Tékozló Homár

Homlokáról hiányzott a bőr

2009.09.25. 00:07 | szily | komment

A Homár is járt már a János kórház - Budapest Szomáliája és Dárfúrja - baleseti sebészetén, ami még azon belül is a legalja. Guru barátommal harcsázni készültünk a Dunára, lement a nap, alkonyodott, aztán besötétedett, de a hirhedten lajhártesmészetű Guru csak nem futott be. Én már nem bírtam magammal, elkezdtem a csalikat piszkálni. Éppen egy kövér, talán egeret, békát vagy PR-tanácsadót formázó wobblerrel a kezemben mászkáltam fel-alá (a wobbler egy fahal, általában két jókora hármashoroggal felszerelve), és PR-tanácsadó méretű harcsákról ábrándoztam, amikor megcsúsztam a padlón. Máig sem értem, hogyan, de zuhanás közben olyat kaszáltam a levegőbe kézzel-lábbal, hogy a wobbler egyik hármashorga a bal talpamba, a másik a jobb kezem hüvelykujjának a körmébe fúródott bele, tövig. Ott feküdtem a padlón, a bal lábam összehorgonyozva a jobb kezemmel, rettenetes fájdalmak között, és rájöttem, hogy képtelen lennék akár csak megmozdulni, nemhogy kinyitni az ajtót vagy megnyomni a kaputelefon gombját, mert a horgok a legkisebb moccanásra mélyebbre fúródtak a húsomba. Éhen halok? Elvérzek? Ettől úgy megijedtem, hogy egyetlen velőtrázó mozdulattal kitéptem a horgot a talpamból. Az ujjamból azonban nem mertem, mert átdöfte a körmöt. Megjött Guru, kiröhögte magát, aztán átmentünk a Jánosba, mert az volt az ügyeletes kórház. Könnyed 3,5 órás várakozás után, ami közben egy asszony úgy beszélt velem, ahogy Mészáros őrmester sem Lentiben, bejutottam az orvoshoz. Némi elégtétel volt, hogy meg tudtam lepni. Egy érzékenyebb lélek talán fennakadt volna azon, hogy kiabálás és telefon segítségével áthívta hozzánk az összes elérhető környékbeli kollégáját, akik kacagó, ujjal mutogató félkört alkottak körülöttem. "Tudom a horgászújságból, hogy ilyenkor fogóval elcsípik a horog szárát, aztán heggyel előre kibújtatják a húsból. Na de hogy lehet ezt megcsinálni, ha így, merőlegese áll bele az ember körmébe?" - kérdeztem. "Markolja meg erősen az asztalt, ha akarja, csukja be, a szemét" - válaszolta talányosan, majd a kezében tartott fogóval elkapta a horgot és se szó, se beszéd, simán kitépte az ujjamból.

András és felesége nem jártam ilyen jól. Alant olvasható egy sajnos abszolúte tipkus, de annál vérforralóbb dárfúri történet a Szent János pokoli hétköznapjaiból:

Helyszín: János korház sürgősségi betegellátás

Feleségemet bokaszalag szakadással kellett a János korházba kísérnem. Délelőtt odamentünk, de körülbelül 25-30-an vártak, így feladtuk. Mivel délutánra már nagyon bedagadt a bokája, ezért újabb kísérletet tettünk. A kalandok azzal indultak, hogy amikor segítem őt kifelé az autóból, tőlünk pár méterre, egy semmibe meredő tekintetű, révetegen lépkedő, gipszelt jobb karú idősebb úr épp arcra esett. Odamentem hozzá, mert az épp ott várakozó mentőből biztos nem vették észre. Hóna alá nyúltam, és talpra állítottam. Homlokáról hiányzott a bőr, orrából folyt a vér. Adott valaki pár papírtörölközőt, azzal felitattuk a vért a ruhájáról, meg ő visszatartotta a többit az orrából. Feleségemmel besétáltunk, illetve beugráltunk. A délelőtthöz képest már volt ülőhely, csupán olyan 15-20 ember várakozott. Volt ott, gipszelt végtag, véres öltöny, ragadós, vértől csimbókos fej, és mint a pesti dugóban, sorban álló mentősök a hordágyaikkal. Az orra bukott bácsi is megérkezett, pont időben, mert az ügyeleti ajtón épp kilépett egy fehérruhás hölgy. Ki nem néztem volna belőle, hogy ilyen hangosan tud beszélni: NEM MEG MONDTAM MAGÁNAK, HOGY ÜLJÖN EGY HELYBEN…? MOST NÉZZE MEG MIT CSINÁLT” – és bekísérte. Közben jött egy fociruhát viselő srác, enyhén szédülve, nagy puklival a fején. Két aggódó barát próbálta a nem létező sor végét megtalálni, majd tanácstalanul az ajtóhoz álltak. A srác közben elkezdett oldalra dőlni, és az eddig fejére szorított fél literes jeges tejet elejteni. Visszadöntötték, de sajnos látszott, hogy komoly agyrázkódása lehet, mert a szemei nem bírtak fókuszálni. A barátok újra az ajtónál, látható aggodalommal az arcukon. Megjelent Ordibálka, körbe nézett, majd látva a feléje nyújtott TB kártyákat gúnyosan megjegyezte: „Most jó ideig egyetlen papírt sem fogunk bevenni” – ajtó becsapva, mi meg újra azon merengtünk, hogy fel kéne adni. Aztán a dagadó liluló boka hozzásegített, hogy kivárjuk azt a két órát a bekerülésig. Megkaptuk a röntgenre a beutalót, ahol újra sorba ültünk. Körülöttünk zajlott az élet, hordágyakat hoztak levetkőztetett emberekkel, akik maradék méltóságukat próbálva megőrizni, legalább a fejüket igyekeztek felemelni, de ez sem sokat segített, mert a ruhájukul szolgáló rájuk dobott lepedő nem sokat takart. Volt ott kikandikáló kuki, és húspiacra emlékeztető párbeszéd is a szállítók között:

-         Te tudod a nevét..?

-         Nem én… mit érdekel. Megkérdezte egyáltalán valaki?

-         Akkor hogyan szólítsam, hogy ne mozogjon már…?

-         Bácsinak.

A röntgen ajtaja 5 percenként kinyílt, és valaki kiordított:”SZÁLLÍÍÍÍTÁÁÁS…!!!”

Ki-be mentek a hordágyak, mi meg csak vártunk pár sorstársunkkal együtt magunkba zuhanva a padon. Aztán a folyósón sorakozó ágyak valamelyikén fekvő néninek kezdett elmúlni az altató (vagy fájdalomcsillapító) hatása, mert ritmikusan elkezdett artikulálatlanul kiabálni:”mékkérek…mékkérek…mékkérek”. Ez ment negyedórán át, mert senki nem volt hajlandó ránézni. Ez a reform hangulat most már gyönyörűen idézte a háborúk korházainak iszonyatos zsúfolt, véres, halálszagát.

Végre megvolt a röntgen, és visszaülhettünk az előző sorba. Szépen helyet foglaltunk egy rövidgatyás, pólós, edzőcipős és nagy fegyverövet stukkerral viselő (gondolom) nyomozópár és hozzájuk bilincselt szekrényember mellé. Aztán jött egy fél oldalán lenyúzott bőrű fürdőgatyás srác, aki azon döbbent le hangosan, hogy átlépett egy képzeletbeli vonalat, amit nem lett volna szabad. Ordítva kizavarták, és nem is érti miért. Aztán kiderült, hogy elküldték valahová, ahol be mert lépni egy nyitott ajtón, pedig a nem létező küszöb jelentette a demarkációs vonalat a bent székelő fehérruhás „atyaúristennek”.

Vártunk megint egy órát, majd közölték, hogy semmit nem tudnak csinálni, ha akarunk vehetünk bokavédőt, mert a fásli nem elég, de már nem fizeti azt a TB, ezért 9.000Ft-ba kerül (két darab műanyag léc tépőzárral!!!). Szóval az egész, több mint 4 órás faxni egy darab papírról szólt, amit elvihetünk a körzeti dokinak, hogy az majd betegállományba írja feleségem.
Összefoglalva: sikeresen a halálba szavaztuk demokratikusan a saját testünk ápoltatását. Biztos vagyok benne, hogy egyenlőek vagyunk, de valahol lennie kell egyenlőbbeknek. Csak ahhoz kéne egy operáció, hogy kiműtse valaki a gerincünk, és így becsúszhassunk a demokratikusan megválasztott piócáink közé.

Üdv,
András

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kobe 2009.09.25. 00:08:12

szintén első-e ? :)

Trójai 2009.09.25. 00:32:00

Hát szily, én már a te mesédtől lefáradtam, azt hittem abban lesz a homloktalanság. Nem maradt energiám a homloknyúzásosra.

Ja amúgy ménem érzéstelenítettek? Igaz mondjuk engem sem, törött lábbal, pedig az németo.-ban volt. Csak akkor kaptam egy löketet amikor helyretették, igaz akkor is ordítottam. :D

/tno+DA= 2009.09.25. 00:33:17

Bezzeg Massa-t, hogy rendbe rakták a Honvéd Kórházban.
Hogy verte rá az egészségügyminiszter a miniszterelnök meg mindenki.
Ezek az életképek valahogy nem sorjáznak az esti híradóban.

sertésmájkrém 2009.09.25. 00:33:39

... Kemény de még keményebb lesz. :/

éshanem 2009.09.25. 00:42:41

A déltepsi is ugyanilyen, komoly fenyegetések árán sikerül bejutni agyvérzés gyanujával kb 6 óra várakozás után, és utána sikeresen ki is nyirták majdnem a nagymamám......

/tno+DA= 2009.09.25. 00:48:14

@eshanem:
Fehérvár Szent György kórház.
Szívroham (nem csak gyanú), két nap fektetés, mire rájönnek hogy a további kezeléshez nincs eszközük (titánháló beültetés, amit Bódi Gusztikánk 1 órán belül megkapott nehogy az ismert ember körül valami ne stimmeljen mert médianyilvánosságot kap). És soha a büdös életben nem is volt.

Pesti szakorvos persze felemlegette fehérvári kollégájának édesanyját amint az forró naciban hódít a Rákóczi téren...

Vagy ugyanitt rutinnak számító mandulaműtét, 12-14 éves kis srác belehal és természetesen a felelősséget a szülei vállalták, mert ők írhatták csak alá a pappert. Műtőorvosok utána kényelmesen elmentek ebédszünetre... Nekik még volt. A srácnak már csak a következő életében lesz.

Ó ez csak a Tomi 2009.09.25. 00:48:30

Én voltam már a Jánosban, ügyeleten, nem traumatológián, hanem egy tök másikon, de voltam és elégedett voltam velük teljes mértékben. Pláne, hogy hipohonder vagyok és láss csodát, kiszúrták és tökéletes pszichológiai módszerekkel kezelték. Azóta se jártam dokinál azügyben... és ezt pozitívan mondom :) A traumatológia meg amúgy is mindenütt szar, tökmindegy, hogy ügyeletre mész vagy nem, és traumatológusból nincs elég, akármi is lesz.

Ezért IS kell vigyázni magunkra :)

éshanem 2009.09.25. 00:52:17

@/tno+DA=: Inkább nem is mondok semmit... gondolom ez az egy kórháznak nevezhető intézmény van csak fehérváron.... ami még adalék az átszállitást úgy intézték, hogy elfelejtettek szólni fasza volt bemenni a korterembe és az üres ágyat nézni...

éshanem 2009.09.25. 00:54:08

@Ó ez csak a Tomi: ezt magyarázd el egy 4 éves gyereknek, hogy vigyázzon magára, bár ha a fiammal történik hasonló 4-5 órás szopatós várakozos sztori akkor lehet ,hogy a helyszinen csapdosom meg a dokit

Trójai 2009.09.25. 01:03:23

Egy rokonom haldoklott, aztán mondták, hogy azé' meg lehet műteni, hátha...

-Oké, ki műti?
-"Hááát, csak 5 doki foglalkozik ilyennel az egész országban, keressék fel őket."
-Oké, felkeressük.

Az egyik vállalja, nagy zaklatások és egyeztetések és sok-sok várakozás után tudunk vele személyesen találkozni.

-Jónapot kívánok
-Jónapot, sietek, nincs sok időm
- Azért jöttünk, mert..
- 500 ezer alatt nem csinálom meg

Na oké, hogy akartunk hálapénzt adni, meg tudtuk, hogy kell, nem élünk a Marson, de ez a tarifa kiszabás durva. Meg az, hogy 1 ember életét ő pénzben méri. Undorító.

Ha nem adunk annyi pénzt, amennyit előír, akkor hagyja megdögleni.

Az ilyenek miatt kéne diktafonnal menni ilyen konzultálásokra, aztán jól feljelenteni. De perzse a végén még minket fognak lebaszni, mert a beleegyezése nélkül csináltuk a habgfelvételt és ez sérti a személyiségi jogait.

kék madár 2009.09.25. 01:18:58

@eshanem:
déltepsi az en nagyanyam szo szerint ki is nyirta, nem csak majdnem.

Herlock Sholmes 2009.09.25. 01:20:58

Én kétszázezer alatt rá se nézek a betegre.
A szaktudást meg kell fizetni, nem szarral gurigázunk.

Rollingtons2 2009.09.25. 01:23:17

Most merjem elárulni, hogy az ismerősöm pont ott dolgozik?? Ne vegyetek mindenkit egy kalap alá.

Trójai 2009.09.25. 01:36:51

@Herlock Sholmes:
Akkor mi a fasznak fizetünk tb-t? Olcsóbb sokkal, hogyha gond van, akkor majd perkálunk nektek, hogy meggyógyítsatok.

Jó ötlet lenne, hogy NE legyen fizetése egy orvosnak, csak a betegei után kapjon pénzt, de azt is csak sikeres gyógyítás esetén. Mert nem szarral gurigázunk ám, nekünk nem kell a selejt orvos.

De ez így nem megy, hogy fizetünk tb-t, aztán külön meg azért, hogy az orvosok ránknézzenek egyáltalán. Aztán ha a beteg nem tud fizetni ugye 200 ezret,mert nincs pénze, az így járt.

(Az ősi Kínában is csak akkor kapott pénzt a család orvosa, ha mindenki egészséges volt a családban. Ha volt akár 1 beteg is, nem kapott semmit. nekem ez a szemlélet jobban tetszik.)

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.09.25. 01:43:48

Érdekes, nekem a János kórházban teljesen pozitív volt a tapasztalatom, mikor 2 hete egy bringás esés után voltam ott, este fél hét körül.
Az ügyeleten vagy tíz ember várakozott különböző sérülésekkel, meglepetésemre nagyon gyorsan, bár kissé futószalagszerűen elláttak, először a kijövő asszisztens elkérte a TAJ-kártyát és a lakcímkártyát, aztán nemsokára behívtak, röviden elmondtam, mi történt, tapogatta, mozgatta a vállam a fiatal doki, kérdezgetett, nem zsibbadnak-e az ujjaim, majd röntgenre küldött. Ez is gyorsan lezajlott, rövid várakozás után visszakerültem a dokihoz, aki közölte, hogy nincs komoly baj, csak csúnyán megrándult a vállam, és egy nagy háromszögletű kendővel felkötötte a nyakamba a karom, azt mondta, 12 napig így kell hordanom, majd kontroll. Ja, és jegeljem meg tegyek rá Flector tapaszt.

Én sokkal rosszabbra számítottam.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.09.25. 01:46:35

@Daily Shark: Ja, nem is mondtam, az egész lezajlott kevesebb mint fél óra alatt.

wiener 2009.09.25. 02:27:12

valami nagypofaju kocsog miniszter szambazzon le a janosba es rakjon rendet ott, senkihazi ingyenelok

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.09.25. 06:24:02

Vannak műtősdokik akik 100e környékén keresnek. Most ezek után is?

Dr.Traktor 2009.09.25. 07:00:29

Én azt nem értem hogy egy a leírt esetekhez hasonlóban egyeteln aggodó férj, barát haver, kísérő nincs ott aki rájuk rúgná az ajtót és minimum a pincébe ordítaná le a bunkó asszisztenst?

Aztán utánna átmenni széepn másik kórházba.
De most komolyan. Hogy vagytok képesek ilyen bánásmódot eltűrni?
Biztos, hogy nem csak ebben a kórházban fordulnak elő ilyen esetek.
Ha mindeki birka akkor meg ne csodálkozzunk ha terelgetnek minket.

A másik meg, hogy van betegjogi képviselő, tuti van vmi hivatalos felügyelet is, és talán még büntetőjogi vonzata is lehet, ha nem kapod meg az ellátást (mondjuk látványosan súlyos eseteknél, mint az agyrázkódásoso focista srác).

A műtétért pénzt kérő orvost meg egy az egyben feljelenteni!!

pazola 2009.09.25. 07:02:45

Egeszsegugyet eladni. Most.

Bambuló Házisárkány 2009.09.25. 07:12:42

A horgos sztoritól kivert a víz, na ide se jövök többet.

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2009.09.25. 07:15:37

Nnnaja. Tavaly, amikor egy üvegajtóval szétszabdaltam az alkarom és összevarrták nem nagyon szaroztak a seb kitisztításával (sztem még most is tele van szilánkokkal) szóval azért elláttak, meg jártam kötözésre. Aztán egy bánatos koranyári napon, amikor ömlött az eső, átzarándokoltam a városon, hogy a doki ránézzen. Várakoztam is vagy másfél órát, majd Mészáros őrm.-né kijött, megnézte a papíromat és közölte, hogy inkább menjek a körzeti rendelőbe. Olyan mérges lettem, hogy varratszedésre már nem is mentem oda. Megnéztem az interneten, hogy hogyan kell és megkértem az anyósomat, aki bolti eladó volt vagy negyven évig, meg őstermelő is, hogy szedje ki a varratokat. Ő kedves volt, hamar sorra kerültem.

2009.09.25. 07:20:29

Az ilyen orvost, mint például Herlock Sholmes (bár tudom, hogy csak provokál, de a típus létezik) én megkeresném éjjel a parkolóban, és kalapáccsal pépesre verném mindkét kézfejét. 5-10 ilyen eset után javulna a morál.

Ver Sacrum 2009.09.25. 07:22:09

@Dr.Traktor: Csak ugye kórháznál/orvosnál eleve ki van szolgáltatva az ember. Ezért nem meri rájuk rúgni az ajtót. De el kell jönnie ennek is.

kutya vacsorája 2009.09.25. 07:30:23

@Dr.Traktor: igen, fel kellene jelenteni. és ebben mindenképpen birkák a népek (sztem a sorban állóknak télleg fölösleges lázadni: a másik és a harmadik kórházban ugyanolyan szar a helyzet, ha vki duzzogva átvonul, ott a nulladik pozícióból indulhat).
szal steksz: ha az ügyész elvinne 8-10 dokit előzetesbe, a diplomájukat a bíróság ledarálná, akkor a többi meggondolná, h.egy kurva vasat is elfogad-e mégeccer. haldoklóktól, szegény rokonoktól. bakker, mint a hullarablók!
télleg kevésre tartom a korrupt politikusokat, zsarukat stb., de szvsz az tiszta üzlet: nem kötelező önkormányzati tenderen indulni és/vagy ittasan vezetni. ha mégis, a delikvens fizet - ázsia ugyan, de senki sem kiszolgáltatott (túlzottan). na de visszaélni a betegséggel?!?!sittre az öszeset, móóóst. és szarok rá,h.mennyire kevés szegénynek a fizetése. 1. ő választotta, 2. kevés a tűzoltóké is, mégis ki hallott már arról, h. zsebbe kéri a zsét,mielőtt eloltja a házad?!

El Topo (Sgt. Elias) 2009.09.25. 07:32:36

@Ver Sacrum:

Néha eljön, csak ritka.
Pár évvel ezelőtt történt, hogy betegeskedett a fiam. Semmi komoly, csak kicsit taknyos volt, gyerekeknél előfordul.
Egyik nap telefonál a feleségem, hogy baj van, a gyerek nem kap levegőt. Hazaszáguldottam. A gyerek tényleg nem kapott levegőt. Bedobtam a kocsiba és száguldottam vele az akkor még létező Budai gyerekkórházba.
Nézi a felvételes orvos, azt mondja, úgy néz ki, súlyos tüdőgyulladása van a srácnak, vigyem le a röntgenre.
Viszem.
De azt képzeljétek el, mikor egy négy éves gyerek nem tud beszélni, mert nem kap annyi levegőt, csak kékül, és néz fel rátok ijedten, hogy segítsetek rajta!
Na be a radiológiára, ahonnan épen jön kifelé a doktornő, mondván, hogy nem röntgenezi meg a gyereket, mert neki lejárt a műszakja. Délután kettőkor.
Kérdezem, mikor jön a váltás?
Azt mondja, majd holnap reggel.
Aki ismer, tudja, hogy életemben nem emeltem fel a hangomat háromszor se, de ez volt az egyik alkalom.
Mondtam neki, hogy ha nem röntgenezi meg a rácot azonnal, ott helyben agyonverem.
Erre ő, hogy ne beszéljek így, mert hívja a bitonsági őrt! Mondtam, hogy azt is agyonverem.
Erre megröntgenezte a gyereket, de nagyon méltatlankodott

nyünyüge 2009.09.25. 07:34:11

Az a nagy helyzet, hogy ez a stílus a János baleseti ügyeletén 20 éve ilyen. Azóta csak romlott, ahogy egyre szűkösebbek a kapacitások.

