám, de így legalább nem a feketegazdaságba megy.

Bejjja 2009.09.22. 15:40:41

@Tomi1973Wien: Nem is rendeltek a kollégák ettől a cégtől. Több mint három éve intézem nekik szívességből, sose volt gond. Most meg jön egy fiatal suhanc az arrogáns viselkedésével, és letolvajoz. Teszi ezt, hogy még csak egy blokkot sem hozott sose.

Defmute (törölt) 2009.09.22. 15:42:16

@efhábé: Tény,h a Te hozzászólásodnál csak addig jutottam, amíg... Mea culpa... :)

Kono 2009.09.22. 15:53:46

Ha kedves vagyok a pizzafutárral, magázom, majd hangosan, kedvesen köszönök el tőle, még akkor is, ha hideg a kaja és csúnyán elkésett, akkor ő fizet jattot nekem? :)

efhábé 2009.09.22. 15:54:23

@vadkutya: Ritka madárfaj ez a vadkutya, fehér holló, hogy képes bocsánatot kérni :)
Respect!

Girhes Joe 2009.09.22. 15:55:49

Én egy (elég elegáns) pizzériában jártam úgy, hogy rendszeres vendég voltam, változó összeget jattoltam (mert általában kerekítéssel oldom meg), aztán egyszer amikor épp kicsire (100 Ft alatt) jött ki, akkor a pincér csaj fennhangon megkérdezte, hogy "ugye tudja, hogy a szervizdíj nincs benne az árban?", mindezt az egyébként elég borsos számla mellett. Gondolatban megjegyeztem, hogy honnan a p.csából tudnám bazze, te csekély értelmű szőkeség, nincs odaírva sehová, ekkora árakba feltételeztem, hogy bele van kalkulálva, meg egyébként is, így kell rászólni a vendégre?! Hangosan viszont csak hümmögtem egyet, meglepődött képet vágva, aztán elköszöntem, akkorra már a csajszi elkezdett mentegetőzni. De nem mentem oda többet, van épp elég választék.

2009.09.22. 16:06:44

Ennyi undorító hozzászólót még egy postban sem láttam...hihetetlen, hogy mennyi itt a sikertelen kisfaszú anyjanemölelgette csutfasz :) Azon veritek magatokat hogy nem adtok borravalót a futárnak mert dolgozzon inkább a nyomorultja ? Én mindig adok 1-2-300 forintot..nem dönt nyomorba, azóta szombat este sem kell 45 percet várnom, hanem 15-20 (a rekord 12) perc alatt itt a frissensült pizza. A sok lúzer aki meg azon nyámmog, hogy nem érdemli meg a futár, majd jól csődbemegy a cég ha mindenki hideg pizzát kap, bla bla bla meg egye a hideg szart, vagy ne egyen pizzát egyátalán. De minek emiatt habzó szájjal embereknek esni azt nem teljesen értem.

/tno+DA= 2009.09.22. 16:16:00

@Öreg Sam:
A probléma ezzel az hogy ha szarul jattolsz ezt bent elmondja akolléáginak és fost kapsz. Ha jól jattolsz akkor 1. elsőként kihozza még forrón, 2. esetleg fullosabbra sikerül a pizza.

Volt már rá élő példa. Kollégákkal családi pizzát szoktunk rendelgetni, és fejenként úgy 100 Ft jatt is csúszik. Ami 4-6 főnél már egész szép zsebbevaló a futárnak. Már nem először kapunk alaposan megpakolt forró pizzát. Igaz közel is vagyunk a helyhez, de a pizza minőségjavulása érezhető az elmúlt hetekben.
Ennyi.

Nem kötelező jattolni, de fogd fel úgy hogy AZ a kiszállítás díja. Vagy ne fogd fel sehogy de ne lepődj megha a futár szarik a kapitalizmusba (jobb esetben a pizádba nem), és kiviszi még langyosan.

A kapitalizmus egyébkéntis egy köcsög embereket kihasználó gazdasgái forma. A termelőn/szolgáltatón kívül mánsa nem jó. Se annak akit kiszolgálnak, se annak aki kiszolgál csak aki ostorral áll a dolgozó felett.
Persze eltekintve pár üdítő kivételtől amit BÜ-vel jutalmazunk és jutalmazzunk is!

/tno+DA= 2009.09.22. 16:18:38

@Jutocsa:
Mondjuk az más kérdés, hogy a futárnak meg tisztában kéne lennie azzal, hogy a borravaló az vagy van vagy nincs. Az nem jövedelem. Sőt elvielg azt is be kéne vallania.
egy nagyon jó barátom fizuja is érdekesen alakul. Minimálbér + jatt (ami majdnem egyenlő a minimálbérével). Így még megél valhogy, de szar dolog úgy várni a számlákat, hogy egy bizonytalan jövedelemre agy utalva.
Ez persze sem a futár, sem a jattot megvonó hibája. Ez biz' a munkáltató surmósága.

