Tékozló Homár

Viccelődve mentették a cukorbeteg diáklányt

2009.10.28. 00:04 | szily | 65 komment

"Lehetne ezt másképp is csinálni, jó kedvvel, normálisan, felelősséggel a munkát végezni. Úgy minden jobb lenne itthon" - mondja BS, és ebből a tapasztaltabb olvasók már ki is találták, hogy fiatalkorú levélíróról van szó. Igazán Naiv Ügyfelünk osztálytársnője órán rosszul lett, a szomszédos mentőállomásra BS szaladt át. Ami ezek után történt, az olvasónk szerint felháborító. Azt nem értem, hogy mintha pont az lenne a baja, hogy a mentősök jó kedvvel csinálták, amit csináltak. Engem küldött el az anyámba mentős, amiért  kihívtam a Nyugati térre egy magáról semmit sem tudó bácsihoz, ott aztán nem volt humorizálás. Ennyi alapján azért nem bélyegezném meg a borzalommal naponta szembenéző mentősöket, de az biztos, hogy nem a csipkefinom stílusukról híresek.

A minap történt velem egy érdekes, számomra megdöbbentő eset. Diák lévén iskolában voltam. Óra közepén egyik osztálytársnőm rosszul lett. Cukorbeteg. Nem bírt megmozdulni, teljesen lesápadt, majdnem elájult. Mivel a szomszédban van egy mentőállomás, átugrottam segítséget hívni. A portásnak elmondtam a problémát. Erre igaz, hogy megkérdezte, hogy a beteg nem tudna-e esetleg átjönni, de utána tényleg készségesen szólt a mentősöknek, miről lenne szó.

Na de itt kezdődött a dolog számomra megdöbbentő része. A mentősök egész gyorsan előkerültek. Hozzám egy szót se szóltak, köszönni se köszöntek, de ez a „legkevesebb”. Majd kijelentették egymást közt, hogy a táska is kell, az meg a kocsiban van. Eddig érthető. Az egyik elment a táskáért a mentőautóhoz, ami kb. 20 méterre parkolt az utcán. Én addig a másik kettővel vártam az iskola bejárata előtt. Erre a társuk megérkezik a mentőautóval, villogva(!) és beparkol az iskola elé, szép lassan, óvatosan, még vissza is tolatott, közelebb a járdáshoz. Közben meg a mentősök nevettek, hogy „hehe milyen messzire vonulunk”. Aztán végre szép komótosan felmentünk az emeletre, ahol a beteg már görcsben volt, a mentősök is mondták, hogy nincs valami jól. A táskában, be kell ismerni, profi felszerelés volt. A mentősök viszont tőlünk kértek egy műanyag zacskót, azzal adtak neki több levegőt. Közben még eltrécselgettek egymás közt, de látszólag nagyon várták már, hogy mehessenek, és nem sokkal utána, mint aki jól végezte dolgát, el is mentek. Annyit még hozzáfűztek, hogy a lány pszichés állapotával lehetnek gondok. Ennyi. Hozzátartozik, hogy a lány idővel jobban lett, de ez talán csak annak köszönhető, hogy mi adtunk neki szőlőcukrot.

Igazából megdöbbentett, felháborított ez az eset. Hálás lennék a mentősöknek, hogy a segítségünkre siettek, de az a baj, hogy nem siettek. Sőt. Mi van, ha élet forog kockán? Az utcán sivítozó, száguldozó mentőautók után nagy volt a különbség. Ezek az emberek elviccelődték, elbeszélgették az időt. Mi van, ha súlyos a beteg állapota és fontos, mikor érnek oda? Sajnálom, de elvárnám tőlük, hogy ha riasztás van, siessenek, ne villogóval menőzve butáskodjanak, és utána lassan caplassanak fel a lépcsőn. Ez a munkájuk! Az, hogy utána összecsapták a dolgot, és inkább elmentek, meg sem lep. Kár, hogy ilyen megtörténhet. Lehetne ezt másképp is csinálni, jó kedvvel, normálisan, felelősséggel a munkát végezni. Úgy minden jobb lenne itthon. 

BS

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2009.10.28. 00:16:24

nem baj ha nem hiszem el, hogy egy diabeteszest otthagynak az iskolában? Különbenis milyen iskola az, ahol a diák rohangál orvosért a tanár helyett?!