Nemrégiben négy órát töltöttem ott egy hétvégi délután kísérőként. Tökéletesen lehangoló volt a helyzet, annak ellenére, hogy a személyzet a helyén volt és láthatólag végezte a dolgát.
Minimális szervezéssel: pl. a bejelentkezés megoldásával (hogy ne üljön ott a beteg peches esetben órákig anélkül, hogy szóba álljanak vele), némi tájékoztatással, hogy mi a dolgok menete, némi eligazító táblákkal, hogy mi merre van), csodákat lehetne tenni.

csunyapalacsinta 2009.09.25. 07:40:34

A János traumatológia leginkább mentővel közelíthető meg jól. Aki a főbejáraton kutyagol fel, már ekkor megszívja... A tömegközlekedés nem öleli körbe Európa egyik legnagyobb kiterjedésű kórházát, így ajánlott még a látogatóknak is sportos öltözetben megjelenni!

Panni CsP · http://csajokespasik.blog.hu 2009.09.25. 07:50:54

Valaki még akar ezek után TB-ét fizetni? A rohadt hentesek!! Rég voltam kórházban, de hallottam pozitív sztorikat is, ezek éltetik még bennem a reményt, hogy az élet alapvetően jó (valahol) és vannak tisztességes helyek is

Panni CsP · http://csajokespasik.blog.hu 2009.09.25. 07:53:13

@El Topo (Sgt. Elias): na, ez a történet nagyon felhúzott: a megélhetési orvos. Én utána vertem volna el. Érje csak utol a karma, mert ha senki nem csap oda neki, nem tudja magáról, hogy egy szemétláda. Tanítani kell a rászoruló embereket. Móresre.

kutyaütő 2009.09.25. 07:56:16

Ne rinyáljatok, már eldöntöttük közösen: az egészség nem eladó!

Mi szoptuk be ezt a dumát, mi nem akartuk, hogy megtisztuljon végre ez a posvány, amibe évente 72 mrd forintot fizetünk ki hálapénzként, azért, hogy a nagyságos orvosok méltóztassák a munkájukat végezni.
Jaa, illetve mi ketten nem akartuk, hiszen a magyar beteg és az orvos is ellenérdekelt abban, hogy rend legyen.

Hát mindegy, ha így játszunk, így játszunk. János helyett behálapénzeztem a feleségem MÁV-Honvédba, most szültünk. 130 000-ből meg is lett, hibátlan kiszolgálás.
Akinek meg nincs pénze orvosra, az vigasztalódjon azzal a populista faszsággal, amit benyalt: "az egészség nem eladó"! :o)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.09.25. 08:01:07

@Panni CsP:

utána már nem vele foglalkoztam, hanem soványmalac vágtában vittem a gyereket az osztályra, hogy adják be nekia megfelelő gyógyszereket, mert kurva rosszul volt.
Aztán meg már nem mentem vissza igazságot osztani.
Különben tudom, hogy mindjárt jönnek az egészségügyesek, meg orvosok, hogy elsírják a bánatukat. Hogy keveset keresnek, meg sokat kell dolgozni, meg rossz a felszereltség, kevés a személyzet, satöbbi.
Erre csak azt tudom mondani, hogy rengeteg szép szakma van a világon. Nem kell mindenkinek orvosnak lenni.
Aki viszont ott dolgozk, meg fehér köpenyt hord, az csinála inaszakadtából, rendesen! Én sem keresek sokat ahhoz kéest, hogy mennyit dolgozom. De most ez van!

Neménvótam 2009.09.25. 08:06:43

Hogy mekkora lúzerek vannak ecsém:)

Gamargo 2009.09.25. 08:09:51

Az unokaöcsémnek kerékpár baleset alkalmával eltört a kulccsontja. A Jánosban közölték vele, bér kb két cm csuszás volt a két vége között, hogy majd összeforr. Én csak abban vagyok bizonytalan, hogy a két csontvég hogyan találná meg egymást, hogy az összeforrás megtörténjék.
Végül a Sportkorházban rövid uton megműtötték azzal a megjegyzéssel, hogy nem lett volna szabad műtét nélkül elküldeni, ezt minden normális orvosnak észre kellett volna vennie.
Ennyi, szerencsére már jól van,s miután össze is csavarozták, összeforrt a csont.

passandra 2009.09.25. 08:11:00

a befizetett járulékaimból finanszírozott orvosi/kórházi ellátásokról családi körben csak kritikán aluli minősítést tudok adni. bezzeg ha fizettem érte ugyanott, magándokinak, hiperfényesre nyalták a seggem.
Heim Pál kh. gyerekem 4 éves, vérzik a feje, másik 1 éves, karban. bejelentkezünk a "recin" várjunk a balesetin sorban, mondom vérzik a gyerek feje, mondják várjunk. 2,5 órát vártunk, közben a váróban elállítottuk a homlokáról csöpögő vérzést, majd bekerültünk egy kislány után, aki 2 napja nem kakilt..
máskor z iskolában esett el, agyrázkódás, tanítónéni hív, vigyem kórházba. viszem. HP KH megint, dugóban odaérünk 16.05. recis közli 16.00ig volt rendelés, vigyem át a balesetibe. dugó, 1.5 óra alatt át is értünk. legalább ott ellátták
anyám agyvérzéséhez a mentő megérkezett 30 perc alatt. elvitte egy olyan kórházba, ahol nem tudják megvizsgálni, mert nincs eszközük, viszont ügyeletes volt. éjszaka ezért átvitték egy másikba, ahol már meg is lehetett vizsgálni. csak ellátni nem tudták, ezért elvitték egy harmadikba, ahol arra is sor került, műtét miegymás. majd vissza oda, ahol vizsgálni sem tudták. amikor kiadták a mentőszállátást már megrendelték reggel 9kor, hogy hazahozzák. ágyból kirakták, ücsörögve várta a mentőt, enni már nem adtak, mert hivatalosan már nincs a kórház rendszerében.. haza is vitték este 9re. kontroll a műtétes kórházban, doki újabb műtétet javasol, mert nem teljes a gyógyulás, viszont szabira megy, ezért másik orvosra hagyja. műtét előtti kivizsgálaás lemegy, jelentkezünk másik dokinál, közli nem műt. megvárjuk eredeti dokit szabiról vissza, 1 hónap múlva, örjöng, ordít, hogy miért nem volt műtét... azóta anyám rokkantnyugdíjas, nem tudja magát ellátni.
nem hiszek már benne, hogy itt akár nagyobb támogatással, akár bármi mással változás érhető el. ami eddig működött, hogy tejelsz, mint a tehén, és akkor ellátnak

Gamargo 2009.09.25. 08:16:09

@El Topo (Sgt. Elias): Erre nem tudok mit mondani, ez nem munkaidő, hanem lelkiismeret függő. Ilyenkor gondol arra az ember, hogy az ilyen orvos is valahol lefutja a maga hasonló körét a kedves kollégájánál remélhetőleg. Egy orvos nem mondhatja, hogy kérem pusztuljon el nyugodtan, nekem kevés a fizetésem, nem érek rá, stb.
Nekem sem sok a fizetésem, mégis 1000 dolgozom mindennap,s soha nem mondtam még azt életemben, hogy ennyiért én ezt nem teszem meg.
Remélem a kicsi jól van.l

Bodzaszedő Manager (törölt) 2009.09.25. 08:16:36

A nagy Josszif Visszarjonovics Dzsukasvili (Sztálin) jut eszembe ilyenkor, volt abban valami igazság, hogy időnként minden orvost beutaltak pár hónapra a Kolima folyó vidékére csapatépítésre egy ólombányába.

Blogger Géza 2009.09.25. 08:19:58

@kutyaütő: Sajnos olyan népszavazás nem volt, hogy tiltsák be a hálapénzt. A kiírt népszavazás kb annak a legalizázásáról szólt. Ha pedig finánctőkét engedsz be a rendszerbe, az ki fogja belőle szedni a saját hasznát is, még drágább szolgáltatást és további költségeket okozva.

Picurigor 2009.09.25. 08:21:39

Remélem, mindenki nagyon szégyelli magát, aki annak idején örömtől fénylő arccal írta alá az egészségügyi reform elleni aláírásgyűjtő ívet...!

vidacsm 2009.09.25. 08:22:24

hát ez tényleg cink.
A sorbanállást annyival lehet kivédeni, hogy ha megteheted és ráérsz akkor ügyeletre érdemes visszamenni. Nekem ez mindig bejött. Így is kellett várni a dokira de legalább nem kellett maguk alá rottyantott nénikkel együtt várnom.

rognork 2009.09.25. 08:25:46

jános: nekem az a szerencsém, hogy részegen vitt be a taxis, ezért nem tűnt fel a parasztság. bár rajtam is röhögött a fél ügyelet, meg a betegek is (már aki tudott röhögni)

dél-pesti: itt az újszülött fiamat sikerült majdnem megölni. szép volt nézni, ahogy egyik napról a másikra változik a szakmai protokoll. elkezdték a hibát szépen kisikálni, pedig előtte ordított az oszt vez főorvos. közben a fiam szépen átkerült a sote gyermekklinikára az intenzívre. na ott emberien bántak velünk mindig, más osztályokon is.

amúgy ha eladnák a kórházakat, akkor se lenne jobb, csak más zsebébe fizetnénk a semmiért. amíg nincs rendes felelősségre vonás

okmiristan1 2009.09.25. 08:29:02

Hála és tisztelet az üdítő kivételeknek, akikre az ezekben a sztorikban elmeséltek nem jellemzőek. Ám - szintén tapasztalat alapján- azt kell mondanom, hogy igen elegáns ívben leszarom az eü-ben dolgozóknak azt a dumáját, hogy a bajok azért vannak, mert kevés a fizetés. Drágáim! Drága szép panaszkodó eü. dolgozók! Ahogy a fenti történetekből kiderül, nem is érdemeltek többet, mint amennyit kaptok. Az emberség, a jó modor, meg a tisztesség nem pénzfüggő dolgok. Azok vagy vannak emberben, vagy nincsenek. És ha nincsenek, akkor pénzért sincsenek.
Más: nem is olyan nagyon régen elhangzott egy mondat, valahol az égerpityui körökből jött, valahogy úgy hangzott, hogy : ott tartunk be, ahol tudunk./Mármint az eü-ben dolgozók és/vagy az orvosi kamara, mindegy is a sorrend/. Hát: sikerült. Gratulálok.

K. Diana 2009.09.25. 08:31:23

Én egy pozitív példát szeretnék felhozni, igaz nem a ános kórházra. Nyáron nagyon durván bevertem a fejemet, de még nem gondoltam smemi komolyra. Másnap indultunk Gyulára nyaralni, ahogy odaértünk nagyon rosszul éreztem magam, így a gyulai Pándy Kálmán kórházba mentünk, ahol nagyon kedvesen fogadtak, pedig voltak ott kifordult bokától elütöttig emberek. Nem teremtettek le, hogy miért nem előző nap mentem a fővárosban orvoshoz, átküldtek CT-re, sőt mivel tudták budapesti vagyok, a neurólógiára személyesen átkísért a személyzet egyik tagja, mivel ha nem ismerjük az épületet könyebben találjuk meg. Végül is egy kisebb agyrázkódást állapítottak meg. A kórház nem igazán modern, de az orvosok és aasszisztensek nagyon emberségesek voltak. Ezúton is köszönöm. Amúgy egy fillért nem kellett fizetnem.
Nem értem, hogy hazánkban hogy fordulhat elő, hogy kórházak között, az ott dolgozók mentalitásában ekkora különbségek vannak. Azt hiszem jobban jártam, hogy közbejött a nyaralás és nem a fővárosban kényszerültem kórházat, ügyeletet felkeresni...

kutyaütő 2009.09.25. 08:34:18

@Blogger Géza:

Komám, "finánctőkéről" írsz, ami már magában is LOL.
És arról írsz, hogy "drágább lenne a szolgáltatás". De az a helyzet, hogy most nem "drágább" a szolgáltatás, hanem NINCS szolgáltatás.
Pontosabban csak nekem van szolgáltatás, mert én mindig előre és bőségesen lefizetem az orvost. Nekem olyan jó (és olyan drága) szolgáltatásom van, hogy ihhaj. Akinek nincs pénze, azt leszarom.
Ez most így "igazságos"?

Picurigor mondta jól:
"Remélem, mindenki nagyon szégyelli magát, aki annak idején örömtől fénylő arccal írta alá az egészségügyi reform elleni aláírásgyűjtő ívet...!"

Elvettük magunktól az esélyt, hogy megtisztulhasson a rendszer.

Minc 2009.09.25. 08:36:56

na, az újpesti károlyi/árpád kórházba se menjetek, mert ott is csak meghalni lehet. emberemet bevittem epegörccsel, de két napig rá sem néztek, csak egy nővér kötött be neki egy-két infúziót. két napig SEMMIT nem mondtak, hogy ez mi lehet, egészségügyis anyósom mondta telefonon, a tünetek alapján. doki sehol. aztán amikor magától jobban lett, akkor eljöttünk a fenébe. amúgy meg közölte velem egy "kedvesnővér", hogy nyugodtan hányjon a párom a földre, majd feltakarítják. aha, valószínűleg azért ragadt a padló a talpam alatt, mert olyan hű de nagyon ott a higiénia.

no comment.

Énbagoly 2009.09.25. 08:37:11

Már az eredeti sztorikat is rossz volt olvasni.
A kommentekben leírtakat még rosszabb.
És akkor azt hallani, hogy tüntetni akarnak, mert kevés a pénz.
Elhiszem, hogy kevés a pénz, mint mindenütt, de mikor ilyen pénzeket kérnek zsebbe az orvosok, akkor nem tudok velük együttérezni.

vakhangya 2009.09.25. 08:39:03

@Picurigor <- es tudja. a sok kreten amelyik itt frocsog es fikazza az egeszsegugyben dolgozokat, hogy megfog lepodni amikor mar nem lesz egyaltalan senki aki foglalkozzon a kulonfele egeszsegugyi problemaikkal...mert az aki nem akar ehenhalni az mar elhuzott kulfoldre dolgozni, aki meg nem az eztan fog. Sherlocknak pedig igaza van, nem szarral gurigaznak az orvosok, tessek megfizetni oket rendesen (erkolcsi megbecsulesrol ebben az orszagban mar nem is beszelnek) es akkor majd nyilvan ok is motivaltabbak lesznek. vo topmanager fizetesek...Az "500 ezer kulonben nem csinalom meg" dokit viszont ott helyben leloni es arccal lefele eltemetni, de ez az orvosok sztem 10-30%-ra jellemzo.

Sallina 2009.09.25. 08:43:28

Nekünk is vannak élményeink onnan. Nagymamám idén eltörte mind2 lábát. Az egyikbe csavarokat meg tartóvasat tettek. Amit ki kell venni idő előtt mert nem rögzítették jól és kifelé áll. Amúgy 2 hétig volt bent. Nem tudott mozogni, nem fürdették. Hosszas könyörgésre ha kapott ágytálat, alatta hagyták órákon keresztül. Ha nem viszünk be neki gyógyszert a szívére nem kap. Nagy nehezen saját felelősségre hazaengedték, szintén hosszas könyörgésre. Gipszlevétel után közölték vele, hogy hazafelé nem jár szállítás, mert nincs rajta gipsz. No comment

vakhangya 2009.09.25. 08:46:27

@okmiristan1: probald ki, csinald a munkat annyiert amennyiert ok. amikor majd azon jar az eszed, hogy masnap mibol adsz enni a gyerekednek akkor te sem leszel toleras egyebkent meg mi volt elobb a tyuk vagy a tojas (keves fizu vagy modortalansag)?

passandra 2009.09.25. 08:53:37

lehet, hogy én látom rosszul, de szerintem mikor az ember szakmát válasz, nagyjából tisztában van annak lehetőségeivel. anyagi szempontól is.
nem nagyon tudok abban hinni, hogy az az orvos, aki felesküdött erre-arra, és a jelenlegi szinten nyújtja az ellátást, annak a béremelésétől majd megjön a kedve emberségesnek, segítőkésznek és ORVOSnak lenni.
már az is elég szánalmas, hogy a szakrendelésen demotivált és gyógyításra képtelen, de ha 1/2 órával később a magánrendelés keretén belül keresi fel valaki, akkor már kedves, tapintatos és mindenre van megoldás. az időpontegyeztetésről már nem is beszélve. a hagyományos rendelésre 2-3 hónap a várakozási idő, de a magánredelésére már a jövő hétre bejutsz, ugyanabba a rendelőbe.
de én birka beteg kifizetem, mert rászorulok. és hogy miért vonnak tőlem járulékot? az isten tudja

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2009.09.25. 08:58:35

Az embereknek ingyenes ellátás kell.
Ami persze nem ingyenes és nem is nagyon ellátás.
De kell nekik, mert a Zorbánka is megmondta, hogy az egészség nem üzlet és punktum.

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2009.09.25. 08:58:58

Azt hiszem, a debrecnei baleseti sebészet dél-dobrudzsai színvonalával innentől határozottan elégedett vagyok.

Alenius · http://mental.puruttya.hu/ 2009.09.25. 08:59:18

Én szemészhez próbáltam eljutni mostanában. Nem sikerült.

vakhangya 2009.09.25. 09:01:12

@passandra: viccesek ezek a tipus kliseket amiket te is felhozol...lassuk csak ugye a te/nagymama/stb elete sokat er (a mindenkori kormanyoknak nem) akkor miert varod el (mar a felvetest sem ertem), hogy alulfizetett munkaero foglalkozzon veled, nem aranytalan ez az eleted ertekehez kepest? draga eletet, jol megfizetett szakemberrel kell gyogyitatni...
Persze, elmehet mindenki maganorvosnak, de akkor a TB-vel kitorolheti maganak az ember (sokszor most is igy van) es azert lesz mindenki beteg mert nem lesz penze megfizetni az ellatast.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2009.09.25. 09:03:21

Áprilisban műtötték a lábamat. Megbeszélt időpontra mentem az előzetes konzultációra, az ajtóba érve az orvos már jött is elém kézszorításra, fél óra alatt mindent tudtam, kaptam írásos tájékoztatót, időpontot.
A műtét napján szakasszisztens fogadott, nővér segített vetkőzni, előkészülni, a műtőbe kerülve újra elmondanak mindent és még meg is mutatják minek mi a funkciója. A műtét után hozzátartozóval egyeztettek. Elbocsátásnál tüzetes vizsgálat, orvos mobilszámot ad ami éjjel-nappal elérhető. Kötözések, utólagos vizsgálatok hetente kétszer, időpontra érkezés, azonnal fogadás. Varratszedésnél dettó ugyanez, a folyamat lezárultával orvos ajtóig kísér, kezet szorít, további szép napot kíván.
Hálapénzt senki nem kért. Igaz, a TB-kártyámat sem. Ki volt függesztve a rendelőben az árlista, azt fizettem. Ahhoz képest sokat. De ahhoz képest, hogy a kórházban ahová utaltak egy öt hónappal későbbi időpontot kaptam a gennyes, folyamatosan vérző lábamra valami szájhúzogató, koszos köpenyes nénitől nem volt drága.
Az egészség nem üzlet...

Murci 2009.09.25. 09:03:24

Eddig kétszer voltam a János korház traumatolgiáján. Egyik 12 éve, a másik tavaly. Legközelebb akkor megyek, ha visznek tepsiben.
Két éve amikor voltam, rájöttem, a konstans ehhez képest egy lineáris változó.
A reteg az ajtón, a döglött pók a sarokban, a rossz kilincs a budiajtón...mind mind ugyanaz. Egy bedagadt kézfejjel elküldtek tüdő (!)röntgenre, de senki nem tudta megmondani, hogy miért.
Az ügyeletes orvos egy golyostollal bögdöste a bedagadt kezem, és amikor közöltem vele, hogy én ezt kihagynám a helyében, mert fáj. Rákérdezett, hogy hol fáj. Válasz: mindenhol. Erre a doki: nem vághatom le a teljes karját. Elég értelmesen nézhettem, mert azt mondta, hogy jó, akkor begipszeljük. A gipszes hapsi (pl. Jakab), olyan részeg volt, hogy mereven nézett maga elé, és kapaszkodott az asztalba. A betegek jóformán saját magukat gipszelték be (a kitartóbbak, vagy a mozdulni sem bírók). Én elkértem (volt ordítozás anyázás mindkét féltől), a TB kártyám és lepéptem.
Könyvet tudnék írni az ott látottakról.

facsipesz 2009.09.25. 09:06:25

A Jánosban a traumatológia ultragáz, mert kicsi, ócska, és túl nagy terület tartozik hozzá. Volt ott dolgom, beszéltem éjszakás dokikkal, totál szét voltak hullva vasárnap hajnalban, ügyeletes is volt a kórház, mondták, hogy legalább 250-en voltak szombat éjszaka (ez a legdurvább időszak), mindenki azonnal be akar jutni (nyilván).

Szóval főleg szombaton nagyon észnél kell lenni a szórakozással...

nyílméregbéka 2009.09.25. 09:06:45

Egészséges, 55 éves kolléganőm halt meg agyvérzésben (igaz: nem a Jánosban, hanem a Honvéd vagy a MÁV kórházban) - mert napokig nem ismerték fel, hogy agyvérzése van.
Meg lehetett volna CT.-zni, de azt minek?
Mire rájöttek, már lebénult, beszélni sem tudott, másnapra meghalt.
55 éves volt, két lánya maradt.
Köszönjük.

Az a Molnár akárkicsoda, aki eü. miniszter volt egy ideig, na az volt akkor annak a kórháznak az igazgatója.

passandra 2009.09.25. 09:07:38

@vakhangya:
ilyen alapon a postás nem fogja kihozni a levelet, mert annyiért nem éri meg neki.
a gyógyszerész majd elfelejti a hatóanyagot beletenni a pirulába.
én meg majd nem veszek fel értékes embereket a céghez, mert én is alul vagyok fizetve és morcos vagyok emiatt.
tehát aki kevésnek érzi a fizetését, az bojkottálhatja a munkát, vagy annak minőségét?