/tno+DA= 2009.09.22. 16:25:58

Ja a posztolónak meg egy kieg, bár úygsem olvassa mert agyonművelt jólértesült ember lévén nem szorul rá(m).
Ha adsz pénzt és a visszajárót nem fogadod el az borravaló. 5 Ft borravalót adni majd 2000 Ft értékű vásárlás esetén is jelzésértékű. Az a pincér/pincérnő/futár/szolgáltató kap ilyen jattot aki felé jelezni szeretnéd, hogy egy rakás szar amit művelt.
Balatonparit étteremben is az unott kiscsaj akinek inkább voltunk nyűg mint vendégek nem azért kapott 20 Ft jattot mert olyan jó volt a munkája, hanem azért hogy 1. szabadujunk valahoyg az aprópénztől ami a viszajáró lenne, 2. megalázó jelzés a munkájával kapcsolatban.
Ugyanis ha nem adsz borravalót, nem vagy elégedett amunkájával, vagy elégedett vagy, de plusz értéket számodra nem teremtett.
Ellenben ha keveset adsz az megalázó, mivel külön jelzed, hogy mennyire "nagyra" értékeled a munkáját.
a 10-15%-ot mindenki tudja magától, de valahogy a borravaló etikettjével senki nincs tisztában úgy igazán, aztán meg csodálkozik. Mert azok akik kapják, ők képben vannak. Még az esetlegesen tufa ostoba futárnak is előbb utóbb elmondja valaki és felfogja.

2009.09.22. 16:38:56

@/tno+DA=: Persze, tisztában kell lennie vele. Aki letépi a postaládát mert nem kap, az egy zsírparaszt suttyó. Viszont ma, itthon, bizonyos munkák esetében aki 5 forintot ad borravalót, az is suttyó :) Összességében persze a legjobb lenne eltörölni az egészt...a fentebb valahol már emlitett fodrászos példától pl már én is kihalok :)

Bejjja 2009.09.22. 16:39:44

@/tno+DA=: ha a munkáltató ezt megtudja, repül az egész bagázs. Lejáratja a céget, ezáltal a saját munkahelyének a forgalmát csökkenti, amiből a fizetését kapja. Normális szolgáltatást ne akkor kapjon az ember, ha külön még fizet, hisz a normális szolgáltatásért kifizeted a megszabott árat.

Defmute (törölt) 2009.09.22. 16:41:46

@Jutocsa: ENNYI!!! Végre valaki, aki hozzám hasonlóan szereti a még forró pizzát... :)

@efhábé: Alap. :)

Defmute (törölt) 2009.09.22. 16:55:41

Nem kell itt túlmisztifikálni semmit borravaló ügyben...

Döntsd el, szeretnél-e még meleg pizzát, vagy nem? Hjah,h ezen rendszer undorító és hibás társadalmilag? Sakkomivan? Ugyanmár, annyi patkányságot kell még megfizetni ebben az országban...

S ez csak 2 kilóba kerül, a hülyének is megéri. Ha meg ez ver a földhöz, akkor töröld ki a házhozszállítás szót a mappádból, add 2 basket...

Sade Bárki (törölt) 2009.09.22. 17:18:06

én azt bírom a sztoriban, h a posztíró kilátásba helyezi azt, h "legközelebb". mindig csodáltam azokat az embereket, akik nem félnek attól, h kevés jatt vagy pronyó viselkedés miatt a szolgáltató belepiszkít a kajába. mert nyilván megtehetik és meg is teszik. világ pizzarendelői: féljétek a kihordófiút!

amarian 2009.09.22. 17:20:43

Hopp, most olvastam octavia levelét..
Mondtam én, hogy késő este rendelt..
Azért valami sántít.
Hogy is volt? Jött a futár, hogy szevasz? Aztán meg Jó étvágyat Magának?
Ha pontosan eltudja mondani a hölgy, hogy mit is vett tegezésnek, és mit magázásnak, akkor elhiszem neki a dolgot.
Ha nem, akkor hazudik.
Vagy egy új teória. Ez az egész az Il Trénó reklámja. Mert én már direkt innen fogok rendelni, hátha az az ötvenes manus jön ki, és jól megkérdezhessem az igazságról..

2009.09.22. 17:30:12

@vadkutya: Pontosan így van. A rendszer nem a legtökéletesebb de ez jutott. Fogadok azért a posztíró a szülészorvosnak nem egy ötforintost adott vagy ad majd....pedighát ugye ő is megkapja a fizetésért azért hogy a kis sóher is világra jöhessen :) (nem mintha nem rühelleném a hálapénzt, de ez is az egyik megfizetendő patkányság itthon)

Gabbesz 2009.09.22. 17:57:28

Egy gyökér paraszt aki nem ad borravalót a futárnak, ha minden rendben volt. A futárok a jattból élnek.
Szerencsétlen manust meg ki is rúgták ezután. 50 évesen könnyű lesz neki munkát találni. Szépen szétcseszted valaki életét a sóherségeddel.

megmondtam előre 2009.09.22. 18:13:34

Ezután elköszöntünk és távozott, majd (gondolom, bosszúból) lent a postaládámról két darabban leszaggatta

Istenem gondolkodik....

Vallalkozas Hatraltatasi Iroda 2009.09.22. 19:21:14

Baszki ennyi kommentet :D

Elég sokat olvastam és képtelen vagyok megérteni azok gondolkodását akik szerint kötelező borravaló adni :(

Volt már, hogy látványosan forintra fizettünk vendéglőben (direkt apróban) mert kurvára megérdemelték, és volt már, hogy 100% volt a borravaló mert a pincér maga se hitte eleinte, hogy el lehet intézi amit kérünk, aztán sikerült neki ... de a borravaló maradjon már meg premizálásnak, kurvára nem szabadna belemenni abba, hogy "jár", mert ami jár az a listaár, semmi több! és kedves kiszállítók/taxisok/pincérek igenis azért a pontos összegért is tessék nekünk az emberi hangot megadni még akkor is ha azt érzitek, hogy többet megtettek mint ami az elégséges szintre kellett volna...