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2009.10.28. 00:21:36

Remélem a mentősök egyszer valóban úgy bánnak BS fiatalkorú posztolóval, ahogyan ő azt papírra álmodta. Nem hiszem el a sztorit.

csikóhalacska 2009.10.28. 00:23:20

Az egészségügy nehéz téma...

dr. Aullah 2009.10.28. 00:36:02

Ezt most nem értem... a beteg jól lett végül nem? A dolgukat elvégezték nem? Hát akkor meg. Nekik már nem olyan nagyszám egy ilyen eset, mint a kedves poszt tolónak.

Amikor engem műtöttek az orvosok és közben ébren voltam, röhigcséltek, sztorikat meséltek a fejem felett... miközben nagyon szenvedtem ott lent :P

És akkor mivan?

IAMX · http://ampelmannchen.tumblr.com 2009.10.28. 01:30:44

én nem lennék ilyen szigurú. igaz, hogy rengeteg mentős bunkó tényleg, tapasztaltam is, meg visszatetszést kelt ha ismerősünk -aki miatt aggódunk- ellátása közben történnek ilyenek.
"Mi van, ha élet forog kockán? Az utcán sivítozó, száguldozó mentőautók után nagy volt a különbség. Ezek az emberek elviccelődték, elbeszélgették az időt. Mi van, ha súlyos a beteg állapota és fontos, mikor érnek oda?"
Ha sürgős az eset vagy életveszély van stb. akkor nyilván jobban sietnek. ezek az emberek bármennyire is flegmának tűnnek, tudják hogy mikor muszáj sietni és mikor nem. csak ennyi.

r_gabor 2009.10.28. 02:21:39

Engem is röhögött már ki mentős, amikor kihívtam egy eszméletlennek látszó hajléktalanra, aki valójában csak nagyon részeg volt.
Csakhogy én azt gondolom: biztos jobban tudja ugyan a mentős, hogy mekkora a baj, mint az, aki hívja, de ha valakire mentőt hívnak, az neki valószleg sokkoló élmény és nem olyan hétköznapi esemény, mint a mentősnek az, hogy hívják. Lehet, hogy nincs nagy baj, de nehogymár valakinek, aki épp úgy érzi, hogy nagy baja van, egy percig is szégyenkeznie kelljen emiatt, egy percig is azt kelljen éreznie, hogy nem veszik komolyan!

Vallalkozas Hatraltatasi Iroda 2009.10.28. 05:26:44

majd ha lesz szerencséd egy depressziós/ideges/feszült/stb. mentőssel (vagy bárki más munkavégzővel) rá fogsz jönni hiába esik szarul, akkor jársz jobban ha inkább jókedvű és nevetgél :)

szóló szölö 2009.10.28. 06:53:34

Az osztálytársak ha tudják,hogy cukorbeteg a lány tudniuk kéne,hogy mit kell tenni,ha rosszul lesz Ld szölöcukor amit adtak is neki Biztos volt valamelyiküknél valami édes lónyál amit víz helyett isznak a gyerekek Tanár is van ?Neki is tudni kéne,hogy mi a teendó A mentö meg azért állhatott az iskola kapujába,mert ha valóban sűrgős akkor ez az ésszerű.Gondolom

Mogyoró007 2009.10.28. 07:30:16

Én is eléggé szkeptikus vagyok. Már miért kellene a menőtöknek futniuk, mint a filmekben? Ez nem film. Miért ne viccelődhetnének? Inkább mogorván, gyászosan sírjanak? Én szeretem a humort. Oldja ilyen helyzetben az ijedtséget.
Azt sem hinném, hogy ha komoly baja lett volna, akkor ott hagyták volna. Ők a szakemberek. Nyilván látták, hogy nincs gond, megtették, amit meg kellett.

Mogyoró007 2009.10.28. 07:31:42

menőtöknek=mentősöknek

Fairy Girl 2009.10.28. 08:08:26

Gyorsabb lett volna áttelefonálni.

Mialee 2009.10.28. 08:09:39

Egy szimpla kis cukorbetegség nem a világ vége. Régen evett, ezért lett rosszul, aztán etettek vele szőlőcukrot, kábé ennyi a nagy csodaszer, amit lehet rá adni. Minek vigyék be mikor tulajdonképpen semmi -komoly- baja.

És mint már írták, ha kezek és lábak hevernek összevissza, ők is jobban sietnek.

Azzal viszont egyetértek, hogy a tanárnak kéne orvosért menni, nem a diáknak.

buvarpocok 2009.10.28. 08:22:57

Én ismerem az itteni mentősök egy részét...hát amilyen sztorikat hallottam, örüljetek, ha egyáltalán kimennek valahová. Nem olyan háváj didzsé napfény az életük. Igaz, ők választották.
Ha bunkók az a baj, ha jókedvűek az a baj. Ha gyorsan kimennek az a baj, ha késnek fél percet, akkor az...
Inkább az idióta betegekről kéne posztot írni, az sokkal humorosabb lenne...

genyó kapitány 2009.10.28. 08:29:03

Ha annyira kurvára sürgős volt miért nem sürgetted őket?