Shitting Bull 2009.09.25. 09:10:35

Magyar egészségügy, meg segélyhívó, meg hasonlók... Városháza parknál fekszik egy félhalott hajléktalan. A 112-n egy unott női hang közli, hogy kiküld egy járőrt. Tíz perccel később két fiatal lány megáll mellette, próbálják megitatni, a járőr még sehol (holott gyalog is kb. öt percre van a legközelebbi rendőrörs, ha jól tudom).
Lányok is telefonálnak, újabb húsz-huszonöt perc várakozás, majd végre jön egy mentő.
Három mentős ki az autóból, odamennek a földön fekvő alakhoz, az egyik valamit kérdez a félhalott emberi roncstól a reggeli alkoholizálással kapcsolatban, épp csak belé nem rúg, gyomrom felfordul, pánikszerűen el a helyszínről...
Gyanítom, ha a lányok nem telefonálnak a mentőknek, az a szerencsétlen ott pusztul el a járdán.

vakhangya 2009.09.25. 09:11:01

@passandra: ha bojkottalna mar regen halott lenne az orszag 50%-a akit bevisznek a korhazba, baleset er, tudogyulladasa van, leall a veseje stb stb. De ha azt gondolod, hogy egy postast parhuzamba allithatsz egy orvossal akkor legkozelebb az postashoz vidd nagymamat! Nem veletlen, hogy mas orszagokban az orvosokat megprobaljak megfizetni es megbecsulni...itt pedig nos, csak el kell olvasni a kommenteket es sirni vagy nevetni, kinek mi tetszik.

bárisnya 2009.09.25. 09:11:43

Alig várom, hogy leteljen a népszavazás utáni 3. év (addig kötelező erejű a végeredmény), és a sok megvezetett birka a Vezér szavára majd hozsannázva fizeti a vizitdíjat, mert addigra égerpityuék is fölfedezik a csőben a lyukat.

vakhangya 2009.09.25. 09:15:58

@bárisnya: Egernek feltennem a kerdest, hogy tudja, hogy egy kamaranak mi a dolga...mert szerintem rosszul ertelmezi.

valójábannemberci 2009.09.25. 09:16:31

Én azért kiordibálnék egy CT felvételt is arról a bokáról.
Egy ismerősöm 3 hónapig mászkált szakadt térdszalaggal, amit a röntgen persze nem látott, és minden doki azt mondogatta neki, hogy borogassa, meg teregesse, majd lelohad. Hát nem lohadt le.
Aztán egy palesztin vendégorvos "első látásra" elzavarta CT felvételre. Kiderült a gond, kórház, csövön lecsapolt duzzanat, gerincbe adott érzéstelenítés, műtét.
Érelzáródás is lehetett volna a bevérzett szakadásból.

jpmjpm 2009.09.25. 09:21:26

Aki itt most azon nyög, hogy ez mind azért van, mert nem hagyták a zemberek a korházprivatizációt, az egy kicsit gondoljon bele abba is, hogy mi lett volna ha ez az MSZ(M)P égisze alatt történik ez meg.

Az eddigi tevékenységük alapján azt hiszem az lett volna, hogy páran nagyon jól jártak volna(nem, nem a betegek vagy orvosok, áplók stb), és minden maradt volna a régiben. Csak lenne még egy szektor amit az MSZ(M)P-s politikusaink kisajátítottak volna (mint pl. az energiaszektort). Merthogy 7 évnyi ténykedésük alatt végig ezt csinálták.

Miigeii 2009.09.25. 09:21:47

Én - sikertelenségemből adódóan - nem egyszer jártam már a Jánosban a traumatológián. Minden egyes alkalommal horror. A köbön.
Eleve tök bírom, hogy a hegy tetején, a legutolsó épület a baleseti, ahova törödt lábbal-szakadt-repedt szalaggal elég vicces eljutni, de ami ott megy, rémálom.
Egyszer már a férjem is eljött velem, és annyira hitetlenkedett, hogy kiegyeztünk abban, hogy ez csak egy világháborús film díszletépülete.... :)

Egyébként az a vicces, hogy szalagszakadással elmentem a Szent Imre kórházba, ami 8 perc gyalogra van. Azt kérdezték, nagyon vérzik-e, mert akkor ellátják, de menjek el a Jánosba, mert ott a traumatológia. Ez is fasza...

A Jánosban megrázó élmény volt, hogy egy magatehetetlen, kissé zavart, de nagyon, nagyon esendő néni jajveszékelt, hogy nagyon kell pisilnia, segítsenek neki, aztűn már kiabált is, erre félretolták egy beugróba, ahol kevésbé hallani. Kerestem nővért, akik onnan nem messze valami kötszereket pakolásztak, és szóltam, hogy oitt baj van, kellene tenni valamit, és kioktattak, hogy hallják ők, majd megoldják. Visszamentem várni a botrányos soromat a vágóhídra, és mág mindig, hosszan, sokáig hallottam a nénit.

Ilyen nincs. Ilyen márpedig nincs...

vakhangya 2009.09.25. 09:23:45

@jpmjpm: igazabol mindegy ki csinalja, mindket oldal ellopna (szegeden megprobalta a fidesz is, csak az utolso pillanatban bebuktak). nem eladni kell, hanem egy csomo forrast belepumpalni. (vo: 25 milliard helyett kapnak 5-t Q4-re)

passandra 2009.09.25. 09:23:52

@vakhangya:
igen, én olyan sekélyes vagyok, hogy párhuzamba állítom, mert mindkettő ember és a saját/választott munkáját azt azt megillető legnagyobb szaktudással és méltó hozzáállással kell/ene végeznie.
ez nem (csak) pénzről szól, hanem emberségről is. van lelkiismeretes orvos, aki nem darabot lát a betegben, hanem a beteget. mégsem kap többet.
tényleg azt gondolod, hogy ha az orvosok bére emelkedik, majd a nővéré, a beteghordozóé, kórházi takarítóé stb. megváltozik valami?
a pénz, mint motivációs eszköz csak rövid távra nyújt megoldást. utána majd mi fog kelleni normál ellátáshoz? helikopter?

massziv 2009.09.25. 09:25:07

Én áprilisba kisértem a barátnőmet a Balesetibe(eltört az ujja).Ezt 6 órás várakozással sikerült begipszeltetni!Önmagában már ez is elég volna de amit várakozás közben láttam,hallotam ajjaj.
A taxis aki beteget hozott és már a 3 helyen voltak(az előző kettőről elküldték őket).A család aki hozzátartózóját kereste mert a mentők azt mondták ide hozzák(nem ide hozták)
Az egész egy nagy szervezetlen káosz és ez nem a pénzhiány miatt van.

Lángharcos 2009.09.25. 09:28:35

A Jánosnál könnyű gyorsan bejutni az ügyeletre, csak valami egzotikusat kell mondani, ami érdekelheti őket (amire lehet fogadni). Vadállat harapása, vagy a homár-horog-sztori, ezek ilyenek. Egy sima félrelépés, lépcsőn leesés várhat órákig :(

papugaja 2009.09.25. 09:28:42

A fizetős magánorvosok bezzeg bármikor tudnak gépidőt szerezni bármelyik műszerre, ami akár a kórházé is lehet.
Illetve gyakran a kórházi gép is egy orvosi Bt. vagy Kft. tulajdona, akinek opciója van a használatára, a kórház meg bérli, és még az üzemeltetést karbantartást is finanszírozza. A mezei beteg meg várhat heteket, hónapokat egy vizsgálatra.
Itt valamit nagyon helyre kéne tenni.

vakhangya 2009.09.25. 09:31:43

@passandra: ha magasabb fizetest kap akkor nem ker halapenzt, nem fog elmenni maganrendelest csinalni mert megel belole. Emiatt kipihentebb es jobb kedvu lesz mert nem azon fog jarni az esze, hogy mibol fizeti ki a szamlat/add eni a gyereknek stb. Ez ilyen egyszeru, a hozzad hasonlok miatt kapod azt az ellatast mint amit most. nincs ezzel gond, csak akkor ne sirjal.

vakhangya 2009.09.25. 09:34:01

@passandra: es igen, vannak akik meg most is megprobaljak minel magasabb szinvonalon ellatni a munkajukat, csak amikor a hozzad hasonlokat olvassak elmegy a kedvuk az egesztol ill. infarktusban halnak meg par ev mulva (nem a kommentek miatt :)) circulus vitiosus

Blogger Géza 2009.09.25. 09:37:50

@kutyaütő: LOL-ozhatsz, attól a tény még tény marad, a finánctőke csak garantált profitért jött volna be ebbe a szektorba. "tisztulásról" szó sem volt, semmiféle ilyen irányú lépés nem történt. Lettek hosszabb várólisták, szűkített kapacitások, ami a korrupció melegágya. Mondom, ez olyan, mintha BKV-nal tapsztaltható visszaélésekre az lenne a válasz, hogy hát tisztessgételen utakon folyik ki a pénz a szektorból, sebaj, legyen még drágább a buszjegy, és akkor majd jobb lesz minden. Frászt lesz jobb.

passandra 2009.09.25. 09:39:35

@vakhangya: a barátnőm apukája orvos, kényelmesen elvan a maga kis villjában pestkörnyékén(mert biztos olyan rosszul van fizetve), nyaranta az adriai nyaralójában nyaral, vitorlázik a kis hajóján (szegény, még mindig sajnálom a pénztelenségét), telente franciaországban síel (tök rossz neki), minde évben belefér 1 luxusút a világvégére (már szégyenlem is magam).
a mai napig elkéri/elvárja a hálapénzt, pedig nincs szükésége rá szerintem.
biztos az én hibám, amiért még nem láttam csóró orvost, aki a tesco minőségű párizsir tesi félre a pénzt.
továbbra i állítom ez nem pénz kérdése. mindenki kereshetne többet. a legutolsó gyári munkás is, vagy a váltóőr a kelenföldi állomáson

Blogger Géza 2009.09.25. 09:40:04

@vakhangya: "ha magasabb fizetest kap akkor nem ker halapenzt,"

HAHAHA. Ezt ugy te sem hiszed, hogy a műtétekért alkalmanként tízezreket elkérő orvos hirtelen le fog modnani a hálapénzről csak azért, mert valamennyire megemelik a fizetését.

vakhangya 2009.09.25. 09:40:14

@papugaja: mert elvileg fizet az eszkozert, rendeloert stb (ha nincs mutyizas) es a korhaznak bevetel. az OEP meg nem fizet, abbol viszont nem lehet finanszirozni a korhazat.

Murci 2009.09.25. 09:40:31

@bárisnya: olvass vissza. Amit írtam az az általad oly nagyra tartott vizitdíj idején volt. Azt hiszed bármi változott? Igen, egy dolog. Szóba sem ált veled senki, ha nem lobogtattad a számlát. Egy traumatológián ha éppen nem volt pénz az illetőnél (mert a mezeken nincs zseb, vagy mert a néni a piacon elköltötte az aznapi betevőrevalót) akkor szóba sem áltak velük. Egy 16 éves kissrácnak én fizettem be, mert sem nála, sem a barátjánál nem volt pénz.
És, hogy sok volt-e a 300 forint? A bedagadt kezemre (eleinte nem tudták mi bajom), pontosan 12x300-at fizettem egy hónap alatt. (háziorvos, ügyelet, röntgen, korház, háziorvos, labor, kézsebész...hadd ne soroljam).

vakhangya 2009.09.25. 09:42:25

@Blogger Géza: nem tudom mennyire figyeled a hireket, de a magyar orvosok jelentos resze megkezdte az elvandorlast...olyan orszagokba ahol megfizetik es nem fogad el halapenzt azota. szerinted kerne halapenzt ha meg lenne fizetve?
Egyebkent fontos megkulonboztetne sztem azt aki 10000-et ker (mert mondjuk abbol eteti a gyereket mert a fizetese elment rezsire) es az aki azt mondja, hogy "500k alatt nem vallalja" nagy kulonbseg es nem szabad egy kalap ala venni oket.

zsepike 2009.09.25. 09:45:52

Most ez lehet hogy viccesen fog hangzani, de azért leírom:
Meg lehet érteni az orvosokat, nővéreket, asszisztenseket is - bár nagyon nagyon sok esetben tényleg alpári módon beszélnek a betegekkel - mert valószínűleg megterhelő a munkájuk, főleg mert kevesen vannak. DE egykét nagyon apró megoldással, ami igazán nem igényel milliárdokat, lehetne jobbítani a helyzeten. Ha nem húznák föl magukat az ott dolgozók, hanem szépen, nyugodtan beszélnének a betegekkel és egymással is, akkor nemcsak a páciensek, hanem ő napjuk is szebb lesz. Miért ne lehetne halk, nyugtató zenét adni a várótermekben? Nyugalmat sugárzó képeket kitenni a falra, és olyan plakátokat, amin sikeres felépülésekről lehet olvasni? Nem csak olyat, hogy "neszeneked ilyen a rákos tüdő!"? Ezek mind apró dolgok, de ha nem is nagy mértékben, bizonyos százalékban javíthatnak az ilyen eseteken. Főleg a hozzáállással!

vakhangya 2009.09.25. 09:46:11

@passandra: En az egeszsegugyben dolgoztam, kozeli hozzatartozom orvos. nincs mar az orszagban es nincs szuksege halapenzre, de amig otthon volt megelhetesi gondjai voltak (kezdo orvosoktol lattam mar emialt amiben azt irta ehezik) es suzukija volt (8 eves es reszletre) es nem volt jachtja ill. busszal ment horvatorszagba nyaralni 1 hetre. szerinted jol elt? Nyilvan van olyan is amit te irsz (es nem kevesen vannak), de egyaltalan nem ez az altalanos. Hidd el vannak csoro orvosok.

2009.09.25. 09:49:16

@Alenius: Próbáld ki a SOTE Szemészeti Klinikáját.

orv 2009.09.25. 09:49:21

ŐRÜLET!
Ugyanezt éltem át 4 éve egy szétroncsolt mutatóujjal. És ráadásként egy hónapig jártam vissza.A műtött seb elfertőződött,volt,hogy szombaton a hétközbeni takarítónéni volt a kötözőnővér,ha fajdalomcsillapítót kértem ,az volt válasz,hogy vegyek algopirynt a patikában,szörnyű,szörnyű!
Teljesen alkalmatlan a hely efféle tevékenységre ,plusz hétszer annyi beteg van,mint amennyit elbírna,ráadásul osztályos orvosok ügyelnek,úgyhogy volt olyan,hogy mentem kontrolra és a doki KIJÖTT A MŰTÉTRŐL,kibonotta-visszaverta a levágott ujjamat,kb 7 perc és ment vissza műteni!Persze,ebbe így nem fér bele sem fájdalomcsili sem tanácsadás csak egy -akkorholnaputánháromnegyednégykor-és kész,ha nem jó neked,meghalsz b+,kurva beteg,mindíg csak az igényíeik...
Sajnáltam az ott dolgozókat,látszott,hogy nem bírják normálisan csinálni /bár a folyósón kinnfelejtett 85+x éves bácsit,akinek a végén már a neve sem volt meg,mivel elment a váltás,aki hozta,azt azért nem értem,meg a fűtetlen,lengóajtós várakozó téli mínusz 4-ben ,se nagyon,meg még azt se........../

vakhangya 2009.09.25. 09:50:16

@Murci: Az alapotlet jo volt, csak benan csinaltak meg. de az a penz ott maradt voln a korhaznal/haziorvosnal amibol tudna fejleszteni az ellatast. Az nem meglepo, hogy otthon keptelen megszervezni, de kar volt megszuntetni.

passandra 2009.09.25. 09:51:28

@vakhangya: nyilván olyan orvos is van, aki itthon sem fogad el hálapénzt. sőt, olyan is, kinek erre nincs lehetősége. úgyhogy az, hogy ki-hol fogad el, az nem földrajzi kérdés, hanem emberi.
mint ahogy a fenti hozzászólásokban is van olyan vidéki kórház, ahol jól bánnak a beteggel. nekem nem maradt más probléma, mint az emberi tényező

Blogger Géza 2009.09.25. 09:52:11

@vakhangya: Van egy olyan érzésem, hogy aki hozzászokott, az kérne. Külföldön ez nem alakult ki, ott fel sem emrül, hogy ilyet adjanak. De amíg az orvosok itt félistent játszhatnak, ez nem is fog változni. Amíg néhány orvost börtönbe nem zárnak ezért a korrupcióért, nem fog itt változni semmi.

2009.09.25. 09:53:18

Ja, és amikor vesekővel a Jánosban mentem röntgenre, ideadták az előző beteg vizsgálati lapját... Pista bácsi! Remélem, azóta nem kell Viagrát szednie, a jó Úristen áldja meg.

CyberPunK 2009.09.25. 09:54:35

Akik azt írják, hogy azért nincs kint nyugaton hálapénz, meg ilyen viszony, mert megfizetik, annak üzenem, hogy a nagy faszt. Azért más kint a magyar doki mentalitása, mert úgy ki basznák, hogy a lába nem éri a földet. Ahogy mondja a vicc:
-Maga mióta dolgozik itt?
-Amióta megfenyegettek, hogy kirúgnak.
Ez amolyan hungarikum... :(

orv 2009.09.25. 09:55:24

Legalább 1000-szer elmeséltem baráti körben,meg leírtam,hogy TÉNYLEG csak a ruházatot kellene cserélni korhűre a jellévőkö és már futhatna is a világháborús film forgatása, erre itt olvasom ugyanezt másoktól is!
Végre megerősítést nyertem,hurrá,hurrá!
Igaz,közben 4 év meg lement.Akkor mégse.

éshanem 2009.09.25. 10:00:31

@vakhangya: Ez annyira kammer demagóg duma, hogy ugye te sem hiszed el??? A szülészek pl akiktől én nem sajnálom a pénzt de havi kemény milliókat megkeresnek persze számla nélkül... Ortopédiai klinika Karolina út várolista több mint 3 hónap egy egyszerű bokasüllyedés vizsgálatra, 10eftos "magánrendelés" a rendelés után 10 perccel mosolygós mindenre kiterjedő vizsgálat mindenféle jótanáccsal... undoritó, ugyanakkor pozitiv példaként fel lehet hozni a GOKI-t... az ottani szivsebész is szakadt suzukival járt de amikor megkérdeztem tartozom e valamivel érdekes módon azt mondta nem.. ha szeretnék pénzt adni akkor a korházi alapitványba fizessek be... Amig kedves hazánkban az orvosok simán nyirják a betegeket hanyagságból, nem törödömségből, azért mert nem tejelt addig nem is érdemelnek semmivel sem többet

vakhangya 2009.09.25. 10:02:40

@CyberPunK: hat azt kell mondanom, hogy hulye vagy:)magyar orvos otthon is dolgozott, csak elfogadta mert nem akart ehenhalni (tobbsege szerintem, szuk kor egyertelmu haszonszerzes a cel) es kint is dolgozik ugyanugy eppencsak megel a fizetesebol.

helianthus 2009.09.25. 10:02:52

Nemrég jártam kórház szülészeti részelegen (ismerős családja szaporodott, nem az enyém :D), hát azt a kocsiparkot elnézve, ami előtte állt, nehezen hiszem el, hogy keveset keresnek az orvosok.
Háziorvos rendszeresen tartja a zsebét (komolyan, beszélgetés közben úgy forog, hogy a köpeny zsebe mindig előtted van), pedig konkrétan semmit nem csinál csak, ami a munkája (kiállít egy receptet, meg belenéz a szádba) a táppénzes papírt már az asszisztens írja. Természetesn háziorvosnak sem rossz kocsija, lakása van, a gyerekének is van már lakása, nyaranta két hét szabadságok járnak neki, stb.
Konkrétan én sem láttam még szegény orvost. Nővért, beteghordót igen.
Személy szerint osztom azt a véleményt, hogy az orvosok nagy része tisszteségtelen pénzsóvár ember, aki nem érdemel megbecsülést.

orv 2009.09.25. 10:02:59

A térdizület -röntgenemet meg elcserélték és így lettem én focistából a 72 éves Erzsike néni,akinek le kéne fogynia.Igaz,az az Orthopédián volt,de akkor is szép emlék,ahogy négyen-hatan állnak a röntgenkép előtt,ráncolják a homlokukat,hátra-hátra pillantanak -Maga hány éves?- 35./voltam akkor/-És micsinált maga a térdével,hogy így elkopott?Mi maga,focista?-Igen.Meg kerékpáros.Ja!És ember./anyád!/
Aztán kiderültem,hogy erzsinéni lettem és visszaküldtek még egy körre a röntgenre.Az Erzsi néni meg gondolom vígan hazarohangászott,mert megmondták neki,hogy olyan térde van,mint a beton,mint egy senior labdarugónak!Egyből el is múlt minden baja a vén tehénkének!

vakhangya 2009.09.25. 10:04:42

@Blogger Géza: Lehet, hogy igazad van. A rendes fizetes utan egyebkent en is bezaratnam oket. csak ugye elobb megkell fizetni azt, hogy az eletekkel torodnek. (nem lenne annyi muhibasem mert nem lenne figyelmetlen a tulterheltsegtol)

alszakall 2009.09.25. 10:05:41

Sajnos a Janos Trauma hire nagyon rossz (v. legalbbis volt meg egy eve), mentosok s orvosok koreben is az volt a velemeny, h. aki odakerul komolyabb gonddal, nincs sok eselye a tulelesre: s ez nem csak a penzen mulik, hanem a szemelyzet kivalogatodasan is

facsipesz 2009.09.25. 10:06:52

A vizitdíj pont arra lett volna jó, hogy az "egészség nincs ingyen" szemléletet átvigye. És most hagyjuk a demagóg frázisokat.