Viner Spicli 2009.09.22. 19:56:55

inkább ne adj jattot, de ne alázd meg!!!
Ennyi...azt hogy meg kirúgták miattad, ahhoz meg külön gratulálok. hasonló bánásmódot kívánok neked is...

Egregor 2009.09.22. 20:07:50

@efhábé: Ja, akkor ez olyan, mintha vennél egy autót, és 10% felárért kapsz hozzá gumikat az egyébként csupasz felnire.

Nehogy már ne legyen benne az ételek árában a székkoptatás, a levegőhasználat, az evőeszköz kopásának díja... meg egyáltalán: a munkatársak fizetésének részarányos összege!

Az tény, hogy a kádárizmusban úgy alakították ki a vendéglátósok ÉS az orvosok fizetéseit, hogy rá legyenek szorulva a jattra/hálapénzre.

De míg a vendéglátóiparban már szabadárasak a szolgáltatások, az orvosok továbbra is megalázóan alacsony összeget keresnek (kivéve, ha három helyen dolgoznak, de basszus, az három munkahely!).

Azaz a "szervízdíj" egy remek név a lehúzásra.

Az viszont tényleg kiváló ösztönző erő, hogy akkor kap valaki jattot, ha jól dolgozik. Bocsánat, de aki nem bírja ezt az életformát, az ne menjen a vendéglátóiparba dolgozni. Ha viszont ott dolgozik, akkor vállalja azt is, hogy akkor kap plusz pénzt, ha nem csak eléd vágja a tányért: "Ne, egyé".

Egregor 2009.09.22. 20:16:15

@Viner Spicli: Hát igen, sok itt a pro és a kontra vélemény.

Való igaz, ha jól dolgozik a futár, kapjon jattot. Nem 10%-ot, hanem amennyit jónak látsz. Ha viszont nem dolgozik jól (és itt mindegy, kinek a hibájából, verje le a diszpécseren, ha az szúrt ki vele), akkor ne kapjon semmit.

Viszont nincs JOGA kárt okozni a vásárlónak! Ha a vásárló direkt szemét volt vele, akkor is mint magánszemély kell elintézze vele, de jobb, ha fel sem veszi. Szemét emberek mindig voltak, vannak és lesznek is.

Persze, igaz, gyakran működik, legalábbis ez a látszat. De ez már önbíráskodás, és akkor miért álljunk meg letépett névtáblánál? Alkalmazzuk rögtön a maximális megtorlás elvét! Robbantsuk fel a kocsiját, nyírjuk ki a háziállatait, gyújtsuk fel a lakását! Legközelebb kétszer is meggondolja, hogy ad-e borravalót!

Világos, hogy ez nem működhet. Hiszen nap mint nap folyamatosan ér mindenkit olyan szemétség, mint az 5Ft-os borravaló (ha máshogy nem, akkor a tíz- meg százmilliós végkielégítések pofába nyomása révén: ne, balek, tíz év alatt nem keresel annyit, mint ezek egy végkielégítéssel).

Szóval az a helyzet, hogy az 5Ft-os borravalós ügyfél egy szemétláda, de a futár meg túllépett egy civilizációs határon és jogellenes dolgot tett.

urambátyám 2009.09.22. 20:41:44

Én is azt csináltam volna, mint Octavia.
De elmondom lassan a lényeget.

Ha 2000 Ft-ra adok 2005-öt, az megalázó. Ha 1995-re 2000-et, akkor nem akarok borravalót adni, de még kevésbé akarok 5 Ft-tal szarakodni. Mi nem világos ezen?

(UI: Ne keress, Octavia, amíg meg nem tanulsz palacsintát sütni;)

fda 2009.09.22. 21:28:32

@GYUFo: "más 300 forinttal hálálja meg?"

Itt nincs szó háláról, a munkádért bér jár, amit a főnöködtől várj. Ő az én pizzám árából fizet téged. Érted az összefüggést?

fda 2009.09.22. 21:32:10

A vendéglátóipar miért érzi úgy, hogy az amúgy is drága szolgáltatásukat még meg kell fejelnem?

Ha egy 65ezer forintos TV-t veszek a boltban, hány forintot kellene a pénztárosnak adnom? Bizonyára keveset keres, és különben is kedves volt.

fda 2009.09.22. 21:41:43

@Gabbesz: "A futárok a jattból élnek."

Ezt hol olvastad, az APEh honlapján? Azt hittem, fizetésért dolgozik.

Egy pizza pedig attól kerül 5-ször annyiba, mint amennyiért itthon anyagáron el lehet készíteni, mert rászámolták a munkadíjakat: árubeszerző, telefonos, szakács, futár stb.

Da Moon Iz Black (Saigo O Wasamono) 2009.09.22. 21:47:45

szép kis poszt. a borravaló adható, a megelégedettségemet fejezem ki vele. vagy az elégtelen szolgáltatást. ennyi. nincs ezen mit rugózni. ha ezek után a futár kárt okoz, viselje a következményeket. mondjuk kirúgatni ezért picit sok, de minimum állítsa vissza az eredeti állapotot.

hákszli 2009.09.22. 22:01:42

Octavia... Az anális colából arra következtettek, hogy ez a nő baszatlan ezért másokat baszogat, BÜSZKÉN!!