R.T. · http://rendszergazda.eu 2009.10.28. 08:56:34

Ettől jobb story-t is megálmodhatott volna a post írója.

zépont 2009.10.28. 08:58:19

@Mialee: A jó édes Anyukádat! Ha Te is diabéteszes lennél, és tudnád, hogy mivel jár (ld. mellékhatások, következmények, gyógyszerek marékszámra, rosszullétek), ráadásul még az ilyen beszólások, mint amit Te produkáltál ("egy szimpla kis cukorbetegség") - talán nem ugatnál ilyeneket. Erről a betegségről nem tehet a lány - valószínűleg 1-es típusú diabétesze van, amivel ártatlanul született együtt, vagyis nem tett érte semmit, hogy ez legyen a baja. És meg sem érdemelte. Pláne az ilyen bunkó beszólásokat, meg a tahó mentősöket nem!
Miért van az, hogy ebben a betegségben szenved Magyarisztánban minden 10. ember, és mégsem gyógyítható? Talán azért, mert az egyészségügynek jó bevétele van abból, hogy havi húszezret költünk gyógyszerre? Ja, hogy az inzulinosoknak olcsóbb? Hú, de jó lenne napi ötször szurkálni magunkat! Ráadásul más hátulütője is van a szurkálásos inzulinpótlásnak. De hagyjuk ezt. Én is úgy szereztem be a betegséget, ahogyan az Anyukám: egyszerűen csak terhesek lettünk, aztán ott volt! És azt hiszem, nem érdemeljük meg sem mi, sem a sorstársaink az ilyen megjegyzéseket.

hatesz 2009.10.28. 09:07:41

"A táskában, be kell ismerni, profi felszerelés volt. A mentősök viszont tőlünk kértek egy műanyag zacskót, azzal adtak neki több levegőt."
Mivan?? Nejlonzacskóval több levegöt? Nem MacGyver volt az egyik mentös véletlenül? Kiváncsi lennék erre a zacskós lélegeztetésre...
Amugy nem ártana az eset kivizsgálása (már ha megtörtént), nem láttam a történetben szerepelni egy tanárt sem.
Azért a végén ott a lényeg:
Ezért tart itt az ország...

hatesz 2009.10.28. 09:13:21

@Mialee: "Egy szimpla kis cukorbetegség nem a világ vége. Régen evett, ezért lett rosszul, aztán etettek vele szőlőcukrot, kábé ennyi a nagy csodaszer, amit lehet rá adni. Minek vigyék be mikor tulajdonképpen semmi -komoly- baja." Gratulálok az empatikus beszólásodhoz. Mekkora egy paraszt vagy! Te innen meg tudod állapítani, hogy mi baja volt? Ha kicsit is képben lennél a cukorbetegséggel kapcsolatban nem írnál ilyeneket.

lopicigaspar 2009.10.28. 09:13:35

Lehet, hogy cukorbeteg az illető, de az eset leírásából kiderül, hogy szó sincs jelen esetben erről.
Hiperventillált az illető. Magyarul túl gyorsan vette a levegőt, feldúsult az oxigén a szervezetében. Ez okoz görcsöt az izomzatban. A mentősök a zacskóval nem több levegőt adtak, hanem a saját elhasznált levegőjét lélegeztették vele, hogy az oxigénszint visszacsökkenjen.
Ezért mondták, hogy pszichés a dolog.

És tényleg semmit egyebet nem kell ilyenkor tenni.

McKelek 2009.10.28. 09:18:35

Nemtom, amikor egy kórházban a mütöböl nyakig véresen kijöttek az orvosok és asszisztensek és arról beszéltek, hogy van még torta, gyorsan együk meg, semmi kivetnivalót nem találtam benne.

Ugyanúgy most sem: Kimentek, segítettek, nem volt senki életveszélyben, valószínüleg az osztálytárs kapott egy kis inzulint, a betegség ismert volt már, mást meg nem nagyon tudnak tenni...

SLacc 2009.10.28. 09:40:59

Ült már velem szemben fülész, nézett rám, és tőlem kérdezte: "Na, most mit csináljunk? Nem tudom mi lesz így..."
Nem volt túl jó érzés. Sőt, jobb is, ha viccelnek, legalábbis nekem, mert legalább azt látom, hogy ők nincsenek befosva.