Sajnos a politikusok erőből akarták ezt megoldani, ha a szocik 5 percre leülnek az orvosokkal, a dokik is rájönnek, hogy ez nekik is jó (sokaktól hallottam, hogy kevesebben voltak a passzióból dokihoz járók, és nem a túl magas ár miatt..).

Így mi történt?: A dokik ott tettek keresztbe az egésznek, ahol tudtak, szidták a rendszert eszetlenül, közben meg ment az agymosós demagógia jobbról, szép történet, nem az első ilyen, ismerjük.

A nehogyésszel csodálatos megnyilvánulása újfent.

Amúgy ma az egészségügyben uralkodó káosz nem feltétlenül pénz kérdése, hanem szervezésé, legtöbbször logisztikai feladat. Mivel dokik dolgoznak menedzserposztokon, ezért nem megy az egész. Egy vezetőnek nem kell értenie az orvosláshoz, neki menedzselnie kell a kórházat, nem életet menteni.

B@nális coitus 2009.09.25. 10:08:12

A sok negatív mellett én is egy pozítív példával jönnék, de nem a János:
hétvégén a gyerekünket kellett bevinni a HP GYK-ba, felvétel kb 2 perc volt, azonnal jött egy ápoló, műszer, vizsgálat, stb. Pár percen belül orvosnál voltunk, aki határozottan, gyorsan dönött, maradni kell. Másik ápolónő leültetett és kb 5 percen belül visszahozta a kitöltött nyomtatványokat, amivel belgyógyászatra kellett menni.
Kétszer elmondta, hogy merre menjünk, majd jobbulást kívánt.Kb 10 percen belül megvolt az rtg felvétel is, majd mentünk az osztályra. Amíg nem jött az ügyeletes orvos, kitöltötte az egyik ápoló a több oldalnyi nyomtatványt. Az ügyeletes orvos megérkezett, elnézést kért, de elugrott még egy sürgős esethez, majd amikor visszajött ismét elnézést kért.
Megvizsgálta alaposan a gyereket, majd a nővér árkisért a szobába és elhelyeztek. Mondhatom, hogy mindenki kedves volt a bent eltöltött 4 nap alatt (persze volt egy-két flegma nővérke is).
A negyedik nap végén a kezelő orvos amikor átadta a zárójelentést, elnézést kért, hogy csak ilyen sokára tudta hozni.
Ilyen is van ma Magyarországon, 2009-ben, az EU-ban.

vakhangya 2009.09.25. 10:08:42

@eshanem: demagog??? LOL ez most vicc?
annyira szeretnem ha csak 1 hetre kiprobalna az osszes nagytudasu akinek akkora a szaja. mindjart mas lenne a velemenyuk (egyebkent az alapitvany dolog ne tevesszen meg, abbol is ki lehet venni penzt...) amugy meg a szuleszek azert fizetnek az emberek mert EXTRA szolgaltatast kapnak. mert ugye ha keresztben all a fing a kismamaban akkor maris hivja, o pedig elerheto sokszor szabadsagra se mennek el. ezt meg kell fizetni. a szamla kerdesben egyebkent igazad van.

kisi75 2009.09.25. 10:09:10

Egyik ismerősöm felesége szült a nyáron.
Mellette egy vállalkozó felesége feküdt a teremben. Jól elvoltak, sokat beszélgettek,a dolog rendben lezajlott.
Amikor a hölgyikének a távozásra került a sor, megjelent a vállalkozó egy óriási ajándékkosárral.
Kávé, tea, mindenféle drága csokik, stb..
És egy kis boriték közte..
Az orvos pedig azt mondta rá, hogy ő ezt nem kéri, ő 200.000 forintot szokott kapni, ha rendben megy minden.
Erre az emberünk kibontotta a kosarat, a boritékban lévő(sokkal több) pénzből kiszámolta a 200.000-et a doki mellé az asztalkára, majd fogta a feleségét, és a kosarat, és távoztak..
A doki elég érdekes arcot vágott...

helianthus 2009.09.25. 10:16:08

@kisi75: ez urban legend, de azért köszönjük.

Art Mooney 2009.09.25. 10:17:01

mocccskos hazugsag, sa-la-la-lala..
mocccskos hazugsag, saaaaa-la-la-la-la-la..

az eu nem azert van szar helyzetben mert a vizitdijat leszavaztak.
az eu szar helyzetben volt, jott el elb^ott reform (rossz tartalom, rosszul kommunikalva), amit leszavazott a nep.
ettol meg meg lehet (kell) reformalni, es nem feltetlenul piaci alapokon.

helianthus 2009.09.25. 10:17:14

Szily!!!!

Az ujjad és talpad amúgy jól van???
És nem fotóztak le véletlenül közben? :D

Johnny Bravo 2009.09.25. 10:17:45

Kifejezetten tetszik a konklúzió a végén. Hiszen ki más is tehetne arról, hogy a beteghordók parasztok, az orvosok leszarják és kiröhögik a beteget, és a mentősök észre sem veszik az orruk előtt eleső bácsit, mint a politikusok. Mert bezzeg, ha a politikusok nem véglények lennének - mint ahogy szerintem is azok - és ráadásul még anyagilag is meg lenne becsülve az EÜ dolgozók munkája, akkor biztos bűbájosak lennének, de akkor engem az érdekelne, hogy a nem kiabálás az hány ezer havonta, meg az észrevétel, meg hogy ne álljanak körbe röhögve stb

2009.09.25. 10:18:30

Jó kis hálapénzes sztori, ismerős volt a szemtanúja. Komolyabb műtét után jött vissza az igen módos és fess cigánycsalád a doktorhoz, egy nagy tortásdobozzal és büszkén nyújtották át a doktornak, aki undok pofával, lefitymálóan közölte, hogy nem szereti a tortát, inkább adtak volna egy tizest helyette, erre papa kinyitotta a dobozt, a torta melletti borítékban lévő vastag köteg tízezresből kivett egyet, átnyújtotta, a dobozt visszazárta és távoztak.

Art Mooney 2009.09.25. 10:25:41

@Johnny Bravo: gondolkodni er! ha az eu dolgozok anyagilag meg lennenek becsulve, akkor nem szivargott volna el a derekhad. igy h munkaerohiany van, muszaj alkalmazni a bunkokat is, akiket amugy szep lassan ki lehetne szorni. e.

Szelíd hangorkán 2009.09.25. 10:26:54

Azt is az egészségügyi reformnak köszönhetjük, hogy fél Pest megye a Jánoshoz tartozik, ha balesetről van szó. Persze, hogy órákat kell várni, hogy az asszisztensnek csipkések már az idegei.
Szerencsére balesetem nem volt mostanában, utoljára 13 éve jártam a János kórház sebészetén. Amúgy meg a Tétényi úti kórházba vittem az ügyeletre az öcsémet, amikor egy szombaton rosszul lett. Teljesen európai színvonalú ellátás, segítőkész személyzet, és senkinek nem kellett ezért külön fizetnem. Így is lehet. A rossz orvosok nem fognak megjavulni a privatizációtól.

vakhangya 2009.09.25. 10:26:59

@Johnny Bravo: nem keresem vissza, de valaki irt egy kommentet egy maganrendeloben/korhazban elkovetett mutetrol. ott ki voltak fuggesztve az arak, kerdezd meg tole. ismerem mas eu-s orszag egeszegugyet, ott sincs kolbaszbol a kerites, de osszesegeben jobbnak latszik mint a magyar, erdekes modon 5x akkora fizetessel dolgozik a szemelyzet es ha nem is bubajosak, de kedvesek es nincsenek aceltorku piroska noverek sem. persze egyszerubb fikazni, en ezt megertem...a homar sem halhat ehen es az bulvarnak is kell a hir.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.25. 10:27:19

Gratulálok az Indexnek, a Homárnak és főleg Szilynek!

Sikerült valami párt-állami megrendelésre a kórházak gazdasági összeomlása előtti pillanatokban, a tiltakozások kompenzálására egy orvos-ellenes sorozatot összehozni. Remélem, kaptatok annyit érte, hogy ha ezek után valami bajotok lesz, nem kell sem Molnár Lajoshoz, sem Horváth Ágneshez, sem a mai főszolgához (talán valamilyen Székely) fordulnotok ingyenes ellátásért!

A hülye agyatlan kézivezérelt lelki proletár meg bedől nektek, sztalini orvospereket vizionál, le akarja építeni a társadalombiztosítást (amit pedig az etalon USA-ban most építenének fel azt) , mert rohadtul nem ért meg valamit. Azt hiszi a hülyéje, hogy a pénze, az egzisztenciája biztonságban van és tud magának orvost, ápolót, gyógyszert venni, pedig nagyon téved. Elég egy nem is túl nagy saját hibás baleset, ami után még kártérítést is kell fizetni, és ami miatt pár hónapig nem tudja a megrendeléseit, fizetési kötelezettségeit teljesíteni, és máris ugrott az egzisztencia, rosszabb esetben a családja is. A nem sikeres sikeremberek, az elszegényedett pénzemberek mellett ugyanis kevesen maradnak meg tartósan. És akkor Parkinson örök igazságát ("Senkinek a vagyona és élete nincs addig biztonságban, amíg ülésezik a törvényhozó országgyűlés") még számításba sem vettük.

Mindezzel persze nem azt akarom mondani, hogy rendben van a magyar (vagy a világon bármelyik) egészségügyi ellátó rendszer. A miénk lepukkant, forráshiányos már azóta, hogy az olajválság hatása mégis begyűrűzött hozzánk, és meg kellett erősíteni a szocializmus kissé megrepedezett alapjait. Közben a világ csak fejlődött, a betegség-biznisz egy nagyon szűk kör kezébe került, inter/multi/szupranáci monopóliummá vált. Kialakult ezen a téren is a marxista nevezéktannal oly szemléletesen leírható imperializmus. A betegség-ipar fejlődése annak drágulását is magával hozta, miközben mi valahol a '80-as évek végének színvonalán keresünk, és kb. annyit fordítunk egészségügyre is.

Tetszik annak az alighanem búra alatt hajtatott bírónőszerűségnek a véleménye is, aki más pálya felé irányítaná a "fehérköpenyeseket". Nem állítom, hogy mindegyik oda való, ahol most van, mert sokan a nagy pénz reményében mentek arra a pályára, sokan meg régen kiégtek, mint az évtizedek óta nyugdíjas, egykori bányász apám karbidlámpája, de a szerencsétlen plazapicsa még most sem érti, hogy az egészségügyből a linkek és a függetlenek, a mobilis emberek már régen kimentek nyugatra dolgozni, és most így azokat üldözik el, akiket a család minden racionalitás ellenére még ideköt. Persze Pest az kicsit más, oda még talán jönnek Ukrajnából, néha családi okból még a tőlünk gazdaságilag és társadalmilag már fejlettebb Romániából is magyar orvosok, de már van olyan kistérségi központ is, ahol a legtöbb orvos arab. Még nagyobb gond a közép- és felsőfokú végzettségű ápolónők hiánya, mert ha ez tartós, a vákuum tömegesen fog a volt Szovjetunió ázsiai területeiről, más ázsiai országokból (Kínából talán nem annyira, hiszen ott már nőhiány van a genderisták által annyira támogatott, egyke-programnak is becézett, ivari diszkrimináción alapuló magzat-tömeggyilkosságok következtében) és Afrikából iderántani magyarul nem is tudó egészségügyi szakdolgozókat. (Mi meg ugyebár nem beszélünk olyan jól angolul, mint a svédek.) Akik között vélhetően nem kevesen lesznek olyanok, akik hamisított bizonyítvánnyal akarnak dolgozni, és bizonyára többen is hoznak majd magukkal egzotikus kórokozókat is...

Úgyhogy én sokkal szívesebben látnám, ha nem az orvosok, hanem a jogászok és a bankárok készülnének éhségsztrájkra!

Art Mooney 2009.09.25. 10:28:28

@shitgun: ezt az urban legendet meg hanyszor sutik vajh ma el?

passandra 2009.09.25. 10:29:24

hálapénz, vagy a normál szolgáltatás díja...
terhességemkor magánorvost választottam (biztos ami tuti alapon), magánrendelőbe jártam, no várakozás, kedvesség, tapintatosság, még a nővér részéről is. szülés előtt megkérdeztem a dokit, mennyi a "tarifa". szemrebbenés nélkül megmondta, hogy sima szülés ennyi, császár annyi. majd hozzátette, ebből ad a szülésznőnek, csecsemőápoló nővérnek, gyerekorvosnak is. szülés az állami kórházban. bejelentkezés alatt a hagyományos beteg ellátás, az osztályon már a nővér kérdezte kinek a betege vagyok, majd onnantól kezdve mintha az angol királynő lettem volna. esélyem sem volt kérni bármit is, mert mire odáig jutottam volna, már megkaptam. tetemes összeget fizettem ki 1 hétért, de látva azokat, akikkel ugyan egy kórteremben voltam, de nem volt "orvosuk", nem bántam meg.

hatesz 2009.09.25. 10:30:05

@kisi75: ez egy urban legend, kicsit átköltve...

A magyar orvosok akik elhagyják az országot, hát igen... A Magyar Államnak meg kellene becsülni öket, mert az állam képezte ki öket nem kevés pénzért, aztán meg huss és máshol haszálják a M.o-n megszerzett tudást.

cinima 2009.09.25. 10:32:04

Rettenetes, nekem eddig ketszer kellett baleset miatt sorban allnom es megalaztatnom magamat a Janos korhazban (igy kisbetuvel). Ha valaki nem ertene, hogy a magyar egeszsegugy miert olyan amilyen, akkor csak be kell setalnia oda es nezelodni egy tizpercecsket. Bunkok, bekepzeltek, budosek(!) az ott dolgozok. Azt mondja nekem a rontgenes picsa; nyujtsa mar ki a kezet! Mondom, hogy nyujtanam, el van torve a konyokom! Dehogynem tudja, mondja erre o, es lenyomja a karomat a csuklomnal fogva! Azt hittem elajulok ugy fajt. A Joisten ovjon mindenkit, hogy ne oda kelljen bemennie baleset miatt.
Kirugni az osszeset a picsaba es felvenni kulfoldieket (indiait, pakisztanit, romant, mindegy hogy kit, csak jobb johet!)

The Green Manalishi (törölt) 2009.09.25. 10:32:06

Mi is voltunk a Jánosban szétcsattant állú, vérző gyerekkel.
Sokat kellett várni, az igaz, de épp koponyasérültet látott el az egyetlen ügyeletes, míg a folyosón nyílt töréssel feküdt egy másik gyermek. Ehhez képes érthető volt, hogy nem mindekt istápoltak. Látszott, hogy az orvos hullafáradt, nővérek úgyszintén - egyébként normálisak voltak, elláttak rendben.
A porontyok (mind a 3) meg a Baross utcában születtek. Ha jól emlékszem a dokinak adtunk 20.000 Ft-ot utólag(!), végig korrekt, gondos orvos volt. A klinika maga tiszta, rendezett, normális ápolók - még a takarítónők is kedvesek voltak. Senki nem tartotta a zsebét sem előre, sem utóbb. Ilyen is van.
Azon sem kell csodálkozni (persze szeretni sem), hogy az alulfizetett, agyonterhelt nővérek ingerültek, türelmetlenek, stb. lehet pattogni, hogy "deezadóga", akkor is tudjuk jól: szar körülmények között, szar pénzért kevesek dolgoznak lelkiismeretesen, gondosan, stb.
A hálapénz más kérdés, az állandó politikai hecckampány része, bár igaz, fordulnak elő hajmeresztő dolgok. Ugyanakkor én az AEK-ban egy bőrgyógyásznak még egy könyvet sem tudtam ajándékba adni (teljesen egyértelművé tette előre, hogy pénzt nem fog elfogadni), végül azzal maradt ott a könyv, hogy nem viszi haza, nem az övé, hanem az osztály dolgozói kapják, a pihenőben lesz...
Van itt is mindenféle. A privatizáció azért lenne jó, mert akkor a szegényebbeknek maradna ez (vagy szarabb), ahogyan eddig sokszor így történt szerte a világban...

vakhangya 2009.09.25. 10:32:08

@Szelíd hangorkán: a rossz orvosokat el kell kergetni kapalni. vannak ilyenek, ez egyertelmu, de van rossz postas, politikus, rendor whatever is. azokat is el kellene, de sajnos magyarorszagon "jo a kozepszer" (c) valami orditos hangu picsa orosz urhajos nevvel.
a reform meg ellett baszva, forrasok nelkul nem lehet megcsinalni amit akarnak.

vakhangya 2009.09.25. 10:37:31

@hatesz: igen, pontosan. bar az igazsaghoz hozzatartozik, hogy kulfoldre elsosorban sok eves tapasztalattal rendelkezo dokik mennek akik az ingyen munkajukkal (ki nem fizett ugyeleti oradijak) boven megfizettek mar ennek az orszagnak a kepzes arat, de akkor is hulyeseg elpazarolni a tudast...mert hogy a tudas hatalom ill. penz. mo meg 2 kezzel szorja.

m a x 2009.09.25. 10:39:39

Nekem mákom volt a Péterffy volt ügyeletes, amikor felszabtam magam. Bűbáj nővérkék, akik rendszeresen aggódtak, hogy tartsam fel a kezem, mert elvérzek, észrevétlenül beadott tetanusz, szépen megvarrt seb.
Igen ám, csak míg a fronton már feltalálták a betegek osztályozását, addig a kórházban ez még nem műxik! Egy ráccsal elzárt kutrica a betegfelvétel, ahol a papírokon kívül semmi sem érdekli az ott dolgozót, tehát simán felveszi a 2 napos bokaficamot a nyílt törés, az átvágott ér, a súlyos agyrázkódás előtt...
Hogy mégsem véreztem el, azt csak annak köszönhettem, hogy a felmenőim egészségügyisek, már gyerekkorom óta szakszerűen tudok sebeket ellátni, akár a sajátomat is egy autós EÜ doboz tartalmából.

sixx · http://comment.blog.hu 2009.09.25. 10:40:45

@Kitalátor feljegyzetei: te mekkora seggfej vagy bazdmeg, hihetetlen.

Roan 2009.09.25. 10:43:13

@vakhangya:

A szakma szeretete és az az iránti alázat, az emberekkel való bánás és kommunikáció képessége nem pénzfüggő. Valamelyest javíthat rajta, de ez alapvetően hozzáállás kérdése. Aki utálja az embereket, a munkáját, több pénzért sem fogja megszeretni, legfeljebb elviselni.

Aki a szakmai hozzáállását a pénzre fogja, csak kifogást keres.

Art Mooney 2009.09.25. 10:45:54

@sixx: kar h nem probaltal meg a sorok kozt olvasni

vakhangya 2009.09.25. 10:46:25

@Roan: szakmait nem fogja ra senki, ha szakmai problemak vannak azt ki kell rugni a picsaba ez nem olyan szakma ahol lehet sokszor hibazni (mas kerdes, hogy miert hibazik). es szerintem egy orvos sem ugy kezd neki, hogy utalja, csak kiegett, egyeb gondjai vannak...naponta olvassa mindenhol a szilyhez hasonlo veglenyek altal (is) gerjesztett nagy magyar nepi jatek a "fikazzunk mindenkit akit csak lehet, de mi kurva jok vagyunk" eredmenyet.

Anulu · http://salgoauto.hu/ 2009.09.25. 10:48:16

Nagy szarban van az egészségügy...
Nem szabad manapság betegnek lenni. :S

vakhangya 2009.09.25. 10:49:18

@sixx: esetleg olvasd el, ertsd meg (sorok kozott)

DArchAngel 2009.09.25. 10:51:22

Pedig jó páran szép pénzt fizetünk TB-járulék formájában ezért a "szolgáltatásért". Biztos vagyok benne, hogy addig jó, amíg nem szorul kezelésre az ember, mert ilyen körülmények között nem sok jóra számíthat.
A szegedi bőrgyógyászaton volt hasonló élményem. Valami - azóta se tudom pontosan mifene - bőrhiba jött ki rajtam. Már megvolt vagy fél éve, mondom: irány az orvos. Telefonálok, időpontot kérek. Potom egy hónapra kaptam is. Gondoltam is, hogy ha ez valami komolyabb bőrrák lenne, akkor nekem már reszeltek. Aztán odaértem, és mivel volt időpontom ezért csak egy órát kellett várnom. Bementem a doktornőhöz, aki úgy látszik még nem hallott arról, hogy a fiatalok is lehetnek betegek, ezért jól meglepődött. (Esetleg, de ezt csak félve merem leírni, megérezte, hogy ifjú titánként én már nem lelkesedem a paraszolvenciáért.) Aztán kb. 10 másodpercig nézte a kérdéses bőrfelületet, majd rávágta:
-Kisebb bőrhiba, biztos megnyomkodta. Írunk rá kenőcsöt...
Itt kicsit elbizonytalanodtam, hogy biztos hipochonder vagyok vagy nem tudom. Mondom neki, hogy jó de olyan megelőzési célzattal nem kellene megnézni vagy valami. Mire végignézett és ott, akkor rögtön megértettem (a hanghordozásából nem volt nehéz), hogy igazándiból nehezményezi, hogy mi a ferde lópikuláért rabolom a drága idejét ilyen csip-csup dolgokkal.