champy 2009.09.22. 22:11:22

Őstulkok.
Szerencsétlen azért várja a jattot, mert nem kap fizetést. Ha kapna fizetést, akkor drágább lenne a pizza, vagy lenne kiszállítási díj. Vagy kap, vagy nem kap.Ha kap örüljön, ha nem kap maradjon csendben. Az meg hogy miért nem megy máshova?? Mert lehet hogy tényleg nem tud. Próbáltatok már a mai világban normális munkahelyet keresni??? Ha nincs ismerős, meg vagy baszva.

champy 2009.09.22. 22:13:06

@fdavid: Pl Ugyanannyi a pizza kiszállítva, mint az étteremben. Számoljál.

tamasz 2009.09.23. 00:30:28

Magyarország azon országok közé tartozik, ahol a legtöbb szolgáltatásért illik borravalót fizetni. Borravalót leggyakrabban éttermekben szokás adni, de ugyanúgy jutalmazhatjuk a megszabott áron felül a taxisofőr, a fodrász, vagy a szállodai londiner munkáját, kedvességét, tehát minden olyan területen jelentkezik, ahol a fogyasztó és a szolgáltató szemtől szembe kapcsolatba kerül egymással. A hazai és külföldi turisták, vendégek sokszor zavarban érzik magukat a tekintetben, hogy mennyi borravalót illik adni. A borravaló mértéke s az hogy egyáltalán ad e valaki borravalót nagymértékben attól függ, hogy az illető elégedett e a kiszolgálás minőségével s a taxisofőr, pincér stb... hozzáállásával, modorával.

Ha a vendéglátóhelyi borravalózást vesszük figyelembe, manapság a legtöbb ilyen helyen illendő borravalót adni, de ma már sok az olyan étterem is ahol a "felszolgálási díj" bele van kalkulálva az árba. A hivatalos árnál kb. 10-15 %-kal szokás többet adni úgy, hogy a végösszeg kerek legyen, a borravaló azonban nem haladhatja meg a végösszeg 15 %-át. Általában mindenki ad borravalót a különböző szolgáltatásokért, viszont ha a pincér, benzinkutas stb. viselkedéséből előre látszik, hogy "elvárja" a borravalót akkor a vendég hajlamos borravaló nélkül távozni.

Ha valaki borravalót szándékozik adni akkor azt célszerű a fizetéskor odaadni s pl. az éttermekben nem egyszerűen távozáskor az asztalon hagyni.
(Nem saját termés,a neten találtam.)

Biyb 2009.09.23. 01:28:15

Akkor a neten rosszul tüntették fel: 10 %. Ha brutálisan magasan összeget fizetsz, azaz kb. 100.000,- Ft és felette, akkor a borravaló mértéke csökken 2-5 % közé.

Biyb 2009.09.23. 01:36:28

A felszolgálási díj extra költségként mutatkozik + borravaló.

A felszolgálási díjat a rendszerváltás után találták ki, kivédve a borravalót címszó alatt a vendéglátásban.

Biyb 2009.09.23. 01:48:28

Kb. 2001-ben egy iszonyú nagy vita a borravalóval kapcsolatosan a vendéglátás területén és akkor kitálták a felszolgálási díj fogalmát.

Kb. 1/2 évig senki nem is adott borravalót, mert lényegében ez helyettesítte és a számlán fel vol tüntettve.

De a jó magyar emberek, a visszaálltak a bevett szokásokhoz. Duplán fizetsz!

Random666 2009.09.23. 04:05:07

Írták páran, hogy azért adnak borravalót, hogy előbb kapják meg a pizzát vagy több feltét legyen rajta, mert aki nem ad olyan sokat, azt hátra sorolják. Utóbbi, ha rendszeres megrendelő, akkor szintén magasabb borravalót fog adni, hogy ne kemény, hideg kaját kelljen rágcsálnia. Mivel ő is többet ad, ezért csökken az x összegnyi borravalóért elvárható előny, tehát, még többet kell adni...aztán pár év múlva majd félve csúsztatod oda a Cullinan gyémántot a 5000Ft-os pizza mellé, mert végülis csak 2 napot késett. :)

Random666 2009.09.23. 04:06:25

Írták páran, hogy azért adnak borravalót, hogy előbb kapják meg a pizzát vagy több feltét legyen rajta, mert aki nem ad olyan sokat, azt hátra sorolják. Utóbbi, ha rendszeres megrendelő, akkor szintén magasabb borravalót fog adni, hogy ne kemény, hideg kaját kelljen rágcsálnia. Mivel ő is többet ad, ezért csökken az x összegnyi borravalóért elvárható előny, tehát, még többet kell adni...aztán pár év múlva majd félve csúsztatod oda a Cullinan gyémántot a 5000Ft-os pizza mellé, mert végülis csak 2 napot késett. :)

Random666 2009.09.23. 04:07:35

Írták páran, hogy azért adnak borravalót, hogy előbb kapják meg a pizzát vagy több feltét legyen rajta, mert aki nem ad olyan sokat, azt hátra sorolják. Utóbbi, ha rendszeres megrendelő, akkor szintén magasabb borravalót fog adni, hogy ne kemény, hideg kaját kelljen rágcsálnia. Mivel ő is többet ad, ezért csökken az x összegnyi borravalóért elvárható előny, tehát, még többet kell adni...aztán pár év múlva majd félve csúsztatod oda a Cullinan gyémántot a 5000Ft-os pizza mellé, mert végülis csak 2 napot késett. :)

farkasbela 2009.09.23. 05:10:04

Király egy poszt. A beküldő fikázása az egész. :D Nem túl kedves szily elmehetsz a fenébe...