Mialee 2009.10.28. 10:04:35

Csak annyit akartam megfogalmazni, hogy a betegség jól ismert, sokan élnek vele, gyógyítani nem lehet, figyelni kell hogy a beteg mit eszik és mikor. Ha valaki rosszul lesz, tüneti kezelés van és az meg is történt.

Mégis mi mást tegyenek????

Peetee 2009.10.28. 10:07:09

Szépen nyugodtan besétáltál 1 mentőűállomásra és közlted,h az osztálytársnőd az eszméleténél van, de rosszul érzi magát, mert cukorbeteg.
Mit vártál, vonljon fel a Honvédség?

Az esethez való vonulás minden esetben a bteg állapotától függ.
Ha motorosbalesethez kell menni, rohamkocsit küldenek és KURV@MÓD igyekeznek.
Ha a gimnazista kishölgy rosszullett a témazáró előtt, az nem feltétlenül SOS szituáció, nem???

Szánalmas, mégis mit vártatok?
És hol volt az iskolaorvos, tanár...stb?
Miféle elferdített történet ez?!

dayaxx 2009.10.28. 10:08:27

Amennyiben tényleg hipoglikémiás állapotban volt a lány, akkor elég rosszul jártak el a mentősök. Ilyenkor ha még magánál van annyira, hogy tud nyelni, akkor cukorszirupot szoktak itatni, ha már nincs magánál akkor jön a glukagon injekció...
A lányról meg annyit, hogy ha cukorbeteg vigyen magával vércukorszintmérőt és szőlőcukrot és amikor elkezd rosszul lenni mérjen (és tanítsa meg valamelyik osztálytársát, hogy hogyan kell).
Bár nekem is volt olyan rosszullétem hogy 10 perc alatt esett le 6-ról 1,5-re a cukrom, akkor nekem is mentőt hívtak mert összeestem...

sunyeb 2009.10.28. 10:08:31

A mentővel valszeg' azért álltak az ajtóba, hogy ha esetleg el kéne vinni a lányt, ne kelljen visszamenni a kocsiért. Szerintem logikus. Zacskóval lélegeztetni? LOL Valszeg hiperventilált a csaj és ezért a saját kilélegzett "elhasznált" levegőjét szívatták be vele. Ezért mondták, hogy pszihés lehet a dolog.

patikus 2009.10.28. 10:09:39

Az a helyzet, hogy aki beteg emberekkel foglalkozik - legyen mentős, orvos, ápoló, vagy akár patikus -, annak tudnia kell (és tanítják is), hogy a beteg ember és hozzátartozója lelki állapota teljesen más mint egy egészségesé. Amikor vmi baja van, nem kíváncsi más viccelődésére, szórakozására. Ezekben a szakmákban ezt el kell fogadni és profiként kell viselkedni. Az mindenképpen jó, ha vki jókedélyű, csak ne essen át a ló másik oldalára. Akiből a monotonitás vagy akármi más kiöli az empátiát, az váltson hivatást.

Ugyanakkor aláírom, hogy vannak túlérzékeny és a dolgokat sokszor túlreagáló emberek is.

Bamba Barack 2009.10.28. 10:10:23

Milyne érdekes.Nemrégiben az unokahúgom osztálytársa is rosszul lett az iskolában.Asztmás a lány.Kijöttek a mentők, és nála is vmi pszichés dolgot mondtak....MIközben érdekes módon a befújós gyógyszertől jobban lett.Mondjuk nem is csodálom a mai iskolai viszonyok mellett ha kivannak bukva a diákok:)

sunyeb 2009.10.28. 10:14:02

@McKelek: "Kimentek, segítettek, nem volt senki életveszélyben, valószínüleg az osztálytárs kapott egy kis inzulint"...

Még csak az kellett volna. Ha hipozik, akkor leesik a cukra. Arra isten ments inzulint adni

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.10.28. 10:51:05

Kimentek, jobban lett - hol a hiba? Mosolyogtak is !

Sajnos sok olyan hely van ahová nem jutnak el időben, vagy egyszerűen valamit félre/rosszul kezelnek (nem mentősre gondolok, orvosra) talán inkább azzal kellene foglalkozni...