Nem is szívóztam tovább, ott is hagytam, ha legközelebb bőrgyógyászhoz megyek, az magán praxis lesz. Csak az idegesít piszkosul, hogy én ezért fizetek, havonta, nem keveset.

vakhangya 2009.09.25. 10:54:30

@DArchAngel: de nem eleget (vagy ellopjak valahol feluton, mert az eu-hoz nem erkezik meg az hetszentseg)...nyilvan ilyenkor is hianyzoik az a nemtudom mennyi ember aki feketen dolgozik.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.25. 10:55:13

@Szelíd hangorkán: Na akkor még a harmadát be kell zárni a maradék kórházaknak, és olyan jó lesz az ellátás és a lakosság eü ellátása, hogy hozzánk jönnek majd tanulni nyugatról is?
(Volt már rá példa, amíg megvolt, addig így tekintettek az állategészségügyi és a védőnői hálózatra. Utóbbi amúgy még megvan, de már kezdik elsorvasztani a költségvetési "piszkos trükkök százai"-val, és valóban: minek oda védőnő, ahol kevés a gyerek, és minek oda gyerek, ahol védőnő (meg tanító, fogorvos, fodrász, rendszergazda, hipermarkec stb.) sincs.
Ezt hívják szociálliberális vidékfejlesztésnek...

MEDVE1978 2009.09.25. 10:56:24

Sorry, a rossz hírem az(4 bokaficamos tapasztalattal a hátam mögött), hogy rossz volt a kezelés.
Ha jól tudom szalagszakadásnál a standard kezelési módszer az egy vagy két hét gipsz.
Nekem egy részlegesnél hosszas könyörgéssel sikerült rávenni a sebészt, hogy maradjunk saját felelősségemre a fent is írt rögzítőkötésnél, de amikor idén full szakadt minden, akkor nem volt kegyelem.

Illetve először volt. Bokasérülésnél minden annyira feldagad, hogy pár napig nem lehet pontosan látni a sérülés mértékét. Így a sürgősségin én is bokarögzítőt kaptam csak, de viszont négy napra rá vissza kellett mennem, mert képtelen voltam ráállni a lábamra.

Úgyhogy, ha friss az eset, érdemes felkeresni a háziorvost és beutalót kérni egy nem sürgősségi sebészhez, aki valószínűleg gipszet ítél majd.

sakha 2009.09.25. 11:01:07

A mundér becsületét védő orvosoknak ezúton is írom, hogy nem velük van gond, hanem a rendszerrel, amely megengedi, hogy beleszarjanak a beteg-orvos viszonyba és munkájukba.

1. Nincsenek megfizetve? Mások diplomások sincsenek, és ha mindenki olyan szinten végezné a munkáját, mint az orvosok, akkor nagy gázok lennének.

2. Kimehetnek külföldre? Igen, persze, csak tandíj nélkül végignyomták a legdrágább képzésű egyetemeket, és habár tisztelendő a befektetett munájuk (tanulás), de nekik is tisztelni kellene mások és befektetését, tehát a 14 évig tanultam nevű duma nem jön be, mert más is tanult, vagy éppen dolgozott abban az időben.

3. Az orvosok voltak a legjobban ellene a vizitdíjnak. Vajon miért? Úgy tűnik a minél zavarosabb finanszírozási helyzet tetszik nekik a legjobban. EGy röntgenorvos fizetése miért magasabb, mint egy szülészé? Csak azért mert a csalás és a betegek kihasználása bele van építve a rendszerbe.

4. Nagy kérdés, hogy ki ellenőrzi az orvosokat és praktikusan milyen következményei vannak a rosszul végzett munkájuknak. Szinte semmi, vagy nagyon kevés. Nem formális ellenőrzés és számonkérés nélkül csak a megszállottja dolgozik rendesen.

5. Sajnos a fentiek miatt az orvos beteg viszony jellege a "salvator mundi" - féreg hierarchikusan rendezett viszonyra emlékeztet, amely teljesen általános és megszokott nálunk.

6. Nem véletlen tehát, hogy nemcsak a betegségek, hanem az orvosok miatt is fél elmenni az ember az orvoshoz. Ha a családom és az ismerőeim gyógyulási, új orvoshoz elmenési "statisztikáját" nézem. 6-ból 4 műhiba a később kezelő orvos szerint, akkor ez a korántsem reprezentatív minta is mutatja, hogy a bizalmatlanság ellenére a kiszolgáltatottság okán mennek az emberek az orvoshoz.

Kedves orvosok, lehet védekezni, lehet megsértődni. (Valaki a múltkori bejegyzésemre azt írta, hogy mindezt csak azért írom, mert magamra gondolok -lehet, hogy műteni tud, de olvasni nem) De talán el is lehetne gondolkodni. Nem mindig mások felelősek, bizony sokszor magunkban is lehet hiba.

vakhangya 2009.09.25. 11:04:13

@sakha:
1. Nincsenek megfizetve? Mások diplomások sincsenek, és ha mindenki olyan szinten végezné a munkáját, mint az orvosok, akkor nagy gázok lennének.

Erre azt hiszem az volna a legjobb ha csak annyit mondanek, hogy szeretnem ha olyan orvos kezebe kerulnel amilyenek te leirod oket.

vakhangya 2009.09.25. 11:08:43

@sakha:
2. ez az orszag/allam felelossege ha hagyja oket elmenni (hulye lenne nem elmenni a netto 70k-s kezod fizetese helyett rendesen megfizetett orvoskent dolgozni)
3. ez resz igazsag, csomoan orultek neki.
4. elvileg van EBF, de egyebkent igazad van, hogy nincs/nem vilagosan szankcionalva az, hogy ha elbasznak valamit.

Semmer 2009.09.25. 11:10:59

A sok panaszkodó eü-s dolgozó úgy beszél, mintha pályaválasztáskor fegyvert nyomtak volna a homlokukhoz. Ha ennyi pénzért csak erre a szolgáltatásra képesek, akkor nem duzzogni, panaszkodni kell - elkell menni a versenyszférába melózni. Meglátjuk mire vinnék ezzel a hozzáállással.

TitiRobin 2009.09.25. 11:12:54

Mondom a saját tapasztalatom, ami annyira jó, hogy szinte el sem akarom hinni: Margit - amennyit láttunk anyukám miatt belőle, mindenütt segítőkészség, segíteni akarás, kedvesség, megértés, nyugalom. Várni itt is kellett, de nem mindegy, utánna mi következik...
Nógrád megye, rétsági mentők, mint utóbb kiderült veseköves rohamom volt, éjjel 2-kor hívtam őket. Üdülőövezet, 10 perc múlva ott voltak, jártak körbe, kerestek, mert utcanevek nem nagyon vannak. Megtaláltak, a mentőorvos azonnal tudta mi bajom, és mit kell csinálnia, hogy a szenvedés véget érjen. Írtam is nekik köszönő sorokat, hogy sokasodjanak, mert ilyen eü-s emberekre nagyon nagy szükség van!
A Szent László-István-nal kapcsolatban is jók az emlékeim. Bár itt is embertelen sokat kellett az ambulancián várni, de az orvosok tudják a dolguk, és mindent megtettek amit tudtak.

A Jánosról meg mostanság nem mondanék semmit, úgy szedtek anyuból varratot, hogy hagytak is benne, nem is tudom mit gondoltak, kijön majd magától? Hogy 'ágyra küldik a beteget', aztán még benne fekszik az előző beteg... És az az ápolónő is tartja a markát, aki nem is találkozott az anyukámmal...

Souriante (törölt) 2009.09.25. 11:13:47

Nagyon buta emberek lehetnek (persze ez hasznos, hiszen könnyen manipulálhatók...) akik "benyalták azt a demagóg dumát", hogy "a privatizáció majd mindent megold". Az a mindenre jó csodaszer...persze. Lásd Hospinvest-ügy...
Ellenpélda.
Harmadik évezred eleje, Nyugat-Európa, Franciaország. Nagyon erős az állam szerepvállalása sokmindenben, az egészségügyben is (olyannyira, hogy ha van Mutuelle-d és magánorvoshoz mész, annak költségeit is visszatérítik többnyire, 15 napon belül.)A szemüveget (bármilyen keretet választhatsz), kontaktlencsét, fogkoronát/pótlást, sőt kisebb szépészeti műtéteket is (heg/anyajegy eltávolítás) fizeti a Sécurité Sociale.
Gyógyászati segédeszközök jelképes összegért bérelhetők a gyógyszertártól (pár hetes mankózásnál pl.), ha nem tudod magadnak beadni a napi szurit, kijön hozzád egy ápolónő, stb. stb.
(Ennél bonyolultabb a rendszer, de most leegyszerűsítem. Mielőtt valaki kötözködni kezdene: igen, van benne egy kis rész privatizálva, de alapvetően a rendszer állami dominanciájú maradt.)
Orvossal én még csak kedvessel és mosolygóssal találkoztam, mindegy hogy magánorvos vagy kórházi volt, fiatal vagy öreg, férfi vagy nő, az ország bármely pontján. Időt fordítottak a betegre, sőt a személyes beszélgetésre (pl. mivel foglalkozom, szeretek-e itt lenni, van-e sok francia barátom, tudom-e hol a legjobb a breton palacsinta a városban stb.)Ami még fontosabb, türelmesen elmagyarázták a diagnózist és a kezelést, ha kellett háromszor, lassan és egyszerű szavakkal, hogy a szegény kis külföldi is biztosan megértse. Olykor, ha volt választási lehetőségem a kezelésben, részletesen kifejtették az összes lehetséges mód előnyeit és hátrányait, de a döntés az enyém maradt. A hálapénzt hírből sem ismerik, nem tudták titkolni megdöbbenésüket, mikor meséltem róla - főleg a mértékéről a magyarországi fizetésekhez képest...

Csoda-e, hogy Michael Moore (?) a Sicko című filmjében az amerikai (privatizált! és rosszul működő) egészségüggyel szemben a francia rendszert állította szembe pozitív példaként..?

Állami egészségügy - így is lehet.
Ja, és arányosan kevesebb az eü. hozzájárulás a jövedelemből...mégis. Működik. Jól.

Gazz 2009.09.25. 11:14:29

Köszönet érte minden baromnak, akik hirigből leszavazták az egészségügy átalakítását.
Én néha eljárok magánintézménybe átnézetni a bőröm. Ott is kb. ugyanazok az orvosok dolgoznak, de az üvöltöző nővérek hálisten ilyen helyekre nem kerülnek be.

vakhangya 2009.09.25. 11:16:20

@Semmer: elmennek es sokan jol dolgoznak...

vakhangya 2009.09.25. 11:18:57

@Souriante: az a magyarok baromsaga, hogy csak ugy lehet forrast szerezni az egeszsegugybe ha privatizaljuk (na meg persze a politikusok "korrekt" hozzaallasa, mert ugye itt leesik ez-az nekik is).
penzt kell beletolni a rendszerbe, megfizetni a dolgozokat, kirugni a reszeges, drogos munkatarsakat es utana aki hibazik azt kivizsgalni szukseg eseten elkuldeni a banyaba, aki halapenzt fogad el bortonbe kuldeni stb.
szerintem.

passandra 2009.09.25. 11:20:55

apámat most egy kedves arab orvos kezeli. amíg kedves külföldi orvosok jönnek a bunkó magyarok helyett, felőlem mehetnek.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.25. 11:20:58

@vakhangya: Mások diplomások is kb. olyan szinten végzik a munkájukat, mint az orvosok, csak az ő hibáikat eltakarják az irattárak, a vakolat, a gyerekek otthonról vitt hülyesége, és a szerződésmódosítások. A legnagyobb baj az, hogy elbékávésodott csonka hazánkban pontosan a legalja keres a legtöbbet. Azok, akiket holmi erkölcsi megfontolások nem frusztrálnak semmiben. "Jó időben, jó helyen, gátlásoktól mentesen!"

Állítsuk meg a ......... 2009.09.25. 11:24:52

Helyszín debereceni traumatológia , egy buszbaleset után úgy megrándultam , hogy a porckorongsérvem (kettő) mégjobban elkezdett fájni , de legjobban a mellkasom fájt még a levegevőtél is nehézséget okozott.
A vizsgálat amire kb 1,5 órát vártam annyiból állt , hogy az asszisztens aki a doki iróasztalán ült próbált néha fordítani a dokinak , de az arab orvos a gerincsérvet először a hasamon akarta kitapintani.
A 30-40 éves RTG-vel éppen az adott területről nem készült felvétel , ezért megállípították , hogy csak rándulás történt.
Erre vártam 4 óra hosszát.Az eset után még hetekig fájt a hátam a sérvem környékén meg egy tenyérnyi területen kemény dagadás keletkezett.

vakhangya 2009.09.25. 11:25:15

@hatesz: azert ugye nem hiszed, hogy ok gyogyitjak a beteget??

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.09.25. 11:25:54

ez és a tegnapi, meg a többi is nyilvánvalóan egy kormány által megrendelt és fizetett mocskos lejáratókampány, undorító hangulatkeltés.

aki ezt nem veszi észre, az ostobább egy darab cipőtalpnál.

Állítsuk meg a ......... 2009.09.25. 11:26:08

Ja és a sérvet RTG nem mutatja ki, csak a CT.

Bélapáti Béla 2009.09.25. 11:29:02

Hadd kérdezzem már meg azoktól, akik reformról meg átalakításról beszélnek a népszavazás kapcsán, hogy szerintük 300 HUF-ot elkérni rendelésenként/fő, az reform?
Ha igen, akkor a teljes szerkezeti és finanszírozási átalakítás, esetleg az adórendszer hozzáigazítása, az eü dolgozok átszűrése, felesleg kirugása, üres helyek feltöltése, az egy tanulók ösztönzése, stb. stb micsoda, mert ezekről kurvára nem volt népszavazás, oszt mégsem csinálták meg...

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.09.25. 11:29:22

@Picurigor:
Ugyan, ugyan, a bankrendszerben allitolag verseny van.
Megis, mik ki nem derulnek : egyoldalu szerzodesmodositasok ( nem csak a HUF gyengulese miatt ), kartellezes a hitelkartyakkal, olyan jarulekok es dijak szedese, amelyek Nyugat Europaban elkepzelhetetlenek lennenek (ATM penzfelveteli dij, szamlamegszunetesi dij, stb, stb).

Mibol gondolod, hogy ez az egeszsegugyben mashogy lett volna ? Akkor meg olyanok is lennenek, akikkel a biztosit nem kot szerzodest, mert tul kockazatosnak iteli oket.

Szoval ez meg mindig jobb, mint egy maganbiztositos rendszer. Ugyanis akkor TOK UGYNEZ lenne, csak k.b. a masfelszeresebe kerulne, mint most ( halapenzestul es TBstul )

segitoember 2009.09.25. 11:30:48

Nekem idén tavaszig semmi gondom nem volt az ellátással. De amit azóta tapasztaltam, arra nem lehet magyarázat a fáradtság, alulfizetettség.

Ambulancia:
-Összeesik egy beteg, a többi beteg és hozzátartozó lefekteti, felpócolják, szólnak egy ápolónak, hogy kéne hordágy, mire az odaveti, hogy nincs.
-Az egyik várakozó szerez egyet, (folyosón állt vagy hat üres) mire a pult mögötti nővér ordítva közli, hogy tolja vissza oda ahonnan hozta, mert az nem ide tartozik.
-Mentősök behoznak egy mozdulatlan nénit, átrakják egy hordágyra, ami "nem odatartozik", a legközelebbire a nyitott ajtóhoz, aztán rápakolják a szatyrait, aláírnak és elmennek.
-Rendőrök hoznak egy vérző arcú részeget bilincsben, akit soron kívül rögtön ellátnak.
-Közben felébred az egyik hordágyon egy bekötött fejű férfi és jajgatni kezd, hogy fáj-fáj-fáj.
-Láthatóan zavarja őket, ezért kitolják a folyosóra a néni mellé.
-Ott felkel és leesik a hordágyról, a többi várakozó visszafekteti.
-Jön egy orvos, szólnak neki, azt mondja mindjárt jön. Soha többé nem látjuk.
-Kijön az egyik ügyeletes orvos a vizsgálóból, maszkban, hullafáradtan végignéz a várón, kinyittatja a "fektető" feliratú töküres szobát és befekteti a hordágyon fekvőket és visszamegy.
-Az ápolók a tízpercenként kijárnak fél órát kávézni és cigizni. A füst persze bejön.
-Újabb mentő jön, még egy idős néni, a mentős a folyosóról hangosan üvölti, hogy "hát ez bevizelt", majd valamin röhögnek. A nővér kedélyesen elbeszélget velük, jóképű fiatalokkal, a néni megintcsak le van szarva.
-Orvos megint kijön, megint megkéri az ápolókat, hogy fektessék be az újabb beteget, ha lennének olyan jók.
-Ápolók mókáznak.
-Másik orvos kijön a másik vizsgálóból, mentőt kér a nála lévő beteghez, majd megkérdezi a várakozókat!!!, hogy hol van az egyik beteg.
-Kiderül, hogy az egyik ápoló elvitte ekg-ra és ott felejtette.
-Ápoló hozza vissza tolószékben és azon háborog, hogy amazok a kardiológián csak simán kitolták a folyosóra és nem szóltak senkinek.

Szeretnék majd erről egyszer dokumentumfilmet csinálni. Hálás téma.

Egyébként a pénz ott számít szerintem, hogy jobb fizetésért, nem ilyen alja emberek mennek el csak dolgozni, hanem esetleg olyanok is, akiknek ez a hivatásuk.

sakha 2009.09.25. 11:32:02

@vakhangya: Én csak olyanoknak írom le őket, amilyennek megismertem. Hozzáteszem, voltak köztük nagyon tisztességesek is, de ez a kisebbség.

10 esetből 9 zsebbepénzzel megy
10 ből 6 nem jó kezelés

Ez van. Nem kell kívánnod, hogy ilyen orvosok kezébe kerüljek, mert már voltam. Ahogy még sokan mások is voltak.

Állítsuk meg a ......... 2009.09.25. 11:32:05

@Bukowszky:

Nyugi , nem kell itt hangulatot kelteni.
Ha jövő hétre nyilvánosságra hozzák a rektori fizetéseket ,akkor akadnak ki sokan ha a Gyöngyösi főiskola rektora 5 millát keres havonta , akkor mit gondolsz egy orvosegyetem rektora mennyit kap?

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.09.25. 11:32:42

@Bélapáti Béla:
Ja ez meg a masik.
A sok marha itten hozong, hogy a ' demagog fidesz" eltoroltette a 300 forintos vizitdijat.
Csak azt felejtik el hozzatenni, hogy a lopkovic mszp-nek meg esze agaban sem volt a TBJ-t csokkenteni, igy a vizitdij burkolt TB emelesnek is tekintheto ( mindezt a max. 10.000 EUR-t sujto effektiv 39-43% adokulcsra).

Miattam lehet reform, csak adoreformmal kezdjek. Anelkul minden mas csak adoemeles.

Gratulalok.

sakha 2009.09.25. 11:35:36

@vakhangya: Persze, hogy az állam felelősége, de tudomásul kell venni, hogy nem tudjuk megfizetni őket, nem lehet mindenkinek EU-s fizetést adni, ha az orvos kap, akkor az utcaseprő vagy a tanár, vagy kutató miért nem. Nagyon igazságtalan lenne. Nem lehet egyszerűen az államra fogni.

Igaz, hogy voltak a vizitdíj mellett, pl. az én háziorvosom is, de kb 200-300 orvos és kész.

Bélapáti Béla 2009.09.25. 11:36:12

@Scaramella va alla guerra: csak kérdezem, hogy mi a reform abban, hogy ugyan azért a szarért (illetve nem, mert kevesebb szarért, hiszen kórházakat bezártak, ágyszámokat csökkentettek, forrásokat elvontak) 300 HUF-al többet kell fizetnem???

vakhangya 2009.09.25. 11:36:15

@Bélapáti Béla: reform egy resze lehetett volna. mas kerdes, hogy egyes politikusok gondoskodtak rola, h legyen ellenzo boven.
azt is lassuk be, hogy ha rendbe szednek az egeszsegugyet akkor

1. nem lenne fajdalommentes
2. none a feszultseg mert megnone a fizetesuk
3. nem tudnak a politikusok felhasznalni tobbet a halapenz temat
4. nem lenne kenyeret es cirkuszt a nepnek (lasd kommentelok)

ez pedig nem kenyelmes a politikusoknak es esetleg nem tudnanak annyit lopni.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.25. 11:36:18

@Gazz: Nem az egészségügy átalakítása a probléma, hanem az, hogy az éhes proletárok ezt csak bezárásokkal, elvonásokkal tudják elképzelni. Semmivel sem lesz jobb a megmaradó társadalombiztosítási ellátás attól, ha túlterhelt, létbiztonségukban naponta fenyegetett embereket foglalkoztatnak. A gyógyítás segítő hivatás. Ha nem úgy működik, ráfizetés, katasztrófa. Néhány (leginkább műtétes) elit orvos-szakmán és a gyógyszervigéceken kívül nem a jövedelem a meghatározó a pályaválasztásban a jövedelem nagysága, viszont a pályán/országban maradást nagyon befolyásolja. Az egészségügyi ágazat nem lenne működőképes hivatástudat nélküli, bár jól megfizetett emberekkel. A lojalitás nem hivatástudat.
Ha belegondolunk az ugyancsak jól megfizetett bankárok (olykor kicsinyes) saját zsebre elkövetett csalásaiba - amely jelenség kiváltotta a jelenlegi világválságot - rájövünk, hogy nem csak megfizetni, hanem megbecsülni kell azokat, akik valós társadalmi szükségletet elégítenek ki.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2009.09.25. 11:36:36

Csak most kapcsolódtam be, így nem igazán néztem meg az előzményeket, de ahogy én látom a helyzet a következő:
A Kórházszövetség követel a kormánytól 25 milliárdot, különben...
A paraszolvencia becslések szerint erre 70 milliárdot fizetünk ki!
Dokik! Ott van nálatok a pénz! Tessék befizetni! Mi már kiadtuk az egészségügyre a pénztárcánkból! Ha csak a jövedelemadót befizetnék utána, megvolna a hiányzó pénz! ENNYI!

vakhangya 2009.09.25. 11:38:04

@sakha: nade ez ugye nem erv? :) illetve akkor fogadja el a tarsadalom, hogy lesznek hisztis, nyuzott orvosok, noverek stb...akik potencialisan tobbet hibaztatnak. szoval a mer(l)eg mindket oldalat nezzuk meg.

everyday_normalguy 2009.09.25. 11:40:57

Tavaly hasonlóban volt részem Debrecenben. Több órás várakozás, a papírjainkat nem vette el senki. Akárhány fehérköpenyesnek szóltam, hogy itt vagyok egy bokaficamos nővel, azt mondta, hogy várjunk, majd szólítanak. Mikor kérdeztem, hogy mi alapján fognak szólítani, mert még senki nem rögzítette, hogy itt vagyunk, egyszerűen nem válaszoltak.

