Tékozló Homár

Utolsó lett a Panyolai a nagy pálinkateszten

2010.01.19. 00:55 | szily | komment

Meglepő eredménnyel zárult a Teszt Plussz fogyasztóvédő magazin nagy barackpálinka-tesztje: az elmúlt években nevet szerzett kis magán főzdék italai a 17 tagú mezőny közepén és a legvégén rekedtek, a dobogón viszont két nagyvállalat pálinkája is szerepelt.

Komoly elemzésnek vetette alá a stáb az üzletek polcairól levett 17 palackot. Első körben a borkóstoláshoz hasonló módon érzékszervileg teszteltek, a mintákat ezután átvitték a Corvinus Egyetem Sör és Szeszipari tanszékének laboratóriumába, ahol a műszeres analízis következett, így állt össze a versenyzők összpontszáma.

A tesztcsapat profi kóstolókból, és pálinkakedvelő és -ismerő civilekből állt. Az italokat vakon próbálták ki. "A kisebb magán pálinkafôzdék elmaradtak a nagyvállalatok által kínált barackpálinkák mellett" - foglalta össze a benyomásaikat a Teszt Plussz szerzője. Jóllehet drága, minőségi, kizárólag gyümölcsből készült párlat volt az összes résztvevő, nem egy pálinka hibásnak, sôt kellemetlennek tűnt a kóstolás során. Óriási meglepetés, hogy az utolsó helyen a jó nevű Panyolai Elixír végzett, a teszt nagy nyertese pedig a Kecskeméti Likőripari Zrt. egy második és egy negyedik hellyel.

Jöjjön most az első négy helyezett értékelő lapja, profi kóstolónyelven megfogalmazva:

1. Miraculum barackpálinka (Agárdi Pálinkafőzde) 0,5l / 4074 Ft

Tökéletes illat: barack, virág, citrus, minden, amit érezni kell. Ízében ott bujkál a héj kesernyéje, a magzamat, a baracklekvár. Komplex, harmonikus pálinka. Nemcsak szép, hanem elegáns is. Szeretni kell és lehet.

2. Kecskeméti barackpálinka (Kecskeméti Likőripari Zrt) 0,35l / 4400 Ft

Kellemes gyümölcsillattal nyit, kellôen fűszeres, és a virágillatok is megmutatják magukat. Íze, mint a szép, friss barack. Komplex, könnyed pálinka. Afféle barokkos pálinka: fűszeres, citrusos, gyümölcsös. Kellemes.

3. Kecskeméti barackpálinka ( Zwack Unicum Nyrt) 0,5 l / 3740 Ft

Friss, virágos, üde illattal nyit, kicsit jázminos, kicsit narancsvirágos. Az íze azonban elmarad az „illatbombától”. Persze azért szép, tiszta, még ha visszafogott is. A száraz próba lekvárosan gyümölcsös. Szép pálinka.

4. Barackpálinka ( Kecskeméti Likőripari Zrt.) 0,5l / 2540 Ft

Hangsúlyos barackillattal nyit, kellôen virágos, citrusos, friss gyümölcsöt idézô. Íze méltó partnere az illatnak: karakteresen gyümölcsös, kissé lekváros. Harmonikus pálinka, szép magkarakterrel.

A száraz próba azt jelenti, hogy pár perccel az ital megivása után mélyen beleszagolnak a pohárba, ahol a korábbiakhoz képest tömörebb - szaknyelven lekvárosabb -, kellemes illatok szabadulnak fel, mármint jó esetben.

A középmezőnyben olyan versenyzők tülekedtek, mint a Zsindelyes barackpálinka, a Zwack Sándor Nemes Pálinkák kajszibarack pálinkája, a Miskolci Likőrgyár Gönci barackpálinkája, a Csalló Pálinka Manufaktúra kisüsti kajszipálinkája, a Márton és Lányai barackpálinka a Vitalis Kft.-től, vagy a Hortobágyi Betyár barackpálinka.

A sereghajtók bírálati lapját viszont a dobogósokhoz hasonlóan eredetiben közöljük:

15. Tornyos barackpálinka ( Várda Drink Zrt.) 3619 Ft / 0,5 L
A barack az illatban nem ismerhető fel, bántóan szúrós jellegtelen íz. Kesernyés. Valószínüleg éretlen gyümölcs volt az alapanyag.

16. Szent István barackpálinka (Aranykapu Zrt.) 2741Ft / 0,5 L
Fucsa, de közel sem barackra jellemző az illat. Keserű. Technológiai hibás pálinka, egyedül a szárazpróba mutatott barackos jelleget, de halványan. Fanyar.

17. Panyolai Elixír barackpálinka (Panyolai Szilvórium Kft.) 5319Ft / 0,5L
Szúrós, technokolos, etil-acetát illat és még ecetes is. Ize maró. A barack íze felismerhetetlen.

Izgalmas, már-már felkavaró a teszt eredménye, aki ennél is több részletre kíváncsi, az a januári Teszt Plusszban megnézheti a teljes anyagot. Az írásban bírálják azt a jelenleg dívó módszert, hogy a különféle hazai díjakat a főzdék által beküldött, nem pedig italboltokból véletlenszerűen beszerzett palackok kóstolása után ítélik oda. Ha jól értjük, a Teszt Plussz burkoltan - és nevek emltése nélkül - azzal vádol egyes menő főzdéket, hogy mást küldtek be a díjzsűriknek, és mást palackoztak. A forró témával a Homár a közeljövőben külön is foglalkozik majd, amint neveket is le tudunk írni.

Végül egy függelék azoknak, akik még nem fáradtak el az olvasásban, és szeretnék tudni, hogyan, milyen hősfokon és miből érdemes szakszerűen pálinkázni:

Így kell kóstolni!

A kulturált pálinkafogyasztás legfôbb szabálya: a pálinkát szobahômérsékleten, 18-20 Celsius-fokon optimális fogyasztani. Amikor a pálinkát lehűtik, vagy a poharat a mélyhűtôbôl veszik elô, mérhetetlen kárt okoznak a pálinkának és a fogyasztónak. Ilyenkor ugyanis az ital elveszíti azt az élvezeti értékét, amiért fogyasztjuk: az illatát, a gyümölcsösségét. Fogyasztásánál a második alapszabály: megfelelô formájú pohárba kell tölteni. Akármibôl nem lehet inni! Az a jó pohár, amelyik alul kellôen öblös, majd felül összeszűkül. Azért kell ilyennek lennie, mert az öblös részben, a nagy felületű párlat elpárolgó illatanyagait összeszűkítve az orr irányába vezeti. Húsz centiméter távolságból lassan emeljük a poharat az orrunk irányába, lágyan, lassan megforgatva az italt, és csodában lesz részünk. A borral ellentétben, a pohárban nem kell körkörösen mozgatni a pálinkát. Elég kicsit megdönteni a poharat és „hintáztatni” benne a párlatot, így is elérhetô a kívánt hatás. Majd az illatolás után kis kortyot kóstolni, ügyelni kell arra, hogy a száj minden szegletébe eljusson az ital.

A pálinka fogyasztása után nem szabad megfeledkezni a száraz próbáról sem. Aki ezt kihagyja, nem ismerheti meg teljes egészében a pálinkát. Ha négy-öt perccel a párlat elfogyasztása után az orrunkhoz emeljük a poharat, érezhetjük, micsoda kellemes illatok szabadulnak fel még ekkor is. Már-már lekvárosan „finom”, nehezebb illatokkal találkozhatnak, a gyümölcs legkarakteresebb alkotóelemeivel – majdnem többet ér, mint maga az ital. E nélkül nincs igazi élvezet. Aki még csak ismerkedik az itallal, illetve új ízeket akar felfedezni, soha ne kóstoljon meg egyszerre többet öt különbözô pálinkánál. Ügyeljen a sorrendre is: a kevésbé markáns pálinkáktól kell eljutni a karakteresebbekig: az egyszerű, könnyed, légies pálinkától vezet az út a „testesig”. Egy pálinkára legalább fél órát szánjanak, hogy érzékszerveik regenerálódjanak és „tisztán” kóstolhassák a következô párlatot!

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.01.19. 11:12:10

@szorgalmas: "önmagában nem minősíti egy termék minőségét, hogy xy mennyire van szarul tőle másnap"
Aha, osztán mi a helyzet az utóerjedési és egyéb mellékanyagokkal, pl. a metanollal, az ecet- és tejsavval,a torokkaparó ketonokkal, gyomorrándító kozmaolajokkal, a hamisításra használt lopott izopropil-alkohollal, etilén-glikollal, a szintetikus aromákkal, a "simító" izocukorral, a kőolajból előállított ipari etanollal? Direkt jók fejfájás ellen?

Krisiun 2010.01.19. 11:14:43

Látszik, hogy spar szilvapárlaton meg kalóz ízű szeszesitalon nevelkedtek!
Kecskeméti barack a negyedik???? aromás mosogatólé!
De lehet hogy tizenhetediknek kostolták és már inkább a hányás ize volt inkább a szájukban mint a pálinkáé!

nehülyéskedj 2010.01.19. 11:20:14

@Cyrano: @Krisiun: Nagy szakértő vagy, látszik.

