Tékozló Homár

Nem olyan egyszerű oltatni se

2009.12.03. 10:12 | jackyll | 170 komment

Ahogy lassan kiürül a lakosság D-vitamin tartaléka, egyre könnyebb sikítós pánikba hajszolni az aggodó anyákat. D. a napi telefonterrort tegnap este unta meg és próbálta beoltatni magát több helyen is, de nem sikerült. Amerre ő járt, pont nem az orvosok tiltakoztak, akiket amúgy 150 ezer forintos büntetéssel zsarol az ÁNTSZ, hanem csak a szervezés volt magyar:

Ma délután, aggódó hangon hívott édesanyám, hogy azonnal oltassam be magam H1N1 elleni védőoltással, mert különben „elfogy a méz a boltban”. Mivel már egyébként is terveztem ezt, és beszámolt róla, hogy ma ő is megtette ma, a XVIII. kerületi oltóponton, úgy éreztem, nem húzom tovább az időt: meló után oltatok. A biztonság kedvéért szétnéztem a neten, mégis hol van még oltópont, ha nem érnék 19:00-ig oda, és kinéztem a szomszéd kerületet is, ahol 20:00-ig vannak.

Fél hétkor, már a XVIII. kerületi rendelőben voltam, és éppen sorszámot téptem, amikor kifele tartó emberek, hangjukban nem kis csalódottsággal felhívták a figyelmem, hogy nem kell sorszám, már nem oltanak, Döbbenten néztem rájuk, mire még hozzátették: elfogyott a papír. Édesanyám említette, hogy ki kell tölteni valami papírt, TAJ számmal, stb. de hát ez csak nem lehet gond, ha már – homár – van oltóanyag. Segítségkérően néztem a portásfülkében ijedten pislogó hölgyre, aki annyit mondott, hogy ő ilyenről nem tud, és csak menjek.

Az oltószoba előtt többen várakoztak, ezért szóba elegyedtem velük. Büszkén lobogtatták a papírjukat, miközben elmondták, hogy ők az utolsók, mert már nincs ilyen papír, ezért többet nem oltanak. Pislogtam még egy pár percig, ahogy olyan utánam érkezőt is elküldtek, aki kezében hozta a gyógyszertárban kiváltott vakcinát, hiszen papírt már nem kaphat ő sem…

Sebaj, irány a szomszéd XIX. kerület, hiszen készültem én erre.

Hétkor már ott is voltam, és a betegfelvételen érdeklődtem, mit kell tennem az oltásért. „Ma már nem oltunk! Leállították az oltást.” – hangzott a válasz, 1 órával a rendelés vége előtt. Említettem, hogy a neten láttam, hogy 20:00-ig vannak. „Az lehet, de 30-an várnak, és a doktorúr nem fogad többet.”

Nem kis csalódottsággal hívtam édesanyám, megköszönve a remek tippet, és érdeklődtem „mégis…, nyugdíjas egészségügyi dolgozóként, nem oltana-e be ő, ha veszek a gyógyszertárban oltóanyagot. Dehogynem – hangzott a válasz, én pedig nem is értettem, miért nem így kezdtük. Pár perc múlva ez már nem volt többé kérdés: csak vényre ad a gyógyszerész.

Itt már nagyon elegem volt, de láttam egy plakátot, hogy H1N1 infóvonal: 06-80-204-217.

Felhívtam őket, hogy rájuk zúdítsam minden panaszom, de egy visszhangos női hangtól megtudtam, hogy csak 16:00-ig várják a hívásom. Így most ide sírhattam el a bánatom.

Ja, látom milyen fontos, hogy beoltassam magam…

Éljen a Magyar Banánköztársaság!


Üdv,

D

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt_ 2009.12.03. 12:00:24

@olvasó - első osztályú magyar termék: Megint hogy jön ide a cigánybűnözés meg társai? Na ezért vagytok röhejesek. És a kurucz.info-nál és társainál valahogy vakcina témában jobban megbízom egy virológus szakértő véleményében. Pont azzal vádoltál most meg engem, ami rád és a többi, rémhíreknek felülő emberre igaz (ez ironikus): Mindent elhisztek, de a szakvéleményeket kapásból leszarjátok. És fel vagytok háborodva, mikor felelőtlennek neveznek titeket.
Az egész annak a fejében a legérdekesebb, hogy fogalmad sincs, hogy vélekedek pl cigánykérdésről és társairól, amiket emlegettél. Pedig nagy az esélye (megsúgom, így van), hogy egyet értenénk ezekben a témákban. Csakhogy a vírus kérdés semmilyen formában nem hozható ezekkel egy kalap alá. A politikának itt helye nincs, akkor sem, ha ebből politikusok próbálnak hasznot húzni. Le kéne őket csukni érte, de ez nem indok arra, hogy felelőtlenül veszélyeztesd az emberi társaid egészségét!
A "személyeskedést" pedig Te kezdted: "Meg is érdemli az összes nemnormális aki beoltatja magát!"

fogyókúra 2009.12.03. 12:00:48

Sugár dr. előadásának az anyagából:
efrirk.antsz.hu/veszprem/influenza/influenza.html

1900-as években négy nagy világjárvány volt: 1919., 1957., 1968., 1977.

<<<
A múlt században, az 1918 évi pandémia enyhe lefolyású járványként kezdődött, majd 6 hónapon belül halálos megbetegedést okozó formában tért vissza és a becslések szerint 40-50 millió áldozatot szedett.

Az 1957-es pandémia kezdetben úgyszintén enyhe volt, majd súlyosbodott valamelyest – bár az 1918-as járványhoz képest sokkal kevésbé volt elsöprő erejű – és 1 millió ember halálát okozta.

Az 1968-as pándémia eleinte viszonylag enyhe volt (az első hullámot megelőzően csak szórványos megbetegedések jelentkeztek) és az érintett országok zömében (bár nem mindegyikben) ez a második hullámban is így maradt; a halálesetek száma 1 millió volt.
>>>

Én aggódom, hogy ez lesz a következő nagy világjárvány, ami enyhén indul, és fél év múlva beerősödik. :-(

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2009.12.03. 12:03:00

"Falus András, emlékeztetve arra, hogy a Stockholmban a napokban tartott konferencia résztvevői is arra mutattak rá, hogy a betegség, a járvány sokkal veszélyesebbnek ígérkezik, mint amilyennek eredetileg gondolták a tudósok."

Ez tetszik. Májusban mikor 97 halottja volt ennek a cuccnak, mar akkor kontinensek elneptelenedeserol vizionaltak. Most hogy osszesen 670 korul tartunk (vilagszerte!!) tehat korantsem olyan veszelyes mint allitottak, alllitjak, naponta tobb ember hal meg sima influenzaban, egy ilyen kijelentes .. hat nem is tudom ..

elwood 2009.12.03. 12:04:32

@olvasó - első osztályú magyar termék:
"Csak tudod, egy ki nem kísérletezett sz@rt nem fogok magamba szúratni!"

ezt a cég tízéve gyártja ugyanígy ugyanott, minden szezonális influenze ellen, csak az elölt vírus más benne, de a döntés a tiéd.

fogyókúra 2009.12.03. 12:09:17

.@vazsmegyeigerdezsház:
aha, 670.:

Nov. 14. atv.hu/hircentrum/091114_h1n1__az_usa_ban_kigyozo_sorok_varnak_a_vedooltasra.html

Az Amerikai Járványügyi és Megelőzési Hivatal ugyanis a napokban korrigálta korábbi jelentéseit.

Az újonnan közzétett számok szerint az új influenza járvány áldozatainak száma háromszor több az eddigi becsült adatoknál. Ez egyedül az Egyesült Államokban 3900 halálos áldozatot jelent április és október között, ebből 540 volt a kiskorú elhalálozások száma.

fogyókúra 2009.12.03. 12:14:33

Akit a statisztikák érdekelnek:
www.flucount.org/

USA-ban 4496 haláleset, a világ többi országában 12848.

Aha, veszélytelen....

VilMarci 2009.12.03. 12:14:41

Otthon legalább a választási lehetőség adott. Hollandiában (most jöttem az orvostól) nem adják (nem adhatják) be h1n1 oltást azoknak, akik nem a rizikócsoportba tartoznak. Még akkor sem, ha kifizetem!