Évekkel ezelőtt rokonaimat úgy igazították útba egy kórházban, hogy kövessék a vérnyomokat, arra lesz az ügyelet.

Óriási kompetenciahiányról árulkodik az összes ilyen történet a munkaszervezés területén. Nem csoda, ezt minek tanítanák az orvosi egyetemen? Csak akkor valami szakértőt kérjenek már fel az intézmények, hogy segítsenek egy normális ügyfélfogadási/irányítási rendszert kialakítani. Ez nem is lehet pénzkérdés, hisz ordít az összes ilyen sztoriról, hogy a megnövekedett hatékonyság kitermelné egy ilyen beruházás árát.

Arról nem is beszélve, hogy internetes időpontfoglalás, leletek elektronikus tárolása és továbbítása, stb.

Türelmesen meghallgatom az eü-ben dolgozók nyavalygását a pénzhiányról, de az az igazság, hogy sok esetben a MOTIVÁCIÓ hiányzik. Egyszerűen demoralizáltak, és szarnak bele.

További kedvenc történet, amikor a helyi eü központban két nénike szedte a vizitdíjat: az egyik belerakta a pénzt egy dobozba, a másik nyugtát írt. Közben meg sírtak, hogy drágább beszedni, mint amennyit hoz. Automatát "nem jutott eszükbe" venni, holott nyilván egy-két hónap alatt visszahozta volna az árát.

Aztán a "haladó konzervatív polgári" párt megszavaztatta a társadalomnak azt a részét, amelyiknek eddig is én fizettem az eü ellátását, meg a gyereke egyetemét, hogy akarja-e, hogy továbbra is fizessem neki kizárólag én ezeket, vagy esetleg ő is beszáll valamennyivel. Mit ad Isten, azt mondták, hogy nem, fizessem csak nyugodtan tovább egyedül. KLASSZ.

Najólkianyáztammagam.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.25. 11:42:06

@hatesz: Mondom én:

"Sikerült valami párt-állami megrendelésre a kórházak gazdasági összeomlása előtti pillanatokban, a tiltakozások kompenzálására egy orvos-ellenes sorozatot összehozni."

Mennyit is keres egy multináci bankigazgató? Igen, az, aki elkúrta a magánnyugdíjpénztári befizetéseinket.

Továbbá:homar.blog.hu/2009/09/24/ordibalos_betegalazas_a_szent_janos_korhazban

sakha 2009.09.25. 11:43:31

@vakhangya: Ebben igazad van, de az állam jobban megnézhetné, hogy az általa az adókból az oktatásba ölt pénzt (előre kifizetik az orvostanhallgatónak az ingyenesség által), hogyan kapják vissza a megrendelők (a betegek) minél hatékonyabban. Erre törekvés sincsen. Olcsó húsnak híg a leve, ez igaz, de lehetne ennél sűrűbb, ha lenne erre akarat. De nincsen, mert a szakértők, akik döntenek vagy az orvoslobbi haveri körébe tartoznak, vagy elbukik a kezdeményezés az orvosokon.
Valaki itt írta, hogy nem a 300 ft a reform. Tök igaza van. De ez egy lett volna a reformok közül, legalább.

vakhangya 2009.09.25. 11:43:40

@Rézfánfütyülő fűzangyal: engem azert erdekelne, hogy mikent szamitottak ki ezt a 70 milliardot. egyebkent meg ez a fizetesuk hianyzo resze (ha mar ennyire sarkitunk) de az eszkoz/beszallito stb szamlakra is kellene penz, hogy allagmegovasrol/felujitasrol mar ne is beszeljek

turorudi · http://check.blog.hu 2009.09.25. 11:43:57

Mi éppen első gyermekünket vártuk. Feleségem ujján egy késvágás által seb keletkezett mosogatás közben, talán a mosogatószer hatására, csúnyán begyulladt. Estére fájni is kezdett, ezért este 8-kor bementünk a nevezett traumatológiai ügyeletre. 4 óra várakozás után bekerültünk az orvoshoz, aki meglepetésünkre az röntgenre utalt. Mondtuk, hogy 6 hónapos kismamának talán nem ajánlott röntgenre menni, de a seb jellege sem kívánja ezt, hiszen begyulladt, tisztítani kellene és fertőtleníteni. Ha nem tetszik, menjünk haza - mondta. Mikor kiderült, hogy várandós anyuka került a röntgenbe, pánik tört ki az osztályon, és gyorsan írtak egy papírt, hogy a vizsgálat minden felelősségét, magzatkárosodással együtt az anyuka vállalja, amire mi mondtuk, hogy akkor mégiscsak a szükségtelen röntgen nélkül kellene kezelni a sebet. Ekkor feleségem nyakába akasztottak 3db ólomköpenyt, hogy ez majd megvédi. A vizsgálatról sírva jött ki, mert a vizsgálóban, miután én nem mehettem be, lehordták mindennek, de leginkább azt hangsúlyozták, hogy milyen felelőtlen, aki terhesen röntgenre megy; miközben ugye erre ők kötelezték. Addig a váróban megismerkedtem a szemben kókadozó, koponyáig kinyílt fejű srác hozzátartozóival, aki alatt jelentős vértócsa volt már és 7 órája várakoztak. Éppen egy ismerős orvost vártak, hogy az magán úton elszállítsa valahová nyomorultat, mert a seb hegesedni kezdett és ilyenkor már nem lehet összevarrni. Úgy éjszaka 2-kor feleségem a röntgen eredménnyel együtt újra találkozhatott az orvossal, aki azt kérdezte, hogy ehhez a sebhez minek csináltattunk röntgent, majd ellátta a sebet, mint egy egyszerű rutinfeladatot.
Ez pénteken volt. Hétfőn azt olvastuk az újságban, hogy ugyanezen az ügyeleti osztályon péntek éjszaka (tehát miközben ott voltunk) egy folyosó eldugott szegletében felejtettek egy beteget, aki ennek következtében tüdőembóliát kapott és csak szombat reggel talált rá a takarító. Sajnos már csak a halál beálltát lehetett megállapítani.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.25. 11:48:03

@pcr: (Az csak részletkérdés, hogy orvostudományi egyetem csak egy van az országban. ) A rektorokat kilóra vették meg a szocskos libsik, hogy ne ajvékoljanak a tandíj bevezetése ellen. Be is fogták a pofájukat. Akkor szállt el a fizetésük.

vakhangya 2009.09.25. 11:48:05

@turorudi: jelentsd fel a szukseges forumokon. EBF ill. betegjogi kepviselonel. mondjuk fogast bem biztos, hogy talalsz rajta a rontgen miatt de ha tudja hogy valaki meglepte akkor legkozelebb hatha viselkedik.

Állítsuk meg a ......... 2009.09.25. 11:52:01

@Kitalátor feljegyzetei:
Szerinted egy orvosegyetem van?:))))
Szeged
Pécs
Debrecen
Budapest
Igaz egy hülye ötlettől vezérelve összevont centrumként működnek , a műszaki főriskolával , agrárral, tanítóképzővel, joggal, btk-val.

A fizetésük megközelíti egy átlagpolgár fizetésének a 200 szorosát.

turorudi · http://check.blog.hu 2009.09.25. 11:52:26

@vakhangya: Ez 4 éve volt és azóta van még 2 gyerekünk. Sajnos erre nincsen időnk.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.25. 11:53:14

@turorudi: Akkor kezdjük már sorolni azt is, hogy hány elkúrt jogszabályt kellett megsemmisítenie az Alkotmánybíróságnak, mert az Igazságügyi Minisztérium jogászai hülyék a jogalkotáshoz, jogharmonizáláshoz.
Meg azt is, hogy pár mocskos karóbahúzandó bankár pilótajátéka miatt hány ember, család, vállalkozás ment tönkre egy év alatt. Hányan is veszítették el lakásukat, állásukat, megtakarításaikat?

Bélapáti Béla 2009.09.25. 11:54:05

@vakhangya: bocs, szerintem 300 HUF pluszba, az nem reform, és ahogy korábban írtam, valódi reformokról, szerkezeti átalakításokról, stb. stb. nem szavaztunk, meg szó sem volt.
Hogy mi mennyire fájna, nem tudom, csak azt, hogy befizetek minden hónapban egy normál szülésnyi hálapénzt a rendszernek, és ha náthánál komolyabb gondom van, kapok egy szar ellétést, amiért szintén fizetnem kell. A puszta privatizálás semmit nem old meg, lsd. Hospinvest ügy, ide a szabályok, pénzügyi elszámolás, stb. stb változtatására van szükség. Mellesleg erre sokkal szívesebben költenék, mint segélyre, nyugdíjra, meg roma felzárkóztatásra.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.25. 11:56:14

@pcr: Csak a Semmelweis Egyetem orvosegyetem, a többi ún. tudományegyetem. A centrumelnök meg nem rektor, bár a csődörös tényleg igazgató.
Egyébként nem tudja valaki, hogy kik azok az állami egyetemi rektorok, akik nem kisztitkárként ragadtak bent az egyetemen?

Állítsuk meg a ......... 2009.09.25. 12:00:00

@Kitalátor feljegyzetei:
Ebben tévedsz, a többi is orvosegyetem akárhogyan is hívják és rektorok írányítanak meg centrumelnökök, meg dékánok.
Hogy ki volt azaz elmebeteg aki összevonta öket?

passandra 2009.09.25. 12:00:36

hát a feljelentősdi sem működik ám rendesen. a magyarország.hu-n csekkoltam épp, hogy vajon az én viszonylagosan kevés orvoshoz járlákásom (ami nagjából a terhességerde tehető) milyen módon van dokumentálva. meglepődve tapasztaltam, hogy olyan orvos általá történt vizsgálatos is szerepelnek közte, amik nem történtek meg. (AFP leletet vette át nála kizárólag, mert a kerületi vezető védőnő nekem nem adta oda, hogy a magánorvosomhoz elvigyem, csak az sztk orvosnak). szóval az említett doki a leleten szereplő adataimat leírva dokumentált a nevem alatt egy komplett nőgyógyászati vizsgálatot és terhestanácsadást miegymást. ekkor panaszlevéllel éltem az illetékes hivatlanál, hogy márpedig ilyen nem volt, az orvos engem nem vizsgált. később kaptam egy levelet az intézmény vezetőjétől, hogy márpedig de, mert dokumentálva van az orvos által. na erre telefon fel, persze csak valami intézmény adminisztrátorig jutottam,vezető szabin, elmondom az esetet, és felvázolom neki, hogy itt most nekem nyilván nincs semmilyen anyagi érdekem, csak erkölcsileg/társadalmilag sértő, erre közli, hogy miért fáj nekem, hogy az intézmény ebből pénzt lát.

vakhangya 2009.09.25. 12:01:16

@turorudi: aha, hat akkor tenyleg a homar ez egyetlen eszkoz amivel kuzden i tudsz.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.09.25. 12:01:45

Gúnyos leszek, remélem átmegy:

Nyár végén balesetet szenvedett egy külföldi srác asszem brazil vagy ilyesmi. Nem a fővárosban, valahol vidéken.
Nnna, helikopteres mentés, azonnali műtétek sora, különszoba, Abby nővér stb. gondolhatjátok. Ennél kisebb sérülésekben 100 "rendes" ember meghalt volna, ugyan ebben az országban.

Szóval erre az egészségügyre mondjátok, hogy sz*r? Na jó, lehet miután rendbejött tolt 10millát az orvosnak, meg a nővéreknek is egyet-egyet.

Biztos vagyok benne, hogy akár Szily akár a posztoló, kommentelők egy része de még az orraesett bácsi is tolt volna egy számukra jelentős összeget ha nem szenvednek / halnak meg. Azonban ők még sem azt az ellátást kapták amit reméltek, bár a felsoroltak vélhetően így is adtak valamit a borítékba.

16 évesen volt egy motorbalesetem, varrni kellett. A Honvédban 4 órát vártam, addigra úgyahogy össze is forrt. Szét kellett vágni varrás előtt..

Első éves medika meg tudta volna csinálni. Nem volt nálam sok pénz csak kétezer meg párszáz forint (20 éve azért legalább 5x érte mint ma) azonnal adtam a dokinak, mert csak 4 órát szenvedtem. Annak, aki kiszolgáltatott helyzetben van semmi sem drága.

Asszem az ügyfélkapun a fenti ellátást akkoriban 80Ft-ban számlázta be a TBnek a kórház....

vakhangya 2009.09.25. 12:02:51

@Bélapáti Béla: elbeszelunk egymas mellett, en nem akarok privatizaciot. a reformot viszont valakinek meg kell lepnie, vagy elobb vagy utobb amikor osszeomlik vegleg.

herut 2009.09.25. 12:03:16

Az egészségügy (mentális) tragédiáját nem a politika,hanem az ott dolgozók okozták és gondosan okozzák is.
Harminc éve is ugyanígy bántak a beteggel,mint most.Adómentes hálapénzek,számla nélküli magánrendelések,kisebb-nagyobb ajándékok...Ez doktoréknál és sajnos ebben a fos társadalomban bocsánatos bűn.
Minden héten van valami botrány,ami emberéletbe kerül.Pár nap és senkit nem érdekel. Nem változtatnak rajta,mert nem akarnak.

sakha 2009.09.25. 12:03:22

@Bélapáti Béla: Ja, én meg mondjuk az egyházakra nem költenék, mert nem járok templomba. Meg talán az olimpiai csapatra sem, mert nem utazok ki velük Pekingbe.

Kár volt itt megemlítened a romákat, meg a segélyt.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.25. 12:03:36

@turorudi: Igen, bár Te konkrét eseteket írtál, én meg általánosságban.
Egyébként nem vagyok orvos, még a családomban sincs, csak ez a jól bevált sztalinista tempó, a "rendszer ellenségeinek" a lejáratása a médiában, ez nagyon zavar.
Meg az is, hogy van néhány etnikai/foglalkozási csoport, akik hibáit viszont "szigorúan tilos" csoportosan kritizálni, mert ők "egyenlőbbek".

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.25. 12:05:42

@pcr: Visszagondolok szűkebb pátriánkban Nagy Jancsira, mint előző "orvosegyetemi" rektorra...
Na haggyá' má!

Donor 2009.09.25. 12:06:55

Hű de sokat írtatok.
Lehet hogy volt de megmondom a frankót.

Vagy bilincsben, vagy mentővel kell menni mert akkor azonnal foglalkoznak veled.
Aki saját lábán megy be annak nincs nagy baja, vagy ha mégis akkor úgy sem kerül rá sor.

Tehát ha infartus, boka törés, ilyesmi van mentőt kell hívni, már csak azért is mert így előbb megkapod az elsősegélyt és ha szükséges bemelegített műtő vár. Ha az ambuláns orvos eltűnik akkor általában az ilyen sürgős esetekkel foglalkozik....vagy a tonnányi papírt termeli az ostoba TB bürokratáknak.

orient 2009.09.25. 12:07:26

orvosnak lenni nem munka hanem hivatás. Nemtudom feltünt e nekik hogy emberéletekkel szórakoznak. Szar a fizetés? Mindenki ad hálapénzt úgyis, nem élhetnek rosszúl. Előre megszabni az árakat gusztustalan mert úgyis mindenki annyit ad amennyit képes. Szemét banda, bár tisztelet a kivételnek vannak normálisak is...

Бабаяга 2009.09.25. 12:08:11

A János kórházról nekem is hajmeresztő emlékeim vannak.
Elestem, bal kezemen kézközépcsont elreccsent, műteni kellett. A döntésig a fent leírt esethez hasonlóan, hasonló körülmények között (csak nekünk ott volt a 3 eleven utánfutónk) eltelt 4-5 óra.
Műtét lényege, hogy behelyeztek egy darab 2mm-s csavart. Ehhez közel 10 centis vágást eszközölt a doki a kezemen. A műtét előtt orvos nem mutatkozott be, mint kiderült nem volt kézsebész, lehet, hogy ez volt az első ilyen jellegű műtétje? Indokolatlanul 3 napig tartott bent a kórházban, azzal a felkiáltással, hogy úgyis fizeti az állam. Majd amikor a történtek után nem adtam neki pénzt, az első kontrollra/kötözésre berendelt, amikor azonban bejutottam a rendelőbe kivonult és az ápolóval megüzente, hogy nem kíváncsi rám, menjek oda, ahová akarok. Egyetlen vigaszom az volt, hogy ezen még az ápoló néni is megdöbbent. Később a helyi sztk-ban csak annyit kérdeztek, ki volt az a mészáros, aki ezt művelte velem.
Ez a hozzáállás nem pénz kérdés, sőt érdemes végig nézni a Jánosban, de bárhol máshol is a dolgozók parkolóját. Hát nem nyomoroghatnak, ha telik nekik azokra az autókra.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.25. 12:08:24

@Bélapáti Béla: "Mellesleg erre sokkal szívesebben költenék, mint segélyre, nyugdíjra, meg roma felzárkóztatásra. "
Ezek szerint segélyre (még?) nem szorulsz, nem kell cigányok lakta utcán járnod rendszeresen, és mivel beteges vagy, nincs esélyed nyugdíjra...
:-DDD

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.25. 12:10:45

@Donor:
"Vagy bilincsben, vagy mentővel kell menni mert akkor azonnal foglalkoznak veled."
Ez így van, sajnos ez a jogi szabályozás miatt így is marad még egy darabig. Senkit nem érdekel, hogy a gyerekedet a saját költségesen vitted be.

Állítsuk meg a ......... 2009.09.25. 12:10:50

@Kitalátor feljegyzetei:
Most nem egy agráros a rektor, aki a kukoricárúl írt művétől került be a köztudatba.:)
Most Fésűs a rektor és ő orvostudor, a biokémia profja.

@Donor:
Egyébként igazad van , mert a fiammal 5 órát át voltunk traumán mire begipszelték a bilincses beteget , meg azonnal ellátták.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.25. 12:14:06

@pcr: No ez az, ugyanannyira a 'zeneakadémia' rektora is.

Állítsuk meg a ......... 2009.09.25. 12:16:47

@Kitalátor feljegyzetei:
Az összevonást a FIDESZ találta ki ha jól emlékszem.
Igen a zeneművészeti fősulinak , meg a böszörményi óvónőképzőnek is ő a rektora.

dzsedi 2009.09.25. 12:20:39

már kilenc rongy a bokamerevítő, bazz két éve, még 3500-volt. arohatt életbe ebbe kellett volna fektetni, nem állampapírba.

passandra 2009.09.25. 12:21:45

balaton. gyerekem felborult a fizetős strandon, feje megint vérzik. rohanunk az elsősegélyhelyre, ahol már odafelé menet látszott, hogy a doki? ápoló? istentuggyaki halálosan megrémült a vérző fejű gyerekemet látva. olyan óvatosan nyúlt hozzá és próbálta a sebet megtisztítani a véres hajtól, hogy inkább segítettem neki, csak jussunk már el a sebig. bororválás felejtős, csak gézlapokat vett elő, pedig látszott, hogy több centis a vágás. leragasztotta a hajra rá, majd kérdezi, hogy tudjuk-e hol a veszprémi kórház. (előző nap esett, pont veszprémben voltunk állatkertben). mondom megtaláljuk. erre megnyugodott, hogy nem kell mentőt hívni, mert az olyan bonyolult meg sokára ér ide. kocsikáztunk. kórházban sehol egy beteg, rögtön sorra kerülünk. soki borotvál, de nem varr, mert szerinte nem kell, még csak kapocs sem, csak egy tapasz, gézsapka. otthon jelentkezzünk a saját kórházunkban 2 nap múlva. meló után HPGYK esti ügyelet, gyereknek láthatón semmi baja. doki gézt lebont és közli, hogy ilyen szar munkát még nem látott ezt a sebet varrni kellett volna, de legalább kapcsolni. átkötötte és mondta 2 nap múlva vigyem megint 8-12 között. mondom akkor nem tudom, dolgozom, ilyenkor tudok jönni. erre közli, az esti ügyelet nem erre való (váróban sehol senki).

Fat Jew Biatch 2009.09.25. 12:22:07

Ja bazmeg, oda járunk a Jánosba innen az egykerből - a kibaszott gettóból - meg a kibaszott Maros utcába, ami egy fokkal azért közelebb van a Tótha W Árdád sétányhoz érzületileg mint a gennyes János, a kibaszott halálgyár.

Donor 2009.09.25. 12:31:21

@hatesz: már bocs, de ez is valami?
Én a versenyszférában karbantartóként keresek 500ezret diploma nélkül. Az osztályvezetőnk pedig megüti a korházigazgatói szintet is.

Tipikusan "járassuk le az orvosokat mert tiltakoznak az újabb drasztikus elvonások ellen" cikk ez. Aztán persze az ennek következtében létrejövő minőség csökkenésért megint a "bunkó" orvosokat okolhatjuk.

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.25. 12:38:55

@orv: Egyből el is múlt minden baja a vén tehénkének!