Aladár69 2010.01.19. 11:20:30

Érdekes a teszt eredménye, de messzemenő következtetéseket nem szabad levonni belőle. Egyrészt rengeteg jó főzde pálinkája nem szerepel az anyagban, másrészt az lett volna szerencsés, ha minden főzdétől legalább 3-4 tételt tesztelnek. Jómagam sok főzdében megfordultam már, kedvenceim közé tartozik a Márton és lányai, valamint a Zimek pálinkák egy része. Panyolán is jártam, végigkóstoltam mindent, volt köztük nagyon jó és nagyon borzasztó. Ami viszont Panyolán nagyon nem tetszett: éppen szilva átvétel volt (nevetséges áron vásárolták a termelőktől a szilvát) és napokon keresztül az udvaron rothadt a konténerekben a gyümölcs, köztük penészes és beteg egyedekkel, milliónyi muslica kíséretében. És utána ebből főzik a pálinkát. OK, nagypám is így csinálta a cefrét, de olyan is lett a pálinkája :))

nehülyéskedj 2010.01.19. 11:21:19

@Cyrano: Hát, igen. Elég hülyén hangzik.

nehülyéskedj 2010.01.19. 11:23:08

@nehülyéskedj: Nem tudom hogy került bele Cyrano a vászba. Bocsánat!

2010.01.19. 11:27:29

@J.G.: irigylem a bátyád. korunk képregényhőse.

@Kitalátor feljegyzetei: én csak annyit állítok, hogy a jótól is lehet szarul lenni. se többet, se kevesebbet. a szarokról nem volt szó, azokat nem minősítettem. nem is érdemes.

Hassan0926 2010.01.19. 11:35:11

Szerintem a pálinkánál sem mindegy a tárolási közeg, ezért is születhetett ilyen eredmény. Borból is lehet ihatatlan Gerét, Polgárt stb levenni polcról rossz tárolás miatt.
Amit hiányoltam a tesztből az a Bolyhos és Vasi Hegyhát valamint a szilva pálinkákat.

Közöd?? (törölt) 2010.01.19. 11:35:40

én azt nem értem ezek a pálinkák mitől ilyen drágák? a külföldről hozott nemes párlatok ezresekkel olcsóbbak

Hassan0926 2010.01.19. 11:36:37

A Rézangyalon én is meglepődtem. Nagyon rosszak. Magas visszabüfi faktorral.

Silent Bob 2010.01.19. 11:42:13

@Jazz/O: Ez kurvára nem igaz, csak kiszorították a többi főzdét a szarjukkal az összes fesztiválról.
A "pálinka kultúrát inkább a Szicsek féle Pálinkaház és az általuk szervezett pálinkafesztiválok hozták vissza.

Silent Bob 2010.01.19. 11:43:45

@Jazz/O: Ez viszont tökéletesen igaz.

Silent Bob 2010.01.19. 11:44:46

@utcai_arcos: Mondjuk, ha Hubit iszol, nem lep meg, hogy nem jött be a Szicsek.

Aladár69 2010.01.19. 11:45:17

@Közöd??: milyen külföldi nemes párlatokra gondolsz? ami igazi párlat, az mind drága.
De abban egyetértek, hogy sok pálinka indokolatlanul drága. OK, magas a beruházási költség, a jövedéki adó, stb. de egy fél literes 45%-os pálinka alapanyag költsége cca 6-800 Ft (gyümölcstől függően) és ez a pálinka a boltban 3500-5000 Ft között van. A tapasztalatom ugyanaz, mint a bor esetében: a kisker árrés, illetve a polcpénz, stb. sokszor aránytalanul nagy, ami durvára megdrágítja a terméket.

J.G. 2010.01.19. 11:47:59

@szorgalmas: Igen, én is írtam, hogy irigylem. Viszont tényleg így működik. Mármint a bátyám.
Viszont elbeszélünk egymás mellett. (Lassan, de leesett)
Abban kiegyezünk-e, hogy a szarul vagyok faktor sokkal jobban érvényesül a sz@r piától, mint a tiszta italtól? Magyarul, mondjuk 2 deci tiszta pálesz nem okoz másnaposságot, de ugyanennyi lőre igen?

imittto 2010.01.19. 11:51:07

OFF
Mellesleg másnapos én sem szoktam lenni. Se fejfájás, se hányás. Mondjuk általában 1 félét iszok, nem keverem. Bármennyit is iszok. Azaz egyszer sikerült, emlékeim szerint 20. születésnapomon. Az este folyamán jól elosztva 1,1 liter vodkát ittam meg, majd elindultam haza. Útközben még találkoztam haverokkal, megkínáltak vörösborral. Na azt már biztos nem kellett volna.
ON

J.G. 2010.01.19. 11:56:12

@Aladár69: 6-800 az alapanyag, 500 a jövedéki adó, és akkor még van az energia, meg a szállítás, ami még sok, bár nem tudom belőni sem. Csomagolás is pénzbe kerül, és eddig mindenki nyert a dolgon, kivéve az, aki főzi a nedűt.
Szóval szerintem FÉL literért nem olyan sok az a pénz.

Múltkor 2 decit vettem 3500-ért. Mondjuk azt megbántam, nem nem volt jó, de máshogy ez nem derül ki, csak ha megkóstolom.

Jazz/O 2010.01.19. 11:57:14

@Közöd??: Nos röviden a teljesség igénye nélkül egy fél literes palackra levetítve:

főzés:650-700ft
szeszadó 400ft
üveg,dugó,cimke: 150-400ft

Direkt nem írtam a gyümölcsökről, hiszen ez pálinkája válogatja, mennyi a bekerülési költség, de két példa jól szemléltetheti az óriási különbségeket.

Alma:

100 kilóból kb. 30-35 liter 52 fokos pálinka főzhető.Kilója területtől és minőségtől függően 10-20 forint.

Fekete ribizli:

100 kilóból kb. 3-4(!) 52 fokos pálinka főzhető.Kilója területtől és minőségtől függően 160-220 forint.

Ezt a párlatot még tisztított vízzel hígítják fajta függően a végleges 40-45 fokra.

Akkor számold ki mennyi haszon is maradhatna valójában a gyártónál, ha a olcsó gabonapárlatból készült ám jó hírű whiskyvel kellene árversenyben lennie.És akkor még a kiskereskedelmi árrésről és az ÁFA-ról még nem beszéltünk ...

Jazz/O 2010.01.19. 12:06:00

@Silent Bob:

Ez így ebben a formában nem igaz.
A Rézangyal hosszú évek óta rendezi meg saját szervezésben a Várban ill. az Erzsébet téren a pálinka fesztiváljait.Ezeken a rendezvényeken bármely gyártó részt vehet, és vesz is minden évben szerintem súrlódás mentesen.

Ha a könnyűzenei fesztiválokról beszélsz, ott természetesen a Rézangyal dominál, de ennek hátterében leginkább a tulajdonosi kör és annak szoros kapcsolata a szervezőkkel áll.
De az vesse rájuk az első követ, aki nem így tenne ...

Silent Bob 2010.01.19. 12:11:02

@Jazz/O: Én úgy tudtam, hogy az Erzsébet térit Szicsekék szervezik. Szerintem az jobb is, mint a másik, de ha tévedtem, sorry.

A kiszorításnál viszont tényleg a könnyűzenei fesztekre gondoltam. Nyilván nem azt mondom, hogy üzletileg nem értem meg, csak nem örülök neki, mert szar a pálinkájuk.

Jazz/O 2010.01.19. 12:20:06

@Silent Bob:

Most elbizonytalanítottál ...

A Várban 100%-ig biztos vagyok, de az Erzsébet térben lehet tévedek.
Ebben az esetben elnézést.

winerprince 2010.01.19. 12:25:16

Nálunk(Vajdaság)szinte minden házban van pálinka.Senki nem főz 50% alatti pálinkát,és csak a barackot hagyják ennyire..,a többi fajta gyümölcsből készültek (ringló,birs,eper,körte..)52.5%-58%-os.Itt az a véleményük az embereknek,hogy 50% alatt nem áll el a pálesz,beszürkül,elveszti a zamatai nagy részét.Tudom,az ultramodern pálinkafőződék ezt úgy próbálják kiküszöbölni,hogy sokszor desztillálják.De nem is ittam még ezek közül jó pálinkát.A magozatlan barackpálinkáról annyit,hogy bár mi is mindig magozzuk,de ittam már magozatlan barackból is párszor:a fiatal magozatlan keserű a magtól,de 2-3 éves korától a keserű eltűnik,és a helyében kellemes édesség lép fel.Mellesleg a "szakik" szerint a magozatlan hosszabb ideig érlelhető.Egyébként rendszeresen kóstolok(öreganyám 50 évnyi spájzolásának köszönhetően) régi,páleszokat.A ringló,körte,birs 20-30 éves példányai,nem csak hogy még jó kondícióban vannak,de íze és még az illata is valami leírhatatlan.Véleményem szerint,részben a magas alkoholnak köszönhetően.És még egy lapáttal a végére:Nálunk,főleg nyáron behűtve isszák a pálinkát.Szobahőmérsékleten,a magas alkohol miatt nem esne jól a tikkasztó melegben...,

Silent Bob 2010.01.19. 12:25:22

@Jazz/O: Nem tudom, nekem az Erzsébet téri pálinkafesztivál nagyon egybeolvad a Magyar Pálinka házával az pedig a Szicsek úré ugyebár.
A Várban lévő az tudom, hogy más szervezés, ezek szerint Rézangyal. :)

2010.01.19. 12:26:39

@J.G.: persze, kitalátor feljegyzetei hsz-e erről szól. és ez így van.

de ittam én már nagy mennyiségű malatinszkyt, meg sok jó agárdi páleszt. egyszerre. hirtelen. sokat. aztán olyan jelenteket produkáltam, mint az ördögűzőben a csaj. másnap meg könyörögtem, hogy lőjenek le.