Bikicsunáj Bój 2009.12.03. 12:16:15

@Zsolt_:
oké, akkor itt és most fejezzük be a személyeskedést!
Ha félsz attól, hogy a sok beoltatlan megfertőz, oltsd be magad, senki nem gátol benne. Aki meg nem oltatja be magát, az nem fogja szidni a másik beoltatlan emberkét.
A cigánykérdést hasonlatnak hoztam fel, azzal kapcsolatban is teljes igazságot ír a média, így biztos ezzel kapcsolatban is.
Azt hiszek el, amit el akarok hinni, nem azt, amit el AKARNAK velem hitetni!
Akkor azt mondd meg nekem, hogy az országos tisztifőorvos egyik nap azt nyilatkozta (még a hiszti elején), hogy nem ajánlott beoltani magad, másnap meg már érdekes, hogy teljesen máshogy hangzott a nyilatkozat.
Ha annyira egyértelmű lenne a dolog, akkor mondd meg, hogy miért osztja meg annyira az orvosokat is?

fogyókúra 2009.12.03. 12:17:36

Bocs:
Worldwide Total:
(Various Reliable Sources)1155603 cases,
12848 deaths

Bamba Barack 2009.12.03. 12:20:34

Én csak azt nem értem,hogy ez a vírus annyira veszélyes, akkor ugyen miért nem kötelező a beadatása vagy miért nem adja ingyen az állam???Mert jó buli??

Zsolt_ 2009.12.03. 12:22:19

@olvasó - első osztályú magyar termék: Mert az orvosok is emberek és sajnos képtelenek a politikai meggyőződésüket és paranoiájukat félretenni.
Beoltattam magam. Nem ezért félek, hanem mert ha sokan nem, mutálódni fog a vírus. Valamint a beoltatatlanok olyanok életét veszélyeztetik, akik nem olthatják be magukat. Érdekes, mi? Nem magam miatt aggódok...
Ezzel az "el AKARNAK velem hitetni" dologgal kapcsolatban: igazad van! Csakhogy néha látni kellene az érem másik oldalát is. Miért elképzelhetetlen, hogy el akarják veled hitetni, hogy hűde káros az oltóanyag? Én évek óta kapom, semmilyen komoly mellékhatása nincs és influenzás se voltam, de nem is terjesztettem. Pl. ilyenkor, amikor kissé "komolyabb" dolgokról van szó, mint a politika, gazdaság vagy cigánykérdés főleg fontos lenne a dolgot másik szemszögből is vizsgálni.

Bikicsunáj Bój 2009.12.03. 12:23:23

@elwood:
Gondolom mennyire tiszta az a cég! Biztos azért kell offshore alapon működtetni, titkolt tulajdonosi háttérrel.

Zsolt_ 2009.12.03. 12:24:24

@Bamba Barack: Mert kötelezővé nem tehetik több ok miatt sem: nincs elég kapacitás, kommunista jelleget öltene a dolog. De sajnos kezdem én is azt hinni, hogy ez lenne a megoldás... :(
Ingyen? Viccelsz? Tudod mennyit kaszálnak ezzel egyes emberek? Na őket kellene megtalálni és felkötni egy lámpavasra!

KEmber 2009.12.03. 12:37:32

@fogyókúra: Angliában egy rosszabb évben a sima influenzában 8000 ember hal meg. Igen, ez veszélyelen ahhoz képest.

Nicetas 2009.12.03. 12:37:47

@fogyókúra: 17356 haláleset a PIG pozitivitás miatt a 6,5 milliárdból (kb). Akkor miről is beszélünk?

KEmber 2009.12.03. 12:41:42

A hiteles orvostársadalomról:
"A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalása az, hogy a terhes nőket a terhességi kortól függetlenül oltani kell"
www.origo.hu/tudomany/20091202-h1n1-ujinfluenza-sulyos-veszelyben-a-kismamak.html

A Fluval P betegtájékoztatója szerint viszont nem!!!
"Terhesség és szoptatás: Hasonlóan más prepandémiás vagy pandémiás influenza vakcinákhoz, a Fluval P esetében sem állnak rendelkezésre adatok a vakcina terhes nők körében történő alkalmazásával kapcsolatban."
...
"A terhesség korai időszakában javasolható a terhes nők védelmére a velük egy háztartásban élők oltása." (ugyanezt írja a kisgyermekekről is)

smatte 2009.12.03. 12:44:01

Azért a hülyeség szépen begyűrűzött egyes emberek agyába. Lássuk csak:
Nem oltom be magam, mert csak az állam jár jól...ezért nem fizetek adót, járulékokat stb.
Nem oltom be magam, mert offshore cég...mintha mindenki fene tájékozott lenne különböző élelmiszergyártók tulajdonosi hátterével kapcsolatban. Teszek rá.
nem oltom be magam, mert hazudik a média...valószínűleg egy világméretű médiakamu áldozatai vagyunk a WHO-val a főszerepben. Kicsit tovább kéne látni a orrunknál.
És még sorolhatnám.
Persze tojnék rá, ki hogyan gondolkodik, csakhogy itt nemcask az egyénnek, hanem a köznek is van felelőssége (mutálódás, továbbfertőzés stb.)

Secnir 2009.12.03. 12:46:33

nem értem a dolgot.
amikor vittem nagymamát beoltatni, semmit nem kellett kitölteni...

Bikicsunáj Bój 2009.12.03. 12:50:14

@Zsolt_:
Ha az egész ügy elején nem lett volna az a kettősség az üggyel kapcsolatban, lehet hogy sokan (talán még én is) nagyon bizalommal tekintettem volna az oltásra, és főleg akkor ha a politika kimaradt volna ebből az egészből. De így, hogy ezek megtörténtek, nem lehet már egyértelműen kijelenteni azt sem hogy rossz, és azt sem, hogy jó.

Kötelezővé tenni meg lehetne (TBc, gyermekbénulás, etc.), de szerencsére nem teszik.

Bikicsunáj Bój 2009.12.03. 13:00:10

@smatte:
"Persze tojnék rá, ki hogyan gondolkodik, csakhogy itt nemcask az egyénnek, hanem a köznek is van felelőssége "
A köznek nagyon sok mindenben van felelőssége ezen kívül is. Azt miért nem emlegeti senki!
Előbb-utóbb meg valami úgyis le kell hogy gyalulja az emberiség nagy részét, legyen az egy vírus, vagy akár egy háború.
Kívánom, hogy ne így legyen, de én akkor is látok rá esélyt. Leginkább az első verzióra.

"Nem oltom be magam, mert csak az állam jár jól"
"Nem oltom be magam, mert offshore cég..."
"nem oltom be magam, mert hazudik a média..."

Én nem ezek miatt nem oltatom be magam, hanem mert túl sok ellentmondást tapasztalok/tapasztaltam.

effective 2009.12.03. 13:08:42

@KEmber: És ezt akkor így most hogy???
Ilyet lehet?
Na én ezért nem oltatom be magam, mert nincs egyértelmű állásfoglalás. Már
meghaltak 12000-en, de Angliában egy évben sima influenzában is meghalnak 8000-en?? Miről van itt akkor most szó?
Szakértők szerint (azt most nem tudom, hogy kik) egy oltóanyagnak (nem a sima influenzás, meg ilyenek, hanem ez a H1N1 elleni pl.) 15 év kell, amíg tutira kiderül, hogy nincs-e olyan mellékhatása, amibe 6 évvel az oltás után pl. belehalsz.
Na ezért se oltatom be magam.

nácivadász tűsarkúban 2009.12.03. 13:11:06

én a IV. kerületben oltattam. Ott voltak estig, kedvesek voltak, 10 perc volt az egész. Szóval ez csak kerületfüggő, nem kell hisztizni, bárhova lehet menni, rengeteg oltóközpont van.

facsipesz 2009.12.03. 13:12:26

@smatte:

Ennek kellett volna hónapokkal ezelőtt itt szerepelnie:

"Beoltatom magam, mert 100%-ig megbízom az orvosokban, és és az ő szakmai felkészültségükben; politikai, gazdasági és érzelmi befolyásoltságukat teljes mértékben kizártnak tartom."

Az egészségügy _bizalmi_ kérdés, hányan nem képesek őszintén kimondani a fenti mondatot?...