A borravaló és a pizza. Nálunk a szórólapon világosan fel van tüntetve, hogy 1000 Ft feletti rendelésnél a kiszállítás ingyenes, egyébként meg 500 Ft. Szóval ha 5 Ft-ot nem kérsz vissza, akkor annyit nem.
Vasárnap a futár a 2000-ből az 50 Ft-ot VISSZA AKARTA ADNI! Nem így helyes? :) És köszi, maradhat, eleve úgy gondoltam. És nem pampogott senki.
Itt a kommentek között viszont elég sokan, és a moderálás szintén olyan rosszul megy, mint maga a posztírás.

Régi kedvenc Homár-om mivé lettél?

avirex801 2009.09.23. 08:37:14

@Ludas Matyi Online: igyekszem nem adni [:
GV van /gyk.: gazd válságnak nevezett fasság.. [: /

avirex801 2009.09.23. 08:39:09

@wiener: ez az,hogy olcson.. az emberek tomik magukba a xart es kozb fogalmuk sincs rola,milyen a valodi pizza..

avirex801 2009.09.23. 08:46:00

@trollkotze: nekem a GLS-es arc hozott 1 csomagot.. valami 20005 forint volt a szállítás díja.. a fiókba egy húszas volt,felcsönget leviszem neki,mondom egy ötforintossal adósod maradok: de kussolt csak.. nem verte szét a postaládámat,pedig én kergettem adósságba,ezért az járt volna?:D

avirex801 2009.09.23. 08:48:53

@Manci néni, a szomszéd: jó logika Mancus [:

avirex801 2009.09.23. 08:52:52

@kispista2: jah.. haverom pizzázik.. úgy van: napi 3000 netto + a jatt. -csak,hogy tisztában legyünk mi hol merre..

avirex801 2009.09.23. 09:00:15

@Virgogirl: ...és hogy gondoskodtál róla? csiklóig kivágott mély dekoltázzsal? [[[:

avirex801 2009.09.23. 09:07:27

@akitnemnevezunkneven: azert van 100-as Skodaja,mert eljattolja a fel eletet [:

Skywalker_Lajos 2009.09.23. 09:09:42

@avirex801: Tescoba is annyit keresnek a pénztárosok ami arra elég hogy éhen haljanak, mégse adsz neki jattot.
Hol nem sz@rja le az ember ki mennyit keres.
Mikor odament dolgozni az ő döntése volt, hogy ez neki így oké vagy sem.
Én is keveslem a fizumat, mégse mondom a főnökömnek, egy "extrasürgős" munka esetén, hogy csak akkor csinálom meg ha jutalmat kapok, különben a fejére húzom a monitort.
Borravalót meg nem kell, csak illik adni!!!
S az a szomorú hogy még most is nevelik az embereket.

avirex801 2009.09.23. 09:10:42

@KeeganBong: télen 3 fokban azt fasza lehet mocizni [:

avirex801 2009.09.23. 09:11:59

@Skywalker_Lajos: tescoban elfogadhatja a borravalót?

avirex801 2009.09.23. 09:14:38

@Bukowszky: jó,de már 1x volt valami olyan baromság,hogy bele kell a borravalót építeni az árba.. na azóta nem kapnak semmit,mert a köcsög vállalkozók meg is tették azt.. a fodrász,a fagyis,stb.. de a borravaló megmaradt :/

Skywalker_Lajos 2009.09.23. 09:22:21

@avirex801: látod ez a baj!
Ő is szarul keres, mégsem adsz neki borravalót, mert a multi úgysem engedi hogy megtartsa.
Amúgy meg ki dönti el, hogy mik azok a szolgáltatások amiért illik borravalót adni?
Ne legyen már illik, vagy "kötelező" dolog.
Hagy döntsem már el én, hogy a pincér/futár számomra milyen plusz vendégélményt nyújtott a módorával, viselkedésével stb. s annak fényében én ezt hogyan értékelem.
Jártam egy helyre rendszeresen, tulajt is ismertem.
Elég komoly számlákat generáltam, jattoltam is mindig rendesen, mert olyan volt a kiszolgálás.
2 hónappal később tulaj, személyzet még mindig ugyanaz.
Bemegyünk, leülünk és negyed óráig egy qrva pincér sem jön oda, pedig a hely szinte üres volt.
Köszönés nélkül eljöttünk, s azóta sem mentünk oda.

efhábé 2009.09.23. 09:23:39

@Egregor: Nem, ez olyan, hogy veszel egy új autót, aminek a tankjában van 3 csöpp benzin.
Ha meg teletöltik, akkor megköszönöd szépen és tolsz valamennyi zsét az extra benzinért.

Alapvetően ugyanazt mondjuk, csak én értem a szervizdíj, lánykori nevén felszolgálási díj eredetét és értelmét, ami helyett itthon a kretén borravalós rendszer terjedt el.
Mivel borravalót illik adni, az kvázi kötelezővé vált, elvesztette eredeti funkcióját (a tényleges ösztönzést). Akkor nem adják csak az emberek, ha valami nagyon gáz volt. Ha minden rendben volt, tehát a személyzet tette a dolgát átlagosan, már jár a borravaló. Nem premizál, csak az elmaradásával büntet. Akkor már jelenjen meg inkább a számlán és legyen normális, adózott bevétele a vendéglátóegységnek.
Ha jól sejtem, az APEH adatai alapján a magyar a legsóherebb nép a világon, mert egyetlen fillér borravalót nem ad a szolgáltatóknak. Ha adna, leadóznák, de nem adózzák le, ergo nem ad :D

efhábé 2009.09.23. 09:26:27

@champy: számoljál te is egy kicsit.
A pizza ára helyben fogyasztás esetén fedezi a helyben felszolgáló pincér fizetését, a mosogató bérét, az eszcájg amortizációját, a vizesblokk használatának költségeit, az áramot, helységbérletet, fűtést stb-stb.
Ezek a költségek mind-mind elmaradnak, ha nem helyben eszed, helyette csomagolni és szállítani kell a pizzát. Nagyjából egálban vannak.