én csak azt a tételt vitatom, hogy jó bortól nem fáj fej. mennyiségi kérdés, de igenis fájhat.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.01.19. 12:32:29

@Jazz/O: Ne haragudj - de ha már felső minőségről beszélünk - akkor hogy jön ide a fütyülős mint árban negyedelt kereskedelmi márka?
A sima Zwack Kecskeméti Barack pálinkát legalább 10 éve rendszeresen fogyasztjuk családilag - minőségben, karaktereben számunkra veri az Erzsébet téri összes manufaktúrát. Légyszíves egymással azonos platformokat hasonlíts össze, ne "diszkóitalt" nemes pálinkákkal. Abban szerintem ma a Zwack az egyik legjobb, Érdemes ellátogatni Kecskemétre ha még van gyárlátogatás, meg fogsz lepődni!
Megértem ha cinikus vagy, de az általad felhozott manufaktúrák közül csak egy-két olyan van, ahol valóban magas szakmaiság a vezérelv. Nem véletlen - most nevek nélkül, mert tényleg nem marakodni akarok - hogy az ott lévők közül az egyik eddig a kommersz féldekások bizniszében volt, a másik a pancsolt borok királyaként debütált, a harmadik pedig zsékategóriás cukormentes üdítőitalokat gyártott és forgalmazott. Ettől persze lehetnek ők a legjobbak, de ha már a cinizmus felmerült, engedd meg hogy én is az legyek...

zotyis 2010.01.19. 12:32:51

erről a száraz próbáról még nem hallottam, de lehet értelme.

elég messze élek otthonról, ezért legutóbbi hazalátogatáskor kénytelen voltam magammal hozni egy üveg remek diót édesapám megbízható dealerétől.
a héten meg is kóstoltuk. a hely elég rosszul felszerelt, a kávéscsésze tűnt a legjobb megoldásnak (egyébként szűkülő tetejű :) ). reggel, mikor a mosogató mellett talált csészébe beleszagoltam (mert nem emlékeztem h kiöblítettem-e már) olyan isteni dióillat fogadott, amire a legkevésbé sem számítottam (még a híresen kellemes aromájú pálinkától sem).
végül nem is öblítettem ki mielőtt beleeresztettem a kávét....

az ára viszont meglepően alacsony, pedig amennyire tudom korrekt alapanyagokat igényesen készít el a mester. persze marketing-költség nulla, és adót sem szeretett fizetni. le is bukott, úgyhogy most nagy buli van a kapitányságon!

a_tesz 2010.01.19. 12:35:53

@Jazz/O: 100 kiló almából kb. 8 liter 50 fokos pálinka főzhető, és akkor már jó gyümölcsöt használtál. ja hogy még cukor is megy bele? akkor nem szóltam, de az már nem pálinka!

de befáradhatsz bármelyik szeszfőzdébe, és megkérdezheted te magad is, van nekik egy szép kis táblázatuk, hogy melyik gyümölcs mennyit ad.

Jazz/O 2010.01.19. 12:37:14

@winerprince:

Érdekes amiket írsz az ó pálinkákról.
Én 10 éveset ittam legutóbb, de az sem állagában,(csúnyán el volt színeződve),sem ízében nem emlékeztetett egy 3-4 éves hordóban érlelt pálinkához.
Én úgy tudom 7-8 éves érlelésig lehet nagy biztonsággal azt mondani, hogy finomodik a nedű.Ám a te tapasztalataid ezek szerint felül írják ezt.Valószínűleg a tárolás, akárcsak mint tanult kollégám fentebb megjegyezte a bornál, az ahol megfejtés van.

Ám irigyellek ezért az élményért, egyszer szívesen megkóstolnék egy ilyen remeket :)

Jazz/O 2010.01.19. 12:43:36

@Legelő Őse:

EZ :)

Nyilván nem ezekkel akartam össze mosni, inkább csak a korábbi hozzá szólásod félre érthetőségére próbáltam utalni akkor.Mivel pár sorral később már a cég minőségi pálinkáiról írtam elismerően, azt hiszem nem kell ezek után részrehajlásról vagy cinizmusról beszélned.

Jazz/O 2010.01.19. 12:46:34

@a_tesz:

Nos erre csak azt mondhatom, hogy ezt almája válogatja.Vannak nagy testű, lédúsabb, és kisebb ám magasabb cukor tartalmú fajták.Ami a cukrozásos felvetésed illeti, szerintem ezt te sem gondoltad komolyan :)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.01.19. 12:47:27

@Jazz/O: én meg nem olvastam tovább, hanem reagáltam rögtön, szóval egy-egy.-)

szomszédsrác 2010.01.19. 13:07:06

@Jazz/O: szintén vajdasági származású vagyok . ugye ott törvényileg nem nagyon van korlátozva a főzés , van is minden második házban saját pálinka . Nekem van egy palackom , drága nagyapám főzte , saccra 30 éves . hűvös helyen van tárolva , 2-3 éve kostolásra felbontottuk , verhetetlen volt . szakszerűen visszazártuk , következő kibontás majd az esküvőmön várható , ha lesz egyszer :D

winerprince 2010.01.19. 13:52:49

@Jazz/O:Sohasem találkoztam megromlott pálinkával.Még a kivejezéssel sem hogy"megromlott a pálinkám","a pálinka nem romolhat meg"mondaná itt mindenki...beszürkült-el már igen,amikor valaki kevesebbre hagyta mint 50%,hogy picit több pálinkája legyen-de ez nem nagyon jellemző-vagy a tároló üveg,demizsont nem zárták le a "kiszuszogás"(a frissen kifőzött,50literes üvegekbe töltött pálinkát nem szabad azonnal hermetikusan lezárni,mert szétdurranhat az üveg,hanem a tetejét félig rácsavarva hagyjuk 1-2 napig "szuszogni",mi alatt még 2-3%alkoholt veszt az erősségéből,és megnyugszik....)után,és így nincs meg a megfelelő alkohol tartalom a konzerváláshoz.Egyébként az ilyen pálinkának gyorsan kampec,és minél előbb meg kell inni.Az ALKOHOL tartalom,ez szerintem a nyitja az eltarthatóságnak.A megfelelő tárolás közel nem annyira fontos mint a bornál,szerintem.Mamám azokat a pálinkákat amiről írtam,a litereseket szekrénybe,spájzba dugdosta,a nagyobb fonott övegeket a padlásra hordta...ahol nyáron 30-40 fok van,és egy sem színeződött el,vagy romlott meg.Más magyarázatot nem tudok,mint a megfelelő alkohol tartalmat.

"Én úgy tudom 7-8 éves érlelésig lehet nagy biztonsággal azt mondani, hogy finomodik a nedű" Erről felénk az járja,hogy a megfelelő alkohol tartalmú ringlók,körték 20-25 éves korukig fokozatosan érnek,és idővel jobbak lesznek,egy ideig a zeniten maradnak,aztán elkezdenek lassan hanyatlani...

Jazz/O 2010.01.19. 13:53:34

Mivel nem vagyok szerelmes a saját írásomba nem firkálnám jobban tovább össze ezt a fórumot, de pár gondolatot még megosztanék veletek összegzésként.

Egy kicsit messzebbre vezet majd, amint ez a hír esetleg generált, de talán itt elmondhatom ami már régóta bánt.

Szerintem borzasztóan rossz az a tendencia ami az elmúlt évben felütötte fejét a hazai pálinka marketing kapcsán.Mint azt feljebb is írtam, a nagy cégek kihasználva helyzeti előnyüket egyre gyakrabban használják a szakmaiság álarca mögé bújva azokat a marketing eszközöket, (egyébként hatékonyan), ami hosszú távon a kis műhelyek és családi vállalkozások ellehetetlenüléséhez vezet majd.

A sok esetben kétes szakmaiságú, referenciákat fel mutatni képtelen, "pártatlan szakértők" megjelenése inkább árt, mint használ a pálinka ügyének.A teszteket megjelentető szaklapok tulajdonosi háttere lehetővé teszi a sok esetben téves, megalapozatlan vélemények megjelenését, ami a jóhiszemű vásárlók megtévesztéséhez vezet.

Van valakinek fogalma arról, hogy mennyi kárt okozhat egy-egy ilyen cikk megjelenése egy a túléléséért küzdő, legtöbbször hátrányos helyzetű kistérségben működő vállalkozásnak?
Hány szorgalmas és becsületesen dolgozó főzőmester, palackozó, magozó stb. egzisztenciáját veszélyezteti?

Ám elvonatkoztatva a dolog humanitárius oldalától akkor is lesz egy dolog amit nem kerülhetünk meg:

Hány korábban szép eredményeket felmutató társaság mehet így tönkre amely így választék szűkítést eredményezve egydimenzióssá teheti ezt a csodálatosan sokszínű világot.

Ezt ugye nem szeretné senki ...

Nagyon hamar létre kell hozni egy a főzdék delegáltjaiból álló hiteles szakmai grémiumot, akik hitelesen képviselhet a manufaktúrákat egy-egy versenyen.Amíg ez nem történik meg, addig megmarad és tovább ássa az árkot a piac szereplői közt a bizalmatlanság légköre.Ha elindul egy adok-kapok folyamat, konkurens lapok, internetes oldalak létre hozásának formájában annak csak mi pálinka barátok isszuk meg a levét.

És ez esetben biztosak lehetünk benne, hogy lesz benne utópárlat ...

Jazz/O 2010.01.19. 13:56:23

@winerprince:

Igen ezek szerint elképzelhető, hogy a magasabb alkohol tartalomban van a konzerválás kulcsa.Tanácsodat lementem és remélem fel tudom majd használni a későbbiekben :)

Magnuna 2010.01.19. 14:59:36

Aranyat szóltál, Jazz! Ez az, át kell látni a szitán, érdemes a mögöttes folyamatokra figyelni, mielőtt minket, pálinkabarátokat is megosztanak ezzel a hülyeséggel. Vannak nagy befolyással bíró megacégek, ügyes marketingesek, modern technológia, mégis azt mondom, menjetek el Panyolára és nézzétek meg azt a hozzáállást, amivel ott a pálinkát készítik. Ha mindenki ilyen odaadással végezné a munkáját, nem itt tartana ez az ország. Remélem, csak jót mosolyognak az egészen és teszik tovább a dolgukat.

a_tesz 2010.01.19. 15:21:26

@Jazz/O: ebben viszont mélységesen egyetértünk. valamint én valamilyen állami hozzáállás-változást is szívesen látnék, az egyik fő húzóereje lehetne akár a turizmusnak, de nem a jelenlegi formájában, de persze mit is várunk az államtól...