Továbbra is várom a hasonlatokat. Valami búzamezőset vagy molnárosat is hallottam talán valahol, az biztos jó lehet!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2009.12.03. 13:12:46

@olvasó - első osztályú magyar termék: Nekem egy virológus mondta, hogy meg kellene tanulnia az emberiségnek, hogy ez a világ a vírusoké. Mi csak vendégek vagyunk benne.
Több mint 20 éve nem szedtem semmilyen gyógyszert, nem kaptam semmilyen oltást, most sem fogok.

facsipesz 2009.12.03. 13:17:42

Azért kíváncsi lennék, hogy milyen cikkek születtek tavaly a "normál" influenzával kapcsolatban, mekkora a pánikkeltés és a tudományos alaposság. Minden évben van influenza, nem hinném, hogy ez az év más lesz, legfeljebb két törzs van (volt már ilyen), a statisztikák sem olyanok, amitől "elfogy a méz". Ki tudja?..

Egyébként nem kell nagyon privát pénzekre kihegyezni az oltás-dolgot: az államot, mint adóbehajtót és OEP-tulajt érintené rosszul a sok beteg, tehát ha oltasz, a GDP-t véded.

Lehet államérdekből is oltatni!:)

Na, menjen midenki borbélyhoz, mert az olt!

KEmber 2009.12.03. 13:18:38

@smatte: Nem oltatom be magam, mert az elérhető kutatások szerint, aki például előző évben beoltatta magát, az most sokkal nagyobb eséllyel kerül kórházba ha megfertőződik, mint az, aki nem.
(És nem érdekel ki jár jól az oltással és ki nem, és ki mit hazudik.)
www.cbc.ca/health/story/2009/09/23/flu-shots-h1n1-seasonal.html
public-healthcare-issues.suite101.com/article.cfm/swine_flu_shot_vs_longterm_risk_study_for_kids

fogyókúra 2009.12.03. 13:39:35

@Nicetas: "17356 haláleset a PIG pozitivitás miatt a 6,5 milliárdból "

Erre mondom azt, hogy MÉG CSAK EZIDÁIG. Honnan tudod, hogy nem fog a járvány még kb. fél évig, vagy akár egy évig elhúzódni? Hogy nem mutálódik valamennyire, válik veszélyesebbé?

elwood 2009.12.03. 13:49:16

@Jani haverja:

"Több mint 20 éve nem szedtem semmilyen gyógyszert, nem kaptam semmilyen oltást, most sem fogok. "

Párszáz évvel ezelőtt milyen jól érezted volna magad, himlő, tetanusz, pestis ...
ma már sajnos meg vagyunk fosztva ezektől a média agymosó hatása miatt.

pizsama 2009.12.03. 13:59:44

Én a Kardiológiai Intézetben lévő rendkívüli oltópontnál oltattam be magam (olcsóbb és kényelmesebb volt mint elutazni a lakóhelyemre és a háziorvost nyaggatni), és minden zökkenőmentesen zajlott, fél óra alatt túl voltam az egészen, és ebben már az oltás utáni várakozási idő is benne van (azért kellett maradni, hogyha hirtelen rosszul lennék, akkor az még ott derüljön ki!)

Itt mindenki megnézheti hol van hozzá legközelebb oltópont:
maps.google.hu/maps/ms?hl=hu&ie=UTF8&oe=UTF8&msa=0&msid=113342385054427648028.00047943b57b79d01291c

Inkább egy kis etil-higany mint egy halálos szövődmény!

Manci néni, a szomszéd 2009.12.03. 14:03:30

@elwood: Megvan a természetnek a saját rendje. Ezt evolúciónak hívják és az volt a lényege, hogy az életképtelen egyedek elpusztultak, csak az erősek maradtak fenn. De ez már a múlté, ha szétnézel ebben az országban, bemész egy iskolába mit látsz? Csupa tápos csirkét!

Igenis néhány évtizeddel-évszázaddal ezelőtt elpusztultak azok az emberek, akik nem bírták a pestis meg a himlőt. Ma meg hol tartunk? Túlnépesedik a föld olyan selejtes emberekkel akikre semmi szükség nincs ezen a világon. 4-5 milliárd emberről beszélek.

elwood 2009.12.03. 14:16:49

@Manci néni, a szomszéd:

" csak az erősek maradtak fenn. ... elpusztultak azok az emberek, akik nem bírták a pestis meg a himlőt. "

érdekes felvetés, sztem nem kell ennyire fatalistának lenni, kicsit irányíthatjuk is az életünket

akit nem vinne el a pestis, azt elvinné a kolera, vagy az ebola, vagy akármi más. ez már nem a szervezet erősségén múlik, hanem akinek olyan vérképe, anyagcseréje akármi az fogékony, egy másik vércsoportú nem.

most pont az az ijesztő, hogy nem a leggyengébbek hullanak el, hanem akik beleesnek a szórásba és szeretik a vírusok a szervezetüket

valószínűleg nem tudnál kitenyészteni egy áltában vírusellenálló emberfajt.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2009.12.03. 14:19:31

Addig jó, amíg nem oltod be magad. Nem kell hinni az újságoknak. Hazugság, hogy nem volt egyetlen áldozat se beoltva. Legtöbben pont az oltásban levő legyengített vírustól haltak meg, mert nem tesztelték rendesen. Sőt, pont az volt a cél, hogy pánikot keltsenek az emberekben, és beadhassanak nekik olyan anyagot, amivel már könnyen megölhetők. A H1N1 nem veszélyesebb más influenzánál, csak jobban felfújják. Ismerőseim körében senki nem oltatta be magát, és nem is fogja. Akikről tudom, hogy elkapták, azok is komplikáció nélkül átestek az influenzán.

Zsolt_ 2009.12.03. 14:27:02

@Peti817172M: WTF? Ezt ugye csak viccnek szántad? :D (szar volt)

kadaj01 2009.12.03. 14:27:27

Hazánkban naponta átlagosan 210-230 ember hal meg. Aki nem tudná.

elwood 2009.12.03. 14:32:02

"Nem kell hinni az újságoknak. Hazugság, hogy nem volt egyetlen áldozat se beoltva. Legtöbben pont az oltásban levő legyengített vírustól haltak meg, mert nem tesztelték rendesen. Sőt, pont az volt a cél, hogy pánikot keltsenek az emberekben, és beadhassanak nekik olyan anyagot, amivel már könnyen megölhetők."

Szerencsére az abszolút igazság tudói már köztünk járnak, előre a fénygyíkok egyesüléséért.

Bikicsunáj Bój 2009.12.03. 14:34:14

@Manci néni, a szomszéd:
Abszolút igazat tudok adni ennek a hozzászólásnak.
Ezt hívják úgy, hogy természetes szelekció!

elwood 2009.12.03. 14:36:47

@olvasó - első osztályú magyar termék: "Ezt hívják úgy, hogy természetes szelekció! "

ezt magyarázd el a kismama férjének is

Zsolt_ 2009.12.03. 14:40:31

@olvasó - első osztályú magyar termék: van benne valami. De ki mondja meg, hogy az emberi gondolkodás fejlődése, az orvostudomány fejlődése nem tartozik bele az evolúcióba? Ha erre válaszol valaki hihetően, akkor elhiszem, hogy szükség lenne az értelmetlen halálesetekre.

Bikicsunáj Bój 2009.12.03. 14:43:46

Őszinte részvétem, de más fiatal is meghal, teljesen más okokból kifolyólag... Azok családtagjainak ki mit magyaráz el???
Messze nem biztos, hogy az oltás segített volna rajta, sőt talán kismamáknak kifejezetten nem ajánlott!

KEmber 2009.12.03. 14:54:25

@elwood: "most pont az az ijesztő, hogy nem a leggyengébbek hullanak el, hanem akik beleesnek a szórásba és szeretik a vírusok a szervezetüket"
A legtöbb megbetegedett a veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartozott, az az egy "egészséges fiatal" is állítólag nagyon túlsúlyos volt, így azért ez nem állja meg a helyét. Látszólag ez az influenza is olyan mint az összes többi, csak sokkal kevesebben halnak meg benne. Az amerikai statisztikák szerint: normál influenza esetén a megbetegedettek 0.06%-a hal meg, míg a H1N1 esetén 0.017%-a hal meg (negyedannyira veszélyes az új influenza).

elwood 2009.12.03. 15:02:31

@KEmber: "az az egy "egészséges fiatal" is állítólag nagyon túlsúlyos volt"

én az "állítólagos" információk helyett mégis inkább a hivatalos publikációknak hiszek. nem vakon, de nem tudok jobbat.