nyomi 2009.09.23. 09:52:22

@efhábé: Akkor az a pizzazo be fog szepen zarni, mert hulye, es nem tud gondolkodni. Ha ki akar szallitani, akkor a helyben fogyasztot pizza a; olcsobb, b; van kiszallitasi dij, c; dragabb, egy aron a kiszallitott araval.
nem ertem ezt az uzleti hozzaallast, ez olyan bonyolult? Vagy szerinted egy egyszeru kenyerteszta, egy kis szosz, sajt meg trutyi ~1200ft+jatt? es meg oralisan is elegitsem ki a fel vilagot, hogy melos oradijert ehettem pizzat?

efhábé 2009.09.23. 10:09:04

@nyomi: miért zárna be? Az elterjedt megoldás a c, azaz egy árban van a helyben fogyasztott pizza és a kiszállított.
Itt épp azt vetette fel valaki, hogy a kiszállított kevesebb hasznot hoz, mert egy árban van a helyben fogyasztott pizzával, pedig azt ki is kell szállítani. Hát ez nem így van, mert bár az egyiken ott a kiszállítási ktség, ami a másikon nincs rajta, van viszont rajta egyéb költség, ami meg akkor nem merül fel, ha kiszállítják (lásd helyiség bérleti díja, felszolgáló, mosogatás stb-stb.). Tehát a járulékos költség mindkét pizzán kb. azonos, az anyagár természetesen azonos, tehát nem arról van szó, hogy ajándékot kapsz az ingyenes kiszállítással, egyszerűen a pizza árához hozzáadják a kiszállítás díját és levonják a helyben fogyasztás költségeit, helyben fogyasztásnál pedig a pizza árához hozzáadják a helyben fogyasztás költségeit és levonják belőle belőle a csomagolás és szállítás árát. A végeredmény nagyjából azonos lesz mindkét esetben, ezért éri meg az étteremnek ugyanazon az áron kínálni a helyben fogyasztott és a kiszállított pizzát.

Bilux67 2009.09.23. 15:18:19

A Lidl-ben meg van 30 centis pizza 199-ért.
A gombás és a szalámis felejthető, de a sonkás meglepően jó.
Tudom, tudom... akkor meg is érdemlem.

nyomi 2009.09.23. 16:05:57

@efhábé: Csak amit irtal, az alapjan a kiszallitott pizzanak mas arunak kellene lennie az ertelmezesem szerint, holott -szerintem legalabbis-, a vendeglatos egy arra hozta oket, megpedig kellemes, es busas profittal.
Erdekes, hogy a Budapest tablat magadmogotthagyva, egy a pizzaarak a felere, 3/4-ere esnek, kiszallitassal, a szinvonal viszont kozel azonos /ez utobbit pozitivnak ertettem :) /.

efhábé 2009.09.23. 20:09:22

@nyomi: felére biztos nem, a színvonal meg béka segge alatt. Bp. mellett lakom, kisvárosban. A jobbik pizzéria pizzája is az ehetetlen határát súrolja. Náluk a pizza attól pizza, hogy rányomnak a tetejére fél kiló trappistát, ami vastag páncélként olvad rá a feltétre. És ez még a jobbik fajta...

efhábé 2009.09.23. 20:10:35

@efhábé: Viszont tegyük hozzá, hogy a helyi gyros egy-két spéci kivételtől eltekintve az összes bp-i gyrost kenterbe veri :)

avirex801 2009.09.24. 00:55:25

@standup: don pepe nem valami nagy szam.. van jobb szerintem.. nem csinalok reklamot.

avirex801 2009.09.24. 01:20:08

@Skywalker_Lajos: erről van szó,voltál már kint Németországban? Bőven megtehetnék a borravalót,de nem szokás.. érted.. itthon meg jóval kevesebbet keresnek az emberek és mégis szokás? -hogy is van ez?

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.09.24. 13:37:10

Kurva gáz, h a pizzafutár letépte a postaládáról a névtáblát.
Viszont a levélíró meg undorítóan spúr. Öt forint "jattot" adni?! Atyavilág... o.O OMG, akkor már kérte volna vissza azt is.

Egyébként nagyon helyes, hogy nincs fix fizetésük a futároknak, így legalább motiváltabbak, hogy jól teljesítsenek.