Jazz/O 2010.01.19. 15:54:43

@a_tesz:

Az állam szerintem jobb ha nem szól ebbe bele.
A törvény alkotóknak inkább a jövedéki, és közterhek csökkentésével kellene segítenie a családi és kis főzdék talpon maradását.
A szakmaiságot meg kellene hagyniuk azoknak akik értenek is hozzá.

A turizmussal való fúzióra már vannak kísérletek.Biztos vannak más helyen is már hasonló kezdeményezések, én konkrétan a szervezés alatt álló Szatmári Pálinkaútról tudok.Ezek eredményei szerintem majd csak a jövő évben kezdenek el látszani, ha megvalósulnak egyáltalán.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.01.19. 17:16:33

@laguna: Egyet értek veled! Mondhatnám azt is, hogy azt a rézfán fütyülőjét, de hát részben a Rézangyalnak nincs fütyülője, sem Fütyülőse, aztán meg mit keresne a rézfán, bár lehet hogy szakmailag legalább rézközelbe - de nem üst közelbe - lehetne. Aztán meg pálinkája sincsen, a rézangyalát! Az az, van mert össze (vissza) vásárol, utazó, angyalian szárnyaló, blendelő szakértőik révén. Ha ez így megvan, akkor jöhet a nagy mutatvány, a keverés, az illatok, ízek (réz)angyali harmóniájának kialakítása. Itt aztán, ha az országos angyali röpködés során hiba csúszik be, netán hibás párlatrészek kerültek a rendszerbe, akkor jöhet a (ál)tudományos módszerek alkalmazása, az egységes (ál)minőség érdekében. Érkezik a gyümölcságy, jön a méz, és kész a prémium minőségű pálinka, a rézangyalát! Mindezt erős marketinggel megtámogatják, hihetőnek mutatnak hihetetlen dolgokat, szakmáról beszélnek erkölcsi alapok nélkül, súrolva a felelőtlenség határát, a rézangyalát! Ez a tevékenység az, amire mondhatjuk, rézből vaskarika, semmi köze a szakmához, sem a rézkarikához, sem a vaskarikához. Semmihez! Az egész szakmai demagógia, (réz)angyali módon eladva!

Azt fütyülik a rézfán fütyülők egyfolytában, hogy a kulturált alkoholfogyasztás terepe a különféle fesztiválok. Hát az a madár, aki repült már ilyen terep felett, az valószinü madártávlatból is alkoholfüggővé vált, és jó eset az, hacsak azzá! Ez az ingoványos, elő-utópárlati keménységű köddel borított terep, nem hogy alkalmas, de alkalmatlan a hangzatos cél elérésére, mi több a kulturált friss víz fogyasztási szokások alakítására sem. Viszont alkalmas értékes "rézpénzek" kíméletlen begyűjtésére, a rézangyalát! Mindez hangzatos szakmaiatlan filozófiával körítve, a rézangyalát! Ez nem annyira angyali! Ez ördögi!

Szóval, a Rézangyalok nem igazi angyalok, ugyan rézből vannak, de szakmailag súlytalanok, tudományuk alapját - így a végén - a "fából, vaskarikát" elv képezi, amit nagyívű marketinggel támogatnak. Ez nem lenne baj, ha nem tekintenék a fogyasztót, a szakmát olyannak, akikkel el tudják hitetni, hogy létezik fából vaskarika, összevásárolt pálinkából, prémiumpálinka ! Ez nem lehet, mint ahogy az sem, hogy a mostani Rézangyalból egyszer igazi pálinkás Rézangyal lesz! A rézangyalát!

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.01.19. 17:22:32

@homár molla: Egyet értek veled! Mondhatnám azt is, hogy azt a rézfán fütyülőjét, de hát részben a Rézangyalnak nincs fütyülője, sem Fütyülőse, aztán meg mit keresne a rézfán, bár lehet hogy szakmailag legalább rézközelbe - de nem üst közelbe - lehetne. Aztán meg pálinkája sincsen, a rézangyalát! Az az, van mert össze (vissza) vásárol, utazó, angyalian szárnyaló, blendelő szakértőik révén. Ha ez így megvan, akkor jöhet a nagy mutatvány, a keverés, az illatok, ízek (réz)angyali harmóniájának kialakítása. Itt aztán, ha az országos angyali röpködés során hiba csúszik be, netán hibás párlatrészek kerültek a rendszerbe, akkor jöhet a (ál)tudományos módszerek alkalmazása, az egységes (ál)minőség érdekében. Érkezik a gyümölcságy, jön a méz, és kész a prémium minőségű pálinka, a rézangyalát! Mindezt erős marketinggel megtámogatják, hihetőnek mutatnak hihetetlen dolgokat, szakmáról beszélnek erkölcsi alapok nélkül, súrolva a felelőtlenség határát, a rézangyalát! Ez a tevékenység az, amire mondhatjuk, rézből vaskarika, semmi köze a szakmához, sem a rézkarikához, sem a vaskarikához. Semmihez! Az egész szakmai demagógia, (réz)angyali módon eladva!

Azt fütyülik a rézfán fütyülők egyfolytában, hogy a kulturált alkoholfogyasztás terepe a különféle fesztiválok. Hát az a madár, aki repült már ilyen terep felett, az valószinü madártávlatból is alkoholfüggővé vált, és jó eset az, hacsak azzá! Ez az ingoványos, elő-utópárlati keménységű köddel borított terep, nem hogy alkalmas, de alkalmatlan a hangzatos cél elérésére, mi több a kulturált friss víz fogyasztási szokások alakítására sem. Viszont alkalmas értékes "rézpénzek" kíméletlen begyűjtésére, a rézangyalát! Mindez hangzatos szakmaiatlan filozófiával körítve, a rézangyalát! Ez nem annyira angyali! Ez ördögi!

Szóval, a Rézangyalok nem igazi angyalok, ugyan rézből vannak, de szakmailag súlytalanok, tudományuk alapját - így a végén - a "fából, vaskarikát" elv képezi, amit nagyívű marketinggel támogatnak. Ez nem lenne baj, ha nem tekintenék a fogyasztót, a szakmát olyannak, akikkel el tudják hitetni, hogy létezik fából vaskarika, összevásárolt pálinkából, prémiumpálinka ! Ez nem lehet, mint ahogy az sem, hogy a mostani Rézangyalból egyszer igazi pálinkás Rézangyal lesz! A rézangyalát!

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.01.19. 17:30:46

@J.G.: Bocs, az előző hozzászólásommal címet tévesztettem.

caligne 2010.01.19. 18:30:20

Mert mennek mint az állat!!!

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.01.19. 18:48:51

@Jazz/O: Nos, csak a tényszerűség kedvéért, ez a szakember közel 40 éve vacakol pálinkaügyekben, ahogy olvasok néhány kommentet, lehet hogy kár volt, az Ő vezetésével épült az ország legelső korszerű pálinkafőzdéje 1995-ben, nem volt kár, javaslom megnézni, több mint 200 érmet szerzett belföldi és nemzetközi versenyeken, ez nem lehetett véletlen, fejlesztett úgy 35 féle minőségi pálinkát, nem bánta meg! Lehet hogy ez semmiség, de attól még realitás. Amit viszont kár keverni, szakmailag értelmetlen összevetni, az nem más, mint a kommersz termékek kontra minőségi pálinkák. Magyarán Trabant vagy BMW? Ugye nem logikus? De ami ettől fontosabb, nem illendő ilyenfajta "szakmai" összehasonlításokkal a fogyasztót megtéveszteni, ez árt a pálinkának, és árt a fogyasztónak!

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.01.19. 19:09:22

@Aladár69: Ha az alábbiakban általad írtak autentikusak, akkor baj van! "Ami viszont Panyolán nagyon nem tetszett: éppen szilva átvétel volt (nevetséges áron vásárolták a termelőktől a szilvát) és napokon keresztül az udvaron rothadt a konténerekben a gyümölcs, köztük penészes és beteg egyedekkel..." Hát, ez az,itt a tipikus hiba, ami a végtermékben fog koncentrálódni, a gyenge minőségű gyümölcs, a penész jelenléte minőséget kizáró tényező. Mint ismert,a végtermék - pálinka - minőségét 60-65 %-ban az alapanyag minősége határozza meg. Ha nem így van, akkor jöhet a világ legjobb főzőmestere, lehet kiváló technika, technológia, mindezek csak haszontalan kellékek lesznek egy szakmai szabályokat figyelmen kívül hagyó színpadon, a főzdében. Ja, és egy gyenge minőségű pálinka lesz a mesterkedés végeredménye.

Jazz/O 2010.01.19. 19:27:50

@sompalinka:

Kérlek ha már oktatsz, vedd a fáradságot, hogy elolvasod végig a postomat:

"Nem akarom a sár dobálás felé elvinni ezt a dolgot, de elárulnád nekem hol volt ez a kedves Mester az elmúlt 8-10 évben?Hol, kitől szerezte ezt a mérhetetlen tapasztalatot?Esetleg az ő áldásos szakértelmének köszönhetjük a Hírős és Fütyülős "pálinkákat" is?
A Zwack még akkor is az ihatatlan sorozatát erőltette, amikor már vagy 30 manufaktúra volt jelen az Erzsébet téren finomabbnál-finomabb pálinkákkal.