KEmber 2009.12.03. 15:03:22

@fogyókúra: Csak, hogy valami érdemleges adat is legyen (amit az oltáspártiak nem képesek produkálni):
"In a normal flu season, influenza infects as much as 20 percent of the
U.S. population, causes more than 200,000 hospitalizations and kills
about 36,000 people"
www.eurekalert.org/pub_releases/2009-11/ljif-lji111609.php
Magyarul egy normál évben 36000 ember hal meg az USA-ban sima influenzában, most meg az egész világon az összes H1N1-es esetet egybevéve is ennek a harmadánál tartunk.

KEmber 2009.12.03. 15:05:59

@elwood: Hát akkor ide vele! Forrásmegjelöléssel együtt, ahogy én írom a dolgokat!

"Az egyik beteg, egy 52 éves férfi, hétfőn halt meg ... A férfinak kétoldali tüdőgyulladása volt, és más krónikus betegsége is. Immunbetegsége és az érrendszerével is baj volt, az egyik lábát korábban amputálták
...
A másik áldozat múlt hét szerdán hunyt el. A 83 éves férfi a fertőzése előtt egy héttel oltást kapott, de a védettség még nem tudott kialakulni nála. A férfinak szintén tüdőgyulladása volt. Az idős férfi a Pécsi Egyetemi Klinikán halt meg.
...
Meghalt a karcagi Kátai Gábor Kórházban is egy H1N1 vírussal fertőzött tiszafüredi fiatalember ... A fiú súlyos alapbetegségekben szenvedett, a múlt hét második felében került be a kórházba, de olyan súlyos volt az állapota már akkor, hogy hiába próbáltak az orvosok segíteni, pár óra múlva meghalt."
index.hu/belfold/2009/11/30/h1n1_ket_ujabb_halal_hazankban/

Bikicsunáj Bój 2009.12.03. 15:06:24

@Zsolt_:
Az emberi tudomány és fejlődés (evolúció) előbb-utóbb zsákutcába kell jusson, mint minden eddigi a Földön kialakult életforma. Vagy nem is feltétlen zsákutcába, hanem teljes "átrendeződés" alakulhat ki.
Jelenleg ez a nagy tudomány, és fejlődés oda vezetett, hogy nem kicsit túlnépesedett a bolygónk, lenulláztuk a Földet, és ennek következtében egyszer saját magunkat is le fogjuk.

fiatka 2009.12.03. 15:06:29

A posztoló helyében inkább elgondolkodtam volna,hogy kell e az oltás??? Ha valami ennyire nem akar össze jönni,akkor azt nem kéne erőltetni!!!

Mondjuk nekem eszembe sem jut oltatni,ez egy baromság!!!! Pont az lesz majd beteg ,akik beoltatja magát...lehet nem most, majd csak pár év múlva. Az immunrendszerünktől jobb védekezés nincs!

KEmber 2009.12.03. 15:09:05

@elwood: "A csecsemők és az idősek után most kiderült, hogy a túlsúlyos emberekre is fokozottan veszélyes a H1N1. Meglehet, az elhízás nem kiváltó oka a betegségnek, de komoly kockázati tényező, mely súlyosabbá teszi lefolyását."
www.ideal.hu/h1n1/103085-a-h1n1-es-a-tulsulyossag-kapcsolata.html

"Egy 24 éves fiú is meghalt kedden az újinfluenza szövődményében - közölte a Független Hírügynökséggel Falus Ferenc országos tiszti főorvos. A túlsúlyos fiatalembert a zalaegerszegi kórházban kezelték, egy hete lélegeztetőgépen volt. Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: az elhunyt férfinek semmilyen krónikus betegsége nem volt. Kedd reggel halt meg az a 21 éves kismama is, aki 6 hónapos terhes volt és szintén a H1N1 vírus szövődményeivel a Budapesten a Semmelweis Egyetem klinikáján kezeltek."
www.zegtv.hu/cgi-bin/zegtv/index.cgi?view=ck&tID=202&nID=100653&nyelv=

KEmber 2009.12.03. 15:22:10

@elwood: Én a másikra gondoltam, de akkor igazad van, úgy néz ki volt egy egészséges áldozat is. Továbbra is igaz, hogy "a legtöbb megbetegedett a veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartozott".

Tulajdonképpen mivel a H1N1-ben negyedannyian halnak meg a megfertőződöttek közül, ezért jobb lenne, ha ez a vírus kiszorítaná a másikat, mert akkor idén negyedannyi influenzához köthető haláleset lenne.

Zsolt_ 2009.12.03. 15:27:21

@olvasó - első osztályú magyar termék: Húh ez nehéz téma. :) De szerintem a fejlődés nem feltétlen vezet zsákutcába. Előre kell gondolni és nem csak 1-2 évet, akkor megelőzhető lenne sok rossz lépés. Lehet, ez kicsit utópisztikus, de nem lehetetlen.

elwood 2009.12.03. 15:32:00

@KEmber: én meg kicsit kisebb léptékben gondolkoztam, hogy mondom nem akarnék abba a negyedannyiba beleesni.

és mivel olyanról meg egyátalán nem hallottam, hogy az oltástól volt baja valakinek (tudom 20 év múlva autista leszek meg ilyesmi) ... hát megszültem a döntést

Bikicsunáj Bój 2009.12.03. 15:48:25

@Zsolt_:
HÁt épp ez az, hogy nem 1-2 évet gondolkodom előre. Ha annyit tennék, már rohannék is az oltópontokba. Én a hosszabb távú hatások miatt nem teszem.
Valóban nem feltétlen vezet zsákutcába, de szerinted mi az a gondolkodásmód, ami a vesztébe rohanó emberiséget kizökkentheti?

Mylady 2009.12.03. 15:56:51

Én nem oltattam be magam, pedig a cégem ingyen biztosította. Az állomány 1/4-e kérte csak.

Más. A héten kétszer jártam a háziorvosomnál, egyik alkalommal sem kellett várnom, mehettem be rögtön hozzá. Megkérdeztem a véleményét, nemnagyon akart semmit mondani. Ha kérem, felírja, váltsam ki, menjek vissza, beadják.
Aztán nagynehezen olyanokat elmondott, hogy
- nem tudni, veszélyes-e az oltás, az majd jövő ilyenkor derül ki
- nem tudni, ér-e valamit az oltás és ez sosem fog kiderülni (nincs kontrollcsoport)
- nem tudni, mennyire (lesz) veszélyes a járvány
- a mutáció folyamatos, már most sem az a változat van, amire kifejlesztették az oltást
- a járvány jelenlegi mértékéről képet kaphatok, ha megnézem a várót: nincs kint beteg
- az elmúlt három hétben mindössze 1 lázas beteggel találkozott (azt nem mondta, mi baja volt az illetőnek)

pizsama 2009.12.03. 16:21:14

Én eddig soha életemben nem oltattam magam influenza ellen, mert a sima influenzát egy viszonylag erős immunrendszerrel bármelyik egészséges, ereje teljében lévő felnőtt el tudja viselni. Viszont egy orvos barátom azt mondta, hogy ez az új influenza gyorsabb, intenzívebb ami miatt sokkal jobban megterheli a szervezetet, így könnyen kialakulhatnak szövődmények is, bárkinél! A legtöbb áldozat nem is magába az influenzába halt bele, hanem tüdőgyulladásba.

Van egy 80-as éves ismerősöm is, aki évek óta oltatja magát a szezonálissal (van más betegsége is) és semmi baja.

Azt viszont én sem tagadom, hogy egy fiatal gyermeki szervezetre esetleg akár rossz hatással is lehetnek az oltásban lévő egyéb anyagok. Egy budapesti lakos vajon mennyi káros anyagot szív be a tüdejébe nap mint nap? Akkor minek félni egy kis etil-higanytól?