Ficak 2009.10.28. 10:51:21

A posztíró valószínűleg sokat nézte a vészhelyzetet. Még jó, hogy nem akart intubálni (bár valaki megírhatná nekem, hogy ez mit is jelent).
A cukorbetegség tényleg szörnyű tud lenni, ha nincs karbantartva. Ettől függetlenül a mentősöknek nem kell 130-as pulzussal ée megemelkedett adrenalinszinttel dolgozniuk. Szakszerűen ellátták a beteget pont

Sonkatekercs 2009.10.28. 10:54:30

Szerintem ez inkább boldog ügyfél sztori. Mentőt hívtak, kijöttek, beteg jól van. Többi nem lényeg.

Kawaii Koneko 2009.10.28. 10:57:45

"Bamba Barack én is asztmás vagyok,és ha felidegesítem magam,aggódok valamiért,izgulok stb. akkor nálam is előjön a fulladásos roham(ráadásul minél inkább fullad annál inkább pánikol és még jobban fullad az ember ilyenkor),amit a rohamoldó(ventolin) helyretesz.Szóval lehet pszichés oka simán.

Inf@ 2009.10.28. 11:02:19

Balcsin így halt meg egy nő.. Kihúzták a vízből, kijött a mentő, szép komótosan odasétáltak a partra hogy hol a beteg, aztán nem volt náluk defibrillátor, hívták a mentőhelikoptert, az meg nem találta meg hogy hol a helyszín mert gondolom nem tudtak GPS koordinátát mondani így Boglárról jött vissza Lellére. Mire leszállt már a hullazsákot kérték. :(((

Take-it-Easy 2009.10.28. 11:14:59

@Peetee: Drága Peetee! Abban igazad volt, hogy tanárról nem szól a poszt. Viszont én jártam olyan iskolába, ahol nem volt iskolaorvos. Sem általánosban, sem középsuliban. És nem 60 éves vagyok, hanem 29, tehát már nem az "elmaradott" időkben jártam iskolába. Akik meg kiröhögnek egy cukrost, azok nézzenek utána a ketoacidózis kifejezésnek. Arról nem is beszélve, hogy néhány ilyen "apró" rosszullét hosszú távon pl. az agyban milyen károsodásokat idéz elő.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.10.28. 12:11:23

Túl kevés dr. House-t nézel, és túl sok Vészhelyzetet.

mqqq 2009.10.28. 12:23:37

Nem értem a postot. Megtették, amit kell, a villogó ezer ok miatt kellhetett, az se várható el, hogy felrohanjanak a lépcsőn. Az a gond hogy mertek beszélgetni munka közben? Más munkahelyen nem szoktak? (Talán azt a részét megértem, hogy fura hogy esetleg mosolyognak, de nekik ez munka, attól még lehet professzionálisan csinálni... nyilván nem a beteg állapotán röhögcséltek.)

Normálisabb Homár postokat kérünk...

Nomante 2.0 2009.10.28. 12:29:03

ingyen sör, örök élet. szerintem.

onopapa 2009.10.28. 12:50:25

A posztíró túl sok külföldi mentős/kórházas sorozatot néz! Ez még itt a BALKÁN vazze! Mit vártál? Arról nem is szólva, hogy a mentősök sincsenek túlfizetve. Ha 1-2 beteg elpatkol, mire odérnek, csk egy gonddal kevesebb...

torma99 2009.10.28. 12:53:30

Kedves posztoló, szerencséd, hogy nem ismered igazándiból az egészségügyet. Ha jött volna már ki érted zöldségszállító mentű, amiben orvos nincs ,mentőtiszt nincs, csak két ápoló, gyógyszer és semmi sincs, csak egy hordágy, akkor nem mondanál ilyeneket. Mivel diák vagy nem mondom azt, hogy erre szavaztál a kettős népszavazáson ,de nagyon sokan az öngondoskodás és számonkérhető eü. szolgáltatás helyett, erre az össznépi "ingyenes, de persze zsebbedugós" nagy szar mellett tették le a voksukat.

gabbor 2009.10.28. 13:05:00

Cukorbetegnek szőlőcukrot? Ki akartátok nyírni, vagy mi?

dayaxx 2009.10.28. 13:15:12

@gabbor: ha alacsony a cukra, akkor azt kell. Márpedig az inzulinos cukorbeteg, aki figyel a cukrára, inkább hajlamos vércukor esésre, amire a szőlőcukor az egyik legjobb (tapasztalatból tudom).