Na jó, nem akarok ennyire cinikus lenni.

A minőséghez valóban semmi köze egy cég méretének.A technológia adott, itt valóban csak az önkontroll és a jó ízlés ami mérvadó lehet.

A nagy cégek inkább termelési kapacitásban, és a marketing munkában előzik le a kicsiket.Ez utóbbi tényezők azonban mint tudjuk nem mindig a minőség garanciái.

Az azonban tény, hogy ha csak az elmúlt egy-két évben is, de látszanak a Zwacknál is a megtisztulás jelei, vannak valóban jó pálinkáik.Az más kérdés, hogy milyen eszközökkel szereznek azoknak piacot, és a fenti hírnek valójában inkább ez a tanulsága.

Illetve később:

"
Válasz erre
Jazz/O 2010.01.19. 12:43:36
@Legelő Őse:

EZ :)

Nyilván nem ezekkel akartam össze mosni, inkább csak a korábbi hozzá szólásod félre érthetőségére próbáltam utalni akkor.Mivel pár sorral később már a cég minőségi pálinkáiról írtam elismerően, azt hiszem nem kell ezek után részrehajlásról vagy cinizmusról beszélned. "

Egyébként minden elismerésem ezé a remek emberé.Kár, hogy a kenyéradó gazdái hosszú évekig csak maguknak főzethettek vele.Legalább is erre következtetek abból, hogy valahogy a Zwack névvel kapcsolatban nem csak én nem tudtam társítani a minőségi pálinka fogalmát úgy az ezredfordulót követő években.

Sem ...

Kár ...

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.01.19. 20:01:25

@Jazz/O: Kérlek nyugodj meg, nem fárasztott végig olvasni az írásodat, nem kívántalak oktatni, csak hát tudod a tények... Ezt követően is permanens módon néhány pontatlanságot közölsz, sőt mint tényt állítod, hogy a Zwack névhez nem tudod kötni a minőségi pálinka fogalmát. Tényleg nem akarok cinikus lenni, de fogadd el kérlek, hogy erről nem a Zwack pálinkák tehetnek. Persze jogod van ezt a véleményedet hirdetni, és ez rendben is van, csak hát állításod hamis! Ez pedig az én pártatlan véleményem!

Jazz/O 2010.01.19. 20:27:16

@sompalinka:

Nos úgy látszik nem tudom elégszer leírni: igen kerültek ki az elmúlt pár évben nagyon jól sikerült pálinkák a Zwack házból.

Azt azonban, hogy nagyon sokáig ezekhez hasonló remekekről nem tudhattunk azt gondolom nem az én hibám.
Ellenben arról, hogy eléggé el nem ítélhető módon felhasználták a pálinka nevet a Fütyülős és társaihoz hasonló penetráns löttyeikhez arról igen.

És ezen nem változtat az sem, ha ezek után zsinórban nyerik Destillata-n a díjakat.

Ez szintén tény.

Magnuna 2010.01.19. 20:34:48

@sompalinka: Mi augusztusban jártunk Panyolán, és pont szilvaátvétel volt. Mi kétpofára ettük a konténerből a feldolgozásra váró szilvát, ami apró volt, de nagyon édes. Elmesélték nekünk, hogy van valami speciális, helyi módszer, amit a szilvaszedésnél vetnek be, sajna a nevére pontosan nem emlékszem, de az a lényege, hogy levél, gally és szennyeződés nem kerülhet a gyümölcsbe. És tényleg olyan volt, a csajok úgy belelkesedtek, még a magot is elhozták, hogy majd elültetik.

Don Popey 2010.01.19. 21:41:19

Van szerencsém a Panyolai pálinka főzdéhez! Akárki akár mit mond, csak utána kell járni! A főzde változásokon ment át, kibővült, szép és tiszta lett, és meg van mindennek a helye, nem úgy mint egyes pálinka főzdékben! Sokszor láttam a gyümölcs átvételét, mind kivétel nélkül étkezési minőségű volt, vagyis én mindig két pofára tömtem vele magam! A gyümölcsök mindig egészségesek voltak, rohadt gyümölcs nem volt közte! Volt rá példa, hogy behozták a gyümölcsöt, és volt közte rohadt, egyből vissza küldték az egészet! Mindig frissen dologzzák fel! Nem mindegy, hogy azt a rohadást isszuk, amit sokhelyen csinálnak, vagy Panyolait, ami gyümölcsből van! Egészséges gyümölcsökből! Ezt vegye mindenki figyelembe, és csak utána vizsgálgassa, meg tesztelgesse, meg komentálja a Panyolait! Teszteljék a Szilva pálinkát, elvégre Szatmárban van a főzde! Üdv mindenkinek! (egy olyan ember, aki ismeri a Panyolait mint a tenyerét!

Yllian 2010.01.19. 22:38:54

Köszönöm, Uram, hogy a pálinkámat magam főzöm magamnak. Köszönöm, hogy örököltem egy lepárló berendezést továbbá köszönöm, hogy tudom: nem szeszesitalt iszom, hanem pálinkát 51 fokos Zúgot.

Yllian 2010.01.19. 22:40:51

@Don Popey: Ismered azt a szót: CEFRE!!!
Étkezési minőségű gyümölcsből nem lesz pálinka! Szerintem életedben nem jártál pálinkafőzdében!!!

Yllian 2010.01.19. 22:44:14

Ömm, hömm... az sem cefre

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.01.20. 00:39:56

@Jazz/O: No, akkor megismétlem: 1995-ben több százmilliós beruházásból épült meg egy egylépcsős, koncentráló oszlopos pálinkafőzde a Zwacknál, az országban elsőként. Ekkortól készülnek a prémium pálinkák, ha jól számolom 15 éve!Ez ugye nem egy pár éve történt. De rendben, te csak az utóbbi időszak pálinkáit ismered. A Fütyülős márkanév ügyében igazad van! Ami ismét nem jó, hogy italtechnológiai értelemben a "penetráns lötty" kifejezésed értelmezhetetlen, mi több a Fütyülős a SAJÁT kategóriájában -kommersz- kiváló termék,ha ez nekem, neked nem is tetszik, de másoknak tény! Ami a versenyeket illeti: Destillata-Bécs, IWSC-London, WSA-Klagenfurt. Ez is így tény!

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.01.20. 00:47:32

@Magnuna: Ez így rendben, a kulcsszó, amit örömmel hallottam: édes volt, szennyeződésektől mentes, egészséges. Ekkor a beltartalom, az íz és illatalkotók, az erjeszthető cukortartalom optimális, kiváló cefrézési alapanyag. A gyümölcsméret nem számít! Így korrekt!

Jazz/O 2010.01.20. 09:51:45

@sompalinka:

Azért, hogy elejét vegyem a további esetlegesen személyeskedésbe hajló további parttalan vitáknak, vettem a fáradtságot és beleolvastam a blogodba, hogy képet alkossak arról tulajdonképpen honnan is ez a nagy tárgyismereted a témában.Bár csak egy homályos utalást találtam erre, az minden estre kiderült, hogy hosszú évek óta követed nyomon a pálinka magyarországi újjá születését és valóban nagy tárgyi tudásra tettél szert.

Olvastam bejegyzést a versenyek körüli anomáliákról, a fesztiválokon tapasztalható szerinted méltatlan körülményekről, de még a kommersz vs. minőségi pálinka témáról is.

Sok kérdésben hasonló a véleményünk, különösen ami a versenyek és tesztek körüli áldatlan állapotokat illeti.

Ami a lényeg szerintem, (és ezt egy feljebbi hozzászólásomban leírtam), az az, hogy ennek a tesztnek nem elsősorban az a tanulsága, hogy a jó nevű kis és közepes főzdék leszerepeltek.Kerülhetnek ki jobb-rosszabb főzetek minden műhelyből.A baj nem ezzel van, hanem azzal a tendenciával amely szerint szinte koncepciózusan támadják ezeknek a manufaktúrának a termékeit, és ebben a Panyolai csak a jéghegy csúcsa ...

Meglátásom szerint az ördög a részletekben van.Sok esetben kilóg a lóláb a tesztek szervezésével kapcsolatban, az általad is bírált önjelölt, sok esetben pártos kóstolók kiválasztásától kezdve, a beválogatott italok szelektálásán át, egészen az eredmények publikálásáig.

Szerinted az normális, hogy szinte egyik pillanatról a másikra végez a sereghajtó helyen az ország egyik korábban legjobban teljesítő manufaktúrája?Nem lehet ez egy gusztustalan marketing munka része, amely a piac szerzés/féltés indukál.Kik és honnan jöttek ezek a delegáltak?
Nem érdekes az, hogy a blog bejegyzésedben is megemlített decemberi számban a zsűriben két ítész is egy konkurens főzde delegáltja volt, ill. hogy az egyik kóstoló szakmaiságát egy étterem vezetői székkel támasztotta mindössze alá?

Korábban írtam, hogy erre talán a megoldás egy független a főzdék delegáltjaiból álló grémium létre hozása lehetne. Ők aztán maguk hozhatnának létere egy olyan etikai kódexet, amely szabályozhatná mely szempont rendszereknek kelljen megfelelni egy-egy versenynek, kik lehetnek a valóban pártatlan döntést meghozni képes bírák.Mert ha van is ehhez hasonló megállapodás, én nem tudom, az szerintem látványosan nem működik.

Kíváncsi volnék az ezzel kapcsolatos meglátásaidra és javaslataidra, amely talán izgalmasabb lenne, mint a Zwack ház mundérjának leporolása.Annál is inkább, mert soha nem fogom elfogadni azt, és szerintem jó érzésű ember nem is fogadhatja el, hogy mihez társították a pálinka nevet.Mert biztos lehet jó kommersz italokat is gyártani, de azt hívjuk likőrnek, vagy gyümölcspárlatnak, de ne pálinkának.