KEmber 2009.12.03. 16:31:14

@elwood: Ezzel nincs is baj, aki akarja nyugodtan oltsa be magát, de mint írtam feljebb, úgy néz ki a legújabb kutatások szerint sokkal súlyosabb lesz a betegség lefolyása jövőre azokban, akiket idén oltottak és ezt elkerülendő, én meg nem oltatom magam. Ilyen statisztikát nálunk is lehetne készíteni, hiszen minden adat megvan hozzá, csak valamiért nem készülnek el. Pedig pontosan tudják, hogy kik kaptak oltást az előző években, azt is kik kerültek kórházba utána és milyen tünetekkel, és azt is, hogy kik haltak meg.

A magyar statisztikák alapján úgy látom a halálos esetek túlnyomó része a veszélyeztetettek közül került ki, lehet, hogy más országban ez nem így van, de nálunk jelenleg igen.

KEmber 2009.12.03. 16:33:08

@elwood: "tudom 20 év múlva autista leszek meg ilyesmi"
Nem 20 év múlva, hanem 1, és nem autista, hanem kórházban ápolt beteg ;-)

Zsolt_ 2009.12.03. 16:49:23

@KEmber: Ezt honnan veszed, hogy súlyosabb lesz? Már ne haragudj, de ez nevetséges. Aki kicsit is tisztában van az oltások védelmi mechanizmusával, kapásból tudja, hogy ez kitalált badarság, rémhírterjesztés (igen, ez valóban az!). Az oltás annyit csinál, hogy kiváltja azt az immunválaszt, amit a normál betegség is, csak tünetek nélkül (hiszen a vírusok már nem élnek). Ergo ha beoltatod magad, az az immunrendszerednek olyan, mintha átestél volna a betegségen, tehát még erősödött is.

KEmber 2009.12.03. 17:00:29

@Zsolt_: Fent idéztem a kutatásokat, olvassad el nyugodtan, de ha tudsz egy ezekek ellentmondó kutatást, szívesen veszem!

"Preliminary research suggests the seasonal flu shot may put people at
greater risk for getting swine flu, CBC News has learned."
www.cbc.ca/health/story/2009/09/23/flu-shots-h1n1-seasonal.html

"The results of this study showed that children whose flu was severe
enough to require hospitalization were three times more likely to have
been given a seasonal flu shot."
public-healthcare-issues.suite101.com/article.cfm/swine_flu_shot_vs_longterm_risk_study_for_kids

KEmber 2009.12.03. 17:06:01

@Zsolt_: Aki kicsit is tisztában van az oltások védelmi mechanizmusával az tudja, hogy normál esetben nem a véredben landolnak a vírusok, nem véletlen kell nagyon odafigyelni, hogy ne legyen fertőzött a lötyi, mert akkor baj van, ezért van benne tiomerzál ha jól tudom!

Zsolt_ 2009.12.03. 17:07:15

Én az elsőben csak ennyit láttam, ami érdekes:
/"This is some evidence that has been floated. It hasn't been validated yet, it's very preliminary," cautioned Dr. Don Low, microbiologist-in-chief at Mount Sinai Hospital in Toronto./
Akkor miről is beszélünk?
Ráadásul a cím se arról szól, amit Te mondtál: Seasonal flu shot may increase H1N1 risk - ez azt jelenti, hogy a szezonális oltások növelhetik a H1N1 rizikóját! Nem a H1N1 oltásról van szó! És az idézet szerint ez is csak egy feltételezés, amit semmi nem támaszt még alá. Ezt továbbra is rémhírterjesztésnek hívják. Attól még hogy angolul van, nem lesz tény, sőt.
A második most épp nem akar nekem bejönni, de a címéből ítélve itt sem arról van szó, amit írtál, hanem arról, hogy nagyon kicsi gyerekeknek veszélyes lehet a H1N1 vakcina. Itt jegyezném meg, hogy a külföldi vakcina más eljárással készül és hasított vírusokat tartalmaz, tehát a mi helyzetünkre ez megint csak irreleváns.

numda · https://giuliotortenesze.wordpress.com 2009.12.03. 17:10:21

Senkivel nem akarok vitatkozni, egyszerű mocsok orvos vagyok.
Tavaly kb. 2500 halottja volt az influenzának, ti hányról hallottatok?
Egyről sem. Tavaly más üzleti viszonyok voltak.
Hat hónap alatt május óta most volt 20 halott és megint lesz összesen 2-3 ezer, és ez mindig így lesz. Akár oltunk, akár nem, mert az oltás nem nefolyásolja sem a járvány kialakulását, sem a lefolyását.
Sem itthon, sem Kanadában.
Viszont ez a kis sajtófarvizezés eltereli a figyelmet az összeomló egészségügyről országról, közbiztonságról.
Ja, és aki tőlem kéri az oltás, azt beoltom, mert nem tanácsadó vagyok, hanem tájékoztatást adó.
Önkéntes oltással mindenki azt tesz amit akar.
Az biztos, hogy a teljes körű tájékoztatás elég sokakat megvilágosít, és köszönik nem kérik.

SZóval jelenleg 2500:20 - hoz a hat hónapos halálozás.Még az is lehet, hogy a H1N1 pozitív halottak flu A-ba, vagy B-be haltak bele, mert ezt nem vizsgálják a pathológiák.
De nem akarok itt is blogot írni.:-)

Zsolt_ 2009.12.03. 17:11:29

@KEmber: A timerzál majd minden(!) vakcina tartósítószere, melyben etil-higany található, melyet 2 nap alatt kipisilsz. Ami veszélyes lenne, az a metil-higany. Úgyhogy ez megint a rémhír kategória. Abban igazad van, hogy pont a fertőzések elkerülése miatt kell bele ez a lötyi. De amit írtál az fent áll minden vakcinára. A kisgyerekek hány kötelező oltást is kapnak? Sokat. Soha nincs semmi gond, mert erre odafigyelnek. Ha fertőzött lenne, pár óra alatt kiderülne. Hány ilyen eset is volt eddig? Nulla. Úgyhogy ezt a hozzászólásodat megint nem tudom hova tenni, mert semmi köze ahhoz, amit én írtam az oltási mechanizmusról.

Zsolt_ 2009.12.03. 17:13:07

@giulio_vecchio: Teljesen jogos, hogy ez egy nagy biznisz! Ezzel én sem vitatkozok. Mocsok dolog, melyre a média is rátesz. De ez nem jogosít fel senkit arra, hogy fals hülyeségeket terjesszen áltudományos magyarázatokkal (itt nem rád gondolok!). :)

KEmber 2009.12.03. 17:14:54

@Zsolt_: Nem, a második azt jelenti, hogy azok, akiknél a H1N1 olyan súlyos volt, hogy kórházba kerültek, azok között háromszoros az előző évben védőoltást kapottak aránya.

Természetesen igazad van, hogy ez fordítva van, de miért gondolod, hogy ha minden illetékes folyamatosan azt szajkózza, hogy ez az oltás pont ugyanolyan mint az előző évi, akkor ez fordítva nem igaz? Úgy néz ki, hogy nem tett jót az előző évi oltás a gyerekeknek, és ennek ellentmondó kutatást még nem találtam. Pedig most mindent elővettek ami oltásra tudna ösztönözni bárkit is.

KEmber 2009.12.03. 17:19:29

@Zsolt_: Azt írtam, hogy azért teszik bele, hogy ne ferőződjön meg az illető, mert a véren keresztüli közvetlen fertőzéshez nincs annyira hozzászokva a szervezeted. Nem írtam arról, hogy ezt ártalmasnak tartanám, elkaptál egy szót, és a sajtóban hallott sematikus választ szajkózod.

KEmber 2009.12.03. 17:21:06

@giulio_vecchio: Köszönjük, végre valaki elmondta a tényleges adatokat!!!

tarkamarha 2009.12.03. 17:32:19

Nekem senki ne mondja, hogy az átlagembernek nem fontos az egészsége. Ugyanakkor szép számmal vannak olyanok, akik ellenzik az oltást. Miért? Mert egy kommunikációs csőd volt, ahogy elővezették. Az egyik nap még az zeng a médiából, hogy kismamáknak nem ajánlott, aztán, hogy a háziorvos saját felelősségre beadhatja (mi van?), most meg már szinte kötelező... Az óvodában a kezembe nyomnak egy lapot, hogy írjam alá a gyerek oltásához a hozzájárulást - az egészben az volt a vicces, hogy nem volt olyan rublika, hogy nem... Állam bácsi legyártatott egy csomó oltóanyagot, aminek most már el kell fogyni, ha törik, ha szakad.