effective 2009.10.28. 13:18:23

@onopapa: Ezt az összes mentős nevében kikérem magamnak!
Tudod mi folyik manapság az egéaszségügyben, a mentősöknél?
Minden egyes rohadt kesztyűért, fecskendőért, felszerelésért úgy kell könyörögni, mert ott fönt a nagyok szarnak a mi kis fejünkre, semmire nincs pénz, és szarul keresnek!
Folyamatosan zárják be a kisebb mentőállomásokat! Van ma Magyarországon olyan település, aminek több 10 kilométeres környezetében nincs mentőállomás!
Nem egy leányálom ez a hivatás!
De igaza van többeknek:( Ha nem tudják profin csinálni, hagyják ott, keressenek mást! Ja, és ha majd egyáltalán nem jön mentő, mert nincs elég ember, akkor meg az lesz a baj!
Semmi se jó, ugye?

effective 2009.10.28. 13:19:44

"és szarul keresnek!"
Mármint a mentősök.

effective 2009.10.28. 13:22:18

Az még külön szép, hogy a posztoló azt állítja, hogy biztos attól lett jobban a lány, hogy ŐK!!! adtak neki szőlőcukrot!!!
Mégis mit képzel? Kicsoda ő? Elvégezte talán az orvosit az óvoda után? Már többen írták, hogy a lány hiperventillált!
Aki nem ért valamihez, ne okoskodjon, mert csak szarul jöhet ki belőle!

onopapa 2009.10.28. 13:22:40

effective:Ez egy teljesen más kérdés. Tisztelet a kivételnek. Ismerek pár mentőst... és mesélnek is sztorikat. Nem szeretnék mentőre várni ebben az országban.

Mialee 2009.10.28. 13:24:52

A szőlőcukor (fruktóz) teljesen más útvonalon szívódik fel illetve hasznosul a szervezetben, mint a glükóz. Nem befolyásolja az inzulin.

dayaxx 2009.10.28. 13:49:48

@Mialee: Ne írj hülyeséget!
A fruktóz a gyümölcscukor, melyet a szervezet szőlőcukorrá, vagyis glükózzá bont (ahogy minden szénhidrátnak ez a sorsa). Az inzulin kell a szénhidrátok szőlőcukorrá alakításában, valamint ahhoz is, hogy fel tudjanak szívódni a sejtekben.

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.10.28. 14:22:28

@Mialee: Egy szimpla kis cukorbetegség nem a világ vége. "
Kár volt ma felébredned. Ismered ezt a betegséget és szövödményeit?

Mialee 2009.10.28. 14:24:25

Na ezt elkevertem, de te is.

A fruktózt nem lebontja, max izomerálja glükózzá a szervezet (mert mindkettő monoszacharid).
A szénhidrátok lebontásához meg hidroláz enzimek kellenek.

A fruktózra mondtam, hogy más útvonalon szívódik fel, ezért is fogyaszthatják cukorbetegek.

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.10.28. 14:29:44

@effective: Rosszul látod.
Főképp arrol volt szó, hogy nem siettek.
Nehogymá' a fizetéssel indokold, hogy a táskáért még vissza kellett menni.
Ez emberség és szakmai öntudat kérdése.
HA utána röhigcsélnek és vigyorognak, semmi gond, pláne ha a beteg megnyugtatására teszik
Nem az a helyes reakcio, hogy ha nem tetszik majd elmegyunk és ez sem lesz
Psichés dologra meg ne mutogasson egy e.ü-is, mert eléggé be lehet szarva egy rosszulléttel kuszködő beteg, bármi is az oka.

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2009.10.28. 16:29:55

"de ez talán csak annak köszönhető, hogy mi adtunk neki szőlőcukrot."
gondolom orvos vagy és megállapítottad, hogy alacsony a cukra!? nem? még jó hogy nem ölted meg! maxas cukortól is lehet ám kómálni! adsz még neki egy keveset és máris jó... pfff

mielőtt valaki megkóstolna, pont ebben a cipőben járok...

főboszorka 2009.10.28. 16:38:12

Na...
5 éve lettem cukros, inzulinos. Mikor a melóhelyre kerültem azzal kezdtem, hogy gyerekek ez van, így tudtok segíten, ha még ébren vagyok kockacukor vagy valami cukros üdítő azonnal... És hívni a mentőket... Eszméletvesztéskor meg pláne...
A kezelt cukorbetegségnél max. lemehet a cukorszint a kritikus szint alá...Azonban nem lehet tudni, ha valaki még nem tudja, hogy cukrobeteg, mert eszméletvesztés nála is lehet, és kómába is eshet.
Szegény tinit meg azért sajnálom, mert nincs még elég baja, az osztélytársak is mennyire csúfolhatják sokszor, mert kegyetlenek a gyerekek egymással.
Az jó egyébként, ha összetartanak az osztálytársak, és ügyesek voltak, mert hívtak mentőt....A tanerő meg sokszor jobb, ha nicns ott, mert mindenehez értenek szerinteük aztán kész a baj...