Mint ahogy régen az Africana sem volt csoki, csak nugátszerű termék.

zsuzska60 2010.01.20. 10:45:55

@Jazz/O: Sompálinka nagyon tudja a tutit, engem már fórumon is oktatott:-)
Onnan szerencsére ideszokott...

J.G. 2010.01.20. 10:53:20

@Jazz/O:
Amióta nem szabad ráírni mindenre, hogy pálinka, azóta a Zwack Vilmos sem az, hanem csak szeszes ital. Akkoriban jelent meg amúgy a Grandy, Randy, és hasonló termékek is, mert ezzel egyidejűleg nem lehetett ráírni a brandy szót, csak azokra a termékekre, amik tényleg borpárlatok.
Amúgy pedig, lássuk be, hogy a szeszes ital gyártás nagyobb üzlet, mint a pálinkakészítés.
A Zwack amúgy régóta gyárt igazi pálinkát, de nem lehet vele nagyon találkozni, mert inkább külföldre megy. Mondjuk nekem nem hiányzik.

Jazz/O 2010.01.20. 10:55:15

@zsuzska60:

Milyen fórumról?

Én komolyan kíváncsi vagyok a véleményére.
Jó volna olvasni tőle olyan meglátásokat, amik a megoldásokra vonatkoznak.

Jazz/O 2010.01.20. 11:19:15

@J.G.:

Persze már nem használhatják és ez így is van rendjén.

Ami engem zavar ezzel kapcsolatban, hogy azzal a tőke állománnyal amivel rendelkezik a cég már hosszú-hosszú ideje, miért csak az elmúlt pár évben vállalt szerepet a nemes pálinkák népszerűsítése terén?Ők maguk (is) okozták azt a zűrzavart az átlag fogyasztó fejében ami csak az elmúlt pár évben oszlott el.Zászlóshajónak kellett volna lenniük ebben a munkában, nem pedig a kis manufaktúrák sikerein élősködő parazitáknak.

De nem csak a Zwackról van szó sajnos ...

És most azt látom, de tényleg már én is unom leírni, hogy kihasználva helyzeti előnyüket csak ellehetetleníteni akarják a kis cégeket.Ez lehetne akár egy összeesküvés elmélet is, de a látva tendenciák sajnos nem ezt látom.

Igen nem tudok érzelmektől mentesen írni a Panyolairól, de talán ez azért van mert az elsők között voltak akik 2000-2001 környékén megpróbáltak életet verni ebbe a csodálatos hungarikumba.
Most viszont azt látom, hogy lelketlen pénzemberek, pr managerek és magukat újságírónak mondó lelketlen ítészek próbálják a sárga földbe döngölni ezt a márkát.
Ismerve azonban a mentalitásukat ezeknek döntéshozóknak a Panyolai csak a kezdet.Majd jönnek sorra a többiek is.

Ennek kellene hát még ideje korán elejét venni, amíg van miért, és kiért kiállni.

Mert lehet aztán már késő lesz ...

Dr_utcai_arcos 2010.01.20. 11:41:37

@Silent Bob: A házi barackot sajnáltam elvinni :P! Az csak ünnep és hétköznapokra van :D.

Dr_utcai_arcos 2010.01.20. 11:50:47

@Magnuna: "Elmesélték nekünk, hogy van valami speciális, helyi módszer, amit a szilvaszedésnél vetnek be, sajna a nevére pontosan nem emlékszem, de az a lényege, hogy levél, gally és szennyeződés nem kerülhet a gyümölcsbe."
Ezt mifelénk úgy hívták,hogy menj szedd össze a szilvát.Kézzel.:)

J.G. 2010.01.20. 12:51:03

@Jazz/O: Gyártottak többen is jó pálinkát, de mint írtam, nem volt olyan nagy üzlet. Itthon nem volt rá megfelelő kereslet, mert a jó pálinka drága.
Anno dolgoztam a kisvárdai szesznél, ott is voltak jó pálinkák, csak nem volt aki megvegye.(1997-98-ban)
Volt nekik un. prémium pálinkájuk, vilmos, ó-barack, és szatmári szilva. Többféle csomagolásban volt, de csak kevesen tudták, hogy az is számít, mert a porcelán kulacsos verzióba tették a tényleg 12 éves barackpálinkát. Fényévekkel jobb volt a díszüvegesnél, pedig az sem volt rossz.
Ott tudtam meg azt is, hogy ipari mennyiségű vilmoskörte pálinkát nem készítenek Magyarországon, mert nincs hozzá elég alapanyag, és túl drága beszerezni, ezért sűrítményt használnak hozzá. Akkor még nem volt felírási tilalom, kicsit később jött, akkor tűntek el a vilmoskörte pálinkák. Pl.: Zwack, de a győri, kisvárdai, miskolci is eltűnt. Kecskemét azt hiszem nem gyártott akkor vilmost.

Szóval, nem lett volna értelme egy nagy cégnek sem bevezetni az igazi jó pálinkát, főleg a fejekbe bevésődött "a házi az igazi, minden más csak rossz másolat" típusú hülyeségek miatt. Ha ők elkezdik, akkor valamelyik kicsi a bevésődésre alapozva nyomta volna fel magát, a nagy marketingpénzén.
Ettől nem szép a nagyoknak a fellépése, ha valóban a kicsik ellehetetlenítése a cél.
Tudatos fogyasztókra volna szükség leginkább...

J.G. 2010.01.20. 12:58:30

@Jazz/O: nem írom meg még egyszer, a motor eldobta amit írtam, pedig elég sokrétű volt.

Az utolsó mondata ilyesmi volt:

Tudatos fogyasztók kellenének leginkább...

Magnuna 2010.01.20. 13:19:33

@utcai_arcos: ja, de az összeszedett gyümölcsöt egy fából készült, bevizezett valamin legörgetik, amire a levél és gally felragad. Eközben 90 éves mamik sasszemmel szúrják ki a nem megfelelő darabokat és lekapkodják. A ládába csak szép gyümölcs kerül. Aztán a fater felrakja a mutert a kistraktorra és szépen kirobognak a főzdébe eladni a termést. Ezt csinálta mindenki. Megmutatták ezt az izét, ami minimum 100 éves volt szintén. Ott volt az egész család, állati jó hangulat, összhang és harmónia. Én a neurotikus városi pofámmal evolúciós zsákutcának éreztem magam közöttük. Van valami abban a helyben, amit nagyon lehet szeretni. Lehet, hogy ez laborban nem mérhető és lila, de szerintem ez a fajta odafordulás, nagyon emberi hozzáállás vastagon benne van a pálinkájukban is. Ne parázz, Panyola(i), szeretünk!!! Nnna!

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.01.20. 14:01:09

@Jazz/O: Azt gondolom az alapvető kérdésekben teljesen egyetértünk, értem a legutóbbi írásod minden sorát.Tehát ez így rendjén van, sőt igazán érzem szavaidból a pálinka iránti elkötelezettséget, a téma iránti érzékenységet. Ez korrekt, javaslom a továbbiakban is az okos, tárgyszerű beszélgetést. (Ez tán zsuzska60-nak is hasznos lehetne?)

KolomparVinetu 2010.01.20. 14:04:35

@szorgalmas: urban legend a fasz. Igyál két feles Fütyülőst, és nézd meg magad másnap. Igyál Tokaji bort, és ha fáj utána fejed, akkor szvsz nagyon átbasztak.

Apróka 2010.01.20. 16:09:09

Kedves Homár!
Miért nem az a cikk címe, hogy "Végre nagy cégek is főznek rendes pálinkát?"

Már megint ez a negatív szenzáció... sajnálatos magyar szokás.

A cikk címe is idegesít. Nem kóstolta senki a Panyolai összes termékét, tehát ilyen kijelentést nem tehet.

Én ismerem sok tételüket, konkrétan ilyen jellemzőkkel bíró hibás tételt nem ittam. Ez nem zárja ki, hogy ne lenne, csak azt jelenti, hogy ne általánosítsunk! Mert az csúcsa, aljas és hitelromboló. És nincs is rá szüksége senkinek!

Éljen minden magyar valódi Pálinka, a panyolai is!

Homárt meg inkább roston!

Jazz/O 2010.01.20. 17:04:15

@J.G.:

Érdekes amiket írsz, mert ez valahol egybe cseng a sompalinka által írt Zwackos történettel.

Ezek szerint a korábbi piaci szereplők már kísérleteztek korábban is feltámasztani az igazán jó pálinka készítés hagyományait, de valószínűleg úgy értékelték, hogy nem érdemes piacot keresni neki drága marketing pénzen belföldön, a külföldi értékesítés pedig megmaradt a kuriozitás szintjén.

Kár, hiszen látható volt később, hogy elég nagy az érdeklődés hazánkban is, (és ha csak a fél füllel elkapott információ morzsákból indulok ki), akkor az orosz és a tengeren túli piac is folyamatosan erősödik.

Ami a sűrítmények használatáról írsz, és alapvetően az alapanyag kérdésről az felvett egy másik ez eddig nem tárgyalt kérdést is.Nevezetesen vajon mi lesz a gyümölcs termelőkkel, akik dacolva az alacsony felvásárlási árakkal és az időjárás viszontagságaival még mindig termelik a jó minőségű cefre alapanyagokat.Ha bezárnak, (talán pont az áskálódó marketing munkának köszönhetően), a helyi főzdék, vajon megéri-e majd nekik a rájuk terhelt magas szállítási költségek mellett is termelni?