Nem vagyok orvos, az információim is csak felületesek. Azok szerint viszont ez a törzs nem veszélyesebb a normál influenzánál, amit azért mégsem kísér ilyen pánik.

Bizalmi válság van. Államunknak azt sem hisszük el, amit kérdez. Naná, hogy ösztönös ellenkezés ébred bennünk, ha valamit ilyen erővel próbál belénk magyarázni!

Nem akarok (és nem is tudok) állást foglalni abban, hogy jó-e a vakcina, vagy nem. Azt viszont látom, hogy őrület van körülötte. Ha veszélyes a vírus és a vakcina jó akkor tegyék kötelezővé. Ha nem veszélyes, akkor hagyjanak békén ezzel a mizériával. Miből gondolják, hogy az átlagember dönteni tud egy szakmai kérdésben, különösen akkor, ha egymásnak ellentmondó információkkal találkozik?

Az is zavar, hogy jópár éve "divat" lett az éppen aktuális világégető járványtól való félelem. Minden esztendőben adnak valamit, amitől félni kell, de egyszerre soha sem kettőt, mert azt már a média természete nem fogadná jól - nem lenne hatásos. Emlékeztek még arra, amikor a hírekből minden hétre jutott pitbull támadás? Hogy elmúlt... Most minden napra jut H1N1, jövőre meg valami más. Mi meg tesszük, amit éppen kell: oltatjuk magunkat nyakra-főre, vagy épp csődbe jutatjuk a baromfi ágazatot. Marha, sertés, madár mer megvolt, jövőre vajon mi jön? Házi kedvenc? Nem hinném, de a nagy mennyiségben fogyasztott haszonállatok elfogytak. Én valami növényre tippelnék, vagy valami rovarra.

NemesekErnyo 2009.12.03. 17:37:27

Tessék mondani, az idén nem lesz tüdőembólia, infarktus, stroke, tumor és leukémia? Az idén minden halottban vírust keresünk, és ha találunk, nyert ügyünk van? Mi lenne, ha szúrópróba szerűen tökre egészséges embereket is górcső alá vennénk, és kiderülne, hogy lófütty! Nem a vírus, hanem valami más? Aki nem jár orvoshoz, még lehet beteg.

NemesekErnyo 2009.12.03. 17:39:22

@tarkamarha: A 6 millió darabot a megrendelő kifizette, másutt eladni nem tudja, ergo próbál kasszírozni, ahogyan lehet.
Aki tud angolul, németül, nézzen körül külföldi oldalakon, van-e ilyen méretű hiszti.

NemesekErnyo 2009.12.03. 19:33:35

SŐT, az idei sentinel jelentések alapján minden beteg, értsd: torokfájás, fejfájás, nátha, rossz közérzet, hőmelkedés, láz, köhögés, nemvagyokjól = ÚJ típusú influenza!
A régi kutyát se érdekel, a Fluval AB-t egyenesen nem is gyártjuk többé, pedig tavaly ezért őrjöngött a média. Itt nem az a lényeg, hogy hányan oltatnak, hanem az, hogy hányan vásárolnak.

epeficam 2009.12.04. 01:05:36

@fogyókúra: egyrészt index
másrészt: "Felelőtlenség azt mondani, hogy a szájmaszk és a vitaminok valamit is érnek. Valamit érnek,..."
Akkor ezt most hogy?

bukott vezérigazgató 2009.12.04. 05:53:14

Posztolónak: te mikor mentél oda oltatni? Munkaidő után. Akkor? Ahogy neked volt munkaidő vége, annak a hülyének is van ott az oltóközpontban. Lehet, hogy ő is szeretne utána elrohanni valahová, mint te. De dögöljön meg a másik, mert neked minden jár. Láttad a tévében, mert másért nem mennél oda.
Azt hiszem, jobb lett volna, ha szépen leültetnek 2 órára, majd 20.00 órakor feláll a két eü-s és hazamegy.

pwpw 2009.12.04. 09:45:50

én magamnak adtam be, mer hosszú volt a sor

nyílméregbéka 2009.12.04. 10:00:51

@bukott vezérigazgató: az oltópontok nyitvatartása országosan 8.00-20.00.-ig tart! (Mondjuk, ahol én voltam, ott fél 8-ig.)

Tegnap oltattam, és a kitöltendő papír egy fénymásolt - tehát fénymásolható, sőt fénymásolANDÓ - A/4-es papír volt. A posztban szereplő helyeken nem volt talán fénymásoló?? Nehéz elhinni.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.12.04. 11:58:04

Bocs, h megint hozzászólok de nem birok elmenni azon dolog felett, hogy mennyi buta ember van, pedig az ember azt gondolná, hogy aki kommentelésre képes bizonyos alap inteligenciával rendelkezik !

Írok vicceset is:

Arra nem gondoltatok, hogy az egész a VITAMIN MAFFIA felelőssége? El kell terjeszteni, hogy a gyóccer veszélyes meg ismeretlen tulaja van és akkor az emberek nem a 2ezer forintos oltót veszik meg hanem a 10ezer Ft-os (/fő/szezon) vitaminkészítményeket amit mellesleg szintén nem teszteltek behatóan és szintén offshore cég a tulaj... :-)))))) Meg lehet nézni, hogy mennyit költenek reklámra...

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.12.04. 12:01:02

hosszú Í a "bírok", bocs, siettem.
Azt egyébként megcáfolta már valamelyik hiteles emberke mondjuk Ceizel doktor, hogy nem csippeltetnek-e meg az oltással ?

2009.12.04. 13:58:21

@sambalabammbumbumm: ez azért elég gyenge próbálkozás volt. Nekem ingyen lett volna, nem kértem az oltást. Nem mondom, hogy más is így tegyen, de jöjjön nekem senki a kollektív felelősség dumával, hogy miattam mutálódik majd az új vírus, ajánlám az infot, miszerint tavaly két és félezer ember halt meg itthon szezonális flu-ban, Németo.-ban közel 20ezer, Angliában 8ezer. Szóval 2500 vs. 20, hadd ne én legyek a hülye.

KEmber 2009.12.04. 15:05:33

@sambalabammbumbumm: Az a baj, hogy, hogy nem látod át a számokat, nem érzed a nagyságrendi eltéréseket se. Magyarországon kb. minden napra jut egy gyilkosság, és hasonlóan kb. naponta lesz öngyilkos valaki. Ezekhez viszonyítsad már a költségeket és H1N1 veszélyességét. Egy nagyságrend minimum. És akkor még nem beszéltem az alkoholizmusról, TBC-ről, elhízásról, a balesetekről... Túl van pörgetve a téma, és el vannak túlozva a veszélyei. Sajnos az élet halálos, és minden évben több ezren meghalnak influenzában is. Terhesek is.
Ajánlom, hogy ezt nézegessed (világviszonylatban jelenleg a leprával van egy szinten):
www.flickr.com/photos/therealedwin/4073835474/sizes/l/

bukott vezérigazgató 2009.12.04. 17:21:10

@nyílméregbéka: 2 baja volt, egyik,hogy 1 órával a rendelés vége előtt leállították az oltást mert 30-an voltak. Erre reagáltam. Egy beteg bejön, köszön, levetkőzik, megnézik a papírját, közbe beszélnek pár szót, esetleg röpke vizsgálat. Oltás felszív, fertőtlenít, bead. Beteg vattát odafog, ha semmi gond megköszöni, papír ruha összeszed, búcsú, elmegy. Ez szerinted KETTŐ perc? Nem, 5-8 minimum X 30 mindez 19 órakor. Te meddig adnál sorszámot? Na ugye.

bukott vezérigazgató 2009.12.04. 17:27:28

@nyílméregbéka: lehet, hogy tényleg elfogyott az A4-es. Lehet, hogy valaki elkövette azt a súlyos hibát, hogy kevesebbet rendelt és így emberek haltak meg. Lehet, hogy 15.30-kor beszart a fénymásoló, a szerelő meg 7-15-ig dolgozik és már nem ment ki, mert lejárt a munkaideje. Nem tudjuk. Csak elolvashattuk a posztban egy megkárosított áldozat szörnyű kálváriáját.