Rokonod, családtagjaid jol vannak
Bukő vagy 1xüen, nem röntgen kellene neked

CsigaBige 2009.09.25. 12:39:08

@Bélapáti Béla: Mondjuk inkább azt, hogy erre szívesebben költenénk, mint a képviselők milliós fizetéseire, luxusautóikra, BKV bérleteikre, stb.

sakha 2009.09.25. 12:39:36

@Donor: Ez a poszt egy személyes élményről szól, ahogy kommentezők hsz-ai is. Nem ENNEK következtében romlik a minőség, és egy szó sem volt arról, hogy bárki támogatta volna az elvonásokat.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.25. 12:40:31

@pcr: Képzeld csak el, ha hatszor ennyi rektort kellett volna államilag megkorrumpálni!
(Amúgy már a módszerváltás előtt évekkel is szó volt róla, csak a fehérköpenyes istenek akkor még elzárkóztak tőle. Nem is lehetett volna akkor megcsinálni, mert az egyes egyetemek az ágazati (egészségügyi, mezőgazdasági, ipari) minisztériumok költségvetésében szerepeltek)

Бабаяга 2009.09.25. 12:43:42

@Donor: Én csak azt nem értem, hogy mindenki millió közel keres a versenyszférában, és ugye ő és a munkáltató is fizet utána minden járulékot, akkor miért is nincs pénz az egészségügyre?
Másrészt gondolom te ennyi pénzért nem hibázhatsz. Az orvos pedig bármit megtehet. Ha te hibázol, hát bosszúság, ha ő hibázik, az halál.

moli 2009.09.25. 12:44:08

az egesz megoldodna, ha egy maganrendelesen megkapnad a tb-tol a reszed. az igenyesebbeknek igy mar nem is lenne olyan draga a maganklinia

Donor 2009.09.25. 12:46:17

@sakha: Az idézett cikk amire válaszolta (ha vetted volna a fáradságot hogy megnézd az előzményt) viszont pont erről szól.

A Homár cikkel nincs is semmi baj, ugyanis ha megnézed a végét, nem is az orvost hibáztatja a hosszú várakozásért.

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.25. 12:46:32

@sambalabammbumbumm:
Volt az elmult hetekben egy F1 autoversenyző,akit a Honvédban láttak el
'Szabadulása' után nagyon jo véleményt mondott a magyar ellátásrol
Röhögtem nagyot
Vajh miért? Nyilván a VIP biztositasa fedezett mindent
Igy könnyű

Fat Jew Biatch 2009.09.25. 12:46:57

Lementem a kibaszott Jánosba, mondják, hogy rektoszkópia lesz, meg endoszkópia. Mondom OK, basszatok szart, de a sorrend az biztos ami ziher alpon legyen má fordítva. Csak hogy nehogy bejátsszon valami költséghatékonysági irányelv, azt ugyanaz a szkóp menjen a kibaszott gyomromba amit már egyszer a seggembe kúrtatok. Mondták ez nem Szkópje haver - YO YO YO, ez a fullos hiphápkálcser, adja az ívet mint a kibaszott Ray János, meg a Trencsényi-Waldapfel.

Fekete Dália 2009.09.25. 12:50:49

A vízilovaknak a fürdés mellett még fogyókúrázni is kellene , meg a feleségüket is répalére fogni , mert akorrára hízott kapafogú törpetehenet már rég láttam.1 köbméter vízfogyasztás?:))))Na meg a pedofil hímlőhelyes arca kész gáz.

Бабаяга 2009.09.25. 12:51:05

1.6 millióért akár dolgozhatna is az igazgató a Jánosban. Azért kapja a kevésből ezt a sok pénzt, hogy rend legyen a kórházában, az pedig nincs.

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.25. 12:55:02

@Бабаяга: akkor miért is nincs pénz az egészségügyre?

Olvass utána ,mennyi tényleges biztositott van a verseny.-ben és mennyi jövedelem után fizetnek.
1-1,5millio nem állami vállakozás van kb.

Állítsuk meg a ......... 2009.09.25. 12:55:46

@Kitalátor feljegyzetei:
Huh már el is képzeltem , de szerintem így sem volt olcsóbb.
Egyébként az egészségügy része ma sem a mezőgazdasági minisztériumhoz tartozik.

Bélapáti Béla 2009.09.25. 12:56:25

@vakhangya: ok, de a reform legyen reform; én sem azt vonom kétségbe, hogy kell, hanem azt, hogy a szándék egyáltalán megvolt-e rá, mert amit itt reform címszó alatt műveltek, sokminden volt, csak az nem.
@Kitalátor feljegyzetei: hála az égnek eddig komoly bajom nem volt, de miután a nyugdíjkorhatár 65 év a várható átlagéletkorom meg 67, nem értem, mi a faxnak fizetek több mint 1 misit évente nyőgdíjba arra a két évre... Szted lesz 100 misi a nyugdíjam?
@CsigaBige: arra SE költök szívesen... De 3xx képviselő meg 3,5 millió nyugdíjas és ki tudja hány segélyes azért röhej nem? És talán még nem is uaz a szint anyagilag...

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.25. 12:57:18

@Môžeš mi pomôct'?:
Elég egy szkop is, csak ugyelj hogy felulröl tolják végig és ne huzzák vissza
:)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.25. 12:59:54

@Donor: A közvélemény tematizálása se semmi, szerintem...

Donor 2009.09.25. 13:05:07

@Бабаяга: De hibázhatok. Repülésben dolgozok és 3-4szeres túlbiztosítás van. Ha egy rendszer nem veszi figyelembe az emberi tényezőt (miszerint az ember hibázhat) akkor az rosszul van megtervezve. (alaptétel a repülés biztonságban)

A hibázás kockázata a legjobb orvosoknál is megvan. És igen, ez néha halálhoz vezet, ahogy egy autóvezetőnél is.
Néhányan elképesztően irreális elvárásokat támasztanak az orvosokkal szemben. Pl. egy orvos azonnal foglalkozzon az ambuláns betegekkel, beszélgessen velük, meg szakítson rá időt, miközben a 20-30osztályos beteggel is ugyan ilyen törődéssel foglalkozik, legyen mindig kedves az ingerült és ostoba emberekkel is, sohasem fáradt, miközben 24 órája talpon van, és persze sohase hibázzon természetesen fillérekért dolgozzon, hiszen kap hálapénzt úgy is, meg a diplomáját is ingyen kaptam amivel mellesleg kitörölheti a seggét.
A családját pedig felejtse el, mert minek ment orvosnak ha erre nem képes. Az is teljesen természetes hogy körlevélben közölik velük hogy ne merjenek teherbe esni.

Ja és közben szidjuk őket mint a bokrot a hálapénz miatt amit többségük el sem fogad.

Feleségem orvos, írtó sok csoki és kávé van itthon (ez az amit hajlandó elfogadni) paraszolvencia gyanánt, de ebből a számlákat nem lehet kifizetni.

Ezek után Gratulálok nektek az éleslátásotokhoz, és hogy egy névtelen fórumon megmeritek mondani a frankót a rohadék orvosokról.

LEgtöbb kommentből az derült ki számomra hogy a média sugalta demagógiát szajkózza belegondolás nélkül.

Bélapáti Béla 2009.09.25. 13:06:04

@sakha: nemár, mostmár bekerül a tiltott szavak közé a zs-betűs szó meg a n-betűs szó mellé a roma meg a segély is? Beszarás...

Fat Jew Biatch 2009.09.25. 13:07:26

@horex: Én mondtam nekik, hogy szkopjanak le. De hát ehhez ők értenek, a kutyaúristenit!

órarugógerincű (törölt) 2009.09.25. 13:07:35

A János kori nekem is megvolt! ;)

Pár hete, törés gyanúval, ami aztán szerencsére nem igazolódott. De a 4 óra nekünk is összejött. Hasonló borzalmakkal, mint a posztíróknak. Volt ott töröttvállú fickó, akit magamban hőssé neveztem ki (látszott rajta, hogy pokoli fájdalmai vannak, de fájdalomcsillapító helyett csak egy választ kapott, hogy az itt nincs; fura, azt hittem az a hely ott egy kórház), meg 80-as törött nénike, aki szívbeteg volt, és várakozás közben elájult, kezelése: arrébbzavarták a többi rozzantat, és lefektették a folyosón a padra.

4 órás várakozásunk eredményeként a doktorbácsitól kaptam egy vállon veregetést, meg egy jó tanácsot: ne takarítsak annyit (merthogy a függöny visszatételekor sikerült lezúgnom a székről).

A 4 óra alatt a többi előttem szólóhoz hasonlóan én is láttam fincsi dolgokat, és eszembe jutott, hogy esetleg a kórház bejáratánál le kéne cserélni a feliratot János kórházról János hentes- és mészárszékre. Botrány, ami ott megy.

Meg mondjuk biztos máshol is, szép hazánk nyomorék betegségügyében.

Bélapáti Béla 2009.09.25. 13:09:27

@sakha: a hitélet támogatásáról meg olvasd el ezt az oldalt:
www.okm.gov.hu/main.php?folderID=1683
A zsidó temetők kiemelt támogatása is gáz? Meg a zsidó egyház támogatása is? Merthogy nem csak a keresztény egyházak kapnak támogatást...

Donor 2009.09.25. 13:10:26

@Bélapáti Béla: Egyrészt a sok eltartott, de nem is ez a nagy probléma, sokkal nagyobb gond hogy mire a kórházakhoz ér a pénz az hiphop elpárolog.

Én személy szerint már annyit befizettem a TB-be hogy életem végéig elsőrangú magánklinikán kezeltethetném az összes nyavalyámat...ha meg elfogy az a pénz akkor már úgy is esedékes lenne feldobni a talpam.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.09.25. 13:12:02

@horex:
Nem erre gondoltam. Kifizetném én is a rendes eü szolgáltatást, ha éppen megkapnám. De nem kapom meg.

Másfelől: az elmúlt évtizedben milliókat fizettem be a TBbe. Szerinted mit kapnék, ha hasonló történne velem? Pedig hajlandó lennék még ezen felül is plusszban fizetni. De nem változna semmi, ez itt a lényeg.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.09.25. 13:18:06

Én az egyike vagyok a sokat szidott orvosoknak. Sőt le is léptem otthonról. Szóval duplán is a megvetendők csoportjába tartozom.
Nem hiszem hogy sokat változtatna az elvadult orvos és egészségügy ellenes hangulaton,de azért figyelmetekbe ajanlom ezt a posztomat a blogomról.

psycho.blog.hu/2009/01/28/miert_297

Aki esetleg hajlandóságot érez arra, hogy azt is mergnézze mi a helyzet egy jóléti államban, milyen ott az eü ellátás,az olvasgassa a többi írást is.

vakhangya 2009.09.25. 13:34:55

@Donor es @horex: befosok a gatyamba az ilyen szovegtol. Jeleznem, hogy eg bonyolultabb szivsebeszeti mutet es az utana kovetkezo intenziv stb kezeles 1 betegnel sztem siman elviszi az elmult 5-10evben befizetett TB-det. Ezt szorozd meg havi 5-10 beteggel, majd 4-5 szivcentrummal.

Бабаяга 2009.09.25. 13:35:21

@Donor: Én is találkoztam már olyan orvossal, aki nem fogadott el pénzt senkitől, de családunkban orvos mondja, hogy havi százezer saját magára (fodrász, sport, kozmetikus)nem pénz . Neki biztos nem, de én nem viszek ennyit haza. (Én amikor eldöntöttem mi szeretnék lenni, már akkor felfogtam, hogy sose leszek gazdag és még soha nem nyavalyogtam a pénz miatt. Amire szükségem van, arra futja.)
Az orvosokkal szemben nincsenek extra elvárásaim. De az, hogy nyomorék vagyok az annak köszönhető, hogy az orvos már fáradt volt, hogy még nem volt elég tapasztalata stb. Megértem őket, mindenkit meghallgatok szívesen, még sose vágytam rá, hogy engem egy orvos meghallgasson.
Minden fiatal, aki ezt a szakmát választotta, tudta, hogy sok meló, kevés pénz. Akkor miért nem ment inkább más pályára? Ha szereti, akkor csinálja jól, és ne sírjon.
Másrészt az orvos miért vár többet, mint a tanár. (Elvileg az alapbérük ua.) A tanárra is rábízzuk a gyerekünket, elvárjuk, hogy maradjon még ott az oviban/suliban, amíg mi a roppant fontos munkánkból odaérünk. Szerintem az átlag orvos és az átlag tanár teljesítménye között nincs különbség, a valós jövedelmük között pedig óriási szakadék tátong.

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.25. 13:35:21

@sambalabammbumbumm: Összejön egy summa pénz, ado+tb+nyugdijjár.
Önkielégitésre -néhány milliárd, nyugdijra - néhány milliárd, állami alkalmazottakra -néhány milliárd
Ami marad megy a tb-hez
Adót ugye lenyulja zokszo nélkul az állam, honnan faraghatna , marad a tb, mint most is
Mindenkit el kell látni
A gazdaság lett szépen elbaltázva a 20 év alatt

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.25. 13:38:08

@vakhangya: Miröl is beszélsz velem kapcsolatban?

vakhangya 2009.09.25. 13:39:23

@horex: Másfelől: az elmúlt évtizedben milliókat fizettem be a TBbe. Szerinted mit kapnék, ha hasonló történne velem? Pedig hajlandó lennék még ezen felül is plusszban fizetni. De nem változna semmi, ez itt a lényeg.

Ezt irtad, erre ill. donor megjegyzesere irtam, hog ya befizetett tb-t viszonylag gyorsan felhasznalja az egeszsegugy mert erosen forras igenyes uzlet.

vakhangya 2009.09.25. 13:41:09

@Бабаяга: megertem a csalodottsagodat, de ez "Szerintem az átlag orvos és az átlag tanár teljesítménye között nincs különbség, a valós jövedelmük között pedig óriási szakadék tátong." ordenaro baromsag. nem is magyarazom, mert valoszinuleg fel se fognad, ha magadtol nem ered fel esszel.

/tno+DA= 2009.09.25. 13:46:03

@eshanem:
Nem, az üres ágy a sürgősségi és a kardiológia közt zajlott le éjjelről nappalra kelvén.
Volt kis ijedelem, hogy miért üres az ágy.
De azért a jól betanított és agyonképzett asszisztens csajszi sem volt épp sámli. Szebb volt mint okosabb. :)
Fehér, majdnem átlátszó ruha alá fekete fehérneműt vesz fel, hogy jól lehessen látni miféle csipkés tanga van rajta.
Mindezt szívbeteg férfiak közt!
Azthiszem a diplomáját ő is a dekoltázsával és hasonló trükkökkel érte el.
Magyar egészségügy.

Бабаяга 2009.09.25. 13:55:13

@vakhangya:
Nem vagyok se csalódott, se olyan személy, aki a magyar közoktatásban dolgozik. De vannak gyerekeim, rokonaim, pedagógus ismerőseim.
Átlag körzeti orvos a rendelés alatt mást se csinál, mint gyógyszert ír fel. Sőt gyerekorvos már telefonon gyógyít, receptet a rendelő portáján hagyja az igazolással. Az előző körzeti orvosunk szelektálta a betegeket. Akihez volt kedve, vagy tényleg a halálán volt, az bejuthatott hozzá, a többit rábízta az asszisztensére. Anyám orvosa pedig egyáltalán nem ismeri az új gyógyszereket, hatóanyagokat, csak azt írja fel, ami már 30 éve is forgalomban volt. (Kórházból kijövet anyám viszi a zárót a körzetihez, azon rajta, hogy melyen gyógyszerezés javasolt. Körzeti beismeri nem ismeri ezeket, de ha gondolja felírhatja neki a továbbiakban.)
Lehet, hogy én vagyok mázlista, de számos lelkiismeretes, odaadó, szakmailag kiváló, a gyerekeket szerető pedagógust ismerek, aki a saját jövedelméből vesz felszerelést lumpenék gyerekének, aki megérti, hogy anyuka este hétre ér az ovihoz, akit nem csak a ballagásig érdekel a rábízott gyermek sorsa.
Lehet, hogy nem fogok fel sok mindent, de arra ügyelek, hogy amilyen nyelven írok, olyan karakterkészlet legyen a gépemen, és arra is, hogy ne kövessek el égbekiáltó gépelési hibát.

ANDOLINI 2009.09.25. 13:59:05

Kivétel nélkül minden kritikával egyetértek.
Köcsögözzenek, buzizzanak, alázzanak, ahogy csak bírnak. Meg is teszik.
De hozzanak vissza az infarktusból.
Nálam háromszor bejött. Kaphattam volna többet? Biztosan. De beérem ennyivel.
Köszönöm nekik!

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.25. 14:00:15

@vakhangya: OK .
Én láttam a betegéletutam és bizony költöttek rám többet mint amit én val.szeg befizettem
Persze mennyit fizettem be az évtizedek alatt és az mennit ér/ne/ ma nem tudom

vakhangya 2009.09.25. 14:02:16

@Бабаяга: A karakterkeszletedtol es attol hogy esetenkent nem utsz felre 1-1 betut meg nem hiszem, hogy kepes lennel mi van akkor ha hibazik 1-1 orvos es tanar (eleg szomoru, h ezt birtad ervkent felhozni). Szep dolog amit irsz a tanarokkal kapcsolatban, valoban ritkan talalni ilyen lelkiismeretes tanart, de akkor sincsenek egy szinten a felelosseget tekintve.

vakhangya 2009.09.25. 14:05:35

eh. javitok. szoval nem ugy tunik, hogy kepes vagy felmerni mi van akkor ha hibazik 1 orvos (rossz esetben halal) es 1 tanar. Felreertes ne essek a tanar fontos (lenne) egy tarsadalomban (es igen, ok sincsenek megfizetve).

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.25. 14:16:55

@ANDOLINI: Jó egészséget!
Igazság, hogy spiller orvossal még nem-igen találkoztam
Nekem szerencsém volt idáig kivéve egy traumatologiai ugyeletet, addig kuldözgettek, mig rendbejött a lábam :)
A többi néhány normális és kronikus esetben is nagyon normális dokikat fogtam ki
Most viszont bejelentettuk az ebf-nek barátnőm körzeti dokiját, aki fájdalmai ellenére "vége a rendelési időnek" felkiáltással arrogánsan elzavarta.

ANDOLINI 2009.09.25. 14:16:57

Nem hinném, hogy a felelősség képesítéshez köthető. Egy mérnök, egy buszsofőr, egy hegesztő, vagy gyógyszerész is tud olyan hibát véteni, ami végsősoron emberéletbe kerül. Ilyen alapon a hibás pedagógiai módszernek is lehetnek végzetes következményei.

vakhangya 2009.09.25. 14:24:54

@ANDOLINI: orvos "dolgozik" emberrel, az osszes tobbi kozvetve lehet kapcsolatban veluk, mulhat rajtuk valami. De ahogy elnezem itt eltudnak latni a feladatot, heggesztok, soforrok, esetleg tanarok. nem is ertem minek koltunk egeszsegugyre.

passandra 2009.09.25. 14:26:56

a hibázás az hibzás, függetlenül attól, hogy ki vétette. ha a váltóőr hibázik, sokan meghalnak.

Бабаяга 2009.09.25. 14:28:00

@vakhangya: Lassan csak leesik... Ma a társadalom elvárása, hogy az orvos gondoskodjon az egészségéről, az oktatási rendszer pedig a gyerekéről. Mindezt úgy, hogy közben az egyén élje a világát, keresse a pénzt, amiből lehetőleg semmit se kelljen befizetnie a közösbe. Jelenleg elvárás az óvodával szemben, hogy ott tanuljon meg a gyerek pohárból inni, asztalnál kanállal enni. Pedig ez a szülő feladata lenne. A tapasztalatom azt mutatja, hogy ma már minden felelősség a gyereknevelést illetően az iskoláé, óvodáé. Ha alacsony az oktatás színvonala, ha nem neveljük empátiára, elfogadásra a felnövekvő nemzedéket, akkor a társadalom issza meg a levét, mert egyre kevésbé felkészült szakemberek (pl.: orvosok) fognak kikerülni a világba.
Ha egy, vagy több tanár hibázik és nem veszi észre, hogy Pistikének részképesség zavarai vannak, akkor tönkreteszi Pistike jövőjét, a családját. Pistike bukdácsolni fog, pedig egy-két év alatt orvosolni lehetne a bajt. A bukdácsoló gyermek pedig nem tud beépülni az osztályközösségbe, később pedig a társadalomba. Nem fog szakmát szerezni, munkanélküliként pedig mi magyar adófizetők fogjuk eltartani.
Szerintem a probléma közös: mindkét szakterületen vannak olyan emberek, akik nem azért választották a szakmájukat, mert szeretik az embereket, adni akarnak nekik, hanem az egyik azért, hogy jól keressen, a másik pedig azért, mert másra nem alkalmas.

ANDOLINI 2009.09.25. 14:38:14

@vakhangya: Én szívesen költök egészségügyre. A probléma nem itt van. A probléma az, hogy az egészségügyre szánt pénzt már útközben ellopják.Amikor a maradék célba ér, akkor következnek a szakma hiénái. Ők is kilopják a részüket, ugyanakkor döntési helyzetben is vannak. Céljuk egy olyan zavaros rendszer kiépítése, vagy életben tartása, ahol nyugodtan lehet a zavarosban halászni. Ilyen rosszul felépített rendszerben sokkal nagyobb teher és felelősség hárul az operatív gyógyítást végzőkre.

ANDOLINI 2009.09.25. 14:45:49

...és akkor még nem beszéltünk arról, hogy az orvos-beteg viszony semmi mással nem összehasonlítható, csak a millió éves sámán-harcos viszonnyal.
Orvoshoz még az orvos is ezzel a genetikai örökséggel megy.