Hogy mennyire valós ez a probléma, csak egy példa. Én a saját szememmel látom, hogy tűnnek el az almások és szilvások évről-évre Szatmárból, helyükre kukoricát és legújabban repcét ültetve, mert az árverseny miatt nem lehet magasabb árat kiharcolniuk.
Nyilván nem jókedvükből teszik ezt, hanem a megélhetési gondok elől hajtva.

Ha nem lesz valamilyen status quo a gyártás és értékesítés területén a nagy cégek és a kisebb manufaktúrák között ,(az élni és élni hagyni elv szerint), akkor elő állhat az a nem várt helyzet, hogy nem lesz miből főzni senkinek semmit.
Hiszen az eredet védelmi törvény, (nagyon helyesen), nem engedi meg, hogy idegen alapanyagból készüljön kedvenc italunk.

Jó volna tehát, hogy ha a ma szűk látókörűen, csak a gyors profit megszerzésére fókuszáló szereplői ennek az ágazatnak elgondolkodnának azon, hogy álságos munkájuk milyen messze ható következményekhez vezet.

A helyet, hogy meghagynák az objektív megmérettetés lehetőségét mindenkinek.

Jazz/O 2010.01.20. 17:10:35

@sompalinka:

Örülök, hogy nem beszélünk el egymás mellett :)

Ám én még mindig várom tőled a választ a kérdésemre, mely szerint neked milyen konkrét javaslataid volnának a versenyek és tesztek lebonyolításával kapcsolatban?

Mert mint azt már korábban kifejtettem többször is, tudatos fogyasztóként én ezek vélemény formáló hatását fontosnak tartom.Csak amíg nekem meg van valami kevés tapasztalatom ebben a témában, és nehezen vagyok megvezethető, addig egy átlag érdeklődőnek nincs.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.01.20. 17:12:05

@zsuzska60:
Szamárságokat hirdetsz,írsz. Ez a tuti?

J.G. 2010.01.20. 18:01:18

@Jazz/O: Örömmel látom, hogy visszaadták a hosszabb hsz-t is.
A nem lesz miből főzni nem biztos, hogy megállja a helyét, legalábbis azt tudom, hogy a kisvárdai szesznek (Várda-Drink) van rengeteg saját gyümölcsöse. Szüretkor mindenki megy/ment szüretelni, az irodistától a takarítóig, plusz napszámosok, stb.
Ha lent tudják tartani az árakat, akkor lehet, hogy meg tudják venni a gyümölcsösöket, és azzal megint a nagyok lépnek előre.
De ahogy írtam, a beidegződés... Az a kis főzdéknek kedvez, és valószínűleg azt a legnehezebb kimarketingelni (milyen szép szót alkottam) az emberek fejéből.

Amúgy meg, inni kell, és választani. Én szívesebben veszek Zwackot, mint Zsindelyest, de ez az én hülyeségem. Haverom bírja a Zsindelyest. Ettől nem veszünk össze.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.01.20. 18:12:53

@Jazz/O:
Nehéz a válasz, de megkísérlem. A baj ott kezdődik, hogy a szakma, a szakemberek között sokszor nemtelen verseny folyik, ebből adódóan totális széthúzásról beszélhetünk. Ilyen körülmények között máris nehéz az ügy. Továbbá, mindenki szervez versenyt, mi több létezik legalább két Országos verseny! Akkor melyik az igazi, ki lesz végül az ország első? És ki dönti el a sorrendet? Teljes káosz! No, szóval a szakmai fejekben kellene rendet tenni, szakmai alázat kellene a szakma körül tevékenykedőknek, kellene egy szakmai alapokon nyugvó kiegyezés, a szakma, a pálinka érdekében. Ezt a kiegyezést,időben, térben nem tudom belátni, most ebben nem hiszek. Sok-sok lobbicsoport működik - ez önmagában nem lenne feltétlen hiba - inkorrekt módon, önös egyéni érdekeket képviselve. Nos, sok a baj! De... Ha rajtam múlna, első lépésként, a kiemelkedő versenyekre pl. Ausztriából hoznék 4 fő szakbírálót, akik nem ismernek senkit, akiktől elvárható a maximális és feltétel nélküli pártatlanság. Nyilván ennek költsége van! Aztán ami biztos, ebben az országban vannak jó szakemberek - nem azokra gondolok, akik a jelenlegi káosz szakértői -akiket meg kell keresni, akiket el kell fogadtatni a szakmával, akik hitelesek, őket kell megbízni ezzel a fontos szakértői feladattal. Sajnos sok a kérdés,kevés a válasz! És itt befejezem, mert a jelenlegi szakmaiatlan állapotból nem látok ki, mert fajsúlyos elő-utópárlatoktól terhelt, kozmaolaj szagú világ ez, amitől nem csak a lepárlás során nehéz megszabadulni! KÁR!Sajnálom, hogy nincs igazi receptem!

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.01.20. 18:45:32

@Jazz/O:
A tesztekről...
Azt gondolom, hogy a tesztek jelentős része "belterjes", "családias", jól bejáratott ismerős szakértők hoznak (ismeretlen)ismerős szakértőket, aztán ezen szakértők a hétköznapi életükben netán szak-értenek akár több pálinkás cégnél, ami úgy általában nem teszi pártatlanná a szakértőt. Aztán fontos lehet a médiák hirdetési felületeinek eladása is, amit meg, lehet hogy valamiképpen honorálni illendő a fizetett hirdetésen túlmenően. Szóval ebben az ügyben sem látom a korrekt, szakmai megoldásokat. Most persze azokról a tesztelőkről már nem is szólok, akik csak úgy, valahogy bekerültek a bírálói csapatba, némi kicsi, ám de hiányos szakmai képzettséggel. Azt gondolom, hogy a fentiekben felsorolt, vélelmezett hiányosság sorozat önmagában elegendő az elfogult, egyéni érdekeket szolgáló kisded játékokhoz. Nekem nincs megoldásom, bevallom férfiasan. Ezek a tesztek már nem a PÁLINKÁRÓL szólnak, ezek sokszor a tisztességtelen versenyelőnyről, sokszor a minőség elfedéséről, a pénzről szólnak. Most ennyit!

Jazz/O 2010.01.20. 18:53:38

@J.G.:

Valóban lehetne akár ez is a megoldás, hogy saját földeket vesznek az előállítók.
Kérdés csak az, hogy megteheti-e ezt mindenki?Ebben az esetben egyébként talán az illetékes szaktárca hozhatna egy olyan föld jogszabályt, ami lehetővé tenné a vállalkozások kedvezményes föld szerzését.Ez eredet védelmi szempontból is szerencsésebb lenne.

Az más kérdés, hogy a 2010-ben a külföldiek föld szerzését megakadályozó türelmi idő lejártáig lenne-e erre lehetőség egy választási évben.

Valószínűleg nem sok ...

Ami az ízlések és pofonokat illeti valóban kár lenne erről vitázni, hiszen ez már tisztán szubjektív kérdés.Én sem csak kizárólag Panyolait iszom, és ez jól is van rendjén.Ha valami miatt, hát pont a választás szabadsága miatt kellene megmaradnia ilyen sokszínűnek ennek a palettának.

Jazz/O 2010.01.20. 19:22:12

@sompalinka:

Tulajdonképpen az általad leírtakhoz nincs is mit hozzá szólnom.Azt gondolom a helyzetértékelésed a tesztek körüli anomáliákkal kapcsolatban az én véleményemet is tükrözik.

Felvetésed a külföldi szakértők bevonásáról elgondolkodtató, bár nyilván egy ilyen paranoid környezetben már önmagában a meghívó személye is előzetes kritikákat generálna.
A meghívandó szakértők személyéről előbb a lehetséges résztvevők delegáltjainak kellene konszenzusos javaslatot tenniük, megelőzendő a későbbi sárdobálást.
Ebben az esetben, (ha valóban felállhatna egy pártatlan zsűri), azt gondolom senki sem sajnálná rá a pénzt.

Ami a megjelenő "szaklapok" hirdetési felületeiről írtál, erről már korábban kifejtettem a véleményem.Sajnos nem voltak, és nem is lesznek illúzióim azzal kapcsolatban, hogy egy-egy zsírosabb, mondjuk egy éves hirdetésért, (akár tulajdonosi nyomásra is), merre is fog egy-egy író tolla.
Ám ha a létre jönne egy vagy több valóban hiteles verseny, akár évente többször is, akkor az kifogná a szelet az elfogult írók vitorlájából.Hiszen hitelét vesztve szakmai öngyilkosságot követne el, ha később mondjuk valótlan dolgokat állítana egy arany érmes pálinkáról.

Összegezve valóban sok a kérdés, és kevés a válasz.
Remélem azonban, hogy az ilyen és hasonló párbeszédek nem csak a partvonalon túl zajlanak mint itt, hanem abban a környezetben is, ahol a döntések megszületnek.

A józan ész és a pálinka szeretete ugyanis ezt diktálná.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.01.20. 19:51:58

@Jazz/O:
Valóban, az első és szakmai lépést egy igazi és új szellemű, korrekt verseny oldaná meg, mert annak hitelessége utólag sem vethető fel, kvázi a sajtó ezt követően korlátok közé szorulhatna. Nyilván a fordítottja nem működhet, bár a fene sem tudja, ha a mai valóságot nézem.

Jazz/O 2010.01.20. 20:37:36

@sompalinka:

Azt hiszem jobban ezt a írást már nem tudjuk körbe járni.Más ügy kapcsán itt vagy máshol folytatjuk.

Remélem ott már örömtelibb események kapcsán ...

Don Popey 2010.01.20. 21:40:12

@Yllian:
Nem jártam?:) Nem tudod ki vagyok!:) Étkezési gyümölcsből igen is lesz pálinka! Frissen lesz legalább feldolgozva! Nem penészesen, meg rohadtan, az erjedés az már más tészta, nem mindegy hogy hol és hogyan kezd erjedni! Ha már feldolgozva a tartályban úgy ahogy kell, ellenőrzött körülmények között, akkor a jó! Várom válaszod! Üdv!