szucsi1 2009.09.24. 14:39:39

Helló mindenki!
Az elején magamról annyit,hogy 22éve a vendéglátásban dolgozom.Idén mindkét gyermekem végzet a tanulmányaival,ezért úgy döntöttem a feleségemmel,hogy kiszállok.Most pizza futárként (tengődöm),de tegyük hozzá ez egy nagyon jó munka.Most megpróbálom összegezni,hogy miért jó a futárnak ha minél több jattot tud keresni.
Pizza futár:
Napi alap (13ó)4000 Ft
Címpénz (átl:25cím) 100 Ft
Összesen 6500 Ft + Jatt
Km (130-170Km naponta)
Átlag fogyasztásnál:napi 3000Ft benzin költség.
Tehát marad:3500Ft ehhez kel jattot kapni,hogy megérje csinálni.
Miért előnyös ha valaki NAGY JATTOS?
Van olyan bocsánat vannak olyan megrendelőink akik 500 v akár 1000Ft jattot is adnak.Ezeknek az embereknek a nevét és a címét a futárok fejből tudják.
Ezek a megrendelők prioritást élveznek.
A legjobb minőséget és a leggyorsabb kiszállítást kapják.Jegyezzük meg a futáron nem csak a kiszállítás múlik!
A JATT FOGALMA:
Jattot nem azért adok mert megtehetem.
Emberek jattal meglehet vásárolni plusz
szolgáltatásokat.
PÉLDÁK:
A postás nem dobja az APEH értesítőt a lépcsőházba(nem köteles felhozni).
Az orvosnak nem azért fizetek hálapénzt mert megoperál(úgyis meg teszi)hanem azért,hogy előtte és utána is figyeljen rám.
A pincérnek nem azért adok mert kiszolgált,hanem abban bízom,hogy legközelebb megismer és szol a szakácsnak ,hogy minden nagyon jó legyen(ezt tudom mert ezt csináltam).
Tehát a futárnak azért adok,hogy ne egy órát várjak egy hideg és ehetetlen pizzára.Emberek a futár megteheti,hogy mielőtt kiviszi az ételt megnézi,hogy minden rendben van-e vele.Egy öt forintos ügyfélnél az sem érdekel ha üres a doboz!!!.Egyébként én sokkal többre tartom azokat az embereket akiknek ha nincs pénzük nem adnak semmit,mint akik öt,tíz,húsz forinttal lejáratják magukat.
Itt álljon két példa,két olyan ügyfélről akik véleményem szerint tettükkel elárulták magukról,hogy milyen emberek.Vasárnap este leszámoló cím,ez azt jelenti,hogy mielőtt kiviszem a címet a központban leszámolok ezért előfordulhat,hogy nem marad nálam annyi pénz,hogy tudjak váltani.Hozzá teszem,hogy a megrendelőnek jeleznie kéne ha nagy pénzel fizet.Kiérek a címre az "ügyfél" elővesz egy tíz ezrest nálam csak kilenc ezer van a számla 1250 Ft.Egy-két perc tanakodás után,mikor már láttam,hogy semmi esélyem,feladtam és oda adtam 1000Ft-ért.Ő nagyon örült neki,én nem annyira.Szerencsére másnap ugyan abba a házba rendeltek és gondoltam,hogy behajtom a kintlévőségemet.Az,hogy mi történt most nem írom le,de az a szerencséje,hogy nagyon nyugodt ember vagyok.A másik eset ugyan ilyen azzal a különbséggel,hogy a hölgy férje a kiszállítás előtt el ment otthonról és elvitte a pénztárcáját.a hölgynél csak ezer forint maradt a számla 1700ft volt.
Már majdnem sírva,több százszor bocsánatot kérve bement a lakásba és egy perc múlva kihozott három doboz sört és egy üveg bort,könyörgött,hogy fogadjam el.Nem akartam,de láttam rajta neki nagyon jólesne ha elfogadnám ezért mégis elfogadtam.Másnap rendelt megint és kérte a diszpécsert,hogy én vigyem ki.És emberek lássatok csodát kifizette a fenn maradó összeget és adott 1000ft jattot.
Az előbb olvastam,hogy nyomi futár miért nem jössz gyorsétterembe dolgozni.Először is minden pincér nevében ki kérem magamnak,hogy egy kategóriába sorolod magad velünk.Továbbá ti vagytok az igazi csicskák!!!
Emberek ti mit gondoltok a multi éttermében mit esztek,szerezzétek meg a Tesco könyvet és olvassátok el.Ha rajtam múlna betiltanám az összes bevásárló áruházban működő "éttermet".Tehát ember aki ilyen helyen eszel veled etetik meg azt amit már nem lehet eladni.Zárásul pedig azt a futárt aki nem tud az indulatainak parancsolni azt ki kel rúgni!

szucsi1 2009.09.24. 15:02:46

@Gergő77: Az ilyen csajokat simán el küldöm a picsába és hívom a főnökét.Mi magyarokban az a legnagyobb baj,hogy nem állunk ki az igazunk mellett.Nem tudunk normálisan reklamálni.Te inkább elvesztesz egy jó helyet és a csaj továbbra is ott dolgozik.Szerinted ez jó?

szucsi1 2009.09.24. 15:27:20

@Ön: Nagyon tévedsz.Nálunk a számítógépen látni,h mikor indultál és mikor érsz vissza.Jogodban áll betelefonálni bármilyen problémával kapcsolatban.Ha késett a futár,hideg a pizza,nem azt kaptad amit kértél.A diszpécser dolga megállapítani,hogy jogos-e a panasz és kárpótolni a kellemetlenségeidért.A futároknak az egyik legnagyobb vétsége ha indokolatlanul késnek a címről.Tehát ez nem fix kérdése

Skywalker_Lajos 2009.09.24. 15:27:43

@szucsi1: "Tehát marad:3500Ft ehhez kel jattot kapni,hogy megérje csinálni. "

Magyarán 270 forintos órabérért nyomod az ipart, napi 13 órában?
Ez nem elhivatottság, hanem hülyeség!!!
Ennyit szélvédőmosással is keresel, vagy koldulással. A mekiben a kezdő nettó órabér ennek majd 1,5x-se!
Szánalmas!
Azért jattoljak neked mert a tetves főnököd nem fizet meg rendesen?