Alikam 2009.10.28. 17:41:56

Hát amikor mentek a beteg fele még biztos nem tudhatták, hogy ez csak a cukorbetegség tünete.

Viszont azt is tudom, hogy rohanni sem szabad.

Sem a mentősöknek, sem az intenzív osztályon dolgozóknak. Egyrészt, a kapokádsban véletlenül leronthatnak valamit.

Másfelől még önmaguknak is kárt okozhatnak.
Képzelje el a posztíró, hogy mondjuk a mentős eszeveszetten rohan fel a lépcsőn, és megcsúszik. Nyakát kitöri, hívhatsz másik mentőst.

Sürgősségi osztályon meg egyenesen tilos rohanni, sietni, kapkodni. Csak annyira szabad, hogy még a beavatkozások, betegszállítások,s tb. biztonságosan megtörténhessenek.

Viccelődéssel, meg lehet a feszültséget is oldani.

Jól is néznénk ki, ha a mentősök elkerekedett szemekkel, dadogva, remegő kézzel mennének minden hova. Mit gondolna a beteg?

Azt meg én sem értem, hogy hol volt a tanár?

No mindegy, a posztíró gondoljon bele a dolgokba ebből a szemszögből is.

Alikam 2009.10.28. 17:49:01

Hát amikor mentek a beteg fele még biztos nem tudhatták, hogy ez csak a cukorbetegség tünete.

Viszont azt is tudom, hogy rohanni sem szabad.

Sem a mentősöknek, sem az intenzív osztályon dolgozóknak. Egyrészt, a kapokádsban véletlenül leronthatnak valamit.

Másfelől még önmaguknak is kárt okozhatnak.
Képzelje el a posztíró, hogy mondjuk a mentős eszeveszetten rohan fel a lépcsőn, és megcsúszik. Nyakát kitöri, hívhatsz másik mentőst.

Sürgősségi osztályon meg egyenesen tilos rohanni, sietni, kapkodni. Csak annyira szabad, hogy még a beavatkozások, betegszállítások,s tb. biztonságosan megtörténhessenek.

Viccelődéssel, meg lehet a feszültséget is oldani.

Jól is néznénk ki, ha a mentősök elkerekedett szemekkel, dadogva, remegő kézzel mennének minden hova. Mit gondolna a beteg?

Azt meg én sem értem, hogy hol volt a tanár?

No mindegy, a posztíró gondoljon bele a dolgokba ebből a szemszögből is.

S_B 2009.10.28. 18:47:17

Sziasztok!

Először is kösz mindenkinek, aki értelmes válaszokat írt a posthoz. Persze én is végiggondoltam a dolgokat, és sok dologban igazatok van. Sokan kérdeztek az iskoláról, ehhez annyit mondanék, hogy ott volt a tanár, de mivel én gyorsabban áttudtam ugrani a szomszédba, én mentem. (Iskolaorvos nincs.) Talán komolyabban is vehette volna, nem tudom. Leszögezném viszont, hogy nem vagyok kiskorú, attól még, hogy diák vagyok (felsőoktatás!). :)
Azt meg, hogy a lány cukorbeteg, előre nem tudtuk (volt egy ilyen felvetésetek is). (-Ő se szólt, hogy fennáll a veszélye ilyennek, ez hiba szerintem!-) Biológiai kérdésekbe most nem mennék bele.

Talán a postomból nem jött le rendesen, hogy mi is volt az igazi problémám. Természetesen én se vártam el, hogy nyakukat törve rohanjanak, és tudom azt is, hogy a film az más. Sőt: a jókedvet támogatom, evvel semmi gond!!! Engem az zavar (és ezt fenntartom), hogy igaz, hogy azt tudták, hogy cukorbeteg, azt előre nem tudhatták (nem is kérdezték), hogy milyen az állapota! És ennek megfelelően talán nem a mentőautóval való átparkolás és kékfény-villogtatás (ami lássuk be, értelmetlen időpazarékolás volt) lett volna a jó viselkedés.
Nyilván én teljesen máshogy látom a dolgokat, mint ők, de ezt az álláspontomat fenntartom. Amit meg a postom végén írtam, tudom, hogy naivitás, de szerintem lehetett volna jobban is csinálni (és talán egy kicsit nyugatabbra másképp jártak volna el). Ezt sajnálom. Ennyi.

Remélem, a normális postokra elfogadható választ tudtam adni, a többi - már bocs - baromságra ("Egy szimpla kis cukorbetegség nem a világ vége." meg társai) inkább nem is kommentelek, az már egy újabb post témája lehetne.