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.01.21. 19:55:19

@Don Popey:
Csak egy apró megjegyzésem lenne...
Az étkezési minőségű gyümölcs - piaci értelemben - általában 70 %-os érettségi állapotban van, amikor még nem alakulhattak ki teljes mértékben a fontos beltartalmi értékek, mint az erjeszthető cukor, a tipikus illat és ízalkotók. Ekkor is erjeszthető a gyümölcs, de az optimális érettségi fok cca. a 85 %. Ekkor az említett alkotók kellő mennyiségben, minőségben rendelkezésre állnak, a cefre kiváló lesz, végezetül a nyert pálinka sokkal komplexebb, sokszínűbb lehet, ha a továbbiakban nem hibázunk. Persze ez így túl egyszerű, mert maga az erjesztés, az irányított erjesztés, nagyon nagy koncentrációt igénylő bonyolult folyamat, amelyen bukhatunk vagy nyerhetünk. Tehát én az érett gyümölcsre szavaznék!

Yllian 2010.01.21. 23:26:49

@Don Popey: Akkor bocsánat. Nem tudtam, hogy a pálinkafőzdék állítják elő a cefrét. Nálunk a zsámbéki medencében más az eljárás. Megcsinálod a cefrét, kb 1 hónap, majd lepárlod.

ízirájder 2010.01.22. 09:49:10

@Hassan0926: Látta már valaki a rézangyal pálinkafőzdéjét? mert nincs....erről ennyit....

J.G. 2010.01.22. 14:50:23

@ízirájder: mert ők nem főznek, csak csomagolnak, és márkanevet adnak.

tollas 2010.01.22. 14:51:31

Hopp...megyek és iszok egy Panyolait!

Aztán elmondom nektek , nincs jobb pálinka tőle :)

Egészségünkre!

Don Popey 2010.01.22. 23:42:10

Adjon az Isten Szebb Jövőt meg egy üveg Panyolai Elixírt!:)

littlejoe 2010.01.23. 17:28:22

Számomra az a legérdekesebb, hogy lassan mindenki hozzá szól a témához,fogyasztó-készítő-forgalmazó-hozzá értő és nem értő.Vajon a pálinkaversenyenyek bírái miért nem jelentkeznek, pedig gyakorlatilag róluk szól a cikk! Nem a pálinkák a rosszak, a zsűrizési gyakorlat kritikán aluli. Bocs!

mangorlo 2010.01.24. 20:14:53

en par eve tarpan vettem hazi kisusti szilvat, es epp ugy esett, hogy volt otthon panyolai szilva is. na a hazi utan kiderult, hogy a panyolai ize kb a desztillalt vizre emlekeztet, ha az igazi palinka izet is ismered. a panyolai egy izetlen szar, ami valamiert nagyon fel van futtatva. persze nem irom le hol vettem tarpan, mert valoszinuleg a jo magyar torvenyek miatt meg meg is lehetne baszni az eladot, de barataim az a palinka bajnok volt. az tenlyeg olyan volt hogy apro kortyokban tudtam inni, pedig a sok moslek palinka miatt en is a galler moge berantja es raiszok egy korty sort palinka ivos vagyok.

o ha hazi palinkat lehetne kapni itt pesten is... en sajna nem tudok csak nagyon ritkan tarpa kornyekere elvetodni

Magnuna 2010.01.25. 19:21:29

Dori vagyok, van elado keritesszaggato hazipalinkam, a torveny miatt meg ne aggodjatok, vallalom a kovetkezmenyeket!

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.01.28. 12:10:20

@littlejoe:
Teljes a realitás a mondandódban. Ez a triviális igazság, de ne várd hogy a bírálók jelentkezzenek. Szívesen látnám én is a zsűri összetételét, a szakmaiságot mutató névsort! Vagy talán mégsem?

ates 2011.01.04. 03:47:58

Nahát, meglepő

Nekem a 3 éves hordóban érlelt panyolai elixir (szilvából) a kedvencem annyira, hogy a haverokkal is megkedveltettem 4 éve.
Olyan gyümölcsize van, amilyet még nem tapasztaltam korábban más pálinkák esetében
Egyik legjobb a piacon

Tény, hogy a szilvájuk nekem is jobban izlik, mint bármi egyéb (barack, cseresznye).... de túlzásnak érzem ezt a leértékelést ....technocol, meg ilyesmi ... erős túlzás haha

De a szakértők, ill. szagértők biztosan jobban tudják .... :)

R-Max 2011.02.08. 17:55:58

Most ittam hétvégén egy panyolai kajszit, tökéletes volt. A tornyos ihatatlan.

zoltan44 2011.06.29. 10:33:10

Tiszteletem mindenkinek !
Ahol én lakom a John Bull-ban ráfogják a Rézangyalra hogy a Zsindelyes készíti , mert annyira szar hogy csak így tudják eladni.
Maradok a Zsindelyesnél és a Panyolainál, aztán mindenki azt issza amit akar.
Csak szeretném megjegyezni hogy érdekes hogy az első négyből három kecskeméti főzde :)
További jó pálinka ivást mindenkinek Szabolcsból !

Szabó F. Balázs 2011.09.20. 14:19:20

Embere válogatja ezt is.

Én alapvetően a jóféle kisüsti háziakat jobb szeretem mint ezeket a "gyári" darabokat, de hát beülni Budán a presszóba és kérni egyet a Sanyi bácsi főzetéből nem igazán reális.

A Panyolai barack helyezése nem lepett meg annyira, véleményem szerint az a legrosszabb az összes pálinkájuk közül. Nekem kifejezetten ízlik például a fekete szederből készült termékük, és nagyon jó a szatmári szilva is, mindazonáltal láttam már más pálinkakedvelő társaim arcára ülő fanyar undort. Van ilyen.

Én leginkább a Békési és Szatmári pálinkákat pártolom, és több kecskemétit is szívesen látok asztalomon s poharamban, minden vásárt fenntartással kezelek.

Csak olyan helyen veszek pálinkát (még ha ilyen "gyári" is), ahol lehet kóstolni. Nem az ingyen pia miatt, hanem mert minden főzet más kicsit ezt a nagyipari főzdék sem tudják kijátszani.

Ha a szállítók keverik a gyümölcsöt kevésbé príma áruval (sokan megteszik), vagy az indulásnál még elsőosztályú gyümölcs alja megcsiccsan szállítás közben, stb. attól más és más lesz a főzet.

A gyári pálinkák e téren kiszámíthatóbbak, mint házi vagy kisüsti társaik, de összességét tekintve kevésbé gazdag ízűek mint azok, vagy a kis sorozatban gyártottak.

Persze ha lehet házit/kisüstit, utána jöhet a bolti. Mellesleg a Rézangyal tényleg a legrosszabbak közül való, de a Zwack termékei sem állnak jól nálam...

szikjáró 2012.06.06. 14:26:46

Nem tudom, én még kiskereskedelmi forgalomban jó pálinkát nem találtam.
Ellenben itt-ott már beleakadtam néhány műkedvelő mesterbe, akik a szabályváltozásig...khm..szürkén, azóta legálisan főztek pálinkát, és visszajáró vendég vagyok.
Szerintem nagy mennyiségben lehetetlen jó pálinkát csinálni, ott egy közepes minőség a határ, amíg el tud(hat)nak jutni, a jó termés viszi el a rosszat, pancsolják a leveket és törekszenek az állandó "márka"ízre.
Viszont az én beszerzéseim kevés kivételtől eltekintve kiválóak szoktak lenni azon egyszerű oknál fogva, hogy az eladó szól, ha valami nem úgy sikerül, és nem vág át a minőséggel.
Bátran merem állítani, hogy saját beszerzésű pálinkától még sosem voltam beteg, a legdurvább másnapi mellékhatás egy gyomorszaggató éhség, amit azért viszonylag könnyen és gyorsan lehet orvosolni.
A "bolti" löttyöktől meg fáj a létezés másnap. Hiába, a cefrébe nem való a gyümölcsön kívül semmi. cukor sem.

szikjáró 2012.06.06. 14:31:25

Szilvát Tarpáról (vagy környékéről)
Almát-Körtét Balkányból (vagy környékéről)
Barackot Göncről (vagy környékéről)
Erdei gyümölcs/bogyós pálinkát Csíkszeredáról, Csíksomlyóról szerzek be.

A szilva a No#1, szívesen fogyasztok almát, a többit csak ha nincs az előző kettő, ill. vendégeknek.

haperima 2012.10.12. 09:29:10

Én is barackrajongó vagyok, de így név alapján nehéz beazonosítani melyik pálinkákra gondolnak. A Zwack-nak pl van egy kecskeméti barackpálinkája ami bün rossz, tiszta aroma az egész, szinte a fütyülös kategóriába esik. Hosszúkás üvegben van, meg ne vegye senki. És rá merték írni, hogy pálinka. Borzasztó csalódás, a zwack maradjon az unikumnál. Remélem nem azt tették itt meg harmadiknak. Amúgy egyetértek, a kecskeméti zrt pálinkái tényleg jók. És a röhely, németországban 11 eur 0,7 liter, ott szoktam venni. Tökugyanaz mint itthon a 6000 Ft / 0,5 liter. Érti ezt valaki?

agnesss 2013.01.22. 14:03:35

@nehülyéskedj: Nem hiába! Elmondanám, hogy az első helyezett Vértes Tibi Németországban kezdte a főzést és sorban álltak nála a helyiek, hogy nála főzhessék ki a cefréjüket. :) Ritkán hallok róluk a sajtóban, pedig nagyon szép amit véghez visznek.
süti beállítások módosítása