ANDOLINI 2009.09.25. 14:47:27

Emiatt nem megoldható a hálapénz problémája sem.
Az emberek ösztönösen áldozatot mutatnak be a sámánnak.

vakhangya 2009.09.25. 14:48:12

@ANDOLINI: ahogy egy oreg baratom szokta volt mondani, menjunk es kergessuk el a politikusokat.
sztem egyebkent a korhazi vezetesnek nem sok lehetosege marad mar lopni, inkabb ugyeskednek, lasd passandra esetet amikor joval tobb mindent szamolnak el az OEP fele mint ami esetleg megtortenik. a hienak azok akik "500000 kulonben nem csinalom meg" legalabbis az en olvasatomban. de ok nem is valok - szerintem - az orvosok koze.

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2009.09.25. 14:51:04

Az amit ezek reformnak neveznek a kovetkezo: ellopni a penzt, hagyni hadd rohadjon le, bagoert eladni a havernak, allam penzen visszaberelni tole (permanens lopas). Ha esetleg szinvonalas konkurrencia akadna, emberileg, anyagilag, politikailag erkolcsileg, tonkretenni. Oke, en ertem, hogy csak ehhez ertenek, de ez nem reform.

A reform az azt jelenti, hogy fogunk valamit es atszervezzuk. Mivel a valtozas ritkan hoz csak jot, nagy valoszinuseggel utana annyi a kulonbseg, hogy maskepp lesz szar.

vakhangya 2009.09.25. 14:52:25

@ANDOLINI: ooo, azert en ismerek olyan helyet ahol nincs halapenz:)

vakhangya 2009.09.25. 14:55:09

@vazsmegyeigerdezsház: :D a reform, ha valoban reform elvileg pozitiv hatassal jar...bar mo-n kicsit lejarattak ezt a szot is.

ANDOLINI 2009.09.25. 14:59:22

A fejlődésről nem szabad csípőből lemondani. A vadkapitalizmus stádiumán minden(ma már fejlett) állam átesett.
Most még ott tartunk, hogy az egyébként adott nagyságrendű vagyon gazdát cserél.
Ennek egyszer vége lesz. Onnan fog kezdődni egy újabb rendszerváltás.

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2009.09.25. 15:04:31

En altalaban ugy vettem eszre, hogy ha vacakul mukodik a dolog, az mindig egy-ket emberen all. Es pont az az egy-ket ember, akit valahogy sose lehet kirugni, megnevelni satobbi, mintha direkt leteznie kene ilyan munkakornek. 'Altalanos kerekkoto' vagy ilyesmi. Igy hat mint valami archimedeszi pont korul, megprobaljak korulottuk atszervezni a kornyezetet. Valahogy a vegeredmeny sem lesz jobb.
"Azert tart itt ez az egesz vilag, mert ti emberek szarok vagytok!"

orv 2009.09.25. 15:14:29

@horex
Te fafejű,humortalan tahó! Hát tényleg nem tűnik felaz irónia benne? Csak nem gondolod ,hogy miután ezeken átmentem ,komolyan azt képzeltem ,hogy a néni meg meggyógyult?! Elmondom Neked,arrogáns ,ám lustaagyú barátom,hogy amit leírtam épp arról szólt,hogy a káoszban elvész a beteg,a 72 éves és a feelannyi idős egyaránt.
Drága hozzátartozóidat bunkózd le ,szemtől szemben,valamint figyelj oda,miről is lehet szó,hátha megérted!

orv 2009.09.25. 15:18:18

Jelezném ,az István kórházban idén tavasszal gyorsan lejátszott előzmények után eltávolították gyulladt epémet,gond nem volt,tökéletes műtét,sok és korrekt orvos és nővér,nem volt maroktartás sem.Iszonyatosan lepusztult épület viszont igen,de erről ott helyben senki nem tehet.
Amúgy,bár fontosak a kommentek,azért az alaptéma mégiscsak a JÁNOS krh. traumatológiája,nemdebár?

lovacska30 2009.09.25. 15:45:45

azt valaki érti h az a növér aki bunkón leüvölt a rendelöben hogy lehet olyankedves eset (gondolom az után h egész nap melozott és már fáradt) a magán rendelőben h kb meg a széket is letörli mielött leülünk?- Mert ott elvarjak töle különben repül.. a allami korhazakban rendelökben meg azt csinal amit akar.. mindig arrol almodom h a pezem egy olyan szamla kerül amiböl csak egeszsegügyi elletasokat es gyogyszereket fedezhetek kapnank hozza egy kartyat es ami most a TBhez meg az mind oda menne (vadabb almaimban meg kamatozna is:DDD) es ha barmi bajom van rögtönki is fizetnem a szolgaltatast..

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2009.09.25. 15:56:01

Henri Endre alapítvány a sérültekért
adószáma helyesen: 18049574-2-43
támogasd te is a János traumáját!

schdl (törölt) 2009.09.25. 17:09:48

Ez a történet elképesztő. Szerencsére nincs dolgom kórházakkal, ezért nem tapasztalok ilyeneket.
Ha ez így igaz, ahogy a posztoló leírta, akkor ez már büntetőjogi kategória.
Ha a "kedves" órházi alkalmazottak utálják a munkájukat, akkor keressenek másikat, de ne a betegeken vezessék le a feszültséget. Persze, jobban meg kéne fizetni őket (nem a kórház-igazgatókról beszélek, ld Index cikk), de ha nem a pénz miatt vannak ott, és (ahogy látszik) nem az elhivatottság miatt, akkor minek?
Az ilyen nővéreket, ápolókat, orvosokat elküldeném egy hónapra pöcegödröket tisztítani, utcát seperni, kutyaszart összegyűjteni. Ilyen hozzáállással ez járna nekik.

Fairy Girl 2009.09.25. 17:36:57

@The Green Manalishi: "szar körülmények között, szar pénzért kevesek dolgoznak lelkiismeretesen, gondosan, stb."

Engem az első hangos szóra kirúgnának...

Coholol 2009.09.25. 18:06:19

Hú ezt le kéne írni mindenhova.

Ilyenkor az eszetekbe jut, hogy TI szavaztátok meg és életetekben még többször újra meg fogjátok ezeket?

Talán nem a kövektező ciklusban, de biztos vagyok lesz olyan aki most is rájuk fog szavazni.

Hát akkor most derekasan szopacs mindegyiknek akinek ennyi esze volt!!!

Állítsuk meg a ......... 2009.09.25. 20:34:08

A dbereceni traumatológia a fidesz idején sem volt jobb , meg most sem jó!
Egyrmegy milyen kormány van hatalmon onnan lopják el a pénzt , ahonnan lehet.
Persze ha egy kósaféle politikus jelenik meg valamelyik rendelőben , vagy egy bajnai , akkor rögtön ellátják.
Nekik nem tűnt fel a sok mocsok meg az elhanyagoltság?
Kósa Decemberben voltál a tüdő klinkán úgy vártak rád a bejelentésed után mint messiásra , mert elköhögted magad , neke is annyit kellett várni a rtg-re mint másnak?És volt wc papír meg folyékony szappan?

Fairy Girl 2009.09.25. 21:14:05

Tudjátok az a vicces, hogy ha egy bizonyos orvost fikkant itt valaki, akkor rögtön minden orvos magára veszi az egészet. Mi a fenéért? Én tudom, hogy jól végzem a munkám, kedves és normális vagyok az ügyfeleimmel, segítek nekik, ha nem, akkor körbekérdezek a kolléganők között, hogy ki tud, ha senki, akkor tovább keresgetek, aztán ha úgy se, na akkor szomorúan elküldöm. (Ez nem azt jelenti persze, hogy én milyen jó vagyok, hanem hogy ennek így kell(ene) működnie mindenhol.) Nem is veszem tehát magamra, ha valahol szidnak egy ügyfélszolgálatos valakit, aki bunkó volt.
Ha találkozom egy tahó orvossal, attól még nyilvánvaló, hogy nem minden orvos tahó. Mint ahogy nem minden postás, kukás vagy portás vagy biztonsági őr sem.

Ja még valami, még egy kórházban sem találkoztam soha szappannal és wc papírral :) vízzel is csak szerencsés esetben. Hm...

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2009.09.25. 21:57:49

@Fairy Girl: Látom, még mindig küzdesz... :):)

Világéletemben sérült, szociálisan (és egyéb területen) hátrányos helyzetű Emberekkel dolgoztam. Jelenleg autizmussal élő gyerekekkel.
SOHA meg nem fordult a fejemben, hogy azért legyek tetű és bunyevác bárkivel is, mert ALIG (de ALIG) fizetik meg a munkám. Eszembe se jutott.

HOgy jön most akkor ide, ezekhez a történetekhez az egészségügy helyzete, az ezen a területen dolgozók fizetése???
Miért LEHET, miért SZABAD nekik egyből ezzel a szöveggel hárítani mindent?
Ez feljogosítja őket erre????
Jaj, de hiába várok értelmes választ megint...

iurko 2009.09.25. 22:06:46

Nekem is volt alkalmam megfordulni a János kórház traumatológiáján. Két helyen eltört a sípcsontom és meg kellett operálni. Tény, hogy az épület nem csillivilli, de a személyzet magatartása és hozzáállása mindvégig pozitív volt. Az is tény, hogy délelőtt kilenc körül érkeztem és délután öt körül kerültem az osztályra, addig valóban a folyosón kell feküdni egy takaró alatt várva sorsunk jobbra fordulását. Három nap múlva műtöttek, lemezelés, csavarozás, csontátültetés következett - cirka három órán keresztül, négy orvos részvételével. Szeretném elmondani, hogy a fent leírtakkal ellentétben az orvosok mindegyike bemutatkozott.

A kommentelők többségével nem értek egyet, ugyanis figyelmen kívül hagyják, hogy ez traumatológia és nem egy pszichiátriai magánrendelés. Következésképpen a traumán előfordulnak rendkívül súlyos betegek, akiket helikopterrel szállítanak a kórházba és vannak olyanok akik falatozás közben megvágták a gyűrűsujjukat egy késsel. Természetesen általában azok a betegek a legagresszívebbek és azok szeretnének azonnali ellátást, akik az utóbbi csoportba tartoznak. Természesen mindenkinek szüksége van segítségre, de lássuk be, hogy nem egyforma sűrgősséggel. Álláspontom szerint a betegek egy jelentős részéből hiányzik a szolidaritás, ugyanis nem tudják azt elfogadni, hogy valakinek komolyabb problémája van, ami azonnali beavatkozást igényel. Tény, hogy kellemetlen dolog törött kézzel, vagy sérült bokaszalaggal órákon át várakozni egy lepattant kórházi folyosón, de legyünk már tekintettel arra, hogy valaki nagyobb bajban van és adjunk hálát az égieknek, hogy nem szorulunk az orvosok azonnali segítségére.

A kórházban töltött két hetem alatt volt alkalmam megfigyelni az ott dolgozók viselkedését, létszámát, az ottani szokásokat és a betegek hozzáállását. Természetesen az egészségügyet is emberek csinálják, ugyanúgy mint ahogy van morózus rendőr, postás, buszsofőr vagy tanár, van kevésbé közvetlen orvos vagy ápoló. Személyes tapasztalatom, hogy a személyzet 95%-a kézséges, segítőkész és együttműködő, az orvosok és a nővérek többsége az általuk végzett embertelen mennyiségű és minőségű munka után is kifejezetten jófej és szórakoztató ami a hangulaom szempontjából nagyon fontos volt. Csak adalék, hogy egy ápolóra kb. 18-20 beteg jut és éjjel-nappal napi 13-14 órás műszakokban váltják egymást. Hajnaltól késő estig megállásuk sincs, állandó ágytálcsere, ágyhúzás, kisdologkivitel, tálalás, injekciók, gyógyszerezés, lázmérés, EKG és még sorolhatnám. Az orvosok ugyanebben a cipőben járnak, reggel 7-től este 6-7-ig húzzák az igát, napi 3-4 műtét, vizit, kontroll és sok felesleges papírmunka, amit az OEP és a minisztérium kitalál, megfejelve heti egy-két éjszaka ügyelettel.

Szeretném elmondani, hogy nem sajnálom az orvosokat, de nem is irigylem őket. A parkolóban pedig valóban jó autók állnak, de véleményem szerint, aki lehúz hat évet az egyetemen, majd rezidensként lenyom öt évet, leszakvizsgázik és ennyit dolgozik az megérdemli, hogy ne Trabanttal és biciklivel mászkáljon a munkahelyére.

Szerintem a mindenkori kormánynak az orvosellenes hangulat keltése helyett azon kellene elgondolkodnia, hogy anyagilag megbecsülje ezeket az embereket, különben élnek egyik "nagy vezérünk intelmével" és úgy fogják gondolni, hogy "el lehet innen menni".

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2009.09.25. 22:12:15

@iurko: Ebből tehát következik, hogy bármit megtehetnek, magatehetetlen, nyomorult embereket alázhatnak, leszarhatnak.
Az ő hozzáállásuknak semmi köze a piti magyar pártpolitikához, amivel most próbálod megtámogatni az érveidet.

iurko 2009.09.25. 22:22:45

@morrisal_: Pont azt próbáltam érzékeltetni, hogy engem nem aláztak, nem szartak le és a hozzállásukról vonatkozásában sincsenek negatív tapasztalataim. Ráadásul meggyógyítottak és nem is sántítok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2009.09.26. 09:26:39

@iurko:
Jo Reggelt!
En sem panaszkodom (nagyon). A Janossal van jo es rossz tapasztalatom is:
Az elso infarktusommal a felesegem vitt be kocsival (a korzeti szerint a mento tul keson erne ki). Azonnal feltettek az intenziv agyra es mindenfele dolgot adtak be intravenasan (pedig a beutalo a korzeti orvos asszisztensenek koszonhetoen a lanyom nevere szolt :). Valamit elronthattak az IV koktel kevereseben, mert megallt a szivem (az ilyen csapost egy jobb kocsmaban leontenek a vendegek!). Nnnna akkor aztan 5 orvos dolgozott, hogy visszahozzanak a masvilagrol (a mellekelt szoveg szerint sikeresen). Eltoltottem 7 napot a megfigyeloben/labadozoban ahol a noverek kedvesek voltak, az orvosok kozombosek.
Itt az utolso hajnalban kaptam a masodik infarktust. Az ugyeletes doki meg sem probalt ujra gyoszerezni, hanem azonnal atvitetett a szivklinikara (SOTE Kard. es Idegsebeszet). Hat ha a kulonbseget zongorazni tudnam a ket korhaz allapota kozot ... Ott viszont 24 ora alatt egy fiatal lofarkas hippinek latszo orvos ugy rendbeszedett, hogy nyoma sincs (meg orvosi konferencian is pelda anyag voltam egy eloadason)!
Visszakuldtek a Janosba - naluk minden agyra szukseg van - , hogy labadozzak csak ott. Pont 3 oraig birtam, majd sajat felelossegre hazamentem. Bajom csak a foorvossal es hozzaallasaval volt (lehet, hogy halapenzt vart? ), nomeg a rettenetes piszokkal es a zsufolt kortermekkel. Ennyit a Janos kardiologiai osztalyarol.
Ellenpelda: Ugyanazon evben vesekovel szinten Janos - Urologia. Hat .. az tenyleg koszos es budos es lepusztult. Valamiert a foorvos volt az ugyeletes (vasarnap), aki azonnal fogadott, megvizsgalt, beutalt, agyat szerzett es ket nap alatt szetzuzta a kovet. A noverek kedvesek, igyekvok es lathatoan nagyon faradtak voltak. Az orvos megadta a mobil szamat, ha megis volna valami, majd hazakuldott. Pedig nem fizettem neki sem. Visszahivott telefonon kontrolra 2 het mulva - szinten azonnal elintezett, mindent rendben talalt. Ekkor viszont tenyleg adtam boritekot, mert ugy ereztem, hogy az elvarhatonal nagyobb figyelemmel kezelt.
Mindharom gyerekunkel jartunk a Janosban toggszor is, es emlekeim szerint ezek az esetek is pozitiv benyomast tettek rank.
Traumatologia tapasztalatunk (felesegem bokatorese) az, hogy rengeteg beteg es nagyon keves orvos es nover. Velunk tisztessegesek voltak, de a Gipsz(elo) Jakab ekkor is reszeg volt.
A korhaz epuletei valoban nagyon lerobbantak, de a hely egy kiados felujitas utan meg VIP korhaznak is jo lenne!
Osszesitve: Nekem semleges a megitelesem a Janos korhazrol (nem az epuletek allapotarol, mert az lehangolo), az orvosokkal meg nemigen volt problemam.
Amit viszont egyik posztban sem olvastam, hogy itt az orvos-beteg viszonyat nem is a taplo orvosok es bunko betegek elezik ki, hanem az Orvosi Kamara es szepfiu vezetoje, aki politikat visz a kormannyal valo egyeztetesekbe es nem a problemat akarja megoldani. A "juszt is keresztbe teszunk" allaspont szerintem felhaborito es kifejezetten lerontja az orvosokrol alkotott altalanos velemenyt (pedig ezt nem ok mondjak - a vizitdijrol minden orvos es apolo pozitivan nyilatkozott, akikkel csak beszeltem!)
Kiczit hosszura sikeredett - en kerek elnezest :)

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.26. 16:26:54

@orv: Igen,én vagyok a bunkó, ezzel szemben te neveztél egy öregasszonyt "vén tehénnek" vagy valami hasonlónak, most nem olvasok vissza.
Huzzál a p*csába

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.26. 16:34:20

@orv: "Egyből el is múlt minden baja a vén tehénkének!"

Tényleg én vagyok a bunkó

Blindmouse 2009.09.28. 01:42:08

ehh szentjános... isteni kórház!

amennyiben úgy akarod érezni magad mint a háborúban..

sebészet.. begangolsz a főbejáraton. enyhén balra be a lépcső alá.. belököd a lengőajtót és heló, egy műtét közepén vagy :D

ha rajtuk múlna már halott lennék..
"jöjjön vissza vizsgálatra olyan 2 hét múlva"
amikor a két hét letelt, már a SOTÉN feküdtem bent, emberi körülménye közt, várva arra hogy a sebészek rendbetegyenek..

ha a szent jánosban kezdik ugyanezt akkor már 100% hogy nem élek..

Mortaldance 2009.09.28. 08:15:33

Alább aki írta a kórházprivatizációs hülyeséget, szálljon már magába. Fejétől bűzlik a hal, az egészségügy a világon mindenhol veszteséges anyagilag, erre vannak az adóink hogy az állam bácsi abból többek között ezt fedezze.
No de akkor minek is odaadni vkinek a kórházakat? Épeszű ember (aki nem csalással akar meggazdagodni) tudja hogy ebből tisztán nem lehet pénzt szülni, tehát maradnak ezek a poszthumán fajok, akik a törzsfejlődés során "lenövesztették" a gerincüket...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.09.28. 17:09:29

@pcr: Nyugi, Vonát is el fogják látni, mindenhol, nemcsak Magyarországon, és Kuncze se állta ki a sort, sehol....

csillagház 2009.09.28. 22:19:14

Azt a Szent János kórháznak nevezett trágyadombot le kell dózerolni és sóval bevetni a helyét! Minket arra kényszerített rossz emlékű Ágika, hogy kizárólag krónikus osztálya legyen a sokkal jobb színvonalon működő Szent Margit kórháznak. Megszűntettek mindent! Aztán vissza kellett állítani a szülészetet pl., mert senki sem volt hajlandó abban a mocsokban szűlni a Jánosban. A tegnapi Estében elhangzott, hogy be kell zárni a fővárosi kórházak egy részét. Ezt a szemétdombot biztosan! A személyzet pedig menjen zupás őrmesternek Afganisztánba!

dk7 2009.10.03. 13:03:41

Apropo Szent János Kórház, lehet, hogy kiábrándító leszek, de én pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Nemrég volt egy csuklótörésem amivel szombat éjszaka kerültem a traumatológia baleseti osztályára.Éjszakai ügyelet,a váróterem tele dühös,türelmetlen emberekkel,akik mindenáron elsőként és rögtön akartak bejutni és minden bosszúságukat az orvoson űzték ki,aki asszisztens hiányában próbált a helyzet magaslatán állni töretlen kiegyensúlyozottsággal és jófejűséggel. Mindezek mellett egy olyan emberséges, lelkiismeretes ellátást kaptam, úgy az orvos mint a gipszmester, mentős, ápoló részéről, hogy kifejezetten elámultam rajta, és természetesen nagyon jólesett.
Szerintem fontos lenne lenne észrevételezni a jó dolgokat is ne csak a negatívat,az orvos is csak ember, nem gépezet, szüksége van a jó visszajelzésekre, megerősítésre, bizalomra!

léthé (törölt) 2009.11.18. 20:48:47

"...A másodfokú bíróság enyhítő körülménynek tekintette, hogy a történtek óta eltelt 4,5 évben az orvos munkájával szemben semmilyen kifogás nem merült fel, továbbá, hogy azóta elvégzett egy ultrahangos tanfolyamot." (index.hu)....Hamarosan szülészet-nőgyógyászat tanfolyamon is részt vesz majd, és ezt értékelni kell

Market-Ing · http://www.festekszer.hu 2010.04.15. 12:21:45

Fúú öregem te aztán jól megmondtad. A baj csak az, hogy sz.tem teljesen felesleges tetted. :(
atechnikacsodai.blogspot.com ; agazdasag.blogspot.com ; idezetekgyujtemenye.blogspot.com

Market-Ing · http://www.festekszer.hu 2010.04.15. 12:23:51

Mert szerintem sajnos a mai magyar egészségügyet szisztematikusan verték szét, és ennek kevésbé büszkeséggel töltő eredményét láthattad most személyesen. Röviden ha bajod van, az csak téged érdekel. Ha gazdag vagy, akkor már mást is... Na ez a szomorú!
atechnikacsodai.blogspot.com ; agazdasag.blogspot.com ; idezetekgyujtemenye.blogspot.com
süti beállítások módosítása