Üdv.

SB

lopicigaspar 2009.10.28. 19:13:51

"Azt meg, hogy a lány cukorbeteg, előre nem tudtuk"

"Engem az zavar (és ezt fenntartom), hogy igaz, hogy azt tudták, hogy cukorbeteg, azt előre nem tudhatták (nem is kérdezték), hogy milyen az állapota!"

Én nem akarok kukacoskodni, de ez most hogy? Ti (Te) nem tudtátok, de a mentősök már igen? Nem értem. Komolyan.

Zacskóból lélegeztették? Hiperventillált (még mindig).
Cukorbeteg nem görcsöl be úgy, hogy a zacskótól elmúlik neki.

No mindegy...
Legalább elmentél orvosért, azért manapság ez már lassan furcsának is hat

Mialee 2009.10.29. 09:43:57

Sztem örülj neki, hogy közel volt a kórház, mert ha város másik végére kell átérniük, sokszor több idő kellett volna, még ha szuperszónikus sebességre kapcsolják is a nínót.

Valamint szerintem egy jól ismert és kezelt betegség nem olyan veszélyes, mint mondjuk egy hasszúrás.

Agyalap 2009.10.29. 13:17:15

Biztos nem láttatok még kivonulást esethez, de a szirénázó mentőautóból nem rohannak fel a negyedik emeletre.
Nem is sokat tudna kezdeni a ziháló mentőorvos a kékülő-zöldülő beteggel, míg maga nem tud lélegezni.
A másik oldal, hogy a mentősök láttak már elég vért a földön ahhoz, hogy ne vágjanak szomorú képet egy-egy újabb esetnél...
Gondolom hallottatok már a felnyitott hullák mellett reggeliző kórboncnokokról is.

kiskunmajsa 2010.01.27. 01:55:14

Sziasztok.En amondo vagyok szidjatok meg egy kicsit az egeszsegügyben dolgozkat,s ha szerencsetek van minden valamirevalo,jo kepesegü egyen elhagyja az orszagot.12 evet huztam le az eü-ben ma külföldön dolgozom,es mondhatom nyugodtabb lett az eletem csak hianyzik az eü.Elarulom a nagy titkot,ha nem probalsz meg humort csempeszni a mindenapi mocsokba amivel talakozol beledöglesz szo szerint.Az iskolaban azt tanitottak,hogy minden munkahelyen van szakember(pszichologus)aki a dolgozokkal foglalkozik,hogy mindazt a szörnyüseget es fajdalmat amivel nap mint nap szembe nez eltudja viselni es fel tudja dolgozni,ez volt a mese resze.Tehat ha mar nem latsz a dühtöl,mert egyre rosszabb körülmenyek közt,egyre kevesebb felszerelessel,megalazva beteg,hozzatartozo,es fönök reszeröl dolgozl,marad a fekete humor es a remeny,hogy egyszer majd jobb lesz.Ajanlanam mindenkinek probalja ki egy kicsit a masik oldalt majd utanna beszelgetünk.Az en remenyem türelmem elfogyott,talan 20 ev mulva mas lesz az eü-höz valo hozzaallas es mi is visszatalalunk önmagunkhoz.

kiskunmajsa 2010.01.27. 02:02:58

@patikus: Erre azet elarulnam Neked,hogy neha jobb ha humorral oldjuk a dogot,mintha kezet tördelve,vele együtt sirva bucsztatjuk a vilagot,ha feloldottad a beteget,jöhet a komolyabb beszelgetes,valoban.

kiskunmajsa 2010.01.27. 02:07:20

@hatesz: Nekem epilepsziam van,ha levagok egy rendes nagy rohamot ami eszmeletvesztessel,inkontinentiaval jar,legalabb fel ora mire feltisztul az agyam,ettöl függetlenül,mivel ismert es kezelt betegsegröl van szo,ha csak nincs külserelem nem visznek be a korhazba.Le kellene szokni arrol,hogy a korhazi kezeles minden esetben szükseges.NEM

kiskunmajsa 2010.01.27. 02:12:04

@ancsurka-pancsurka: a diabetes egy olyan betegseg mellyel meg kell tanulni együtt elni,ki kell ismerned es meg kell szoknod az ezzel jaro dolgokat.Mivel ilyen dühös vagy miatta,valoszinü meg nem fogadtad el,hogy ez van es kesz.fogadd el es elj együtt vele,könyebb mintha sorscsapaskent fogod fel,hogy diabetesed van.
süti beállítások módosítása