Alternatív 2009.12.04. 18:21:28

@sambalabammbumbumm: Lehet, hogy tényleg a vitamin-maffia a bűnös. Minap láttam egy boltot a Szent István körúton, ahol kizárólag C-vitamint árultak. :)

Mariannka51 2009.12.05. 09:18:23

Azért érdekes, hogy csak a halál esetekről beszélünk, azt a veszélyt, hogy egy munkahelyen a dolgozók nagyobb része lehet egyszerre beteg és ezzel okoz egy esetleges negy problémát, azt úgy kihagyuk.
Főleg a közszolgáltatást, mint a közlekedés, eü. stb.,ellátók betegsége okozhat nagy fennakadást.

hogolyo78 2009.12.05. 11:41:32

@KEmber: "Nem, a második azt jelenti, hogy azok, akiknél a H1N1 olyan súlyos volt, hogy kórházba kerültek, azok között háromszoros az előző évben védőoltást kapottak aránya."
Hát persze, mivel a korábbi években szezonálissal oltottak között több a veszélyeztetett, mint a nem oltottak között. (Hiszen jó részt éppen azért oltották őket, mert veszélyeztetettek.)
Másrészt nem az oltottakat és nem-oltottakat kellene összehasonlítani, hanem szezonálissal korábban természetes úton fertőződött nem-oltottakat és az oltottakat (oltás útján "fertőződöttek").

Egyébként meg nagyon örülök, hogy ami a dolog "szakmai", ésszerű részét illeti, ma már mindenki világosan láthat, aki látni akar. És már csak a legsötétebb babonás népek, az "antikapitalisták" ("nehogymá' hasznot húzzanak rajtam", "az egészség nem üzlet, inkább dögöljek meg") és a pártzombik beszélnek az oltás ellen. Ő ellenük pedig már immunizálva van az értékesebbje. Az egyik ember agyat kapott a jóistentől (az ilyeneknek köszönhetjük az orvostudományt), a másik ember meg a saját különlegességébe vetett babonás hitet, miszerint a rossz dolgok mindig másokkal történnek. Majd eldönti az evolúció...

E1d2o · http://zoldegeszseg.blog.hu/ 2009.12.05. 13:09:20

Én ugyan csak egy gimnazista vagyok, de elmondanám a véleményemet, ha nem baj.
"Őseim" nem tették kötelezővé az oltást, csak erősen ajánlották, s én úgy döntöttem, beadatom.
Félnék is kicsit ettől az influenzától, mert nagyon gyenge az immunrendszerem, tavaly januártól júniusig 3-szor voltam beteg (megfázás szerű) 1-1 hónapig; ugyan azóta csak novemberben fáztam meg; de egyébként nagyon sűrűn...
Jó, ha ritkán lennék beteg, most ezt az oltást is kihagytam volna.
Az osztályunkban csak 4-ünket oltottak be, egyiknek a szülei parancsolták.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2009.12.05. 15:26:13

@hogolyo78:
Te írtad:
"Az egyik ember agyat kapott a jóistentől (az ilyeneknek köszönhetjük az orvostudományt), a másik ember meg a saját különlegességébe vetett babonás hitet, miszerint a rossz dolgok mindig másokkal történnek. Majd eldönti az evolúció..."

Elmondanám, hogy:
Nagyon sok orvos, patikus, sőt VIROLÓGUS!! ellenzi ezt a védőoltást, meg egyáltalán a szezonális ellenit is. Szerinted azok nem kaptak agyat a Jóistentől??? Hiszen nekik köszönhetjük az orvostudományt...
A lengyel egészségügyi miniszter (aki egyébként kutatóorvos volt a minisztersége előtt) is ellenzi, a komplett lengyel kormánnyal együtt.
Nyugat-Európában nincs ilyen oltási hiszti, az egész EU-ban összesen eddig kb. 10 millióan oltattak, ebből több, mint 1,5 millió a magyar állampolgár. Ezen elgondolkodtál-e???

tarkamarha 2009.12.05. 16:18:38

@Jani haverja: Nem, nem hiszem, hogy elgondolkodott. Kapott agyat csak lehet másra használja! :)

Szerintem ma létezik pár ezer ismert betegség. Ezek között nyilván van sok száz, ami ellen oltással védekezni lehetne. Ezzel együtt nem javaslom, hogy most akkor mindenki kapja meg mindet! :)

Más: Tulajdonképpen az emberiség az orvostudománnyal az evolúció ellen dolgozik. Az egyes személyek esetében persze érzelmi kötődések messzemenően indokolják az érintett megmentését, de tulajdonképp e miatt rettenetesen el fog korcsosulni az emberiség. Mondjuk ez nem az én problémám, tudom, csak épp azt akarom mondani, hogy az orvoslás folyamatos és fokozódó igénybevételére lesz szükség pusztán a fajunk fennmaradásához. Groteszk.

hogolyo78 2009.12.05. 16:51:20

@Jani haverja: Én sem gondolom, hogy ez lenne "korunk pestise", de azt is látom, hogy ez a vírus több szempontból is jóval veszélyesebb, mint a szezonális, és végképp veszélyesebb, mint az oltás.

"Nagyon sok orvos, patikus, sőt VIROLÓGUS!! ellenzi ezt a védőoltást, meg egyáltalán a szezonális ellenit is."
Virológus? Konkrétan, névvel kicsoda? Ezekről az orvosokról és patikusokról szívesen elmondanám a véleményem, de inkább mégsem. Remélem, valaki egyszer majd mikrofon végre kapja azokat az orovosokat is, akik esetleg az elhunytakat lebeszélték az oltásról. Szerintem részben tudatlanságból, részben politikai megfontolásból, részben felelősséghárító gyávaságból tették ezt. Rossz nézni, ahogy a korábbi ellenkezők jó része most már magyarázkodik. A tudatlansággal egyébként nem lett volna semmi bajom, ha felvállalják: a - terhes - élettársam nőgyógyásza korrektül megmondta az elején, hogy még nem tudja, mi legyen, szerinte várni kell még az oltással. (Elvégre - valóban - mindennek van kockázata, amit az emberbe fecskedeznek, az oltás nem cukorka és senki sem örömében adatja be.) Majd pár héttel később - mikor kiderült a helyzet súlyossága - akkor már azt mondta, hogy nincs mese, be KELL adni. Semmi "ajánlott", meg "saját felelősségre", hanem KELL és kész. (És be is adta, miután a háziorvos csak felelősséghárító papírozással lett volna hajlandó erre.)
Megjegyzem, hogy állítólag (talán Czeizel említette) az USA-ban a megfertőződött kismamák közül 6-ból 1 meghalt (és a többi sem járt túl jól). Oroszrulett egy hatlövetűvel (mert ugye arra számítani butaság, hogy "én úgysem kapom el"). Ezzel szemben a - Fluval P-vel azonos összetételű - oltástól még senki sem halt meg a hatvanas évek óta.

Mellesleg a válogatás nélküli szezonális elleni oltást én is ellenzem, soha nem is kaptam ilyet. Csak olyasmi ellen oltatnék, ami megölhet, vagy megnyomoríthat és amit reális eséllyel elkaphatok.

hogolyo78 2009.12.05. 17:12:32

@tarkamarha:"rettenetesen el fog korcsosulni az emberiség"

Ez nem igaz. Csak másképpen alkalmazkodik. Már mi is "el vagyunk korcsosulva" az afrikai törzsi népekhez képest, de van puskánk és autónk, ezért nem is kell olyan gyorsan futnunk az oroszlán elől. :-)
Az evolúció nem vallás (nem mondja meg, hogy mi a helyes), csak a folyamat leírása. Ha újabb és újabb oltások fejlesztésével követjük a - végzetes - vírusok fejlődését, akkor úgy alkalmazkodunk, hogy közben senki nem hal meg. Ez ugyanúgy evolúció, mintha a gyengébbeket megölné a vírus és csak az ellenállók maradnának. Ennek is az lenne (lehet) a következménye, hogy a vírus mutálódna és újra fertőzne. És így tovább.