A szív és érsebészeti klinikán műtöttek 28 évesen visszérrel.
A vezérigazgató volt az operáló orvos.
Eszem ágába nem jutott hogy hálapénzt nyomassak neki, sem a műtét előtt, sem a műtét után.
Ugyan azt a figyelmet, törődést megkaptam, mint Józsi bácsi.

Sportkórházban volt térdszalag műtétem is. Prof tarifája 60ezer volt műtét előtt és 30ezer utána. Mindez 2002-ben.
Fekvőgipszben nyomtam végig a nyarat, mire augusztus végén közli, hogy elb@szta a műtétet, s kezdjük elölről.
Akkor már nem volt pofája zsebre tenni a teljes összeget, de egy qrva bocsánat sem hagyta el a száját.
Ennyit a törődésről...

szucsi1 2009.09.24. 16:09:02

@avirex801: Kovács J autószerelő Budapest,Suzuki 120.000 HUF nettó.Neki adok.Ezzel még Romániában is szenvedne.Karl Heinz autószerelő Berlin,Opel 2800 Euro nettó.Neki nem adok.Ezzel mindenhol király.Na akkor hogy is van ez????

Riflescope 2009.09.25. 02:13:29

@Skywalker_Lajos: Orvosa válogatja, de szerintem ezt Ön is tudja, hogy a legtöbbjüket motiválja a hálapénz. (tisztelet a kivételnek)
És így van ez Legyen szó szakmáról vagy hivatásról.
"Elvben lehetünk ellenségei a borravalónak, de ott ahol még el nem törölték, a személyzet rá van utalva, nem szabad tehát megvonnunk tőle akkor sem, ha a szállás vagy az étkezés nem is volt kifogástalan. A túl magas borravaló az ellenkező hiba volna. - A japánok a borravalót nem az elmenetelkor, hanem nagyon bölcsen a jövetelkor adják. (SZABÓ 214)" (F. Anna a művelt és udvarias ember)

nyomi 2009.09.25. 09:49:04

@szucsi1: "Az előbb olvastam,hogy nyomi futár miért nem jössz gyorsétterembe dolgozni.Először is minden pincér nevében ki kérem magamnak,hogy egy kategóriába sorolod magad velünk."

Ezekutan nem hiszem el, hogy vendeglatoztal. Pizzafutar = pincer? Itt tobben felrohogtek...

AfterEddie 2009.11.05. 20:57:44

Ott a pont ! ;) Jattot a futároknak :D hehehe

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2010.08.06. 15:44:37

ne kólát vegyél, hanem trombi dumbit. és tényleg jól rázd fel!

Snipp 2010.09.15. 01:40:49

Peszre benne van a fizujában...
Ezt a sok sóhert! Belegondoltatok már abba, hogy egy futár kap kb 5000-6500 ft-ot napi fizetésként, ez attól függ, hogy melyik pizzériában hány órát kell dolgozni, de a legkevesebb itt Budapesten a napi 12 óra. Ezzel számolva kb 400 ft os órabérrel dolgozik, éjjel is. Persze tb apeh nuku mert Budapesten 100 pizériából 99 nem jelenti be a futárokat, így aki ennek megy dolgozni, annak nincs választási lehetősége. Megkapja a napi 5000 forintját. Ebből 3000ret beletankol a kocsiba v robogóba, de télen inkább kocsiba (mert az nem vízzzel megy hanem elárulok egy titkot: drága benzinnel vagy gázolajjal) Ebből a betankolt 3000Ftból megy durván 100-110 kmtert, ami átlagban 15 címnek felel meg. 15 címből kap 5-nél 100Ft ot, 1nél 200 at a többinél 5-10 ft ot átlagban. Így durván 12 órás megfeszített munkával (mert amíg te otthon ücsörögsz ő szabálytalankodik, száguld, átmegy a piroson, gyalogol a hóban esőben, hogy megkapd a pizzád mielőtt kihűl)megkap estére 2800-3500 forintot a jattal és a fizuval együtt. Ezt napi 12 órában heti 4-5 nappal számolva egy hónap alatt kb 50-60 ezer forintot keres meg. Ja és az a kocsi amortizálódik, olajcsere szervíz stb főleg ha azzal dolgozik az ember. Ja és sajnálod tőle azt a 100 forintot minkor 8 palacsintát meg pizzákat nyomsz a pofádba????

Divett 2012.09.07. 15:03:11

Ennyi sóhert... ha valaki nem gondolkodik előre és nem főz, vásárol semmit, hanem megengedheti magának, hogy rendel... az perkáljon öcsém! :D
Mit sajnáltatjátok magatok? Én volt, hogy nem ettem, 2-3 napig, de nem más baja volt. Olyan is volt, hogy elfelejtettem vásárolni, és épp nem ment túl jól a szekér, de nem rendeltem,mert ugyan lett volna 900 Ft-om ételre (nem pizza, azt egy a jól megtermett magyar paraszt, aki 5 forintért kirúgatott egy MUNKÁS embert), hanem mert a borravalót is beleszámoltam. Dolgoztam vendéglátásban is, tudom, hogy furi, de ilyenek az elvárások. Ti meg egyétek a jogaitokkal együtt a leköpött, hideg pizzát, mert főzni, tudatosan vásárolni b*sztok, de reklmaálni, azt tudtok :D

Whiz 2016.10.15. 15:52:22

@semota: Szerintem mindenkinek teljesítménybért kéne fizetni,neked is,akkor megnézném mennyit viszel haza!!!!!
süti beállítások módosítása