"nem javaslom, hogy most akkor mindenki kapja meg mindet!"
Én sem, de ezt már írtam.

tarkamarha 2009.12.05. 19:14:04

@hogolyo78: Rengetegen vannak, akik a csecsemőkort sem élnék túl a modern orvostudomány segítsége nélkül. Ezek az emberek természetesen továbbadják örökítő anyagaikat. Az emberiség egyre gyengébb lesz, egyre inkább rászorul a medicinákra. Felfoghatod ezt úgy, hogy ez is az evolúció része, de szerintem ez nem helytálló. Az egyedek nem fejlődnek, hanem korcsosulnak, kiszolgáltatottakká válnak. A tudás tőke fejlődik csupán. A fokozódó gyógyszerigény fokozódó vegyszer bevitelt is magával hoz, ami persze felhalmozódig és újabb diszfunkciókhoz vezet. Szerintem ez egy olyan zsákutca, amibe kényszeresen belemegyünk. Én is belemegyek, mert ha beteg vagyok orvoshoz megyek, persze.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2009.12.06. 21:40:40

@hogolyo78: Te írtad:
"Rossz nézni, ahogy a korábbi ellenkezők jó része most már magyarázkodik."

Mai hír:
Nem az ellenzők magyarázkodnak, hanem az Országos Tiszti Főorvos!
Mégpedig azért, mert megbetegedett egy előzőleg (és nem frissen!) beoltott ember is. Most már a hivatalos magyarázat úgy szól, hogy az oltás csak 70% védettséget ad, valamint a másik magyarázat meg úgy szól, hogy ez a beoltott ember sokkal jobban beteg lett volna, ha nem oltatta volna be magát (honnan a búbánatból tudják??). Én ezeken meg jókat nevetek, ugyanis a hülyeség ellen tényleg nincs orvosság. Majd nemsokára kiderül, hogy az oltóanyag nem 70% védettséget ad, hanem 10%-ot, vagy még annyit sem, és a fokhagyma, meg a vöröshagyma nyersen fogyasztása sokkal nagyobb védettséget ad. A moldovai (Moldova egy ország a gyengébbek kedvéért itt Európában) hadseregben pl. védőoltás nélkül megszüntette a járványt az extra adag vöröshagyma, meg fokhagyma.

Egyébként én minden jelenleg Magyarországon fellelhető politikai pártot az országra nézve rendkívül károsnak tartok, úgyhogy ne vádolj meg légyszi politikai elkötelezettséggel.

@tarkamarha: Teljesen osztom a véleményedet, csak nekem nem volt bátorságom leírni, mert úgy gondoltam, hogy egy ilyen komment után egész nap a laptop előtt ülhetek, mert válaszolnom kell a kb. 100 kommentre, amit egy ilyen vélemény kivált. Szerencséd van, hogy ez a poszt régebbi, mert különben kaptál volna kb. 100-200 hozzászólást, és nem győzted volna megválaszolni őket. Ha meg nem válaszolsz, akkor ugye az agymosottak szerint Te magad is beláttad, hogy nincs igazad... :))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2009.12.06. 21:44:07

@hogolyo78: Elfelejtettem írni, hogy sajnos bizonyos okokból nem írhatom név szerint ezen kutatók nevét, mert a jelenlegi (és az ezután következő bármelyik) politikai elit egyszerűen ellehetetlenítené őket. Legyen annyi, hogy sokan közülük személyes ismerőseim. Ha meg nem hiszed el, akkor az a Te bajod, döntésed, stb.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2009.12.06. 21:54:24

@hogolyo78: Szintén Te írtad:
"Mellesleg a válogatás nélküli szezonális elleni oltást én is ellenzem, soha nem is kaptam ilyet. Csak olyasmi ellen oltatnék, ami megölhet, vagy megnyomoríthat és amit reális eséllyel elkaphatok."

Nem olvastad a fentebbi kommenteket??
Valaki linkelt hivatalos statisztikát (na, nem magyart) arról, hogy a H1N1-ben megfertőződöttek sokkal kisebb %-a hal meg, mint a szezonális influenzában megfertőződöttek, akkor hogy is van ez??

kalapocska 2009.12.07. 03:07:54

haha az a vicces hogy mindenki aki az influenza oltas ellen ir biztos benne hogy o genetikailag megerdemli hogy itt legyen. A kornyezetemben jo paran voltak influenzasok (H1N1 el) es nem neztek ki jol. Akinek van ideje ilyesmivel szorakozni nyugodan tessek elkapni. A jovo evi rizikorol meg csak annyit hogy majd akkor is beoltatom magam. vihar a biliben.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2009.12.07. 08:12:57

@kalapocska: Egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy én nem fogom megkapni ezt az influenzát, csak valószínűsítem, mert a szezonálisat sem szoktam megkapni. Az oltás ellen meg azért érvelek, mert jó néhány furcsaság van vele kapcsolatban.
1./ Sehol a világon nincs ekkora hiszti a H1N1 miatt, csak itthon.
2./ A szezonális bizonyítottan veszélyesebb, nagyobb a halálozási aránya, úgyhogy miért nem arról szól a hiszti?
3./ Az oltás (a tegnapi friss nyilatkozatok szerint) csak 70% védettséget ad (lesz ez még kevesebb is, csak épp tegnap már ezzel magyarázkodott az országos tiszti főorvos).
4./ Az orvosi szakma is megosztott az oltással kapcsolatban, többek között a lengyel egészségügyi miniszter is ellenzi, pedig ő minisztersége előtt kutatóorvos volt.
5./ Magyarországon, már 150.000 Ft-ra kell megbüntetni azt az orvost, aki pl nem akarja beadni az oltást, meg azt a gyógyszerészt is meg kell büntetni, aki a gyógyszertárban nem tart H1N1 elleni vakcinát. Nem furcsa?

MatseQ 2009.12.07. 11:54:54

Felírattam, kiváltottam és beadtam magamnak ahogy kell. Élek, virulok. Ja, a kockázatok és mellékhatások tekintetében megkezdtem egy barackpálinkát. :)

KEmber 2009.12.07. 15:38:13

@hogolyo78: Az a baj, hogy te úgy viaskodsz, hogy el se olvasod azokat a szakmai (orvosok által írt) cikkeket és kutatásokat, amiket belinkelek. A H1N1 sokkal veszélytelenebb mint a szezonális influenza, a fatalitási ráta a NEGYEDE!
A másik cikk a gyerekekről szól, köztük azért viszonylag ritka a cukorbeteg, terhes, 65 év feletti stb., így nem igazán állja meg a helyét az állításod. Az a kutatás azt mondja ki egyértelműen, hogy ha beoltottak, akkor 66%-kal kevesebb az esélye, hogy elkapod, de ha elkapod, akkor utána súlyosabb lesz a tüneted (ellentétben a magyar állásponttal).

Egyébként a legfeltűnőbb az az, hogy ezek az adatok a rendelkezésére állnak az ÁNTSZ-nek, de nem publikálja. Pedig azzal sokakat meggyőzhetne. Mutass olyan kutatásokat, ami az oltás hosszú távú hatásait vizsgálja, és az agyas emberek készítették. Én mutattam neked, és engem igazol, mivel itt most több millió embert oltunk be, és már több tíz éve ezt csináljuk, biztos készített valamelyik agyas egy ilyet, nem?

Az orvosi szakma egyáltalán nem egységes, számos országban pont erről ment a cikkezés, hogy az orvosok jelentős része nem oltotta be a családját. De nálunk is sokan ellenzik, hiszen a korábbi években egyértelműen mások voltak az iránymutatások a sokkal veszélyesebb influenzák idején is. Régen például nem oltott senki se terhes nőket:
www.fn.hu/sertesinfluenza/20091008/oltas_egymas_ellen_fordult/

Petrusz123 2009.12.07. 20:30:56

Miért nem lehet kapni más gyártó mellékhatásoktól mentesebb vakcináját?
Baxter, Novartis, Sanofi stb...
Németországban valahogy csak kiderült hogy ezen forgalmazók némelyike tud higany mentest is gyártani.. pl kismamáknak!
Többiek is tudnának profitálni állítólag Ausztriában 8 EUR a higanymentes anyag :) esetleg kiszorítaná a "Magyar" terméket a piacról...
süti beállítások módosítása